Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-06-27, 12:57   #361
201705121341
Konto usunięte

Dot.: Musi urodzić nieuleczalnie chore dziecko-klauzula sumienia

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
lekarzem nie jestem.....ale to dziecko ma sie urodzic bez czaszki, mozgu takze nikt nie wie jak z ukladem nerwowym
ja z tych co do konca bym walczyla o dziecko, i pewno glupio liczyla ze moze jednak, moze nie jest tak zle jak lekrze mowia.
I to właśnie jest dla mnie egoizm
201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 12:58   #362
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Mówię tak komuś? Zadaję pytanie obrońcom życia.

W niektórych przypadkach trzeba użyć głowy i rozsądku. Jak ktoś ma śmiertelnie chorego psa albo kota to idzie go uśpić żeby było mu lepiej. A jak obrońcy życia słyszą że kobieta ma dziecko z wadami które po prostu go zabiją po porodzie to "absolutnie, nie zabijać, trzeba urodzić, tylko zwyrodnialcy zabijają dzieci". Dla mnie urodzenie takiego dziecka to niepotrzebne przedłużanie zarówno jego cierpienia jak i matki. Więcej, według mnie to jest po prostu egoizm.
To użyj głowy i rozsądu i zamiast walić komunałami dowiedzsię zegoś na temat więzi mdzy dzieckiem a rodzicem/ matką, o etapach żałoby, o umieraniu i o tym jak człowiek się podczas umierania zachowuje i czego podczas umierania potrzebuje.
Tu nie chodzi o zabijanie po porodzie. Tu chodzi o bycie ze sobą nawet w tak trudnym rocesie jakim jest umieranie.
Macierzyństwo to nie są fiołki i aniołki bez przerwy. Czasami pójście na skróty oznacza pójście na ławiznę.
Stary 2014-06-27, 13:00   #363
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
To użyj głowy i rozsądu i zamiast walić komunałami dowiedzsię zegoś na temat więzi mdzy dzieckiem a rodzicem/ matką, o etapach żałoby, o umieraniu i o tym jak człowiek się podczas umierania zachowuje i czego podczas umierania potrzebuje.
Tu nie chodzi o zabijanie po porodzie. Tu chodzi o bycie ze sobą nawet w tak trudnym rocesie jakim jest umieranie.
Macierzyństwo to nie są fiołki i aniołki bez przerwy. Czasami pójście na skróty oznacza pójście na ławiznę.
Aha, czyli dla podniosłości zjawiska umierania należy pozwolić aby noworodek umierał powoli i w cierpieniu?
Stary 2014-06-27, 13:02   #364
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Macierzyństwo to nie są fiołki i aniołki bez przerwy. Czasami pójście na skróty oznacza pójście na ławiznę
.
dokladnie

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 13:03   #365
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Aha, czyli dla podniosłości zjawiska umierania należy pozwolić aby noworodek umierał powoli i w cierpieniu?
Podniosłość zjawiska umierania?

Powiedz mi, gdzie ja mówię o podniosłości zjawiska umierania?
Bierzesz pod uwagę, ze dziecko urodzone nie musi umierać w cierpieniu?
Stary 2014-06-27, 13:04   #366
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Ja głownie nie mogę pojąć, co to komu robi, że pani X usunie ciąże z chorym dzieckiem. Jakie to w ogóle ma dla innych znaczenie, że dokona takiego wyboru?
to moze dajmy prawo kazdemu jak chce to niech usuwa swoje chore dzieci, co to za roznica
czy w czasie ciazy czy jak juz jest na swiecie

Haters Gonna Hate
Stary 2014-06-27, 13:08   #367
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Kim jestes by powiedziec komus urodz dziecko skazane na smierc?
Gdybym wiedziala ze moje dziecko jest smiertelnie chore, zdeformowane itp. i po urodzeniu nie przezyje to bym przerwala ciaze wiedzac ze jego smierc we wczesnej fazie rozwoju nie byla bolesna w porownaniu do smierci w zasadzie dojrzalego noworodka. Wiadomo ze uklad nerwowy plodu na poczatku ciazy jest nie wyksztalcony w pelni I nie polaczony z mozgiem a co za tym idzie nie aktywny. I zrobilabym to po to zeby wlasnie ani ten plod / dziecko, ani ja cierpialo. I to uwazam za bardziej humanitarne, niz zmuszanie kogos do donoszenia takiej ciazy I patrzenie na smierc po urodzeniu. Ale jesli ktos chce rodzic niech rodzi, ja chce miec tylko prawo do wyboru nie urodzenia.
nigdy nikomu bym nie powiedziała ze ma urodzić,
uważam że decyzja należy do kobiety

ale widzę ze są tu osoby które uważają mogą

I głupoty piszesz o niepolaczejiu układu, dziecko w 25tc ma 20% szans na przeżycie, więc co ma niepolaczone?

Wysłane z mojego ST26i przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2014-06-27 o 13:11
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-06-27, 13:10   #368
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Podniosłość zjawiska umierania?

Powiedz mi, gdzie ja mówię o podniosłości zjawiska umierania?
Bierzesz pod uwagę, ze dziecko urodzone nie musi umierać w cierpieniu?
Zrozumiałam, że według Ciebie zamiast przerywać ciążę należy to upośledzone dziecko urodzić i być z nim podczas gdy będzie powoli umierało naszprycowane środkami przeciwbólowymi albo podłączone do różnych maszyn. Może to jest lepszy sposób dla matki która chce to dziecko wziąć na ręce i pożegnać, ale powiedz mi co ma z tego dziecko? Cierpienie, cierpienie które można było skrócić usuwając ciążę wcześniej gdy płód był jeszcze słabo rozwinięty. Według mnie takie matki to po prostu egoistki, bo rodzą to dziecko tylko dla siebie, z nadzieją "a może". Tak, a może podadzą mu kolejne leki i pożyje trzy dni zamiast dwóch. Kazałybyście swoim dzieciom tak cierpieć? Bo ja sobie nie wyobrażam skazywać swojego dziecka na taki ból i cierpienie, wolałabym to skrócić zamiast przedłużać to co nieuniknione.
Stary 2014-06-27, 13:16   #369
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Zrozumiałam, że według Ciebie zamiast przerywać ciążę należy to upośledzone dziecko urodzić i być z nim podczas gdy będzie powoli umierało naszprycowane środkami przeciwbólowymi albo podłączone do różnych maszyn. Może to jest lepszy sposób dla matki która chce to dziecko wziąć na ręce i pożegnać, ale powiedz mi co ma z tego dziecko? Cierpienie, cierpienie które można było skrócić usuwając ciążę wcześniej gdy płód był jeszcze słabo rozwinięty. Według mnie takie matki to po prostu egoistki, bo rodzą to dziecko tylko dla siebie, z nadzieją "a może". Tak, a może podadzą mu kolejne leki i pożyje trzy dni zamiast dwóch. Kazałybyście swoim dzieciom tak cierpieć? Bo ja sobie nie wyobrażam skazywać swojego dziecka na taki ból i cierpienie, wolałabym to skrócić zamiast przedłużać to co nieuniknione.
Prócz dyskomfortu ziecko odczuwa bliskość i obecność. I to jest istotne w umieraniu z mojego puktu widzenia.
I tak, zecydowałabym się na urodzenie chorego dziecka nawet gdyby miało tuż po porodzie odejść. Dl mnie życie i śmierć jako jego część to jest proces.
Dzieco nie jest psem do uśpienia, ani popsutą częścią mnie, której chciałabym się pozbyć.
Poza tym zdaję sobie sprawę z tego jakim cierpieniem byłoby to dla mnie: sama świadomość, że nie jesteś w stanie pomóc swojemu dziecku jest bardzo bolesna.
Stary 2014-06-27, 13:26   #370
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
to moze dajmy prawo kazdemu jak chce to niech usuwa swoje chore dzieci, co to za roznica
czy w czasie ciazy czy jak juz jest na swiecie
Prawda jest taka, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu wielu z tych ciężko chorych dzieci nie byłoby na świcie, nie żyłyby tak długo. Teraz postęp medycyny generuje wielkie problemy, bo przeżywają dzieci, które potem latami są tzw. roślinami.

Czytałam w książce Szymona Hołowni wywiad z lekarką bodajże, która wielkim wysiłkiem uratowała skrajnego wcześniaka. Za rok przyszła do niej zrozpaczona matka z dzieckiem z porażeniem mózgowym, które nie widziało, nie słyszało - brzydko mówiąc, roślina, i zapytała, co ona ma teraz robić z takim dzieckiem.
Ileś lat temu dziecko by nie przeżyło, matka zaszłaby w następną ciążę i z dużym prawdopodobieństwem urodziłaby zdrowe dziecko. I teraz pytanie, co jest lepsze, w kontekście nadziei i ratowania za wszelką cenę.

Jak mi poważnie groził poród przedwczesny w 24tc, to pomimo strachu i rozpaczy, załozyłam, że nie chcę, żeby mi dziecko ratowano na siłę, bo chcę dla swojego dziecka nie tylko życia, ale też dobrego życia, i dla nas też. Taka jestem okrutna już
Dla mnie nie liczy się samo życie, ale także jego jakość i nie ma się co oszukiwać, że jest inaczej, jak ktoś chce sprawdzić, to niech się położy w łóżku i kilka tygodni z domu nie wychodzi, zdany na innych, ciekawe, kiedy depresji dostanie i żyć mu się odechce

Historia chłopca urodzonego w 22 tc:
http://fakty.tvn24.pl/reportaze,65/h...ka,379731.html
Mimo podziwu dla jego rodziców, czy chcielibyście takiego życia dla swojego dziecka?
I warto posłuchać też, co mówią lekarze.
A wiadomo, jak nasze państwo wspaniale pomaga rodzicom chorych dzieci...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 13:40   #371
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość

Jak mi poważnie groził poród przedwczesny w 24tc, to pomimo strachu i rozpaczy, załozyłam, że nie chcę, żeby mi dziecko ratowano na siłę, bo chcę dla swojego dziecka nie tylko życia, ale też dobrego życia, i dla nas też. Taka jestem okrutna już
Dla mnie nie liczy się samo życie, ale także jego jakość i nie ma się co oszukiwać, że jest inaczej, jak ktoś chce sprawdzić, to niech się położy w łóżku i kilka tygodni z domu nie wychodzi, zdany na innych, ciekawe, kiedy depresji dostanie i żyć mu się odechce
.
to powiedzmy twoje dziecko teraz ma jakis starszny wypadek, i nie wiadomo jakie zycie go czeka nie ratujsz za wszelka cene?

Haters Gonna Hate

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-27, 13:44   #372
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ta matka powinna mieć wybór czy chce rodzić czy nie. Na to jej nie pozwolono. I o to chodzi w tej sprawie. Jak ktoś chce rodzić to niech rodzi, jak kobieta nie chce to nikt nie ma prawa za nią decydować.
Stary 2014-06-27, 13:46   #373
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ta matka powinna mieć wybór czy chce rodzić czy nie. Na to jej nie pozwolono. I o to chodzi w tej sprawie. Jak ktoś chce rodzić to niech rodzi, jak kobieta nie chce to nikt nie ma prawa za nią decydować.
uwiezil ja?
lekarz odmowil zabiegu i nie wskazal innego miejsca, moze zlamal prawo to sad zadecyduje ale to nie znaczy ze jej zabronil i nie pozwolil, mogla sie udac gdze indziej

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2014-06-27 o 13:49
Stary 2014-06-27, 13:49   #374
zakonna
Naczelna Nastolatka

może ty masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem. Zwlekał i przedłużał sprawę aż do momentu kiedy kobieta nie miała innej opcji. więc owszem, była więźniem jego sumienia.
Stary 2014-06-27, 13:52   #375
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
może ty masz jakiś problem z czytaniem ze zrozumieniem. Zwlekał i przedłużał sprawę aż do momentu kiedy kobieta nie miała innej opcji. więc owszem, była więźniem jego sumienia.
mogla sie odrazu udac gdzie indziej, przeciesz to jest bardzo znane jakie ten lekarz ma poglady
jak wiem ze czas mnie goni a lekarz ignoruje to zmieniam lekarza, kazdy ma swoj rozum

Haters Gonna Hate

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-06-27, 13:56   #376
zakonna
Naczelna Nastolatka

i według ciebie to usprawiedliwia lekarza??? Lekarz jest od tego, że ma powiedzieć pacjentowi co zrobić, a nie pacjent żeby się domyślać czy lekarz ma dobre czy złe intencje. I lekarz ma obowiązek postępować zgodnie z prawem. ty jako pacjent nie masz się zastanawiać czy lekarz kręci i kluczy czy może faktycznie potrzebne są dodatkowe badania.
Stary 2014-06-27, 13:58   #377
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
i według ciebie to usprawiedliwia lekarza??? Lekarz jest od tego, że ma powiedzieć pacjentowi co zrobić, a nie pacjent żeby się domyślać czy lekarz ma dobre czy złe intencje. I lekarz ma obowiązek postępować zgodnie z prawem. ty jako pacjent nie masz się zastanawiać czy lekarz kręci i kluczy czy może faktycznie potrzebne są dodatkowe badania.
ja nikogo nie usprawiedliwiam, ale znam sprawe tylko z gazet takze nie daje sobie prawa by wydawac wyrok

sam fakt ze mam dziecko tak chora odrazu bym sie udala po druga opinie a nie czekala na jednego lekarza. Sama siebie uwiezila w tej sprawie i zamknela mozliwosc wyboru

Haters Gonna Hate

Edytowane przez OYE
Czas edycji: 2014-06-27 o 14:00
Stary 2014-06-27, 14:08   #378
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Prócz dyskomfortu ziecko odczuwa bliskość i obecność. I to jest istotne w umieraniu z mojego puktu widzenia.
I tak, zecydowałabym się na urodzenie chorego dziecka nawet gdyby miało tuż po porodzie odejść. Dl mnie życie i śmierć jako jego część to jest proces.
Dzieco nie jest psem do uśpienia, ani popsutą częścią mnie, której chciałabym się pozbyć.
Poza tym zdaję sobie sprawę z tego jakim cierpieniem byłoby to dla mnie: sama świadomość, że nie jesteś w stanie pomóc swojemu dziecku jest bardzo bolesna.
Ale jaka bliskosc? Porod jest dla dziecka olbrzymia trauma separacyjna, z bezpiecznego srodowiska matki musi sie wydostac na swiat, zaczac oddychac, nie jest chronione wodami plodowymi, mozg nagle musi zaczac sobie radzic w mnostwem sygnalow pochodzacych z odczuc jakie sa na skorze, wzrokowych, sluchowych. Z uczuciem glodu, z praca jalowych jeszcze jelit. Tylko dlatego ze mozg wciaz sie mocno ksztaltuje nowordki nie maja traumy.
Poczytaj o etapach rozwoju dzieci, o rozwoju mozgu u plodu. TU masz podstawy rozwoju mozgowia u ludzi w okresie plodowym. W 87,5 dniu pojawia się ciało modzelowate, ktore laczy obie polkule mozgu. Wczesniej sa one nie polaczone. Mózg jest stworzony do działania jako całość, z szeroką, precyzyjną siecią komunikacyjną integrującą obie półkule. Co sie dzieje ja polkule nie sa polaczone? Fragment artykulu:

" Co się jednak stanie, gdy linie komunikacyjne zostaną przerwane? Jedną z pierwszych odpowiedzi uzyskano na podstawie historii przypadku, opublikowanej w 1908 roku. Psychicznie chora kobieta nieustannie próbowała się udusić za pomocą lewej ręki. Prawą ręką odciągała rękę lewą od gardła, twierdziła jednak, że lewa ręka znajduje się poza jej kontrolą. Wykonywała też inne destrukcyjne czynności, jak rzucanie poduszkami albo darcie pościeli, ale zawsze tylko lewą ręką. Neurolog podejrzewał uszkodzenie ciała modzelowatego, powodujące brak komunikacji między obu stronami mózgu. Autopsja po śmierci pacjentki potwierdziła to przypuszczenie."

Wiec wracajac do poczucia bliskosci, to typowa projekcja, to twoje poczucie bliskosci bedzie zaspokojone, nie dziecka w tak dramatycznym stanie.

Ludzie kurcze zajrzyjcie do ksiazek, douczcie sie, a nie powtarzajcie uspokajajace prawdy. Rzeczywistosc nie jest rozowa, swiat nie jest przyjaznym miejscem, a prawda czesto jest brutalna.
Po to mamy rozum, zeby nie przynosic na swiat wiecej cierpienia, jest go juz wystarczajaco duzo wszedzie.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 14:13   #379
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Ale jaka bliskosc? Porod jest dla dziecka olbrzymia trauma separacyjna, z bezpiecznego srodowiska matki musi sie wydostac na swiat, zaczac oddychac, nie jest chronione wodami plodowymi, mozg nagle musi zaczac sobie radzic w mnostwem sygnalow pochodzacych z odczuc jakie sa na skorze, wzrokowych, sluchowych. Z uczuciem glodu, z praca jalowych jeszcze jelit. Tylko dlatego ze mozg wciaz sie mocno ksztaltuje nowordki nie maja traumy.
Poczytaj o etapach rozwoju dzieci, o rozwoju mozgu u plodu. TU masz podstawy rozwoju mozgowia u ludzi w okresie plodowym. W 87,5 dniu pojawia się ciało modzelowate, ktore laczy obie polkule mozgu. Wczesniej sa one nie polaczone. Mózg jest stworzony do działania jako całość, z szeroką, precyzyjną siecią komunikacyjną integrującą obie półkule. Co sie dzieje ja polkule nie sa polaczone? Fragment artykulu:

" Co się jednak stanie, gdy linie komunikacyjne zostaną przerwane? Jedną z pierwszych odpowiedzi uzyskano na podstawie historii przypadku, opublikowanej w 1908 roku. Psychicznie chora kobieta nieustannie próbowała się udusić za pomocą lewej ręki. Prawą ręką odciągała rękę lewą od gardła, twierdziła jednak, że lewa ręka znajduje się poza jej kontrolą. Wykonywała też inne destrukcyjne czynności, jak rzucanie poduszkami albo darcie pościeli, ale zawsze tylko lewą ręką. Neurolog podejrzewał uszkodzenie ciała modzelowatego, powodujące brak komunikacji między obu stronami mózgu. Autopsja po śmierci pacjentki potwierdziła to przypuszczenie."

Wiec wracajac do poczucia bliskosci, to typowa projekcja, to twoje poczucie bliskosci bedzie zaspokojone, nie dziecka w tak dramatycznym stanie.

Ludzie kurcze zajrzyjcie do ksiazek, douczcie sie, a nie powtarzajcie uspokajajace prawdy. Rzeczywistosc nie jest rozowa, swiat nie jest przyjaznym miejscem, a prawda czesto jest brutalna.
Po to mamy rozum, zeby nie przynosic na swiat wiecej cierpienia, jest go juz wystarczajaco duzo wszedzie.
W końcu mądry komentarz

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-06-27, 14:15   #380
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
masz na to dowody ze zwlekał?

Stary 2014-06-27, 14:18   #381
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Nie bardzo rozumiem dlaczego powołujesz się na kwestie nie połączonych półkul?

Każdy poród wiąże się z pewnego rodzaju traumą (dla dziecka) patrząc na to w ten sposób w jaki ty na to patrzysz.
Generalnie jest to wysiłek i dziecka i matki. To o czym mówisz to kwestie czysto medyczne. Ja biorę pod uwagę również więź mdzy matka, a dzieckiem, ktora wytwarza się podczas ciąży.

I odpuść sobie teksty na temat dokształcania się z łaski swojej, bo są zupełnie niepotrzebne i niczego do dyskusji nie wnoszą.
Stary 2014-06-27, 14:40   #382
favianna
Zakorzenienie

Cytat:

Każdy poród wiąże się z pewnego rodzaju traumą (dla dziecka) patrząc na to w ten sposób w jaki ty na to patrzysz.
Generalnie jest to wysiłek i dziecka i matki. To o czym mówisz to kwestie czysto medyczne. Ja biorę pod uwagę również więź mdzy matka, a dzieckiem, ktora wytwarza się podczas ciąży.

I odpuść sobie teksty na temat dokształcania się z łaski swojej, bo są zupełnie niepotrzebne i niczego do dyskusji nie wnoszą.

Wiez miedzy matka a dzieckiem? Tak, jest taka wiez, ale tylko matka ma mozliwosc rozumienia tej wiezi, noworodek nie ma jeszcze umiejetnosci myslenia, takie dziecko ze tak powiem tylko czuje. I jesli jest chore, podlaczone do aparatury, z uposledzonymi czynnosciami ciala to jak myslisz, co ono czuje?
Slusznie ktos zauwazyl, ze jak ma sie ciezko chorego psa to czlowiek ze wspolczucia leci do weta go uspic zeby nie cierpial, ale dziecko to ma sie rodzic i zyc, nie wazne w jakim sstanie, samo nie powie ze cierpi, wiec wszyscy umywaja rece i mowia o szczytnych ideach.

A doksztalcenie jest potrzebne zawsze, jesli masz w powazaniu wiedze, to na czym opierasz swoje argumenty? Jesli twoje argumenty sa oparte na twoich widzi misiach to czy powinnam powaznie traktowac twoj glos w dyskusji? bardzo watpie.
Stary 2014-06-27, 15:17   #383
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
to powiedzmy twoje dziecko teraz ma jakis starszny wypadek, i nie wiadomo jakie zycie go czeka nie ratujsz za wszelka cene?
Za wszelką cenę - a przez to rozumiem życie jako roślina, na pewno nie.
Tak jak i nie chciałabym, żeby mnie ratowali.

W ciązy leżałam sporo czasu w szpitalu, jasne, że się tego nie da porównać do ciężkiej choroby, bo to był stan przejściowy, ale do dupy jest takie życie i raz dwa się w nastroje depresyjne (no albo dewocje polegającą sobie na uporczywym wmawianiu, że to ma sens i Bóg tak chce) popada.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 16:21   #384
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

I widzisz i się dowiedziałaś że nie ma czegoś takiego jak więź matki z dzieckiem w ciąży, i dziecku do niczego owa rzecz nie jest potrzebna
Więż to można miec tylko ze zdrowym dzieckiem, i tylko takie opłaca się położyc na brzuch matki po porodzie.

Czas edycji: 2014-06-27 o 16:23
Stary 2014-06-27, 16:39   #385
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
I widzisz i się dowiedziałaś że nie ma czegoś takiego jak więź matki z dzieckiem w ciąży, i dziecku do niczego owa rzecz nie jest potrzebna
Więż to można miec tylko ze zdrowym dzieckiem, i tylko takie opłaca się położyc na brzuch matki po porodzie.
Ale jesteście uparte Pewnie nigdy nie zrozumiem kobiet, które za wszelką cenę ratują dzieci nie myśląc kompletnie o tym co z tymi dziećmi będzie dalej - to że będą upośledzone, bez kontaktu ze światem, nie ma pewnie żadnego znaczenia, w końcu czują więź z matką i to jest najważniejsze

Kurczę, czy Ty nie widzisz egoizmu który aż wali po oczach w ostatnim zdaniu? "Urodzę choćby najbardziej chore dziecko, ono ma więź ze mną i chcę żeby mi je położyli na brzuchu". No to super, TY tego chcesz i dlatego że TY chcesz to poczuć, to dziecko zniosło poród który, jak favianna napisała, jest dla niego ogromną traumą i później będzie w męczarniach umierało w Twoich ramionach, ukojone cudowną więzią z matką. Nie-rozumiem-tego. Każdy kumaty lekarz Ci powie, że lepiej taką ciążę usunąć i to jak najszybciej, bo dzięki temu dziecko (płód) ucierpi możliwie najmniej. Ale nie, bo chore dzieciątko, po trzeba utulić, bo trzeba z nim być jak będzie umierało i je pocieszać. Wuj z tym, że ono się męczy bo Ty tego chciałaś i mogłaś temu zapobiec ale po co.
Stary 2014-06-27, 17:11   #386
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
To co napisalas kolezanko jest mistrzostwem manipulacji wiesz? Gdzie napisalam ze nie ma czegos takiego jak wiez miedzy dzieckiem i matka i gdzie napisalam ze tylko zdrowe dziecko OPLACA sie polozyc na brzuchu matki oraz ze dziecko z wiezi nie korzysta???
Napisalam, ze w przypadku dzieci tak powaznie, smiertelnie chorych, ktorych zycie jest tylko cierpieniem i smiercia po kilku dniach, one nie zauwaza tej wiezi w morzu cierpienia. I nie chodzi o to czy sie oplaca ale po prostu o minimalizowanie cierpienia wlasnie, o rozsadzenie we wlasnym sumieniu czy po to zeby moc sobie to dziecko na brzuchu polozyc nalezy pozwolic mu sie w tym strasznym stanie urodzic, zamiast zakonczyc to wczesniej, kiedy ono jeszcze nie jest do konca uformowane i mozg z powodu niedojrzalosci nie odbiera i nie przetwarza bolu.
Wiec prosze nie wkladaj w moje usta rzeczy, ktorych nie powiedzialam, tylko czytaj ze zrozumieniem.

A co do wiezi, ja sama jestem dzieckiem urodzonym przedwczesnie (ale bez wad), w 7 miesiacu, odratowanym i utrzymywanym przy zyciu w inkubatorze. W starym typie inkubatora, w czasach kiedy nie bylo jeszcze procedur kangurowania wczesniakow w szpitalach, a kontakt dotykowy z dzieckiem byl ograniczany do minimum i doskonale wiem na sobie, ze nawet takie cierpienie z wczesnego, nieswiadomego okresu dziecinstwa zostawia slad w psychice / osobowosci chociazby w moim przypadku w postaci duzej nadwrazliwosci na bol (mam bardzo, ale to bardzo niski prog bolu od zawsze) oraz w problemach z niska odpornoscia i mnostwem nietolerancji pokarmowych (gluten, mleko, jaja, orzechy, czesc owocow).

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

i jeszcze jedno, napisalam o moim wczesniactwie wlasnie dlatego zeby ci powiedziec ze doskonale rozumiem role wiezi i dotyku miedzy matka i dzieckiem, bo gdybym byla kangurowana po urodzeniu to wlasnie najprawdopodobniej mialabym wyzszy poziom bolu. Ale to pokazuje jak percepcja bolu na wczesnym etapie zycia moze wplynac na dojrzalego osobnika. A teraz wyobraz sobie cierpienie dziecka smiertelnie chorego, ktore przezyje tylko dzien czy dwa. Powolywanie go na swiat to barbarzynstwo.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2014-06-27 o 17:02
Stary 2014-06-27, 17:15   #387
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jesteście uparte Pewnie nigdy nie zrozumiem kobiet, które za wszelką cenę ratują dzieci nie myśląc kompletnie o tym co z tymi dziećmi będzie dalej - to że będą upośledzone, bez kontaktu ze światem, nie ma pewnie żadnego znaczenia, w końcu czują więź z matką i to jest najważniejsze

Kurczę, czy Ty nie widzisz egoizmu który aż wali po oczach w ostatnim zdaniu? "Urodzę choćby najbardziej chore dziecko, ono ma więź ze mną i chcę żeby mi je położyli na brzuchu". No to super, TY tego chcesz i dlatego że TY chcesz to poczuć, to dziecko zniosło poród który, jak favianna napisała, jest dla niego ogromną traumą i później będzie w męczarniach umierało w Twoich ramionach, ukojone cudowną więzią z matką. Nie-rozumiem-tego. Każdy kumaty lekarz Ci powie, że lepiej taką ciążę usunąć i to jak najszybciej, bo dzięki temu dziecko (płód) ucierpi możliwie najmniej. Ale nie, bo chore dzieciątko, po trzeba utulić, bo trzeba z nim być jak będzie umierało i je pocieszać. Wuj z tym, że ono się męczy bo Ty tego chciałaś i mogłaś temu zapobiec ale po co.

A ja nie zrozumiem takich osób jak ty, które nie umieją zrozumieć że są kobiety, które nie są w stanie zabić własnego dziecka.
favianna nie jest dla mnie żadną wykładnią, które wie co się bedzie działo z dzieckiem po porodzie, poza tym jak czytam jej posty to raczej przedstawiają niski poziom

A myslalam, że wątek jest o tym że zadne porządny lekarz nie powinnie własnych preferencji przerzucac na pacjentkę.

Nie, zabije dziecko bo TY piszesz że tak trzeba. Zasmiast SAMA zdecydować. (skoro tak bardzo lubisz wielkie litery)

Czas edycji: 2014-06-27 o 17:22
Stary 2014-06-27, 18:00   #388
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:
Urodziłabym takie dziecko. I sytuacja byłaby dla mnie mniej traumatyczna niż gdybybym dokonała terminacji.
ja to rozumiem,nie wiem co sama bym zrobiła,zdaję sobie jednak sprawę,ze są kobiety które nie dają rady tego przejść i one powinny mieć wybór,a nie być zdane na łaskę lekarza,który nie przestrzega prawa

---------- Dopisano o 16:54 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ----------

Cytat:
widzę ze wychodzi na to ze te co zdecydują śie urodzić są dziwne i okrutne

vixen chciaz w prost nazywa sprawy.

stokrotka jak piszesz usypia to nie zmieni to faktu ze śie umierca je

ale mnie nie chodziło o tuszowanie tego,a o napisanie wprost-usypia się (a nie rozrywa itd.),tak jak usypia się przy eutanazji

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:54 ----------

Cytat:

Ale tu chyba nie o podniosłość chodzi,a wlasnie o możliwość pożegania się,bycia ze sobą,dla wielu to konieczne i w zasadzie...normalne.Tak po prostu w zyciu jest.Jednak rozumiem kobiety ,które nie chcą tego przeżywać,są tez takie,które nie odbierają ze szpitala zwłok dziecka po terminacji,nie robią pogrzebu -nie chcą.I mają do tego prawo.

z tego co wiem takie dziecko jest na środkach przeciwbólowych

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-06-27, 18:10   #389
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
favianna nie jest dla mnie żadną wykładnią, które wie co się bedzie działo z dzieckiem po porodzie, poza tym jak czytam jej posty to raczej przedstawiają niski poziom
z twoich ust to chyba komplement
Stary 2014-06-27, 18:20   #390
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

i jeszcze jedno, napisalam o moim wczesniactwie wlasnie dlatego

wzruszyła mnie twoja historia

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości