|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko co chciałybyśmy wiedzieć ... cz. 5
Topgale mają świetne opinie
![]() Sama patrzyłam przy starszej, ale na nią zbyt duże były. Ja tam wcale nie chcę tornistra ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3902 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88024629]Pytanie mam - która z was zdecydowała się na tornister, nie plecak, dla dziecka?
Młodsza do 1 klasy idzie i od dawna tylko tornister chce...[/QUOTE]My mamy tornister. Plecaki były niestety zbyt długie i zachodziły za daleko ma pośladki. Kupiłam młodej tornister z Rossmanna. Rozważałam jeszcze Herlitz ten mały, chyba Smart. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3903 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88025541]ninguelote, a teraz do 1 klasy idzie?
Najmniejsze co znalazłam (a w klasie 1 moja córka nosiła rozmiar 116/122) to była seria St. Right 3komorowa.[/QUOTE] Tak, do pierwszej. Wszystkie plecaki są za długie. I narzeka, że drapią w szyje. Najlepiej wygląda w tych mniejszych tornistrach.
![]() |
#3904 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88025541]ninguelote, a teraz do 1 klasy idzie?
Najmniejsze co znalazłam (a w klasie 1 moja córka nosiła rozmiar 116/122) to była seria St. Right 3komorowa.[/QUOTE] Tak, do pierwszej. Wszystkie plecaki są za długie. I narzeka, że drapią w szyje. Najlepiej wygląda w tych mniejszych tornistrach.
![]() |
#3905 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88024629]Pytanie mam - która z was zdecydowała się na tornister, nie plecak, dla dziecka? Młodsza do 1 klasy idzie i od dawna tylko tornister chce...[/QUOTE] My mamy tornister. Ja jestem bardzo zadowolona, syn też. Nie jest wcale cięższy niż plecak a książki się nie gną. Nie oszukujmy się dzieci raczej rzadko zwracają uwagę na to jak wkładają swoje rzeczy. Otwierając go widzę od razu co w nim jest plecak zapewne musiałabym przegrzebywać. My mamy taki ![]()
![]() |
![]() |
#3906 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#3907 |
Konto usunięte
|
No i oczywiście młodszej w tornistrze niewygodnie, a i zapinanie go nie tak miłe, jak sądziła
![]() Wybrała plecak fasonem i marką identyczny, jak miala siostra przez 3 lata, tylko kolory inne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3908 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3909 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Polećcie jakiś fajny i porządny serwis obiadowy (najlepiej jakby były też dodatkowo salaterki, półmiski itp. ), jeszcze najlepiej jakby nie był biały tylko w kolorze ![]() ![]() Wiem, że kilka z Was chodziło do szkoły muzycznej - czy jest sens zapisywać córkę (8 lat) na różne zajęcia z tym związane czy lepiej skupić się na jednych? Chodziła na perkusję, ale przez wirusa nam odpadły, teraz przez wakacje chodzi na gitarę, ale dopomina się jeszcze o śpiew. Oprócz tego ma inne zajęcia dodatkowe niezwiązane z muzyką. Od września chce chodzić na wszystko razem. (udało mi się wybić jej z głowy szkołę muzyczną ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3910 |
Konto usunięte
|
Ja chodziłam do podstawowej muzycznej - jeśli chce muzycznie, to zdecydowanie lepszym pomysłem jest właśnie zapisanie do szkoły muzycznej
![]() Jak zapiszesz tu trochę na perkusję, tu trochę na gitarę, tu na coś tam - to guzik się nauczy, strata czasu na dziabanie po kilka miesięcy. A ja kończąc szkołę muzyczną zapisałam się na studium wokalne, bo kochałam śpiewać, i zrobiłam sobie papiery na śpiewanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3911 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88039032]Ja chodziłam do podstawowej muzycznej - jeśli chce muzycznie, to zdecydowanie lepszym pomysłem jest właśnie zapisanie do szkoły muzycznej
![]() Jak zapiszesz tu trochę na perkusję, tu trochę na gitarę, tu na coś tam - to guzik się nauczy, strata czasu na dziabanie po kilka miesięcy. A ja kończąc szkołę muzyczną zapisałam się na studium wokalne, bo kochałam śpiewać, i zrobiłam sobie papiery na śpiewanie ![]() Wolałam zapisać na zajęcia do prywatnej szkoły muzycznej, żeby sprawdzić czy faktycznie to ją interesuje, czy da radę i czy się nadaje. Wydaje mi się, że to dla nas mniej wiążące niż państwowa szkoła muzyczna. Poza tym sama wybiera interesujące ją zajęcia, każde z nich są raz w tygodniu i trwają godzinę zegarową. W państwowej jednak są narzucone przedmioty i boję się tego, że nagle się okaże, że miała inne wyobrażenie. W państwowej plus taki, że za darmo. Ale w prywatnej możemy zrezygnować z dnia na dzień i zajęcie jednak mają swobodną formę, nie ma żadnych egzaminów, pokazów itp. Czyli bardziej przyjemność niż obowiązek. Tylko nie wiem czy lepiej skupić np. na samej gitarze i wtedy 2-3 razy w tygodniu czy pozwolić jej na gitarę, perkusję i śpiew każde tylko raz w tygodniu. W tym roku i tak już do państwowej jej nie zapiszę. Najwyżej jak dalej będzie chciała to możemy spróbować w przyszłym roku. Klasy szkoły muzycznej pokrywają czy z rocznikami podstawówki? Czy nawet jak idzie do 3 klasy podstawówki to idzie do 1 klasy muzycznej? Czy w ogóle jest sens się nad tym zastanawiać jak ona teraz idzie do 3 klasy? Edytowane przez precious_81 Czas edycji: 2020-08-01 o 20:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3912 |
Konto usunięte
|
Nie, nie muszą pokrywać się z podstawówką.
Ja szłam akurat równo, ale w grupie miałam dzieci rok starsze, a teraz w ogóle to się rozmija, bo i zerówka może iść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3913 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88039157]Nie, nie muszą pokrywać się z podstawówką.
Ja szłam akurat równo, ale w grupie miałam dzieci rok starsze, a teraz w ogóle to się rozmija, bo i zerówka może iść.[/QUOTE] To mi teraz zadałaś zagwozdkę ![]() ![]() Zobaczę czy to nie chwilowa fascynacja (bo zdolności podobno ma) i pomyślę za rok nad muzyczną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3914 |
Konto usunięte
|
A wiesz co, ja bym dzwoniła jutro dopytać, czy jest jakakolwiek opcja zapisania teraz, serio.
Szkoła muzyczna + wcześniejsza podstawówka jest sensowniejsze, bo w normalnej szkole coraz więcej nauki potem, a ćwiczenia też zajmują czas. Ja miałam dość, ale to przez podejście mojej mamy, nie można się mną sugerować - ALE przez to cieszę się, że moje córki nie na tyle muzykalne, bym w ogóle rozważała muzyczną. Odpada mi dylemat ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3915 |
Wtajemniczenie
|
Mierzyłaś po szelkach czy po plecach?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 |
Zadomowienie
|
Po szelkach. Tą część do regulacji długości ma troszkę wysuniętą ok 10 cm i tornister sięga mu do krzyża - nie zachodzi na pupę.
![]() |
#3917 |
Wtajemniczenie
|
A od szelek do końca mierzone po plecach?
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3918 |
Zadomowienie
|
Po plecach od wszycia szelek 32cm
![]() |
#3919 |
Zakorzenienie
|
Czy do pomiaru termometru elektronicznego pod pachą coś należy dodać? Chodzi mi, by wynik był do porównania z tym co wychodziło na starych rtęciowych, które były dokładne.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3920 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88039479]A wiesz co, ja bym dzwoniła jutro dopytać, czy jest jakakolwiek opcja zapisania teraz, serio.
Szkoła muzyczna + wcześniejsza podstawówka jest sensowniejsze, bo w normalnej szkole coraz więcej nauki potem, a ćwiczenia też zajmują czas. Ja miałam dość, ale to przez podejście mojej mamy, nie można się mną sugerować - ALE przez to cieszę się, że moje córki nie na tyle muzykalne, bym w ogóle rozważała muzyczną. Odpada mi dylemat ![]() ![]() ![]() ![]() Ja ciśnienia w ogóle nie mam także męczyć nauką nie będę, te zajęcia wyszły z jej inicjatywy. Teraz też ma ćwiczenia do wykonania w domu i robi chętnie. Oczywiście zadzwoniłam dzisiaj i są miejsca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3921 |
Konto usunięte
|
No to kciuki
![]() Na egzaminie śpiewałam piosenkę, musiałam powtórzyć (wyklaskać) usłyszany rytm, powiedzieć, czy usłyszany dźwięk jest niski czy wysoki, czy grany dźwięk jest pojedynczo czy w akordzie... Takie tam pierdoły. --------------------- Mamy dzieci wkraczających powolutku w wiek nastoletni ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3922 |
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88043878]No to kciuki
![]() Na egzaminie śpiewałam piosenkę, musiałam powtórzyć (wyklaskać) usłyszany rytm, powiedzieć, czy usłyszany dźwięk jest niski czy wysoki, czy grany dźwięk jest pojedynczo czy w akordzie... Takie tam pierdoły. --------------------- Mamy dzieci wkraczających powolutku w wiek nastoletni ![]() ![]() ![]() Może jakaś biżuteria? Albo "doroślejsze" kosmetyki? Pamiętam, że kiedyś był dezodorant dedykowany młodzieży, nazywał się Rap i miał czapeczkę zamiast nakrętki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3923 |
Konto usunięte
|
Pamiętam go 😀
Zapisuję... Biżu też. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3924 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88043878]No to kciuki
![]() Na egzaminie śpiewałam piosenkę, musiałam powtórzyć (wyklaskać) usłyszany rytm, powiedzieć, czy usłyszany dźwięk jest niski czy wysoki, czy grany dźwięk jest pojedynczo czy w akordzie... Takie tam pierdoły. --------------------- Mamy dzieci wkraczających powolutku w wiek nastoletni ![]() ![]() ![]() Dzięki Szaja ![]() Miałam ten sam problem z prezentami już rok temu, dostała wtedy teleskop, globus i mikroskop, ale w tym roku to już nie wiem co wymyślę ![]() Książki u nas też obowiązkowo, oprócz tego sprzęty do ćwiczeń z decathlonu, biżuteria, torebki, worko-plecaki, fajne zastawy śniadaniowe, kubki, miseczki - moje uwielbiają gadżety z home&you ![]() Może jakaś fajna walizka albo mała walizeczka na kosmetyki? Szlafrok? Porządne okulary przeciwsłoneczne jeśli lubi nosić. Teraz zakładamy aparat stały na zęby więc pewnie ucieszyłaby się z gadżetów z tym związanych, ale nie pasuje chyba takich rzeczy na urodziny kupować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3925 |
Konto usunięte
|
Precious, nawet nie o urodzinach pisałam, w maju miała
![]() ![]() Aparat na razie nosi ściągany góra dół, nie wiem, kiedy będzie stały. Jakie sprzęty z decathlonu? Jeszcze tak zapamiętuję - sekrety elektroniki, ona lubi z tatą takie rzeczy dłubać. I na listę wpisuję siedzisko jakieś, coś w stylu worka sako. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3926 |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88046224]Precious, nawet nie o urodzinach pisałam, w maju miała
![]() ![]() Aparat na razie nosi ściągany góra dół, nie wiem, kiedy będzie stały. Jakie sprzęty z decathlonu? Jeszcze tak zapamiętuję - sekrety elektroniki, ona lubi z tatą takie rzeczy dłubać. I na listę wpisuję siedzisko jakieś, coś w stylu worka sako.[/QUOTE] Ja też myślę już całorocznie, jednak wygodniej było zabawki kupować ![]() Drobne sprzęty do gimnastyki tego typu https://www.decathlon.pl/tasma-elast...d_8527897.html https://www.decathlon.pl/obcienie-na...d_8358971.html https://www.decathlon.pl/walek-masaz...d_8389645.html U nas stały aparat po 1,5 roku noszenia ruchomego na noc. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3927 |
Zakorzenienie
|
Precious, po jakiej szczepionce u Twoich córek nastąpiło pogorszenie zdrowia?
Proszę daj znać ewentualnie na priv. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3928 |
Konto usunięte
|
Precious, jeszcze - gry z serii Smart Games, nie wiem, czy znasz? to jednoosobówki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3929 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88047411]Precious, jeszcze - gry z serii Smart Games, nie wiem, czy znasz? to jednoosobówki.[/QUOTE] Znam, mam Dżunglę ale u nas bez szału. Zdecydowanie wolą jak można z kimś grać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3930 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88043878]
Mamy dzieci wkraczających powolutku w wiek nastoletni ![]() ![]() ![]() Moja w tym samym wieku. U nas często robi robotę sprzęt sportowy - ciągle z czegoś wyrasta więc lecą rolki, jakaś fajniejsza deskorolka, do tego ochraniacze, torba na sprzęt, córa jeździ konno więc i tu potrzeby duże - od rękawiczek przez baciki, skarpety, na toczkach kończąc. Generalnie rozstrzał spory - od drobiazgów za dwie dychy do większych wyczekanych i wypasionych - mamy w czym wybierać. W zeszłym roku przekłuła uszy, kolczyki uwielbia. No i zaczyna się patrzenie na ciuchy - kiedyś ciuch to nie był dla niej prezent, teraz się zaczęły "fajniejsze" bluzy, buty. Ostrzy też już nieśmiało zęby na smartwatcha. A jeszcze z drobiazgów gadżety do slime'ów (brokaty, koraliki, barwniki, kleje, pianki, itp). Czaaasem gry komputerowe (czy dodatki). I figurki schleich w każdej ilości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.