Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-19, 11:12   #3871
esel12345
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Oj ja to się kiedyś wybiorę do Norwegi ale właśnie w czerwcu jak będzie 24h jasno
Norka. co do tej mojej nieszczęśnicy, to może nawet dziwne ale po za tym jednym listkiem wszystkie są w rewelacyjnym stanie!. a korzenie jakie były takie są.
nie są podgniłe, ale jakoś jędrne też nie. mam tylko jedną cambrie i trudno mi porównać system korzeniowy. dlatego też nie mam pojęcia. na razie zostawię i będę bacznie pilnowała tego podlewanie.
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 17:17   #3872
norka27
Zakorzenienie

Esel zapraszam, czerwiec jest cieply, sloneczny i jasny
Skoro one takie sa od poczatku to widocznie tak ma byc Cieszyc sie tylko ze ta nowa bulwa ci rosnie,dobry sygnal i zapowiedz kwiatkow
U mnie nowy sie nie zaaklimatyzowal, wiekszosc paczkow zrobila sie pomarszczona i czerwoawa i czekaja na opad Sie tak zastanawiam czy to przy padkiem nie TZ nie zatruil falka swoim jadowitym spojrzeniem kiedy w koncu go dojrzal Albo tez i ja sama go przemrozilam ukrywajac go w aucie przez 2 godziny
Mam nadzieje ze przez ta zime znwou mnie nie zaatakuja grzybice lisci i inne paskudy, juz widze ze niektorym pojawiaja sie zimowe sklonnosci do tworzenia czarnych plamek na lisciach blisko szyby, na szybie skrapla sie para, szyba zimna dodatkowo i te ciezkie zaslony u niemozliwiajace wentylacje, ale wytlumacz to TZ zeby nie zaslanial okien na noc
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 17:50   #3873
olaaaa199111
Zakorzenienie

a ja sie pochwalić muszę... dostałam własnie nowego storczyka- Phalaenopsis. Tylko będzie on dla mnie chyba wyzwaniem... Ma 2 pędy.... piękne kwiaty.... tylko... korzonki jakies marne... takie pomarszczone i jasnozielone. Dlatego pytam się o poradę. Jak narazie mocze go w wodzie bo sucho miał. Pomóżcie nie chcę zeby sie zmarnowal.

Edytowane przez olaaaa199111
Czas edycji: 2009-11-19 o 17:57
olaaaa199111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 19:45   #3874
norka27
Zakorzenienie

Ola falki przewaznie maja dziwne korzonki, srebrno zielone U moich niektorych tez wygladaja na pomarszczone wiec chyba wszystko w porzadku Teraz byle by go nie przelac, nie stawiac w przeciagach i przy otwartym oknie i z dala od owocow bo zrzuci paki, w miare jasne miejsce postawic, podlewasz jak podloze bedzie suche czyli po okolo tygodniu dwoch - patrzysz w doniczke czy korzonki sa srebrnawe i czy kora sucha
Stary 2009-11-19, 20:10   #3875
olaaaa199111
Zakorzenienie

Ustawiłam na parapecie gdzie mam juz 1 storczyka i tamten sie dobrze trzyma, więc licze, ze ten tez bedzie. To dobrze ze z tymi korzonkami wszystko ok troszke sie zaniepokoilam... no ale... badzmy dobrej mysli kolekcja się powieksza.... moze kiedys dojde do takiej ilosci jakie maja niekotre z Was..ehhh. pozdrawiam
Stary 2009-11-20, 13:06   #3876
esel12345
Raczkowanie

kolejny lisic przy starej bulwie żółknie.. może ratować tę młodą i jakoś je rozdzielić?
tyle że ta młodziutka ma bardzo malutko korzonków..
już sama nie wiem czy czekać na dalsze jej marnienie czy też nie.
:conf used:

a moje storczyki wypuszczają kolejne listeczki i korzonki
ale pędu niestety nie
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-20, 14:57   #3877
Diana33
Zakorzenienie

a u mnie jest 12 pedów na storczykach i czekam na kolejne
Stary 2009-11-20, 16:22   #3878
Chefrenek
Przyczajenie

Mam pytanko. Czytałam, że falki powinny rosnąć w przezroczystych osłonach by światło docierało do korzeni. Czy to samo dotyczy cambrii?

Czy oprócz odżywki mogę stosować mgiełkę do korzeni powietrznych? Czy to już byłoby za dużo tego dobrego?
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-20, 21:05   #3879
moniq_c
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny. Ja z kolei mam pytanie w sprawie cymbidium - co z tym robić? Traktować jak falki czy coś inaczej? Mam od wczoraj i chodze koło niego na okrągło bo się zakochałam
moniq_c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-20, 21:22   #3880
norka27
Zakorzenienie

Esel moze stara bulwa zwyczajnie obumiera ze starosci
? Albo to wina tych korzeni,,, w kazdym razie nie rozdzielaj, stara bulwa jest magazynem dla mlodej poki ta nie wyksztalci korzeni,,, uzbroj sie w cierpliwosc
Chefrenek te przezroczyste doniczki sa po to bysmy mogli kontrolowac korzenie i stan podloza, glownie do podlewania ale takze i dla tego ze falki lubia miec swiatlo w korzeniach, ja moje trzymam w oslonkach wiec sila rzeczy korzenie swiatla nie maja i im nie szkodzi, sa moze jedynie blade Co do kambrii to ona nie musi miec przezroczystej i raczej jak sie je kupuj to takowych nie maja, u niech sprawdza sie wilgotnosc podloza obserwujac kore i lekkosc doniczki - w zimie srednio co 5 dni podlewanko - zalezy od suchosci powietrza i czy sie mlode liscie marszcza
Co do pieknosci Monic - wzielas sobie trudna roslinke jak na poczatek ale spokojna glowa wszystko da sie przeskoczyc, instrukcja obslugi jest tu http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html kliknij na cymbidium chociaz ta twoja roslinka wyglada mi na katleye, na 100% to katleya, skad ci sie cymbidium wzielo??? No chyba ze ja sie myle,,,, Oki sorki wielkie to cymbidium ale wpadka hahaha,,,,,,,,,,,,, przepraszam cos mi sie ostro przewidzialo i poplatalo hahaha

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-11-20 o 21:24
Stary 2009-11-20, 21:42   #3881
Chefrenek
Przyczajenie

Norko, dziękuję ślicznie za odpowiedź.
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-20, 21:48   #3882
przedziorek
Raczkowanie

Witam.Super te Wasze kwiatki,moje śpią i stoją tylko zielone badyle w 60 doniczkach widok nieziemski.Na kilku pojawiły się pączki,ale na kwitnienie trzeba poczekać.Widziałam cymbidium ,w kilku kolorach od różowego po miodowy takie gęste po 4-5 łodyg z mnóstwem kwiatów po 15 zł ,ale nie mam miejsca na nowe chciałam kupić żółte dendrobium,ale zrezygnowałam przy kasie .Mam takie słoneczne pokoje,że nie ma gdzie stawiać,nowych kwiatków Jeszcze muszą się zmieścić palmy ,sięgające po sufit i bananowce
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-20, 22:29   #3883
moniq_c
Zakorzenienie

Co do pieknosci Monic - wzielas sobie trudna roslinke jak na poczatek ale spokojna glowa wszystko da sie przeskoczyc, instrukcja obslugi jest tu http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html kliknij na cymbidium chociaz ta twoja roslinka wyglada mi na katleye, na 100% to katleya, skad ci sie cymbidium wzielo??? No chyba ze ja sie myle,,,, Oki sorki wielkie to cymbidium ale wpadka hahaha,,,,,,,,,,,,, przepraszam cos mi sie ostro przewidzialo i poplatalo hahaha[/QUOTE]

dzięki serdeczne Norko za linka, będę już mniej więcej wiedziała jak działać - a na marginesie to nie mój początek, bo falków już kilka mam - nawet właśnie przed chwilką odkryłam że jeden łobuz nawypuszczał mi pięć rozgałęzień na dwóch pędach normalnie szok, bo korzonki ma w tej chwili trzy ( kupiłam zalany i w mchu!!!) ale widzę że zaczyna mu służyć zmiana jaką mu zafundowałam. Cymbidium wzięło mi się z karteczki do niego przyczepionej, więc przyjęłam że to jest to, na tym akurat gatunku nie znam się najlepiej, ale pogooglałam i obrazek mi się zgodził warunki póki co chyba ma u mnie dobre, postawiłam go na stoliku przy wschodnim oknie, tak trochę w kącie zaraz obok jest ściana i okno południowe więc światła sporo ma, dodatkowo okno na stałe otwarte, w tej chwili mam 10-stopniową różnicę międzi dniem a nocą ( 26-16 st C) więc chyba powinno wszystko grać i mam nadzieję że cały ten drugi pęd z pąkami powinien się rozwinąć? Jak często go podlewać? Gdzieś wyczytałam że mniej a częściej niż falki i nie moczyć tylko przelać tak?
moniq_c jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 00:27   #3884
magrat16
Zakorzenienie

mam pytanie, może głupie- wybaczcie storczyki mam od niecałego miesiąca. Pod koniec października dostałam storczyka. Stoi w miejscu, gdzie ma dużo rozproszonego światła, nie bucha na niego żar grzejnika, jest z dala od przeciągów. Robię mu kąpiele raz w tygodniu. Od dwóch dni zauważyłam, że piękne małe pączki zaczęły się marszczyć i podsychać. Dziś jeden kwiatek też wygląda jakby miał zwiędnąć. Czy to możliwe, żeby już zaczął przekwitać,czy może ja coś robię źle?
Zaznaczam, że dziś sprawdzałam doniczkę- korzenie w porządku, nie ma zgnitych, zdrowo wyglądające. Wsadziłam palec do doniczki- sucho, szkodników też żadnych nie zauważyłam.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 00:48   #3885
Germini
Zakorzenienie

Magrat, już widziałam te nieszczęsne pączki u Ciebie na blogu we wpisie z 15 listopada. Tak się czasem niestety zdarza po przytarganiu storczyka ze sklepu - roślina musi się przystosować do nowych warunków. Nic z tym nie zrobisz

Dzisiaj (a właściwie to wczoraj ) była nowa dostawa storczyków do Obi - falki po 18zł i sabotki po 36.
Oczywiście kupiłam sabotka. Jestem przeszczęśliwa Naprawdę - sabotek w Bydgoszczy to wielkie wydarzenie, bo to miasto jest sto lat do tyłu i nigdy o niczym tutaj nie słyszą
No i panikuję teraz, że nie dam rady utrzymać tej piękności przy życiu - skąd mam np. wiedzieć, czy jest wapnolubna czy nie? Do tego raz czytam, że podłoże musi być stale wilgotne, innym razem, że trzeba przesuszyć między jednym a drugim podlaniem. Ech...

Edytowane przez Germini
Czas edycji: 2009-11-21 o 00:49
Germini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 09:11   #3886
norka27
Zakorzenienie

Przedziorku postaraj sie nie przejmowac zaleceniami odnosnie parapetow itp itd, ja nie mam miejsca na falki, parapety mam nie prawidlowe - na polnoc i polnocny wschod- i falki zyja To wbrew pozorom silne roslinki Pamietaj ze im wiecej swiatla bedzie miala roslinka ktora akurat nie kwitnie, tym wieksze szanse na kwitnienie, ewentualnie jak masz parapet mega sloneczny mozesz oslonic kwiatka biala kartka papieru przymocowana do szyby tasma jak wychodzisz do pracy Moja mama ma poludniowo zachodnie okna i slonce wali jak glupie a sie falek trzyma - mama go oslania wlasnie taka kartka A4 jak wali za mocno Drugi falek stoi za spuszczana w sloneczne dni kremowa roleta ktora swiatlo przepuszcza, zawsze jakos sie da
Monic tam jest napisane ze cymbidium podlewasz w zaleznosci od okresu - do jesieni intensywnie a potem przystopowujesz, czyli chyba teraz juz raz na tydzien bedie gitara, poszukaj troche na googlach, pelno tego jest w necie
Stary 2009-11-21, 12:16   #3887
_divinity_
Zadomowienie

Dziewczyny od kilku miesięcy polowałam na ciapatka... wcześniej je widywałam, ale jak zapragnęłam mieć to nagle w żadnym sklepie nie było aż do wczoraj, bo w końcu mam swojego upragnionego falka w ciapki teraz trzeba wybrać kolejny okaz do polowań, chyba padnie na czerwonego
_divinity_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 13:33   #3888
kliwia
Zakorzenienie

jaaaaaaaaaaaaaki ciapek!!!!!!!!!!!! Muszę sobie sprawić takiego - ale to juz będzie ostatni

Dziewczyny, ja sie nad jednym zastanawiam. Bo moj jeden kwiaciarniany storczyk, wypuscil z samego srodka lisci - cxyli jak mniemam z serca swego, pęd kwiatowy, w dodaku na poczatku miał to byc chyba lisc ale sie wyklul z pedem. Jak mi tez ped padnie, to caly kwiat padnie ? Pierwszy raz widze zeby ze srodka peda kwiatowego sriotczykas wypuszczal

ps pierwszy raz widzialam na zywo wełnowce. ale jakie upasione ! Na szczescie nie na moich kwiatach

Aha, tesciowa moja gdzies podlapala, by podlewac od czasu do czasu stroczyki woda z cukre. No i fakt. rosly jej jak dzikie te kwiaty, ale coz tego jakjakies robactwo od tego cukry sie wyleglo. takie male czarne kropeczki na kwiatach lisciach i parapecie, sie ruszaly okropnosc.
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 16:55   #3889
_divinity_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
jaaaaaaaaaaaaaki ciapek!!!!!!!!!!!! Muszę sobie sprawić takiego - ale to juz będzie ostatni

Dziewczyny, ja sie nad jednym zastanawiam. Bo moj jeden kwiaciarniany storczyk, wypuscil z samego srodka lisci - cxyli jak mniemam z serca swego, pęd kwiatowy, w dodaku na poczatku miał to byc chyba lisc ale sie wyklul z pedem. Jak mi tez ped padnie, to caly kwiat padnie ? Pierwszy raz widze zeby ze srodka peda kwiatowego sriotczykas wypuszczal

ps pierwszy raz widzialam na zywo wełnowce. ale jakie upasione ! Na szczescie nie na moich kwiatach

Aha, tesciowa moja gdzies podlapala, by podlewac od czasu do czasu stroczyki woda z cukre. No i fakt. rosly jej jak dzikie te kwiaty, ale coz tego jakjakies robactwo od tego cukry sie wyleglo. takie male czarne kropeczki na kwiatach lisciach i parapecie, sie ruszaly okropnosc.

Też mam jednego z pędem sercowym. Już przekwitł, ale z roślinką nic się nie dzieje... nawet rośnie coś u niego na wzór pędu (fotki pokazywałam wcześniej). Nie ma się co martwić
Stary 2009-11-22, 01:35   #3890
jungaa1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość

Bez obaw, ja też mam okaz, któremu wyrósł pęd kwiatowy zamiast listka i ma się bardzo dobrze. Na pocieszenie wypuścił mi trzy keiki, które są już samodzielnymi roślinkami a sam niebawem zakwitnie.
jungaa1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 10:40   #3891
norka27
Zakorzenienie

Dziewczyny zgrzeszylam Bylam odwiedzic w szpitalu tescia i tak mnie korcilo by zajrzec do tych szpitalowych falkow z keiki... no i tak patrzylam jak to jest przymocowane i sie odlamal No jak juz sie odlamal to co mialam z nim zrobic - bach do torebki i zwialam do tescia Tylko ze w torebce odlamal sie ped kwiatowy wiec bede musiala poczekac na to jaki kolorek ma. No i nie wrocilam wczoraj do domu - u TZ na statku jestem wiec korzonki zawiniete sa w wilgotny papier toaletowy i roslinek wsadzony do kubeczka po kawie, mam nadzieje ze dotrzyma do wieczora. Zrobie fote jak wroce do domu bo oczywiscie TZ nic nie wie
Stary 2009-11-22, 12:10   #3892
winogronek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zgrzeszylam Bylam odwiedzic w szpitalu tescia i tak mnie korcilo by zajrzec do tych szpitalowych falkow z keiki... no i tak patrzylam jak to jest przymocowane i sie odlamal No jak juz sie odlamal to co mialam z nim zrobic - bach do torebki i zwialam do tescia Tylko ze w torebce odlamal sie ped kwiatowy wiec bede musiala poczekac na to jaki kolorek ma. No i nie wrocilam wczoraj do domu - u TZ na statku jestem wiec korzonki zawiniete sa w wilgotny papier toaletowy i roslinek wsadzony do kubeczka po kawie, mam nadzieje ze dotrzyma do wieczora. Zrobie fote jak wroce do domu bo oczywiscie TZ nic nie wie
ahhah ale co tam to taki mały niewinny grzeszek
Wszyscy tu borykamy się z różnymi problemami falkowymi , opisze moje składaki jeden falek nie ma nic tylko pęd kwiatowy dosłownie tylko "to" wsadziłam w keramzyt i napełniłam doniczkę na 2 cm woda żeby pobierał skraplająca sie wodę i co z tego wynikło? mam 2 keiki!! Jakieś cuda mi się dzieją a kwiatek był do wywalenia, następny to same liście ,kolejny liście z pędem no i nie wytrzymałam i kupilam sobie 2 Dendrobium do reanimacji za 5zł z Obi po mału mi się robi szpital storczykowy czekam co z tego wyniknie

Edytowane przez winogronek
Czas edycji: 2009-11-22 o 12:11
winogronek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-22, 12:52   #3893
olaaaa199111
Zakorzenienie

norka27 jesteś szalona... trzymam kciuki aby przeżył i szybko zakwitnął
Stary 2009-11-22, 18:49   #3894
norka27
Zakorzenienie

Winogronek podziwiam Ja rehabilitowalam jedna z minitaurek i mi cierpliwosci nie sieglo i trafila na smieci Miniaturki mam obecnie 2 ale wszystkie jakis czas po przyniesieniu do doma zaczely zmieniac kolor lisci na bardzo ciemne i wrecz matowe, nie mowiac ze liscie wiotczaly, dostaly serie oprysku Bayerem przeciwgrzybicznym i Topsinem i 2 sa normalne, trzecia pozostala bez zmian flakiem i nie wytrzymalam Szpital falkowy prowadzilam do niedawna ale juz tez mam dosyc, wiekszosc wrocila do wlascicieli zostal mi jeden ktory sobie tak stoi a wlascicielka sie od czasu do czasu pyta co u niego, co odbieram jako - jak zacznie kwitnac wraca do mnie Jeden z uratowanych wypuscil ostatnio boczna galazke i ma na niej 5 miniaturowych paczkow W poczekalni sa 3 ktore maja jakas dziwna chorobe - czarne plamy na spodniej stronie lisci ktore przenosza sie na kwiaty w postaci takiej zgnilizny czarnej, sa juz opryskane i 2 z nich maja nowe pedy wiec czekam jak tam kwiatki beda, jak zaczna gnic adios amigos,,,,,, nie mam juz do nich cierpliwosci, opryskiwane wszystkim i dalej sa beeee
Stary 2009-11-22, 21:41   #3895
Vika90
Raczkowanie

Ach jak ja Wam zazdroszczę tych rehabilitacji udanych. Ja walczę już chyba rok z jednym falkiem a z drugim pół roku? Jakoś tak. Kupiłam ten keramzyt i niecierpliwoscią obserwuję pacjentów. Notabene dostałam Cambrię, jest śliczna. Tylko zmieniłam jej podłoże na lepsze, bo na wierzchu były glony - w doniczce było jakieś ziemisto-korowe coś. Mam nadzieję, że to była dobra decyzja.

A co do keramzytu na podstawce: lepiej go zraszać czy zalać ?
Vika90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 14:29   #3896
jola2243
Zakorzenienie

Hej, nie wiecie, czy można teraz kupić storki w którymś z tych marketów: netto, biedronka, brico marche, kaufland, lidl? będę wdzięczna za cynk

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 14:54   #3897
Germini
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
Hej, nie wiecie, czy można teraz kupić storki w którymś z tych marketów: netto, biedronka, brico marche, kaufland, lidl? będę wdzięczna za cynk
Na innym forum czytałam, że podobno w Bricomarche są falki za 20zł

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-23, 15:20   #3898
_divinity_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
W Kauflandzie były jeszcze w tamtym tygodniu, z tego co pamiętam za 25zł, ale babka mówiła że co jakiś czas dostawiają nowe
Stary 2009-11-23, 15:38   #3899
winogronek
Wtajemniczenie

W obi są jednopędowe za 17zł

winogronek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-23, 18:34   #3900
kasia_tomeq
Raczkowanie

Witam

U mnie niestety ten storczyk, o którym pisałam wcześniej dalej gubi pąki i chyba nic z niego nie będzie, a tak się cieszyłam na jego kwitnienie co nie pamiętam już ja wyglądają kwiaty

życzę wytrwałym powodzenia - do napisania

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2009-11-23 o 18:57
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości