|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 | |
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Starania o pierwsze dziecko czas zacząć! Grudzień 2012
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#3872 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: Dot.: Starania o pierwsze dziecko czas zacząć! Grudzień 2012
Cytat:
![]() ![]() Wiem, że to bardzo trudne, zwłaszcza w pierwszym cyklu, ale postaraj się o tym wszystkim zapomnieć i nie skupiać się na ewentualnych objawach. Będzie Ci łatwiej, a niedługo już przecież sprawa się wyjaśni ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A kawkę, no cóż miałam rzucić... Ale we Włoszech wkręciłam się na nowo ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3873 |
Rozeznanie
|
Dot.: Starania o pierwsze dziecko czas zacząć! Grudzień 2012
Witam po obronie
![]() melduje się na poziomie mgr poszło sprawnie ![]() Oczywiście nie obyło się bez niespodzianek ![]() Z rana przytulanie z kibelkiem podczas wymiotów ![]() Teraz dopiero zjadłam "śniadanie" Kozie Mleko patentu na czekanie nie mam ale u mnie straszliwa senność się odzywa, więc mój TŻ stwierdził po prostu, że ten czas do wizyty prześpie ![]() I od sierpnia idę na "przymusowe" zwolnienie. Znowu tną etaty w firmie, więc jako że ja "ciężarna" jestem to pójdę sobie odpocząć na L4 a koleżanki z pracy nie zwolnią i wszyscy zadowoleni chyba będą. Zwolnienie planowałam dopiero w listopadzie ale tak wyszło. Miłego dzionka życzę Wszystkim ![]()
#3874 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Z tym przespaniem tego czasu to dobry pomysł ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3875 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Geege wróżę Ci, że dwie kreski pojawią się wtedy gdy w ogóle nie będziesz się ich spodziewać ![]() Na tym wątku wiele kobiet tak ma ![]() Cytat:
![]() ![]() Mi się spać nie chce, natomiast męczę się tak, że ciągle chodzę zasapana ![]() Wejście na trzecie piętro to dla mnie wyzwanie! Nigdy tak nie miałam. Co chwilę muszę się położyć i odpocząć bo po prostu brak mi energii ![]() A zamiast mdłości mam dziś uczucie pieczenia i gorąca w żołądku ![]() A na obiad mam dziś swojską pizzę, czekam na Tż i idę jeść ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3876 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A Tż super metodę wynalazł ![]() Cytat:
![]() To Włosi tyle kawy piją? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3877 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Pewnie, że piją dużo kawy. Do wszystkiego niemalże. Mają wręcz cały rytuał picia i ścisłe reguły co i kiedy wolno. Rano może być latte, do śniadania cappucino, potem już tylko espresso. Nigdy latte w drugiej połowie dnia, cappucino też nie wypada. Espresso piją nawet bardzo późnym wieczorem po kolacji ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3878 |
Wtajemniczenie
|
Ja to muszę wypić kawę codziennie, więc nie wiem jak to będzie w ciąży... ale pewnie będzie motywacja
![]() a od kilku dni zajadam się czipsami:| ![]() ![]()
#3879 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Też nie mam mdłości, ale w pracy usypiam, szybko się męcze, a codziennie do pracy muszę wejść na 3 piętro. Byłam dzisiaj u ginki, dostałam skierowania na wszystkie badania, USG za tydzień w czwartek .... Aha, Gegee zaktualizuj mnie proszę na liście: OM 08.06.2012, II - 05.07.2013, udalo się w 6cs. Edytowane przez ag9 Czas edycji: 2013-07-10 o 20:26 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | ||
Zakorzenienie
|
Wybaczcie mi, że byłam chwilowo niedysponowana ... wczoraj znów dopadła mnie migrena z wymiotami oczywiście...
Cytat:
Cytat:
Ja we wtorek wkroczyłam w 12 tc ![]() Kozie mleko - u mnie wymioty pojawiły się dopiero w 7/8 tc, niektórym pojawiają się w 9-tym, a niektórym wcale, więc może będziecie tymi szczęściarami ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3881 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mmm.... zazdroszczę Ci tej kawy ![]() Cytat:
![]() Jak nie wypiję to boli mnie głowa ![]() To i tak mało, bo potrafiłam wypić cztery kubki czarnej kawy dziennie. Na moje usprawiedliwienie:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Może mdłości mnie ominą. A czy ciążę "dziedziczy" się po mamie? Chodzi mi o objawy. Ona mi mówiła, że wychodząc z domu wymiotowała pod każdym drzewem ![]() Ja mam dzisiaj dużo energii w porównaniu z poprzednimi dniami. Nawet w nocy się obudziłam i nie mogłam spać. Zaczyna mnie odrzucać od wszelkiego jedzenia ![]() Zmuszam się żeby jeść wszystko normalnie. Edytowane przez koziemleko Czas edycji: 2013-07-11 o 06:50 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3882 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() I jak się czułaś po tym frappe? Zaraz będzie II trymestr ![]() Cytat:
![]() Dobry pomysł z krzesłem na półpiętrze jeszcze jakaś gazetka albo książka by się przydała ![]() Niby każda ciąża jest inna ale mogą Ci się powtórzyć mamy objawy. Chyba wkraczasz w okres diety ciążowej jak to odkryła Małgos ![]() Czy u Was w nocy też lało? zostawiłam chodnik na dworze ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3883 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jak kilka razy próbowałam jej nie wypić to popołudniu łapałam mega zamuła i bolała mnie głowa. Jestem wtedy nie do życia. Zamierzam ją rzucić. Na razie ograniczyłam właśnie do małej z mlekiem. dieta ciążowa ![]() A poza tym to mam taki nietypowy objaw. Na całym ciele pojawiło mi się pełno, wielkich fioletowych żył. Nogi mam całe w pręgach i żyły prześwitują mimo opalenizny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3884 | |||||
Rozeznanie
|
Witam się od rana
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Dobrze, że w miarę ok się czujesz ![]() ![]() Cytat:
![]() Kochana, powiedz jak radzisz sobie z migreną? Czy czujesz aby w ciąży zwiększyła się częstotliwość albo intensywność? Ja też cierpię na to świństwo, wprawdzie na razie stosunkowo rzadko, ale boję się, że dojdę do stanów takich jak ma moja mama ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() No nie gadaj, że w nocy padało???? w życiu bym nie powiedziała ![]() Cytat:
![]() Ja chciałam rzucić, żeby sobie środowiska nie zakwaszać, bo to ponoć może zabijać plemniki. Ale na razie stwierdziłam, że nie mogę już tak szaleć z tym wszystkim, bo się za bardzo nakręcam. Ciągle tylko jakieś przykazania, odpowiednia dieta, tabletki i człowiek staje się maszynką do robienia dzieci, a wszystko podporządkowane jest tylko jednemu. A co ma być to będzie, i teraz jak mam na coś ochotę to to robię lub jem. Oczywiście w rozsądnych proporcjach ![]() ---------- Dopisano o 10:11 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Ehhh... no ale co zrobić? pewnych rzeczy się nie przeskoczy i tyle... Trzymajcie za mnie po prostu kciuki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3885 |
Wtajemniczenie
|
hej
![]() Ja czytałam gdzieś, że jeśli ktoś pił dużo kawy to ma na tyle przyzwyczajony organizm do kofeiny, że wręcz nie powinien jej rzucać ![]() Moja koleżanka z pracy piła 2-3 mocne parzone kawy dziennie, gin jej pozwolił na 1 na dzień ponieważ okropnie się bez niej czuła. No i wszystko było ok, ona się dobrze czuła, synuś też ![]() Ja to piję pół na pół z mlekiem więc taka inka mi wychodzi;P
#3886 |
Rozeznanie
|
Koziemleko - jakoś zakręcona jestem i zapomniałam Ci napisać wcześniej
![]() ![]() Co do żyłek - kontroluj sprawę żylaków ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ---------- Oooooo.... Stałam się właśnie rozeznana ![]()
![]() |
#3887 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Przez chwilę czułam się jak wyrodna matka ![]() Geege myślisz, że kawa aż tak zakwasza organizm? A swoją drogą ile jest kobiet, które piją dużo kawy, alkoholu, w dodatku palą i źle się odżywiają, a jednak zachodzą w ciążę. Życie jest niesprawiedliwe ![]() magduś ja mam chyba tak jak twoja koleżanka, bo też piłam dużo kawy i teraz umieram jak nie wypiję chociaż tej jednej malutkiej. Ale na więcej nie mam ochoty. Wcale sobie nie muszę odmawiać kolejnych kaw ![]() Cytat:
