Vademecum antykoncepcji! - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-02, 10:41   #3871
klempaa
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez Polly Inn Pokaż wiadomość

Witam. Pisze bo nie wiem czy dobrze zrobilam. W pierwszy dzien okresu mialam wziac 1 tabletke. Zawsze okres dostaje rano wiec myslalam ze nie bedzie problemu z rozpoznaniem kiedy jest pierwszy dzien, ale tym razem dostalam wczoraj wieczorem. Ustalilam sobie ze bede brac tabletki o 21, wiec poczekalam do 21 i wzielam wczoraj 1 tabletke, ale okres byl jeszcze raczej skapy. No i teraz nie wiem czy dobrze zrobilam, ale gdybym okres dostala rano i tez bylby skapy a wieczorem by sie rozkrecil to chyba na jedno by wyszlo? Przepraszam za glupie pytania, ale juz sama nie wiem.

Nie rozumiem, z jakiego powodu masz wątpliwości.
Wziełas pierwszego dnia miesiaczki - wziełas. No to wszystko ok.

Śledź też pies! - blogujemy

klempaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 10:53   #3872
Polly Inn
Raczkowanie

watpliwosci mam dlatego, ze gdzies sie naczytalam ze trzeba czekac az to bedzie "zywa krew", a ja nie poczekalam tylko wzielam kiedy zauwazylam pierwsze slady i nie wiem czy moge to traktowac juz jako pierwszy dzien, bo "zywa krew" mialam dopiero rano. na pewno to sie glupie wydaje, ale po prostu chce miec pewnosc ze jestem zabepieczona
Polly Inn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 10:55   #3873
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
watpliwosci mam dlatego, ze gdzies sie naczytalam ze trzeba czekac az to bedzie "zywa krew", a ja nie poczekalam tylko wzielam kiedy zauwazylam pierwsze slady i nie wiem czy moge to traktowac juz jako pierwszy dzien, bo "zywa krew" mialam dopiero rano. na pewno to sie glupie wydaje, ale po prostu chce miec pewnosc ze jestem zabepieczona

Ulotka, ulotka i jeszcze raz ulotka.

Stary 2013-09-02, 10:57   #3874
Polly Inn
Raczkowanie

no niestety z ulotki tego sie nie dowiedzialam, a przeczytalam dokladnie
Stary 2013-09-02, 11:38   #3875
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
no niestety z ulotki tego sie nie dowiedzialam, a przeczytalam dokladnie

Z ulotki powinnaś dowiedzieć się, ze pierwszą tabletkę trzeba wziać 1 dnia cyklu (=1 dnia miesiaczki). Skoro nie ma tam nic napisanego na temat "żywej krwi" to chyba logika podpowiada, że to internetowe wymysły, nie?

Stary 2013-09-02, 13:02   #3876
Polly Inn
Raczkowanie

racja, dzieki
Stary 2013-09-02, 14:19   #3877
dudus19
Przyczajenie

Dot.: Skuteczność tabletek anty w czasie przerwy między opakowaniami...?

Hej
zaczęłam miesiąc temu brać Yasmin, z reguły brałam o tej samej godzinie, raz zdarzyło mi się wziąć 5 godz później, no i czasami z godzinnym opóźnieniem. Nie wzięłam ostatniej tabletki z opakowania, ponieważ chciałam wcześniej okres dostać. W trakcie 7 dniowej przerwy kochałam się z chłopakiem 2 razy, bez dodatkowego zabezpieczenia i kończył we mnie. Zaczęłam 2 opakowanie, ale trochę się martwię, bo koleżanka opowiadała mi, że jej jakaś kuzynka tak zaszła w ciążę :/
dudus19 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-02, 20:31   #3878
Marties7
Przyczajenie

kiedy tabletki antykoncepcyjne zaczynaja dzialac?

Witam, ile trzeba czekac, aby tabletki anty zaczely dzialac? To moje pierwsze opakowanie i zastanawiam sie kiedy moge zaczac sie kochac bez innego zabezpieczenia. Dostalam od lekarza tabletki naraya plus. Zaczelam ich uzywac pierwszego dnia miesiaczki. Prosze o konkretne odpowiedzi od osob pewnych tego co pisza ;-) i z gory dziekuje
Marties7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 20:34   #3879
Pilar_Ternera
Raczkowanie

Dot.: kiedy tabletki antykoncepcyjne zaczynaja dzialac?

Zaczynają działać od 1 dnia okresu
ulotka -> polecam
Pilar_Ternera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 20:36   #3880
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez Marties7 Pokaż wiadomość
Witam, ile trzeba czekac, aby tabletki anty zaczely dzialac? To moje pierwsze opakowanie i zastanawiam sie kiedy moge zaczac sie kochac bez innego zabezpieczenia. Dostalam od lekarza tabletki naraya plus. Zaczelam ich uzywac pierwszego dnia miesiaczki. Prosze o konkretne odpowiedzi od osob pewnych tego co pisza ;-) i z gory dziekuje
Zdecydowanie przeczytaj ulotkę...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-02, 20:41   #3881
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marties7 Pokaż wiadomość
Wątek zbiorczy jest o tabletkach anty. A w ogóle to nie ogarniam. Lekarz Cię nie uświadomił? Ulotka się zagubiła?
Stary 2013-09-02, 21:13   #3882
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Wątek zbiorczy jest o tabletkach anty. A w ogóle to nie ogarniam. Lekarz Cię nie uświadomił? Ulotka się zagubiła?
oj... w ulotce to na pewno nieprawdę piszą

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 16:59   #3883
olalaa7
Przyczajenie

Exclamation Miesiączka po Escapelle i tabletki anty

Witajcie, dostałam dzisiaj o dzień później miesiączkę, tydzień temu wzięłam escapelle, objawy miesiącZki Mam takie same jak zawsze jednak jest ona bardzo skapa. Od tego miesiąca miałam zamiar zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, czy powinnam je zaczynać jeśli okres nie jest taki jak zawsze?
olalaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-03, 18:03   #3884
klempaa
Zakorzenienie

Dot.: Miesiączka po Escapelle i tabletki anty

Cytat:
Napisane przez olalaa7 Pokaż wiadomość
Witajcie, dostałam dzisiaj o dzień później miesiączkę, tydzień temu wzięłam escapelle, objawy miesiącZki Mam takie same jak zawsze jednak jest ona bardzo skapa. Od tego miesiąca miałam zamiar zacząć brać tabletki antykoncepcyjne, czy powinnam je zaczynać jeśli okres nie jest taki jak zawsze?

Oczywiście że powinnas - jeśli dziś dostałas miesiączkę, to pierwszą tabletke powinnaś wziąć dziś.
Escapelle to hormony - mogą zmienić wygląd/przesunąć miesiaczkę.

Stary 2013-09-04, 10:19   #3885
Margot137
Przyczajenie

Mam pytanie: Ginekolog przypisał mi Vibin. Na ulotce jest napisane aby rozpocząć 1 dnia cyklu ew. do 5-go. Dziś jest mój 8 dzień cyklu i czy mogę rozpocząć branie czy powinnam poczekać do kolejnej miesiączki?
Margot137 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 10:21   #3886
klempaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Margot137 Pokaż wiadomość
Mam pytanie: Ginekolog przypisał mi Vibin. Na ulotce jest napisane aby rozpocząć 1 dnia cyklu ew. do 5-go. Dziś jest mój 8 dzień cyklu i czy mogę rozpocząć branie czy powinnam poczekać do kolejnej miesiączki?

ulotkę przeczytałaś, a gdzie zrozumienie treści tam zawartych...? czy 5 dzień cyklu to to samo co 8?

Stary 2013-09-04, 16:14   #3887
julaa82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez olalaa7 Pokaż wiadomość
Po zastosowaniu tabletki po, nasilenie miesiączki może być różne, jest uzależnione indywidualnie. W razie jakichkolwiek wątpliwości możesz zapytać eksperta na stronie xxxxxxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2013-09-05 o 09:22 Powód: usunięcie nazwy strony www
julaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-04, 21:13   #3888
Lote
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez julaa82 Pokaż wiadomość
Po zastosowaniu tabletki po, nasilenie miesiączki może być różne, jest uzależnione indywidualnie. W razie jakichkolwiek wątpliwości możesz zapytać eksperta na stronie xxxxxx
Dziewczyna pyta od kiedy ma brać tabletki antykoncepcyjne, a ty jej polecasz jakąś stronę? Lepiej byłoby chyba pójść na wizytę kontrolną do ginekologa jeżeli ma wątpliwości a nie pocieszać się u eksperta co on bez badań jej powie na odległość? Zastanów się na drugi raz zanim coś poradzisz.

olalaa7- Poczytaj na ulotce jest napisane, że to może być krwawienie po tabletce a nie miesiączka lepiej to sprawdzić u ginekologa z tak dużą dawką hormonów nie ma żartów.

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2013-09-05 o 09:22 Powód: usunięcie nazwy strony z cytatu
Lote jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-05, 00:33   #3889
julaa82
BAN stały

Lote, Ty również, jak i inne użytkowniczki nie jesteś w stanie jej zbadać, a mimo wszystko olalaa7 pyta tutaj nas o radę. Dlatego sądzę, że lekarz jest również w stanie udzielić rady, zwłaszcza, że strona dotyczy właśnie antykoncepcji po.
Podsumowując, oczywiście ja nie neguję wizyty u ginekologa, a wręcz zachęcam do niej
julaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-07, 21:53   #3890
spaghettii
Wtajemniczenie

Witam,
w lipcu tego roku postanowilam zrobic zastrzyk antykoncepcyjny. Niestety, tak jak sie spodziewalam, zle go znosze. Moja cera strasznie sie pogorszyla (nigdy nie mialam idealnej, ale nie bylo az tak zle jak teraz), ale najgorsze jest to, ze chyba zaczyna mi sie depresja. To samo mialam kiedy jakies 4-5 lat temu bralam tabletki anty (Louette 28), bralam je 1,5 roku, az w koncu mialam taka depresje, ktora mi minela bardzo szybko po odstawieniu ich. Teraz zastanawiam sie czxy nie zalozyc sobie spirali. Mieszkam w Norwegii, a tutaj podejscie lekarzy do antykoncepcji jest troche dziwne, nie wazne ile masz lat, sama wybierasz co chcesz, nie ma zadnych badan na hormony itp.. a kiedy mowilam, ze po hormonach mam depresje i orawdopodnie jestem na nie "uczulona" to pielegniarka mowila mi, ze jak znowu tak bedzie to mam czekac bo moze samo minie.. na szczescie za miesiac konczy mi sie dzialanie zastrzyku, ale czytalam, ze skutki uboczne moga trwac nawet ponad rok od ostawienia go.. dodam jeszcze, ze od kilku tygodni mam krwawienie codziennie.. juz mam tego naprawde dosyc.. a to podobno tez normalne (wg pielegniarki).

---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Napisane przez Margot137 Pokaż wiadomość
z tego co wiem, to chyba mozesz, ale wtedy musisz sie dodatkowo zabezpieczac przez pierwsze 7 dni. ale na 100% pewna nie jestem

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 17:04   #3891
likeff
Raczkowanie

Dot.: Zmiana dnia krwawienia - tabletki

Dziewczyny, a czy dobrze rozumiem, że jeśli zazwyczaj zaczynam opakowanie we wtorki a przypadkiem zaczęłam w tym tygodniu w poniedziałek, to po prostu skróciłam przerwę i od teraz każde będę zaczynać w poniedziałek? Czy kolejne już normalnie we wtorek
likeff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 20:58   #3892
monidzga
Przyczajenie

Brak okresu a tabletki Novynette

Od dwóch miesięcy stosuje po raz pierwszy w życiu antykoncepcje hormonalną, ginekolog przepisał mi tabletki Novynette i jestem teraz w przerwie między drugim, a trzecim opakowaniem. Problem jest taki, że zaczynam mieć wątpliwości i jestem trochę zestresowana. Na 8 dni przed zakończeniem opakowania (30 lipca) współżyłam z chłopakiem bez dodatkowego zabezpieczenia, a cztery dni później (3 września) zapomniałam o tabletce. Następnego dnia wzięłam dwie na raz i postępowałam tak jak zwykle - w sobotę wzięłam ostatnią tabletkę, jednak do dzisiaj nie pojawiło się krwawienie z odstawienia, chociaż od zawsze, nawet przed tabletkami, miałam bardzo regularny okres. Nie mam pojęcia co o tym myśleć, zwłaszcza, że nie mam jeszcze doświadczenia z tabletkami i ogromnie boje się, że mogłam zajść w ciąże. Bardzo proszę o jakąś poradę albo chociaż wyrażenie swojej opinii. Dodatkowo nie mogę nawet teraz zrobić testu, bo jutro z samego rana wyjeżdżam na dwa tygodnie i wątpię żebym miała ku temu możliwość. Prosze o pomoc!
monidzga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 21:04   #3893
jasne_jasne
Zadomowienie

Dot.: Brak okresu a tabletki Novynette

Której tabletki zapomniałaś?

jasne_jasne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-10, 21:05   #3894
monidzga
Przyczajenie

Siedemnastej
Stary 2013-09-10, 21:08   #3895
jasne_jasne
Zadomowienie

Czemu nie zastosowałaś się do ulotki? W trzecim tygodniu mogłaś robić już spokojnie przerwę, a jak tak bardzo zależało ci na wzięciu pominiętej tabletki, to należało połączyć opakowania. W takim przypadku antykoncepcja mogła się zmniejszyć. Radzę zrobić test, choć wątpie, byś była w ciąży.

Poza tym to dopiero trzeci dzień przerwy, poczekaj do tego siódmego dnia.

Edytowane przez jasne_jasne
Czas edycji: 2013-09-10 o 21:10
Stary 2013-09-10, 21:11   #3896
monidzga
Przyczajenie

Uff, trochę mnie uspokoiłaś, dziękuje Masz rację, poczekam jeszcze i postaram się odstresować jakoś, chociaż jutro czeka mnie 12 godzin lotu samolotem DZIĘKUJE!
Stary 2013-09-10, 21:13   #3897
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez monidzga Pokaż wiadomość
Siedemnastej
Pominięta 1 tabletka w trzecim tygodniu
"Możne Pani wybrać jedną z następujących możliwości, bez potrzeby stosowania dodatkowych metod antykoncepcyjnych:1. przyjąć pominiętą tabletkę jak najszybciej (nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek), a kolejne o zwykłej porze. Rozpocząć przyjmowanie tabletek z następnego opakowania od razu po dokończeniu aktualnego, czyli bez 7-dniowej przerwy między opakowaniami. Krwawienie z odstawienia wystąpi u Pani po dokończeniu drugiego opakowania, ale w dniach przyjmowania tabletek może pojawić się plamienie lub krwawienie,lub2. można również nie przyjmować już tabletek z aktualnego opakowania, zrobić 7-dniową lub krótszą przerwę (trzeba również wliczyć dzień, w którym pominięto tabletkę), po której należy kontynuować zażywanie tabletek z następnego opakowania. Jeżeli wybierze Pani ten sposób postępowania, będzie Pani zawsze rozpoczynała kolejne opakowanie w tym samym dniu tygodnia.
Jeśli zapomniała Pani o zażyciu tabletek i w czasie pierwszej przerwy w ich przyjmowaniu nie wystąpiło spodziewane krwawienie, może być Pani w ciąży. Przed rozpoczęciem następnego opakowania preparatu powinna Pani skontaktować się ze swoim lekarzem."

Dlaczego nie zajrzałaś do ulotki? Byłoby mniej stresów. Ale biorąc pod uwagę, że nie zastosowałaś się do ulotki jest ryzyko, ale niewielkie.
3bab1895ed7a4a0113eb29e79654b8b86ef03e4e_657f8b8281285 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-10, 21:13   #3898
jasne_jasne
Zadomowienie

A na przyszłość- ULOTKA, ULOTKA I JESZCZE RAZ ULOTKA. A test zrób dla świętego spokoju.

Stary 2013-09-10, 21:16   #3899
monidzga
Przyczajenie

Teraz już wiem Zrobię na pewno!
Stary 2013-09-10, 21:21   #3900
jasne_jasne
Zadomowienie

I daj znać, czy krwawienie przyszło.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości