Dlaczego kochamy kotki? - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-04-12, 17:18   #361
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112
Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Napisane przez moee
to ja inaczej kiedy najlepiej wysterylizowac kotke? po ilu rujach itd. Nie wiem jak Wasze kotki, ale moja ma co miesiac praktycznie i juz szału dostawac zaczynamy w domu
Tu właśnie zdania są różne. Niektórzy nie widzą przeciwwskazań do zabiegu jeszcze przed pierwszą rują, inni zalecają poczekać, aż ta pierwsza rujka się skończy. I tak chyba pół na pół te zabiegi wyglądają w praktyce, jedni czekają, inni nie. Ja nie czekałam, tzn. kotka zmieniła już zachowanie, do końca to rujka nie była, ale niemal prawie.
Jesli Twoja kicia ma już ruje, spokojnie możesz wybrać się do weta. Ważne, żeby akurat wtedy rujki nie miała, bo jej narządy są wtedy mocno przekrwione, co wiąże się z ryzykiem w czasie operacji.

Justin - z tego co wiem, to do końca nie wiadomo, w jaki sposób koty mruczą. Czytałam kiedyś wątek na ten temat, hipotezy były rózne, ale żadna pewna na 100% Nie mogę tylko odszukać tego wątku, bo na tamtym forum wyszukiwarka działa, jak chce
Pzdr!
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-12, 19:55   #362
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Tu właśnie zdania są różne. Niektórzy nie widzą przeciwwskazań do zabiegu jeszcze przed pierwszą rują, inni zalecają poczekać, aż ta pierwsza rujka się skończy. I tak chyba pół na pół te zabiegi wyglądają w praktyce, jedni czekają, inni nie. Ja nie czekałam, tzn. kotka zmieniła już zachowanie, do końca to rujka nie była, ale niemal prawie.
Jesli Twoja kicia ma już ruje, spokojnie możesz wybrać się do weta. Ważne, żeby akurat wtedy rujki nie miała, bo jej narządy są wtedy mocno przekrwione, co wiąże się z ryzykiem w czasie operacji.

Pzdr!
Dziekuje ślicznie Moja kotka miala juz chyba z 4 , ale zastanawiam sie dlaczego ma praktycznie co miesiac , wczesniej mialam kotke to miala dwa razy do roku, a ta szaleje.. po swietach pojde do weta i zobaczymy co on mi powie
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-12, 22:01   #363
Justin Timberlake
Zakorzenienie

hmm, no ciekawe z tym mruczeniem.szukalam na necie, ale nie umialam znalezc. musze zapytac mojego weta jak u niego bede nastepnym razem, ciekawe jaka ma teorie

buziaki dla wszystkich szczesliwych posiadaczek kotkow
Justin Timberlake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-13, 06:09   #364
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

No to z tym mruczeniem to ciekawa sprawa
znalazłam w pewnej książce
Cytat:
Gruchanie i mruczenie jest wyrazem przyjaznych uczuć. Kocur mruczy gdy zabiega o kotkę. Kotka grucha do swoich dzieci. Mruczenie uważa się za wyraz absolutnego zadowolenia. Koty mruczą jednak również wtedy gdy są ciężko chore, a nawet krótko przed śmiercią. W takich sytuacjach odgłos ten nalezy raczej uznać z a pożegnanie. Odgłos mruczenia interpretuje sie również jako chęć ugłaskania dominującego osobnika
a ja mam problem! otóż moja Kotka, z ciemnego kątka gdzie wylęgły sie małe (gdzie je zanieśliśmy) przyniosła je do mojego pokoju na łózko (a konkretnie pod kołderke) i przenoszenie małego kiciulka niec nie daje bo Kocia-mamuska bierze go za grzbiet i spowrotem do łóżka! taką serie przerobiliśmiy 4 razy!!

prosze o pomoc! jak sobie z kotką poradzić??
aprzybyla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-13, 06:32   #365
Laura2112
Raróg

Może jakiś duży karton przy łóżku, wymoszczony czymś ciepłym - starą kołderką, kocem? Długo by nie postał, jeszcze trochę i maluchy zaczną zwiedzać

Co do mruczenia, to znalazłam jeszcze info, że kość gnykowa w języku kota domowego jest całkiem skostniała i być może stąd ten dźwięk. Ale nie na pewno

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2006-04-13, 06:55   #366
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Może jakiś duży karton przy łóżku, wymoszczony czymś ciepłym - starą kołderką, kocem? Długo by nie postał, jeszcze trochę i maluchy zaczną zwiedzać
dzięki za informacje - szczerze dziekuje - ale zrobiłam tak wczoraj, w kartoniku, pod łóżeczkiem zeby bylo ciemno i ciepło rozłożyłam kocie spanko, i przełożyłam małego, ale kotka przyszła i od zaraz go wytargała stamtąd, i w ząbki i pod kołderkę - akcja dosłownie trwała 30sekund!
może nasuwa ci sie inny pomysł?
Stary 2006-04-13, 09:03   #367
kamaO
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Justin - z tego co wiem, to do końca nie wiadomo, w jaki sposób koty mruczą. Czytałam kiedyś wątek na ten temat, hipotezy były rózne, ale żadna pewna na 100% Nie mogę tylko odszukać tego wątku, bo na tamtym forum wyszukiwarka działa, jak chce
Pzdr!
Ten wątek to: "Co burczy w kotku" Czytałam - i jest to nadal niewyjasnione zjawisko przyrodnicze... Podobnie jak ginące w pralce skarpetki
Moja Fiona dostała wczoraj amoku na widok bazi Normalnie musiałam jej dać gałązkę do ściskania - położyła się z nią na swoim dywaniku i trzymając w objęciach zasnęła

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-13, 15:06   #368
Laura2112
Raróg

Hehe, jak skarpetki w pralce, ale na pewno o niebo milsze
Z tymi baziami to dobre Widać wczoraj był jakiś przytulasty dzień, moja zasnęła wtulona we mnie jak mała dzidzia

Agnieszko - właśnie natknęłam się na coś dla Ciebie, ta dziewczyna postawiła po prostu koszyk na łóżku http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=42395 wątek się pewnie rozwinie i w ogóle polecam poszperać na tym forum Jeszcze gdzieś czytałam, że jeśli kotka nie miała przed porodem przygotowanego posłanka, to zazwyczaj przynosi kociaki do łóżka. No nie wiem sama, jak można to rozwiązać, może konsekwentne układanie maluchów w ich posłanku, aż kotka zrozumie Musisz pokombinować i pisz koniecznie, co u Was słychać A tu jeszcze forum hodowlane, jest trochę wątków o porodach itd., może coś przydatnego wyczytasz: http://forum.miau.pl/viewforum.php?f=10

🌹14 lat z Wizaż.pl

Edytowane przez Laura2112
Czas edycji: 2006-04-13 o 17:10
Stary 2006-04-13, 22:34   #369
moee
Zakorzenienie

co do burczenia w kotku to.. dziewczyny jak mialam pierwszego kota i uslyszalam jak burczy to z moim TZ polecielismy do weta bo wedlug nas mial cos napewno z jelitami weterynarz sie smial z nas strasznie
Stary 2006-04-14, 09:22   #370
Izunia86
Wtajemniczenie

GG do Izunia86

Witam Musze sie usprawiedliwic ,bo dluuugo mnie nie bylo .Ostatnio mialam jakies dolujace dni Wiecie co ,pamietacie moze kotka ,pisalam o nim wczesniej ,ktory przychodzi pod okno . Pare dni temu wracalam do domu i nagle go zauwazylam. Byl caly poszarpany ,wygladal jakby go ktos wyzymal Do tego kulal na jedna lape , wogole na nia nie stapal ;( Bylo mi tak przykro ,ze poplakalam sie na ulicy. Nie wiedzialam co zrobic bo uciekl za kraty na inne podworko ,tam nie ma wejscia , byl chyba przerazony . Pobieglam do domu ,TZ wezwal patrol ekologiczny. Postanowilam ,ze wrazie potrzeby zaplace za leczenie. Poszlam z panami ze strazy,szukalismy go jakis czas ,pytalismy niektorych ludzi , niewielu bo bylo juz ok 23 i nic , nie znalezlismy go . Szukalam go przez pare dni i nic wogole go nie widac Tak mi przykro ,czuje sie jakby taki los spotkal przyjaciela , dawalam mu jedzonko ,byl taki zdrowy i wesoly a teraz takie nieszczescie ;(
Ale juz nie smucmy sie ,mam nadzieje ,ze teraz sie gdzies leczy i zobacze go niedlugo zdrowego i szczesliwego.

Faith Resnick
Izunia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-14, 09:37   #371
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla
Unhappy Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Napisane przez Izunia86
Witam
Wiecie co ,pamietacie moze kotka ,pisalam o nim wczesniej ,ktory przychodzi pod okno . Pare dni temu wracalam do domu i nagle go zauwazylam.
(..)
Ale juz nie smucmy sie ,mam nadzieje ,ze teraz sie gdzies leczy i zobacze go niedlugo zdrowego i szczesliwego.
Izuniu, napewno wszystko sie skończy dobrze Koty zawsze sie wylizują z takich opresji, a jak sie znajdzie no nadal pewnie sie nim bedziesz opiekować!
rozumiem cie jaka to musiała być dla ciebie nerwowa sytuacja - tu kotek potrzebujacy pomocy i nagle znikną!
rozumiem cię, bo podobnie jak ty jestem wrażliwa na takie sytuaje i pewnie też uroniłabym łzy!
ale masz racje że nie ma sie co smucic w koncu koty mają 9 żyć
pozdzawiam Cię Izuniu i Twojego TŻ!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-14, 09:44   #372
Justin Timberlake
Zakorzenienie

Izuniu, a to byl czyjs kotek, czy taki po prostu podworkowy, tylko troche bardziej oswojony niz cala reszta? jak podworkowy, to pewnie nic mu nie bedzie, one sa silne i pewnie sobie poradzi

ja kiedys mialam podobna sytuacje. do mnie na dzialke przychodzila taka fajna, szarobura kotka, byla czyjas, ale wiadomo jak to na wsi-nikt sie kotami nie zajmuje. to my z moja mama zawsze jej jesc dawalysmy jak tam bylysmy, pozniej juz sie tak z nia "zaprzyjaznilysmy", ze jak tylko sie zblizala sobota (bo zawsze w sob. tam jezdzilysmy) to ona juz na nas czekala przed domkiem. raz czy dwa nawet miala male kotki u nas pod schodami, bo tam byla taka mala szparka i schowek w sam raz dla kotkow. i tez wlasnie raz przszla cala zraniona, poszarpana, jakby ja jakis pies dorwal i cala pogryzl. no ale wyszla z tego sama, bo nam sie nie chciala dac dotknac. wtedy wyzdrowiala, ale niestety niedlugo po tym cos sie musialo stac, bo juz pozniej nie przychodzila, tak myslalysmy z moja mama, ze moze ja auto przejechalo. ale wiem co czujesz Izuniu, mi tez wtedy bylo strasznie przykro
Stary 2006-04-14, 10:32   #373
Laura2112
Raróg

Izunia, pamiętam, jak pisałaś o tym kotku. Tak bardzo mi przykro
Zrobiłaś, co mogłaś, a nawet więcej, nie każdy tak wspaniale by się zachował na widok cierpiącego kota. Na pewno był przerażony i gdzieś się zaszył, chociaż mam nadzieję, że ma dom i tam wrócił, i się nim zajęli.
Trzymaj się

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2006-04-14, 12:04   #374
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Agnieszko - właśnie natknęłam się na coś dla Ciebie, ta dziewczyna postawiła po prostu koszyk na łóżku
acha! zapomniałam ci odpowiedzieć (gapa ze mnie!)
kociątko śpi w moim łóżeczku (na małym skrawku bo nie wiele potrzebuje!) i jakoś sie trzyma. w ciągu dnia mi nie przeszkadza, ale w nocy boje sie żebym mu nie zrobila krzywdy, bo (np. dziś) przypełzło toto ślepe do mnie i se wtuliło obok ręki i jak sie obracłam to je bym rozgniotła (na szczęście mam czujny sen!)
ale dziś postanowie zrobić coś konkretnego czyli tak jak mówisz położyć "po prostu koszyk na łóżku"

Izunia trzymaj sie!!
Stary 2006-04-14, 12:15   #375
Laura2112
Raróg

Właśnie, najbardziej musisz uważać, żeby nie zgnieść maluszka
Poza tym to chyba nie ma problemu, chyba że zaczną Ci się załatwiać na kołdrę Ale na razie to domyślam się, że mamusia dba o ich czystość
Acha, kiedyś widziałam na fotce taki fajny karton, obklejony różnymi zdjęciami kotów i miał wyciętą dziurę jak w budzie dla psa, żeby małe mogły wychodzić, jak zechcą. I mamuśka też miała łatwiejsze wejście, nie było ryzyka, że niechcący wywróci karton

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2006-04-14, 12:58   #376
Gonia1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Acha, kiedyś widziałam na fotce taki fajny karton, obklejony różnymi zdjęciami kotów i miał wyciętą dziurę jak w budzie dla psa, żeby małe mogły wychodzić, jak zechcą. I mamuśka też miała łatwiejsze wejście, nie było ryzyka, że niechcący wywróci karton
Nasze kotki mają na działce właśnie takie budki do spania, w środku wyścielone starymi kocami i poduchami.
Gonia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-14, 13:06   #377
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Ale na razie to domyślam się, że mamusia dba o ich czystość
tak, tak! chce kociatko trzymać przy łóżeczku tak do puki nie otworzy oczek! a potem może znajde mu inne miejsce! a pozatym nie chce miec z łózeczka chlewiku hehe

Cytat:
Napisane przez Laura2112
Acha, kiedyś widziałam na fotce taki fajny karton (...)
taka dziupla dla kota?? ciekawy pomysł, ale musze go jeszcze przemysleć w mojej sytuacji

EDIT:
no i załatwione z kotkiem! Wzięłam ja do posłanego kartonu i położyłam w ciemnym kącie mojego pokoiku, a łózko po prostu złłożyłam! dopracowałam też sprawę ciemnosci (bo małe jeszcze slepe - ma tydzień dopiero!) i zrbiłam jej dziuple tzn, odgrodziłam jej pole od reszty pokoju fotelem i nakryłam wszystko starym kocem!
jest GICIARSKO! jestem z siebie dumna
pozdrawiam!

Edytowane przez aprzybyla
Czas edycji: 2006-04-15 o 10:34
Stary 2006-04-15, 13:34   #378
Laura2112
Raróg

No to super
BTW czy mi się coś pokręciło, czy pisałaś wcześniej o dwóch maleństwach

Właśnie podziwiam akcję polowania na muchę

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2006-04-15, 13:58   #379
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez Laura2112
No to super
BTW czy mi się coś pokręciło, czy pisałaś wcześniej o dwóch maleństwach
Właśnie podziwiam akcję polowania na muchę
masz racje! było dwoje, jest jeden! otóż w środe wyjeżdżaliśmy wieczorem gdzieś całą rodziną, nie zaglądałm do kotków bo miałm mało czasu (kotki były zamknięte w piwnicy, w ciemnym cichym szarym kącie). a ja wiedząc że kotka ich nie odstępowała na krok byłam pewna że wszystko jest OK! nie było! po powrocie zaszlam na dół (zaintrygowała mnie otwarte drzw!), do kotków, a tam tylko jeden jak sie później okazało, tata mi powiedział i z kotka wcześniej próbowała kotki małe przynosic do domu, może wiec przyniosła jednego i go zostawiła by isc po drugiego, a tym czasem może inne koty na podwórku, albo pies, coś z tym małym zrobiły! co ciekawe ciała tego malucha nie znaleźliźmy i to jest dziwne! cała nasza rodzina była w szoku
co preawda i tak chcielismy zostawic sobie tylko jednego kotka, ale mysleliśmy o uspieniu go u weta
cała chistoria jest baardzo dziwna, no ale cóż zdażyło sie i już po fakcie.

Mały Kotek nazywa sie Klakier!
Stary 2006-04-15, 14:15   #380
Laura2112
Raróg

Szkoda. Faktycznie dziwne, że tak zniknął bez śladu.
Chciałam pytać, co zrobicie z maluchem, widzę, że zostanie u Ciebie, fajnie Będziesz miała parkę No i pocieszę Cię, że kastracja kocurka jest mniej inwzayjna i połowę tańsza Ale do tego jeszcze parę miesięcy

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2006-04-15, 15:06   #381
moee
Zakorzenienie

a ja zrobilam mojej " slicznotce" pare pare zdjatek nowych chwale sie brwi ma troszke popalone bo ciekawskie nasienie łepek do swieczki pchalo
Stary 2006-04-15, 15:17   #382
aprzybyla
Wtajemniczenie

GG do aprzybyla

Cytat:
Napisane przez moee
a ja zrobilam mojej " slicznotce" pare pare zdjatek nowych chwale sie brwi ma troszke popalone bo ciekawskie nasienie łepek do swieczki pchalo
jaki fajny ^_^

mały piroman!

Laura
Stary 2006-04-15, 15:20   #383
moee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aprzybyla
jaki fajny ^_^

mały piroman!
fajna bo to ona tylko taka nieurodziwa troszke
Stary 2006-04-15, 16:09   #384
bemolka
Zakorzenienie

za to że jest miłośnikiem bukietów , nawet tych wielkanocnych

zdjecie dzisiejsze jak sie skubaniec chciał dobrac do bazi
bemolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-15, 16:18   #385
Laura2112
Raróg

Bemolka - Ty to masz oko do niesamowitych ujęć
Ja pstrykałam aparatem z opóźnieniem, więc to, co mi wychodzi, to czysty przypadek

Moee - nieurodziwa? Przecież ten różowy nochal i ciekawski pyszczek tylko do schrupania

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2006-04-15, 17:34   #386
lain
Zakorzenienie

a ja dzis bylam na wsi i przyszedl dziczek (a raczej dzikuska, bo to kociczka i to w dodatku ciezarna ) juz zna troche moja rodzinke, wiec ja przyjezdzamy to przychodzi i miauczy o jedzenie (tak sie nauczyla jak moja mama jej kiedys dala szynki). wiec teraz zawsze jak jedziemy na wies bierzemy puszke jedzonka. szkoda tylko, ze kotka jest bardzo nieufna wiec wszelkie glaskanie czy podchodzenie blizej niz na 2 metry odpada
a jaka glodna byla - zjadla jakies 2/3 puszki 450 gramowej. reszty juz nie mogla w siebie wcisnac, a widac bylo ze szkoda jej zostawiac, wiec co jakis czas wracala i dopychala do brzuszka
kochana jest, tak slodko miauczy (przy moich kocurach jej 'miauk' jest jakis taki cherlawy i niewycwiczony )
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-04-15, 17:48   #387
kasia191273
Zakorzenienie

A ja za dwa tygodnie zostanę najszczęśliwszą na świecie panią kocurka o imieniu Sasza. Nie mogę się już doczekać!!!!Wygląda to małe cudo tak jak na załączonych zdjęciach. To mój pierwszy rasowy kot, właściwie dlatego rasowy, że to marzenie mojego męża. Ja tam kocham wszystkie koty i dwa moje poprzednie, jeszcze w Polsce, pochodziły ze schroniska dla zwierząt. No ale mąż chciał arytokratę, więc wybraliśmy takiego;-)))
Pozdrawiam wszystkie miłośniczki miaukających stworków!

Edytowane przez kasia191273
Czas edycji: 2007-03-02 o 20:43
kasia191273 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-04-15, 17:52   #388
Justin Timberlake
Zakorzenienie

wlasnie sliczna jest jak zobaczylam fotke, to od razu mialam ochote ja przytulic

Dziewczyny, a wycieracie swoim kotkom spioszki? ja na poczatku wycieralam, bo mi tak wet powiedzial, ale w koncu zrezygnowalam (nie wiem czy dobrze zrobilam) i moja kicia jest cala happy, bo nie lubila tego strasznie

Kasia - co to za rasa?
lain ta Twoja dzikuska ze wsi, wyglada tak samo jak moja ze wsi. ale mi sie zebralo na wspomnienia, szkoda, ze jej juz nie ma
Stary 2006-04-15, 18:02   #389
Laura2112
Raróg

Kasia, rosyjski niebieski, prawda?? Śliczny

Lain piękna koteczka, ale to nawet dobrze, że jest nieufna, bo mogłaby wpaść w łapy jakichś zwyrodnialców Żarełko jej się teraz na pewno przyda

Justin - chodzi o spiochy z oka? Przyznam, że moja kicia ma je rzadko, jak już coś tam jej się zawieruszy, to zbieram, spokojnie pozwala i potem ogląda z zadowoloną miną

🌹14 lat z Wizaż.pl

Stary 2006-04-15, 18:03   #390
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Justin Timberlake

Dziewczyny, a wycieracie swoim kotkom spioszki? ja na poczatku wycieralam, bo mi tak wet powiedzial, ale w koncu zrezygnowalam (nie wiem czy dobrze zrobilam) i moja kicia jest cala happy, bo nie lubila tego strasznie
moje koteczki w sumie nie maja z tym problemow, ale jak sie cos pojawi i brzydko wyglada to delikatnie wycieram wacikiem.

a to malutki kiciuszki mojej ciotki, z ktorymi sie dzis bawilam. sa jeszcze mlodziutki, pija tylko mleko mamy i nawet jeszcze nie siusiaja tylko mamusia wylizuje. ale szybko rosna, bo jeszcze niedawno ledwo chodzily, a teraz tak rozbrykane, ze ciezko zdjecie zrobic (co widac) na szczescie na oba sa juz chetni, wiec domy maja zapewnione
lain jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości