|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Falki maja niesamowita zdolnosc przystosowania
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3902 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja wiem, że podręczniki swoje, a życie swoje. Wg książek, moje storki nie mają prawa żyć ![]()
![]() |
#3903 |
Raczkowanie
|
Norka wierzę
![]() Bierka nie wątpię, że w Norwegi i innych miejscach Świata są świetni specjaliści ![]() Co do opadania pączków to ja mam takie dwa białe z ważką w żółtą panterkę co od patrzenia na nie pączki odpadają ![]() Norka i inne dziewczyny z doświadczeniem w miltoniopsis co sądzicie o hybrydzie miltoni? Pod prysznic nie polecam wstawiać zalanie stożka to szybka droga do zgnilizny o czym sama się przekonałam, a zalałam go nie chcący przy podlewaniu zaraz odsączyłam wodę ręcznikiem papierowym ale nie pomogło!
#3904 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny stosujecie mgiełkę? Ten preparat można stosować również zimą?
#3905 |
Rozeznanie
|
muszę się z wami podzielic moją radością... dwa lata temu moja "teściowa" przelała storka ja go przesadziłam a ona znów go przelała biedaczek był taki piękny a ona go "zniszczyła" zabrałam go do siebie do domu wycięłam zgnite korzenie zostały tylko 3 małe korzonki i 2 listki i łodyżka z keikiem przez 2 lata wyrosły 2 liście a keik ostatnio usechł mimo reanimacji ale za to teraz storek po dwóch latach zaczął się odwdzięczać i puścił 1 nowy listek i dziś zauważyłam mały pęd kwiatowy
![]() ![]() także jesli któraś z was zwątpi w storka którego ratuje ... dziewczyny nie poddawajcie się ![]()
#3906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3907 |
Zakorzenienie
|
Karolcia to masz szczescie, moi rodzice mieszkaja w Grudziadzu i tam woda tak zakamieniona jest ze wiekszosc kwiatow umiera od podlewania ich kranowka, wszystko musi sie odstac i wtedy podlewanie - a storki to wode gotuja lub zbieraja snieg albo deszczowke. Kamien taki ze szklanki i sztucce cale w bialym nalocie. U mnie na szczescie woda cacy wiec tez kranowka ale z tym prysznicem to btm uwazala bo jak wleci w stozek to nie bedzie wesolo - ja po prysznicowaniu wydmuchuje wode z zakamarkow i usuwam resztke patyczkiem do uszu lub papierowym reczniczkiem.
Co do miltonii - zawsze chcialam miec ale nigdy sie nie odwazylam, za duzo podruzuje i nie dam rady utrzymac porzadanej wilgotnosci - u mnie tesciowa ma zabronione podlewac storki i sa czesto po kilka tygodnie bez takowej. Kupilam takie szklane kulki z rurka do nawadniania jak mnie nei ma. Miltonia jest kaprysna ale jesli u ciebie sie jej spodoba, bedzie nie zalana ani nie przesuszona - ma miec wilgotno, nie mokro- to powinna dac rade. Reszta jak z kambriami, cymbidiami i tak dalej. |
![]() ![]() |
![]() |
#3908 |
Raczkowanie
|
A ja pewna byłam, że masz w swojej kolekcji Norko miltonię
![]() Myślę że jeśli wytrwa do wiosny to wyniosę ją do altanki w ogrodzie tam powinna dać radę ![]() Karolca to zależy od stożka zauważyłam, że w jedne woda wchłania się jak w bibułę, a w innych stoi w stożku i można spokojnie usunąć ale i tak bym nie polecała jeśli u Ciebie to działa to, ok.
#3909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziś miałam kurs po sklepach budowlanych (we wszystkich działy ogrodnicze). Storki niby tanie, ale tak nędzne, że wróciłam z pustymi rękoma. Były piękne cymbidium (dobrze napisałam?) w Obi, ale po 70 zł i urocze sabotki po 45 zł (ale to to włochate jest, fuuuuj) ![]()
![]() |
#3910 |
Zakorzenienie
|
A u mnie poustka po swiateczna, markety wyczyscily sie ze wszystkich kwiatow sprowadzonych na swietach i jest pusto
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3911 | |
Raczkowanie
|
Dziewczyny powiedzcie, czy sabotki są trudne w utrzymaniu? Tak z waszych doświadczeń.
---------- Dopisano o 07:41 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- pytam, bo koło mnie chyba szykuje się ich wyprzedaż i tak się zastanawiam... brać, nie brać.... ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3912 |
Zadomowienie
|
Witam.
Ja polecam sobotki,co prawda mam na razie jednego ale ma sie dobrze. Dbam o niego tak samo jak o reszte storczykow.Puszcza nowe przyrosty-nie wiem jak to sie fachowo nazywa i czekam az ponownie zakwitnie. Liscie ma zdrowe,rosnie wiec chyba nie jest problemowa odmiana. To tyle,jesli chodzi o moje obserwacje. Dziewczyny moj jeden storek oszalal,otworzyl paczki i kwiaty sa potworkami-wstawiam fotke. Nie wiem co moze byc przyczyna,ze mi sie tak zmutowal. Puszcza nowy ped ciekawa jestem czy kolejne kwiaty tez tak beda wygladaly. Dodam tylko,ze dbam o niego jak o wszystkie moje storki,ale tylko ten sie tak znieksztalcil ![]() Moze ktos mial podobny 'okaz' Pozdrawiam
#3913 |
Zakorzenienie
|
Bierka ale potworek.
![]() Zdjęcia sprzed 10 minut moich parapetów. ![]() Na 1 zdjęciu różowy rok temu, teraz zmienił kolor i teraz jest o wiele jaśniejszy.
#3914 |
Zakorzenienie
|
Biały nowy
![]()
#3915 |
Zakorzenienie
|
WIecie może jak przeszyć plastikowe parapety?
![]() Chyba nie ma innego sposobu poza rozwaleniem pół ściany i wymianą na szersze? ![]()
#3916 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam zrobioną fajną sztuczkę z parapetami ![]() Stary, plastikowy parapet można wywalić, bez rozwalania ściany i zrobić nowy - np. drewniany, odpowiednio wzmocniony. Myślę, że pierwszy stolarz zajmujący się zabudowami będzie wiedział jak to zrobić. Ja mam zrobiony taki parapet na stary, betonowy (ale przez to mam nieszczelne okna ![]()
![]() |
#3917 |
Zadomowienie
|
Ariena możesz zamonotować nakładki na parapet z pcv - dostępne w marketach typu obi, castorama lub na allegro
tu masz link jak to zrobić http://czterykaty.pl/czterykaty/5,57...a_parapet.html
#3918 |
Zadomowienie
|
Mój falek niektóre korzonki ma brązowe i jakby puste w środku. Czym to może być spowodowane?
#3919 |
Raczkowanie
|
wstyd się przyznac ale chyba ususzyłam mojego storczyka
![]() da się go jeszcze uratowac?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3920 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ICOTERAZ skąd jesteś? za mną też chodzą sabotki ale w tym roku w bielskim LM ani Castoramie nie widziałam niestety może temu, że w ubiegłym roku jak był to nie cieszyły się zainteresowaniem. Trafiłam na nie jak już były przesuszone i bałam się kupić kosztowały coś ko 3o zł ale szkoda kasy jak roślina jest w stanie niezadowalającym ![]() Ariena to wszystko to Twoje kwitnienia? nic tylko pogratulować szczęściaro my się borykamy z opadającymi pąkami a u Ciebie takie cuda na parapecie ![]()
Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2011-01-05 o 15:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3921 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny pojawiły się już nowe dostawy w marketach? Chodzi mi o Kraków, ale jeśli u Was w mieście są, to pewnie i do nas dostarczą
![]()
Agnieszka Edytowane przez RoksiSK Czas edycji: 2011-01-05 o 16:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#3922 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Obecnie mam ich 19 w tym 2 zdechlaczki z pojedynczymi liśćmi w kuchni-albo będą żyły albo nie. Ostatnio jeden stamtąd wrócił już do pokoju do żywych. ![]()
![]() ![]() Edytowane przez Ariena Czas edycji: 2011-01-05 o 19:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Zadomowienie
|
Na plastiki też nie wiem, czy można... fachowiec budowlany by się przydał
![]()
#3924 |
Raczkowanie
|
widzę że ten wątek jest zamknięty dla nowych użytkowników i nie znajdę tu pomocy
![]() ![]() ![]() ![]() szkoda ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3925 |
Raczkowanie
|
Od razu wyrzucać:P myślę, że lepiej przyjąć zasadę, że w pierwszej kolejności liczymy na siebie!!!
Myślę że nikt nie odpisał bo ciężko z suchego postu coś doradzić, czy możesz wrzucić zdjęcia? Mnie nic nie mówi stwierdzenie że go ususzyłaś.. nie wiem jakie ma liście, jakie ma korzenie albo opisz starannie i jasno jak wygląda roślina a jeszcze lepiej jak wrzucisz zdjęcia... wtedy z pewnością coś doradzę ![]() Jeśli liście są zwiotczałe to trzeba je obłożyć np papierem kuchennym albo inną chusteczką mokrą, korzenie ? jeśli są jędrne, srebrzyste to ok wystarczy storczyka podlać np przez kilka godzin namaczania jeśli jest przesuszony. A dlaczego uważasz że go przesuszyłaś?
Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2011-01-05 o 22:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#3926 |
Raczkowanie
|
kilka stron wcześniej pisałam że odpadaja mu liście
![]() ![]() ![]() przpraszam ze tak nerwowo, ale nie chce go wyrzucac bo był bardzo ładny i mam go tak krótko ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
Raczkowanie
|
wrzuć zdjęcie
A co z liśćmi? ma je jeszcze czy już odpadły? te czarne plamy mogą być objawem zgnilizny, kiedyś kupiłam storczyka i w ciągu 2 tyg pozbył się wszystkich liści więc to nie musi mieć nic wspólnego z Twoja niewłaściwa uprawą ![]()
#3928 |
Wtajemniczenie
|
moj stoi, stoi, stoi... poza tym, ze ma zielone liście, nie wykazuje innej aktywności życiowej
![]() ![]() Może się go pozbędę jeśli stracę cierpliwość :P ![]()
#3929 |
Zadomowienie
|
Kobietki mój falek pięknie kwitnie, ale z jego korzonkami dzieje się coś niedobrego. Jak temu zaradzić?
![]()
#3930 |
Raczkowanie
|
zmień wodę jest za twarda i dlatego korzenie tak wyglądają, najlepsza jest destylowana, deszczówka o ile nie mieszkasz w terenach silnie zanieczyszczonych, studzienna i ew można kupić mineralkę ale o najniższej zawartości minerałów. a jak korzenie wyglądają w doniczce? mają nowe przyrosty?
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:07.