![]() |
#3871 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
Nie rozumiem, z jakiego powodu masz wątpliwości. Wziełas pierwszego dnia miesiaczki - wziełas. No to wszystko ok.
![]() ![]() |
![]() |
#3872 |
Raczkowanie
|
watpliwosci mam dlatego, ze gdzies sie naczytalam ze trzeba czekac az to bedzie "zywa krew", a ja nie poczekalam tylko wzielam kiedy zauwazylam pierwsze slady i nie wiem czy moge to traktowac juz jako pierwszy dzien, bo "zywa krew" mialam dopiero rano. na pewno to sie glupie wydaje, ale po prostu chce miec pewnosc ze jestem zabepieczona
|
![]() ![]() |
![]() |
#3873 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ulotka, ulotka i jeszcze raz ulotka.
![]() ![]() |
![]() |
#3874 |
Raczkowanie
|
no niestety z ulotki tego sie nie dowiedzialam, a przeczytalam dokladnie
|
![]() ![]() |
![]() |
#3875 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z ulotki powinnaś dowiedzieć się, ze pierwszą tabletkę trzeba wziać 1 dnia cyklu (=1 dnia miesiaczki). Skoro nie ma tam nic napisanego na temat "żywej krwi" to chyba logika podpowiada, że to internetowe wymysły, nie? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3876 |
Raczkowanie
|
racja, dzieki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3877 |
Przyczajenie
|
Dot.: Skuteczność tabletek anty w czasie przerwy między opakowaniami...?
Hej
![]() zaczęłam miesiąc temu brać Yasmin, z reguły brałam o tej samej godzinie, raz zdarzyło mi się wziąć 5 godz później, no i czasami z godzinnym opóźnieniem. Nie wzięłam ostatniej tabletki z opakowania, ponieważ chciałam wcześniej okres dostać. W trakcie 7 dniowej przerwy kochałam się z chłopakiem 2 razy, bez dodatkowego zabezpieczenia i kończył we mnie. Zaczęłam 2 opakowanie, ale trochę się martwię, bo koleżanka opowiadała mi, że jej jakaś kuzynka tak zaszła w ciążę :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3878 |
Przyczajenie
|
kiedy tabletki antykoncepcyjne zaczynaja dzialac?
Witam, ile trzeba czekac, aby tabletki anty zaczely dzialac? To moje pierwsze opakowanie i zastanawiam sie kiedy moge zaczac sie kochac bez innego zabezpieczenia. Dostalam od lekarza tabletki naraya plus. Zaczelam ich uzywac pierwszego dnia miesiaczki. Prosze o konkretne odpowiedzi od osob pewnych tego co pisza ;-) i z gory dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3879 |
Raczkowanie
|
Dot.: kiedy tabletki antykoncepcyjne zaczynaja dzialac?
Zaczynają działać od 1 dnia okresu
ulotka -> polecam |
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3881 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3883 |
Przyczajenie
|
![]()
Witajcie, dostałam dzisiaj o dzień później miesiączkę, tydzień temu wzięłam escapelle, objawy miesiącZki Mam takie same jak zawsze jednak jest ona bardzo skapa. Od tego miesiąca miałam zamiar zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, czy powinnam je zaczynać jeśli okres nie jest taki jak zawsze?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3884 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Miesiączka po Escapelle i tabletki anty
Cytat:
Oczywiście że powinnas - jeśli dziś dostałas miesiączkę, to pierwszą tabletke powinnaś wziąć dziś. Escapelle to hormony - mogą zmienić wygląd/przesunąć miesiaczkę.
![]() ![]() |
![]() |
#3885 |
Przyczajenie
|
Mam pytanie: Ginekolog przypisał mi Vibin. Na ulotce jest napisane aby rozpocząć 1 dnia cyklu ew. do 5-go. Dziś jest mój 8 dzień cyklu i czy mogę rozpocząć branie czy powinnam poczekać do kolejnej miesiączki?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3886 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ulotkę przeczytałaś, a gdzie zrozumienie treści tam zawartych...? czy 5 dzień cyklu to to samo co 8?
![]() ![]() |
![]() |
#3887 | |
BAN stały
|
Cytat:
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-09-05 o 09:22 Powód: usunięcie nazwy strony www |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3888 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
olalaa7- Poczytaj na ulotce jest napisane, że to może być krwawienie po tabletce a nie miesiączka lepiej to sprawdzić u ginekologa z tak dużą dawką hormonów nie ma żartów. Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2013-09-05 o 09:22 Powód: usunięcie nazwy strony z cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3889 |
BAN stały
|
Lote, Ty również, jak i inne użytkowniczki nie jesteś w stanie jej zbadać, a mimo wszystko olalaa7 pyta tutaj nas o radę. Dlatego sądzę, że lekarz jest również w stanie udzielić rady, zwłaszcza, że strona dotyczy właśnie antykoncepcji po.
Podsumowując, oczywiście ja nie neguję wizyty u ginekologa, a wręcz zachęcam do niej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3890 | |
Wtajemniczenie
|
Witam,
w lipcu tego roku postanowilam zrobic zastrzyk antykoncepcyjny. Niestety, tak jak sie spodziewalam, zle go znosze. Moja cera strasznie sie pogorszyla (nigdy nie mialam idealnej, ale nie bylo az tak zle jak teraz), ale najgorsze jest to, ze chyba zaczyna mi sie depresja. To samo mialam kiedy jakies 4-5 lat temu bralam tabletki anty (Louette 28), bralam je 1,5 roku, az w koncu mialam taka depresje, ktora mi minela bardzo szybko po odstawieniu ich. Teraz zastanawiam sie czxy nie zalozyc sobie spirali. Mieszkam w Norwegii, a tutaj podejscie lekarzy do antykoncepcji jest troche dziwne, nie wazne ile masz lat, sama wybierasz co chcesz, nie ma zadnych badan na hormony itp.. a kiedy mowilam, ze po hormonach mam depresje i orawdopodnie jestem na nie "uczulona" to pielegniarka mowila mi, ze jak znowu tak bedzie to mam czekac bo moze samo minie.. na szczescie za miesiac konczy mi sie dzialanie zastrzyku, ale czytalam, ze skutki uboczne moga trwac nawet ponad rok od ostawienia go.. dodam jeszcze, ze od kilku tygodni mam krwawienie codziennie.. juz mam tego naprawde dosyc.. a to podobno tez normalne (wg pielegniarki). ---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3891 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana dnia krwawienia - tabletki
Dziewczyny, a czy dobrze rozumiem, że jeśli zazwyczaj zaczynam opakowanie we wtorki a przypadkiem zaczęłam w tym tygodniu w poniedziałek, to po prostu skróciłam przerwę i od teraz każde będę zaczynać w poniedziałek? Czy kolejne już normalnie we wtorek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3892 |
Przyczajenie
|
Brak okresu a tabletki Novynette
Od dwóch miesięcy stosuje po raz pierwszy w życiu antykoncepcje hormonalną, ginekolog przepisał mi tabletki Novynette i jestem teraz w przerwie między drugim, a trzecim opakowaniem. Problem jest taki, że zaczynam mieć wątpliwości i jestem trochę zestresowana. Na 8 dni przed zakończeniem opakowania (30 lipca) współżyłam z chłopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia, a cztery dni później (3 września) zapomniałam o tabletce. Następnego dnia wzięłam dwie na raz i postępowałam tak jak zwykle - w sobotę wzięłam ostatnią tabletkę, jednak do dzisiaj nie pojawiło się krwawienie z odstawienia, chociaż od zawsze, nawet przed tabletkami, miałam bardzo regularny okres. Nie mam pojęcia co o tym myśleć, zwłaszcza, że nie mam jeszcze doświadczenia z tabletkami i ogromnie boje się, że mogłam zajść w ciąże. Bardzo proszę o jakąś poradę albo chociaż wyrażenie swojej opinii. Dodatkowo nie mogę nawet teraz zrobić testu, bo jutro z samego rana wyjeżdżam na dwa tygodnie i wątpię żebym miała ku temu możliwość. Prosze o pomoc!
|
![]() ![]() |
![]() |
#3893 |
Zadomowienie
|
Dot.: Brak okresu a tabletki Novynette
Której tabletki zapomniałaś?
#3894 |
Przyczajenie
|
Siedemnastej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3895 |
Zadomowienie
|
Czemu nie zastosowałaś się do ulotki? W trzecim tygodniu mogłaś robić już spokojnie przerwę, a jak tak bardzo zależało ci na wzięciu pominiętej tabletki, to należało połączyć opakowania. W takim przypadku antykoncepcja mogła się zmniejszyć. Radzę zrobić test, choć wątpie, byś była w ciąży.
Poza tym to dopiero trzeci dzień przerwy, poczekaj do tego siódmego dnia. ![]()
Edytowane przez jasne_jasne Czas edycji: 2013-09-10 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#3896 |
Przyczajenie
|
Uff, trochę mnie uspokoiłaś, dziękuje
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3897 |
Konto usunięte
|
Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu
"Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się plamienie lub krwawienie,lub2. można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym dniu tygodnia. Jeśli zapomniała Pani o zażyciu tabletek i w czasie pierwszej przerwy w ich przyjmowaniu nie wystąpiło spodziewane krwawienie, może być Pani w ciąży. Przed rozpoczęciem następnego opakowania preparatu powinna Pani skontaktować się ze swoim lekarzem." Dlaczego nie zajrzałaś do ulotki? Byłoby mniej stresów. Ale biorąc pod uwagę, że nie zastosowałaś się do ulotki jest ryzyko, ale niewielkie. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3898 |
Zadomowienie
|
A na przyszłość- ULOTKA, ULOTKA I JESZCZE RAZ ULOTKA. A test zrób dla świętego spokoju.
#3899 |
Przyczajenie
|
Teraz już wiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3900 |
Zadomowienie
|
I daj znać, czy krwawienie przyszło.
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.