![]() |
#3901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3902 |
KOTerator
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Zadomowienie
|
marea zazdroszczę
![]() ![]() Co do żwirku to ja używam P'tit Ami z leklerka. Pyli przy nasypywaniu bo to jednak bentonit, ale ładnie pachnie i fajnie się zbryla. Co do wydajności się nie wypowiem, bo po każdym Srajtkowym posiedzeniu w kuwetce mam go na połowie kuchni ![]()
#3904 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A to kociak, którego spotkałam dzisiaj na przechadzce w okolicach Stawów Milickich ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3905 |
Elwirka-Elmirka :D
|
Odnośnie tych zabawek: przesyłka na zoo+ to niezależnie od towaru 15 zł?
http://www.zooplus.pl/content/shippingcosts Może widziałyście gdzieś tańsze?
#3906 | ||||
Nie depcze krokusów
|
Iwona - dostałaś już zabawkę z MP?
Brawa dla kota! Cytat:
Ziwi pięknie pachnie, sama mam ochotę zjeść! Miałam wszystkie warianty smakowe i kocur każdy omijał i chciał zakopać w misce, ale koniec końców zjadał, jak by głodny. Jak mu dodam kroplę jogurtu, to zaraz zjada, traktując jako mokrą karmę, a jak leży w misce do suchej, to omija, bo co to za karma, która nie chrupie? Jakiś czas temu otworzyłam nowe opakowanie i przyłapałam go na tym, że zjadł całą miskę zaraz po napełnieniu. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Melduję, że dzisiaj rzygu nie było, a właśnie płacze za ćmą za oknem.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-06-16 o 23:09 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Raczkowanie
|
dziewczyny można coś poradzić na łamanie się wąsów? coraz więcej widzę u Dzampera, a wąsy dla kota są ważne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3908 |
Raczkowanie
|
E, to niestety mnie Ziwi odstrasza. To, co ja mam, chyba z dziczyzną, ma kolor prawie zielony, no po prostu jak torf to wygląda. Skład fajny, ale jednak wybiorę PON
![]() To dziwne, że kot przytył po PON, z tak małą ilością węglowodanów?? No ale w sumie u ludzi też tak jest, że różne diety różnie działają... |
![]() ![]() |
![]() |
#3909 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Zmieniłam karmę na mniej energetyczną, ale z większymi dziennymi porcjami i ze zbożami i schudł. Cuda.
![]() ![]() |
![]() |
#3910 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Strasznie demoniczny ![]() ![]() I wiecie co, nie wiem, czy zakaz podawania kotu kości z kurczaka jest aż tak zasadny. Rozpadają się na drzazgi, ale w pysku psa, który jest nierzadko wielkości kociej głowy... Dałam moim wczoraj po skrzydełku i patrzyłam- takie małe pyszczki mieliły te kościki po kawałku, nie wyobrażam sobie, jak mogłyby coś sobie uszkodzić. ---------- Dopisano o 02:30 ---------- Poprzedni post napisano o 01:01 ---------- Srajtek mnie rozwalił ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3911 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3912 | ||||||||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:10 ---------- Poprzedni post napisano o 08:05 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ziwi Peak jest chyba najlepszą bezzbożową karmą u nas obecnie, możesz dać ![]() Może coś Iwona napisze więcej, bo prawie tylko Ziwi karmi Horusa. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:11 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ---------- Cytat:
Dostaje jakieś witaminki czy coś? Sonia dość często wymienia wąsy i nie wiem co to oznacza ![]() ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:12 ---------- Też się dziwiłam. Może na opakowaniu dzienne dawki są podane za duże? Muszę się pobawić i obliczyć tam kcal ![]() ---------- Dopisano o 08:16 ---------- Poprzedni post napisano o 08:15 ---------- Cytat:
![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#3913 | |
|
Cytat:
![]() Zauważyłam, że te niektóre specjalne rzeczy dla kotów takich a takich nie zdają egzaminu. Bo Benek ma różne rodzaje, nie? A w opakowaniach po ile ltr jest i w jakich cenach? Chciałabym zobaczyć Twojego kota w akcji ![]() ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- A Ty stosujesz ten rodzaj karmienia? Ja bym nie dawała kości. Tak czy inaczej.
![]() |
#3914 |
Raczkowanie
|
No to kontrujemy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#3915 | |
|
Cytat:
Sąsiadka kupiła kiedyś taki drobniutki fioletowy żwirek- zapach ładny, długo miała, ale po całym mieszkaniu widoczne były ślady fioletowych łap. To ja nie wiem, bo jak dla mnie co kilka dni przez miesiąc to za długo. Nawet jeśli raz dziennie.
![]() |
#3916 |
KOTerator
|
Dlaczego
![]() ---------- Dopisano o 09:34 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Dla mnie też. Biedny Daniels... |
![]() ![]() |
![]() |
#3917 |
|
"
-> Kości (przede wszystkim drobiowe): drobne kości mogą uszkodzić ścianki żołądka i jelit. Częste ich podawanie prowadzi do zaparć." A to cd. 'GRZECHÓW ŻYWIENIOWYCH': -> Surowe mięso: może być zanieczyszczone pasożytami, bakteriami i wirusami -> Jednostronne karmienie mięsem: niedobór składników (m.in. jod, biotyna) -> Wołowina: z niesprawdzonego źródła (np. taniej jatki): może przenosić zarazki BSE -> Surowa wieprzowina: może być zarażona zarazkami śmiertelnej dla kotów choroby Aujeszkiego -> Surowe białko: zawiera awidynę, która niszczy właściwości koniecznej dla życia biotyny -> Surowa ryba: zawiera enzym tiaminazę , który niszczy witaminę B1 -> Mleko: z powodu zawartego w nim cukru mlecznego (laktozy) nie jest dobrze tolerowane przez wiele dorosłych kotów -> Słodycze: dla kota nieodpowiednie, a wręcz niebezpieczne. czekolada zawiera teobrominę , która nie jest rozkładana przez organizm kota i niesie niebezpieczeństwo zatrucia -> Karma dla psów: przeznaczona specjalnie dla organizmu psa. Zawiera niewystarczające dla kota ilości białka i tłuszczu, więc częste podawanie jej mruczkowi doprowadzić może do niedoboru witamin w jego organizmie i do poważnych schorzeń
#3918 | |||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Nie wszystkie ryby mają tiaminazę, jest ok. 10 ryb wolnych od tiaminazyny. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
Raczkowanie
|
Nimfa, skąd jest ten cytat? Co do surowego białka - jeśli dajesz całe jajko, to w żółtku jest tak dużo biotyny, że odrobina awidyny w białku zupełnie zwierzakowi nie zaszkodzi. Co do surowego mięsa - kot czy pies to drapieżniki, dają sobie radę z większością zarazków. Zwłaszcza, że podaje się przecież mięso przebadane. Wieprzowina jest w Polsce badana, ale losowo. Co prawda uważa się, że tylko w narządach wewnętrznych , mózgu i rdzeniu kręgowym może być wystarczająca ilość wirusa aby zarazić psa czy kota, mięso nie powinno stanowić zagrożenia, ale ja bym i tak przemrażała mięso wieprzowe dodatkowo (akurat w tej kwestii jestem przewrażliwiona) - w temperaturze -18 stopni wirus ginie w 100% po 35-40 dniach.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3920 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() za 5l BENKA płaciłam koło 17zł, za Cats best 21.50+przesyłka, mam nadzieję, że okażę się lepszym ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3921 | ||
KOTerator
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja nie wiem jak to jest, ale Cat's Best przy dwóch kotach u mnie wychodzi miesięcznie mniej więcej tak samo jak Benek przy jednym kocie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Raczkowanie
|
połamane ma wąsy
![]() źle napisałam, ciamajda ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
KOTerator
|
Od zawsze?
A może rosną mu nowe? Sonia ma krótkie wibrysy, bo ciągle jej odrastają i wypadają i tak w kółko ![]() Ja może źle zrozumiałam. Benek dla persów? Czego to dla persów nie wymyślą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 | |
KOTerator
|
Cytat:
No właśnie dla długowłosych, a Benek dla persów, znaczy, że Maine Coony nie mogą do tego Benka siknąć ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3926 | |||||||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Obecnie jest aktywny, wesoły, strzelił piękne bobki, dał się grzecznie wyczesać (ale jest teraz gładki, aż śliski!) i po południu idziemy na spacer, ale przypilnuję, by niczego nie zjadł. Muszę z nim wyjść, bo mam tak duszno na poddaszu, że z okna nie schodzi. Chyba że do wanny. Pasty odkłaczającej znowu nie chciał zjeść, więc polałam mu po chrupkach. Oj tam, czepiasz się. Kto ma persa powie, że Nature Gold jest dla persów, a kto ma Maine Coona powie, że to dla MC. To tylko skróty myślowe, przecież nie musimy rzucać na prawo i lewo pełnymi nazwami produktów ani śpiewać składów karm po łacinie. Cytat:
Cytat:
I dlatego nie widzę sensu męczenia go teraz badaniami. Objawy nie są jednoznaczne. Cytat:
Cytat:
Jak widać, nie ma co na siłę wciskać ludziom barfa, to wymaga sporej wiedzy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Koty mruczą także ze stresu. Może wiedział, że wyrywaniem się niczego nie osiągnie. Mój mruczy w trakcie czesania, grzecznie przewraca się z jednego boku na drugi, jak kociak przy mamie.
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
Raczkowanie
|
Trudno powiedzieć, bez obróżki, ale siedział sobie przy czyimś żywopłocie, wyglądał na czystego i najedzonego, widać tylko było, że kiedyś się szarpał, bo miał lekko przerwane uszko. Niestety byłam tam tylko na wycieczce, nie miałabym jak poświęcić czasu na szukanie właściciela, jazdę do weterynarza itd. Kot wyglądał na zadowolonego z życia, więc nie będę się teraz wpędzać w wyrzuty sumienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3928 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() To jest właśnie pełna nazwa: Benek Pers |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3929 |
Nie depcze krokusów
|
Jak zaczęłam pisać posta, to dyskusja dotyczyła Cat's Best. Zapytałaś "Jest jakiś Cat's Best dla persów?
![]()
![]() |
#3930 | |
KOTerator
|
Cytat:
Mnie nie dziwią te skróty myślowe, że Nature Gold jest dla persów (czyli ogólnie dla długowłosych) ale to, że taki Benek produkuje żwirek o nazwie Benek Pers. Niedługo będzie Furmiator Pers, kuweta Pers, legowisko Pers. I wiem - niektóre z tych rzeczy już są ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.