|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3871 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpnióweczki 2016! Część VI.
Cytat:
za 36tydz. ![]() super,że wieści są takie pozytywne.. nasze maluchy idą łeb łeb z wagą..moja wczoraj miała 2300g..ale lekarz mówił,że może ważyć 2800-3000 przy porodzie..ale to tylko przewidywania.. Cytat:
dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie tantum..czytałam ulotkę na doz i nie widziałam info kiedy rozpuścić, natomiast było napisane,żeby rozpuszczać w przegotowanej wodzie, a w szpitalu nie ma czajnika..chyba męża poproszę,żeby to dowiózł jakoś.. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3872 | |||||||||
Rozeznanie
|
Witam,
nie czytać Was przez półtora dnia to jak strzał w kolano ![]() Powoli nadrabiam ale ile mi na to zejdzie ![]() Cytat:
http://www.mojewypieki.com/przepis/d...mi-i-kruszonka Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Brawa za autko! Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Ostatnio starsza babka wepchała się przede mnie w kolejkę w aptece, tak jakby w ogóle nie zauważyła że tam stoję ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A mówią że chipsy są niezdrowe ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3873 | ||||
Zakorzenienie
|
witam
![]() Mnie wczoraj jakiś dół dopadł....... musiałam podbudować psychikę czytając piękne opowieści porodowe ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Wypadanie włosów po ciąży niestety związane jest z hormonami, nie wiem czy można to zachamować. Też dziś o tym wypadaniu włosów myślałam ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja wybieram się jutro ![]()
![]() |
#3874 | ||||
Zakorzenienie
|
Można powiedzieć, że wyszliśmy na gofry, a wróciliśmy z mieszkaniem
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3875 | |||
Zakorzenienie
|
Kasia, kupiłam dziś balsam w Spray'u który polecałaś.
Wieczorem będę testować ![]() Jakby któraś była zainteresowana w Rossmanie 3pak chusteczek Kindii za 9,99. ---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja nawet tej butelki nie mam, ostatnio poprostu podmywałam się tym roztworem i wraz ulgę mi przyniosło ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3876 | ||
Zakorzenienie
|
ci co to mówią - kłamią
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() uczę się od najlepszych ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3877 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3878 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem nie ma co zabierać tantum rosa do szpitala. Jak urodzi się sn, to w 3.dobie zwykle wypisują, spokojnie wystarczy od tego momentu w domu zacząć stosować. A po cc, kiedy pobyt jest dłuższy, raczej nie jest ono potrzebne, bo krocze nie było ruszane. W szpitalu tyle się dzieje, dziecko wisi na piersi, obchody, badania, szczepienia, kąpiele itd, nie wiem, gdzie w tym znaleźć czas na gotowanie, studzenie wody, czekanie, aż będzie w odpowiedniej temperaturze. Moim zdaniem niepotrzebne dokladanie sobie roboty, a siły za wiele to się nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3879 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny!
Hahaha ![]() Co do baby z kolejki... ![]() _____ Dziewczyny, nie ma chyba większego budyniu niż moj. Może poprawie komuś humor tym co mi się dziś przytrafiło. Poszłam wysłać paczkę, i w momencie gdy chwyciłam za klamkę na poczcie przypomniało mi się że jej nie wzięłam.. Czaicie? ![]() Taki wstyd... ![]() Dobrze że poczta jest blisko bo bym sobie nie darowała ![]() Teraz leżę sobie i myślę że coś ładnie pachnie, niucham i zastanawiam się co tam sąsiedzi dobrego przyrządzili.. Po dłuższej chwili przypomniało mi się że przecież wstawilam biszkopt do piekarnika. ![]() Jak wyjdzie dobry to będę zaskoczona, bo mój mózg dziś ze mną nie współpracuje... ![]() Kupiłam dziś malinki ![]() ![]()
Nasze maleństwo ![]() Edytowane przez Babygirl1990 Czas edycji: 2016-07-12 o 19:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#3880 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
05.08.2010 Początek "Nas" ![]() ![]() 18.07.2011 zaręczyny ![]() 31.08.2013 "i że Cię nie opuszczę aż do śmierci" ![]() ![]() ![]() 12.12.2015 II kreseczki ![]() 23.08.2016 Czekamy na Ciebie maleństwo ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3881 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3882 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dzisiaj na SR było bardzo ciekawie, zajęcia o karmieniu piersią. Dużo przydatnych informacji, nie idzie wszystkiego zapamiętać... Z ciekawostek póki pamiętam: - herbatki na laktację nie działają, a dodatkowo zawierają anyż który może działać pobudzająco na dziecko więc lepiej nie pić ich wcale - mięta i szałwia mogą stopować laktację - już było pisane, ale powtórzę ![]() - do przechowywania odciągniętego pokarmu najlepiej stosować specjalne pojemniki / woreczki, pytałam o przechowywanie w szkle i dowiedziałam się że na szklanych ściankach mogą się odkładać wartościowe substancje takie jak przeciwciała i później nie trafiają one do dzidziusia tylko zostają w słoiczku - jak musimy dokarmiać butelką to najlepsza medela calm (ta co najbardziej przypomina pierś i dziecko musi się wysilić żeby z niej pić) - nocna przerwa między karmieniami nie może wynieść więcej niż 6 godzin (tak samo po pierwszym karmieniu po porodzie), jak dzidziuś śpi to wybudzamy - dzienna przerwa nie może wynieść więcej niż 4 godziny - większość problemów z kp / dyskomfortów itp wynika z nieprawidłowego przystawiania dziecka do piersi - na obolałe brodawki najlepsze mleko (własne) rozsmarowywać po karmieniu cienką warstwę - było też sporo o pozycjach do karmienia, położna puściła nam filmik z medeli, bardzo ładnie wszystko widać ( https://www.youtube.com/watch?v=vsakAE_BvxQ ) W sumie nie wiem co Wam jeszcze napisać ![]() ![]()
![]() |
#3883 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Haha, chyab żadnej z nas budyń nie ominie ![]() ![]() ![]() Czy tylko ja pranie dziecia swego zmieszczę w 3 pralkach?! Bo czytałam tu nawet chyba o 15?! A ja mam marne 3....i to 3 muszę zrobic właściwie tylko z kocykiem, rozkiem i tymi kombinezonami do spania (oczywiście jak to sie dokładnie nazywa wyleciało mi z glwoy i za nic sobie nie przypomnę pisząc tego posta).... Prałam ubranka tylko rozmiar 56 cm i 62 cm, ale i tak mi sie mało wydaje? ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- Cytat:
Co do wybudzania w nocy, to na lipcowkach dziewczyny pisały ze jak maluszek przybiera na wadze normalnie to nocna przerwa moze byc dłuższa i zeby nie wybudzać (tak którejś położne powiedziały) ale wiaodmo każdy bedzie robił zgodnie z instynktem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3884 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie ze znaleźliście ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Karmę juz pochłania dobra... W sumie zostaje mi usilne namawianie kota, który nie lubi sie męczyć do zabawy ![]() Wysłane za pomocą magii |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3885 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja razem z kocami itp itd miałam 4 pralki ![]() Tu nie tylko chodzi o karmienie maluszka ale też o laktację. Im rzadziej przystawiamy do piersi tym mniej mleka możemy produkować. To działa niestety na takiej zasadzie. Im dziecko więcej ciągnie tym organizm nastawia się na większą produkcję. Dlatego zdarza się, że kobietom się później wydaje, że nie mają mleka. Mały ssak musi dać sygnał do organizmu mamy, że ma większy żołądek i ma większe zapotrzebowanie. Przy narodzinach dziecko żołądek ma pojemność dosłownie na kilka mililitrów a po miesiącu chyba prawie już na ponad 100 ml. Do tego jeszcze małym dzieciom lubi spadać cukier. Ja chyba bym się nie odważyła na 6h godzinną przerwę u noworodka.
![]() ![]() |
![]() |
#3886 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() To co ja wyczyniałam z ubrankami przy prasowaniu... Np. rozwalone łapki niedrapki przy odcinaniu metki. No i zapominanie o różnych rzeczach też, wyjście bez torebki i zorientowanie się na szczęście jeszcze przed windą, wyjście do śmietnika bez śmieci. ![]() Biszkopt będzie na pocieszenie przynajmniej, na pewno wyjdzie pyszny. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mąż zadzwonił do położnej, która jest mamą jego znajomej i pracuje w "naszym" szpitalu - myśleliśmy o tej indywidualnej opiece. Ale położna nam nie polecała, mówiła że bez tego jest ok i bez sensu wydawać pieniądze, więc nie bierzemy. A w piątek się z nią spotkamy i nam poopowiada różne rzeczy praktyczne, no i przepiszę się do niej chyba jako do położnej środowiskowej. ![]() |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3887 |
Rozeznanie
|
Pierniku, tija dziękuje za informację
![]() Gratuluje mieszkania!! Jak wygląda?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3888 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za wskazówki.. Cytat:
no jak ja sobie przypomnę,że umyłam zęby klejem do protez to się zastanawiam gdzie wtedy był mój mózg... Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3889 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() jeszcze była pani z firmy humana i polecała suplement diety Piulatte Plus na wzmocnienie laktacji. I ta położna też potwierdzała że skuteczny i poleca. Jedną saszetkę dziennie się pije, po 2-3 dniach powinien być odczuwalny efekt. Nie trzeba cały czas - można np. tylko na start na rozruszanie i później w trakcie kryzysu laktacyjnego żeby się wspomóc.
![]() |
#3890 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3891 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3892 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Aha czyli herbatki na laktację są be, ale suplement jest ok - gdzie jedynymi składnikami "dobrymi" jest ostropest i rutwica ![]() ![]() ![]() Jeszcze zrobiłam taką kalkulację - na gemini 14 saszetek kosztuje 45 zł Ostropest 100 g w sklepach zielarskich to ok 4-6 zł, rutwica tak samo ![]() ![]() W tym piulatte na pierwszym miejscu w składzie jest sacharoza, więc jak ktoś musi mieć koniecznie coś słodkiego to do mieszanki ziołowej dodałabym stewii (zioła nie proszek - ale odrobinę bo to jest za☠☠☠iście słodkie).
![]() ![]() |
![]() |
#3893 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też uważam, że to bez różnicy czy kuchnię zrobi większa firma czy 'pan Staś' - o ile jest sprawdzony oczywiście. Powodzenia z urządzaniem! Duże mieszkanie kupiliście? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Miętowe, fajnie, choruję na ten kolor ostatnio... a ja na słonecznika ale szkoda mi moich pazurów z efektem syrenki ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() i ja myślę, żeby TŻetowi zrobić jakieś ciacho na osłodę moich humorków.... Cytat:
Natalka chyba znowu coś złapała ![]()
![]() |
#3894 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3895 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3896 |
Rozeznanie
|
O kurde, no zapomniałam o tym pobudzaniu laktacji....to fakt ze przerwy za długie.
Co do kuchni to tez bardzo chciałam kuchnię z ikei, ale troche nam na nie nagadali złych rzeczy i teraz tżet sie nie chce zgodzić :/ no i Pan Stas tez nam chodził po głowie, ale sprawdzonego nie mamy, a powiem szczerze ze w obecnym stanie rzeczy trochę się boję o terminowość takiego pana Stasia :/ bo każdy dodatkowy miesiąc w wynajmowanym mieszkaniu to duzo wieksze koszty dla nas...od sierpnia kredyt, czynsz w nowym mieszkaniu i czynsz za najem obecnego -.- troche mnie to przeraża bo dotychczas wydawaliśmy wszystko prawie co zarabiamy, to sie po prostu rozpływały w powietrzu wręcz :/ a teraz trzeba bedzie wszystkie wydatki planować i trzymać rękę na pulsie w zakresie wydatków, ciekawe jak nam to pojdzie. Jak Wy sobie radzicie z domowym budżetem? Robicie sobie jakies miesięczne założenia (plany), spisujecie wydatki czy wydajecie tak po prostu? |
![]() ![]() |
![]() |
#3897 | |||||||||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wygląda jak kot ze Shreka! Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Dobrze że moja mama nie ma fb. Ale tato to już może miec takie pomysły ![]() Bardzo ładna ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Ja dziś z rana wyprawiłam teściów do domu, a potem z mamą pojechałam na zakupy. Moja mama nie uznaje zakupów internetowych, ale skoro woli przepłacać ![]() ![]() Co do wybudzania, u mnie na sr było że w nocy dziecko wybudzać co 4h (oczywiście jak samo się nie zbudzi ![]() Z nowych dolegliwości ciążowych- tego nikt nie przebije- mam skurcze w przedramieniu. Dla mnie łydki to za mało ![]() ![]() |
|||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3898 |
Zakorzenienie
|
Na nasze konto najpierw wpływa wypłata TŻ, z czego najpierw opłacamy rachunki i jakieś ważne wydatki np. szczepienie kotów czy co tam się w danym miesiącu trafi. Reszta na jedzenie i środki czystości itp. Potem wpływa moja i przelewamy ją na konto oszczędnościowe
![]()
#3899 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Odnośnie budżetu to nie pomogę bo my nie planujemy tylko wydajemy jak jest potrzeba...
![]() |
#3900 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Większe wydatkibplanujemy. Z każdego wpływu kasy na konto odkładamy 10%na oszczędności ( ktore czasem wykorzystujemy na wspomniane wcześniej większe wydatki) Mamy osobne konta ja mam kredyt na mieszkanie stad moja pensja idzie na spłatę kredytu oraz opłaty za mieszkanie oraz opłacam swój telefon. To co mi zostaje jest na moje potrzeby (prezenty, wyjście do knajpy itp) Z pensji męża żyjemy plus on opłaca wszelkie ubezpieczenia tankuje auto itp. Zdarzają się mc ze poszalejemy za bardzo i wtedy do następnej wypłaty lecimy na ziemniakach i pierogach żeby nie ruszać kasy z oszczędności ![]() I jeszcze mamy manie zbierania na wojaże - jesli otrzymujemy np. resztę w 5 lub 2 złotówkach to trafia do skarbonki (dużej skarbony) raz na pół albo na rok opróżniany skarbonkę idziemy do banku i wpłacamy ta kasę - za te uzbierane drobniaki rok temu odwiedziliśmy Zakopane, Kraków i Sztokholm. Teraz z 5pln i 2 pln jest trudniej bo biedronka akceptuje karty ![]() Myśle ze po pierwszych 2-3 mc ustalicie dla siebie odpowiedni model zarządzania kasa ![]() Wysłane za pomocą magii |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.