![]() |
#361 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Antykoncepcja i pierwszy raz
Cytat:
Rozpoczęcie zażywania tabletek w środku cyklu mija się z celem. Poczytaj troszeczkę o antykoncepcji hormonalnej i jej działaniu. Może w Internecie? Nie zabezpieczysz się w ten sposób. Poza tym, wiem że czas Cię goni ![]() Obawiam się, że w tej sytuacji pozostają Ci jedynie niehormonalne sposoby zabezpieczenia się przed ciążą. Odpowiednio stosowane, są skuteczne. Ryzyko oczywiście istnieje, ale w przypadku antykoncepcji hormonalnej również, tyle że mniejsze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#362 |
Przyczajenie
|
w ostatnim czasie przeczytałam chyba każde forum i wszystkie strony o antykoncepcji
![]() i wiem, że od pierwszego dnia cyklu trzeba, ale pisali też, że można i od piątego ale trzeba przez kolejne siedem dni dodatkowo się zabezpieczyć, więc nie miałam pewności. |
![]() ![]() |
![]() |
#363 |
Konto usunięte
|
Tabletki antykoncepcyjne przyjmowane zgodnie z zaleceniami hamują dojrzewanie komórki jajowej, co uniemożliwia zapłodnienie.
"Ponadto w błonie śluzowej macicy zachodzą zmiany zapobiegające przyjęciu zapłodnionej komórki jajowej. Śluz szyjki macicy pozostaje gęsty, co utrudnia przenikanie plemników." Jeżeli zaczniesz je brać w środku cyklu, to nie spełnią one tej roli. Zabezpieczenia nie będzie. Po co je wtedy zażywać? Jestem w stanie zrozumieć, że Ci zależy, ale pamiętaj, że celem jest zapobieganie ciąży, a nie przyjmowanie ich dla samego przyjmowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#364 |
Przyczajenie
|
a więc, którego dnia cyklu można najPÓŹNIEJ przyjąć pierwszą tabletkę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#365 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
najpóźniej 5 dnia cyklu ale trzeba się dodatkowo zabezpieczać przez 7 dni.
|
![]() ![]() |
![]() |
#366 |
Przyczajenie
|
no, i o to chodziło
![]() skoro zaplanowane mam na sylwestra, to i tak te 7dni nie stwarza problemów ![]() dziękuję bardzo wszystkim ![]() a i jeszcze jedno pytanie, może dla niektórych trochę głupie ale jestem ciekawa. czy ta ilość dni jest zależna od dni krwawienia? np, jeśli będę 'krwawić' 3 dni, ale piątego dopiero połknę tabletkę, to mimo wszystko mogę być zabezpieczona (poza tymi 7dmioma dniami dodatkowego zabezpeiczenia ![]() Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2007-12-09 o 20:26 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja edycji/multicytatu, z której proszę korzystać! |
![]() ![]() |
![]() |
#367 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
Stosowanie pigułki antykoncepcyjnej po raz pierwszy
1.Jeżeli w ostatnim miesiącu nie przyjmowano doustnych środków antykoncepcyjnych Pierwszą tabletkę preparatu, oznaczoną danym dniem tygodnia, powinna Pani przyjąć pierwszego dnia cyklu, czyli w dniu wystąpienia krwawienia miesiączkowego. Np. jeśli miesiączka rozpocznie się u Pani w piątek, należy przyjąć tabletkę oznaczoną "Pt", a następnie przyjmować tabletki oznaczone kolejnymi dniami tygodnia. Możne Pani również rozpocząć stosowanie preparatu od 2. do 5. dnia cyklu, ale wówczas przez pierwsze 7 dni należy stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne).-fragm. ulotki ale czemu ty tak chcesz komplikować sobie życie? ![]() poczekaj na następny okres i wtedy zacznij zażywać tabletki |
![]() ![]() |
![]() |
#368 |
Przyczajenie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
nie chce komplikować.
poprostu BARDZO się boję ciąży, a nie chce podczas pierwszego razu o to się martwić ![]() ![]() ciąża dopiero może mi skomplikować życie^^ |
![]() ![]() |
![]() |
#369 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
heh,to skoro tak panikujesz to poczekaj z tym pierwszym razem do momentu kiedy myśl o ciąży nie będzie wywoływała gęsiej skórki.po co dokładać sobie stresu?
założę się że jak już będziesz "po" zaczniesz doszukiwać się objawów ciąży-a bo być może jakaś kropelka się dostała,a bo mnie brzuch boli,a bo mi się kręci w głowie,z tego stresu spóźni ci się okres i wtedy to będzie panika.a na forum pojawi się post z dokładnym opisem stosunku i magicznym zapytaniem "czy mogę być w ciąży?!" :P:P:P żartuję oczywiście ![]() naprawdę,dobrej marki prezerwatywa,kupiona w aptece i prawidłowo założona jest wystarczającym środkiem anty.ewentualnie możesz ustalić z chłopakiem że nie będzie kończył w środku. wielu moich znajomych to praktykuje,łącznie ze mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#370 |
Przyczajenie
|
ale z tego co wiem, mężczyzna 'lubi' kończyć w nas
![]() wiem wiem, panikuje i komplikuje, ale no..eh, zrozum^^ dlatego właśnie chciałam tabletki żeby jednak ten stres był najmniejszy a wkońcu zniknął. a tak jakoś sie teraz wszystko nałożyło (niestety) a boję się zabezpieczać samymi prezerwatywami, wiem ze małe ryzyko jeśli zostanie dobrze nałożona itp. ale i tak się boje^^ |
![]() ![]() |
![]() |
#371 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
no to skoro boisz się zabezpieczać tylko gumkami(co mnie osobiście dziwi) nie pozostaje ci nic innego tylko zaczekać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#372 |
Przyczajenie
|
hm, od jakiego czasu współżyjesz?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#373 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
jakieś 3,5 roku
|
![]() ![]() |
![]() |
#374 |
Przyczajenie
|
no właśnie, 3,5 roku to dużo czasu
wiec juz jakby..masz 'wprawe', jestes przyzwyczajona itp ja mam obawy do których chyba mam prawo ![]() zdecydowałam ze chyba jednak zaczekam |
![]() ![]() |
![]() |
#375 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
jasne że masz prawo,myślisz że ja nie panikowałam?
![]() pamiętam sytuację że kiedyś chłopak skończył na moim brzuchu,poszłam pod prysznic i AAAAA! panika że może jakaś kropelka się dostała do środka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#376 |
Przyczajenie
|
no właśnie
![]() też pewnie bym tak panikowała dlatego wolę być chociaż trochę spokojniejsza. i tak panikuję bo boję się, że zakrwawię całą pościel ![]() ale ze wszystkim tak jest przeciez, wszystko czego sie nie zna wzbudza pewne obawy, później śmiejemy się z tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#377 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
pigulek juz nie ma sensu zaczynac, nawet gdybys teraz rozpoczela opakowanie i tak bys miala stresa, bo moglyby nie zadzialac jak trzeba. prezerwatywe musicie wiec uzyc tak czy inaczej, a dla swietego spokoju mozna jeszcze ta globulke. Zanim dziesiec lat temu zaczelam brac pigulki, stosowalam wlasnie takie zabezpieczenie i powiem ci, ze przynajmniej spalam spokojnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#378 |
Przyczajenie
|
też tak właśnie chciała, prezerwatywa + globułka, ale chłopak się naczytał, że dużo piany bla bla bla.
chociaż wole się martwić niz isc do łóżka z byle kim i później tego żałować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#379 |
DAMAYANTI TROLLING INC.
|
owszem,ja również słyszałam opinie moich znajomych że globulki się pienią,wszystko piecze i w ogóle ble
|
![]() ![]() |
![]() |
#380 |
Zakorzenienie
|
Pienią się straszliwie i ogólnie jest totalny dyskomfort.
#381 |
Przyczajenie
|
no i dlatego nie chciałam zastosować tej super mieszanki gumka+globułka. chce żeby ten pierwszy raz był magicznyyy...^^
bez stresu conajmniej i jakiegos dodatkowego dyskomfortu |
![]() ![]() |
![]() |
#382 |
Zadomowienie
|
no to rzeczywiscie pozostaja ci tylko pigulki.
ps: nie wiem skad to obrzydzenie do globulek- ani mi sie to bardzo nie pienilo ani nie bylo dyskomfortowe, serio. jasne, ze piguly sto razy lepsze, ale czasem, w sytuacjach awaryjnych...why not ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#383 |
Przyczajenie
|
Witam! A ja mam pytanko z innej beczki: czy jeśli stosuje się antykoncepcje krótko (do 3-4 dni) i ona nam nie odpowiada - zaczęłam stosowac plastry i sa dla mnie strasznie niewygodne - to czy moge przerwac ich stosowanie bez jakies szkody dla organizmu? Domyślam się, że lepiej byłoby dokończyć cykl, ale nakleiłam juz drugi plaster, bo poprzedni się odkleił, a to dopiero 3 dzień, a narazie nie mam kolejnego opakowania, a wizyta u ginekologa dopiero przed sylwestrem ;/ Prosze o pomoc i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
#384 |
Przyczajenie
|
bezproblemowo możesz przerwać
![]() jedyne co może się stać to to, że nie będziesz zabezpieczona ![]() tak samo z tabletkami, na ulotkach jest, jeśli sie jakiejs zapomni bla bla bla, nic ci sie nie stanie ![]() i też pytanie mam. bo jednak tabletki są 'oceniane' na skutecznosc 0,1-8 (wskaźnik pearla). czyli jednak jest prawdopodobieństwo zajścia w ciążę pomimo regularnego brania tabletek ![]() jak to możliwe? hmmm... ![]() Edytowane przez jaga_2001 Czas edycji: 2008-02-08 o 16:43 Powód: Post pod postem. Istieje opcja edycji/multicytowania, z której prosze korzystać! |
![]() ![]() |
![]() |
#385 |
Przyczajenie
|
A ja mam pytanie odnośnie tabletek, konkretnie Yasminelle.
Moja dziewczyna dostała je od swojego ginekologa, ale miała z nimi pewne problemy. Tzn tak oboje myśleliśmy, dopóki przed chwilą nie przeczytałem tutaj, że w ciągu pierwszych 3 miesięcy zażywania tabletek może wystąpić plamienie drogą rodną. Otóż ona właśnie skarżyła się na drobne, nieregularne krwawienie. Postanowiła skonsultować to ze swoim lekarzem, ale na pewien wyjazd zapomniała zabrać ze sobą tabletek i w ten sposób przestała je brać (to było pierwsze opakowanie). Teraz znów wybiera się do ginekologa po zmianę tabletek. Jeśli jednak takie nieznaczne plamienie jest naturalne to właściwie chyba nie ma przeciwwskazań, żeby brała dalej Yasminelle. Ale jeśli tak jest, to chyba lekarz powinien uprzedzić o możliwości wystąpienia czegoś takiego? Czy może coś takiego było nienaturalne i dobrze, że przestała je brać i chce je zmienić? Jeśli macie jakieś doświadczenie w tej kwestii to proszę bardzo o odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#386 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich!
Mam pytanie, odnośnie przyjmowania pigułek. Biorę juz dwa lata i jeszcze nie przytrafiła mi się taka sytuacja,wiec nie wiem, jak wybrnąć... Otóż dostałam okres zanim skończyłam opakowanie. Nie wzięłam już ostatnich dwóch tabletek i teraz nie wiem, jak mam zacząć kolejne opakowanie... Czy po 7 dniach od ostatniej pigułki, czy tak jak zawsze biore,czyli w tym miesiącu będzie 9 dni przerwy? Prosiłabym o szybką odpowiedz, bo ten 7 dzień jest właśnie dziś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#387 |
Zadomowienie
|
Po 7 dniach. Nie można robić dłuższej przerwy. Więc bierz już dziś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieje,ze bedzie wszystko dobrze u Was..... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#389 |
Rozeznanie
|
Mikrouszkodzenia?
Ostatnio zaczely mnie wlasnie one meczyc. Uzywam z TŻ prezerwatyw, staram sie najlepszych typu durex ultra safe itp, uzytkujemy je tak jak trzeba. Jesli czasami skonczy we mnie to po robimy maly tescik na przeciekanie
![]() Ale slyszalam o tych mikrouszkodzeniach:confus ed:. Jesli takowe by byly to czy w takim tescie by cos 'przecieklo'? Ech.... |
![]() ![]() |
![]() |
#390 |
Przyczajenie
|
Słuchajcie dziewczyny mam takie pytanie cos takeigo jeszcze mi sie nei zdarzylo;p niechcacy i z pospiechu wzielam dzisiaj tabletke ktora mialam wziac jutro,cos sie stanie jak jutro wezme ta z dzisiaj? czy nie brac juz tej ktora pominalam? bo nie wiem a moim opakowaniu nie bylo ulotki niestety....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:17.