|
|
#3901 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Harry Potter :)
A ja przeczytam bo jestem uparciuch i chce sobie wyrobić opinie sama
|
|
|
|
|
#3902 |
|
Zakorzenienie
|
Rowling się chyba nacpala akceptując ta sztuke
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3903 |
|
Przyczajenie
|
Chyba wolałam nie znać prawdy o Cursed Child... Rowling poleciała równo, chyba z powodu pieniędzy, no bo jak taka dobra pisarka mogłaby napisać coś tak okropnego, toż to na poziomie słabego fanfica...
|
|
|
|
|
#3904 |
|
Rozeznanie
|
chyba wolałam nie wiedzieć że ona cokolwiek jeszcze pisze....
|
|
|
#3905 |
|
Zakorzenienie
|
Ktoś mi wyjaśni jak dorosły chłop może bać się gołębi ?
Chodzi mi o Harrego i dlaczego akurat gołębi? Przecież nie z gołębiami walczył Harry i to jako dzieciak
|
|
#3906 |
|
Konto usunięte
|
Zmartwię was - te spoilery jednak były w 100% prawdziwe. RIP Harry Potter
|
|
|
|
|
#3907 |
|
Raczkowanie
|
Też potwierdzam... Spoilery, które wcześniej opisałaś ,Tassarinian ,całkowicie się potwierdziły
Żeby być fair, książka mnie wciągnęła, czytało się szybko, ale no seeeerio... córka Voldemorta? Plotki, że Scorpius jest synem Astorii i Voldemorta? No jakaś tragedia... Wierzę, że jako sztuka na żywo się broni, chciałabym mimo wszystko zobaczyć to na własne oczy (marzenia). Teraz, aby zatrzeć wrażenia po Cruised Child sięgam po starą, dobrą serię Rowling...
|
|
|
#3908 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Dot.: Harry Potter?
Wszystkie tomy HP czytałam na zasadzie: "Nie ma mnie w domu i proszę teraz niczego ode mnie nie chcieć i nie mówić do mnie bo będę warczeć!", czyli znikałam dla świata. 'Zakon Feniksa" mi się momentami dłużył ale generalnie można powiedzieć, że dorastałam wraz z głównym bohaterem. Jeśli miałabym się z jakąś postacią identyfikować to chyba z Hermioną- momentami bywa tak samo irytująco przemądrzała jak ja
![]() Kurczę, podziwiam wyobraźnię Autorki: stworzyła praktycznie alternatywny, równolegle istniejący świat, nowe nazewnictwo, które w sumie wkradło się do codziennego języka (hey, don't be such a muggle!) a na King's Cross człowiek dosłownie czasem wypatruje dziwacznie ubranych ludzi z sowami i kociołkami.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#3909 |
|
Raczkowanie
|
Tak czytam co wy tu piszecie i przecież ''Harry Potter i przeklęte dziecko'' nie napisała J.K. Rowling tylko John Tiffany and Jack Thorne. Ona tylko zgodziła się na opublikowanie tego ze względu na to że potrzebowała pieniędzy (głupie wytłumaczenie no ale niestety).
|
|
#3910 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oni współpracowali z JK Rowling, która była zaangażowana w proces kreatywny, wymyślając historię, bohaterów itp. (patrz przykładowo: https://www.pottermore.com/features/...ith-jk-rowling). oraz The collaborators she approved were Thorne and Tiffany. They emphasized that Rowling made sure they stayed true to her vision of the characters. The three worked on the story together. (http://www.ibtimes.com/who-wrote-har...d-help-2393709) Nawet na stronie przedstawienia jest dokładna informacja: Cytat:
https://www.harrypottertheplay.com/about/ |
||
|
|
|
|
#3911 |
|
Z Krainy Snów
|
Nie wiem jaka jest fabuła tego nowego opowiadania, nie chcę wiedzieć na razie, więc nie czytam spoilerów ale ja chętnie bym zobaczyła część o rodzicach HP w czasach ich młodości, kiedy oni sami chodzili do szkoły i kiedy Voldemort był młody. Mam nadzieję, że kiedyś coś takiego powstanie
![]() Ewentualnie o dzieciach Harrego i Rona, jednak tu już nie ma Sami-Wiecie-Kogo, więc musiałby być inny czarny charakter, np. nieznany syn Voldemorta
|
|
|
|
|
#3912 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3913 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, czy wszyscy wiedzą, ale w Biedrze jest Przeklęte Dziecko za 25 zł ;]
I wszystkie tomy Potterka w tej nowej cudownej odsłonie, w cenach 25-40zł. |
|
|
|
|
#3914 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#3915 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3916 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#3917 |
|
... choć nie Westwood
|
Cóż, ja kupilam w regularnej cenie. Za mma pol, czyta sie zle w tej formie sztuki... mogli to rozbudowac.
|
|
|
#3918 |
|
Konto usunięte
|
Przeczytałam to coś i moje zdanie się nie zmienia - koszmar, koszmar i jeszcze raz koszmar, spalić to, zanim złoży jaja. Moja mama ma po przeczytaniu identyczne odczucia i podobnie jak ja chce zapomnieć, że w ogóle to powstało. W życiu bym tej książki nie kupiła i nie chcę tego drugi raz czytać. Nigdy. Tego po prostu nie ma.
|
|
|
|
|
#3919 |
|
Rozeznanie
|
Wg mnie o ile sama forma sztuki nie przeszkadza, choć didaskalia nigdy nie dopowiedza tyle, co narrator "dopowie" w powieści, to już sama fabuła jest moim zdaniem średnia. Niektore postacie mają charaktery nie do końca zgodne z tym, jakie mieli w książkach. Nawet biorąc pod uwagę różnicę dwudziestu lat i nabranie nowych doświadczeń.
Scorpius i Albus dla mnie wyglądają bardziej jak para. Ale to może wynik czytania zbyt wielu fanfików. Motyw z córką Voldemorta też jak żywcem wybrane z fanfiction. Generalnie, jeżeli Rowling nie ma pomyslu na dalszy ciąg, to może lepiej by nie kontynuowałaby historii Harry'ego, a skupiła sie np. na innych opowieściach z tego świata. Może po prostu formuła historii tej trójki sie wyczerpala. Wysłane z aplikacji Forum Wizaż na Samsung Galaxy S 7 Edge |
|
|
|
|
#3920 |
|
Biała Dama
|
Zaciekawłyście mnie tym strasznym dalszym ciągiem, dzięki za cynk o pojawieniu się w Biedronce. Siostra mi upolowała bo ja nie miałam okazji i we wtorek będę ją mieć w domu. Napiszę swoje wrażenia.
|
|
|
|
|
#3921 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jestem bardzo mocno rozczarowana. Podobnie jak koleżanka wyżej - odstawiłam na półkę i udaję, że nie było. W miarę fajnie się zaczęło, a potem wszystko się posypało...
|
|
|
|
|
#3923 |
|
Zakorzenienie
|
to ja nawet nie kupuje
|
|
|
|
|
#3924 |
|
Zadomowienie
|
Ja już niestety kończę, zostało mi może z 30 stron. Miło znów przenieść się do Hogwartu ( po tylu latach)
Ogólnie bardzo mi się podobało. Tym bardziej, że są bezpośrednie nawiązania do mojej ulubionej czwartej części.
|
|
|
#3925 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ćwiczę od : 02.04.2013 100 przysiadów-> x 663 Mel B 10 min pośladki->943 Mel B 10 min brzuch->1110 Mel B 15 cardio->738 Mel B 10 min nogi->1030 Ewa Ch.(killer, skalpel)->581 Centrum Sportowca-1248 razem: 6313 cel osiągnięty z 42 na 36/34 : ) |
|
|
|
|
|
#3926 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Jestem tu nowa, ale chętnie podzielę się moją opinią o Przeklętym Dziecku, bo widzę, że większość jednak jest rozczarowana. Jak dla mnie historia jest bardzo fajna, wyjaśnia, co by się stało gdyby... i dopełnia historię, tak że sam pomysł jak dla mnie bardzo udany, to co mnie odpycha to postać Rona, która w tej części jest całkowicie zbędna, nic nie wnosi. Dwa to takie zinfantylizowane dialogi, bohaterowie nie mają już przecież 20- a mówią bardziej dziecinnie niż w poprzedniej części i ostatnie, to wyrażanie wprost niektórych kwestii. Jasne, że dramat wymaga nico innego podejścia, ale wysławianie przyjaźni, podkreślanie jak dla mnie jest nienaturalne i razi. Niemniej jednak fabuła na +, a jeśli powstanie film (z tymi samymi aktorami mniej więcej), to ma szansę być najlepszy ze wszystkich ze względu na "filmowość" historii.
|
|
|
|
|
#3927 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem, do mnie po prostu nie dociera jak ktoś może pomysł z córką Voldemorta uznać za dobry, no nie i tyle. To jest gwałt na uniwersum
|
|
|
|
|
#3928 |
|
... choć nie Westwood
|
Szczegolnie, ze to wcale nie musiala byc córka Voldemorta... kurcze, w to miejsce wystarczylo wstawic jego nadgorliwa fanke, która marzyła o jego odrodzeniu.
Mnie sie wyjatkowo nie podobala nie tyle sama koncepcja historii (no, poza tą córką... to akurat klęska), co sposob jej napisania. Tragedia! Sama forma sztuki ciezka do przetrawienia, ale te dialogi, ta sztucznosc, tego znieść nie moglam. Te postacie jakies takie bez charakteru...no po prostu NIE.
|
|
|
#3929 |
|
Zadomowienie
|
Ale dlaczego gwałt na uniwersum, Voldemort chciał być nieśmiertelny, pozostawienie po sobie potomka niejako pozwala mu na to, bo przekazanie swojej krwi itd, a że córka, to może razić faktycznie, ale z drugiej strony to coś innego a nie zawsze syn. Po za tym chyba nikt nie zakłada, że miał dziecko z miłości
|
|
|
|
|
#3930 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomijam fakt, że Voldy po to właśnie stworzył horkruksy żeby być nieśmiertelnym - dzieciak mu do tego nie był wcale potrzebny. Pomijam również fakt, że nie uważam, żeby on był zdolny do w ogóle... ekhem... wyprodukowania dziecka. Jego już przecież nawet nie można było fizycznie nazwać człowiekiem. Do tego rzekoma data ciąży Belli, która się kupy nie trzyma, bo gdyby ona faktycznie była w ciąży gdzieś tam na przestrzeni książek, to byłaby o tym wzmianka. No ale w tym czymś się nic kupy nie trzyma - od charakteru postaci, przez zmieniacze czasu, aż po córcię Voldzia, więc tu naprawdę nie ma co się logiki doszukiwać. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:53.

Chodzi mi o Harrego i dlaczego akurat gołębi? Przecież nie z gołębiami walczył Harry i to jako dzieciak

Oni współpracowali z JK Rowling, która była zaangażowana w proces kreatywny, wymyślając historię, bohaterów itp. (patrz przykładowo: