Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-23, 19:24   #3901
norka27
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Kasiu wiem jak sie czujesz bo sama przez to przeszlam plus jak biedak chcial zakwitnac ponownie z bocznego oczka to mu TZ caly ped ulamal a 2 miesiace pozniej - rowniez boczne oczko, to ja mu ulamalam Nigdy nie buylo mi tak zal Naszczescie znowu z tej ponad rocznej galazki wypuscil boczny ped
Musisz sprawdzic co doprowadzilo do opadu, czy nie byl przelany lub przesuszony, a moze przeciag albo przestawienie? Moze owoce byly w poblizu albo przenawozony? Trzymam kciuki, moze wypusci z bocznego oczka tak jak u tego mojego biedaka, kiedy mial zmienione podloze? Moze ma zasolone i juz czas?
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 12:57   #3902
kasia_tomeq
Raczkowanie

Norko dziękuje za odpowiedź co do pytań to już odpowiadam:

To mój pierwszy storczyk w grudniu będzie rok jak go mam cały czas od początku stał na południowym oknie w lecie okno było cieniowane, nie był przestawiany, podlewam raz na 2 tyg, odżywkę do wody daje jak sobie przypomnę ziemie miał wymienianą jak go kupiłam, ale jak już zrzucił kwiaty co zawsze sprawdzam co jest w podłożu jak kupię nowego storczyka (niecały rok temu). Podlewam go wodą destylowaną więc ziemi nie trzeba co roku wymieniać?

Co do owoców to storczyk stoi w pokoju przy drzwiach balkonowych czasem na stole mam położone jabłko ale na chwile nie że cały czas jest.
Czy to mogło zaszkodzić?

Kiedy pierwsze pączki zaczęły opadać przestawiłam storczyka w to miejsce o którym pisze wyżej co okno, na którym stał wcześniej jest pod kaloryferem i pomyślałam, że może to mu zaszkodziło. Na temperaturę w mieszkaniu (stare budownictwo) nie mam wpływu mogę jedynie okno rozszczelnić na noc, ale to wiele nie daje.

Przewiany też raczej nie był co jak wietrze pokój to on stoi za drzwiami balkonowymi i powietrze nie lecie na niego bezpośrednio ani nie stoi na przeciągu.

Co mogę jeszcze napisać storczyk ma 2 keiki wyrosły bezpośrednio z rośliny matczynej nie z pędu jeden jest w b. dobrym stanie ma już 2 liście i 2 korzenie, drugi mimo, że starszy jest słaby i wątły widać, że roślina się nim karmi co często liście mu się marszczą, kiedy podleje na chwile jest dobrze i od nowa może to, że roślina ma 2 keiki osłabia pęd kwiatowy i roślina traci pączki?

Ja sama nie mam pojęcia czemu tak jest rośliny ładnie rosną puszczają młode liście, mają zdrowe korzenie ale kwitnięcie im nie wychodzi myślę sobie, że może moje mieszkanie im nie służy

PS.

Po oglądałam te moje storczyki (8szt) jeszcze dokładnie pod lupką i co na jednym (ale nie tym co kwitnie) w 1 egzemplarzu znalazłam przędziorka nie mam pojęcia skąd się u mnie wziął
I Tak sobie myślę, że te opadające pączki to może jego wina?
Co ciekawe 2 największe na razie są zielone (odpukać) , a usychają te młodsze miejscami pojawia się lepki sok a na innych widać coś jakby kłębuszki waty wszystko mikro i ciężko gołym okiem dostrzec widać to dokładnie jak się przez lupkę patrzy.
Może to jest rozwiązanie mojego problemu, ale i tak nie widzę metody która by skutecznie zwalczyła te objawy co jak opryskam to w 100% wszystkie pąki spadną, a tak mam jeszcze nadzieje w tych dwóch.

Na razie przetarłam tylko liście roztworem wody i spirytusu.

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2009-11-24 o 14:37
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 13:33   #3903
olaaaa199111
Zakorzenienie

a mój jakoś się nawet zbiera po przyniesieniu ze sklepu... Niepokoja mnie troszke te jego korzonki i takie ciemniejsze kropeczki na starych lisciach, ale może był tam źle podlewany, albo stał w złym miejscu...???Ale wygląda już lepiej niż tydzien temu Wam życze zebyscie mogly podziwiac swoje storki w rozkwicie jak najdluzej
Stary 2009-11-24, 14:00   #3904
jola2243
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za cynk, nie chciało mi się jechać i kupiłam na allegro 3 szt
pomarańczowo-różówego, różowego i białego z mega kwiatami
zobaczymy w jakim stanie dojdą

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 16:08   #3905
norka27
Zakorzenienie

Kasiu ciezko powiedziec co z tym opadem, mi sie raz cos takiego zdazylo i do tej pory sie zastanawiam, ale skoro ta lepka rosa sie pojawia to moze go cosik podgryza? Jak znalazlas na nim robala to radze zrobic przemywanko woda z ludwikiem by usunac ewentualnie reszte maluchow, i trzymam kciuki by to cos pomoglo, u mnie sie czesto zdaza ze ped albo boczna galazka zaczna rosnac i nagle przestaja i potem juz nic (tak sie stalo juz u 3 pedow ktore sie pojawily) Albo pojawiaja sie paczki na przedluzeniu i potem opadaja I badz tu madry co im szkodzi
Stary 2009-11-24, 16:54   #3906
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
I badz tu madry co im szkodzi
Święte słowa Norko

Doszłam do wniosku, że im bardzej się im dogadza i dba tak one na przekór. Byłam ostatnio w urzędzie miasta i tam w punkcie informacyjnym stały dwa bardzo duże okazy, żadnych podstawek z keramzytem, podlewane pewno kranówka, do okna miały 2 metry, a rosną jak na drożdżach!
I ja chyba przestane o moje tak dbać, doglądać co same straty

Jak Twój szpitalny maluszek?
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-24, 17:04   #3907
norka27
Zakorzenienie

Maluszek calkiem, calkiem Liscie sztywne ma, nic mu nie wiotczeje, zobaczymy co dalej
Przegladajac internet odnosnie opadajacych pakow znalazlam moja ulubiona strone o uprawie storkow - zalaczam link dla wszystkich paczatkujacych jak i bardziej obytych - krok po kroku jak traktowac falki http://www.storczyki.pl/?pokaz=uprawa&dzial=3 przeczytac nie zaszkodzi - ja jako drenaz stosuje duza kore i nie tak duzo jak pisza i podlewam kranowa

Kasia tu masz link odnosnie opadania pakow http://www.storczyki.org.pl/uprawa/FAQ/article_2.php i zdanie zniego najwazniejsze
Jeśli Phalaenopsis straci pąki, a jest w dobrej kondycji, to można skrócić łodygę kwiatową trochę pod miejscem, z którego wyrastał pierwszy kwiat - zdarza się, że pojawi się na niej odgałęzienie z nowymi pąkami, które zakwitną.
No ale to jak w razie czego 2 ostatnie paki ci opadna

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-11-24 o 17:10

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-24, 21:08   #3908
Chefrenek
Przyczajenie

Norko, Kasiu może tu znajdziecie odp. na Wasze pytanie?

http://www.orchidarium.pl/forum/index.php
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 09:57   #3909
ButterBear
Zakorzenienie

Dziewczyny, takie z Was znawczynie, więc mam pytanie.

Moje storki-falki w końcu wypuściły nowe pędziki...już myślałam, że się nie doczekam... No ale wypuściły...
Niektórym juz dawno przycięłam te stare łodygi, zanim powypuszczały nowe, a niektórym zostawiłam nieruszone-w ramach eksperymentu.
I tu moje pytanie, czy mogę obciąć teraz te stare łodygi, jak stork puszcza nowe od samego dołu? Nie stanie się nic tym nowym? Nie wybaczyłabym sobie, gdyby coś im się stało - tyle na nie czekałam...

Hania

ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 11:08   #3910
renia25
Przyczajenie

hej
a co ja mam zrobic z tym fantem??? keik dosc duzy ale nie ma korzonków, wiec jak ja mam go zordzielc ?
renia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 12:33   #3911
jola2243
Zakorzenienie

Renia, poczekaj aż wypuści chociaż ze 3 korzonki, ja bym tak zrobiła

Zobaczcie co znalazłam na jednej aukcji na allegro, na której sprzedawany jest storczyk phalaenopsis:

Wilgotność podłoża:
Należy przelewać podłoże wodą ok 20'C. Najlepiej codziennie.
Nawożenie
Phalaenopsisy nawozić należy raz w tygodniu.

Edytowane przez jola2243
Czas edycji: 2009-11-25 o 14:17

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-25, 14:42   #3912
ewelinka2026
Raczkowanie

Wyrzuciłam 10:mu r:
oczekiwanie na reakcję 5
I tak było mojej kolekcji 38 sztuk
ewelinka2026 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 15:03   #3913
manusiakubusia
Rozeznanie

Witam wszystkie Storczykomaniaczki i Wasze Storczyki.
Ja mojego Phalaenopsisa dostałam od męża w sobotę i po prostu zakochałam się na amen .Mąż smieje się ze mnie ze kupując mi kwiatka czuje się jakby mi dziecko do domu przyniósł.
Starałam się przeczytac częsciowo wątek ale nie ukrywajmy jest tuprawie 300 stron więc jeszcze trochę mi zejdzie czytałam tez artykuły ,które były podane na początku pierwszej częsci wątku.
Dowiedziałam się z nich min jak podlewac Problem u mnie jest taki ze mam bardzo suche powietrze w mieszkaniu dlatego mój storczyk stoji na kamieniach ,które do połowy wypełnione są wodą.Mam co do niego kilka obaw i prosiłabym o pomoc mianowicie: gdy go dostałam miał 5 kwiatków z tym ze dwa były zwiędnięte i odpadły w poniedziałek,teraz więdną kolejne dwa i jeden pąk robi się lekko żółty.Dodam jeszcze ze dwa malutkie pączki na górze kazdej kończyne były zasuszone ale nad nimi rosnie jakby dalej ta lodyżka
Mam nadzieję ze mnie zrozumiałycie.Wkleję zdjęcia mojego podopiecznego i jakbyscie mogły spojzec to będę bardzo wdzięczna
Mam nadzieję ze przyjmiecie mnie do swojego grona bo mam zamiar powiększyc moją kolekcję

Edytowane przez manusiakubusia
Czas edycji: 2009-11-25 o 15:07
manusiakubusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 15:20   #3914
Chefrenek
Przyczajenie

Myślę, że to przez zmianę otoczenia. Ja też ostatnio tak miałam. Po przyniesieniu do domu część pąków zaschła i opadła.

Teraz wstrzymaj się z podlewaniem. Zielone korzenie = mokre podłoże.

Nie wiem co z tymi brązowymi plamami na korzeniach powietrznych? Może bardziej doświadczeni się wypowiedzą.
Stary 2009-11-25, 15:26   #3915
_divinity_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość

Zobaczcie co znalazłam na jednej aukcji na allegro, na której sprzedawany jest storczyk phalaenopsis:

Wilgotność podłoża:
Należy przelewać podłoże wodą ok 20'C. Najlepiej codziennie.
Nawożenie
Phalaenopsisy nawozić należy raz w tygodniu.
Moje falki nie wytrzymałyby tego codziennego przelewania z odżywkami też radzę nie przesadzać...

Cytat:
Napisane przez ewelinka2026 Pokaż wiadomość
oczekiwanie na reakcję 5
Szkoda Twoich storków czasem tak bywa jak przyplącze się jakieś robactwo albo choroba... a może skusisz się i pokażesz nam swoja imponujaca kolekcję

Cytat:
Napisane przez manusiakubusia Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Storczykomaniaczki i Wasze Storczyki.
Ja mojego Phalaenopsisa dostałam od męża w sobotę i po prostu zakochałam się na amen .Mąż smieje się ze mnie ze kupując mi kwiatka czuje się jakby mi dziecko do domu przyniósł.
Starałam się przeczytac częsciowo wątek ale nie ukrywajmy jest tuprawie 300 stron więc jeszcze trochę mi zejdzie czytałam tez artykuły ,które były podane na początku pierwszej częsci wątku.
Dowiedziałam się z nich min jak podlewac Problem u mnie jest taki ze mam bardzo suche powietrze w mieszkaniu dlatego mój storczyk stoji na kamieniach ,które do połowy wypełnione są wodą.Mam co do niego kilka obaw i prosiłabym o pomoc mianowicie: gdy go dostałam miał 5 kwiatków z tym ze dwa były zwiędnięte i odpadły w poniedziałek,teraz więdną kolejne dwa i jeden pąk robi się lekko żółty.Dodam jeszcze ze dwa malutkie pączki na górze kazdej kończyne były zasuszone ale nad nimi rosnie jakby dalej ta lodyżka
Mam nadzieję ze mnie zrozumiałycie.Wkleję zdjęcia mojego podopiecznego i jakbyscie mogły spojzec to będę bardzo wdzięczna
Mam nadzieję ze przyjmiecie mnie do swojego grona bo mam zamiar powiększyc moją kolekcję
Wydaje mi się że storczyk zaczął przekwitać, opad paków czasami spowodowany jest zmiana miejsca, ale ma ładne liście i korzenie więc wszystko z nim ok
A poza tym cieplutko witamy w naszym gronie
_divinity_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-25, 15:33   #3916
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ewelinka2026 Pokaż wiadomość
oczekiwanie na reakcję 5
ojej przykro mi bardzo
jestem pewna,ze raz dwa bedziesz miala nowe i piekne storaski.
Ja co prawda mam niecale 30 ale nie wyobrazam sobie straty nawet jednego,tym bardziej mi przykro
Stary 2009-11-25, 16:42   #3917
norka27
Zakorzenienie

Manusiakubusia chyba trafil wam sie okaz ktory juz kwitl od jakiegos czasu i zwyczajnie ze starosci kwiatki zaczely wiednac, a te paczki - coz jesiennia i zima sie zdaza ze transport do domu powoduje szok u kwiatka, wychlodzenie i tak dalej i kwiatek sie aklimatyzujac zrzuca paki, ale powinien wypuscic nowa lodyge kwiatowa wiec sie nie martw
Ewelinka ja na poczatku mojej przygody ze stroczykami tez usmiercilam kilka - ale tylko kilka gdyz nigdy nie mialam ich wielu na raz tylko pojedyncze sztuki na ktorych sie uczylam, z tamtego okresu do dzis dotrwaly 2 - bialy z rozowa wazka i dendrobium i oba pieknie kwitna i sa potezne, oba u mnie sa okolo 3 lat Niestety z obcowania z ziemia ogrodowa pierwszy miniaturek zginal na miejscu, potem byl przelany no i trafil mi sie jakis zawirusowany ktory wylecial z obawy przed infekcja no i jeszcze jedna miniaturka ktora jakas feralna byla od poczatku - to lista moich usmierconych w ciagu 3 lat Narazie poobserwuj te co juz masz, zobacz jak przetrwaja zime i wiosne,wstrzymaj sie z nowymi okazami - zima to nie najlepszy czas na zakupy storkow, przewaznie sa zmarzniete, przelane albo z niedoborem swiatla, maja grzybowe infekcje i tak dalej, jedynie dla milosnikow kwitnacych zima odmian ten okres jest dobry na zalupy - dendrobia, katleye itp
Stary 2009-11-25, 20:27   #3918
aleksandrija
Przyczajenie

co wiemy o storczykach?

Witam serdecznie wszystkich!!

Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu odmiany mojej orchidei

Edytowane przez aleksandrija
Czas edycji: 2009-11-25 o 20:44
aleksandrija jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 08:15   #3919
manusiakubusia
Rozeznanie

Chefrenek jak na razie jeszcze go nie podlewałam bo jak go dostałam to był dośc solidnie podlany moze nawet przelany.
Co do korzeni powietrznych to one wogóle są jakies dziwne,częsciowo uschnięte
_Divinity_ Dziękuję za powitanie

Norka27 może faktycznie kwitnie od jakiegoś czasu bo widac ze nizej tez miał kwiaty.Mam nadzieję ze zaklimatyzuje się u mnie

Napiszcie mi jeszcze proszę czy w waszych domach tez jest suche powietrze i co na to Wasze storczyki?

manusiakubusia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-26, 09:08   #3920
renia25
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jola2243

dzieki jola za radę, będę czeka na korzonki, do świat pewnie już nie wyrosną, a szkoda chciałam zawieśc mamie, bo takiego jeszcze nie ma.

renia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 09:28   #3921
millla31
Raczkowanie

GG do millla31

A ja chciałam się pochwalić!!!Oto moje nowe okazy:
millla31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 09:43   #3922
millla31
Raczkowanie

GG do millla31

I jeszcze jedno pytanie...Czy to jest może keik??

Edytowane przez millla31
Czas edycji: 2009-11-26 o 11:59
Stary 2009-11-26, 10:39   #3923
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dot.: co wiemy o storczykach?

Dwa duże wątki o storczykach dla Ciebie:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=storczyk
i druga część:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...light=storczyk
Może zadając tam swoje pytanie uzyskasz pomoc.
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 10:46   #3924
norka27
Zakorzenienie

Milla ale slicznosci To cos to nie keik tylko nowa bulwa a z kazda nowa bulwa wiaze sie kwitnienie Roslina nie powtarza kwitnienia na starej bulwie, zuzywa ja jako magazyn wody i mineralow dla mlodej bulwy Poczekaj troche a za jakis czas wyjdzie z tej bulwy nowy ped, tu masz instrukce obslugi katlei w skrocie http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
U mnie kropek sie otwiera , to jego drugie kwitnienie w tym roku - kupiony zostal w maju i od 2,5 miesiaca czekam cierpliwie hehe az z pedu cos sie otworzy, a tu 2 na raz
Stary 2009-11-26, 11:21   #3925
Chefrenek
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Milla ale slicznosci To cos to nie keik tylko nowa bulwa a z kazda nowa bulwa wiaze sie kwitnienie Roslina nie powtarza kwitnienia na starej bulwie, zuzywa ja jako magazyn wody i mineralow dla mlodej bulwy Poczekaj troche a za jakis czas wyjdzie z tej bulwy nowy ped, tu masz instrukce obslugi katlei w skrocie http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
U mnie kropek sie otwiera , to jego drugie kwitnienie w tym roku - kupiony zostal w maju i od 2,5 miesiaca czekam cierpliwie hehe az z pedu cos sie otworzy, a tu 2 na raz
Czy to samo dotyczy cambrii? Co się dzieje ze starą bulwą? Zamiera czy tak sobie rośnie dalej?
Stary 2009-11-26, 11:56   #3926
millla31
Raczkowanie

GG do millla31

Ehh...już myślałam że będzie keik(Bo jakoś tak dziwnie wygląda ta bulwa...tamta stara jest wielka gruba i ma inny kształt....no ale poczekamy zobaczymy)Może zakwitnie.
Stary 2009-11-26, 11:58   #3927
kotekpsotek
Raczkowanie

Hej,

czasami warto poczekac - bez stozka wzrostu i wygladajacy na umarlaka tez potrafi przezyc:
czytalyscie to?

http://www.storczyki.pl/forum/table_...ast=1258314472

Kotek Psotek
kotekpsotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 13:26   #3928
Lilith890502
Zakorzenienie

powiedzcie mi co sie stało z lisciem? reszta storczyka jest w dobrym stanie, zrobiło mu sie to od stania nad kaloryferem, potem juz przestało postępować no i kiedy obciąć łodygi i jak to zrobić?
Lilith890502 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 14:36   #3929
_divinity_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez millla31 Pokaż wiadomość
A ja chciałam się pochwalić!!!Oto moje nowe okazy:

Piękne zwłaszcza ten pierwszy!

manusiakubusia u mnie w jednym pokoju, gdzie jest więcej światła i suche powietrze storki stoją w osłonkach. Doniczka jest na takim podwyższeniu i nie dotyka dna. Po każdym podlewaniu zostaje na dnie trochę wody i powoli paruje, dzięki temu ładnie rosną. Można też ustawiać naczynka z wodą obok doniczki wtedy też zwiększy się wilgotność.
_divinity_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-26, 14:50   #3930
jola2243
Zakorzenienie

Ja też trzymam storki w tych osłonkach z podwyższeniem i to zdaje egzamin, bo storki z braku miejsca stoją na parapecie bezpośrednio nad kaloryferem i to im nie przeszkadza, bo od spodu paruje woda, ba nawet pędy puszczają, chociaż na noc staram się wieszać mokry ręcznik na kaloryfer, by powietrze było wilgotniejsze

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości