![]() |
#3901 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko o byciu AU PAIR, part. X
Cytat:
Fajny post, Marwel! Podpisuje sie pod nim obiema rekami ![]()
![]() |
![]() |
#3902 |
Raczkowanie
|
Marwel ja tez cie popieram!
![]() Co do mojej rodziny to rozmawialam z hosta i ona wciaz utrzymuje zdanie, ze jestem tu po to, zeby rozmawiac z dziecmi po angielsku... a ze mam malo obowiazkow to musze to wszystko robic.. nie mam problemu ze sprzataniem jako tako, ale tu chodzi o to ze nagle do lekkich prac domowych jakby mogli to by wcisneli teraz wszystko..
![]() |
#3903 |
Rozeznanie
|
Chcę wyjechać na rok do Londynu, mój angielski to mocne B1, jednak chciałabym uczyć się jeszcze hiszpańskiego (uczę się o 6 miesięcy). Czy dobrym rozwiązaniem jest zapisanie się do szkoły językowej z j. hiszpańskim. Czy jednak za wysoki poziom i nie dam rady nauczyć się hiszpańskiego będąc tylko na B1 z ang? Jak myślicie? Próbować? Na hiszpańskim bardzo mi zależy i nie chcę zaprzepaścić roku (sama też się uczę, jednak dodatkowe lekcje szczególnie z gramatyki byłyby bardzo pomocne).
![]() |
![]() |
#3904 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
![]() skontaktowała sie ze mną polska rodzina z Irlandii (mieszkają jakieś 30 km od Dublina) wiec przede mną pierwsza rozmowa ![]() tylko tak sie zastanawiam jak to będzie z angielskim właśnie, w mniejszym miasteczku pewnie ciężko o kursy, itp. ale że to byłby mój pierwszy w życiu wyjazd jako au pair myślę że polska rodzina byłaby ok ![]() bedę intensywnie przeglądać cały wątek bo jestem kompletnie zielona w temacie ![]() jeśli macie jakieś rady (np. jakiego kieszonkowego można sie spodziewać) piszcie proszę ![]()
![]() |
#3905 |
Raczkowanie
|
enleve dwie trzy strony wstecz da Ci jasność sytuacji.
Ciszy mnie to, że się ze mną zgadzacie. Jestem na dobrej drodze ![]() ![]()
![]() |
#3906 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny!
![]() Mam przymusowy rok przerwy i pomyślałam, że mogłabym wyjechać na parę miesięcy jako au pair do Anglii lub Hiszpanii. Poczytałam już trochę wątek i zdecydowałam, że sama poszukam rodziny, nie przez agencję. Mam parę pytań i mam nadzieję, że cierpliwie mi któraś z Was na nie odpowie ![]() Chodzi o język, uczę się go od podstawówki i zdawałam rozszerzoną maturę z angielskiego, ale wiecie jak to w szkole jest, mam opory przed mówieniem po angielsku. Dogadać się dogadam, ale czy to jest problem? Czy dogadam się z dziećmi? Czy muszę mieć swoje pieniądze? I tak zamierzam dopiero w przyszłym roku jechać, ale czy będę musiała w to dużo pieniędzy inwestować? Wiem, że rodzinę trzeba sprawdzić i nie podejmować pochopnie decyzji, spytać o wszystko, ale boję się, że pojadę a się nie dogadam z rodziną i zostanę sama na lodzie ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3907 |
Wtajemniczenie
|
Jezeli zdalas mature rozszerzona to nie powinnas miec wiekszych problemow
![]() Dzieciom tez mozesz to powiedziec - latwo przelamiecie pierwsze lody kiedy dziecko bedzie Twoim 'nauczycielem', np bedzie pokazywalo jak sie wszystko nazywa. Co do kosztow - musiz miec pieniadze na bilet, najlepiej miec tez awaryjna sume na bilet powrotny, w razie czego. Plus male kieszonkowe na poczatek, ot chocby zeby kupic jakies kosmetyki ktorych nie dalo sie spakowac. Pod koniec tyg powinnas i tak dostac kieszonkowe. Zainwestowac trzeba na pewno w ubezpieczenie, karte euro26 lub inna. To chyba ok 70 zl. Karte do tel powinni hosci pomoc kupic. Warto miec laptopa. Ubran duzo nie warto brac (do UK) bo zwykle i tak dziewczyny kupuja tam ubrania na potege ![]() i to chyba tyle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3908 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomocy... studiuje dwa kierunki (3 i 1 rok). W moim zyciu dlugo nie dzialo sie nic.. w koncu dostalam propozycje wyjazdu na 3 msc na kurs jezykowy do londynu. Pozniej pol roku jako au pair w tajlandii, potem 2 msc praktyk z uczelni w chorwacji... a od pazdzietnima erasmus w hiszpanii. Wiem ze nie podejmiecie decyzji za mnie... ale chcialam spytac co myslicie... chce i sie boje troche..
Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym sie bala tylko tego au pairkowania w tajlandii...
![]() |
![]() |
#3910 |
Czarna owca
|
Dobry wieczór!
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3911 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, ważne
![]() Ma któraś z was doświadczenia z babies? Czy warto podjąć się opieki nad noworodkiem (0-2l)? ![]() ![]()
![]() |
#3912 |
Wtajemniczenie
|
2 lata i noworodek?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3913 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
z kazdym dzieckiem to duza odpowiedzialnosc, tylko inna. wszyscy zawsze sie maluchow boja, a wystarczy poczytac troche, pozniej spedzic ze dwa dni z mama dziecka i zobaczyc co i jak... Owszem jest ciezej bo takie dziecko nie powie Ci, ze go boli glowa czy brzuch...le jak sie przyzwyczaisz do niego to zobaczysz ze po krotkim czasie bedziesz odrozniac rodzaje placzu: placz ze zlosci, placz jak dziecko jest zmeczone, jak go cos boli... ---------- Dopisano o 07:54 ---------- Poprzedni post napisano o 07:52 ---------- Cytat:
wyjazdy po raz pierwszy zaczynaja sie nawet od 17 roku zycia. ja wyjechalam jak mialam dopiero 20lat i zaluje, ze tak pozno...
![]() |
![]() |
#3914 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
W Tajlandii?? Jakim cudem tam dostalas oferte? Balabym sie tam jechac szczerze mowiac... a pogodzic sie tego wszystkiego jakos nie mozna? Albo polowy chociaz. Erazmus bardzo fajna sprawa, zwlaszcza do Hiszpanii jak nie pojedziesz bedziesz zalowac.. ---------- Dopisano o 08:05 ---------- Poprzedni post napisano o 07:57 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3916 |
Czarna owca
|
W kwietniu kończę 18 i się zastanawiam nad wyjazdem w wakacje... Bardzo chciałabym mieć kontakt z językiem, nauczyć się czegoś
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3917 |
Zadomowienie
|
wprawdzie nie jako aupair ale jako niania zajmowalam sie niemowlakiem od 1 m.z do lat prawie 3... a drugie mialo 8 mies jak zaczynalam.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum przez iPhone.
![]() |
#3918 |
Czarna owca
|
Moja mama boi się pomysłu, ale tata jest za... Podjęłam decyzję i spróbuję w tym roku
![]() Co prawda nie nastawiam się za bardzo, bo znalezienie rodzinki pewnie nie jest wcale takie proste... Ale przynajmniej podejmę jakieś działania w tym kierunku. Może się uda! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3919 |
Zadomowienie
|
a ja podjęłam decyzje, że zostanę au pair 5 raz w moim życiu! kończę z Irlandią i wyjeżdżam do UK, doszłam do wniosku, że w Irlandii byłam o dwa razy za dużo jako au pair.
Ja wyjechałam pierwszy raz jako au pair mając 19 lat, a zaczęło się, że trafiłam na ten wątek- wcześniej nigdy nie słyszałam o byciu au pair... do tej pory pamiętam jak Ala z anielską cierpliwością tłumaczyła mi wszystko ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3920 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3921 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ojj rzadko sie zdarza, ze dziewczyny nie znajduja rodzinki... zacznij odpowiednio wczesnie, jak to mowia Take it easy i zobaczysz, znajdziesz! Badz jednak wymagajaca i nie lap sie ani pierwszej lepszej rodzinki ani pod presja czasu jakiejkolwiek.. My tu jestesmy aby pomoc w dokonaniu wyboru ![]() Cytat:
Znowu jedziesz jako au pair?! Wow, to jestes weteranka! Kiedy wyjezdzasz? Znalazlas juz rodzinke?? 5 lat temu...wow...to byly czasy, wtedy tez na watku sie sporo dzialo ![]() Moje pierwsze au pairkowe dziecko mialo niespelna rok jak przyjechalam do nnich po raz pierwszy....dzis chodzi juz do podstawowki! Ale czas leci...
![]() |
![]() |
#3922 |
Czarna owca
|
W takim razie będę próbować. Troszkę mnie uspokoiłaś
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3923 |
Przyczajenie
|
hej wszystkim, a ja tak od siebie dodam, że bycie au pair to jednak nie jest taki łatwy i przyjemny kawałek chleba. Ja opiekują się 3 dzieci w Szwajcarii (14,12 i 11 lat)... I szczerze mówiąc "dzieciaki" są totalnie samodzielne. Ja muszę ich jedynie dopilnowywać i robić im obiady... Za to mam o wiele więcej prac domowych...
Najgorsze jest to, że wcale nie mam zbyt wielkiego kontaktu z językiem... bo nie mam z kim rozmawiać. Dzieciaki mają szkołę, swoje zajęcia i przyjaciół, a rodziców nie ma praktycznie całe dnie w domu, a jak są to pracują... Jedyną okazją do rozmowy są wspólne posiłki, których nienawidzę... Siedzę jak głupia i nie mam absolutnie nic do powiedzenia. ![]() Nienawidzę tych wspólnych posiłków :/ co mam w takiej sytuacji zrobić? raptem nie zmienię swoich zainteresowań... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3924 |
Konto usunięte
|
nachgezeichnet to moze zmien rodzine?
Gdzie jestes dokladnie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3925 |
Zadomowienie
|
Dziś minął dokładnie miesiąc odkąd przyjechałam do swojej rodzinki. Muszę przyznać, że naprawdę nie żałuję, a porównując moich hostów do hostów innych au pairek z jakimi mam kontakt to naprawdę mi się poszczęściło. Dzieciaki są super grzeczne jak na ich wiek, bardzo często wystarczy usiąść na spokojnie i wytłumaczyć im pewne rzeczy i jest spokój tylko ... jak mam się z nimi bawić to się strasznie nudzę
![]()
![]() |
#3926 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jesli rodzina jest ok to ja bym nie radzila jej zmiany. musisz sobie znalezc znajomych ![]() Ja bym odradzala rodziny jest wszystko jest ok, Twoje obowiazki sa ok, placa Ci na czas, traktuja Cie dobrz. Akurat w Szwajcarii wiekszosc dziewczyn ktore znam, ktore byly lub sa au pair narzekaja na swoje rodziny. Problem komunikacji i cwiczenia jezyka da sie i nalezy rozwiazac w inny sposob ![]() P.S gdzie jestes??
![]() |
![]() |
#3927 |
Czarna owca
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3928 |
Raczkowanie
|
cześć! próbowała może któraś z Was szukać rodziny jako AuPair Extraordinaire z APiA?
![]()
![]() |
![]() |
#3929 |
Rozeznanie
|
kurcze, dziewczyny potrzebuje rady, odezwała sie do mnie kolejna polska rodzinka (wiem, że w kwestii nauki języka to nie najlepsza opcja :/) ale ich warunki są całkiem fajne, m.in 70£, 1 dziecko - ma kilkanaście miesięcy, opieka do 16.00, weekendy i wieczory wolne, minimum prac domowych, itp.
z tym że potrzebują kogoś już od 1 listopada, czasu niewiele, będziemy jeszcze rozmawiać, dowiem sie wszystkiego szczegółowo...
![]() |
#3930 |
Zadomowienie
|
£70 to dobra oferta? ja mialam £80 3 lata temu i jedno dziecko i tez takie godziny podobne i malo tego nic z obowiazkow domowych. oprocz obiadu-odgrzania, ogarniecia zabawek po zabawie.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum przez iPhone.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.