|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#362 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To, że kobieta dostała "dar bycia matką" nie oznacza, że za wszelką cenę jest zobowiązana z tego daru korzystać - w końcu tak samo "każdy mężczyzna dostał dar bycia ojcem" i jakoś nie sprawia to, że wszyscy tatusiowie, którzy porzucili swoje potomstwo płacą alimenty. Widzisz, świat nie jest czarno-biały. Możesz uważać, że aborcja jest morderstwem i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie cie przecież do niej zmuszał, jednak musisz wiedzieć, że ta kwestia jest na tyle dyskusyjna, że inni ludzie mają do tego inne podejście. Dla mnie aborcja jest zabiegiem, przeprowadzanym po to, by nie obarczać nikogo - czy to kobiety, czy kobiety i mężczyzny - ciężąrem w postaci niechcianego dziecka. Oczywiście, że są okna życia, domy dziecka, adopcja. Ja nie rozważałam żadnego z nich ani przez chwilę, ponieważ wiedziałam, że w ciągu najbliższych tygodni po zrobienia testu ze względu na hormony przestanę myśleć racjonalnie, a poza tym - jestem na tyle odpowiedzialna, by nie móc sprowadzać na świat dziecka, którego nie chcę i być może nikt inny też nie zechce Poza tym - chodzi tylko o kwestię wyboru. Chcę wiedzieć, że go mam, nie zaś, że ktoś podejmuje dezycję za mnie, ponieważ on myśli tak, a nie inaczej. |
|
|
|
|
|
#363 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do Twojej odpowiedzi do Dona, pozwolę sobie zacytować wypowiedź z innego wątku: Cytat:
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|||
|
|
|
|
#364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie, nie rozumiesz o co chodzi leniwcy (tak się to odmienia?), ponieważ nadal skupiasz się na tych szczęśliwych mamach, a nie na tych, które rzucają dziećmi o próg lub topią je w beczkach. |
|
|
|
|
|
#365 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#366 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
aborcja postnatalna jest już zabójstwem. Granicę 12 tygodni przyjęto właśnie dlatego, że nie ma rozwiniętego systemu nerwowego (czy nawet mózgu), czyli jakiekolwiek odczuwanie bólu jest wykluczone. W wyższym stadium rozwoju ( gdy zarodek jest już płodem) nie da się wykluczyć odczuwania bólu i żaden szanujący się specjalista nie wykona aborcji, gdy ciąża przekroczyła 12-13 tydzień.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#367 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja osobiście jestem przeciwna aborcji i myślę, że urodziłabym również dziecko z gwałtu. Ale pewności nie mam, bo może po tak traumatycznym przeżyciu spojrzałabym na sprawę inaczej. Nie zamierzam rozwieszać plakatów z płodami po dokonanej aborcji czy wrzeszczeć pod szpitalem, że ja jestem przeciw. Bo to nic nie da, poza wywołaniem kolejnej wojny światopoglądowej. Zaakceptowałabym fakt legalizacji tego zabiegu w Polsce, ale nie jego refundacji - uważam, że kobieta powinna sama pokrywać koszty przerwania ciąży, które jest zgodne z jej sumieniem, ale niekoniecznie z sumieniami części podatników. Nie rozumiem też do końca ludzi mianujących się obrońcami życia, którzy nie robią nic, by np. pomóc chorym dzieciom. To podejście analogiczne do tego, co mówi część feministek "moje ciało, mój wybór, ale koszty tego wyboru ma ponosić państwo". Łatwo kazać kobiecie urodzić chore dziecko, ale zagwarantować im obojgu godny byt - do tego nikt się nie kwapi. Radykalnym przeciwnikom aborcji polecam dokument "Kiedy w Indiach rodzi się dziewczynka" czy "Gorsza płeć". Kiedy usłyszałam matkę beż żadnych wyrzutów sumienia mówiącą, że zabiła kolejno ósemkę swoich córek, bo urodziły się dziewczynkami - stwierdziłam, że w tym przypadku aborcja rzeczywiście byłaby mniejszym złem. Wolałabym się w ogóle nie urodzić niż urodzić się tylko po to, żeby zabiła mnie własna matka. Koszmar. Poza tym, zamiast ciągłych debat o aborcji, można by skupić się na tym, by jej ilość zmniejszyć. Niektóre kobiety decydują się na ten zabieg, bo ledwo wiążą koniec z końcem, a potem nie mogą się pozbierać. Ciąża w pracy na śmieciowej umowie oznacza często utratę stanowiska i pozostanie bez środków do życia, zwłaszcza jeśli kobieta jest sama. Ale prawicowcom i feministkom łatwiej jest krzyczeć, niż się tym zająć. ---------- Dopisano o 14:44 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Cytat:
W Wlk Brytanii aborcja jest legalna do 24 tygodnia, w Szwecji do 22 ( z niewielkimi obostrzeniami, na życzenie do 18). |
||
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#368 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Większośćpro-liferów krzyczy o ochronie życia poczętego za wszelką cenę. Natomiast, gdy płód opuści już organizm matki, mają głęboko w nosie, co się stanie z tym dzieckiem i z tą matką. Proszę, niech krzyczą, ale niech każdy (zaczynając od najgłośniej krzyczących) zadeklaruje konkretną formę pomocy i wsparcia dla 'uratowanych' przez siebie dzieci (cudzysłów celowy). Krzyczenie nic nie kosztuje. To tylko puste słowa. Niech za tymi słowami pójdą konkretnr czyny. Pamiętam, że tu, na tym forum, któraś Użytkowniczka własnie zaszła w nieplanowaną ciążę i miała dylemat, myślała o aborcji. Z całej rzeszy krzykaczek i opluwających ją pro-liferek tylko JEDNA Uzytkowniczka napisała: "Napisz PW, pogadamy, zastanowimy się, jak mogę Tobie i dziecku pomóc". I dla takich ludzi zawsze mam szacunek. Co do drugiej częsci postu: do 12 tc na 100% nie ma zalążków systemu nerwowego. Po 14 tygodniu już mogą się pojawiać, choć nie ma połączeń nerwowych. W 24 tygodniu zalążki już są na 100% rozwinięte. Nie na tyle, by przewodzić bodźce, np. ból, ale jednak. Dlatego uważam, ze te 12 tygodni to czas optymalny.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-01-25 o 14:53 |
|
|
|
|
|
#369 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do wspomagania finansowego - dużo jest akcji zbiórek pieniężnych dla dzieci, które są chore na naowotwór i potrzebują kosztownego leczenia. Z tego co widzę spotyka się to z dużą aprobatą społeczną. I dobrze, bo warto pomagać uratować komuś życie. A co by było gdyby rodzice dziecka powiedzieli ,,zaszliśmy w nieplanowaną ciążę, nie chcemy usuwać, ale nie mamy pieniędzy na utrzymanie dziecka - prosimy o datki". Która firma zechciałaby zasponsorować co nieco? Społeczeństwo by się oburzyło - są gumy, tabletki, spirale! Nikt nie chce pomagać, bo wszyscy uważają, ze antyoncepcja jest niezawodnym lekiem na wpadkę, a tak w ogóle istnieje tez tabletka ,,po", która jakby się wgłębić również jest aborcją tylko na bardzo wczesnym stadium. Żeby ludzie pomagali najpierw muszą zmienić myślenie.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-25 o 14:53 |
|
|
|
|
#370 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nikt nie zabrania środowiskom pro-life sądzić, że zygota ma duszę. Często autorytety, na które się powołują, mają co do tego różne zdania - Tomasz lub Augustyn, nie pamiętam który to z ojców kościoła, twierdził, że płód męski "otrzymuje" duszę (czyli staje się człowiekiem, bo to według kościoła różni człowieka od zwierzęcia) znacznie wcześniej niż płód żeński. Zdanie jak widać ulegało zmianie. I naprawdę chciałabym, żeby te środowiska pro-life całą tę energię, którą wkładają w organizowanie wystaw z abortowanymi płodami, zużytkowały na walkę o zaległe alimenty lub poprawę życia samotnych matek i gorzej sytuowanych rodziców. Serio, wiele kobiet, mając jakieś zabezpieczenie finansowe, zdecydowałoby się urodzić, zamiast usuwać, w ten sposób rzeczywiście realnie można się przyczynić do zwiększenia dzietności polskich kobiet. Ale to tylko takie lewicowo-feministyczne pitupitu, nie? |
|
|
|
|
|
#371 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#372 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Co do zbiórek społecznych na "dzieci z rakiem", to jest to kropla w morzu potrzeb i niczego nie rozwiązują. Błagam Cię, przemyśl to, co chcesz napisać, zanim kolejnym razem 'zabłyśniesz" kolejną propozycją leku na całe zło tego świata.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
|
#373 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#374 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Pisząc o aborcji post natalnej to tak trochę z przymrużeniem oka bo to po prostu przewrotna nazwa zabicia noworodka.
|
|
|
|
|
#375 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#376 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Ano, zdanie kościoła jednak zmieniło się na przestrzeni wieków. Ktoś nawet kilka lat temu napisał w tej sprawie list to ultra prawicowego posła Macieja Giertycha i nie moge się powstrzymac, by go nie wkleić:
List otwarty do posła Macieja Giertycha: Drogi Panie Pośle. Ostatnio słyszałem w którymś z Pana licznych wywiadów, że dla Pana, praktykującego katolika, homoseksualizm jest odrazą, tak jak jest to napisane w 3 Ks. Mojżeszowej 18:22 i nie można tego ominąć. Dziękuję za wszystko, co Pan robi, by edukować ludzi w zakresie Prawa Boskiego. Dużo się dowiedziałem, słuchając Pana wypowiedzi i staram się podzielić tą wiedzą z jak największą liczbą ludzi. Gdy ktoś usiłuje bronić homoseksualistów na przykład, przypominam mu po prostu, że 3 Ks. Moj. 18:22 mówi jasno, że jest to obrzydliwość. Koniec rozmowy. Mimo tego potrzebuję Pana pomocy odnośnie kilku specyficznych praw, by móc je wdrażać w czyn: 1. Gdy spalam byka na ołtarzu ofiarnym, wiem, że to powoduje woń, która jest Bogu przyjemna (3 Ks. Moj. 19). Problem jest z moimi sąsiadami. Mówią,że dla nich zapach ten nie jest przyjemny. Czy mam ich ignorować? 2. Chciałbym sprzedać swoją córkę jako niewolnicę, za karę, jak to opisuje 2Ks.Moj.21:7. W tych czasach, jaka byłaby, według Pana, najlepsza cena? 3. Wiem, że nie powinienem mieć kontaktu z kobietą podczas jej nieczystości miesięcznej (3 Ks. Moj. 15:19-24). Problem jest, jak się tego dowiedzieć? Usiłowałem zapytać, ale one często były obrażone moim pytaniem. 4. Moja żona po wielu latach straciła upodobanie w moich oczach. Znienawidziłem ją, gdyż odkryłem w niej odrażającą cechę, gadulstwo. Wypisałem jej list rozwodowy (5 Ks. Moj. 24) i chcę ją odprawić, tylko nie wiem, jak go jej wręczyć. Osobiście, czy przez policję? 5. Mam jednego sąsiada, który uparcie chce pracować w dzień szabatu. W 2 Ks.Moj. 35:2 jest jasno powiedziane, że ma być skazany na śmierć. Czy moralnie jestem zobowiązany, by go zabić sam? 6. Jeden z moich przyjaciół twierdzi, że nawet jeżeli jedzenie owoców morza jest obrzydliwością (3 Ks. Moj. 11:10), to mimo wszystko jest mniej gorsze od homoseksualizmu. Nie zgadzam się. Czy może Pan osądzić? 7. W 3 Ks. Moj. 21:20 jest powiedziane, że nie mogę się zbliżać do ołtarza Boga, jeżeli mam problem ze wzrokiem. Muszę zdradzić, że noszę okulary do czytania. Czy muszę mieć wzrok 20/20 lub czy można negocjować? 8. Większość moich przyjaciół obcina sobie włosy, również w tzw. kołka, mimo że jest to jasno zabronione 3 Ks. Moj. 19:27. Jak oni maja umrzeć? 9. Wiem, że wg 3 Ks. Moj. 11:6-8, jeżeli dotknę skóry martwego wieprza, staję się nieczysty. Ale czy mogę nadal grać w piłkę nożna, jeżeli będę nosił rękawice? 10. Mój wujek nie respektuje 3 Ks. Moj. 19:19, ponieważ sieje dwie różne rośliny na tym samym polu. Jego żona zresztą również, ponieważ nosi ubrania z dwóch różnych materiałów (mieszaninę bawełny i poliestru). Ma również zwyczaj przeklinania. Czy naprawdę muszę zebrać całe miasto, by ich kamienować (3 Ks. Moj. 24:10-16). Czy nie moglibyśmy ich po prostu spalić żywcem podczas prywatnego zebrania rodzinnego, jak to zrobiliśmy dla tych, którzy sypiają z ich rodziną? (3 Ks.Moj. 20:14). Wiem, że wnikliwie Pan przestudiował te tematy, i jestem pewien, że mi Pan pomoże. Dziękuję Panu jeszcze raz, za przypominanie nam, że słowa Boże są wieczne niezmienne.
|
|
|
|
#377 |
|
Raczkowanie
|
Generalnie zdanie Kościoła w różnych kwestiach zmieniało się w zależności od tego, co przynosiło większe korzyści. Wybiórczo traktowano też różne treści biblijne, bo np. patriarchat przyjęto bez żadnych zastrzeżeń, mimo że Jezus był wyzwolicielem kobiet, a tak niska ich pozycja wynikała z tradycji kulturowej. Żaden z hierarchów nie potrafił jednak i nadal nie potrafi nadstawić drugiego policzka, tylko rzuca się do ataku. W ramach "niesienia pokoju" mieliśmy krucjaty, a w ramach tolerancji i miłosierdzia - palenie heretyków na stosie. Sama wierzę w Boga, znam i szanuję pewnego księdza, który został nim z powołania, natomiast Kościół jako instytucja nic dla mnie nie znaczy.
Co do pana Giertycha - wiesz, ja nie lubię ludzi o radykalnych poglądach, ani prawicowych, ani lewicowych. Wolę słuchać tych, którzy plasują się gdzieś pośrodku. A list bardzo trafny. |
|
|
|
|
#378 |
|
Wtajemniczenie
|
Temat zboczyl na tory religijne. Mam zatem pytanie do osób, które wierzą w Boga, ale nie utożsamiają sie z Kościołem. Jak wygląda Wasza relacja z Bogiem? Uważacie, że Bog ustala jakieś konkretne ramy, reguly, ktorych czlowiek musi sie trzymać by być zbawionym? Nie chcę żeby te pytania miały charakter wywiadu. Sama zaczynam wierzyć ,,po swojemu", sporo kwestii jest jeszcze dla mnie niejasnych dlatego pytam.
|
|
|
|
|
#379 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#380 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uprzejmie cie prosze, jesli odnosisz sie do moich postow to odnos sie do nich a nie probuj analizowac i wmawiac mi co rozumiem a co nie. Bo w mojej glowie nie siedzisz. Odnosnie twojego zarzutu dlaczego nie rozumiem. Nie, wcale nie skupiam sie na szczesliwych mamqch. Bo prawda jest taka ze z dziecmi sa naprawde rozne sytuaxje. Sa dzieci na ktore decydujemy sie z rosadku ( jak ja bo majac 30 lat stwierdzilam ze juz pora) a po narodzinach jestem absolutnie zakochana w moim synku i na mysl ze mogloby mu sie cos stac placze. Znam tez matki ktore czekaly ogromnie na zajsxie w ciaze, cala ciaze chodzily w skowronkach a po urodzeniu dziecka ledwo mogly na nie patrzex i wszystko je wkurzalo ( przynajmniej przez jakis czas). Tak wiec nie. Nie skupjam sie tylko na szczesliwych matkach. Uwazam po prostu ze jesli juz powstalo nowe zyxie to wartoby bylo dac mu szanse i chocby je oddac komus innemu. Ale to jest poglad ktorego nikomu nie narzuce i jesli Ktos ma silna potrzebe pozbycia sie dziexka by nie marnowac sobie zycia w jego mniemaniu to nie moja rola by mu prawic kazania. To ze czegos nie pochwalam nie znaczy ze bede umoralniala. Moge jedynie powiedziec: przemysl to. Cytat:
Fakt podalas dobry przyklad z zona alkoholika tudziez kazda inna patologiczna rodzina. W takim wypadku byc moze nalezaloby dodatkowo roznicowax takie rodziny od dziewczyn 15letnich. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 16:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:08 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
|
#381 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://mateusz.pl/ksiazki/js-pn/js-pn_45.htm Cytat:
). Twierdzi się, że Tomasz był p. strasznym szowinistą i pisał negatywnie o kobietach, a tymczasem on tak pisze w książce, w odniesieniu do nauk Arystotelesa, i nie są to jego słowa, a właśnie zacytowane słowa filozofa! Naprawdę radzę sprawdzać te "rewelacje" i cytaty pierwszych świętych.
Edytowane przez freelancerka Czas edycji: 2014-01-25 o 16:30 |
|||
|
|
|
|
#382 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#383 |
|
Wtajemniczenie
|
irkamirka - a jaki jest ten Bog ? W 3 osobach? I czego od nas wymaga? Czujesz, że jest obok Ciebie? Bo ja ostatnio czuję jakby miał mnie gdzieś. Nie wiem, może to taki efekt placebo, bo oddaliłam się od KK dobrowolnie i mam wrażenie, że mnie nie lubi :P Ogólne mowie jak do sciany.
Edytowane przez skrywana_fantazja Czas edycji: 2014-01-25 o 16:48 |
|
|
|
|
#384 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bo chyba robimy off-top.
|
|
|
|
|
|
#385 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do takich rekreacyjnych wycieczek to niech każda kobieta, która nie chce dziecka niech sobie je funduje. Tylko nie podoba mi się, że część kobiet myśląca o aborcji chce żeby byla ona refundowana przez państwo.
|
|
|
|
#386 |
|
Rozeznanie
|
Gratulujemy. Tylko, ze to nie oznacza, ze dla calej populacji sa rowniez tymze darem.
|
|
#387 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Odnoszę się do twoich wypowiedzi, z których wnioskuję, że nie dopuszczasz do siebie myśli o tym, że kobieta - wcale nie stworzona do macierzyństwa... - może po prostu dziecka nie chcieć. Taka kobieta nawet po narodzinach nie będzie w stanie "się przekonać" czy "przyjąć do serca". Nie odnoszę się do niczego innego niż twoje wypowiedzi. |
|
|
|
|
|
#388 |
|
Zadomowienie
|
I szkoda, bo może wtedy by tyle niewinnych dzieci nie cierpiało.
|
|
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, znam co najmniej kilkadziesiąt przypadków, gdy kobieta umarła właśnie "przez ciażę" i nie była chora na chorobę nowotworową. Nie rodziła również w piwnicy. Więc bardzo Cię prosze, jak się na czyms nie znasz, to lepiej nie mów głupot I tak: żyjesz w krainie tęczy jednorożców chyba, bo jak czytam Twoje wypowiedzi o tym, ile to kobiety mają możliwości po urodzeniu dziecka i jakie to wszystko jest proste... Szkoda, że nie odniosłaś się do linka, który Ci w innym watku wrzuciłam nt. zasiłków
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że mozna dziecka nie chcieć. Sama przez 30 lat nie chciałam mieć dziecka, a na ciąże zdecydowałam się z rozsądku ( to, że później się zakochałam totalnie w synku to odrębna sprawa). Tak więc, tak wiem, że można nie chcieć dziecka- czasami całe życie a czasami - jak ja- przez pewien okres czasu.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.

ale chcialabym tez dodac ze mozecie ki wierzyx ze sposob patrzenia zmiania sie przy dziexku wiex pewnie te nastolatki, ktore by rodzily wcale nie bylyby nieszczesliwe z tego powodu do konca zycia. Przynajmniej czesc z nich.

07.07.2012
). Twierdzi się, że Tomasz był p. strasznym szowinistą i pisał negatywnie o kobietach, a tymczasem on tak pisze w książce, w odniesieniu do nauk Arystotelesa, i nie są to jego słowa, a właśnie zacytowane słowa filozofa! Naprawdę radzę sprawdzać te "rewelacje" i cytaty pierwszych świętych.