![]() |
#361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Hejsterskie filolożki
Cytat:
![]() ![]() Chyba każdy miał wątpliwości po 1 roku, ale jak sobie dobrze z tym radzisz, to szkoda rzucać studiów ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 |
Konto usunięte
|
Dla mnie filologia to pomyłka. Może nie każda, ale ta, którą studiuję, na tym danym uniwersytecie, to totalna porażka. Czekam tylko do czerwca, a później stąd znikam. Moje obecne studia wykończyły mnie psychicznie (mówię serio).
Dziś byłam na pierwszych praktykach od roku (bo taki mamy system, że część robimy na drugim, resztę na trzecim roku) i wróciłam z nich zadowolona. To jedyna z naprawdę niewielu rzeczy, z których jestem zadowolona w kontekście tych studiów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 |
Konto usunięte
|
Poziom hejtu w normie po podsumowaniu całego tygodnia. Nawet całkiem ładnie udało mi się zdać kolokwium z tłum pisemnego- a bardzo obawiałam się, że nie zdałam (i przyznam szczerze, że za naukę zabrałam się o 21.00 dzień przed kolokwium...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40403821]Poziom hejtu w normie po podsumowaniu całego tygodnia. Nawet całkiem ładnie udało mi się zdać kolokwium z tłum pisemnego- a bardzo obawiałam się, że nie zdałam (i przyznam szczerze, że za naukę zabrałam się o 21.00 dzień przed kolokwium...
![]() Hehehe ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#365 |
Konto usunięte
|
Marzy mi się pasja, coś, co robię i pochłania mnie zupełnie. A na razie siedzę w mieszkaniu, pogoda do d**, za naukę zabrałam się i porzuciłam szybko, generalnie mam ochotę strzelić sobie w łeb. O, FILOLOGIO!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 |
Zakorzenienie
|
Hehe, ja to wczoraj zabrałam się za pisanie rozdziału do pracy lic. i wpadłam w panikę, bo mam za dużo materiału
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() czy marnuję życie - nie wiem. niby nie. języki to przyszłość teoretycznie... nie wiem do czego jeszcze się nadaję z wynikami polski 74%, angielski 76% geografia 60% - wszystko rozszerzone. chcę się zajmować w życiu... wzornictwem, architekturą, grafiką, sztuką. mogę robić to po moim kierunki, jest na tyle "interdyscyplinarny", by w te tematy się wkręcić... chyba. sama nie wiem. plus na niekorzyść studiów przemawia to, że mój chłopak jest w stolicy i nieczęsto możemy się spotkać... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#368 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moim zdaniem można wiele ze sobą zrobić. Nie wolno patrzeć, przynajmniej moim zdaniem, tylko na to, co nam się podoba-ale też na to, co nam się przyda i gdzie się sprawdzimy. Dla mnie pasja ginie, gdy staje się moją codziennością, nie niesie ze sobą przyjemności. Mnie denerwuje"dawanie z siebie 30%", bo to mija się i z celem studiów, i z celem pasji. Dlatego jestem tak zła na siebie, na filologię i na własny, nieprzymuszony wybór ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzenienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40416283]No nie wiem, czy zgodzić się, czy też nie zgodzić. Dla mnie wybór filologii "bo nie mam co z sobą zrobić, a język się przyda" jest bez sensu- widzę to po sobie. Nie każdy potrafi od razu okreslić się z tym, co chce w życiu robić, jakie cele sobie zakłada w karierze i gdzie chce dojść. Dla mnie było to trudne- uczyłam się bardzo dobrze i mam wrażenie, że to przez ten brak nakierowania, powiedzmy, "naturalny" (idzie mi/nie idzie) stwierdzenie, że "język jest przydatny i nic nie tracę" teraz nie ma większego znaczenia.
Moim zdaniem można wiele ze sobą zrobić. Nie wolno patrzeć, przynajmniej moim zdaniem, tylko na to, co nam się podoba-ale też na to, co nam się przyda i gdzie się sprawdzimy. Dla mnie pasja ginie, gdy staje się moją codziennością, nie niesie ze sobą przyjemności. Mnie denerwuje"dawanie z siebie 30%", bo to mija się i z celem studiów, i z celem pasji. Dlatego jestem tak zła na siebie, na filologię i na własny, nieprzymuszony wybór ![]() Ale tak na prawdę jest niewiele kierunków (typu: architektura, malarstwo), gdzie jest "pasja". Każdy kierunek ma swój program i różnych wykładowców, dlatego tak to wygląda. Jeden pokaże nudny temat w sposób fascynujący, a drugi pójdzie po najmniejszej linii oporu i odbębni swoje z kartki. Życie. Tu zamiast uczyć cię stricte języka, to grzebiesz się w literaturze, czy scs-ie, który już dawno wyszedł z użytku. Ale na wszystkich kierunkach jest to samo - aby zapchać dziury w planie dnia, dorzucają niepotrzebne przedmioty. Teraz żadne studia nie dadzą nawet 80% na znalezienie pracy zgodnej z kierunkiem. Jednak są kierunki bardziej i mniej przydatne w życiu. I właśnie do tych bardziej przydatnych zaliczają się filologie, ponieważ dają podstawy i możliwość obcowania z innym językiem. Człowiek siłą rzeczy się osłuchuje z tym wszystkim, choć zasób słownictwa kuleje. Jednak wszystko się zmienia po ukończeniu studiów - wtedy dopiero można rozwijać swoją pasję. Ja dopiero jak skończyłam scs, doszłam do wniosku, że nie było tak źle, i ten stary język jest bardzo ciekawy. Jednak uważam, że ktoś z podejściem "byle zdać" nie powinien w ogóle iść na studia, ponieważ po ukończeniu ich dostajesz dyplom i tytuł, który powinien być potwierdzeniem nabytych umiejętności. Później niestety taki "inżynier" z samymi 3 na świadectwie buduje most, który niedługo potem się wali. Smutne, ale prawdziwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
Cześć, mogę się jakoś tu do Was wcisnąć ?
![]() 2 rok, filologia niemiecka. Język kocham, uczelnia totalna pomyłka, ludzie zaniżają kompletnie poziom, a wiadomo, że wykładowcy dostosowują się do słabszych, którzy i tak mają te studia w d.. ![]() Uff niech jeszcze to 1,5 roku zleci to zwiewam stąd, aż się będzie kurzyło! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#372 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() To, że "weil" stoi na końcu zdania pamiętam nawet ja, mająca niemiecki tylko w liceum w wymiarze jednej godziny tygodniowo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Podczytuję wątek, ale jeszcze się nie przedstawiałam. Filologia germańska, III rok i na szczęście już ostatni! Marzy mi się rozpoczęcie filologii hiszpańskiej, ale boję się, że też się zawiodę. Po 3 latach studiów nie mam ani motywacji ani ambicji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#374 |
Zakorzenienie
|
[1=5e39f43c776cd63a5691dbe eeb4c12a7b21f7a21_63e1948 2c3766;40432146]"Weil" nie stoi na końcu zdania, wręcz przeciwnie - stoi na początku zdania podrzędnego. Czasownik po "weil" stoi na końcu zdania. Pewnie to miałaś na myśli
![]() Podczytuję wątek, ale jeszcze się nie przedstawiałam. Filologia germańska, III rok i na szczęście już ostatni! Marzy mi się rozpoczęcie filologii hiszpańskiej, ale boję się, że też się zawiodę. Po 3 latach studiów nie mam ani motywacji ani ambicji.[/QUOTE] ![]() A mnie się marzy rozpocząć coś z jezykiem arabskim, którego się uczę i świetnie mi to wychodzi. Myślę o dyplomatyce, ja poza językami do niczego nie mam głowy, więc idę w tą stronę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 201706121151 Czas edycji: 2013-04-22 o 21:24 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do trój ![]() ![]() Oczywiście, są wykładowcy, którzy wymagają cudów i bez tej 3 czy poprawki ani rusz, ale jednak jak ktoś coś umie, to raczej na samych poprawkach nie jedzie :P Bo są ludzie, którzy studiują filologię z myślą "oby zdać", bo nie dają rady, zaliczyć licencjat i sio z tego kierunku, bo nie wiążą przyszłości z tym kierunkiem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 |
Konto usunięte
|
Dlatego mnie wkurza moje podejście do sprawy. Wkurzali mnie też licealni nauczyciele, którzy byli zazwyczaj nudni i nie potrafili zbyt dobrze tłumaczyć- jeśli chodzi o angielski. Niemiecki prowadziła kobieta, która tłumaczyła bardzo dobrze, dokładnie i wymagała. Pamiętam, że siała postrach na zajęciach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#378 |
Raczkowanie
|
Mnie pasją do języków zaraziła w liceum właśnie pani od rosyjskiego, dodam, że był to język, którego nie cierpiałam po gimnazjalnych katuszach związanych z tym przedmiotem. Nasza "Babuszka", bo tak ją zwaliśmy była wymagająca, ale postrachu nie siała. Było widać, że to, co robi - robi z przyjemnością. Tak mnie zafascynowało poznawanie obcych języków, że wylądowałam na filologii, a po jej skończeniu snuję plany nauki kolejnego języka, tylko chciałabym ich znać tyle, że nie mogę podjąć konkretnej decyzji :P
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#379 |
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40449533] Angielski był moją pasją i sprawiał mi przyjemność, nawet gdy prowadził go niezbyt nadający się na swoje stanowisko nauczyciel. Sama dużo pracowałam, rozwiązywałam zadania i potrafiłam kuć słówka godzinami. Myślałam, że nic też nie jest w stanie zrazić mnie do rosyjskiego,ale jednak do tego języka mam inne podejście. Może dlatego, że jest trudniejszy i wymaga zdecydowanie więcej pracy, a ja nie jestem z nim obyta od dzieciństwa i nie bombarduje mnie z każdej strony.[/QUOTE]
Właśnie dlatego wydaje Ci się trudniejszy.
![]() |
#380 |
Zakorzenienie
|
Ja najbardziej nie znoszę akwizycji i dydaktyki i do tego wykładowca mnie nie lubi
![]() aa i nie lubię pedagogiki. Super, jestem na nauczycielskim a nie lubię podstawowych przedmiotów ![]() Czy Wy też przygotowujecie te opisy, opowiadania, pogadanki itd.. i przedstawiacie na forum ? My mamy takie warsztaty teraz, a tak przy okazji... ![]() ![]() Ja tam poszłam na filologię z pasji do języka, sentymentu do kraju, do ludzi .. Nie żałuję kierunku, tylko uczelni, miało być inaczej, a wylądowałam tu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#381 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A propos przygotowywania prezentacji, od razu przypomina mi się jezykoznawstwo, na którym przez pół roku, co zajęcia, przedstawiane były prezentacje- zajęcia były nudne jak flaki z olejem, nic z nich nie wynieśliśmy, a w chwili obecnej dobiegają mnie często głosy "termin, który poznali państwo na językozanwstwie..." ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() [1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40449533]Sama dużo pracowałam, rozwiązywałam zadania i potrafiłam kuć słówka godzinami. Myślałam, że nic też nie jest w stanie zrazić mnie do rosyjskiego,ale jednak do tego języka mam inne podejście. Może dlatego, że jest trudniejszy i wymaga zdecydowanie więcej pracy, a ja nie jestem z nim obyta od dzieciństwa i nie bombarduje mnie z każdej strony.[/QUOTE] Rosyjski jest trudniejszy niż angielski? Serio? Myślałam, że dla nas, Polaków, powinien właśnie być prostszy. Sama marzę o tym, żeby kiedyś się go nauczyć, ale teraz mnie zmartwiłaś ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() I oczywiscie do tego dochodzi ruchomy akcent. Oraz inny układ klawiatury i to, że niektóre litery wygladają identycznie jak nasze ale co innego znaczą (np с to s, в to w) Edytowane przez linka_12 Czas edycji: 2013-04-24 o 19:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#384 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40468357]Mnie problemy sprawia właśnie podobieństwo- bo to odmiana rzeczownika niby taka sama, ale końcówki w niektórych przypadkach różnią się znacznie i często można się na tym przejechać. Często rekcja czasownika stanowi dla mnie kosmos do nauczenia się i płynnego przestawienia, jak choćby proste "być dumnym". W języku polskim jest się dumnym "z kogo? czego?", w rosyjskim "гордиться кем? чем?" (kim, czym). Nie opowiadasz koleżance o "Annie Kareninie" ale o "Annie Kareninoj".Jest mnóstwo takich smaczków, w tym właśnie wymowa (niby tak podobna, a ciężko złapać rosyjski, piękny styl akcentowania, by nie brzmieć jak robocop albo IVONA ![]() ![]() W nauce języka zawsze są interferencje z L1. Ba, po błędach można rozpoznać, jaki jest pierwszy język ucznia. Interferencji z polskiego w angielskim może być bardzo dużo. To, że nie ma koniugacji i deklinacji nie oznacza, że nie można wyłożyć się na wielu innych rzeczach (np. articles, zgroza, zawsze Cię coś zaskoczy). Może porównamy liczbę czasów i aspektów gramatycznych? Dlaczego "niekoniecznie logiczny"?
Edytowane przez mell002 Czas edycji: 2013-04-24 o 17:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 |
Konto usunięte
|
Ja odpowiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#387 | |
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40468357]Mnie problemy sprawia właśnie podobieństwo- bo to odmiana rzeczownika niby taka sama, ale końcówki w niektórych przypadkach różnią się znacznie i często można się na tym przejechać. Często rekcja czasownika stanowi dla mnie kosmos do nauczenia się i płynnego przestawienia, jak choćby proste "być dumnym". W języku polskim jest się dumnym "z kogo? czego?", w rosyjskim "гордиться кем? чем?" (kim, czym). Nie opowiadasz koleżance o "Annie Kareninie" ale o "Annie Kareninoj".Jest mnóstwo takich smaczków, w tym właśnie wymowa (niby tak podobna, a ciężko złapać rosyjski, piękny styl akcentowania, by nie brzmieć jak robocop albo IVONA
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() To samo jest z rekcją, co do której nie ma praktycznie żadnej zasady, a to, że w niektórych przypadkach jest taka sama jak polska wcale nie pomaga. Wręcz przeciwnie - szkodzi, bo potem na zasadzie analogii chcę dać taka samą rekcję jak jest w polskim, a tu się okazuje, że w rosyjskim jest całkiem inna. Nie uważam oczywiscie, żeby to był jakiś wielki problem, ale faktem jest, że kilka lat już się rosyjskiego uczę i nadal mi się mylą rosyjskie b, g i s z polskimi. Szczególnie, jak w czasie jednych zajęć raz piszę coś po polsku i zaraz potem przeskakuję na rosyjski. Pytałam się znajomych i wiekszość osób na roku nieświadomie myli właśnie te trzy litery (nieswiadomie - bo to się ujawnia dopiero potem, przy czytaniu notatek). Jak juz wspomniałam - nie jest to duży problem, ale potrafi być wkurzające. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Konto usunięte
|
Ze względu na wyjątki, sposoby łączenia wyrazów (np. phrasale
![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() Taką "niespodzianką" jest dla mnie odmiana przymiotników dzierżawczych, gdzie jeszcze z rozpędu odmieniam jak jakościowe i względne, zapominając o cholernym miękkim znaku i innej końcówce ![]() Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-04-24 o 20:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 | ||
Zadomowienie
|
[1=fb24380c66adcd12b33e8f4 bdd3c2d486418deb5_5f7f99f 1ecd69;40477691] Mam już tak, że jeśli uczę się języka z innej grupy niż słowiańska, z niewieloma słowami polskimi mi się kojarzy, zasady są do opanowania i są inne niż w j.pol rzadziej się mylę, niż tak jak w przypadku rusa.[/QUOTE]
Ja mam tak samo. Jak sie uczyłam francuskiego i angielskiego to to były dla mnie dwa zupełnie inne jezyki i praktycznie w ogole mi się nie myliły z polskim (chociaż ze sobą nawzajem - jak najbardziej). Przy rosyjskim jest inaczej - tu trochę podobieństw, tam troche podobieństw... ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#390 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() U nas tak było z trybem rozkazującym. -Mieli państwo ryb rozkazujący, znają zasady? -Nie, niestety. -To dobrze, to sobie poćwiczymy. -Ale bez zasad? -Tak, bez zasad, na inteligencję. Później zaczęła się nerwówka, bo kobieta podawała słówko i kręciła głową gdy ktoś nie wiedział, jak daną formę utworzyć- skoro nigdy tego nie mieliśmy, skąd mogliśmy wiedzieć? Załapaliśmy szybko "i" występujące jako końcówkę, ale skąd mieliśmy wiedzieć, że wszystko zależy od akcentu padającego na temat, ewentualnie samogłoski, która go kończy, skoro do samego końca zajęć kobieta nie wyjaśniła zasad- a zajęło to 3 minuty i każdy wiedział o co chodzi. Mam wrażenie, że nasz uniwersytet, jak Rosja, to stan umysłu ![]() Edytowane przez fb24380c66adcd12b33e8f4bdd3c2d486418deb5_5f7f99f1ecd69 Czas edycji: 2013-04-25 o 12:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:13.