|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł Wam się podoba dla następnej części?
|
|||
| Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
31 | 44,93% |
| Mamy rozpakowane i spakowane razem plotkują i debatują.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
0 | 0% |
| Dzieci kwietniowe i majowe czekają na maluchy majowo-czerwcowe.V-VI 2012 cz.VIII |
|
2 | 2,90% |
| Naszym malcom cyca damy i dwupaki wciąż wspieramy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
5 | 7,25% |
| Pociechy karmimy, przewijamy i za dwupaki kciuki trzymamy.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
2 | 2,90% |
| Mamy rodzą, dzieci mają, na maluchy swe czekają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
1 | 1,45% |
| Na porodówkę biegniemy,bo z dzieciaczkami spotkać się już chcemy. V-VI cz.VIII |
|
0 | 0% |
| Wiosna za oknem,wyprawki czekają, kolejne Mamuśki na porodówki gnają.V-VI 2012 cz.VIII |
|
4 | 5,80% |
| Która następna?Której się spieszy? Wciąż mamy w wątku za mało dzieci.V-VI 2012 cz.VIII |
|
8 | 11,59% |
| Ptaszki ćwierkają, wiosna wszędzie, który brzdąc następny będzie? V-VI 2012 cz.VIII |
|
3 | 4,35% |
| Bociany latają i dzieciaczki na bieżąco nam dostarczają.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
4 | 5,80% |
| Euro za pasem, najważniejsze dla nas są nasze bobasy. Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
0 | 0% |
Koko spoko, lekarze na nasze Mamusie mają oko Mamy V-VI cz.VIII
|
|
1 | 1,45% |
| Bociany latają, kapusta rośnie, kolejne dzieciaczki witamy radośnie.Mamy V-VI 2012 cz.VIII |
|
8 | 11,59% |
| Głosujący: 69. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII
Cytat:
Kurna mam już ciepłą wode-o co kaman
Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-04-20 o 19:33 |
|
|
|
|
#362 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Worek z dziećmi rozwiązany,pierwsze Mamy w wątku...mamy!Mamy V-VI 2012 cz.VII
Cytat:
No ale ten wystający brzuch to jeszcze od macicy ja tam bym nie ryzykowała na razie z tymi brzuszkami, jeszcze dostaniesz krwotoku od intensywnych ćwiczeń. W połogu to naprawdę nie ma żartów. Nie wiem, czy wiesz, ale np. dźwigając w połogu mozna się nabawić poważnych komplikacji typu wypadanie macicy, wysiłkowe nietrzymanie moczu itp. Dopytaj dokładnie Missmalezji. Nie na darmo się mówi, że kobieta w ciąży ma wysiłek w postaci karmienia, wstawania do dziecka itp. A nosić wolno jedynie tyle kilogramów, ile waży dziecko i nie więcej! Foteliki itp nosi mąż---------- Dopisano o 19:37 ---------- Poprzedni post napisano o 19:33 ---------- Cytat:
To szybko się myjcie, żeby Wam znów nie wyłączyli Szczepienia są drogie, niestety ale nasza pediatra mówi, że choćby przez miesiąc jeść suchy chleb, to naprawdę warto... swoją drogą to bardzo bardzo smutne, ze zdrowie dzieci zależy od pieniędzy przecież to państwu powinno zależeć na tym, żeby mieć zdrowych obywateli! szczepienie na pewno wychodzi taniej, niż hospitalizacja i leczenie potem jeszcze w domu chorego dziecka.
|
|
#363 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pamiętam ![]() Cytat:
oszalałaś chyba Cytat:
|
|
#364 |
|
Raczkowanie
|
ja już po wizycie
szyjki już nie ma
|
|
|
|
#365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to mój mówił że na szybki poród się nie zapowiada
|
|
#366 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
No to Kaska rozpakowuj sie! juz bezpieczny tydzien
!
|
#368 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
), więc i ja nie omieszkam spróbować.Cytat:
Tak serio to a sobie daje czas 3-4 miesiące na powrót do formy, a jak nie wyjdzie to karnecik i siłownia. Co do sklepu to ja stoję w kolejce (już miałam być kasowana) i podchodzi do mnie młodzik (już po kilku piwkach) i pyta czy może się skasować przede mną, bo on ma tylko piwo (ja miałam tylko 2 lody), więc mu mówię, że nie i ewentualnie może stanąć za mną. Pofuczał, a jak odsłoniłam brzuch to patrzy i mówi: aaaa, bo pani w ciąży, a ja nie zauważyłam, więc pani ma pierwszeństwo ![]() Ogólnie to dziś usłyszałam od 3 osób, które mnie dawno nie widziały, że ostatnio spuchłam i się bardzo na buzi zaokrągliłam (tak jakbym nie wiedziała ;( ), i czuję po brzuchu, że znowu zaczyna rosnąć. Ps. Koszty szczepień u nas to ok.250-300 zł każde. Edytowane przez onething Czas edycji: 2012-04-20 o 19:50 |
||||
|
|
|
#369 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- A trzeba miec trzy szczepienia prawda?koszt jednego 250. |
|
|
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
http://galeriamisz-masz.blogspot.com/ dla tych dziergajacych. Natrafilam ot tak przypadkiem :
)
|
#371 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#372 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i chętnie bym poczytała co i kiedy , no i ile taka przyjemność kosztuje... bo to chyba wszędzie tyle samo a chyba warto się przygotować bo to chyba nie mała kwota jest
|
|
|
|
|
#373 |
|
Zadomowienie
|
Tak, są 3 szczepienia i koszt każdego to 250 zł.
U mnie zaczęło padać, więc mykam na wieczór z mężem
|
|
|
|
#374 | |
|
Raczkowanie
|
to trochę się rozminął
![]() Cytat:
Jutro wybieram się na chrzciny. Po 26 kwietnia mogę rodzić, tylko czy da się to jakoś z młodym załatwić???? ![]() Co z milleną? odzywała się wczoraj? pamięta ktoś? mam do niej nr tel, bo przysłała mi kiedyś na PW, ale nie wiem czy nie za wcześnie żeby panikować i pisać... co myślicie? |
|
|
|
|
#375 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja jestem z tych nadgorliwych-pisac |
|
|
|
|
#376 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:45 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Cytat:
rozkręcisz biznes szydełkowy
|
|
#377 |
|
Zakorzenienie
|
ale cisza :P
Jutro chyba jade sesje robic jakas w plener Tylko nie mam sie w co ubrac;/
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
American Pie - Film fajny. Posmialismy sie. Js sie nawet popłakałam, ale nie ze śmiechu. Fajnie bylo sie wybrać do kina.
Potem zamówiliśmy pizzę ![]() Nie doczytałam wszystkiego. Pisze z kom. Uciekam do wanny Edytowane przez niunia32 Czas edycji: 2012-04-20 o 22:09 |
|
|
|
#379 |
|
Rozeznanie
|
ja juz chce do domu,plecy od tego lozka mnie bola - ta lekarz powiedzial ze poobserwujemy dalej brzuch i teraz ruchy i ze bez powodu nie beda mnie tu trzymac ale ile obserwowac beda to nie wiem
najwazniejsze,ze nic sie nie dzieje. dobranoc
|
|
|
|
#380 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale naprawdę, uważam, że warto. Wiesz, nasza pediatra, jak już kiedyś pisałam, jest ordynatorem OIOMu dla noworodków i niemowląt, to nie jest taka pani z przychodni od kataru, która ma styczność tylko z katarem u dzieci i nie miała książki w ręku od czasów studiów...naprawdę mówi, że widziała wiele tragedii, których można by uniknąć, gdyby dzieci były zaszczepione... nawet jak Ci coś złapie, to sam fakt, że przejdzie choróbsko łagodniej to już jest bardzo dużo. Ja jej bardzo ufam, bo uratowała życie (dosłownie) mojej koleżanki córce, która urodziła się w ciężkiej zamartwicy, a wszystkie jej diagnozy nawet w kwestii refluksów mojego Michałka zawsze były w 100% trafne. No i naprawdę widzę skutki tych szczepień. Zachęcała mnie też bardzo do zaszczepienia dziecka p/ospie. Mówi, ze teraz wraca ospa, jest wręcz epidemia, a powikłania są czasem niesamowicie ciężkie, z komplikacjami typu zapalenie mózgu itp. Naprawdę mówi, że tego można uniknąć. Jasne, wiele dzieci będzie miało ospę czy inne świństwo w postaci kilku kropek, ale po co fundować dziecku na całe życie potem półpaśca, czy własnie jakieś powikłania... a niestety nigdy nie wiemy, jaki będzie przebieg choroby... owszem, to nie jest dużo, jakiś tam procent powikłań, ale nie chciałybyśmy się nigdy w tym nawet ułamku procenta znaleźć, prawda?... wiadomo, że tylko jakiś odsetek dzieci umiera czy staje się niepełnosprawne wskutek powikłań, ale nie można wykluczyć, ze to będzie własnie nasze dziecko... nawet ostatnio był na ten temat reportaż w TVN-ie - jak dziewczynka po zwykłej ospie dostała zapalenia mózgu i cała jej rehabilitacja, szpitale, ogrom cierpienia i wyrwanie z życia na ileś miesięcy...i to nie jest niestety odosobniony przypadek... moim zdaniem nie ma sensu ryzykować. Jak już wspomniałam kiedyś, mnie też kazała się zaszczepić przed ciążą na ospę, własnie żeby Michałek mi nie przyniósł, jak będę w ciąży, żeby nie było potem tragedii...już wklejałam coś na temat skutków ospy w ciąży... ja generalnie jestem zawsze za profilaktyką...nawet nie chcę sobie wyobrażać, co przeżywa taki maluch w szpitalu i przy zabiegach, nawet niekoniecznie szpitalnych.
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
uciekam do łóżka.
jutro czeka mnie sprzątanie i wizyta teściowej z wnuczkami |
|
|
|
#382 |
|
Wtajemniczenie
|
Izotropia - trzymaj się!
Dziewczyny, macie pozdrowienia od Perse
|
#383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
masakra , co za kraj... trzeba będzie zacisnąć pasa i jakoś to ogarnąć ale naprawdę to takie rzeczy powinny byc za darmo... no sorry ale chyba "przeciętna" (sorry za słowo) rodzina może mieć problem z wygospodarowaniem takich kwot, nie mówiąc o uboższych ludziach...
|
|
|
|
|
#384 |
|
Wtajemniczenie
|
Ech, wspomniałyście, że Perse jest na forum, więc zaczęłam czytać na AM...
Nawet wcześniej nie szukałam, bo ona sama wspominała, że żegna się ogólnie z forum...I teraz mam taki nastrój znowu, że wiele spraw, o których tu piszemy, jest tak mało istotne... Na pewno rozumiecie dobrze, co mam na myśli... Choć oczywiście wiele z nich też jest bardzo ważnych, bo chcemy przecież jak najlepiej zadbać o zdrowie i szczęście naszych dzieci! Pewnie doczytam sobie Was tylko do końca i jutro poodpowiadam... |
|
|
|
#385 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór mamusie
Ja tylko na chwilkę, żeby napisać, że u mnie wszystko ok, a nie było mnie dziś bo Tż "robił" urodziny dla znajomych. W sumie to było nas tylko 6 osób, no i całe szczęście. Poszli już, zmywarka załadowana a ja muszę się położyć. Dzisiejsze posty nadrobię jutro. A jakby mnie znowu cały dzień nie było a żadnej smsa nie napiszę, to znaczy, że wszystko gra Dobranoc.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#386 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No masakra... w USA czy Kanadzie i innych cywilizowanych krajach wszystkie te szczepienia na pneumokoki czy meningokoki są obowiązkowe!!! I to od dawna. Właśnie to jest tragedia, że u nas o zdrowiu dzieci decyduje zasobność portfeli rodziców bo ilu rodziców po prostu nie stać na te szczepionki... a przecież zwłaszcza jak dziecko jest chorowitkiem, to powinno być zaszczepione na te wszystkie świństwa. Do 6 m-ca życia szczepienia są co 6 tygodni, potem już rzadziej do ukończenia 1 r.ż. W drugim roku życia szczepienia to już sporadycznie, więc jeszcze jakoś da się uskładać. Ale faktycznie, koszty szczepionek do 6 m.ż dziecka są dla "przeciętnej" czy wręcz uboższej rodziny horrendalne...często nie do przeskoczenia
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-04-20 o 23:32 |
|
|
|
|
#387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym postaram się Wam trochę rozjaśnić. Mam już nieco wiedzy po Maksie, a ostatnio też sama dla siebie rozwałkowałam temat... To będzie o pierwszym roku szczepień, potem jest tego o wieeele mniej. Ceny podaję z mojej przychodni. Jak sprawdzałam w necie to ogólnie są zbliżone +/- 20 zł. Na początek terminy szczepień: 6 tyg. (2 mies.), 12 tyg. (3/4 mies.), 18 tyg. (5 mies.), - to są takie 3 podstawowe terminy, na nfz za każdym razem są 3 wkłucia. I jeszcze 24 tyg. (6/7 mies.) samo wzw b (jeśli nie ma jej w skojarzonej). Szczepienia obowiązkowe na nfz: - tzw. DiPerTe (błonica, tężec, krztusiec), ta szczepionka jest taka nazwijmy ją 3w1 zawsze w jednym wkłuciu - 6, 12, 18 tyg. - Hib - 6, 12, 18 tyg. - polio - 12, 18 tyg. - wzw b - 6, 24 tyg. Teraz w wersji 5w1, cena 120 zł/dawkę obejmuje DTP, Hib, polio. I wtedy mamy taki harmonogram: - 5w1 - 6, 12, 18 tyg. - wzw b - 6, 24 tyg. czyli 5 wkłuć mniej Wersja 6w1, cena 200 zł/dawkę, to samo co wyżej i jeszcze w tym wzw b i wtedy tylko: - 6w1 - 6, 12, 18 tyg. czyli 7 wkłuć mniej Czyli do tych szczepień obowiązkowych wybiera się jedną z powyższych wersji, a ponadto są pneumokoki, meningokoki i rotawirus. Pneumokoki, 280 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg. Meningokoki, 160 zł/dawkę - 6, 12, 18 tyg. Rotawirus, 200zł/dawkę przy 3-dawkowej, 320 zł/dawkę przy 2-dawkowej. Chcąc zaszczepić na wszystko rzeczywiście wychodzi 840 zł na jedną dawkę... Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-04-21 o 00:24 |
|
|
|
|
#388 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Muszę się zorientować w temacie - chociaż wydawało mi się że mam na to jeszcze czas... |
||
|
|
|
#389 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dzień dobry z kawką Młody jeszcze śpi,wczoraj oglądaliśmy Shreka zasnął po nim śpioszek mój
|
|||
|
|
|
#390 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Trzymam kciuki.Ja dziś się obudziłam o 3 i strasznie chciało mi sie pić. Wypiłam prawie 1,5 litra wody mineralnej i poprawiłam kubkiem kranówy. I jak się położyłam uświadomiłam sobie, że to już końcówka 36tc a jeszcze torba nie spakowana!! I już nie mogłam zasnąć.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:53.

Mamy V-VI cz.VIII

ale nasza pediatra mówi, że choćby przez miesiąc jeść suchy chleb, to naprawdę warto... swoją drogą to bardzo bardzo smutne, ze zdrowie dzieci zależy od pieniędzy
oszalałaś chyba

nogi mam tak ciężkie, że ledwo je podnoszę i w każdej pozycji (stojącej i dowolnej siedzącej/leżącej) mi przeszkadzają 

13.08.2011
rozkręcisz biznes szydełkowy
masakra , co za kraj... trzeba będzie zacisnąć pasa i jakoś to ogarnąć ale naprawdę to takie rzeczy powinny byc za darmo... no sorry ale chyba "przeciętna" (sorry za słowo) rodzina może mieć problem z wygospodarowaniem takich kwot, nie mówiąc o uboższych ludziach...