|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Studia na kierunku administracja UJ
A więc co mi polecasz? Po czym są teraz perspektywy? (Chętnie skorzystam z waszej mądrości i doświadczenia życiowego
- bez sarkazmu czy ironii)---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Może masz rację. Poczytam trochę - więcej prawa niż for internetowych. |
|
|
|
|
#362 |
|
Konto usunięte
|
Przede wszystkim wyspecjalizuj się w czymś. To trwa latami ale potem warto.
Ktoś tu ładnie napisał: być tak w czymś biegłym by nawet chcieli się od ciebie uczyć. Nie wiem, co cię interesuje więc ciężko mi powiedzieć co masz wybrać. Bo równie dobrze mogę ci napisać, że po robotyce są perspektywy ale co z tego jeśli to nie jest coś co byś ogarnęła lub po prostu polubiła. Po tak ogólnym kierunku jak administracja, nawet z tą marna specjalizacją "sprzedaż nieruchomości" niestety ma się bardzo ogólnikową wiedzę, po trochu ze wszystkiego. Sprawdź co cię interesuje i stań się z tego specjalistą, czytaj, szukaj, łap praktyki, staże, pokazuj ludziom, że się znasz w danej dziedzinie. Ale to co piszę to też ogólniki. Ciężko napisać coś konkretnego gdy się nie wie w czym potencjalnie możesz być dobra i czy warto to rozwinąć dalej. Poza tym zależnie od dziedziny sporo wiedzy można wynieść już ze specjalistycznych stron w sieci. Czasami wręcz nie warto brać jakiegoś kursu, skoro tego samego można nauczyć się za darmo. Ale to oczywiście zależy od dziedziny. Edytowane przez 201607111004 Czas edycji: 2014-09-01 o 20:08 Powód: literówki |
|
|
|
|
#363 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Masz ból dupy? Tak, mam 22 lata, wiem co chcę w życiu robić, kończę przyszłościowy kierunek, który kocham całym sercem i tak nazywałam matematykę "matą" czy "matmą" i każdy wiedział o co chodzi a Twoją nazwę ogarnęła jedna osoba na tym wątku Ale nieważne, z tymi nazwami odpuśćmy.Najpierw dowiedz się co Cię interesuje, co byś chciała robić w życiu i popatrz jak rynek pracy się rozwija, jak będzie wyglądał za kilka lat, jak Ty wejdziesz w pracę zawodową. Póki co mam wrażenie, że wybrałaś administrację z braku pomysłu na siebie a teraz czekasz aż ktoś Ci powie co masz robić. ---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#364 |
|
Konto usunięte
|
Pffe, przystopuj trochę
Wiadomo, nie powiemy jej na co dokładnie ma pójść bo to głupota totalna, ale też nie prowokujmy jej swoim słownictwem do wciskania zp
|
|
|
|
|
#365 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#366 |
|
Konto usunięte
|
Mnie po prostu dziwi, że ktoś prosi o gotowy przepis. "Powiedzcie mi po czym sa perspektywy?", "No po wielu rzeczach, ale czy one dla ciebie, czy właśnie tam się odnajdziesz? Nie wiem
".
|
|
|
|
|
#367 |
|
BAN stały
|
Mnie przeraża to, że teraz ludzie właśnie w wieku licealnym/początku studiów nie mają bladego pojęcia co chcą robić w życiu. I to na prawdę jest straszne, bo mówią, że nie wiedzą co ale jak im się powie prosto w twarz, że nie wiedzą co chcą robić i nie wiedzą kim chcą być to nagle strzelają focha i robią dziką awanturę. A o co? A no o to, że samo nie wiedzą czego chcą.
