Usuwanie pieprzyków i znamion - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Chirurgia plastyczna

Notka

Chirurgia plastyczna Interesujesz się chirurgią plastyczną? Poddałaś się zabiegowi lub go rozważasz? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-03-17, 22:00   #361
naiyah
Raczkowanie

GG do naiyah
Dot.: Usuwanie pieprzyków

dziewczyny powiedzcie mi do jakiego lekarza się udać (prywatnie), do dermatologa, dermatologa-chirurga czy chirurga onkologa? Chciałabym usunąć parę pieprzyków a nie wiem gdzie się zgłosić.

naiyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-18, 21:14   #362
asia888
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez naiyah Pokaż wiadomość
dziewczyny powiedzcie mi do jakiego lekarza się udać (prywatnie), do dermatologa, dermatologa-chirurga czy chirurga onkologa? Chciałabym usunąć parę pieprzyków a nie wiem gdzie się zgłosić.
kilka lat temu miałam podobny problem - pieprzyk na twarzy, koło ust, z pewnością ozdobą nie był wybrałam się do dermatologa, ale kiedy przyszłam na wizytę to okazało się, że źle trafiłam bo trzeba było od razu do onkologa pójść, wtedy było to bez skierowania (nie wiem jak jest teraz). od onkologa dostałam skierowanie do szpitala na izbę przyjęć. pieprzyka usunął chirurg. i było po problemie, zajęło mi to 3 dni i kosztowało 0 zł. pieprzyk miał średnicę ok 5mm, był płaski, a takie się najtrudniej usuwa. teraz mam bliznę, ale widoczną jedynie dla mnie powiem jeszcze, że rok temu usuwałam laserem pieprzyka z ramienia. był wystający, sam zabieg bezbolesny. przez tydzień się goiło, zupełnie jak w przypadku wycinania, gdzie chodzi się 5 dni ze szwami. niestety, pieprzyk nie odrósł co prawda, ale po około miesiącu blizna przebarwiła się na brązowo. zapłaciłam za zabieg 200 zł i jedyne co osiągnęłam to to, że zamiast wystającego pieprzyka została mi brązowa plama. dodatkowo, pieprzyk nie był zbadany. tydzień temu postanowiłam wyciąć tę bliznę. a trzeba było tak od razu moja rada taka: nie ma nic pewniejszego niż wycięcie. i nie ma co się bać blizn bo wcale nie są straszne. dłużej zajmuje aż staną się niewidoczne, ale efekt jest pewny. pozdrawiam
asia888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-26, 12:59   #363
patka987123
Przyczajenie

Witam wszystkich byłam ostatnio u dermatologa z 3 pieprzykami które maja około 0.5cm. Chciałam je wyciąć ale pani dermatolog powiedziała że zostana mi blizny i bedzie to gorzej wyglądac niż przed.Dała mi maści rozjaśniajace ale nic nie pomagaja zreszta mowiła żebym sie nie spodziewała rewelacyjnych efektów. Powiedziałą żebym lepiej wybieliła je laserem u kosmetyczki czy któraś próbowałą?? i ile to kosztowało?? Proszę o odpowiedz. Nie wiem juz co robic czy wycinać czy wybielać laserem
patka987123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 11:31   #364
anetta9991
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez 17karolcia04 Pokaż wiadomość
witam ja miałam usuwany pieprzyk z glowy poniewaz przeszkadzal mi przy czesaniu byl narazony na urazy mechaniczne itd pieprzyki nie lubia jak sie je dotyka a ten mial kontakt z chemia takze byl dosc spory
za operacje nic nie placilam bo chirurg stwierdzil ze mozna to usunac i mnei zapisal na termin
znieczulenie dostalam do glowy jakies 3 zastrzyki i ogolili mi w tym miejscu włosy ale bardzo fajnie ze nic nie widac tylko jak dotkne to czuc ze nie mam wloskow tam
zabiegl trwal jakas godzinke niestety ale znieczulenie dzialalo jedynie sie czuje jak szarpia za pieprzyk a same odcinanie nie czuc potem wypalala mi laserem troszke kuło bo znieczulenie pod koniec przestało dzialac ale ciesze sie ze juz tego nie mam moge swobodnie sie czesac i nie musze uwazac ze po nim przejade grzebieniem
po zabiegu tzreba chodzic w opatrunku i nie myc glowy chyba ze ktos pomorze zeby ominac to miejsce jedynie szwy bola bo mi sie wrosly w glowke i nie wszyski mi wyciągli i w domu musiałam sama sie z tym silowac:P

pieprzyk zawsze zostaje zbadany i potem kazdy zostaje poinformowany czy to cos groznego ale przewaznie tylko tak zle wyglaaja

pozdrawiam i zycze milego usuwania to nie boli
Witaj! ma pytanie odnośnie twojego usuwania pieprzyka z głowy, mam nadzieje, że jeszcze tu zaglądasz

napisałaś, że ogolili Ci w tym miejscu włosy gdzie był pieprzyk, dużą powierzchnię wokół pieprzyka ogolili? mogłabys coś wiecej o tym napisać? Jak to jest potem z tym myciem głowy, czy w dniu ściagnięcia szwów można umyć włosy, np. już po tygodniu? o tym goleniu włosów nie wiedziałam i troszke to przerażajace pieprzyk mam spory

pozdrawiam!
anetta9991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-13, 12:45   #365
DominikaSz
Przyczajenie

GG do DominikaSz

Cytat:
Napisane przez magd00sinek Pokaż wiadomość
A ile czekałaś na zabieg jeśli można spytać?

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Mam jeszcze takie pytanie, nie wiem czy nie głupie trochę, ale może ktoś wie i powie - czy mogę iśc prywatnie do dermatologa w Krakowie i poprosić o skierowanie na wycięcie pieprzyków w ramch NFZ w klinice onkologicznej w Gliwicach? Chciałabym usunąć je właśnie tam, ale nie bardzo wiem jak się do tego wszystkiego zabrać... a zależy mi na refundacji.

Ja na zabieg czekałam miesiąc, byłam u dermatolog estetycznej na NFZ i dała mi skierowanie do chirurga plastyka, poleciła mi kliniki, gdzie mogą mi zrobić zabieg, ale wybór należal do mnie, gdzie z tym skierowaniem pojdę, także wydaje mi się, że nie powinno być problemu u Ciebie z Gliwicami. Najlepiej dzwonić wszędzie i pytać
DominikaSz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-15, 14:45   #366
aguleczka25
Przyczajenie

Mam pytanie 2 miesiace temu usunelam z twarzy pieprzyka bylo wszystko dobrze ladnie sie zagoilo.Ale w tamtym tygodniu zaczela mnie bolec blizna piec i swedziec w czesniej tego nie mialam. Badanie wyszlo mi dobrze zadnych kom rakowych .Czy mial ktos cos takiego podobnego prosze o odpowiedz pozdrawiam mecze sie juz tydzien a do lekarza ide w poniedzialek dopiero:-(
aguleczka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-02, 16:29   #367
ewelinaaa
Raczkowanie

Witam wszystkich!
mam nadzieję że ktoś tu zagląda, mam pytanko, chciałabym usunąć pieprzyk z pleców bo jest duży i brzydki a w listopadzie wychodzę za mąż i mam suknię bez pleców, i moje pytanie kiedy najlepiej usunąć pieprzyk. pytałam lekarza to mówił że wrzesień pażdziernik bo nie ma upałów już i rana się lepiej goi?? ale w sumie po wakacjach to ja będę opalona i czy potem blizna nie będzie przez to bardziej widoczna?? bo szwy powiedział mi że po 10-12 dobie się zdejmuje a potem ile ta blizna się czerwieni jeszcze?? doradźcie mi coś dziewczynki?? może lepiej pójść jednak teraz żeby się lepiej wygioło do listopada??
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-03, 08:49   #368
Paola28
Rozeznanie

Twój lekarz udzielił ci prawidłowej informacji. Nie polecam przeprowadzanie tego zabiegu teraz, że względu na intensywne promieniowanie UVA oraz UVB co może doprowadzić do bolesnych i ciężkich do wyleczenia podrażnień. Lekarz zalecił ci wycięcie zmiany (pieprzyku usuwa się wraz z trzonem) a to niestety zabieg inwazyjny, narażający skórę na oddziaływanie negatywnych czynników - zapewne nawet po zabiegu bedziesz misiała stosować preparaty z wysokim filtrem. Dlatego zdedcydowanie lepiej jest poczekać z zabiegiem na wrzesień. Co prawda pozostaje blizna, jednak jeżeli zabieg przebiegnie sprawnie, a ranka dobrze się zagoi nie powinno byc problemu. Zaczerwienienie napewno ustąpi a różnice w odcieniu skóry zawsze mozesz ukryć używając np. samoopalacza
Stary 2009-07-03, 17:27   #369
ewelinaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Paola28 Pokaż wiadomość
Twój lekarz udzielił ci prawidłowej informacji. Nie polecam przeprowadzanie tego zabiegu teraz, że względu na intensywne promieniowanie UVA oraz UVB co może doprowadzić do bolesnych i ciężkich do wyleczenia podrażnień. Lekarz zalecił ci wycięcie zmiany (pieprzyku usuwa się wraz z trzonem) a to niestety zabieg inwazyjny, narażający skórę na oddziaływanie negatywnych czynników - zapewne nawet po zabiegu bedziesz misiała stosować preparaty z wysokim filtrem. Dlatego zdedcydowanie lepiej jest poczekać z zabiegiem na wrzesień. Co prawda pozostaje blizna, jednak jeżeli zabieg przebiegnie sprawnie, a ranka dobrze się zagoi nie powinno byc problemu. Zaczerwienienie napewno ustąpi a różnice w odcieniu skóry zawsze mozesz ukryć używając np. samoopalacza
Dziękuję za odpowiedź
chyba właśnie tak zrobię i poczekam do września albo jakiejś dłuższej kiepskiej pogody jak niedawno
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-04, 10:35   #370
anetta9991
Raczkowanie

Witam! mam pytanie czy po wycięciu pieprzyka na głowie ale w miejscu widocznym, tzn. narażonym na promieniowanie, można stosować filtr ten sam co np. do twarzy?

Kiedy można ponownie farbować włosy po powstaniu blizny? może ktoś wie jak to jest?
Stary 2009-07-12, 18:15   #371
anetta9991
Raczkowanie

Hej zaglądacie tu jeszcze? naprawdę nikt nie wie jak to jest z tym farbowaniem po usunięciu pieprzyka? i czy należy używać filtrów także na blizny na głowie? zapytałabym dermatolog ale ona jest na urlopie.

A co myslicie o wycinaniu pieprzyków w zimowych miesiącach? to dobry czy raczej zły pomysł? podrowionka

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-13, 12:56   #372
Paola28
Rozeznanie

Przez pewien czas takie miejsca należy oczywiście osłaniac kremami z filtrem, szczególnie wtedy, gdy sa one narażone na działanie promieni słonecznych. najlepsze miesiące na tego typu zabiegi to wiosna i jesień - nie narazamy się wtedy na ekstremalne warunki podogowe -promiemniowanie słoneczne czy ostry mróz. Na świeżo podrażnione miejsca np po zabiegu chirurgicznym czy laseroterapii - jak np po usunięciu pieprzyka, nie nalezy zbyt szybko działać innymi substancjami chemicznymi zawartymi np. w farbie do włosów. Po dokładnym wygojeniu się rany nie ma jednak takich przeciwskazań.
Stary 2009-07-13, 16:29   #373
anetta9991
Raczkowanie

Dzięki Paola28, że odpisałaś. Napewno masz racje,że wiosna-jesień są najlepszymi miesiącami na usuwanie pieprzyków. Kurcze tylko jesienią nie będe mogła a nie wiem czy będę aż tak cierpliwa żeby poczekać,aż do wiosny, tak bardzo nie lubię swoich pieprzyków a mam ich sporo i boje się, że się powiększą, w końcu w jakiś sposób je pewnie podrażniam. Żałuję,że nie mogłam usunąć wszystkich pieprzyków teraz, choć to nie zbyt odpowiednia pora roku. Usuwam je tak po trochu.

Dzięki za cenne uwagi o stosowaniu filtrów, nie wiem tylko czy na swieżą bliznę, powiedzmy trzytygodniową można już stosować filtr? ( ja używam filtr w płynie do twarzy La roche posay 50+ , mam nadzieje, że jest odpowiedni i na bliżnę na głowie?)

I czy dwa miesiące ( po usunięciu pieprzyka) to już wystarczajacy okres, po którym można zafarbować włosy, czy jednak za wczesnie? Gdybyś tu jeszcze zaglądała napisz co myslisz

Pozdrawiam!!
Stary 2009-07-16, 12:08   #374
Paola28
Rozeznanie

Jeżeli ranka się ładnie wygoiła - nie sączy się z niej nic, nie jest zaczerwieniona lub opuchnięta - śmiało możesz stosować filtr. Podobna uwaga tyczy się farbowania włosów. Przed tym zabiegiem upewnij się jednak, czy farba nie wywoła u ciebie uczulenia - wygojona skóra jest bardziej podatna na podrażnienia! Zdecydowanie lepiej byłoby, gdybyś do koloryzacji użyła łagodnego preparatu - (najlepiej bez amoniaku). Co do usuwania pieprzyków - śmiało możesz to zrobic już we wrześniu. Wiem, że jeżeli cię coś szczególnmie denerwuje, to chcesz się tego pozbyć. Pomyśl jednak - jeżeli usuniesz pieprzyki teraz ryzykujesz pojawieniem się podrażnień i przebarwień - te z kolei, jeżeli pojawią się na niewygojonych ranach, będą niezwykle trudne do usuniecia - uzyskasz więc efekt odwrotny od zamierzonego.
Stary 2009-07-16, 15:30   #375
MaliMariposa
Zakorzenienie

GG do MaliMariposa

Hejka!
Ja też własnie mam problem, bo mam wiele dużych pieprzyków które... sama nie wiem robią się ciemniejsze ;/ niektore odstają inne są płaskie. moja lekarka powiedziala ze trzeba je usunąć i dała mi skierowniae do dermatologa, ale niem poszlam bo byl pogrzeb wiec nie mialam jak Moja mama umowi mnie u dermatologa i się zobaczy. Mowi że mnie zapisze na zamrażanie. Opiszcie na czym polega ten zabieg, czy boli i czy są poznei jakies slady
MaliMariposa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 16:22   #376
anetta9991
Raczkowanie

Cytat:
Jeżeli ranka się ładnie wygoiła - nie sączy się z niej nic, nie jest zaczerwieniona lub opuchnięta - śmiało możesz stosować filtr. Podobna uwaga tyczy się farbowania włosów. Przed tym zabiegiem upewnij się jednak, czy farba nie wywoła u ciebie uczulenia - wygojona skóra jest bardziej podatna na podrażnienia! Zdecydowanie lepiej byłoby, gdybyś do koloryzacji użyła łagodnego preparatu - (najlepiej bez amoniaku). Co do usuwania pieprzyków - śmiało możesz to zrobic już we wrześniu. Wiem, że jeżeli cię coś szczególnmie denerwuje, to chcesz się tego pozbyć. Pomyśl jednak - jeżeli usuniesz pieprzyki teraz ryzykujesz pojawieniem się podrażnień i przebarwień - te z kolei, jeżeli pojawią się na niewygojonych ranach, będą niezwykle trudne do usuniecia - uzyskasz więc efekt odwrotny od zamierzonego.
Witaj Paola28 Dzięki za odpowiedź. Ranka się wygoiła, blizna jest czerwona ale tak, jak to jest przez pewien czas, z każdą blizną po chirurgicznym wycinaniu ( przynajmniej tak mi się wydaje, ogólnie to mi blizny goją się powoli i powstają strupki, które potem odpadają i widać właśnie tą czerwoną bliznę ), nie jest to zaczerwienienie jakie bywa po zabiegu przez kilka dni, więc czas najwyższy zacząć używać filtr.
Bardzo chciałabym usunąć pozostałe pieprzyki we wrześniu, niestety najbliższy możliwy termin to już zimowe miesiące. Mam do wyboru jeszcze teraz albo w zimie, no i wiosnę ale do wiosny tak daleko...Z tym farbowaniem to trudna sprawa.

Mam jeszcze pytanie odnośnie stosowania filtrów na twarzy, co najpierw powinno się nakładać krem a potem filtr, czy odwrotnie przed nałożeniem kremu nałożyc filtr? u mnie to różnie bywa i nie wiem czy ma to jakieś znaczenie???
Pozdrowionka!!!
Stary 2009-07-17, 13:45   #377
Paola28
Rozeznanie

Najpierw krem - dopiero gdy ten się wchłonie nałóż filtr. Jeżeli wybierzesz kremy z filtrem do twarzy, to nie będziesz musiała aplikować dwóch kosmetyków. Takie kremy z filtrem dobrze nawilżą skórę, więc poranna toaleta zamie ci troszkę mniej czasu
Stary 2009-07-17, 19:46   #378
anetta9991
Raczkowanie

Teraz wiem jak to ma być. W sumie nie używam kremów z filtrem, specjalnie używam tak wysoki filtr 50 ponieważ wcześnej miałam też usunięty pieprzyk z twarzy, no i zapobiegawczo żeby słonko aż tak bardzo nie opalało mojej twarzy i szkodliwie nie działało na pozostałe mniejsze pieprzyki.

Dzięki!!Pozdrawiam!!!
Stary 2009-07-22, 12:55   #379
Fuzukatsu
Zadomowienie

JA też mam pytanie. Po usuwaniu pieprzyka chirurgicznie(z trzonem) jakiego typu zostanie blizna? Taki 'krater'-wgłębienie czy płaskie, jasne linie, czy może płaska biała plamka? Mam do usunięcia pieprzyki na plecach i brzuchu ze względów zdrowotnych.

Edytowane przez Fuzukatsu
Czas edycji: 2009-07-22 o 13:03
Fuzukatsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 13:35   #380
Paola28
Rozeznanie

to zalezy jakiego typu lekarz wykona cięcie. Ponieważ jest to zazwyczaj tzw łyżeczkowanie, powstaje lekko wklęsła blizna - nieco jaśniejsza od skóry. Potem oczywiście taką bliznę można wypełnić - szczerze mówiąc jeżeli usuwasz pieprzyk na plecach, a pieprzyk nie jest duży to może byc też tak, że z czasem blizny nie będzie wogóle widać
Stary 2009-07-22, 13:57   #381
Fuzukatsu
Zadomowienie

Cytat:
to zalezy jakiego typu lekarz wykona cięcie. Ponieważ jest to zazwyczaj tzw łyżeczkowanie, powstaje lekko wklęsła blizna - nieco jaśniejsza od skóry. Potem oczywiście taką bliznę można wypełnić - szczerze mówiąc jeżeli usuwasz pieprzyk na plecach, a pieprzyk nie jest duży to może byc też tak, że z czasem blizny nie będzie wogóle widać
Hm, czy wypukłosć pieprzyka też coś do tego ma? Bo mam dwa pieprzyki płaskie(takie kleksy, różnokolorowe, nie są okrągłe tylko wlaśnie takie kleksowate) a reszta niestety odstająca. Przy płaskich też jest wykonywanie łyżeczkowanie? Czy na bliznę 'wklęsłą' powinnam stosować filtry antyUV tylko jakiś czas po zabiegu czy dożywotnio? Blizny wklęsłe wymagają pielęgnacji jakimiś maściami? Czy takie blizny mogę peelingować kwasem salicylowym(w większym stężeniu)?

Przepraszam za taki natłok pytań, nigdynie wycinałam pieprzyków a znalazłam na swoim ciele kilku potencjalnych 'czerniakowców'
Po wakacjach przejdę się do dermatologa, on dokładnie obejrzy wszystkie.
Fuzukatsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-28, 09:54   #382
asiula1306
Zakorzenienie

Witam, ja mam kilka wątpliwości poszłam na wycinanie pieprzyków, jednego miałam na łydce (dość duży, ok 1 cm) i drugiego na łopatce. Wczoraj po dwóch tygodniach od zabiegu ściągneli mi z nogi szwy (miałam ich 5) i teraz patrząc na ranę jestem trochę... zaniepokojona... Chirurg na pewno powiedziałby gdyby coś było nie tak ale ja z moją paniką muszę się zapytać: czy u was rana też była taka brzydka? obrzydliwe strupy, sączenie się jakiegoś płynu (w małej ilości ale jednak)... rana wg jest duża- ok 3 cm dł i 1 cm szer i wygląda tragicznie A do tego mam odparzenia od plastra i przez to noga wygląda jeszcze gorzej. I kolejne pytanie: jak teraz to pielęgnować? Lekarka powiedziała że na maść na blizny (poleciła contratubex) jest za wcześnie, dopiero za jakiś czas ale nie wiem czy mam to przemywać wodą utlenioną jak dotychczas (widziałam tu opinię że nie można tego robić ale tak mi zalecił lekarz który mi to wycinał i wcale nie był starej daty ;P). Do tego kazała przyklejać plaster jak wychodzę z domu lub noszę dlugie spodnie ale nie wiem jak długo; czy mogę już normalnie moczyć tą rankę czy też jeszcze się wstrzymać?
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-30, 15:32   #383
karelajnak
Przyczajenie

GG do karelajnak

A co powiecie na to? Kilka tygodni temu na ręce wydrapałam sobie pieprzyka. Kilka dni później na nodze. Teraz mam blizny, pieprzyków nie ma. Myślałam że to mógł być kleszcz, ale myliłam się, gdyż pieprzyki towarzyszyły mi dość długo i nie wyglądało to na kleszcze. Czy to jest szkodliwe? Może jestem na coś chora...?
karelajnak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 08:20   #384
kwiatula
Przyczajenie

Na początku lipca moja 10 letnia córka miała usuwany z głowy pieprzyk ( raczej brodawke , kurzajkę 0,7 cm) która była na takiej grubej nóżce we włosach i przeszkadzała przy czesaniu i myciu. Zdecydowałam sie na laser.Pani dermatolog usuneła bez wycinania włosów przy znieczuleniu którego córka bała sie najbardziej a w ogóle nie czuła. Głowe myła po tygodniu. Strupek odpadł . Wizyta 100 zł i zabieg 100 zł.

Edytowane przez kwiatula
Czas edycji: 2009-07-31 o 08:23
kwiatula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 09:17   #385
Paola28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez karelajnak Pokaż wiadomość
A co powiecie na to? Kilka tygodni temu na ręce wydrapałam sobie pieprzyka. Kilka dni później na nodze. Teraz mam blizny, pieprzyków nie ma. Myślałam że to mógł być kleszcz, ale myliłam się, gdyż pieprzyki towarzyszyły mi dość długo i nie wyglądało to na kleszcze. Czy to jest szkodliwe? Może jestem na coś chora...?
W zasadzie nie da się wydrapać pieprzyka - to co usunęłaś to najparwdopodobniej brodawka, która mogłaś mieć nawet od urodzenia. W takim przypadku możliwe jest usunięcie samodzielnie tego typu zmian - czego oczywiście nie polecam. Pieprzyk to płaskie znamię barwne o gładkiej powierzchni, nie odstające od skóry. Pozbyć się tego nie jest tak łatwo, zse względu na rayzyko powikłań usuwamy go za pomocą leczenia chirurgicznego. jeżeli rany się zagoiły - nie sącza się i nie krwawią, nie zbiera się ropa, to najparwdopodobniej wsyztsko jest ok
Stary 2009-07-31, 14:51   #386
karelajnak
Przyczajenie

GG do karelajnak

dzięki Paola. ; *
szczerze mówiąc nie wpadłam na to że to byłaby brodawka... ; )
karelajnak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-31, 15:39   #387
dedede
Anna Ha

ja miałam pieprzyk na dekolcie - odparowano mi go laserem
trwało to ok. 5 sekund, bez znieczulenia
nie było zbyt przyjemnie, ale nie był to uciążliwy ból

w załączniku zdjęcie, została plamka jaśniejsza na skórze średnicy ok. 3mm, płaska i w dotyku jak skóra - tyle że się nie opala
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMAGE_302.jpg (48,2 KB, 101 załadowań)
dedede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-08-04, 14:57   #388
Paola28
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fuzukatsu Pokaż wiadomość
Hm, czy wypukłosć pieprzyka też coś do tego ma? Bo mam dwa pieprzyki płaskie(takie kleksy, różnokolorowe, nie są okrągłe tylko wlaśnie takie kleksowate) a reszta niestety odstająca. Przy płaskich też jest wykonywanie łyżeczkowanie? Jeżeli zmiana jest odstając to po odpowiedniej diagnozie być może możliwe będzie usunięcie jej laserem. Zabiego boli, ale da się go przezyć, żeżeli posmarujesz się maścią zniecvzulającą Elma. W przypadku pieprzyków płaskich - wykonywane jest łyzeczkownie - by usunąc pieprzyk w całości i w przyszłości nie zrobił się z tego czerniak

Czy na bliznę 'wklęsłą' powinnam stosować filtry antyUV tylko jakiś czas po zabiegu czy dożywotnio?
Filtry stosujemy niezależnie od blizny a tak poważnie - w lecie obowiązkowo, Na wiosnę i jesień, niekonieczne jestezli blizny są zakryte., jeżeli są w miejscach narażonych na słońce to do ochrony wystarczą filtry zawarte w niemal każdym kremie nawilżającym (SPF 15). Na poczatke jednak, az do momentu wygojenia się rany należy ją uwaznie pielęgnować i osłaniać przed promieniowaniem słonecznym.
Blizny wklęsłe wymagają pielęgnacji jakimiś maściami? Czy takie blizny mogę peelingować kwasem salicylowym(w większym stężeniu)?
Możesz, ale leżeli się wygoją. Blizn sączacych się i świeżycz nie podrażniami. jeżeli będa płytkie - kwasy czy peelingi (dermabrazja) wystaczą. Na głebsze zmiany polecam laser
Przepraszam za taki natłok pytań, nigdynie wycinałam pieprzyków a znalazłam na swoim ciele kilku potencjalnych 'czerniakowców'
Po wakacjach przejdę się do dermatologa, on dokładnie obejrzy wszystkie.
Przepraszam za zwłokę! (Nie zauważyłam pytania;()
Stary 2009-08-07, 12:30   #389
magd00sinek
Zakorzenienie

Ja mam jeszcze pytanie, po jakim mniej wiecej czasie od usuniecia miejsce po zabiegu wyglada juz ok, tak ze spokojnie mozna prezentowac je swiatu?
Stary 2009-08-07, 12:36   #390
dedede
Anna Ha

u mnie po zabiegu laserem CO2 po tygodniu nie było już strupka
dedede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Chirurgia plastyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości