![]() |
#361 |
Raczkowanie
|
Dot.: Usuwanie pieprzyków
dziewczyny powiedzcie mi do jakiego lekarza się udać (prywatnie), do dermatologa, dermatologa-chirurga czy chirurga onkologa? Chciałabym usunąć parę pieprzyków a nie wiem gdzie się zgłosić.
![]() |
#362 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich byłam ostatnio u dermatologa z 3 pieprzykami które maja około 0.5cm. Chciałam je wyciąć ale pani dermatolog powiedziała że zostana mi blizny i bedzie to gorzej wyglądac niż przed.Dała mi maści rozjaśniajace ale nic nie pomagaja zreszta mowiła żebym sie nie spodziewała rewelacyjnych efektów. Powiedziałą żebym lepiej wybieliła je laserem u kosmetyczki czy któraś próbowałą?? i ile to kosztowało?? Proszę o odpowiedz. Nie wiem juz co robic czy wycinać czy wybielać laserem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() napisałaś, że ogolili Ci w tym miejscu włosy gdzie był pieprzyk, dużą powierzchnię wokół pieprzyka ogolili? mogłabys coś wiecej o tym napisać? Jak to jest potem z tym myciem głowy, czy w dniu ściagnięcia szwów można umyć włosy, np. już po tygodniu? o tym goleniu włosów nie wiedziałam i troszke to przerażajace ![]() pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja na zabieg czekałam miesiąc, byłam u dermatolog estetycznej na NFZ i dała mi skierowanie do chirurga plastyka, poleciła mi kliniki, gdzie mogą mi zrobić zabieg, ale wybór należal do mnie, gdzie z tym skierowaniem pojdę, także wydaje mi się, że nie powinno być problemu u Ciebie z Gliwicami. Najlepiej dzwonić wszędzie i pytać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie 2 miesiace temu usunelam z twarzy pieprzyka bylo wszystko dobrze ladnie sie zagoilo.Ale w tamtym tygodniu zaczela mnie bolec blizna piec i swedziec w czesniej tego nie mialam. Badanie wyszlo mi dobrze zadnych kom rakowych .Czy mial ktos cos takiego podobnego prosze o odpowiedz pozdrawiam mecze sie juz tydzien a do lekarza ide w poniedzialek dopiero:-(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 |
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
![]() mam nadzieję że ktoś tu zagląda, mam pytanko, chciałabym usunąć pieprzyk z pleców bo jest duży i brzydki a w listopadzie wychodzę za mąż i mam suknię bez pleców, i moje pytanie kiedy najlepiej usunąć pieprzyk. pytałam lekarza to mówił że wrzesień pażdziernik bo nie ma upałów już i rana się lepiej goi?? ale w sumie po wakacjach to ja będę opalona i czy potem blizna nie będzie przez to bardziej widoczna?? bo szwy powiedział mi że po 10-12 dobie się zdejmuje a potem ile ta blizna się czerwieni jeszcze?? doradźcie mi coś dziewczynki?? może lepiej pójść jednak teraz żeby się lepiej wygioło do listopada?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 |
Rozeznanie
|
Twój lekarz udzielił ci prawidłowej informacji. Nie polecam przeprowadzanie tego zabiegu teraz, że względu na intensywne promieniowanie UVA oraz UVB co może doprowadzić do bolesnych i ciężkich do wyleczenia podrażnień. Lekarz zalecił ci wycięcie zmiany (pieprzyku usuwa się wraz z trzonem) a to niestety zabieg inwazyjny, narażający skórę na oddziaływanie negatywnych czynników - zapewne nawet po zabiegu bedziesz misiała stosować preparaty z wysokim filtrem. Dlatego zdedcydowanie lepiej jest poczekać z zabiegiem na wrzesień. Co prawda pozostaje blizna, jednak jeżeli zabieg przebiegnie sprawnie, a ranka dobrze się zagoi nie powinno byc problemu. Zaczerwienienie napewno ustąpi a różnice w odcieniu skóry zawsze mozesz ukryć używając np. samoopalacza
![]()
![]() |
#369 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() chyba właśnie tak zrobię i poczekam do września albo jakiejś dłuższej kiepskiej pogody jak niedawno ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 |
Raczkowanie
|
Witam! mam pytanie czy po wycięciu pieprzyka na głowie ale w miejscu widocznym, tzn. narażonym na promieniowanie, można stosować filtr ten sam co np. do twarzy?
Kiedy można ponownie farbować włosy po powstaniu blizny? może ktoś wie jak to jest? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Raczkowanie
|
Hej zaglądacie tu jeszcze?
![]() A co myslicie o wycinaniu pieprzyków w zimowych miesiącach? to dobry czy raczej zły pomysł? podrowionka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 |
Rozeznanie
|
Przez pewien czas takie miejsca należy oczywiście osłaniac kremami z filtrem, szczególnie wtedy, gdy sa one narażone na działanie promieni słonecznych. najlepsze miesiące na tego typu zabiegi to wiosna i jesień - nie narazamy się wtedy na ekstremalne warunki podogowe -promiemniowanie słoneczne czy ostry mróz. Na świeżo podrażnione miejsca np po zabiegu chirurgicznym czy laseroterapii - jak np po usunięciu pieprzyka, nie nalezy zbyt szybko działać innymi substancjami chemicznymi zawartymi np. w farbie do włosów. Po dokładnym wygojeniu się rany nie ma jednak takich przeciwskazań.
![]() |
#373 |
Raczkowanie
|
Dzięki Paola28, że odpisałaś. Napewno masz racje,że wiosna-jesień są najlepszymi miesiącami na usuwanie pieprzyków. Kurcze tylko jesienią nie będe mogła a nie wiem czy będę aż tak cierpliwa żeby poczekać,aż do wiosny, tak bardzo nie lubię swoich pieprzyków a mam ich sporo i boje się, że się powiększą, w końcu w jakiś sposób je pewnie podrażniam. Żałuję,że nie mogłam usunąć wszystkich pieprzyków teraz, choć to nie zbyt odpowiednia pora roku. Usuwam je tak po trochu.
Dzięki za cenne uwagi o stosowaniu filtrów, nie wiem tylko czy na swieżą bliznę, powiedzmy trzytygodniową można już stosować filtr? ( ja używam filtr w płynie do twarzy La roche posay 50+ , mam nadzieje, że jest odpowiedni i na bliżnę na głowie?) I czy dwa miesiące ( po usunięciu pieprzyka) to już wystarczajacy okres, po którym można zafarbować włosy, czy jednak za wczesnie? Gdybyś tu jeszcze zaglądała napisz co myslisz ![]() Pozdrawiam!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Rozeznanie
|
Jeżeli ranka się ładnie wygoiła - nie sączy się z niej nic, nie jest zaczerwieniona lub opuchnięta - śmiało możesz stosować filtr. Podobna uwaga tyczy się farbowania włosów. Przed tym zabiegiem upewnij się jednak, czy farba nie wywoła u ciebie uczulenia - wygojona skóra jest bardziej podatna na podrażnienia! Zdecydowanie lepiej byłoby, gdybyś do koloryzacji użyła łagodnego preparatu - (najlepiej bez amoniaku). Co do usuwania pieprzyków - śmiało możesz to zrobic już we wrześniu. Wiem, że jeżeli cię coś szczególnmie denerwuje, to chcesz się tego pozbyć. Pomyśl jednak - jeżeli usuniesz pieprzyki teraz ryzykujesz pojawieniem się podrażnień i przebarwień - te z kolei, jeżeli pojawią się na niewygojonych ranach, będą niezwykle trudne do usuniecia - uzyskasz więc efekt odwrotny od zamierzonego.
![]() |
#375 |
Zakorzenienie
|
Hejka!
Ja też własnie mam problem, bo mam wiele dużych pieprzyków które... sama nie wiem robią się ciemniejsze ;/ niektore odstają inne są płaskie. moja lekarka powiedziala ze trzeba je usunąć i dała mi skierowniae do dermatologa, ale niem poszlam bo byl pogrzeb wiec nie mialam jak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bardzo chciałabym usunąć pozostałe pieprzyki we wrześniu, niestety najbliższy możliwy termin to już zimowe miesiące. Mam do wyboru jeszcze teraz albo w zimie, no i wiosnę ale do wiosny tak daleko...Z tym farbowaniem to trudna sprawa. Mam jeszcze pytanie odnośnie stosowania filtrów na twarzy, co najpierw powinno się nakładać krem a potem filtr, czy odwrotnie przed nałożeniem kremu nałożyc filtr? u mnie to różnie bywa i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie??? Pozdrowionka!!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Rozeznanie
|
Najpierw krem - dopiero gdy ten się wchłonie nałóż filtr. Jeżeli wybierzesz kremy z filtrem do twarzy, to nie będziesz musiała aplikować dwóch kosmetyków. Takie kremy z filtrem dobrze nawilżą skórę, więc poranna toaleta zamie ci troszkę mniej czasu
![]()
![]() |
#378 |
Raczkowanie
|
Teraz wiem jak to ma być. W sumie nie używam kremów z filtrem, specjalnie używam tak wysoki filtr 50 ponieważ wcześnej miałam też usunięty pieprzyk z twarzy, no i zapobiegawczo żeby słonko aż tak bardzo nie opalało mojej twarzy i szkodliwie nie działało na pozostałe mniejsze pieprzyki.
Dzięki!!Pozdrawiam!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zadomowienie
|
JA też mam pytanie. Po usuwaniu pieprzyka chirurgicznie(z trzonem) jakiego typu zostanie blizna? Taki 'krater'-wgłębienie czy płaskie, jasne linie, czy może płaska biała plamka? Mam do usunięcia pieprzyki na plecach i brzuchu ze względów zdrowotnych.
Edytowane przez Fuzukatsu Czas edycji: 2009-07-22 o 13:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 |
Rozeznanie
|
to zalezy jakiego typu lekarz wykona cięcie. Ponieważ jest to zazwyczaj tzw łyżeczkowanie, powstaje lekko wklęsła blizna - nieco jaśniejsza od skóry. Potem oczywiście taką bliznę można wypełnić - szczerze mówiąc jeżeli usuwasz pieprzyk na plecach, a pieprzyk nie jest duży to może byc też tak, że z czasem blizny nie będzie wogóle widać
![]()
![]() |
#381 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przepraszam za taki natłok pytań, nigdynie wycinałam pieprzyków a znalazłam na swoim ciele kilku potencjalnych 'czerniakowców' ![]() Po wakacjach przejdę się do dermatologa, on dokładnie obejrzy wszystkie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 |
Zakorzenienie
|
Witam, ja mam kilka wątpliwości
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 |
Przyczajenie
|
A co powiecie na to? Kilka tygodni temu na ręce wydrapałam sobie pieprzyka. Kilka dni później na nodze. Teraz mam blizny, pieprzyków nie ma. Myślałam że to mógł być kleszcz, ale myliłam się, gdyż pieprzyki towarzyszyły mi dość długo i nie wyglądało to na kleszcze. Czy to jest szkodliwe? Może jestem na coś chora...?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 |
Przyczajenie
|
Na początku lipca moja 10 letnia córka miała usuwany z głowy pieprzyk ( raczej brodawke , kurzajkę 0,7 cm) która była na takiej grubej nóżce we włosach i przeszkadzała przy czesaniu i myciu. Zdecydowałam sie na laser.Pani dermatolog usuneła bez wycinania włosów przy znieczuleniu którego córka bała sie najbardziej a w ogóle nie czuła. Głowe myła po tygodniu. Strupek odpadł . Wizyta 100 zł i zabieg 100 zł.
Edytowane przez kwiatula Czas edycji: 2009-07-31 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#386 |
Przyczajenie
|
dzięki Paola. ; *
szczerze mówiąc nie wpadłam na to że to byłaby brodawka... ; ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 |
Anna Ha
|
ja miałam pieprzyk na dekolcie - odparowano mi go laserem
trwało to ok. 5 sekund, bez znieczulenia nie było zbyt przyjemnie, ale nie był to uciążliwy ból w załączniku zdjęcie, została plamka jaśniejsza na skórze średnicy ok. 3mm, płaska i w dotyku jak skóra - tyle że się nie opala |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#389 |
Zakorzenienie
|
Ja mam jeszcze pytanie, po jakim mniej wiecej czasie od usuniecia miejsce po zabiegu wyglada juz ok, tak ze spokojnie mozna prezentowac je swiatu?
![]()
![]() |
#390 |
Anna Ha
|
u mnie po zabiegu laserem CO2 po tygodniu nie było już strupka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.