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#368 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wiem, jak ja miałam te 15 lat to sobie czytałam jakiegoś Victora czy inne Cogito i naprawdę mnóstwo rzeczy się stamtąd dowiedziałam, a teraz nawet tego nie trzeba, bo wszystko jest w internecie. Tylko to trzeba się zainteresować, poczytać, przejrzeć coś więcej niż tylko walla na fejsbuku, żeby potem nie walić po forach takiej lipy jak co poniektórzy, że najpierw wybierają przedmioty na maturze, a potem pytają na wizażu gdzie z tą podstawową matmą mają iść Ja znałam "majcę", chociaż chyba nikt w moich szkołach tak nie mówił
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-09-01 o 20:59 Powód: ort. |
|
|
|
|
|
#369 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#370 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() I zachęcam do zaniechania tematu majcy
|
|
|
|
#371 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Po drugie, ponieważ cytujesz akurat mnie - gdzie napisałam, że "mata" jako określenie na matematykę mi się podoba? Autorko. Ja tobie jeszcze raz radzę zrezygnować z administracji, bo naprawdę nie warto, a skupić się na księgowej jeżeli masz o tym jakieś pojęcie. Ale tak jak pisałam jakoś na poprzedniej stronie, skupić się na tym zawodzie bardzo, nie jakieś tam półśrodki jak kursy. Tylko teraz czy wiesz na czym polega ta praca? To naprawdę inna bajka niż administracja. Jeżeli wiesz na czym to polega, jakie trzeba podjąć kroki, jakie pokonać szczebelki to lepiej pójść w tym kierunku niż się kisić na administracji. Ale już ci pisałam ja i reszta: by się opłacało, trzeba być naprawdę dobrą księgową. Jest konkurencja ale sądzę, że też zapotrzebowanie i perspektywy. O dobrą księgową każdy będzie się bił, co po prostu widzę. |
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#372 |
|
na przekór do celu
|
To teraz już mniej łagodnie: za następne nawiązania do maty czy majcy rozdawane będą upomnienia.
|
|
|
#373 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#374 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
Ale muszę być stanowcza. Także dyskusję o slangu proszę przenieść do odpowiedniego do tego wątku.
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2014-09-01 o 22:25 |
|
|
|
|
|
#375 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Biologia na uj w krakowie
Hej,
![]() Od października rozpoczynam I rok biologii na UJ. Mam pytanie odnośnie kursów nieobowiązkowych, czy koniecznie muszę rozpocząć jakiś kurs w semestrze zimowym czy lepiej zostawić sobie wszystkie kursy na semestr letni(obawiam się że w semestrze zimowym będę musiała dużo czasu poświęcić na chemię i matematykę).Czy drugi semestr jest bardzo ciężki ??Jak na razie na semestr letni wybrałam : "biologia rozwoju człowieka" i "hodowla zwierząt laboratoryjnych ", co myślicie o tych kursach? Brakuje mi jeszcze sporo ECTS-ów ale teraz nie udało mi się już zapisać na żaden inny kurs będzie jeszcze możliwość wyboru kursów przed semestrem letnim?? Co myślicie o ''antropologii" na początku chciałam na to iść ale obawiam się ,że będzie bardzo nudno a oprócz tego trochę przeraża mnie godzina wykładów tj. 19.00-21.00(wcześniej cały dzień jestem na uczelni i boje się że będę wykończona na tych wykładach i będzie to po prostu bez sensu Przepraszam, bo może piszę zbyt chaotycznie ale jestem pod ścianą
|
|
|
|
|
#376 |
|
Przyczajenie
|
Uniwersytet Jagielloński, Stosunki Międzynarodowe I rok - egzaminy
Hej wam wszystkim.
Zwracam się do was z pytaniem o to jak wyglądają egzaminy na tymże zacnym kierunku. Szczególnie mnie interesuje egzamin z HSM z dr hab. R. Kłosowiczem - ten ustny egzamin z Podstaw Prawa z dr hab. K. Daniel oraz egzamin z Filozofii u prof. B. Szlachty. Jeśli ktoś coś może wspomnieć o porównawczym prawie konstytucyjnym z dr Ł. Jakubiakiem, bd happy. Czy trudno jest zdać, może jakieś pytania przykładowe z ubiegłych lat? Byłabym bardzo wdzięczna. ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#377 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Uniwersytet Jagielloński, Stosunki Międzynarodowe I rok - egzaminy
Nie lepiej spytać kogoś ze starszego rocznika?
|
|
|
|
|
#378 |
|
Przyczajenie
|
Jakbym mogła nie pytała bym się tutaj.
|
|
|
|
|
#379 |
|
EDUkator
|
Jeśli chodzi o dr hab. Kłosowicza - Tż życzy powodzenia i na poprawę nastroju dodaje, że poprawa jest pisemna
![]() Z dr hab. Daniel i prof. Szlachtą też miał zajęcia. Gdybyś chciała się dowiedzieć czegoś więcej, to napisz na PW
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#380 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: edytorstwo, filologia polska, czy język polski w komunikacji społecznej uj?
Cytat:
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 22:06 |
|
|
|
|
|
#381 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: edytorstwo, filologia polska, czy język polski w komunikacji społecznej uj?
Na UJ liczy się obowiązkowo polski (waga 2) + jakiś język obcy lub historia lub historia sztuki (waga 1).
A próbną maturą się nie przejmuj, polski rozszerzony pisałam na 60%, potem napisałam na 100%. Więc nie wątp w siebie, bo nic nie jest przesądzone! A w razie czego chyba łatwiej dostać się na psychologię stosowaną ;-) |
|
|
|
|
#382 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a poza tym na psychologię biorą pod uwagę różne przedmioty to może zmienić deklarację? ja bym tak od razu nie rezygnowała z wymarzonego kierunku. |
|
|
|
|
|
#383 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście nie zamierzam rezygnować ze swojego wymarzonego kierunku i zrobię wszystko, aby zdać biologię jak najlepiej. Chciałabym zmienić deklaracje, ale niestety jestem w takiej sytuacji, że moje rozszerzone przedmioty to polski, angielski i biologia, a na psychologie liczy się właśnie polski bądź inny język nowożytny i biologia lub chemia lub matematyka lub historia, WOS i tak dalej. Musiałabym sama nadrobić 3 lata rozszerzonej historii na przykład, a wiem, że tego naprawdę jest sporo. Szczególnie, że naukę historii zakończyliśmy w pierwszej klasie liceum. Tak jak wszystkich innych przedmiotów. Oczywiście oprócz polskiego, biologii, angielskiego, matematyki. Taką mamy nową podstawę programową
|
|
|
|
|
#384 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#385 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Filologia rosyjska UJ
Hej,
mam pytanie do studentek filologii rosyjskiej na uj. Jaki był próg w 2014 i czy z maturą 79% rozszerzenia z angielskiego i 72/74 z polskiego z rozszerzenia (nie pamiętam dokładnie, bo maturę pisałam kilka lat temu) się dostanę? |
|
|
|
|
#386 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 22:16 |
|
|
|
|
|
#387 |
|
Przyczajenie
|
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2015-02-19 o 22:16 |
|
|
|
|
#388 |
|
Przyczajenie
|
Studentki tudzież studenci UJ!
Cześć.
Jestem w drugiej klasie liceum humanistycznego i za rok piszę maturę. Rozszerzony angielski, historia, wos i polski. Moim marzeniem jest dostać się na UJ. Rodzice nie wierzą, że mi się uda a ja coraz bardziej się denerwuję. Mam do Was pytanie. Trudno jest dostać się na wydział prawa i administracji na Uniwersytecie Jagiellońskim? Jakie mieliście wyniki z matury? Napiszę jeszcze, że moja nauczycielka historii naprawdę kiepsko tłumaczy. Na lekcjach raczej pije kawę niż bierze się za ciekawe wykładanie tematu. Do tego mówi tak usypiającym tonem głosu, że odechciewa się słuchać... Obecnie weszliśmy w nowożytność i od jutra robię 4 tematy tygodniowo ze starożytności i średniowiecza. Prócz tego zamawiam repetytorium dla kandydatów na studia prawnicze, administracyjne, politologiczne, historyczne i socjologiczne Chmaja. Znalazłam też listę książek przydatnych na maturze. Zrobię wszystko by zrealizować marzenie i pokazać, że ja też mogę się tam dostać i wcale nie muszę studiować na jednym z najgorszych uniwersytetów bo 'ich znajomej się tam udało i ma dobrą pracę' - ja chciałabym się samorealizować. |
|
|
|
|
#389 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Studentki tudzież studenci UJ!
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#390 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Studentki tudzież studenci UJ!
Ufff, pocieszyłaś mnie może nie będzie tak najgorzej.
Ja bardzo boję się historii bo mieszkam w małym mieście i od września szukam kogoś, kto poprowadziłby mnie z historii... i nikogo nie ma! Nawet 'po znajomości' nauczyciele odmawiają. To jakaś paranoja bo sama nie do końca wiem jak się za to wszystko wziąć i przede wszystkim u mnie w szkole nikt nie porywa się na rozszerzoną historię. Osobiście też się nią pasjonuję ale nauczycielka to koszmar. Mam nadzieję się dostać <3 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:45.

- bez sarkazmu czy ironii)

Mój były był w Twoim wieku.
".

egzamin z Podstaw Prawa z dr hab. K. Daniel oraz egzamin z Filozofii u prof. B. Szlachty. Jeśli ktoś coś może wspomnieć o porównawczym prawie konstytucyjnym z dr Ł. Jakubiakiem, bd happy. Czy trudno jest zdać, może jakieś pytania przykładowe z ubiegłych lat? Byłabym bardzo wdzięczna.