Vademecum antykoncepcji! - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-12-09, 18:28   #361
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dot.: Antykoncepcja i pierwszy raz

Cytat:
Napisane przez szklaneczka1 Pokaż wiadomość
a co by się stało, gdybym nagle w środku cyklu zaczęła tabletki brać?
i w którym najpóźniej dniu można zacząć?
pozdrawiam
Gratuluję dorosłego podejścia do tematu, zarówno mamy, jak i Twojego.
Rozpoczęcie zażywania tabletek w środku cyklu mija się z celem.
Poczytaj troszeczkę o antykoncepcji hormonalnej i jej działaniu.
Może w Internecie?
Nie zabezpieczysz się w ten sposób.
Poza tym, wiem że czas Cię goni , ale zanim lekarz wypisze receptę, zrobi najpierw wywiad żeby upewnić się, czy na pewno możesz je stosować.
Obawiam się, że w tej sytuacji pozostają Ci jedynie niehormonalne sposoby zabezpieczenia się przed ciążą.
Odpowiednio stosowane, są skuteczne.
Ryzyko oczywiście istnieje, ale w przypadku antykoncepcji hormonalnej również, tyle że mniejsze.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 18:38   #362
szklaneczka1
Przyczajenie

w ostatnim czasie przeczytałam chyba każde forum i wszystkie strony o antykoncepcji
i wiem, że od pierwszego dnia cyklu trzeba, ale pisali też, że można i od piątego ale trzeba przez kolejne siedem dni dodatkowo się zabezpieczyć, więc nie miałam pewności.
szklaneczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 18:52   #363
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Tabletki antykoncepcyjne przyjmowane zgodnie z zaleceniami hamują dojrzewanie komórki jajowej, co uniemożliwia zapłodnienie.
"Ponadto w błonie śluzowej macicy zachodzą zmiany zapobiegające przyjęciu zapłodnionej komórki jajowej. Śluz szyjki macicy pozostaje gęsty, co utrudnia przenikanie plemników."
Jeżeli zaczniesz je brać w środku cyklu, to nie spełnią one tej roli.
Zabezpieczenia nie będzie.
Po co je wtedy zażywać?

Jestem w stanie zrozumieć, że Ci zależy, ale pamiętaj, że celem jest zapobieganie ciąży, a nie przyjmowanie ich dla samego przyjmowania.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 18:52   #364
szklaneczka1
Przyczajenie

a więc, którego dnia cyklu można najPÓŹNIEJ przyjąć pierwszą tabletkę?
Stary 2007-12-09, 19:26   #365
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

najpóźniej 5 dnia cyklu ale trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni.
Damayanti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-09, 19:43   #366
szklaneczka1
Przyczajenie

no, i o to chodziło
skoro zaplanowane mam na sylwestra, to i tak te 7dni nie stwarza problemów
dziękuję bardzo wszystkim

a i jeszcze jedno pytanie, może dla niektórych trochę głupie ale jestem ciekawa.
czy ta ilość dni jest zależna od dni krwawienia?
np, jeśli będę 'krwawić' 3 dni, ale piątego dopiero połknę tabletkę, to mimo wszystko mogę być zabezpieczona (poza tymi 7dmioma dniami dodatkowego zabezpeiczenia )

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2007-12-09 o 20:26 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać!
Stary 2007-12-09, 20:15   #367
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

Stosowanie pigułki antykoncepcyjnej po raz pierwszy

1.Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych
Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).-fragm. ulotki

ale czemu ty tak chcesz komplikować sobie życie? uwierz,prezerwatywa jest również bardzo skutecznym środkiem zapobiegania ciąży a jej nieskuteczność wynika najczęściej z niewłaściwego użycia.
poczekaj na następny okres i wtedy zacznij zażywać tabletki
Stary 2007-12-09, 21:32   #368
szklaneczka1
Przyczajenie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

nie chce komplikować.
poprostu BARDZO się boję ciąży, a nie chce podczas pierwszego razu o to się martwić zrozum mnie proszę

ciąża dopiero może mi skomplikować życie^^
Stary 2007-12-09, 22:11   #369
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

heh,to skoro tak panikujesz to poczekaj z tym pierwszym razem do momentu kiedy myśl o ciąży nie będzie wywoływała gęsiej skórki.po co dokładać sobie stresu?
założę się że jak już będziesz "po" zaczniesz doszukiwać się objawów ciąży-a bo być może jakaś kropelka się dostała,a bo mnie brzuch boli,a bo mi się kręci w głowie,z tego stresu spóźni ci się okres i wtedy to będzie panika.a na forum pojawi się post z dokładnym opisem stosunku i magicznym zapytaniem "czy mogę być w ciąży?!" :P:P:P
żartuję oczywiście
naprawdę,dobrej marki prezerwatywa,kupiona w aptece i prawidłowo założona jest wystarczającym środkiem anty.ewentualnie możesz ustalić z chłopakiem że nie będzie kończył w środku. wielu moich znajomych to praktykuje,łącznie ze mną
Stary 2007-12-09, 22:22   #370
szklaneczka1
Przyczajenie

ale z tego co wiem, mężczyzna 'lubi' kończyć w nas
wiem wiem, panikuje i komplikuje, ale no..eh, zrozum^^
dlatego właśnie chciałam tabletki żeby jednak ten stres był najmniejszy a wkońcu zniknął. a tak jakoś sie teraz wszystko nałożyło (niestety)
a boję się zabezpieczać samymi prezerwatywami, wiem ze małe ryzyko jeśli zostanie dobrze nałożona itp. ale i tak się boje^^
Stary 2007-12-09, 22:24   #371
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

no to skoro boisz się zabezpieczać tylko gumkami(co mnie osobiście dziwi) nie pozostaje ci nic innego tylko zaczekać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-09, 22:27   #372
szklaneczka1
Przyczajenie

hm, od jakiego czasu współżyjesz?
Stary 2007-12-09, 22:44   #373
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

jakieś 3,5 roku
Stary 2007-12-10, 15:18   #374
szklaneczka1
Przyczajenie

no właśnie, 3,5 roku to dużo czasu
wiec juz jakby..masz 'wprawe', jestes przyzwyczajona itp
ja mam obawy do których chyba mam prawo
zdecydowałam ze chyba jednak zaczekam
Stary 2007-12-10, 16:35   #375
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

jasne że masz prawo,myślisz że ja nie panikowałam?
pamiętam sytuację że kiedyś chłopak skończył na moim brzuchu,poszłam pod prysznic i AAAAA! panika że może jakaś kropelka się dostała do środka teraz z perspektywy czasu wiem że moje obawy były mocno przesadzone
Stary 2007-12-10, 18:04   #376
szklaneczka1
Przyczajenie

no właśnie
też pewnie bym tak panikowała dlatego wolę być chociaż trochę spokojniejsza. i tak panikuję bo boję się, że zakrwawię całą pościel
ale ze wszystkim tak jest przeciez, wszystko czego sie nie zna wzbudza pewne obawy, później śmiejemy się z tego
Stary 2007-12-11, 10:46   #377
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szklaneczka1 Pokaż wiadomość
no właśnie
też pewnie bym tak panikowała dlatego wolę być chociaż trochę spokojniejsza.
ja bym w takiej sytuacji zabezpieczyla sie podwojnie - prezerwatywa+globulka
pigulek juz nie ma sensu zaczynac, nawet gdybys teraz rozpoczela opakowanie i tak bys miala stresa, bo moglyby nie zadzialac jak trzeba. prezerwatywe musicie wiec uzyc tak czy inaczej, a dla swietego spokoju mozna jeszcze ta globulke. Zanim dziesiec lat temu zaczelam brac pigulki, stosowalam wlasnie takie zabezpieczenie i powiem ci, ze przynajmniej spalam spokojnie czego i tobie zycze!
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-11, 16:41   #378
szklaneczka1
Przyczajenie

też tak właśnie chciała, prezerwatywa + globułka, ale chłopak się naczytał, że dużo piany bla bla bla.
chociaż wole się martwić niz isc do łóżka z byle kim i później tego żałować
Stary 2007-12-11, 17:49   #379
Damayanti
DAMAYANTI TROLLING INC.

owszem,ja również słyszałam opinie moich znajomych że globulki się pienią,wszystko piecze i w ogóle ble

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-12-11, 18:17   #380
edit23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Damayanti Pokaż wiadomość
owszem,ja również słyszałam opinie moich znajomych że globulki się pienią,wszystko piecze i w ogóle ble
Pienią się straszliwie i ogólnie jest totalny dyskomfort.
Stary 2007-12-11, 18:56   #381
szklaneczka1
Przyczajenie

no i dlatego nie chciałam zastosować tej super mieszanki gumka+globułka. chce żeby ten pierwszy raz był magicznyyy...^^
bez stresu conajmniej i jakiegos dodatkowego dyskomfortu
Stary 2007-12-12, 08:44   #382
meszsares
Zadomowienie

no to rzeczywiscie pozostaja ci tylko pigulki.

ps: nie wiem skad to obrzydzenie do globulek- ani mi sie to bardzo nie pienilo ani nie bylo dyskomfortowe, serio. jasne, ze piguly sto razy lepsze, ale czasem, w sytuacjach awaryjnych...why not
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 14:09   #383
gwiazdulka
Przyczajenie

Witam! A ja mam pytanko z innej beczki: czy jeśli stosuje się antykoncepcje krótko (do 3-4 dni) i ona nam nie odpowiada - zaczęłam stosowac plastry i sa dla mnie strasznie niewygodne - to czy moge przerwac ich stosowanie bez jakies szkody dla organizmu? Domyślam się, że lepiej byłoby dokończyć cykl, ale nakleiłam juz drugi plaster, bo poprzedni się odkleił, a to dopiero 3 dzień, a narazie nie mam kolejnego opakowania, a wizyta u ginekologa dopiero przed sylwestrem ;/ Prosze o pomoc i pozdrawiam
gwiazdulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-18, 15:39   #384
szklaneczka1
Przyczajenie

bezproblemowo możesz przerwać
jedyne co może się stać to to, że nie będziesz zabezpieczona
tak samo z tabletkami, na ulotkach jest, jeśli sie jakiejs zapomni bla bla bla, nic ci sie nie stanie

i też pytanie mam.
bo jednak tabletki są 'oceniane' na skutecznosc 0,1-8 (wskaźnik pearla). czyli jednak jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę pomimo regularnego brania tabletek
jak to możliwe?

hmmm...

Edytowane przez jaga_2001
Czas edycji: 2008-02-08 o 16:43 Powód: Post pod postem. Istieje opcja edycji/multicytowania, z której prosze korzystać!
Stary 2007-12-29, 21:33   #385
purgalm
Przyczajenie

A ja mam pytanie odnośnie tabletek, konkretnie Yasminelle.
Moja dziewczyna dostała je od swojego ginekologa, ale miała z nimi pewne problemy. Tzn tak oboje myśleliśmy, dopóki przed chwilą nie przeczytałem tutaj, że w ciągu pierwszych 3 miesięcy zażywania tabletek może wystąpić plamienie drogą rodną. Otóż ona właśnie skarżyła się na drobne, nieregularne krwawienie. Postanowiła skonsultować to ze swoim lekarzem, ale na pewien wyjazd zapomniała zabrać ze sobą tabletek i w ten sposób przestała je brać (to było pierwsze opakowanie).
Teraz znów wybiera się do ginekologa po zmianę tabletek.
Jeśli jednak takie nieznaczne plamienie jest naturalne to właściwie chyba nie ma przeciwwskazań, żeby brała dalej Yasminelle. Ale jeśli tak jest, to chyba lekarz powinien uprzedzić o możliwości wystąpienia czegoś takiego?
Czy może coś takiego było nienaturalne i dobrze, że przestała je brać i chce je zmienić?
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii to proszę bardzo o odpowiedź
purgalm jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-30, 12:08   #386
kaize
Przyczajenie

Witam wszystkich!
Mam pytanie, odnośnie przyjmowania pigułek. Biorę juz dwa lata i jeszcze nie przytrafiła mi się taka sytuacja,wiec nie wiem, jak wybrnąć... Otóż dostałam okres zanim skończyłam opakowanie. Nie wzięłam już ostatnich dwóch tabletek i teraz nie wiem, jak mam zacząć kolejne opakowanie... Czy po 7 dniach od ostatniej pigułki, czy tak jak zawsze biore,czyli w tym miesiącu będzie 9 dni przerwy?
Prosiłabym o szybką odpowiedz, bo ten 7 dzień jest właśnie dziś
kaize jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-31, 10:29   #387
Atka87
Zadomowienie

Po 7 dniach. Nie można robić dłuższej przerwy. Więc bierz już dziś

Atka87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-12-31, 12:51   #388
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez purgalm Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie odnośnie tabletek, konkretnie Yasminelle.
Moja dziewczyna dostała je od swojego ginekologa, ale miała z nimi pewne problemy. Tzn tak oboje myśleliśmy, dopóki przed chwilą nie przeczytałem tutaj, że w ciągu pierwszych 3 miesięcy zażywania tabletek może wystąpić plamienie drogą rodną. Otóż ona właśnie skarżyła się na drobne, nieregularne krwawienie. Postanowiła skonsultować to ze swoim lekarzem, ale na pewien wyjazd zapomniała zabrać ze sobą tabletek i w ten sposób przestała je brać (to było pierwsze opakowanie).
Teraz znów wybiera się do ginekologa po zmianę tabletek.
Jeśli jednak takie nieznaczne plamienie jest naturalne to właściwie chyba nie ma przeciwwskazań, żeby brała dalej Yasminelle. Ale jeśli tak jest, to chyba lekarz powinien uprzedzić o możliwości wystąpienia czegoś takiego?
Czy może coś takiego było nienaturalne i dobrze, że przestała je brać i chce je zmienić?
Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii to proszę bardzo o odpowiedź
takie plamienia sa normalne,organizm sie przyzwyczaja do tabletek,do hormonow...ale jest Twoja dziewczyna zapomniala ich na pewnien wyjazd i przestala je brac,to koniecznie musi sie skonsultowac z lekarzem..nie mozna robic tak,ze zacznie sie opakowanie,w pewnym momencie przestanie sie brac<bo tak...> a potem znow sie zaczyna antykoncepcje w niedlugim odstepnie czasu,bo to wplywa na organizm rozregulowuje sie gospodarka hormonalna..... tyle ode mnie,a jesli sie myle,to moze ktos mnie poprawic....
mam nadzieje,ze bedzie wszystko dobrze u Was..... i poradzicie sobie z rozwiazaniem tego problemu...

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-04, 23:45   #389
noell88
Rozeznanie

Mikrouszkodzenia?

Ostatnio zaczely mnie wlasnie one meczyc. Uzywam z TŻ prezerwatyw, staram sie najlepszych typu durex ultra safe itp, uzytkujemy je tak jak trzeba. Jesli czasami skonczy we mnie to po robimy maly tescik na przeciekanie tzn zawiazujemy w petelke i tam gdzie jest sperma sciskamy i patrzymy czy cos nie lecie, nie przecieka...

Ale slyszalam o tych mikrouszkodzeniach:confus ed:. Jesli takowe by byly to czy w takim tescie by cos 'przecieklo'?

Ech....
noell88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-01-05, 20:30   #390
maaadzienka
Przyczajenie

Słuchajcie dziewczyny mam takie pytanie cos takeigo jeszcze mi sie nei zdarzylo;p niechcacy i z pospiechu wzielam dzisiaj tabletke ktora mialam wziac jutro,cos sie stanie jak jutro wezme ta z dzisiaj? czy nie brac juz tej ktora pominalam? bo nie wiem a moim opakowaniu nie bylo ulotki niestety....
maaadzienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości