|
|
#361 | |
|
Zakorzenienie
|
Polecamy - odradzamy :) cz. 2
Cytat:
Wit. D trzeba suplementować, najlepiej całe życie. To jedna z tych witamin, które NAPRAWDĘ trzeba podawać z zewnątrz, bo ani ze słońca (w naszej szerokosci geograficznej), ani z pożywienia nie uzyska się jej odpowiednich stężeń. A odpowiada za dużo kluczowych procesów. Co do przedawkowania - to jedna z najtrudniejszych do przedawkowania witamin. Żeby taki efekt uzyskać trzeba by przez dłuższy czas jeść po kilka tys. (np. 5 tys.) jedn. dziennie.
|
|
|
#362 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Polecamy - odradzamy :) cz. 2
Odnośnie wit D Gold Fish - bzdury piszesz aż włos na głowie się jeży.
Dziewczyny, jeśli chcecie od fachowca poczytać: http://www.naszezyciebezchemii.blogs...-przygoda.html sama zaczynam się suplementować |
|
|
|
|
#363 |
|
Zadomowienie
|
Co do wit D- moje dziecko chorowało non stop, dopiero w szpitalu mi powiedziano żeby podawać wit d (do tej pory dawałam tran), od tamtego czasu - 3 mies dziecko w ogóle nie choruje!!!! Raz złapała katar ale przeszedł tj nie rozwinęło się w nic gorszego. Może to akurat to była przyczyna ciągłego chorowania. Teraz podaję tran bo musze wykonczyc butelkę, albo kapsułkę, ale juz nie codziennie, moja pediatra poleciałą omega dha czy jakos tak i tez to podaje na zmianę.
|
|
|
|
|
#364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
Gold fish nie wiem skad masz takie informacje ale sa bledne.
Sa nowe zalecenia dotyczace dawek - obecnie powyzej roku 600 do 1000 j.m. Ostatnio na konferencji medycznej byla mozliwosc zbadania poziomu wit d - na chyba 130 osob 18 miala ja w normie reszta ponizej. U nas ciezko o synteze wit D na sloncu.
|
|
#366 |
|
Zakorzenienie
|
Wypraszam sobie tego typu teksty. Nie wymyśliłam sobie tego o czym napisałam. Jeżeli ktoś ma nowsze dane mógłby wkleić linka np. z artykułem medycznym. Każdy ma prawo ocenić czy go to prxekona czy nie. Ja napisałam na podstawie ksiãżek z dietetyki, a tak się składa że cały czas naukowcy odkrywają nowe zależności między jedzeniem a zdrowiem. Niestety do tego wszystkiego badania przeprowadzają często firmy farmaceutyczne którym zależy na wzroście sprzedaży. Jak pięknie by było gdyby każdy człowiek wydawał miesięcznie 10 zł na wit d, rocznie 120, a rodzina 2+2 zasilałaby konto firmy x, albo y kwotą prawie 500 zł!
Całe życie się człowiek uczy. Natomiast lekarka do której mam zaufanie, pediatra, jedna z najbardziej rozchwytywanych w moim mieście sama poleciła nam zrezygnować z suplementacji synka wit d na okres wakacji, czyli gdy miał 3-5 miesięcy. Na tyle mnie zaintrygowałyście że zagadam z nią o tym, plus poczytam więcej na ten temat. |
|
|
|
|
#367 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam artykul ze standardow medycznych, chyba ze stycznia ( jestem poza domem i nie mam dostepu do prasy ).
|
|
#368 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Juvit D w jednej kropli ma 580 j.m wit.D U tak małego dziecka nie zrezygnowałabym z suplementacji witaminą D w okresie wakacji, szczególnie, że pogoda w wakacje jaka u nas jest, taka jest. Kiedyś czytałam artykuł, że w okresie letnim, gdzie występuje DUŻE nasłonecznienie, sens odstawienia witaminy jest w obszarach wiejskich. Ale co dają te 3 miesiące?
|
|
|
#369 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nawet podawanie mm, które zawiera wit d nie zaspokoi dziennego zapotrzebowania na tą witaminę, dlatego dodatkowa suplementacja jest konieczna. |
|
|
|
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
szaja, mam prośbę - mój synek zaczyna składać literki w wyrazy, jest to jego inicjatywa, dlatego nie sylabowo
, czy możesz polecić jakieś książeczki, gdzie mógłby sobie ćwiczyć? Próbuje na "zwykłych", ale są za trudne.
|
|
|
#371 |
|
Konto usunięte
|
Elementarz Falskiego. Poważnie. Ew. to:
http://allegro.pl/litery-polski-elem...158560832.html cena kosmiczna, ale np. na wzór tego możesz zrobić sama karty pracy: obrazek + podpisy po jednym zdaniu, potem kilka prostych zdań. Tak jak to w linku: Jeśli byś sama się bawiła to zasada jest taka - od prostego do trudnego tak, by najpierw szły litery które dziecko już zna. Wbrew pozorom da się bardzo wiele takich prostych zdań budować Z książek dla dzieci takich zwykłych to polecam takie - duże litery, mało tekstu, natomiast no właśnie - one są na jednym poziomie trudności, bazują na całym alfabecie: http://www.empik.com/kacper-inkpen-m...1222,ksiazka-p chyba 5 części jest http://www.empik.com/franklin-detekt...0110,ksiazka-p tego ogrom A, no i jeszcze - możesz wybrać wasze zdjęcia jakieś i na ich bazie dodać podpisy, dzieci fajnie łapią materiał na czymś co jest im bliskie I tak dalej
Edytowane przez 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b Czas edycji: 2014-04-21 o 11:59 |
|
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;46113455]Elementarz Falskiego. Poważnie. Ew. to:
http://allegro.pl/litery-polski-elem...158560832.html cena kosmiczna, ale np. na wzór tego możesz zrobić sama karty pracy: obrazek + podpisy po jednym zdaniu, potem kilka prostych zdań. Tak jak to w linku: Jeśli byś sama się bawiła to zasada jest taka - od prostego do trudnego tak, by najpierw szły litery które dziecko już zna. Wbrew pozorom da się bardzo wiele takich prostych zdań budować Z książek dla dzieci takich zwykłych to polecam takie - duże litery, mało tekstu, natomiast no właśnie - one są na jednym poziomie trudności, bazują na całym alfabecie: http://www.empik.com/kacper-inkpen-m...1222,ksiazka-p chyba 5 części jest http://www.empik.com/franklin-detekt...0110,ksiazka-p tego ogrom A, no i jeszcze - możesz wybrać wasze zdjęcia jakieś i na ich bazie dodać podpisy, dzieci fajnie łapią materiał na czymś co jest im bliskie I tak dalej [/QUOTE]Dzięki wielkie Chyba postawię na ten elementarz, na razie mało mam czasu, żeby sama robić karty pracy. A który brać?1. http://www.ceneo.pl/123538 2. http://www.ceneo.pl/53940
|
|
|
#373 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, jak w środku ten drugi wygląda
|
|
|
|
|
#374 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.wsip.pl/upload/oferta_201...z_2/index.html
Mnie się pierwszy bardziej podoba
|
|
|
#375 |
|
Konto usunięte
|
A mnie też, dzięki
|
|
|
|
|
#376 |
|
Zakorzenienie
|
Zamówiłam ten pierwszy Elementarz Falskiego, dzięki
|
|
|
#377 |
|
Wtajemniczenie
|
Z lekkim opóźnieniem nadrabiam i widzę że witD była na tapecie i jej zawartość w MM, otóż z tego co słyszałam jej zawartość w MM wcale nie jest wystarczająca! Mój synek ma 9 miesięcy, jest na MM do tego dostawał jedną dawkę wit D dziennie no i mamy żeberka 'wywijające' się na zewnątrz
obecnie pedi kazała dawać dwa razy dziennie wit D dobrze wiedzieć że w kropelkach jest tańsza swoją drogą czy któraś z was miała taki problem u dziecka?
|
|
#378 |
|
Przyczajenie
|
Skoro polecamy
.... polecam koszulkę edukacyjną dla niemowlaków. Podobnie jak mata edukacyjna ma wiele kolorowych aplikacji do zabawy. Jednak koszulke ubiera na siebie dorosły , niekoniecznie rodzic do wspólnej zabawy z dzieckiem. Z jednej strony stymulacja zmyslow a z drugiej bliskość i budowanie więzi.Dobry pomysł na prezent dla swiezo upieczonych rodzicow ![]() xxxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2014-04-25 o 10:06 Powód: link |
|
|
|
|
#379 |
|
Raczkowanie
|
a ja polecam fotelik jane montecarlo r1 dla przedszkolaka rewelacja
jest bardzo wygodny i bezpieczny, ma swietne wyniki w testahc bezpieczenstwa i jest bardzo wygodny, bomba
|
|
|
|
|
#380 |
|
BAN stały
|
polecam fotelik graco nautilus, który jest w przedziale 9-36 kg. Według mnie jest to bardzo dobry fotelik który dzięki regulacjom wysokości i szerkości potrafi się dostosować do każdego dziecka. Posiada dobre zabezpieczenia, które chronią dziecko w czasie wypadku.
|
|
|
|
|
#381 |
|
Zakorzenienie
|
Jakie polecacie foteliki rowerowy ale do 22 kg i na wysoką dziewczynke z wycięciem na kas? Właśnie musimy kupic drugi fotelik rowerowy bo nam córka wyrosła z tego na przód roweru. tzn kilogramowo nie wyrosła ale nogi ma za długi musi mieć za mocno przykurczone. Fotelik musi mieć właśnie długi podnózek, żeby nam starczył na jakieś 2 lata.
|
|
#382 |
|
Raczkowanie
|
Witamy DHA / Omega / Tran
Hej dziewczyny
![]() Zastanawiam się nad modyfikacją suplementacji, przed ciąża brałam kwas foliowy i przez kilkanaście pierwszych tygodni, później to już przez całą ciąże Femibion Natal Classic tak co drugi dzień kapsułkę, wyniki mam bardzo dobre ciąża przebiega prawidłowo, jednak sporo czytałam o tych kwasach DHA / Omega. Jestem w 32 tyg. i zastanawiam się czy nie zacząć przyjmować jakiegoś preparatu z tymi składnikami, który wybrać a co ze zwykłym tranem w kapsułkach? Będę wdzięczna za wskazówki i podpowiedzi pozdrawiam |
|
|
|
|
#383 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Witamy DHA / Omega / Tran
Cytat:
|
|
|
#384 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Witamy DHA / Omega / Tran
Cytat:
![]() I śledzia. |
|
|
|
|
|
#385 |
|
Konto usunięte
|
Znacie jakieś mleko w proszku, które by się nadawało do kawy (dla dorosłych) ? Neutralne w smaku i bez farfocli typu kleik.
Śmietanka w proszku i pojemniczku mnie brzydzi. Kiedyś - 12 lat temu - jakieś mleko dla dzieci było takim hitem. |
|
|
|
|
#386 |
|
Zadomowienie
|
Hej, czy możecie polecić jakaś księgę baśni? Zależy mi, żeby nie była bardzo ciężka i żeby ilustracje były klasyczne i nie straszne.
Dzięki |
|
|
|
|
#387 |
|
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;46466242]Znacie jakieś mleko w proszku, które by się nadawało do kawy (dla dorosłych) ? Neutralne w smaku i bez farfocli typu kleik.
Śmietanka w proszku i pojemniczku mnie brzydzi. Kiedyś - 12 lat temu - jakieś mleko dla dzieci było takim hitem.[/QUOTE] Ja osobiście nie piłam, ale mleko w proszku Łaciate albo z Mlekovita, za pewne jest bez kleiku. jeśli mieszkasz w wlkp to SM Gostyń produkuje mleko w proszku, ktore kiedys często i gęsto uzywano do kawy http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/ds/delika...szku-250g.html
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
co polecicie dla 6 miesięcznego chłopca?
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
Polecam:
http://margineszycia.blogspot.com/20...1_archive.html Tez w sumie życie rodzinne. |
|
|
|
|
#390 |
|
Zakorzenienie
|
Dla 6 m chłopca? Ale na prezent czy tak po prostu?
Ja w tym wieku kupiłam synkowi kojec kinderkraft i fotelik do karmienia włoskiej firmy Brevi. Oba polecam. Oprócz tego ostatnio odkryłam pieluszki Rossmann Premium dry i sã super. Do tej pory używałam pampersów i czasem dady. Polecam teź tunel do zabawy busa z ikei. Mõj mały w nim śmiga
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:11.

i jest mu na pewno wygodniej niż leżąc na twardym plastiku 

Chyba postawię na ten elementarz, na razie mało mam czasu, żeby sama robić karty pracy. A który brać?
obecnie pedi kazała dawać dwa razy dziennie wit D dobrze wiedzieć że w kropelkach jest tańsza
swoją drogą czy któraś z was miała taki problem u dziecka?

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)