To super! Nie chciałabym tak wymiotować ![]() Jest więc nadzieja ![]() Dzięki za sygnał w sprawie żylaków. Doczytam sobie, bo szczerze mówiąc nawet o nich nie myślałam ![]() Ale zamulam dziś. Cały dzień bym przeleżała przed telewizorem. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3888 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do mdłości i przechodzenia ciąży - tak jak napisała Gegee, nawet ta sama kobieta może przechodzić ciążę w zupełnie inny sposób, więc to żadne wytyczne jak przechodziła twoja mama. Oczywiście może się zdarzyć, że będziesz przechodziła podobnie, ale niekoniecznie. Ja przez odrzut od jedzenia (tylko miałam do tego jeszcze okropne mdłości jak patrzyłam na jedzenie) nie robiłam prawie zakupów ![]() A 6-ty tydzien i 3 dzień to już liczy się jak 7-dmy tydzień, bo nie mamy tygodnia zero. Ilość tygodni może się troszkę zmienić po USG, ale jeśli mniej więcej wiesz czy miałaś normalnie owu czy wcześniej lub później to może wahać się o kilka dni. tutaj dwa linki z których lubię korzystać. Ten pierwszy opisuje w skrócie jakie zmiany zachodzą w twoim ciele i w ciele dzidziusia i danym tygodniu. http://www.ciazowy.pl/kalkulator,kto...ien-ciazy.html a drugi link do obliczania tygodni i dni na inne potrzeby http://forum.parenting.pl/kalkulator-ciazy-porodu.html Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:40 ---------- Poprzedni post napisano o 11:27 ---------- Gegee - pytałaś mnie o migreny i jak sobie z nimi radzę. Najgorszy ból przypada na wieczór, więc kładę się do łóżka, otwieram okno, nawet jak jest zimno i staram się zasnąć. Kark nacieram Olbas Oil, albo Amolem, to samo skronie i czoło. To niestety trzeba przespać. Początkowo nie miałam w sumie migren przez prawie 2 miesiące i cieszyłam się, że będę jedną z tych co im migreny przechodzą w ciąży, ale są i takie którym się pojawiają właśnie w tym stanie lub nasilają. Nigdy nie wiadomo jak będzie reagował twój organizm. Moja mama również miała migreny w ciąży,, bo nawet ją ostatnio pytałam o to. W sumie ból mi się nie nasilił, jedynie to teraz juz za każdym razem przy migrenie wymiotuję, a przez jakiś czas miałam spokój z wymiotami, bo mdliło mnie okropnie ale nie wymiotowałam. Czy częstotliwość się nasiliła to nie umiem powiedzieć, bo raz mam spokój dwa miesiące a raz potrafi mnie złapać i kilka razy w tygodniu. Ogólnie działa na mnie dobrze zielona herbata (i moja mama też to zauważyła, że jak pije to rzadziej ma migreny), ale niestety w ciąży nie wolno z nią przesadzać, bo wtedy kwas foliowy nie wchłania się tak jak powinien, jednak nie znaczy to, że nie wolno wcale. Ja niestety nie piłam, bo oczywiście mnie odrzuciło i piłam tylko zwykłą herbatę, co u mnie normalnie nigdy nie wchodziło w grę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3889 |
Zadomowienie
|
Odp: Starania o pierwsze dziecko czas zacząć! Grudzień 2012
Dzień dobry, zaglądam do Was i ja
![]() Czytam cały czas, ale jakoś ciężko się do pisania mi teraz zebrać. Wszystko mnie rozprasza ostatnioa Koziemleko powiem Ci, że żyły to normalny objaw, ale nie w zbyt dużej ilości. Jeśli pojawiają się np na łydkach to warto na te zwrócić uwagę. Ja mam całe piersi, biodra i pachwiny i górną partię ud. I myślę, że to nic ponad normę. Kawa w ciąży, taka z mlekiem jak najbardziej może być. Ja żałuję, że mnie odrzuciło, chociaż wcześniej też nie piłam za dużo. A teraz męczy mnie niskie ciśnienie. Ostatnio 80/40 to norma, a głowa pęka. Ratuje mnie cola, ale to symbolicznie, bo za słodka dla mnie. Jedyny napój który toleruje to sok pomarańczowy. I to najlepiej cappy. Taka się wybredna zrobilam w tej ciazy :p
#3890 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Żylaki bardzo często pojawiają sie w ciąży ale trzeba je obserwować Cytat:
![]() Takie podejście to super podejście a kciuki oczywiscie trzymam mocno ![]() Co Cie ta głowa tak ostatnio często boli? Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3891 |
Zadomowienie
|
Odp: Dot.: Starania o pierwsze dziecko czas zacząć! Grudzień 2012
Szybko rośnie, macha łapkami i ma się chyba tam całkiem nieźle. Mdłości wszelkie odpuściły, więc mogę normalnie jeść. Za tydzien w czwartek mam usg szczegółowe (zwane genetycznym przez niektórych), tak więc dowiem się więcej.
No i zwiększył się obwód brzucha, a na nim pojawiła się ciemna krecha. Więc fasolka chyba zadomowiła się na dobre ![]()
#3892 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() chcialam zrobic test z krwi a babka mi powiedziala ze musi byc skierowanie od lekarza ? czy to prawda ze nie moge sobie zaplacic i zrobic testu bez skierowania hmm ?
![]() |
#3893 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do upodobań kulinarnych to właśnie nabrałam mega ochoty na gołąbki i chyba zrobię na obiad jutro ![]() ![]() W ogóle jem dużo pomidorów, ketchupów i sosów pomidorowych. Jakoś mi wyjątkowo wchodzą ![]() Dzięki za linki, bardzo przydatne ![]() Martwi mnie jednak to, że według kalkulatora w 6 tygodniu zarodek powinien mieć 4 mm a ja widziałam tylko 7 mm pęcherzyk. Stresuje się przed wizytą i gina ![]() Cytat:
Jak napisałaś, że masz na piersiach to ja też zajrzałam i okazało się, że mam fioletowe piersi ![]() Za to na biodrach nie mam wcale ![]() Ja staram się unikać soków w dużych ilościach, bo są bardzo kaloryczne. Kobiety w ciąży mają predyspozycje do tycia. Codziennie jem jednak owoce i jogurty ![]() A tak w ogóle to powinnam łykać jakieś witaminy? Bo odkąd zobaczyłam dwie kreski to kwas foliowy jest obowiązkowy, a z witaminami czekam na wskazówki gina. Czy słusznie? Powinnam już coś łykać czy mogę poczekać? Wizyta we wtorek. Cytat:
![]() ![]() Nie wierzę, że takie maleństwo sobie czymś macha ![]() Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3894 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wielkością wg kalkulatorów się nie przejmuj. To są jakieś wartości ogólne. Ważne jest, czy małe będzie rosło z wizyty na wizytę tak jak powinno. No i w okolicach 12 tyg powinno mieć tam mniej więcej tyle co pokazują jakieś wyznaczniki. Ale każde dziecko rośnie we własnym tempie. Na początku w miarę równo u każdej z nas, ale są wyjątki. Ja tez się martwiłam, a teraz "młody" w dwa tygodnie urósł o trzy tygodnie, więc wszystko się równa ![]() O żyłach znalazłam coś takiego: http://brzuszek.net/wiadomosci/zakrz...okich_w_ciazy/ http://zdrowie.wieszjak.pl/encyklope...l-w-ciazy.html Nigdzie nie pisze, że żyły na piersiach są złe, za to "żyły kończyn dolnych" są już warte zastanowienia ![]() Ja owoce mogę jeść, ale jogurty, serki czy mleko (które wcześniej piłam jak napój z kartonu) są bee. Mleko czasem w siebie wmuszę. Do tego nie mogę jeść mięsa ( z 'mięsa' tylko pasztet ![]() ![]() ![]() ups chyba troszkę się rozpisałam ![]()
![]() |
#3895 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Trzymam kciuki, żeby za często i zbyt mocno Cię nie nawiedzała ![]() Patrycjja - jak miło się czyta takie wiadomości ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Siedzę w domu cały dzień i myślałam, że wprawdzie słońca nie ma, ale jest gorąco (oczywiście w mieszkaniu nagrzane jak w upał ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Z witaminami to chyba wstrzymaj się do wizyty u gin. Lepiej na własną rękę nic nie brać, może masz witaminy w normie z produktów i nie trzeba suplementować ![]() O żylaki spytaj się lekarza. Spojrzy na łydki i oceni czy jest na co uważać, czy nic złego się nie dzieje. Osobiście mam tendencję do żylaków i obserwuję nogi, bo mnie czasem bolą ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Gegee Czas edycji: 2013-07-11 o 15:06 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3896 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to bzdura, jak się płaci to nikogo nie powinno interesować żadne skierowanie... gratuluję Wam dziewczyny dzieciaczków! ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- a i jeszcze apropo kawy! gdzieś czytałam, że mała kawa przed przytulankami wypita przez tż-ta pobudza jego plemniki! ![]() ![]()
![]() |
#3897 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Nie denerwuj się lekarz Ci wszystko powie i jak uzna to przepisze witaminy ![]() Cytat:
![]() a dzis faktycznie jest chłodniej i do końca tygodnia ma być deszczowo. Lipa bo w sobotę mieliśmy w planach jechać na ryby i mamy imprezę rodzinną na działce ![]() |
||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3898 |
Zadomowienie
|
jak mi się uda męża złapać, żeby się w fotografa pobawił to pokażę. na razie nie ma się aż tak czym chwalić
![]() ![]()
#3899 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Pradip - może to recepta na naszych mężów? ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3900 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Mojemu to właśnie zamiast krwi kawa płynie w żyłach. Jemu jedzenie nie jest potrzebne tylko duuuuża czarna (całe szczęście że z sypanej na rozpuszczalną się przerzucił) |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.