Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-grudzień - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-16, 14:20   #3901
Agatkia
Zadomowienie

Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr

Cytat:
Napisane przez _As_ Pokaż wiadomość
Agatkia, 25.12 z om. A ważony był ostatnio 2 listopada i miał 1975g. Teraz wizytę mamy 30-go. A jak Twój dzieć?
Mój 10 listopada ważył 2500 gram O, to rzeczywiście mamy bardzo zblizony termin porodu Ja teraz 8 grudnia idę
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:20   #3902
kretencja
Zakorzenienie

Dot.: Urodzić dzieci już bardzo chcemy,seks uprawiamy i okna myjemy:)mamy listopad-gr

Apoolonia, jedne kobiety mają siarę bardzo wcześnie, inne później, a jeszcze inne w zasadzie dopiero gdy się karmienie zaczyna

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:21   #3903
apoolonia
Rozeznanie

Ważne pytanie!!!!

W dzień porodu kończy mi się umowa
potem oczywiście zasiłek macierzyński

powiedzcie mi gdzie ja w trakcie zasiłku jestem ubezpieczona??? no i gdzie mała???
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:23   #3904
kretencja
Zakorzenienie

Apoolonia, jestem w takiej samej sytuacji. Moim zdaniem podczas zasiłku macierzyńskiego jesteś ubezpieczona w ZUSie normalnie. Nie wiem, jak u Ciebie z dzieckiem - nasz będzie ubezpieczony na męża

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-11-16, 14:24   #3905
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
Apoolonia, jedne kobiety mają siarę bardzo wcześnie, inne później, a jeszcze inne w zasadzie dopiero gdy się karmienie zaczyna

Mam nadzieję

bo naprawdę zaczyna mnie ta sytuacja niepokoić

moja mama karmiła piersią całą trójkę (1 i 2 przez miesiąc) a najmłodszego brata aż do roku

może na mnie przejdzie

za to teściowa z biustem wielkości arbuzów nie miała pokarmu przy żadnym dziecku
Stary 2010-11-16, 14:26   #3906
kretencja
Zakorzenienie

Apoolonia, nie martw się na zapas, akurat stres nie sprzyja karmieniu
Pani doradca laktacyjny na SR mówiła nam, że tak naprawdę w rzeczywistości tylko ok.5% kobiet nie jest w stanie wykarmić dziecka z tego powodu, że nie mają pokarmu i zwykle jest to kwestia zaburzeń hormonalnych u nich. W pozostałych przypadkach podobno wystarcza trochę dobrych chęci, cierpliwość i pozytywne nastawienie

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-11-16, 14:26   #3907
apoolonia
Rozeznanie

kretencja

po zasiłku wracasz do pracy??

ja ze względu na zawód no i dziecko (chce z nią choć kilka miesięcy zostać dłużej) wrócę (jeśli znajde pracę) dopiero od wrzesnia

niedawno się dowiedziałam że przez te kilka miesiecy mogę iść na zasiłek dla bezrobotnych
straszne grosze ale zawsze coś

co do karmienia to się zgodzę
moja teściowa nie była jakoś super związana z dziećmi
szybko wróciła do pracy itp.

Edytowane przez apoolonia
Czas edycji: 2010-11-16 o 14:28
Stary 2010-11-16, 14:28   #3908
kropka27
Raczkowanie

Donus, gimikis ciesze sie ze ktos mnie rozumie i ma podobne odczucia jak ja...

Daj znac Donus jak po wizycie u lekarza - ja bylam wczoraj ale jak to u mojego :/ sprawdzil wyniki i tyle nawet nie chcialo mu sie mnie przebacac- tak jak ktoras dziewczyna pisala ja tez nie miala przez cala ciaze sprawdzanej szyjki - w kazdym razie nicmi o tym nie wiadomo....
Ci lekarze tez zlewaja nieraz nas- nie pomysla jak czlowiek sie denerwuje.
Dam znac jak po KTG - ale dopiero wieczorem tam sie wybieram...
Dobra czas na Barwy szczescia i M jak milosc bo wczoraj nie ogladalam- ale czlowiek sie odmuzrza na tym L4 bez pracy.... masakra
kropka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:38   #3909
kliwia
Zakorzenienie

apolonia no ja bede dostawac zasilek dla bezrobotnych przez okres macierzynskiego, grosze ale na pampersy bedzie przynajmniej
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:39   #3910
kretencja
Zakorzenienie

Apoolonia, jeszcze nie wiem jak to będzie. Miałam umowę na czas określony w tej pracy i niespecjalnie chciałabym do niej wracać, choć szefowa powiedziała, że jeśli będzie mieć miejsce, to mnie chętnie od września zatrudni, tez na 1/2 etatu, tak jak wcześniej... Bardzo mi się nie podoba pomysł dania małego do żłobka w wieku 10 miesięcy, ale nie wiem, czy nie będzie to jedyne rozwiązanie, bo mąż nie da rady sam nas utrzymać... Do jakiejś pracy w każdym razie będę musiała wrócić... Gdyby na początek było to 1/2 etatu to mam nadzieję, że żłobka da się uniknąć przy pomocy dziadków. W końcu 1/2 etatu w oświacie to tylko 10 godzin tygodniowo...

Kliwia, nie jestem pewna, o jaki zasiłek chodziło Apoolonii, ale ja nie będę na zasiłku dla bezrobotnych, tylko na zasiłku macierzyńskim. Finansowo chyba bardziej korzystny, bo jest to średnia mojego zwykłego wynagrodzenia z ostatnich 12 miesięcy.

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010

Edytowane przez kretencja
Czas edycji: 2010-11-16 o 14:40
Stary 2010-11-16, 14:39   #3911
_paulinka2
Wtajemniczenie

zamówiłam karuzelę

jeszcze tylko laktatora mi brak

dbam o włosy

_paulinka2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:39   #3912
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kliwia Pokaż wiadomość
apolonia no ja bede dostawac zasilek dla bezrobotnych przez okres macierzynskiego, grosze ale na pampersy bedzie przynajmniej

czyli mogę iśc na zasiłek w trakcie miecierzyńskiego?

tego jeszcze nie słyszałam
Stary 2010-11-16, 14:40   #3913
kliwia
Zakorzenienie

apolonia nie wiem ja rodze w trakcie pobierania zasilku dla bezrobotnych, stad ten moj macierzynski z PUPU.
Stary 2010-11-16, 14:42   #3914
kretencja
Zakorzenienie

Apoolonia, kiedy kończy Ci się umowa o pracę - składasz w ZUS podanie o tzw. zasiłek macierzyński. Jest on wypłacany przez okres odpowiadający urlopowi macierzyńskiemu i wynosi właśnie 100% średniego wynagrodzenia za ostatnie przepracowane 12 miesięcy

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-11-16, 14:46   #3915
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Apoolonia, kiedy kończy Ci się umowa o pracę - składasz w ZUS podanie o tzw. zasiłek macierzyński. Jest on wypłacany przez okres odpowiadający urlopowi macierzyńskiemu i wynosi właśnie 100% średniego wynagrodzenia za ostatnie przepracowane 12 miesięcy

tak to wiem

tylko zastanowiło mnie to że jednocześn ie mozna pobierać zasiłek dla bezrobotnych i zasiłek macierzyński

strasznie się boję że nie dostane pracy od wrzesnia

jeśli nie uda mi się we wrzesniu czekac muszę praktycznie cały rok!
Stary 2010-11-16, 14:47   #3916
_As_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropka27 Pokaż wiadomość
dołącze się do odczuć, ale mnie męczą innym tematem - tp 25 grudnia: już nie miałaś na kiedy terminu wybrać? Będzie miał tylko jeden prezent w roku? A może jeszcze w Wigilię trafisz? Krzywdę dziecku robisz itp itd
_As_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:49   #3917
kretencja
Zakorzenienie

Moim zdaniem oba te zasiłki na raz się nie należą Kurde, trzeba będzie dopytać.

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-11-16, 14:52   #3918
Agatkia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
Mam nadzieję

bo naprawdę zaczyna mnie ta sytuacja niepokoić

moja mama karmiła piersią całą trójkę (1 i 2 przez miesiąc) a najmłodszego brata aż do roku

może na mnie przejdzie

za to teściowa z biustem wielkości arbuzów nie miała pokarmu przy żadnym dziecku
Czas pojawienia się siary nie ma nic wspólnego z tym, czy będziesz mogła karmić czy nie. Masz gruczoły piersiowe, masz przysadkę mózgową wytwarzającą hormony odpowiedzialne za produkcje i wypływ mleka- więc będziesz karmić!!!! Problemy z karmieniem naprawdę głównie wynikają głównie ze złego przystawiania albo innych błędów w samym karmieniu, których nie jesteśmy świadomi. Brakowi pokarmu najbardziej sprzyja też stres.

KARMIENIE ZACZYNA SIĘ W GŁOWIE, pamiętaj o tym!!!!!

Ale się wymądrzam...

Edytowane przez Agatkia
Czas edycji: 2010-11-16 o 14:54
Agatkia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 14:54   #3919
kretencja
Zakorzenienie

As, ludzie gadają co im ślina na język przyniesie, nawet 5 minut się nie zastanowią, czy nie sprawią komuś przykrości.
Też słyszałam od kilku osób, że bardzo nieciekawy czas na urodziny - brzydko, zimno, święta zaraz, więc prezenty pewnie będą łączone... No żesz ****a, jakbym sama nie wiedziała Ale staraliśmy się już 10 czy 11 cykli i co, mieliśmy przerwać tylko po to, żeby przypadkiem się w grudniu nie urodził?
Do mnie na szczęscie nie wydzwaniają, żeby zapytać czy to już. Termin mam niby na 6 lub 8 grudnia dopiero, więc jeszcze się wstrzymują I rozdzwonić się nie zdążą mam nadzieję, bo najpóźniej 30 listopada idę do szpitala.
No i nie rozumiem tego hasła - "ale powiadomisz nas?". Nie, kuźwa, urodzę, zabunkruję małego w piwnicy i ujawnię dopiero jak będzie pełnoletni

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010

Edytowane przez kretencja
Czas edycji: 2010-11-16 o 14:55
Stary 2010-11-16, 15:01   #3920
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
dołącze się do odczuć, ale mnie męczą innym tematem - tp 25 grudnia: już nie miałaś na kiedy terminu wybrać? Będzie miał tylko jeden prezent w roku? A może jeszcze w Wigilię trafisz? Krzywdę dziecku robisz itp itd
nic mi nie mów albo teksty typu: oby dziecko w styczniu się urodziło, młodsze rok będzie, a jak w grudniu, to pokrzywdzone" no kurcze, czy ja sama wybrałam termin 28 grudnia

po zakończeniu umowy o pracę zasiłek macierzyński wypłaca bezpośrednio ZUS, pracodawca musi do ZUS przesłać druk Z-15, ZUS tez musi mieć świadectwo pracy oraz zaświadczenie ze szpitala o porodzie.
Nie słyszałam, by można było mieć jednocześnie zasiłek dla bezrobotnych i macierzyński w każdym razie nie w tym kraju

Ja tam zadnej siary nie mam i nie zanosi się na to no ale mam nadzieję, że pokarm bedę mieć

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 15:08   #3921
monana27
Raczkowanie

[QUOTE=kropka27;23274414]czesc dziewczyny!
na poczatku oczywiscie serdeczne gratulacje dla nowych mamus! i powiem szczerze ze z calego serca zazroszcze - juz bym chcaiala zeby u mnie bylo juz po bo zaczynam fiksowac.
Dzis wybieram sie na KTG bo od rana prawie nie czuje maluszka - ze trzy delikatne ruchy i poza tym nic- normalnie zaraz zglupieje...
Poza tym juz mam dosc telefonow - czy to juz? jak sie czuje itd - kuzwa jak bedzie sie cos dzialo to dam znac- zresta termin z om mam dopiero na 24.11, (z usg na 18.11) juz nerwowo nie daje rady.
dziewczyny czy Wy tez macie takie pospinane brzuchy- moj jest szalenie twardy - a bole wieczorami sa nie do wytrzymania i moja szyjka swiruje bo cala jakby twardnieje ze siedziec nie moge (macie takie boje?)- poczatkowo myslamam ze to juz skurcze prawdziwe - ale jak sie poloze to one przechodza a rano slady po nich nie ma

Kropka, ja mialam podobnie ze skurczami. U mnie zaczelo sie juz na trzy tygodnie przed porodem ( a urodzilam w 38 tyg), skorcze i bole mialam czesto, bylo kilka falszywych alarmow, i wizyt w szpitalu. Nawet dwukrotnie chcieli mnie zostawiac, ale odmawialam bo wolalam poczekac na faktyczna akcje porodowa w domu. Skorcze pojawialy sie regularnie, nawet co 5 minut, po czym po ok 2 godzinach uspokajaly sie. I tak kilka razy w tygodniu. Czasami to wrecz plakalam z bolu. Juz obawialam sie nawet ze niebede mogla rozpoznac prawdziwego porodu, ale po tym jak wody mi odeszly to juz bylo wiadomo ze to juz..

Jesli chodzi o wage dziecka, to bardzo czsto wyniki z badan usg okazuja sie dalekie od prawdy. W przypadku mojeje znajomej roznica ta wynosila az 0,5kg

Cytat:

jestem w szoku od 22tc siara?
ja tez mialam siare juz w 6 miesiacu, wszystkie staniki brudzilam. Za to teraz po porodzie to nieraz cieknie bez powodu.
monana27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 15:10   #3922
kliwia
Zakorzenienie

apolonia ja nie napisalam ze one sa wyplacane jednoczesnie. wydaje mi sie ze nie
Stary 2010-11-16, 15:13   #3923
_As_
Raczkowanie

Cytat:
As, ludzie gadają co im ślina na język przyniesie, nawet 5 minut się nie zastanowią, czy nie sprawią komuś przykrości.
Też słyszałam od kilku osób, że bardzo nieciekawy czas na urodziny - brzydko, zimno, święta zaraz, więc prezenty pewnie będą łączone... No żesz ****a, jakbym sama nie wiedziała Ale staraliśmy się już 10 czy 11 cykli i co, mieliśmy przerwać tylko po to, żeby przypadkiem się w grudniu nie urodził?
Do mnie na szczęscie nie wydzwaniają, żeby zapytać czy to już. Termin mam niby na 6 lub 8 grudnia dopiero, więc jeszcze się wstrzymują I rozdzwonić się nie zdążą mam nadzieję, bo najpóźniej 30 listopada idę do szpitala.
No i nie rozumiem tego hasła - "ale powiadomisz nas?". Nie, kuźwa, urodzę, zabunkruję małego w piwnicy i ujawnię dopiero jak będzie pełnoletni
Dzięki, wiesz, my mieliśmy w lipcu 8 rocznice slubu, staraliśmy się cały 2009 i w końcu poszliśmy do kliniki. Jak już tam kazali mi zrobić 30 różnych badań, no to się udało własnym sumptem radość była do 18.12- zarodek obumarły, zapraszamy na czyszczenie. Całe święta w zeszłym roku przeryczałam, a 28.12 już byłam po zabiegu...
A rodzinka (ciotki i dalsze odłamy, bo najbliźsi nas bardzo wspierali) teksty: Kiedy dziecko? No, naszej Asi to się nie chce....
Siekiera z kieszeni wypada

Edytowane przez _As_
Czas edycji: 2010-11-16 o 15:15
_As_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 15:13   #3924
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
nic mi nie mów albo teksty typu: oby dziecko w styczniu się urodziło, młodsze rok będzie, a jak w grudniu, to pokrzywdzone" no kurcze, czy ja sama wybrałam termin 28 grudnia

po zakończeniu umowy o pracę zasiłek macierzyński wypłaca bezpośrednio ZUS, pracodawca musi do ZUS przesłać druk Z-15, ZUS tez musi mieć świadectwo pracy oraz zaświadczenie ze szpitala o porodzie.
Nie słyszałam, by można było mieć jednocześnie zasiłek dla bezrobotnych i macierzyński w każdym razie nie w tym kraju

Ja tam zadnej siary nie mam i nie zanosi się na to no ale mam nadzieję, że pokarm bedę mieć

Teraz dostaje zasiłek chorobowy od pracodawcy (przekroczył liczbę pracowników)
jak urodzę muszę iśc do pracy ze świadectwem pracy
i pracodawca wysyła to do ZUZu
potem zasiłek dostaje juz od ZUZu
dobrze myślę??

a powiedz jak z ubezpieczeniem?
w trakcie zasiłku macierzyńskiego ubezpieczona jestem przez ZUS, dziecko również?
Stary 2010-11-16, 15:17   #3925
kretencja
Zakorzenienie

Dziewczyny, w ogóle coś dziwnego zaobserwowałam, ciekawa jestem, czy któraś z Was też to ma. Goliłam się dziś rano, więc sobie pozaglądałam tu i ówdzie przy pomocy lusterka. I zobaczyłam na skórze miedzy pochwą a odbytem takie jakby blizny czy raczej... rozstępy Normalnie dwie takie niezbyt długie pręgi, jakby blizny, nie dochodzą do samego odbytu. Czy to możliwe, że skóra tam jest tak obciążona wagą macicy i naciskiem dziecka już, że zaczęła się rozchodzić? O rozstępach na kroczu to jeszcze nie słyszałam

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

As, niektórzy naprawdę się zachowują poniżej wszelkiej krytyki

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-11-16, 15:26   #3926
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, w ogóle coś dziwnego zaobserwowałam, ciekawa jestem, czy któraś z Was też to ma. Goliłam się dziś rano, więc sobie pozaglądałam tu i ówdzie przy pomocy lusterka. I zobaczyłam na skórze miedzy pochwą a odbytem takie jakby blizny czy raczej... rozstępy Normalnie dwie takie niezbyt długie pręgi, jakby blizny, nie dochodzą do samego odbytu. Czy to możliwe, że skóra tam jest tak obciążona wagą macicy i naciskiem dziecka już, że zaczęła się rozchodzić? O rozstępach na kroczu to jeszcze nie słyszałam

---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ----------

As, niektórzy naprawdę się zachowują poniżej wszelkiej krytyki
wiwem że jedna z wizażanek na tym wątku poruszała ten temat
i sie smiala że peka przed porodem hahah

wiec napewno nie jesteś sama

a ja przy okazji zobaczę
Stary 2010-11-16, 15:26   #3927
Aliszcze
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz dostaje zasiłek chorobowy od pracodawcy (przekroczył liczbę pracowników)
jak urodzę muszę iśc do pracy ze świadectwem pracy
i pracodawca wysyła to do ZUZu
potem zasiłek dostaje juz od ZUZu
dobrze myślę??

a powiedz jak z ubezpieczeniem?
w trakcie zasiłku macierzyńskiego ubezpieczona jestem przez ZUS, dziecko również?
jeśli jesteś na zasiłku chorobowym to kasa idzie z ZUSu, tylko, że pracodawca przesyła pieniądze. Po ustaniu stosunku pracy pracodawca wystawia Ci świadectwo pracy, to świadectwo zanosisz do ZUS (jak pracownik nie zaniesie to ZUS dzwoni do pracodawcy o świadectwo-tak w każdym razie często bywa u mnie w kadrach). Pracodawca jednocześnie wystawia druk Z-3 (w poprzednim moim poscie pomyliłam nazwę druku, to powinien być Z-3 a nie Z-15), który wysyła do ZUSu (bez tego ZUS nie wypłaci kasy, dlatego warto zadzwonić do kadr upominając się o Z-3, bo pracodawca nie ma obowiązku od razu wystawić Z-3, dopiero jak ZUS prześle pisemną prośbę o ten druk, a wiadomo, że ZUSowi nie spieszno do wypłacania kasy, także to może się wlec tygodniami). Poza tym pracodawca przesyła ZUSowi zaświadczenie ze szpitala o porodzie (to dostarczasz do zakładu pracy).

Co do ubezpieczenia dziecka, to nie wiem, jak to wygląda z ZUSem, bo jak ustaje stosunek pracy to wysyłamy Z-3 do ZUSu i potem już się nie interesujemy byłym pracownikiem w kadrach to musisz dopytać w ZUSie. Albo ojciec dziecka może ubiezpieczyć na siebie dziecko przez swój zakład pracy

Joasia przyszła na świat 19.12.2010- jest naszym cudem

http://www.suwaczki.com/tickers/km5skrhmyifedqdn.png

nadzieja umiera ostatnia.....

Edytowane przez Aliszcze
Czas edycji: 2010-11-16 o 15:28
Aliszcze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 15:30   #3928
kretencja
Zakorzenienie

Apoolonia, to ja chyba pisałam
Bo zauważyłam takie maleńkie pęknięcia na krawędzi pochwy, ale to co innego było. Po prostu pękła mi śluzówka i poleciało nawet trochę krwi. A to jest coś innego i wygląda autentycznie jak rozstępy

RAZEM OD 5.03.2000.

TYMEK - 26.11.2010
Stary 2010-11-16, 15:32   #3929
Donuś
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kropka27 Pokaż wiadomość

Daj znac Donus jak po wizycie u lekarza - ja bylam wczoraj ale jak to u mojego :/ sprawdzil wyniki i tyle nawet nie chcialo mu sie mnie przebacac- tak jak ktoras dziewczyna pisala ja tez nie miala przez cala ciaze sprawdzanej szyjki - w kazdym razie nicmi o tym nie wiadomo....
Ci lekarze tez zlewaja nieraz nas- nie pomysla jak czlowiek sie denerwuje.
Dam znac jak po KTG - ale dopiero wieczorem tam sie wybieram...
Dobra czas na Barwy szczescia i M jak milosc bo wczoraj nie ogladalam- ale czlowiek sie odmuzrza na tym L4 bez pracy.... masakra
Ja tez nie miałam szyjki badanej a przynajmniej gin nigdy nic nie mowił&brvbar; o długosci...
Dam znac jak wroce a ty odezwij sie po ktg...

Cytat:
Szkoda słuchac takich rzeczy.. A ja ostatnio usłyszałam ze listopad to taki brzydki szary miesiac i czy nie moglismy innego wybrac co smieszniejsze powiedziała to para ktora juz 2 lata stara sie o dziecko....

Cytat:
Ja nie mam takich objawów ... A moze nie moge dojrzec

Donuś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 15:34   #3930
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Aliszcze Pokaż wiadomość
jeśli jesteś na zasiłku chorobowym to kasa idzie z ZUSu, tylko, że pracodawca przesyła pieniądze. Po ustaniu stosunku pracy pracodawca wystawia Ci świadectwo pracy, to świadectwo zanosisz do ZUS (jak pracownik nie zaniesie to ZUS dzwoni do pracodawcy o świadectwo-tak w każdym razie często bywa u mnie w kadrach). Pracodawca jednocześnie wystawia druk Z-3 (w poprzednim moim poscie pomyliłam nazwę druku, to powinien być Z-3 a nie Z-15), który wysyła do ZUSu (bez tego ZUS nie wypłaci kasy, dlatego warto zadzwonić do kadr upominając się o Z-3, bo pracodawca nie ma obowiązku od razu wystawić Z-3, dopiero jak ZUS prześle pisemną prośbę o ten druk, a wiadomo, że ZUSowi nie spieszno do wypłacania kasy, także to może się wlec tygodniami). Poza tym pracodawca przesyła ZUSowi zaświadczenie ze szpitala o porodzie (to dostarczasz do zakładu pracy).

Co do ubezpieczenia dziecka, to nie wiem, jak to wygląda z ZUSem, bo jak ustaje stosunek pracy to wysyłamy Z-3 do ZUSu i potem już się nie interesujemy byłym pracownikiem w kadrach to musisz dopytać w ZUSie. Albo ojciec dziecka może ubiezpieczyć na siebie dziecko przez swój zakład pracy
dzięki

czyli do zusu zanosze jedynie świadectwo pracy
druk i zaswiadczenie ze szpitala przesyła pracodawca?

powiedz ile mam na to wszystko czasu?

z tym ubezpieczeniem muszę sie popytać w ZUSIE
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości