|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#361 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Cytat:
dobra jest, każdy robi jak uważa, ja się poprostu obnażyłam na forum o tym iż możliwe że mała nie dostanie się do przedszkola drogą rekrutacji ![]() ot takie usprawiedliwianie się publiczne swych zamiarów, szukanie wsparcia, nie wyszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosno przyjdź , zimo wynocha - chcemy z domu wystawić nocha - III- IV- 2010
Nataszka - doczytałam że to 60-100 zł kosztuje w większości przypadków .
Czyli jak pisałam moja przychodnia na łeb upadła . Bo razem z usunięciam kamienia , taka impra kosztuje prawe 400 zeta ![]() ![]() Idę kimać . Ja nie wiem co zrobię na Olki urodziny .. J muszę nagrać temat . teściowa mi dziś zrobiła dużą ilość krokietów z pieczarkami ![]() ![]()
#363 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Napisz plizzz co planujesz podać - masz fajne pomysły i może coś zgapię (a nawet zgapimy z mrówką ![]() Macie rację co do naleśników - nie będę się pierniczyć co wypada a co nie. To nie przyjęcie u królowej. Cytat:
To zamierzasz podać i naleśniki i mięso z kaszami? To dłuższe posiedzenie sie szykuje? Ja zapraszam na po obiedzie i naleśniki powinny wystarczyć. A tak w ogóle to mam ostatnio jakąś fazę na kasze - niestety jak na razie jedynie wirtualną, ale w tej chwili robię tak: ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja ostatnio zostawilam przy łóżku moje psychotropy , ale w porę sie kapnela, człowiek weźmie , ciepnie byle gdzie ,a tragedia przeciez może sie stać . Dobrze ze moje spali. Moj do tabletek sie nie rwie , ale i tak chowam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
Rozeznanie
|
O tym, że dziewczyny przyjmą to mniej dosłownie
No właśnie jak dla mnie to szukanie wsparcia Ci wyszło, bo ja napisałam, że w końcu zrobiłabym tak samo |
![]() ![]() |
![]() |
#366 | ||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ostatnio kupiłam skarpetki z nalepką "dziękujemy za zakup polskiego produktu" ![]() miałam kiedyś kamień usuwany ,faktycznie mało przyjemne Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- Aneczka o matko ! czasem człowiek się zapomni i coś gdzieś siepnie u mnie leki wysoko w kuchni ,nawet jak stanie nogami na blacie to i tak nie sięgnie |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#367 | ||
Raczkowanie
|
faktycznie ze mną już źle..
![]() Cytat:
![]() ![]() i na 9 godzin do przedszkola? ![]() Cytat:
stwierdziliśmy że przenośna lepsza bo będzie mogła ze sobą zabierać do babci itp ![]() mrowak- ja zrobię tort i jedno ciasto... po urodzinach tz stwierdzam że nie ma sensu robić 2ch bo goście nawet połowy nie zjedli... ja jeszcze nie wiem co będę robić... na pewno te ślimaki z ciasta francuskiego i roladki z łososia... żeberka mi nie smakowały więc zrobię pałki z kurczaka... to wszyscy lubią ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#368 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() No właśnie, to samo przecie napisałam ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:36 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() Czyli decyduje kolejność zgłoszeń bo ty w lutym sie wyrobilas, przed tymi którzy jeszcze nie zdarzyli złożyć papierów , bo piszesz ze decyduje tylko to czy rodzice pracują czy nie, a ty przecież nie pracujesz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#369 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W ogóle to będziemy mieli szczęście jak mała się dostanie do jakiegoś przedszkola w naszej dzielnicy lub w którejś z sąsiednich. Mamy niedaleko przedszkole, do którego najbardziej by nam pasowało posłać Olę, ale tam w zeszłym roku było ok 3 dzieci na miejsce (mówię o dzieciach, które mają podane to konkretne przedzkole jako 1szy wybór). Buduje sie tu dużo bloków, więc i dzieci przybywa, a przedszkole jak było jedno, tak zostało. U teściów, gdzie jest stare osiedle, są trzy przedszkola ![]() A te slimaki to można podać na zimno? Podasz jeszcze raz przepis? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Raczkowanie
|
aneczka- kala dziś spytała gdzie jest babcia... a babcia wczoraj do szpitala poszła... ja jej powiedziałam że babcia pojechała na wakacje
![]() monka- u nas papiery składa się w lutym... a ci co złożą w marcu będą składać na liste rezerwowych... pani w przedszkolu wczoraj powiedziała mi że jeszcze nie było złożonych 25 podań do 3latków... i mam nadzieję że złożenie przeze mnie podania w lutym sprawi że będę przed osobami które złożą podania w marcu nawet jeśli oboje rodziców będzie pracować... teraz lepiej? ![]() ![]() catro- no ja blisko nie mam do żadnego przedszkola... mieszkamy na przedmieściach a wszystkie przedszkola na osiedlach... do tego najbliższego z najdalszych dzwoniłam i pani powiedziała że w ogóle nie ma grupy 3latków... u nas miasto się wyludnia ![]() a co do ślimaków... to ja je robię na chwile przed podaniem... przygotowuję je prędzej... a na 30 minut przed podaniem wkładam do piekarnika... a przepis łatwy... rozwijasz ciasto francuskie posypujesz startym serem, szynką pokrojoną w kostkę i pieczarkami usmażonymi z cebulą... zwijasz dłuższym brzegiem... kroisz na 1,5-2 cm plastry układasz na blaszce wyłożonej papierem spłaszczasz troche ręką... i pieczesz 200st do czasu zarumienienia ok 20min. ostatnio robiłam bez pieczarek tylko ser i szynka... też dobre... na necie dużo różnych pomysłów jest... sara- nam nie kazali zarobków wpisywać... tylko miejsce zatrudnienia.. a wy za każdą godzinę płacicie 3zł? czy powyżej tych państwowych? i czemu ci co więcej zarabiają płacą więcej? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#371 |
Zakorzenienie
|
Mrowak do mięs polecam kaszę jaglaną ,jest delikatna w smaku i na pewno wszystkim posmakuje i mimo że jest stara jak świat to wiele osób nie zna jej ,gotuje się ją 1 objętość kaszy i 3 objętości wody
właśnie sobie zapodam dzisiaj do mięska w sosie Machaj pałki fajnie smakują z tą marynatą http://www.☠☠☠☠☠☠.pl/pid,15330/n,KNO...ra/stn,product zostawiam na noc a później do piekarnika ja to w ogóle mam świra na punkcie kolendry posypuję nią praktycznie każde mięso albo taką mieloną albo w ziarnkach Ale mgła u nas ,aż konie dusi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem to troche bezprawne wymuszac od rodzicow zaswiadczenia o zarobkach,przeciez przedszkole to nie branie kredytu.
Megi jak bylam z malym na ko.iec ciazy to przy odbieraniu eryka z przedszkola,siadalam na lawce przed przedszkolem i ryczalam,tak sie zle czulam po chodzeniu. W takich wypadkach to porod jest wybawieniem ![]() Co do wypadkow w domu to u mnie najczesciej maja miejsce jak ja na treningu,a mlody zostawiony pod opieka ojca:/ przewaznie wtedy jest spiacy,zmeczony mniej ostrozny,a moj tz ma zakorzenione gleboko po swojej rodzinie ze dzieci maja byc samodzielne w domu. Dzisiaj czeka mnie mycie glowy z zlewie w ku hni,a woda zagtzana w garnku. No zesz... Ale dzisiaj podloge klada,to jutro obudowanie wanny i kibelka i finisz mam nadzieje,choc jeszcze tz do sufitu zagonie zeby za jednym sprzataniem bylo
![]() |
#373 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:46 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ---------- Wczoraj Kubeł biegał po mieszkaniu w samych skarpetach wiezorem, tuż przed kąpaniem, antypoślizgów nie miał i jak rąbnął na płytki, głową przywalił w kant komody na przedpokoju ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przemówił rano, ze po pracy jedzie te chrzciny załatwiać u księdza ![]()
![]() |
#374 | |
Zakorzenienie
|
wyniki były dobre ale właśnie te próby wątrobowe podwyższone. Ona z dnia na dzień była co raz słabsza. Dlatego postanowili otworzyć brzuch i wtedy już masakra była. Nowowór na wątrobie, przeżuty na trzustke. Pozniej jeszcze przeżuty na płuca i kości.
Na wątrobie był w takim miejscu że z badań nic nie wychodziło. Cytat:
![]() U nas jest tak że 5 godzin jest darmowych za reszte się płaci. Wysokośc opłat zalezy od dochodu na jednego członka rodziny to jest średni miesięczny dochód brutto na osobę w rodzinie liczony z trzech ostatnich miesięcy do 800 zł - 1,60zł za godzine 800- 1600 zł- 2,40 zł za godzine 1600- 2400 zł- 3,20 zł za godzine powyżej 2400 zł- 4 zł za godzine
![]() |
#375 |
Zakorzenienie
|
Witam,
Tak to juz jest na świecie ze lepiej mieć znajomosci niż ich nie mieć. Przypomnialyscie mi ze muszę dokumenty wypełnić do przedszkola i zanieść im.
![]() |
#376 |
Zakorzenienie
|
ten dochód to samemu się wylicza więc można troche obniżyć
![]() Teraz jak będe składała to też tylko napisze że tż pracuje i obniżymy troche jego dochód żeby zmieścic się w tych 3,20 zł. Jednak spora różnica jest jak płaci się 3,20 a 4 zł. Dzieci które już chodzą to przyjmowe są automatycznie, nie ważne czy oboje rodzice pracują czy nie. Catro zaraz napisze Ci co będe szykowała ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ---------- A jakie u Was są stawki za godzine? a za jedzenie 6,80zł jak się przeprowadzimy to już nie będe miała problemu z przedszkolem. W gminie Kleszczów przedszkola są bezpłatne, przyjmują wszystkie dzieci, bez względu czy rodzicie pracują czy nie. Tam za miesiąc płaci się tylko 50 zł. Dzieci mają zimowiska za 50 zł, a kolonie ( 2 tyg wyjazd) za 100 zł. Strasze dzieci wyjazdy zagranicze za 100zł. ![]()
#377 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To przedszkole co sie przeprowadzicie to ma chyba jakąś giga dotację, że wsio praktycznie za darmo ![]() ![]()
![]() |
#378 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wpadam na chwilę, bo lecę na zakupy. Chcę dziś to marchewkowe upiec ale nie pamiętam jaki można kupić serek zamiast tego philadelphia
![]()
#379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Kleszowie wszystko jest za darmo bo gmina najbogatsza w Polsce. Tam prawie w każdej wsi jest przedszkole. Teraz jeszcze utworzyli taką grupe niań, płaci się 3 zł za godzinę opieki.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#380 |
Zakorzenienie
|
Widać, co przedszkole to inna polityka. Tam gdzie ja małą zapisałam prywatnie jest 450 zł. Obok tego przedszkola jest miejskie. Rozmawialam z koleżankami ktore maja dzieci- jedna w tym prywatnym druga w tym miejskim i ta co ma w tym miejskim mówi, że jak doliczy za wszystko (wyżywienie, dodatkowe godziny, dodatkowe zajęcia- za wszytko się płaci, w prywatnym już wsio wliczone) to wynosi ją może z 50-70 zł mniej niż by dała do prywatnego. Teraz zaluje, że tam nie dała ale nie chce juz dziecku mieszać. Bo warunki zdecydowanie lepsze w tym prywatnym
![]()
#381 |
Zakorzenienie
|
#382 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No dawno Kubus nie miał żadnej kraksy to jest ![]() bidulek, niech się szybko goi ![]() Co do wyłapywania słów niepotrzebnych to teraz już chyba tak będzie ![]() Cytat:
![]() u nas w jednym z przedszkoli jest 1.90 za godzinę ponadprogramową bez względu na dochód ![]() a posiłki - 2 posiłki ( śniadanie + obiad) - 3,75 zł - opłata dzienna 3 posiłki (śniadanie + obiad + podwieczorek) - 5,00 zł - opłata dzienna
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no bo te dodatkowe są najdroższe, i potem kwota wychodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Zakorzenienie
|
nataszka- do jakiego przedszkola chcesz dać małą? tylko nie operuj nazwami tylko gdzie się znajduje , bo ja nazw nie pamietam
![]() ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Nie wiem co tam dokładnie jest, na pewno angielski i rytmika ale podobno coś tam jeszcze.
#386 |
Zakorzenienie
|
Catro mam zamiar zrobić:
- pieczonego łososia - ślimaczki - sałatkę ze szpinakiem - sałatkę z kurczakiem winogronem i mozarellą - babeczki z mięsem - ciasto marchewkowe - ciasto 3 bita chyba że jakieś inne wymysle - muszle nadziewane - może te roladki z łososia - jajka faszerowane coś na ciepło jeszcze chce zrobić ale nie wiem co. Na pewno jeszcze pomidory z mozarellą
#387 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
albo koło Zbawiciela (kościoła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#388 |
Zakorzenienie
|
wszystko jasne
![]()
#389 |
Zakorzenienie
|
no
![]() ale że opinie niby lepsze ma to koło kościoła to się skłaniam ku tamtemu, mam może z 10 min drogi, to nie jest źle. Mówię na pieszo. Więc można się poświęcić ![]() a tu mam 2 min ale serce mi podpowiada żeby szła dalej, sama chodziłam do tamtego przedszkola ![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- a Ty do którego przedszkola chodziłaś? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:58.