Aparaty ortodontyczne cz. XVI - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-27, 10:09   #361
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. XVI

Cytat:
Napisane przez SweetHusky Pokaż wiadomość
Ja mam chyba mieć metalowe ligatury. W sumie nawet nie wiem. Tak byłam przejęta tymi ósemkami, że z orto poprzestałyśmy na informacji, że aparat zwykły metalowy, nie Damon i podobno bez kolorowych gumek.
Nie jestem pewna czy to tutaj pisałyście, czy gdzieś tam sobie czytałam, podobno zamiast wosku jest coś jeszcze i lepszego?
I dobrze rozumiem, że ten wosk zdejmuje się do jedzenia czy jakoś tak?
Ja nie zdejmuję, sam czasami się odklei i wtedy go wyciągam a czasami siedzi sobie ładnie na miejscu. Parę razy też zjadłam go

Cytat:
Mnie zapowiedziała dół po 2 miesiącach. Jak to będzie, wyjdzie w praniu.

Jestem wkurzona bo się rozchorowałam i przez to wszystko się obsuwa : (
Coś czuję, że aparat to dopiero bliżej kwietnia. Tak bardzo się niecierpliwię mimo waszych historii o ciągłym bólu.
W ogóle to jestem w szoku. W FAQ o ile dobrze pamiętam było napisane, że może boleć kilka dni, a was co chwile coś. Jak żyć? : <
Mnie nic nie boli Bolało tylko kilka dni po założeniu aparatu i jakiś czas później tylko piątka i siódemka przy silniejszym nacisku szczoteczki
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 10:10   #362
kat123
Zakorzenienie

Dot.: Aparat na zęby Groupon- warto?

Wosk zdejmujesz przed myciem (żeby nie okleić szczoteczki), do jedzenia chyba nie ma sensu - najwyżej go zjesz :-D

Aparatka od 11.10.2014 (góra).
Dół od 11.04.2015.
kat123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 10:34   #363
truskavkowa
Raczkowanie

Cytat:
Ja mam chyba mieć metalowe ligatury. W sumie nawet nie wiem. Tak byłam przejęta tymi ósemkami, że z orto poprzestałyśmy na informacji, że aparat zwykły metalowy, nie Damon i podobno bez kolorowych gumek.
Nie jestem pewna czy to tutaj pisałyście, czy gdzieś tam sobie czytałam, podobno zamiast wosku jest coś jeszcze i lepszego?
Chyba silikon, ja używam od samego początku wosku
I również go nie zdejmuję, zwykle się trzyma przy jedzeniu, dopiero potem zdejmuję go do mycia zębów
góra - 11.12.2015 r.
truskavkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 11:06   #364
Xinkaaa
Przyczajenie

Hej Mam problem i wielki dylemat. Planuję założyć aparat staly gora i dol. Mialam juz dwa podejścia. Teraz jest juz trzecie. Dodam ze nie mam górnej prawej szostki po której bylo 10mm miejsca na poczatku a teraz po 4 latach siodemka pcha sie na jej miejsce i jest juz 6mm oraz tydzień temu zaczela wychodzić mi osemka. Caly czas mialam wade zgryzu ponieważ nie mialam tak ze jeden zab gorny wchodzil w dwa dolne tylko wszystkie mialam równolegle do siebie. Po usunięciu prawej szostki , prawa strona sie poszerzyla i jest tak jak powinno byc ale z lewej strony dalej sa rownolegle do siebie. Przednie zeby jedynki i dwojki nachodzą mi na siebie. Dodam jeszcze ze mam waska szczeke. I teraz tak: pierwszy ortodonta chciał bez wyrywania zębów wyprostowac górę i dol a nastepnie operacyjnie wysunąć dolna szczeke do przodu i w miejsce szostki wstawic implant. Znow drugi ortodonta stwierdzil ze operacja musialaby byc dwuszczekowa i dla 3mm miejsca nie oplaca sie jej robić. Jego plan leczenia jest taki aby wyrwac szostke z lewej strony i po obu stronach najpierw przednie zeby rozstawic do tylu aby miały miejsce a następnie siodemke dac na miejsce szostki i tym samym dac miejsce osemce z lewej strony (z prawej juz wychodzi) i wtedy dac je na miejsce siodemki. I teraz moje pytanie? Czy jesli jest potrzebne 3mm miejsca to czy nie da sie poszerzyc szczeki specjalnym aparatem a nastepnie w miejsce szostki dac implant ? Mam waska szczeke , mysle ze po wyrwaniu szostki bede miala ja jeszcze wezsza i po otwarciu ust zeby beda schowane. A przecież zalezy mi na tym aby ten usmiech byl pelny a nie schowany. Nie wiem na ile mnie zrozumieliscie bo pisze szybko z telefonu.
Xinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 13:45   #365
Eve00
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez imago84 Pokaż wiadomość
po jakim czasie od założenia aparatu na górę zaczełyście nosić dół?
mam wizyte 1 lutego z pierwszą zmianą łuku po 3 miesiacach od założenia aparatu i myslę że orto może już coś napomknąć o dole
po prawie 4 miesiącach.

DBAM O WŁOSY
Eve00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 13:48   #366
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez imago84 Pokaż wiadomość
po jakim czasie od założenia aparatu na górę zaczełyście nosić dół?
mam wizyte 1 lutego z pierwszą zmianą łuku po 3 miesiacach od założenia aparatu i myslę że orto może już coś napomknąć o dole
Ja po 3 miesiącach.

Cytat:
Tak bardzo się niecierpliwię mimo waszych historii o ciągłym bólu.
W ogóle to jestem w szoku. W FAQ o ile dobrze pamiętam było napisane, że może boleć kilka dni, a was co chwile coś. Jak żyć? : <
To zależy od indywidualnych czynników, jedni odczuwają bardziej drudzy mniej. Poza tym też zależy od wady, jak ktoś ma 'prawie proste' zęby to będzie mniej odczuwał aparat, niż osoba która ma każdy ząb w inną stronę No i też dużo zależy od ortodonty, bo wiadomo że można przyspieszyć leczenie, zakładając mocniejsze druty i inne elementy, a można delikatniej.

Cytat:
Jest jeszcze sylikon ale nie używałam. Ogólnie prawie w ogóle nie używam wosku, zdarzyło mi się tylko na 7 na dole. Do jedzenia nei musisz zdjąć, tylko wtedy być może połkniesz. A do mycia no to wiadomo, trzeba zdjąć.
Stary 2016-01-27, 13:49   #367
Eve00
Rozeznanie

Cytat:
Mnie zapowiedziała dół po 2 miesiącach. Jak to będzie, wyjdzie w praniu.

Jestem wkurzona bo się rozchorowałam i przez to wszystko się obsuwa : (
Coś czuję, że aparat to dopiero bliżej kwietnia. Tak bardzo się niecierpliwię mimo waszych historii o ciągłym bólu.
No boli kilka dni po każdej wizycie Nie jest tak źle, do przeżycia

DBAM O WŁOSY

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2016-01-27, 14:41   #368
kakamaka
Raczkowanie

Widzę, że tylko ja miałam zakładaną górę i dół razem. Ciekawe od czego to zależy.
kakamaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 14:49   #369
lilianna90
Kocia i psia mama :)

Cytat:
Napisane przez kakamaka Pokaż wiadomość
Widzę, że tylko ja miałam zakładaną górę i dół razem. Ciekawe od czego to zależy.
Też miałam razem
lilianna90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 15:29   #370
kat123
Zakorzenienie

Ja mogłam, ale nie chciałam na raz zakładać :-P

Jestem po wizycie. Z nowości:mam na górze nowy łuk tak zagięty, żeby wydłużyć startą jedynkę. Na początku była mowa, że będzie trzeba ją dobudować,ale jednak można wydłużyć

Dół od 11.04.2015.
Stary 2016-01-27, 18:35   #371
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Xinkaaa Pokaż wiadomość
Hej Mam problem i wielki dylemat. Planuję założyć aparat staly gora i dol. Mialam juz dwa podejścia. Teraz jest juz trzecie. Dodam ze nie mam górnej prawej szostki po której bylo 10mm miejsca na poczatku a teraz po 4 latach siodemka pcha sie na jej miejsce i jest juz 6mm oraz tydzień temu zaczela wychodzić mi osemka. Caly czas mialam wade zgryzu ponieważ nie mialam tak ze jeden zab gorny wchodzil w dwa dolne tylko wszystkie mialam równolegle do siebie. Po usunięciu prawej szostki , prawa strona sie poszerzyla i jest tak jak powinno byc ale z lewej strony dalej sa rownolegle do siebie. Przednie zeby jedynki i dwojki nachodzą mi na siebie. Dodam jeszcze ze mam waska szczeke. I teraz tak: pierwszy ortodonta chciał bez wyrywania zębów wyprostowac górę i dol a nastepnie operacyjnie wysunąć dolna szczeke do przodu i w miejsce szostki wstawic implant. Znow drugi ortodonta stwierdzil ze operacja musialaby byc dwuszczekowa i dla 3mm miejsca nie oplaca sie jej robić. Jego plan leczenia jest taki aby wyrwac szostke z lewej strony i po obu stronach najpierw przednie zeby rozstawic do tylu aby miały miejsce a następnie siodemke dac na miejsce szostki i tym samym dac miejsce osemce z lewej strony (z prawej juz wychodzi) i wtedy dac je na miejsce siodemki. I teraz moje pytanie? Czy jesli jest potrzebne 3mm miejsca to czy nie da sie poszerzyc szczeki specjalnym aparatem a nastepnie w miejsce szostki dac implant ? Mam waska szczeke , mysle ze po wyrwaniu szostki bede miala ja jeszcze wezsza i po otwarciu ust zeby beda schowane. A przecież zalezy mi na tym aby ten usmiech byl pelny a nie schowany. Nie wiem na ile mnie zrozumieliscie bo pisze szybko z telefonu.
1. Tylko założenie góry i dołu wchodzi w grę, zakładanie jednego łuku nie ma jakiegokolwiek sensu
2. Tak, da się poszerzyć szczękę przy użyciu aparatu, jest ich kilka rodzajów. Tyle że większość trzeba zacementować właśnie na szóstkach.
3. Na moje oko opcja pierwszego ortodonty jest rozsądniejsza i bardziej się trzyma kupy i ewentualnego efektu. No ale ciężko jest powiedzieć cokolwiek bez zdjęć

Cytat:
Od wady zgryzu oczywiście Czasami najpierw zakłada się dół, nie ma na to reguły. Po co zakładać górę i dół jednocześnie osobie, która ma na przykład zgryz głęboki? Mimo podwyższeń pozjadałaby sobie dolne zamki raz dwa.

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2016-01-27 o 18:36
Frutti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 18:44   #372
Pysiaaka
Raczkowanie

Hej dziewczyny !
Dzisiaj byłam na pierwszej wizycie, w końcu ! Ortodontka omówiła mi co i jak, jaką mam wadę. Mam bardzo stłoczone zęby, układ krzyżowy czy coś takiego przy górnych trójkach z dwójkami. Będę nosić aparat na dwóch łukach. 4 stycznia mam mieć założone separatory. Najpierw mówiła, że zakłada się je na ok tydzień przed założeniem aparatu a tu nagle tak szybko ? Nie wiem o co chodzi I będę miała założony aparat na podniebienie, żeby poszerzyć szczękę. Na długo przed założeniem aparatu się go zakłada ? Pobrała dziś od razu wyciski, jutro jadę zrobić zdjęcia, więc już nie ma odwrotu trochę się boję, najbardziej chyba, że będę seplenić przy tym aparacie na podniebieniu, no i te separatory podobno bardzo bolą. Ehh
Pysiaaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 18:50   #373
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pysiaaka Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny !
Dzisiaj byłam na pierwszej wizycie, w końcu ! Ortodontka omówiła mi co i jak, jaką mam wadę. Mam bardzo stłoczone zęby, układ krzyżowy czy coś takiego przy górnych trójkach z dwójkami. Będę nosić aparat na dwóch łukach. 4 stycznia mam mieć założone separatory. Najpierw mówiła, że zakłada się je na ok tydzień przed założeniem aparatu a tu nagle tak szybko ? Nie wiem o co chodzi I będę miała założony aparat na podniebienie, żeby poszerzyć szczękę. Na długo przed założeniem aparatu się go zakłada ? Pobrała dziś od razu wyciski, jutro jadę zrobić zdjęcia, więc już nie ma odwrotu trochę się boję, najbardziej chyba, że będę seplenić przy tym aparacie na podniebieniu, no i te separatory podobno bardzo bolą. Ehh
Aparat na podniebieniu zakłada się albo kilka miesięcy przed właściwym aparatem, albo równocześnie. Musisz dopytać orto Nie jest źle, straszenie i nagadywanie jakie to okropne, złe, jak się sepleni jest mocno przereklamowane. Na początku przeszkadza, ale jama ustna jest na tyle wspaniała-szybko się przyzwyczaja, a seplenienie przechodzi dość szybko Zależnie od tego czy się chce i czy się ćwiczy.
Separacja hm, sama na szczęście nie musiałam ich mieć, ale dziewczyny je porównują do "jakby coś weszło w zęby i nie ma możliwości wydłubania wykałaczką" do przeżycia.
Stary 2016-01-27, 19:27   #374
feronik
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny !
Hej,
ja mam obecnie taki łuk podniebienny do rozszerzania szczęki (zakładany razem z aparatem) - przez pierwsze kilka dni budziłam się z odciśniętym łukiem na języku A teraz w ogóle zapomniałam, że go mam! No, czasem jedzenie lubi się w to zaplątać, ale generalnie jest ok, problemów z seplenieniem nie mam (a tyle się naczytałam...).
Natomiast w moim przypadku separacja to była...masakra. Ale ja miałam mocno ściśnięte zęby i właśnie b. małą szczękę, więc pewnie dlatego. Jeśli chodzi o ból po separacji to mi troszkę pomagało trzymanie w ustach lodowatej wody. Pomagało na minutkę, ale zawsze coś
feronik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 21:23   #375
Pysiaaka
Raczkowanie

Ja właśnie też mam małą szczękę, tak mi się wydaje Te separatory zakłada się na cztery szóstki ? I ile czasu przed aparatem miałaś zakładane ? i czym się różnią separatory od pierścieni ?

Edytowane przez Pysiaaka
Czas edycji: 2016-01-27 o 21:30

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-27, 21:34   #376
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja właśnie też mam małą szczękę, tak mi się wydaje Te separatory zakłada się na cztery szóstki ? I ile czasu przed aparatem miałaś zakładane ? i czym się różnią separatory od pierścieni ?
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale separatory to kolorowe gumeczki wkładane pomiędzy zęby, aby zrobic miejsce pierścieniom, a pierścienie to metalowe części aparatu, wkładane właśnie w to miejsce

Ja całe szczęście nie miałam ani separatorów ani nie mam pierścieni. Moja kuzynka miała i mówi, że do tej pory jej się ładnie nie zagoiły miejsca po pierścieniach, a ściągnęła aparat już prawie 2 lata temu ...
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 22:35   #377
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez kizdaM Pokaż wiadomość
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale separatory to kolorowe gumeczki wkładane pomiędzy zęby, aby zrobic miejsce pierścieniom, a pierścienie to metalowe części aparatu, wkładane właśnie w to miejsce

Ja całe szczęście nie miałam ani separatorów ani nie mam pierścieni. Moja kuzynka miała i mówi, że do tej pory jej się ładnie nie zagoiły miejsca po pierścieniach, a ściągnęła aparat już prawie 2 lata temu ...
Niekoniecznie na wszystkie, można tylko na te, gdzie będzie problem ze zmieszczeniem pierścienia. Separatory wkłada się zazwyczaj między 5, a 6 i między 6, a 7. Jak ktoś ma mocno stłoczone zęby to separacja jest stosowana np. między siekaczami

Tak jest! Ja mam u góry pierścienie i obyło się bez separacji. Na dole na szczęście rurki, bo szczerze mówiąc-najgorzej z całego procesu związanego z aparatem, jego zakładaniem i noszeniem wspominam pierścienie, to wbijanie ich do samego mózgu
Wolę chyba systematycznie jak drucik mi wypadnie wsadzić go w rurkę, niż mieć te nieszczęsne pierścienie

Edytowane przez Frutti
Czas edycji: 2016-01-27 o 22:37
Frutti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-27, 22:55   #378
Pysiaaka
Raczkowanie

No to czeka mnie niezła męczarnia. No ale jeśli powiedziało się A... Jeszcze mam takie pytanie: W ten sam dzień kolejno mam mieć zakładane separatory i wizytę u stomatologa, który będzie leczył mi siódemkę. Czy te separatory nie będą mu przeszkadzać ?
Stary 2016-01-27, 22:57   #379
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
No to czeka mnie niezła męczarnia. No ale jeśli powiedziało się A... Jeszcze mam takie pytanie: W ten sam dzień kolejno mam mieć zakładane separatory i wizytę u stomatologa, który będzie leczył mi siódemkę. Czy te separatory nie będą mu przeszkadzać ?
Zależy w jakim miejscu masz ubytek no ale gdyby mu przeszkodził to może go tam wsadzić po wyleczeniu

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-28, 07:08   #380
Eve00
Rozeznanie

Cieszę się, że mam rurki zamiast pierścieni

ps. chyba czas się wybrać na kontrolę do stomatologa, minęło 7 miesięcy z górnym łukiem, czas sprawdzić czy nie ma ubytków. Czy orto sprawdza Wam zęby, czy też musicie iść na dodatkową wizytę do dentysty?

DBAM O WŁOSY
Stary 2016-01-28, 07:20   #381
kat123
Zakorzenienie

Mi sprawdza orto Moja nawet podlecza drobne ubytki.
Ale dentystkę mam w tym samym centrum, wczoraj przyjęła mnie zaraz po wyjściu od orto bez umawiania, bo ćmiła mnie siódemka i założyła lekarstwo. Takie połączenie orto i stomatologa w jednym miejscu bardzo ułatwia sprawę, szczególnie jak trzeba zdjąć łuk do leczenia.

---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:18 ----------

A jak nie ta wydłużana jedynka zaczyna boleć... Aż miło Szczególnie, że mnie raczej nigdy nic nie boli :-P

Dół od 11.04.2015.
Stary 2016-01-28, 08:24   #382
owocelki
Zakorzenienie

Hej dziewczyny,
ja wczoraj popołudniu założyłam górny łuk jest taki śliczny muszę przyznać że jestem przeszczęśliwa :P z tego co zapamiętałam to na początek dostałam cienki drucik niklowo-tytanowy termoaktywny, na razie zęby mnie w ogóle nie bolą. Bihelix już nie daje mi tak popalić, język się przyzwyczaił, minęły mi z nim dwa tygodnie. Przestałam seplenić po około 5 dniach.
owocelki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 09:39   #383
truskavkowa
Raczkowanie

Cytat:
Hej dziewczyny !
Zależy od rodzaju aparatu - ja nosiłam przez pół roku

Separatory bolą - znosiłam je najgorzej ze wszystkich dotychczasowych etapów leczenia. Miałam obolałą całą żuchwę i nie było mowy o jedzeniu czegokolwiek, bo wszystkie zęby były tkliwe (miałam dość spore stłoczenie). Więc w moim wypadku porównanie do tego z wykałaczką byłoby wyjątkowo nietrafne . Miałam je przez tydzień.

Cytat:
Napisane przez Eve00 Pokaż wiadomość
Cieszę się, że mam rurki zamiast pierścieni

ps. chyba czas się wybrać na kontrolę do stomatologa, minęło 7 miesięcy z górnym łukiem, czas sprawdzić czy nie ma ubytków. Czy orto sprawdza Wam zęby, czy też musicie iść na dodatkową wizytę do dentysty?
Mi sprawdza
góra - 11.12.2015 r.
truskavkowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-28, 11:19   #384
kizdaM
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Niekoniecznie na wszystkie, można tylko na te, gdzie będzie problem ze zmieszczeniem pierścienia. Separatory wkłada się zazwyczaj między 5, a 6 i między 6, a 7. Jak ktoś ma mocno stłoczone zęby to separacja jest stosowana np. między siekaczami
To miałam w domyśle wydawało mi się to oczywiste i jakoś nie pomyślałam by dopisać to dokładniej
kizdaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 11:21   #385
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Od wady
Cytat:
Napisane przez owocelki Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny,
ja wczoraj popołudniu założyłam górny łuk jest taki śliczny muszę przyznać że jestem przeszczęśliwa :P z tego co zapamiętałam to na początek dostałam cienki drucik niklowo-tytanowy termoaktywny, na razie zęby mnie w ogóle nie bolą. Bihelix już nie daje mi tak popalić, język się przyzwyczaił, minęły mi z nim dwa tygodnie. Przestałam seplenić po około 5 dniach.
O fajnie, pokażesz aparat?
Stary 2016-01-28, 12:21   #386
owocelki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Minai Pokaż wiadomość
Od wady

O fajnie, pokażesz aparat?
na razie nie mam lepszego zdjęcia wybrałam różowe gumki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aparaat.jpg (101,8 KB, 103 załadowań)
Stary 2016-01-28, 12:28   #387
kat123
Zakorzenienie

Bardzo fajnie się prezentuje -pasuje Ci

Dół od 11.04.2015.
Stary 2016-01-28, 12:40   #388
Eve00
Rozeznanie

Cytat:
Na prawdę super wygląda Masz ładne, białe zęby, po leczeniu będzie piękny uśmiech

DBAM O WŁOSY
Stary 2016-01-28, 13:16   #389
Minai
Rozeznanie

Cytat:
Zgadzam się z poprzedniczkami, bardzo Ci w nim ładnie i różowe gumki Ci pasują i zazdroszczę białych zębów.
Stary 2016-01-28, 13:26   #390
owocelki
Zakorzenienie

Dziękuję dziewczyny za te miłe słowa
Tak w rzeczywistości nie powiedziałabym że są białe, wydaje mi się że te różowe gumki im trochę wizualnie w tym pomogły wybrałam je dzięki radom z tego wątku
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości