Koty część IV - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-16, 18:44   #3901
morenica
Zakorzenienie

Dot.: Koty część IV

Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Cytat:
Watch This ! foto nr 1

Małe bure jest dziwne on wciąż gada do człowieka, ale "szczeka" tak jak koty "szczekają" na ptaszki, on właśnie takie dzwięki wydaje, stąd ma otwarty dziubek na wszytskich zdjęciach hehehe
Piękności
morenica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 19:04   #3902
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Watch This ! foto nr 1
Piękne kociaki .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 22:06   #3903
Olivvek
Zadomowienie

marea zazdroszczę jakie to wszystko słodkie!

Co do żwirku to ja używam P'tit Ami z leklerka. Pyli przy nasypywaniu bo to jednak bentonit, ale ładnie pachnie i fajnie się zbryla. Co do wydajności się nie wypowiem, bo po każdym Srajtkowym posiedzeniu w kuwetce mam go na połowie kuchni
Stary 2012-06-16, 22:08   #3904
Keelie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Dziękujemy .
Sonia ma dwa lata. Lubi przytulanie, noszenie, głaskanie, mizianie, baranki ALE tylko wtedy, kiedy ona ma na to ochotę . Jak ją zbierze na amory to potrafi się wpakować na kolana albo pod kołdrę i mruczy, ale jak nie chce czułości to ucieka. Podobno właśnie brytki tak mają mieć, trzymają się z boku i obserwują człowieka, uczestniczą w życiu rodziny ale z bezpiecznej odległości.

Co do mięsa - ja nie parzę i nie przemrażam, wiem czego się obawiasz i miałam te same wątpliwości, ale tak radzą doświadczeni barferzy no i ja się tego trzymam. Była o tym dyskusja na barfnym i wyszło, że przemrażanie ani sparzanie nic nie daje (przynajmniej w domowych warunkach) i nie jest potrzebne, były do tego dane/badania/statystyki; powoływały się na specjalistów itp. ALE - nie wierz mi, poczytaj o tym.

I z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że mięso surowe podane razem z suchą karmą (lub w przeciągu 6h) grozi wymiotami.

A żwirek u mnie to od niedawna Cat' s Best Eco +.

Nimfa
przy podawaniu mięska jako dodatek do karmy suchej/mokrej nie nie ma obawy, że się przedawkuje coś .

Malla przepraszam Cię, ale dziś nie doczytam to zapytam - czy miał badanie robione?
Hmmm, to ja mam, odpuka,ć inne doświadczenia, bo na początku codziennie dawałam Talarowi tylko surową wołowinę i do tego wcinał suchą karmę i było bez ekscesów Teraz codziennie dostaje inne mięso, z czego żołądki i wołowina surowe i też jest w porządku. Ale mój kot ma chyba wyjątkowo bezproblemowy układ pokarmowy, bo tylko raz jedyny zdarzyło mu się mieć lekko luźniejszego kupala po zjedzeniu mokrej Bozity (potem się naczytałam na Barfnym wiecie, że te 95% mięsa z etykiety, to w rzeczywistości wielka ściema, więc przestałam dawać) i raz jedyny zwymiotował, kiedy zakrztusił się kawałkiem karmy. Poza tym to złoty kot, który je wszystko z wielkim apetytem Smakuje mu nawet Power of nature, która ponoć jest nieapetyczna dla kotów, więc powoli zacznę mu wprowadzać do diety. Czy ktoś może dawał kotu Ziwi Peak?? Mam próbkę i ta karma wg mnie wygląda i pachnie obrzydliwie, niczym płaskie, nieforemne kawałki błota, więc jeszcze jej nie dałam Talarowi.

A to kociak, którego spotkałam dzisiaj na przechadzce w okolicach Stawów Milickich Słodziak, który nadstawił od razu łepek do pogłaskania. Aż go miałam ochotę zabrać
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7047 (1024x576).jpg (134,9 KB, 24 załadowań)
Keelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 22:28   #3905
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Odnośnie tych zabawek: przesyłka na zoo+ to niezależnie od towaru 15 zł?

http://www.zooplus.pl/content/shippingcosts

Może widziałyście gdzieś tańsze?
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 23:07   #3906
Malla
Nie depcze krokusów

Iwona - dostałaś już zabawkę z MP?
Cytat:
Napisane przez Keelie Pokaż wiadomość
Poza tym to złoty kot, który je wszystko z wielkim apetytem
Brawa dla kota!
Cytat:
Smakuje mu nawet Power of nature, która ponoć jest nieapetyczna dla kotów, więc powoli zacznę mu wprowadzać do diety. Czy ktoś może dawał kotu Ziwi Peak?? Mam próbkę i ta karma wg mnie wygląda i pachnie obrzydliwie, niczym płaskie, nieforemne kawałki błota, więc jeszcze jej nie dałam Talarowi.
Jak miałam dwa, to jadły Powera ze smakiem, ale ten, co jadł go dłużej, przytył.

Ziwi pięknie pachnie, sama mam ochotę zjeść!
Miałam wszystkie warianty smakowe i kocur każdy omijał i chciał zakopać w misce, ale koniec końców zjadał, jak by głodny. Jak mu dodam kroplę jogurtu, to zaraz zjada, traktując jako mokrą karmę, a jak leży w misce do suchej, to omija, bo co to za karma, która nie chrupie?
Jakiś czas temu otworzyłam nowe opakowanie i przyłapałam go na tym, że zjadł całą miskę zaraz po napełnieniu.
Cytat:
A to kociak, którego spotkałam dzisiaj na przechadzce w okolicach Stawów Milickich Słodziak, który nadstawił od razu łepek do pogłaskania. Aż go miałam ochotę zabrać
Wyczuł że Pańcia barfowa, a to prawie jak myszki.
Cytat:
Sonia ma dwa lata. Lubi przytulanie, noszenie, głaskanie, mizianie, baranki ALE tylko wtedy, kiedy ona ma na to ochotę . Jak ją zbierze na amory to potrafi się wpakować na kolana albo pod kołdrę i mruczy, ale jak nie chce czułości to ucieka. Podobno właśnie brytki tak mają mieć, trzymają się z boku i obserwują człowieka, uczestniczą w życiu rodziny ale z bezpiecznej odległości.
Czekamy na kontrę Celinki.
Cytat:
A i przy okazji - skądś kojarzę już taką historię, że kot wymiotuje a jest zdrowy, całkiem możliwe nawet, że badania wyjdą dobrze, a wymioty przyczyny nie znajdą .
Jak się diagnozuje wrzody u kota? Oby nie miał ich po pańci...
Melduję, że dzisiaj rzygu nie było, a właśnie płacze za ćmą za oknem.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2012-06-16 o 23:09
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-16, 23:24   #3907
Madzik_2905
Raczkowanie

dziewczyny można coś poradzić na łamanie się wąsów? coraz więcej widzę u Dzampera, a wąsy dla kota są ważne?
Madzik_2905 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-16, 23:28   #3908
Keelie
Raczkowanie

E, to niestety mnie Ziwi odstrasza. To, co ja mam, chyba z dziczyzną, ma kolor prawie zielony, no po prostu jak torf to wygląda. Skład fajny, ale jednak wybiorę PON

To dziwne, że kot przytył po PON, z tak małą ilością węglowodanów?? No ale w sumie u ludzi też tak jest, że różne diety różnie działają...
Stary 2012-06-16, 23:41   #3909
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Madzik_2905 Pokaż wiadomość
dziewczyny można coś poradzić na łamanie się wąsów? coraz więcej widzę u Dzampera, a wąsy dla kota są ważne?
Niektórym rasom naturalnie łamią się wąsy, a koty dają sobie radę. Ale to tak tylko w ramach ciekawostki, bo nie wiem, co dolega Twojemu...
Cytat:
To dziwne, że kot przytył po PON, z tak małą ilością węglowodanów?? No ale w sumie u ludzi też tak jest, że różne diety różnie działają...
Zmieniłam karmę na mniej energetyczną, ale z większymi dziennymi porcjami i ze zbożami i schudł. Cuda.
Stary 2012-06-17, 01:30   #3910
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
(...)
Jakbym zobaczyła taki pysk o zmroku to bym zawału dostała
Strasznie demoniczny prawie jak mój śp. Diabełek

I wiecie co, nie wiem, czy zakaz podawania kotu kości z kurczaka jest aż tak zasadny. Rozpadają się na drzazgi, ale w pysku psa, który jest nierzadko wielkości kociej głowy... Dałam moim wczoraj po skrzydełku i patrzyłam- takie małe pyszczki mieliły te kościki po kawałku, nie wyobrażam sobie, jak mogłyby coś sobie uszkodzić.

---------- Dopisano o 02:30 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ----------

Srajtek mnie rozwalił co za kochane dziecko, chciało za potrzebą (chwilowo nie mam kuwetki), więc otworzyłam mu okno. Zrobił i zaraz wrócił ale za to jaki mokrutki... Taaak się wyrywał strasznie z ręcznika, a jak skończyłam go tarmosić to się rozmruczał głupek
Stary 2012-06-17, 06:20   #3911
Anitast
Zakorzenienie

Witajcie ja wczoraj widzialam takie cudo i juz chcialam go brac do domku ale maz sie nie zgodzil na nastepnego kota powiedzial ze juz nie mozemy wziasc zadnego , szkoda bo taki boski ale mysle ze szybko znajdzie nowy dom
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0033.jpg (73,9 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0037.jpg (79,1 KB, 25 załadowań)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-17, 07:16   #3912
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Odnośnie tych zabawek: przesyłka na zoo+ to niezależnie od towaru 15 zł?

http://www.zooplus.pl/content/shippingcosts

Może widziałyście gdzieś tańsze?
Od 99 przesyłka jest gratis .

---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ----------

Cytat:
Hmmm, to ja mam, odpuka,ć inne doświadczenia, bo na początku codziennie dawałam Talarowi tylko surową wołowinę i do tego wcinał suchą karmę i było bez ekscesów Teraz codziennie dostaje inne mięso, z czego żołądki i wołowina surowe i też jest w porządku. Ale mój kot ma chyba wyjątkowo bezproblemowy układ pokarmowy,
Sonia wymiotowała i na barfnym mi tłumaczyły, że to przez to, że surowe mięso i suche chrupki inaczej się trawią, ale intelighentnie tego teraz nie potrafię wytłumaczyć , w każdym razie ja już nie mieszam.

Cytat:
bo tylko raz jedyny zdarzyło mu się mieć lekko luźniejszego kupala po zjedzeniu mokrej Bozity (potem się naczytałam na Barfnym wiecie, że te 95% mięsa z etykiety, to w rzeczywistości wielka ściema, więc przestałam dawać) i raz jedyny zwymiotował, kiedy zakrztusił się kawałkiem karmy.
Też to czytałam o Bozicie i sama nie wiem , za dużo tam niewiadomych, moje nigdy nie jadły tego.

Cytat:
Poza tym to złoty kot, który je wszystko z wielkim apetytem Smakuje mu nawet Power of nature, która ponoć jest nieapetyczna dla kotów, więc powoli zacznę mu wprowadzać do diety. Czy ktoś może dawał kotu Ziwi Peak?? Mam próbkę i ta karma wg mnie wygląda i pachnie obrzydliwie, niczym płaskie, nieforemne kawałki błota, więc jeszcze jej nie dałam Talarowi.
Suchy Ziwi Peak moje jedzą, z mokrym jest problem. To samo z PoN - suchy jedzą, mokry nie chcą.

Ziwi Peak jest chyba najlepszą bezzbożową karmą u nas obecnie, możesz dać .

Może coś Iwona napisze więcej, bo prawie tylko Ziwi karmi Horusa.

Cytat:
Mam nadzieję, że nie jest bezdomny ?

---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ----------

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Jak się diagnozuje wrzody u kota? Oby nie miał ich po pańci...
Melduję, że dzisiaj rzygu nie było, a właśnie płacze za ćmą za oknem.
Była mowa o biopsji .

---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

Cytat:
A co je?
Dostaje jakieś witaminki czy coś?

Sonia dość często wymienia wąsy i nie wiem co to oznacza ale połamanych nigdy nie ma.

---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ----------

Cytat:
To dziwne, że kot przytył po PON, z tak małą ilością węglowodanów??
Też się dziwiłam.
Może na opakowaniu dzienne dawki są podane za duże? Muszę się pobawić i obliczyć tam kcal .

---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Anitast Pokaż wiadomość
Witajcie ja wczoraj widzialam takie cudo i juz chcialam go brac do domku ale maz sie nie zgodzil na nastepnego kota powiedzial ze juz nie mozemy wziasc zadnego , szkoda bo taki boski ale mysle ze szybko znajdzie nowy dom
Dlaczego ?

Stary 2012-06-17, 08:05   #3913
Nimfa20

Cytat:
o tak, wtedy tak łatwo się wszystko zamawia ooo, to muszę odwiedzić zoologa

Ze żwrików miałam Benka zwykłego i Benka dla persów, bo podobno się nie klei i nie roznosi! a ten drugi był jeszcze gorszy teraz zamówiłam drewniany Cat's best Przy króliku miałam Pinio, bardzo dobry i jak teraz ten nie zda egzaminu to właśnie będę lecieć po Pinio

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ----------

mój wspaniałomyślny kot pozwolił mi pospać dzisiaj do 8:30! a później jeden wielki krzyk a jak mama wróciła z zakupami i postawiła reklamówkę z mieśem, wędlinami, to przybiegł i złapał w zęby.... paragon i ucieeekał jakby kawał mięsa dorwał
Ja już mam kolejne rzeczy na liście

Zauważyłam, że te niektóre specjalne rzeczy dla kotów takich a takich nie zdają egzaminu.
Bo Benek ma różne rodzaje, nie? A w opakowaniach po ile ltr jest i w jakich cenach?

Chciałabym zobaczyć Twojego kota w akcji

---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Ostrowczanka Pokaż wiadomość
Hm, ja zrozumiałam że osoby, które barfują dają całe części kurczaka z kostką... Oczywiście mowa o surowym mięsie, moja Luna gotowanego nijak nie chce jeść, woli surowiznę. Ja używam żwirku silikonowego i z tych, które próbowałam najlepiej pasuje nam Vitapol.
A Ty stosujesz ten rodzaj karmienia? Ja bym nie dawała kości. Tak czy inaczej.
Stary 2012-06-17, 08:11   #3914
anty_lopka
Raczkowanie

Cytat:
Czekamy na kontrę Celinki
No to kontrujemy Moja nietypowa brytyjka lubi być tam gdzie ja. Idę do kuchni, ona jest w pokoju, nie miną 2 minuty i jest płacz i leci mały słonik Śpimy na jednej poduszce - były fotki, ale przypominam. Nawet w kibelku lubi towarzyszyć - siada sobie na progu i czeka Ostatnio do piwnicy ze mną chciała iść, ale jej nie pozwoliłam. A później TŻ powiedział mi, że płakała pod drzwiami jakby ją ktoś ze skóry obdzierał Jak siedzą przy kompie to ładuje się na kolana, ewentualnie na blat (jak jest gorąco) i nie obchodzi jej, że nie mam jak myszką ruszać - ona tu musi leżeć i basta A teraz od jakichś 10 minut atakuje futrzany ogon na sznurku, który zawieszamy jej w drzwiach. A w ciągu dnia, jak idzie spać, to tak się układa, żeby choć ogonem mnie dotykać. A najchętniej całym ciałem na mnie by leżała
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0059.jpg (133,9 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0055.jpg (139,0 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0069.jpg (131,6 KB, 13 załadowań)

GRATUJĘ - http://gratyzchaty.pl/?ref=38599

Kocia stronka
anty_lopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 08:16   #3915
Nimfa20

Cytat:
Mam ten podłużny, można z niego ułożyć dowolny kształt - okrąg, falę, "U"... Okrąg ma najmniejsze powodzenie, najlepiej spisuje się kształt fajki.
Moje oba futra szalały za tą zabawką, tak długo się bawiły, że zasypiały z łapą w środku!
Jak się nudzi, to zmieniam kształt albo przysłaniam matą tak, żeby kot musiał się dostawać do środka, czasem wkładam tam myszy lub smakołyki.

Myślę, że jest mniej wydajny niż Benek bentonitowy. Nosi się na łapkach okrutnie.
Zapachu nie czuć wcale, nie pyli, świetnie się zbryla.
U mnie wystarcza przy jednym kocie na 2 miesiące, przy dwóch na... 2 tygodnie. Mój chodzi do kuwety 4x dziennie, Szarik chodził 2x częściej. Obaj bez problemu przestawili się z bentonitu.

Ale on nie rzyga 3x dziennie, tylko raz dziennie przez trzeci dzień, wieczorem po kolacji. I raz tydzień temu.

Wet powiedział, żebym przyszła dopiero, jak wymioty będą się utrzymywać co parę dni przez miesiąc, jak będą miały jakąś barwę (na razie to woda z nieprzetrawionymi resztkami) lub pojawi się biegunka albo zmiany w zachowaniu, bo nie ma sensu szprycować kota lekami bez potrzeby.

To ten sam mały rozrabiaka co wcześniej, nawet się nie męczy, tylko cyk! puszcza pawia i leci dalej. Ma apetyt, nie jest osowiały, nie śpi więcej niż zwykle, biega standardowo jak szalony po mieszkaniu.

Dostaje pastę odkłaczającą, ale nie wiem, po jakim czasie miałabym widzieć efekty.

Przeglądnęłam to, co wkleiłaś:
- Portę już jadł wcześniej, bo miałam próbkę na tydzień od koleżanki, wymieniamy się każdą nowością. Rzygnął ostatnio po Moonlight Dinner, które jadł już wiele razy. Tydzień temu rzygnął karmą stosowaną przez miesiąc. Dzieje się to o tej samej porze, około godziny 22, jak zaczyna wieczorną fazę aktywności.
- Nie ma alergii na zboża ani kurczaka.
- Nie mam żadnych roślin w domu, moskitiery na oknach zapobiegają dostawaniu się owadów.
- Odrobaczany był w maju.
- Nie je zimnego ani gorącego, ostatnio je tylko suchą plus saszetki na jeden raz.
- Gdyby utknęło mu ciało obce lub zatrułby się czymś, wymiociny miałyby inną częstotliwość.
- Nie rzyga żółcią, kłakami ani krwią. Nie jest to zielone jak poprzednim razem, gdy miał podrażniony brzuszek ze stresu.
- Nie ma biegunki, grymasów, nie ślini się.

W sierpniu mamy szczepienie, więc w lipcu i tak zrobię mu badania laboratoryjne. Do tego czasu zaznaczam każdy rzyg w kalendarzu i pokażę to wetowi.

Może sobie podrażnił żołądek, jak był Szarik i teraz ma wrzody ... Zobaczymy, co pokażą badania krwi. Na razie daję mu mniejsze porcje jedzenia, żeby zdążył wszystko przetrawić zanim zacznie szaleć.
O, to zamówię.

Sąsiadka kupiła kiedyś taki drobniutki fioletowy żwirek- zapach ładny, długo miała, ale po całym mieszkaniu widoczne były ślady fioletowych łap.

To ja nie wiem, bo jak dla mnie co kilka dni przez miesiąc to za długo. Nawet jeśli raz dziennie.
Stary 2012-06-17, 08:34   #3916
monika_sonia
KOTerator

Cytat:

Ja bym nie dawała kości. Tak czy inaczej.
Dlaczego ?

---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Cytat:

jak dla mnie co kilka dni przez miesiąc to za długo. Nawet jeśli raz dziennie.
Dla mnie też. Biedny Daniels...

Stary 2012-06-17, 08:57   #3917
Nimfa20

Cytat:
Dlaczego ?
"
-> Kości (przede wszystkim drobiowe): drobne kości mogą uszkodzić ścianki żołądka i jelit. Częste ich podawanie prowadzi do zaparć."

A to cd. 'GRZECHÓW ŻYWIENIOWYCH':

-> Surowe mięso: może być zanieczyszczone pasożytami, bakteriami i wirusami
-> Jednostronne karmienie mięsem: niedobór składników (m.in. jod, biotyna)
-> Wołowina: z niesprawdzonego źródła (np. taniej jatki): może przenosić zarazki BSE
-> Surowa wieprzowina: może być zarażona zarazkami śmiertelnej dla kotów choroby Aujeszkiego
-> Surowe białko: zawiera awidynę, która niszczy właściwości koniecznej dla życia biotyny
-> Surowa ryba: zawiera enzym tiaminazę , który niszczy witaminę B1
-> Mleko: z powodu zawartego w nim cukru mlecznego (laktozy) nie jest dobrze tolerowane przez wiele dorosłych kotów
-> Słodycze: dla kota nieodpowiednie, a wręcz niebezpieczne. czekolada zawiera teobrominę , która nie jest rozkładana przez organizm kota i niesie niebezpieczeństwo zatrucia
-> Karma dla psów: przeznaczona specjalnie dla organizmu psa. Zawiera niewystarczające dla kota ilości białka i tłuszczu, więc częste podawanie jej mruczkowi doprowadzić może do niedoboru witamin w jego organizmie i do poważnych schorzeń
Stary 2012-06-17, 09:06   #3918
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
"
-> Kości (przede wszystkim drobiowe): drobne kości mogą uszkodzić ścianki żołądka i jelit.
No wiadomo, gotowanych kości przecież nie daję tylko surowe.

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ----------

Cytat:
A to cd. 'GRZECHÓW ŻYWIENIOWYCH':

-> Surowe mięso: może być zanieczyszczone pasożytami, bakteriami i wirusami
-> Wołowina: z niesprawdzonego źródła (np. taniej jatki): może przenosić zarazki BSE
-> Surowa wieprzowina: może być zarażona zarazkami śmiertelnej dla kotów choroby Aujeszkiego
Dlatego się podaje tylko mięso badane , a wieprzowiny się unika (chociaż ostatnio czytałam, że niektórzy podają wieprzowinę, bo jest już badana na chorobę Aujeszkiego, ale nie wczytywałam się).

Cytat:
-> Jednostronne karmienie mięsem: niedobór składników (m.in. jod, biotyna)
Jednostronne tak , ale z suplementami albo jako dodatek jest ok.

Cytat:
-> Surowa ryba: zawiera enzym tiaminazę , który niszczy witaminę B1
Nie wszystkie ryby mają tiaminazę, jest ok. 10 ryb wolnych od tiaminazyny.

Stary 2012-06-17, 09:52   #3919
Scottilion
Raczkowanie

Nimfa, skąd jest ten cytat? Co do surowego białka - jeśli dajesz całe jajko, to w żółtku jest tak dużo biotyny, że odrobina awidyny w białku zupełnie zwierzakowi nie zaszkodzi. Co do surowego mięsa - kot czy pies to drapieżniki, dają sobie radę z większością zarazków. Zwłaszcza, że podaje się przecież mięso przebadane. Wieprzowina jest w Polsce badana, ale losowo. Co prawda uważa się, że tylko w narządach wewnętrznych , mózgu i rdzeniu kręgowym może być wystarczająca ilość wirusa aby zarazić psa czy kota, mięso nie powinno stanowić zagrożenia, ale ja bym i tak przemrażała mięso wieprzowe dodatkowo (akurat w tej kwestii jestem przewrażliwiona) - w temperaturze -18 stopni wirus ginie w 100% po 35-40 dniach.
Scottilion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 10:15   #3920
Madzik_2905
Raczkowanie

Cytat:

A co je?
Dostaje jakieś witaminki czy coś?

Sonia dość często wymienia wąsy i nie wiem co to oznacza ale połamanych nigdy nie ma.

suchą Royala i mokrą narazie perfect fit, czekam na animode. Będę jutro na szczepieniu z małym, to zapytam weta

za 5l BENKA płaciłam koło 17zł, za Cats best 21.50+przesyłka, mam nadzieję, że okażę się lepszym nie wiem może trafiłam złe rodzaje, ale dla PERSÓW jest okropny! a miał się nie kleić ;o
Stary 2012-06-17, 10:20   #3921
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
suchą Royala i mokrą narazie perfect fit, czekam na animode. Będę jutro na szczepieniu z małym, to zapytam weta
Ma wąsy połamane czy mu wypadają?

Cytat:
za 5l BENKA płaciłam koło 17zł, za Cats best 21.50+przesyłka, mam nadzieję, że okażę się lepszym nie wiem może trafiłam złe rodzaje, ale dla PERSÓW jest okropny! a miał się nie kleić ;o
Jest jakiś Cat's Best dla persów?

Ja nie wiem jak to jest, ale Cat's Best przy dwóch kotach u mnie wychodzi miesięcznie mniej więcej tak samo jak Benek przy jednym kocie .

Stary 2012-06-17, 10:48   #3922
Madzik_2905
Raczkowanie

połamane ma wąsy

źle napisałam, ciamajda benek dla persów miałam i był straszny
Stary 2012-06-17, 10:53   #3923
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
połamane ma wąsy
Od zawsze?
A może rosną mu nowe?

Sonia ma krótkie wibrysy, bo ciągle jej odrastają i wypadają i tak w kółko .

Cytat:
źle napisałam, ciamajda benek dla persów miałam i był straszny
Ja może źle zrozumiałam. Benek dla persów? Czego to dla persów nie wymyślą .

Stary 2012-06-17, 10:57   #3924
agnieszka1970
Zadomowienie

Cytat:
.
Dla długowłosych polecany jest Cat's Best Nature Gold - ma grubszy żwirek i nie osiada tak bardzo na sierści
agnieszka1970 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-17, 10:59   #3925
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Napisane przez agnieszka1970 Pokaż wiadomość
Dla długowłosych polecany jest Cat's Best Nature Gold - ma grubszy żwirek i nie osiada tak bardzo na sierści

No właśnie dla długowłosych, a Benek dla persów, znaczy, że Maine Coony nie mogą do tego Benka siknąć

Stary 2012-06-17, 11:35   #3926
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
To ja nie wiem, bo jak dla mnie co kilka dni przez miesiąc to za długo. Nawet jeśli raz dziennie
Cytat:
Dla mnie też. Biedny Daniels...
Dziewczyny, ale on rzygnął raz dziennie przez 3 dni pod rząd, a nie co kilka dni przez miesiąc... Po miesiącu dopiero mam iść na badania w tym kierunku. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Wet powiedział, że nic nie wskazuje na zakażenie bakteryjne, więc mam go odkłaczać, nie zmieniać karmy, nie dawać podrobów (!) i obserwować.

Obecnie jest aktywny, wesoły, strzelił piękne bobki, dał się grzecznie wyczesać (ale jest teraz gładki, aż śliski!) i po południu idziemy na spacer, ale przypilnuję, by niczego nie zjadł. Muszę z nim wyjść, bo mam tak duszno na poddaszu, że z okna nie schodzi. Chyba że do wanny. Pasty odkłaczającej znowu nie chciał zjeść, więc polałam mu po chrupkach.
Cytat:
Oj tam, czepiasz się. Kto ma persa powie, że Nature Gold jest dla persów, a kto ma Maine Coona powie, że to dla MC. To tylko skróty myślowe, przecież nie musimy rzucać na prawo i lewo pełnymi nazwami produktów ani śpiewać składów karm po łacinie.
Cytat:
Też to czytałam o Bozicie i sama nie wiem , za dużo tam niewiadomych, moje nigdy nie jadły tego.
2x jedliśmy i nic się nie działo. Szału nie robi.
Cytat:
Suchy Ziwi Peak moje jedzą, z mokrym jest problem. To samo z PoN - suchy jedzą, mokry nie chcą.
Jeszcze nie spotkałam mokrej karmy, której by mój głupek nie zjadł.
Cytat:
Była mowa o biopsji .
I dlatego nie widzę sensu męczenia go teraz badaniami. Objawy nie są jednoznaczne.
Cytat:
Też się dziwiłam.
Może na opakowaniu dzienne dawki są podane za duże? Muszę się pobawić i obliczyć tam kcal .
To jest bardzo kaloryczna karma, ale i dawki są małe, więc powinno być ok. Niestety są tak małe, że mój chodził głodny i wszystko gryzł. Zalecają 2 porcje dziennie, ale musiałam dzielić na 3, bo jak nie zje po 21, to potem w nocy budzi mnie z głodu. Zjadł 2 paczki, a tuż przed nimi jadł Acanę, którą się najadał. Mam jeszcze 2 worki PoN.
Cytat:
Napisane przez Scottilion Pokaż wiadomość
ja bym i tak przemrażała mięso wieprzowe dodatkowo (akurat w tej kwestii jestem przewrażliwiona) - w temperaturze -18 stopni wirus ginie w 100% po 35-40 dniach.
Dzięki za informacje.
Jak widać, nie ma co na siłę wciskać ludziom barfa, to wymaga sporej wiedzy.
Cytat:
Napisane przez anty_lopka Pokaż wiadomość
No to kontrujemy Moja nietypowa brytyjka lubi być tam gdzie ja. Idę do kuchni, ona jest w pokoju, nie miną 2 minuty i jest płacz i leci mały słonik Śpimy na jednej poduszce - były fotki, ale przypominam. Nawet w kibelku lubi towarzyszyć - siada sobie na progu i czeka Ostatnio do piwnicy ze mną chciała iść, ale jej nie pozwoliłam. A później TŻ powiedział mi, że płakała pod drzwiami jakby ją ktoś ze skóry obdzierał Jak siedzą przy kompie to ładuje się na kolana, ewentualnie na blat (jak jest gorąco) i nie obchodzi jej, że nie mam jak myszką ruszać - ona tu musi leżeć i basta A teraz od jakichś 10 minut atakuje futrzany ogon na sznurku, który zawieszamy jej w drzwiach. A w ciągu dnia, jak idzie spać, to tak się układa, żeby choć ogonem mnie dotykać. A najchętniej całym ciałem na mnie by leżała
Słodka jest...
Cytat:
Napisane przez Anitast Pokaż wiadomość
Szkoda, kociak w moim typie.
Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
I wiecie co, nie wiem, czy zakaz podawania kotu kości z kurczaka jest aż tak zasadny. Rozpadają się na drzazgi, ale w pysku psa, który jest nierzadko wielkości kociej głowy... Dałam moim wczoraj po skrzydełku i patrzyłam- takie małe pyszczki mieliły te kościki po kawałku, nie wyobrażam sobie, jak mogłyby coś sobie uszkodzić.
Ryzyko zawsze jest... Przecież nawet jak jedzą myszy na wolności o znacznie mniejszych kostkach, to potem nieraz rzygają resztkami. Skądś się wzięło powiedzenie "rzygać jak kot". Mięsożercy radzą sobie naturalnie na swój sposób, ale jeden kot zniesie to gładko, a drugi może się uszkodzić, różnie bywa. Jak Twoim kotom nic się nie dzieje, to dobrze. U mojej babci wszystkie koty wychodzące jadły kości drobiowe, ale swojemu nie daję, bo nie widzę takiej potrzeby, nie chcę ryzykować.
Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Srajtek mnie rozwalił co za kochane dziecko, chciało za potrzebą (chwilowo nie mam kuwetki), więc otworzyłam mu okno. Zrobił i zaraz wrócił ale za to jaki mokrutki... Taaak się wyrywał strasznie z ręcznika, a jak skończyłam go tarmosić to się rozmruczał głupek
Jak można nie mieć kuwety? Dobrze, że reaguje jak piesek, a nie kryje się za kanapą...
Koty mruczą także ze stresu. Może wiedział, że wyrywaniem się niczego nie osiągnie. Mój mruczy w trakcie czesania, grzecznie przewraca się z jednego boku na drugi, jak kociak przy mamie.
Stary 2012-06-17, 11:35   #3927
Keelie
Raczkowanie

Cytat:
Mam nadzieję, że nie jest bezdomny
Trudno powiedzieć, bez obróżki, ale siedział sobie przy czyimś żywopłocie, wyglądał na czystego i najedzonego, widać tylko było, że kiedyś się szarpał, bo miał lekko przerwane uszko. Niestety byłam tam tylko na wycieczce, nie miałabym jak poświęcić czasu na szukanie właściciela, jazdę do weterynarza itd. Kot wyglądał na zadowolonego z życia, więc nie będę się teraz wpędzać w wyrzuty sumienia.
Stary 2012-06-17, 11:42   #3928
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Oj tam, czepiasz się. Kto ma persa powie, że Nature Gold jest dla persów, a kto ma Maine Coona powie, że to dla MC. To tylko skróty myślowe, przecież nie musimy rzucać na prawo i lewo pełnymi nazwami produktów ani śpiewać składów karm po łacinie.

To jest właśnie pełna nazwa: Benek Pers

Stary 2012-06-17, 11:53   #3929
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:

To jest właśnie pełna nazwa: Benek Pers
Jak zaczęłam pisać posta, to dyskusja dotyczyła Cat's Best. Zapytałaś "Jest jakiś Cat's Best dla persów?"
Stary 2012-06-17, 11:57   #3930
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
Jak zaczęłam pisać posta, to dyskusja dotyczyła Cat's Best. Zapytałaś "Jest jakiś Cat's Best dla persów?"
Madzik wyjaśniła, że chodzi jej o Benka.

Mnie nie dziwią te skróty myślowe, że Nature Gold jest dla persów (czyli ogólnie dla długowłosych) ale to, że taki Benek produkuje żwirek o nazwie Benek Pers.

Niedługo będzie Furmiator Pers, kuweta Pers, legowisko Pers. I wiem - niektóre z tych rzeczy już są .

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości