![]() |
#3901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny Młode 2019 cz. 2
Balewska nie otwiera się
![]() Niestety z prawnikiem nie pomogę... |
![]() ![]() |
![]() |
#3902 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:53 ---------- Poprzedni post napisano o 16:49 ---------- Trochę się poczułam niefajnie potraktowana, że dostaje z góry informację ze zaliczka jest bezzwrotna. Bez żadnych wyjaśnień. Firma nie poniosła żadnych kosztów związanych z weselem i dałam znać prawie 1,5 roku wcześniej. Gdzieś czytałam też że mogę się powołać na jakiś paragraf o bezpodstawne majątkowe wzbogacenie się jakoś tak. Chyba mnie rozumiecie. A mogłabym tą kwotę przeznaczyć na coś innego, chociażby na większość alkoholu, suknie ślubną...wiecie zresztą same co mniej więcej ile kosztuje. A to nie mało kwoty...
![]() |
#3903 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My też płaciliśmy zaliczkę tylko u nas było powiedziane, że jest bezzwrotna. A umowa słowna to chyba też umowa. Jeżeli masz paragrafy, że zaliczka powinna być zwrócona to możesz próbować dogadać się z nimi polubownie powołując się na paragrafy. Jeżeli nie będą chcieli to zostaje tylko sądownie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3904 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3905 |
Zakorzenienie
|
I nie wiem czy kiedyś nie czytałam czegoś takiego, że jest zwrócona w wypadku nie wykonania umowy. I jak jedna strona zrywa umowę. Ale ponoć było coś takiego jak zabezpieczenie, że usługodawca może się nie zgodzić na zerwanie umowy, bo jest w stanie wykonać tą umowę. Tak jak w drugą stronę, usługodawca nie może od tak zerwać z Tobą umowy bez Twojej zgody, bo dużo na tym stracisz. I możesz go ciągać po sądach i nawet uzyskać odszkodowanie. Tak samo on może ponieść straty bo np. zamówił już ekipę sprzątającą, kucharzy itd. Chociaż to jest o tyle wcześniej, że faktycznie może się dogadacie.
Ale nie wiem czy to prawda, coś takiego mi się przypomniało. ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Ale nie chodzi mi o zapisy w umowie. Gdyby był zapis, że jest bezzwrotna to byłabyś na straconej pozycji. Chodzi mi o paragrafy w prawie. Chyba w kodeksie cywilnym powinno coś być. Edytowane przez n0emi Czas edycji: 2018-02-06 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3906 |
Zadomowienie
|
Ponoć nie ma znaczenia która ze stron zrywa umowę.
#3907 |
Zakorzenienie
|
No tak ale wyobrażasz sobie sytuację z drugiej strony. Sala do Ciebie dzwoni, że zrywa umowę i nawet już teraz zwróciła Ci zaliczkę bo okazało się, że zgłosił się ktoś, kto robi o wiele większe wesele i może sobie więcej zarobić. Umowa ma chronić i Ciebie i usługodawce, a zaliczka czy zadatek tylko usługodawcę, żeby ktoś przemyślał dokładnie sprawę czy faktycznie te usługi mu pasują.
Moim zdaniem to nie jest takie proste - ale też niewykonalne. Na początek można spróbować polubownie. A jak się nie uda, to spróbuj sprzedać datę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3908 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się że przy takim wyprzedzeniu nie ma mowy o jakichkolwiek kosztach, które facet miałby ponieść. Jeśli w umowie nie ma nic regulującego zwrotność czy jej brak to powinny działać przepisy ogólne. Spróbuj znaleźć konkretne paragrafy i moze zgłosić się do czegoś w rodzaju rzecznika praw konsumenta? Lub praw obywatelskich? Nie jestem obeznana z prawem więc nie wiem kto by się tym zajął, ale warto poszukać bo to bardzo nie fair co ten facet robi
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:26 ---------- Znalazłam coś takiego: https://forumprawne.org/prawa-konsum...ki-wesele.html Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Masz tam przy okazji podany konkretny artykuł prawny, warto przeczytać i w razie czego na niego się powołać. Prawda jest taka, że część usługodawców liczy na nieznajomość prawa przez konsumentów (nie tylko w kontekście wesela) Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
#3909 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#3910 |
Zakorzenienie
|
No właśnie jeszcze ciekawe jaki ten usługodawca jest. Bo może się kłócić, że on ponosi ogromne straty z powodu rozwiązania umowy. Na plus jest to, że trochę czasu masz do wesela, więc nie sądzę, że cokolwiek zaczął przygotowywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3911 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3912 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Pewnie przetrwonili pieniądze i jak zwykle, jak dochodzi do zwrotu to nie damy bo nie mamy. Tyle że oczywiście używają standardowo zdania że zaliczka jest bezzwrotna a to niestety kłamstwo. Spróbuje napisać na jakimś forum prawnym. Bo nie chce być zrobiona w balona ![]() ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Teraz już mamy oczywiście inny, sprawdzony zespół ![]()
![]() |
#3913 |
Zakorzenienie
|
Kurczę, coś jest z tymi zespołami, bo moja koleżanka miała identyczną sytuację. Niestety, zaliczki nie odzyskała
![]() ![]() Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Zakorzenienie
|
O widzisz, a nie wiem czemu myślałam, że chodzi o salę. Chyba po tym jak zobaczyłam kwotę, bo jestem w szoku jak dużą zaliczkę biorą. Mój DJ wziął tylko 200 zł.
Spróbuj do niego napisać wiadomość właśnie z paragrafami, albo tak jak dziewczyny piszą idź do jakiegoś prawnika. Moi rodzice raz byli darmowo u studentów prawa z jakąś sprawą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzięki za wsparcie. Będę działać jutro od rana
![]()
![]() |
#3916 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Prawda jest taka, że nieznajomość prawa szkodzi ![]() Cytat:
![]() Cytat z wyroku sądu administracyjnego: Zaliczka uiszczana jest na poczet konkretnego świadczenia, a zatem przypisuje się jej przede wszystkim znaczenie równoznaczne z zapłatą części świadczenia. Zarachowanie zaliczki na poczet świadczenia nie wywołuje zatem innych istotnych skutków prawnych, w szczególności zaś nie spełnia funkcji zabezpieczającej jak to jest w przypadku zadatku. Z tej przyczyny przyjmuje się, iż w przypadku nie dojścia umowy do skutku, tj. niezawarcia przyrzeczonej umowy sprzedaży, zaliczka uiszczona na poczet ceny podlega zwrotowi, jako świadczenie nienależne - nie zostaje bowiem osiągnięty cel świadczenia zaliczki (art. 410 § 2 k.c.), a powyższy obowiązek aktualizuje się bez względu na przyczynę niezawarcia umowy przyrzeczonej. Pod tym względem wyraźnie różni się ona od zadatku, który w warunkach określonych w art. 394 k.c. podlega zwrotowi. EDIT: właśnie doczytałam, że chodzi o zespół. Tym bardziej śmiech na sali, jakie koszty mogli ponieść aby mieć podstawę do odmowy? Żadnych. Kira, nie daj się spławić!
Nie szukaj kogoś z kim możesz żyć, ale kogoś bez kogo żyć nie możesz <3 Edytowane przez agus1315 Czas edycji: 2018-02-06 o 15:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3917 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3918 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny a spróbujcie jeszcze raz tamte linki, wlaczylam tablice na publiczna
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli chodzi o zespół to faktycznie nie udowodnią że ponieśli jakieś straty bo niby jakie mieliby ponieść
![]() Lecę oglądać film z Tztem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3920 |
Zakorzenienie
|
Nie ma sprawy
![]() ![]() Dziewczyny problem z innej beczki ![]() Nie jest to niby sukienka w której ktoś pomyliłby mnie z PM ![]() Moje inne typy to 1. https://pl.aliexpress.com/item/Kate-...34764cf4&tpp=1 2. https://pl.aliexpress.com/item/Beryd...ceBeautifyAB=0 granatowa ![]() Tż mówi, że ja to jak zwykle mrok ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Balewska, nadal nie ![]() 'Ups! Nie mogliśmy znaleźć tej strony.' Może spróbuj na swoim pintereście kliknąć prawym przyciskiem myszy, wybrać 'pokaż obraz' i wkleić wtedy link bezpośrednio do zdjęcia?
Nie szukaj kogoś z kim możesz żyć, ale kogoś bez kogo żyć nie możesz <3 Edytowane przez agus1315 Czas edycji: 2018-02-06 o 16:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#3921 |
Wtajemniczenie
|
O żal zaraz to ogarnę i spróbuje całą tablicę udostępnić
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie pinterest wariuje, ja mam 2 konta i chciałam sobie z jednego na drugiego coś zapisać, musiałam zrobić tablicę publiczną a i tak nie widziałam jej
![]() ![]() ![]()
#3923 |
Wtajemniczenie
|
A teraz? https://pin.it/o2nwvjymsq7b62
![]() ![]() |
![]() |
#3924 |
Zakorzenienie
|
Mam
![]() ![]()
#3925 |
Wtajemniczenie
|
Grażyny pinteresta
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
#3926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ważne, że się udało ![]()
![]() |
#3927 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Też już mam trochę inspiracji zapisanych albo jak coś widzę w necie to screenuje aby ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3928 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3929 |
Zakorzenienie
|
Agus ogólnie nie moje typy, zwłaszcza te ciemne na wesele jakoś nie przemawiają. A ta w kwiatki ? Ogólnie spoko, ale ja np. nie lubię takiego wiązania u góry, ale zależy jak Ty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3930 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:27.