|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Kasiu wiem jak sie czujesz bo sama przez to przeszlam plus jak biedak chcial zakwitnac ponownie z bocznego oczka to mu TZ caly ped ulamal a 2 miesiace pozniej - rowniez boczne oczko, to ja mu ulamalam
![]() ![]() ![]() Musisz sprawdzic co doprowadzilo do opadu, czy nie byl przelany lub przesuszony, a moze przeciag albo przestawienie? Moze owoce byly w poblizu albo przenawozony? Trzymam kciuki, moze wypusci z bocznego oczka tak jak u tego mojego biedaka, kiedy mial zmienione podloze? Moze ma zasolone i juz czas? |
![]() ![]() |
![]() |
#3902 |
Raczkowanie
|
Norko dziękuje za odpowiedź co do pytań to już odpowiadam:
To mój pierwszy storczyk w grudniu będzie rok jak go mam cały czas od początku stał na południowym oknie w lecie okno było cieniowane, nie był przestawiany, podlewam raz na 2 tyg, odżywkę do wody daje jak sobie przypomnę ![]() Co do owoców to storczyk stoi w pokoju przy drzwiach balkonowych czasem na stole mam położone jabłko ale na chwile nie że cały czas jest. Czy to mogło zaszkodzić? Kiedy pierwsze pączki zaczęły opadać przestawiłam storczyka w to miejsce o którym pisze wyżej co okno, na którym stał wcześniej jest pod kaloryferem i pomyślałam, że może to mu zaszkodziło. Na temperaturę w mieszkaniu (stare budownictwo) nie mam wpływu mogę jedynie okno rozszczelnić na noc, ale to wiele nie daje. Przewiany też raczej nie był co jak wietrze pokój to on stoi za drzwiami balkonowymi i powietrze nie lecie na niego bezpośrednio ani nie stoi na przeciągu. Co mogę jeszcze napisać storczyk ma 2 keiki wyrosły bezpośrednio z rośliny matczynej nie z pędu jeden jest w b. dobrym stanie ma już 2 liście i 2 korzenie, drugi mimo, że starszy jest słaby i wątły widać, że roślina się nim karmi ![]() Ja sama nie mam pojęcia czemu tak jest rośliny ładnie rosną puszczają młode liście, mają zdrowe korzenie ale kwitnięcie im nie wychodzi ![]() ![]() ![]() PS. Po oglądałam te moje storczyki (8szt) jeszcze dokładnie pod lupką i co na jednym (ale nie tym co kwitnie) w 1 egzemplarzu znalazłam przędziorka ![]() ![]() I Tak sobie myślę, że te opadające pączki to może jego wina? Co ciekawe 2 największe na razie są zielone (odpukać) ![]() Może to jest rozwiązanie mojego problemu, ale i tak nie widzę metody która by skutecznie zwalczyła te objawy co jak opryskam to w 100% wszystkie pąki spadną, a tak mam jeszcze nadzieje w tych dwóch. Na razie przetarłam tylko liście roztworem wody i spirytusu. Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2009-11-24 o 14:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Zakorzenienie
|
a mój jakoś się nawet zbiera po przyniesieniu ze sklepu... Niepokoja mnie troszke te jego korzonki i takie ciemniejsze kropeczki na starych lisciach, ale może był tam źle podlewany, albo stał w złym miejscu...???Ale wygląda już lepiej niż tydzien temu
![]() ![]()
#3904 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za cynk, nie chciało mi się jechać i kupiłam na allegro 3 szt
![]() pomarańczowo-różówego, różowego i białego z mega kwiatami ![]() zobaczymy w jakim stanie dojdą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3905 |
Zakorzenienie
|
Kasiu ciezko powiedziec co z tym opadem, mi sie raz cos takiego zdazylo i do tej pory sie zastanawiam, ale skoro ta lepka rosa sie pojawia to moze go cosik podgryza? Jak znalazlas na nim robala to radze zrobic przemywanko woda z ludwikiem by usunac ewentualnie reszte maluchow, i trzymam kciuki by to cos pomoglo, u mnie sie czesto zdaza ze ped albo boczna galazka zaczna rosnac i nagle przestaja i potem juz nic (tak sie stalo juz u 3 pedow ktore sie pojawily)
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3906 |
Raczkowanie
|
Święte słowa Norko
![]() Doszłam do wniosku, że im bardzej się im dogadza i dba tak one na przekór. Byłam ostatnio w urzędzie miasta i tam w punkcie informacyjnym stały dwa bardzo duże okazy, żadnych podstawek z keramzytem, podlewane pewno kranówka, do okna miały 2 metry, a rosną jak na drożdżach! I ja chyba przestane o moje tak dbać, doglądać co same straty ![]() Jak Twój szpitalny maluszek? |
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Zakorzenienie
|
Maluszek calkiem, calkiem
![]() ![]() Przegladajac internet odnosnie opadajacych pakow znalazlam moja ulubiona strone o uprawie storkow - zalaczam link dla wszystkich paczatkujacych jak i bardziej obytych - krok po kroku jak traktowac falki http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=3 przeczytac nie zaszkodzi - ja jako drenaz stosuje duza kore i nie tak duzo jak pisza i podlewam kranowa ![]() Kasia tu masz link odnosnie opadania pakow http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_2.php i zdanie zniego najwazniejsze Jeśli Phalaenopsis straci pąki, a jest w dobrej kondycji, to można skrócić łodygę kwiatową trochę pod miejscem, z którego wyrastał pierwszy kwiat - zdarza się, że pojawi się na niej odgałęzienie z nowymi pąkami, które zakwitną. No ale to jak w razie czego 2 ostatnie paki ci opadna Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-11-24 o 17:10 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3908 |
Przyczajenie
|
Norko, Kasiu może tu znajdziecie odp. na Wasze pytanie?
http://www.orchidarium.pl/forum/index.php |
![]() ![]() |
![]() |
#3909 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, takie z Was znawczynie, więc mam pytanie.
Moje storki-falki w końcu wypuściły nowe pędziki...już myślałam, że się nie doczekam... ![]() ![]() Niektórym juz dawno przycięłam te stare łodygi, zanim powypuszczały nowe, a niektórym zostawiłam nieruszone-w ramach eksperymentu. I tu moje pytanie, czy mogę obciąć teraz te stare łodygi, jak stork puszcza nowe od samego dołu? Nie stanie się nic tym nowym? Nie wybaczyłabym sobie, gdyby coś im się stało - tyle na nie czekałam... |
![]() ![]() |
![]() |
#3910 |
Przyczajenie
|
hej
![]() a co ja mam zrobic z tym fantem??? keik dosc duzy ale nie ma korzonków ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3911 |
Zakorzenienie
|
Renia, poczekaj aż wypuści chociaż ze 3 korzonki, ja bym tak zrobiła
Zobaczcie co znalazłam na jednej aukcji na allegro, na której sprzedawany jest storczyk phalaenopsis: Wilgotność podłoża: Należy przelewać podłoże wodą ok 20'C. Najlepiej codziennie. Nawożenie Phalaenopsisy nawozić należy raz w tygodniu. Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2009-11-25 o 14:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3912 |
Raczkowanie
|
Wyrzuciłam 10
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() oczekiwanie na reakcję 5 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() I tak było mojej kolekcji 38 sztuk ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3913 |
Rozeznanie
|
Witam wszystkie Storczykomaniaczki i Wasze Storczyki
![]() Ja mojego Phalaenopsisa dostałam od męża w sobotę i po prostu zakochałam się na amen ![]() ![]() Starałam się przeczytac częsciowo wątek ale nie ukrywajmy jest tuprawie 300 stron więc jeszcze trochę mi zejdzie ![]() Dowiedziałam się z nich min jak podlewac ![]() ![]() ![]() ![]() Mam nadzieję ze mnie zrozumiałycie.Wkleję zdjęcia mojego podopiecznego i jakbyscie mogły spojzec to będę bardzo wdzięczna ![]() Mam nadzieję ze przyjmiecie mnie do swojego grona bo mam zamiar powiększyc moją kolekcję ![]()
Edytowane przez manusiakubusia Czas edycji: 2009-11-25 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Przyczajenie
|
Myślę, że to przez zmianę otoczenia. Ja też ostatnio tak miałam. Po przyniesieniu do domu część pąków zaschła i opadła.
Teraz wstrzymaj się z podlewaniem. Zielone korzenie = mokre podłoże. Nie wiem co z tymi brązowymi plamami na korzeniach powietrznych? Może bardziej doświadczeni się wypowiedzą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A poza tym cieplutko witamy w naszym gronie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3916 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() jestem pewna,ze raz dwa bedziesz miala nowe i piekne storaski. Ja co prawda mam niecale 30 ale nie wyobrazam sobie straty nawet jednego,tym bardziej mi przykro ![]()
![]() |
#3917 |
Zakorzenienie
|
Manusiakubusia chyba trafil wam sie okaz ktory juz kwitl od jakiegos czasu i zwyczajnie ze starosci kwiatki zaczely wiednac, a te paczki - coz jesiennia i zima sie zdaza ze transport do domu powoduje szok u kwiatka, wychlodzenie i tak dalej i kwiatek sie aklimatyzujac zrzuca paki, ale powinien wypuscic nowa lodyge kwiatowa wiec sie nie martw
![]() Ewelinka ja na poczatku mojej przygody ze stroczykami tez usmiercilam kilka - ale tylko kilka gdyz nigdy nie mialam ich wielu na raz tylko pojedyncze sztuki na ktorych sie uczylam, z tamtego okresu do dzis dotrwaly 2 - bialy z rozowa wazka i dendrobium i oba pieknie kwitna i sa potezne, oba u mnie sa okolo 3 lat ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3918 |
Przyczajenie
|
co wiemy o storczykach?
Witam serdecznie wszystkich!!
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu odmiany mojej orchidei ![]() Edytowane przez aleksandrija Czas edycji: 2009-11-25 o 20:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
Rozeznanie
|
Chefrenek jak na razie jeszcze go nie podlewałam bo jak go dostałam to był dośc solidnie podlany moze nawet przelany
![]() Co do korzeni powietrznych to one wogóle są jakies dziwne,częsciowo uschnięte ![]() _Divinity_ Dziękuję za powitanie ![]() Norka27 może faktycznie kwitnie od jakiegoś czasu bo widac ze nizej tez miał kwiaty.Mam nadzieję ze zaklimatyzuje się u mnie ![]() Napiszcie mi jeszcze proszę czy w waszych domach tez jest suche powietrze i co na to Wasze storczyki?
#3920 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3921 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Raczkowanie
|
I jeszcze jedno pytanie...Czy to jest może keik??
Edytowane przez millla31 Czas edycji: 2009-11-26 o 11:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Konto usunięte
|
Dot.: co wiemy o storczykach?
Dwa duże wątki o storczykach dla Ciebie:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=storczyk i druga część: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=storczyk Może zadając tam swoje pytanie uzyskasz pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 |
Zakorzenienie
|
Milla ale slicznosci
![]() ![]() U mnie kropek sie otwiera ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3925 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3926 |
Raczkowanie
|
Ehh...już myślałam że będzie keik
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
Raczkowanie
|
Hej,
czasami warto poczekac - bez stozka wzrostu i wygladajacy na umarlaka tez potrafi przezyc: czytalyscie to? http://www.storczyki.pl/forum/table_...ast=1258314472
#3928 |
Zakorzenienie
|
powiedzcie mi co sie stało z lisciem? reszta storczyka jest w dobrym stanie, zrobiło mu sie to od stania nad kaloryferem, potem juz przestało postępować no i kiedy obciąć łodygi i jak to zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3929 |
Zadomowienie
|
Piękne ![]() manusiakubusia u mnie w jednym pokoju, gdzie jest więcej światła i suche powietrze storki stoją w osłonkach. Doniczka jest na takim podwyższeniu i nie dotyka dna. Po każdym podlewaniu zostaje na dnie trochę wody i powoli paruje, dzięki temu ładnie rosną. Można też ustawiać naczynka z wodą obok doniczki wtedy też zwiększy się wilgotność. |
![]() ![]() |
![]() |
#3930 |
Zakorzenienie
|
Ja też trzymam storki w tych osłonkach z podwyższeniem i to zdaje egzamin, bo storki z braku miejsca stoją na parapecie bezpośrednio nad kaloryferem i to im nie przeszkadza, bo od spodu paruje woda, ba nawet pędy puszczają, chociaż na noc staram się wieszać mokry ręcznik na kaloryfer, by powietrze było wilgotniejsze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.