Guzek na piersi - wątek zbiorczy! - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-20, 20:59   #3901
martini.
Zakorzenienie

Dot.: Guzek w piersi-do jakiego lekarza mam się wybrać?

Cytat:
Napisane przez panna mati_ Pokaż wiadomość
Do onkologa można iść od razu, ale czasem aż onkolog jest niepotrzebny. Nie wiem jak w Warszawie, ale u nas onkolog bierze sporo więcej za wizytę jak ginekolog. A ginekolog też zrobi biopsję, bo onkolog też na oko nikogo nie uleczy. I trochę taki stres, że do onkologa od razu. Czasem ludzie sobie wmawiają, że idę do onkologa to napewno mam raka
Nie wyobrażam sobie, żeby z guzem iść do innego lekarza niż onkolog i co z tego, że stres? Jest jednorazowy, a potem ulga. A jeśli nie, to też od razu odpowiednie kroki dalej. Przynajmniej nie można sobie zarzucić, że się sprawę zbagatelizowało.

Autorko - ja bym poszła najpierw na usg piersi - najlepiej do osoby, która zna się na rzeczy, poczytaj opinie, na pewno się znajdzie ktoś odpowiedni, dopiero potem poszłabym do onkologa - na podstawie usg będzie w stanie powiedzieć, jak sprawa wygląda.

Jeśli Cię to pocieszy, mam podobną historię za sobą, byłam raptem rok starsza i bez historii onkologicznej w rodzinie. Guzek duży, prawie 2 cm. Poszłam do onkologa - cudownego pana profesora, który już jest na emeryturze niestety, u niego w gabinecie pracował od razu też radiolog. Długa historia, ale teraz chodzę już tylko do tego radiologa na badanie, bo pracując tyle lat razem z profesorem wyspecjalizował się, więc jak on mi mówi - nic się nie dzieje, to mu ufam.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Cytat:
Napisane przez la_meilleure Pokaż wiadomość
Zwłaszcza, że jestem w grupie ryzyka...
A jest szansa na onkologa z NFZ?
I możesz napisać coś więcej o tym onkologu na Ursynowie? Mieszkam na tej dzielnicy, ale nie bardzo się orientuję bo od niedawna jestem w Warszawie
Cytat:
Onkolog z nfz pewnie tak, ale kolejki to zapewne kosmiczne.
na NFZ normalnie możesz iść, co do kolejek, to warto też się zorientować. U mnie np. jest taki pan lekarz, że przyjmuje wszystkich, którzy przyjdą, niezależnie, czy są zapisani, czy nie. Trzeba tylko wejść i zapytać, czy jest taka możliwość no i potem czekać na koniec wszystkich.
martini. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 21:04   #3902
lza_slonca
Zakorzenienie

Cytat:
Zwłaszcza, że jestem w grupie ryzyka...
A jest szansa na onkologa z NFZ?
I możesz napisać coś więcej o tym onkologu na Ursynowie? Mieszkam na tej dzielnicy, ale nie bardzo się orientuję bo od niedawna jestem w Warszawie
http://www.nfz-warszawa.pl/leczenie/...123/index.html

Dukam po raz 2

start: 97kg
faza I od 16.11. do 24.11
koniec: 91,9kg

start II faza: 92,7 kg
faza II 25.11
lza_slonca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-20, 21:29   #3903
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martini. Pokaż wiadomość
Nie wyobrażam sobie, żeby z guzem iść do innego lekarza niż onkolog i co z tego, że stres? Jest jednorazowy, a potem ulga. A jeśli nie, to też od razu odpowiednie kroki dalej. Przynajmniej nie można sobie zarzucić, że się sprawę zbagatelizowało.

Autorko - ja bym poszła najpierw na usg piersi - najlepiej do osoby, która zna się na rzeczy, poczytaj opinie, na pewno się znajdzie ktoś odpowiedni, dopiero potem poszłabym do onkologa - na podstawie usg będzie w stanie powiedzieć, jak sprawa wygląda.

Jeśli Cię to pocieszy, mam podobną historię za sobą, byłam raptem rok starsza i bez historii onkologicznej w rodzinie. Guzek duży, prawie 2 cm. Poszłam do onkologa - cudownego pana profesora, który już jest na emeryturze niestety, u niego w gabinecie pracował od razu też radiolog. Długa historia, ale teraz chodzę już tylko do tego radiologa na badanie, bo pracując tyle lat razem z profesorem wyspecjalizował się, więc jak on mi mówi - nic się nie dzieje, to mu ufam.

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

na NFZ normalnie możesz iść, co do kolejek, to warto też się zorientować. U mnie np. jest taki pan lekarz, że przyjmuje wszystkich, którzy przyjdą, niezależnie, czy są zapisani, czy nie. Trzeba tylko wejść i zapytać, czy jest taka możliwość no i potem czekać na koniec wszystkich.
Nie każdy guzek to od razu problem do onkologa. Czasem już po usg robionym przez ginekologa wiadomo o co chodzi. Nie wrzucajmy wszystkich przypadków do jednego worka. Ginekolog też zajmuje się obserwacją piersi. Napewno nie zaszkodzi. A do kogo pójdzie autorka to jej wybór.
panna mati_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 08:47   #3904
mela14kosmo
Rozeznanie

Na Ursynowie są świetni lekarze i tam przyjmują chyba na fundusz tylko koooooooooolejki i trzeba długo czekać
mela14kosmo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 14:22   #3905
MartaMagda
Zakorzenienie

Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!

Cytat:
Od ok. trzech tygodni wyczuwam dość spory, twardy guzek w piersi... Tydzień temu skończył mi się okres a on nie zniknął

Martwię się... Mam dopiero 20 lat, ale każda z nas może zachorować, prawda...? Zwłaszcza, że moja mama chorowała (ale w wieku 45 lat).

Biorę tabletki antykoncepcyjne od sierpnia.

Pytanie: co mam teraz zrobić? W następnym tygodniu mam wizytę u ginekologa, ale czy to właśnie ten lekarz bada piersi? Do tej pory ginekolog nie badał mi piersi.... Czy mam iść do rodzinnego? Onkologa?

Dzięki za podpowiedzi!
Ginekolog jest tym specjalistą, który zbada Ci piersi. Idź, pokaż, jak będzie potrzeba otrzymasz skierowanie na badania. Nie martw się na zapas
Stary 2013-02-21, 22:04   #3906
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Guzkami zajmuja się onkolodzy i pewnie do takiego cie skieruje-poszukaj juz dzisiaj i sie umów na wizytę- bez skierowania przyjmują.
Onkolog skieruje cię na usg i biopsję-szczegolnie, że jesteś w grupie ryzyka.

Ginekolog tez robi usg piersi.

Zmiany łagodne sie obserwuje, nie leczy farmakologicznie i nie wycina tylko obserwuje i ponawia badania. zmiany takie mogą saoistnie znikać i sie pojawiać-trzeba sie samemu badać i zapiysywac kiedy sie pojawiła, czesto przed okresem pojawiaja sie takie zmiany, zanikaja one po okresie.

Sama jestem pod opieka onkologa.
to dziwne. byłam u ginekologa, na nfz. miewam upławy z piersi (lekkie, zazwyczaj przed miesiączką, i wieczorami,ale ...) i powiedziałam to... kazał mi zrobić sobie usg prywatnie,we własnym zakresie :/
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 22:08   #3907
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basikagniezno Pokaż wiadomość
to dziwne. byłam u ginekologa, na nfz. miewam upławy z piersi (lekkie, zazwyczaj przed miesiączką, i wieczorami,ale ...) i powiedziałam to... kazał mi zrobić sobie usg prywatnie,we własnym zakresie :/
To jakiś super ginekolog musiał być...i tak się przejął. Masakra! Za co te składki placić?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-02-21, 22:13   #3908
basikagniezno
Zadomowienie

Cytat:
To jakiś super ginekolog musiał być...i tak się przejął. Masakra! Za co te składki placić?
no... masakra. :/ byłam ogólnie w szoku.. :/ i teraz jestem zdziwiona,że on to w swoim gabinecie może zrobić ..
basikagniezno jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-21, 22:25   #3909
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez basikagniezno Pokaż wiadomość
no... masakra. :/ byłam ogólnie w szoku.. :/ i teraz jestem zdziwiona,że on to w swoim gabinecie może zrobić ..
No może. Ja mam często jakieś problemy ginekologiczne i jak czekam na wizytę to masa kobiet przychodzi wlaśnie na badania czy usg piersi do mojego ginekologa. Niektóre prywatnie, niektóre na fundusz.

---------- Dopisano o 23:25 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ----------

No wiadomo, że jak potem coś podejrzanego się dzieje, to ginekolog pokieruje do onkologa, ale niektóre sprawy sam ogarnia. Musi tylko chcieć
Stary 2013-03-25, 09:02   #3910
la_meilleure
Raczkowanie

Byłam na USG piersi (w ramach NFZ). Lekarz stwierdził, że jest guzek, ale to nic poważnego, pewnie jakiś włókniaczek.... Że jak się powiększy to iść do lekarza.

Guzek jak był, tak jest. Chyba sama przejdę się do onkologa.
la_meilleure jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-26, 18:16   #3911
aldara.35
Raczkowanie

Bylam kontrolnie na usg piersi..mam mase licznych torbielek w obu piersiach. Mniejsze ,wieksze. Dodatkowo mam torbielke na watrobie i nerce Lekarz uwaza ze to wszystko lagodne torbielki, kilka lat temu wycielam rowniez torbiel z jajnika ...czuje sie jak jedna wielka torbiel
znacie jakies ,,babcine,,sposoby na takie zmiany? wyczytalam w necie ze jakiejsc osobce onkolog polecil na piersi z torbielkami gorace oklady z rumianku...
aldara.35 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-03-31, 10:43   #3912
_setka
Raczkowanie

Nie mogę się doszukać tematu. Otóż zauważyłam że moj prawy sutek, a właściwie brodawka, jest twarda i mnie boli. i na koniuszki brodawka, jest tak jakby jaśniejsza od reszty sutka.. jak myślicie, co to oznacza? od razu mowie że pojde do lekarza
_setka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-03, 21:16   #3913
Kaska265
Przyczajenie

Witam jestem tu nowa i mam pytanie kilka dni temu byłam u radiologa na usg piersi profilaktycznie usg wykazało jedynie poszerzone przewody mlekowe w obu piersiach lekarz powiedział że jeżeli nie mam zaburzeń hormonalnych to sie nic z tym nie robi. Teraz jak badam piersi to sobie wyczułam jakby guzek tak jakby zakończenie gruczołu nie wiem co to naciskam cały czas jak głupia i to jest coraz większe i twardsze. I nie wiem co tu robić czy to może być powiększony zbity gruczoł ?na usg nic nie wyszło co robić? podpowiedzcie prosze.
Kaska265 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 00:11   #3914
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaska265 Pokaż wiadomość
Witam jestem tu nowa i mam pytanie kilka dni temu byłam u radiologa na usg piersi profilaktycznie usg wykazało jedynie poszerzone przewody mlekowe w obu piersiach lekarz powiedział że jeżeli nie mam zaburzeń hormonalnych to sie nic z tym nie robi. Teraz jak badam piersi to sobie wyczułam jakby guzek tak jakby zakończenie gruczołu nie wiem co to naciskam cały czas jak głupia i to jest coraz większe i twardsze. I nie wiem co tu robić czy to może być powiększony zbity gruczoł ?na usg nic nie wyszło co robić? podpowiedzcie prosze.
Może jak się nasłuchałaś o tych przewodach, to się nakręcasz. A w jakim dniu cyklu się badałaś?
Stary 2013-05-04, 06:19   #3915
apows
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez doriss Pokaż wiadomość
Mam 20 lat. Dzis rano wyczułam guzka w mojej lewej piersi. Juz umówiłam sie na wizyte u onkologa. Ale sie boje, ze to cos strasznego i ze bedzie mnie bolało Na pewno czeka mnie biopsja? A potem moze i nawet zabieg ( Bardzo prosze o wytlumaczenie mi wszystkiego Z czego biora sie takie guzki? Jaki to bedzie mialo wplyw na moje zdrowie? I czy cos mi grozi? Z góry dziekuje.
W Twoim wieku mogę smiało zaryzykować, że to nic powaznego, więc głowa do góra. Biopsja nie boli.
apows jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 06:52   #3916
empressofshadows
Raczkowanie

doriss
To nie musi być guzek,ja mając jakoś 18 lat wyczułam sobie zgrubienie na piersi okazało się,że mają po prostu taką budowę (gruczołowo-tłuszczową). Teraz już kilkanaście lat mija odkąd sobie "to "wykryłam ,USG robię co roku,no kontroluje się .
empressofshadows jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-04, 08:56   #3917
Kaska265
Przyczajenie

Cytat:
Może jak się nasłuchałaś o tych przewodach, to się nakręcasz. A w jakim dniu cyklu się badałaś?
Usg robiłam w 4 dniu cyklu możliwe że się nakręcam czasami wydaje mi się że to guzek a czasami że gruczoł możliwe że gruczoł się powiększył od ciągłego naciskania i dotykania? Mam schiza że radiolog coś przeoczył chociaż siostra mnie pociesza i mówi że raczej nie przeoczył skoro poszerzone przewody zobaczył to jak to by był guzek to by widział tym bardziej że to radiolog.
A może któraś z Was miała podobny przypadek jak ja?pliss podzielcie sie.
Halo? czy ktoś tu zagląda i mi coś doradzi?

Edytowane przez Kaska265
Czas edycji: 2013-05-08 o 12:05
Stary 2013-05-08, 11:54   #3918
Kaska265
Przyczajenie

Halo nikt tu nie zaglada???nie pomoże mi???
Stary 2013-05-08, 11:56   #3919
Kaska265
Przyczajenie

Haloo? zagląda tu ktoś pomózcie?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-08, 12:03   #3920
Kaska265
Przyczajenie

Halo? czy ktoś tu zagląda i mi coś podpowie?
Stary 2013-05-09, 11:14   #3921
panna mati_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kaska265 Pokaż wiadomość
Usg robiłam w 4 dniu cyklu możliwe że się nakręcam czasami wydaje mi się że to guzek a czasami że gruczoł możliwe że gruczoł się powiększył od ciągłego naciskania i dotykania? Mam schiza że radiolog coś przeoczył chociaż siostra mnie pociesza i mówi że raczej nie przeoczył skoro poszerzone przewody zobaczył to jak to by był guzek to by widział tym bardziej że to radiolog.
A może któraś z Was miała podobny przypadek jak ja?pliss podzielcie sie.
Halo? czy ktoś tu zagląda i mi coś doradzi?
Ja nie pytałam o dzień usg tylko o dzień samobadania. Bo hormony się zmieniają w cyklu i może jakiś gruczoł się powiększył. Zawsze badamy się tego samego dnia cyklu. I zrób te hormonu z krwi to się uspokoisz.
Stary 2013-05-21, 16:36   #3922
ckarmel
Przyczajenie

Guzek na piersi

Od 2 lat mam na lewej piersi takie zgrubienie na 3 mm. W zasadzie sam guzek mnie nigdy nie bolał, już prędzej cała pierś. Od tych dwóch lat jeszcze się nie powiększył, po prostu pewnego dnia go, ot tak, zobaczyłam. Mam 17,5 lat, czytałam, że w moim wieku to wątpliwe, że byłby to rak, a raczej gruczołakowłókniak. Moja babcia miała rak piersi, więc martwię się trochę...
ckarmel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 16:38   #3923
miska203
Raczkowanie

Dot.: Guzek na piersi

I Ty jeszcze nie bylas z tym u lekarza??????????
miska203 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-21, 20:58   #3924
ellish
Zakorzenienie

No autorko, "gratuluję" rozsądku. Zwłaszcza,że Twoja babcia chorowała. U mnie też były marne szansę na raka jelita w tym wieku,na dodatek nikt u mnie nie chorował. A jednak mam. Nawet jeśli to nie był rak 2 lata temu,to moglo to coś z czasem zezlosliwiec. My możemy zgadywać,ale musisz iść do lekarza (najlepiej ginekolog-onkolog), bo to zbyt poważna sprawa, żeby zostawić na kolejne lata.
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 21:24   #3925
kawa_zmlekiem
damn good coffee

i nie byłaś z tym u lekarza..?
kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-21, 22:42   #3926
karolinuuusia
Zakorzenienie

a może to gruczoły przed okresem, zobacz po miesiączce czy też go masz,

ja kiedyś o 2-3 w nocy przybiegłam do mamy z bekem ze mam guzka, mama powiedziała, że to gruczoły

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 11:01   #3927
ellish
Zakorzenienie

tylko, ze ona ma to 2 lata. Nie sadze, zeby przez 2 lata trafiala sobie tylko na dni przed okresem.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-22, 16:42   #3928
ckarmel
Przyczajenie

Jak mi się to pojawiło, miałam 15 lat. Nie zastanawiałam się nad tym, teraz mając prawie 18 jestem bardziej uświadomiona w tej sprawie. Jedyny rak, który był w mojej rodzinie, to właśnie rak babci, to było jakoś 30 lat temu. Tylko raz moja mama mi powiedziała o tej chorobie babci, a wtedy jeszcze nie wiedziałam, że raka można "odziedziczyć". Oczywiście, wybiorę się do lekarza, to postanowione. Mam jednak nadzieję, że to tylko gruczołowłókniak.
ckarmel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 20:03   #3929
kennedy
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Guzek na piersi

Cytat:
Napisane przez ckarmel Pokaż wiadomość
Jak mi się to pojawiło, miałam 15 lat. Nie zastanawiałam się nad tym, teraz mając prawie 18 jestem bardziej uświadomiona w tej sprawie. Jedyny rak, który był w mojej rodzinie, to właśnie rak babci, to było jakoś 30 lat temu. Tylko raz moja mama mi powiedziała o tej chorobie babci, a wtedy jeszcze nie wiedziałam, że raka można "odziedziczyć". Oczywiście, wybiorę się do lekarza, to postanowione. Mam jednak nadzieję, że to tylko gruczołowłókniak.
Idz jak najszybciej. Kolezanka miala wycinanego guza jak miala 18 lat. To mit ze tylko starsze kobiety cierpia z tego powodu.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-22, 20:11   #3930
ellish
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Guzek na piersi

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Idz jak najszybciej. Kolezanka miala wycinanego guza jak miala 18 lat. To mit ze tylko starsze kobiety cierpia z tego powodu.
niestety, wiele jest takich "prawd" na temat nowotworów. I przez to ludzie nie sa świadomi i sie nie badaja.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości