![]() |
#3901 |
Zadomowienie
|
Dot.: Zmiana dnia krwawienia - tabletki
Każde w poniedziałek. Chyba że masz jakiś zapasowy blister, to dobierz sobie jedną tabletkę i wrócisz tym samym znowu do wtorku.
![]()
#3902 |
Przyczajenie
|
Okres.
Prosze o pomoc.
Wzielam pierwsze opakowanie tabletek antykoncepcyjnych. Dostalam okres przedwczoraj wieczorem, ale dzis rano zalozona podpaska jest zupelnie czysta. Co to moze znaczyc? Z reguly okres trwa 4-5 dni u mnie, a teraz jeden dzien? Czego to oznaka? |
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Zadomowienie
|
Dot.: Okres.
Niczego pewnie. Hormony- masz krwawienie z odstawienia,a nie miesiączkę i z reguły jest dużo skąpsze od okresu. Może chwilowo nic z Ciebie "nie leciało" a za jakiś czas poleci.
#3904 |
Zadomowienie
|
Dot.: Okres.
Norma. Nic wielkiego się nie stało, nie masz powodu do niepokoju. Krwawienie przy antykoncepcji hormonalnej jest zazwyczaj bardziej skąpe niż dotychczasowy okres. Ponadto pierwsze 3 cykle to taki okres adaptacyjny, możesz mieć też plamienia w trakcie cyklu. Dopiero po tym czasie będziesz wiedzieć, co jest dla Ciebie "nową normą".
|
![]() ![]() |
![]() |
#3905 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3906 |
Zadomowienie
|
Tak.
![]()
#3907 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Mam pytanie pigułki obzciążają watrobę, a moja babcia miała raka wątroby, cz mogą one w takim razie powodowac u mnie wieksze ryzyko tej choroby?
dodam ze zanim bralam anty, miałam robione badanie na watrobę (ogolnie to miały byc do dermatologa czy jestem w stanie przyjmowac antybiotyk, którego w końcu i tak nie łykałam) i wyniki były w normie
#3908 |
Zadomowienie
|
Każde lekarstwo przyjmowane drogą doustną musi przejść przez wątrobę, gdzie jest aktywowana substancja czynna. Pigułki, jak każde leki przyjmowane regularnie, także w pewnym stopniu obciążają wątrobę. To, że Twoja babcia zmarła na ten akurat nowotwór, niekoniecznie automatycznie oznacza, ze masz jakieś predyspozycje do niego. Inna sprawa, jeżeli nie tylko jedna babcia chorowała, ale masz w kręgu bliższej rodziny więcej przypadków nowotworów przewodu pokarmowego. Wówczas faktycznie, można pomyśleć o innych metodach antykoncepcji, choć nie musisz od razu rezygnować z hormonów - możesz wtedy przejść na plastry lub pierścień dopochwowy - te metody nie wymagają aktywacji przez wątrobę, a i stężenie hormonów we krwi jest mniejsze o około 1/3-1/2 w stosunku do preparatów doustnych. Dla własnego spokoju raz na rok powinnaś robić próby wątrobowe: ALAT, ASPAT, GGTP i bilirubina całkowita. Koszt około 40 zł prywatnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dziekuje za odpowiedź ![]()
![]() |
#3910 |
Przyczajenie
|
A ja mam kolejne tabletkowe pytanko... Jestem właśnie w trakcie 7 blistra tabletek anty Lesinelle. Mam 17 lat i poszłam do ginekologa po nie głównie dlatego, że miałam bolesne i nieregularne miesiączki. Teraz wszystko jest w normie - dostaję okres co 28 lub co 29 dni i nie boli, ale w zasadzie ja nie z tym...
Otóż, od kilku miesięcy regularnie współżyję z moim chłopakiem, jednak nie jestem pewna czy tabletki tak do końca mnie zabezpieczają. Stosujemy dodatkowo prezerwatywy, ale zdarzało się nam już kochać bez i po tym doszłam do wniosku, że gumki są po prostu beznadziejne! Jakby nie było dostałam je na wyregulowanie cyklu i tak się zastanawiam, czy też spokojnie mogę uprawiać seks bez prezerwatywy? Nie przepadam za gumkami, a seks bez nich uprawiamy tylko na 2/3 dni przed okresem. Obecnie jestem w takiej fazie cyklu, gdzie w zasadzie powinnam mieć dni płodne i moje kolejne pytanie brzmi, czy teraz też spokojnie mogę się kochać bez gumek? Po prostu nie jestem pewna, czy mnie skutecznośc tyczy się tak samo skoro zostały przepisane na taką a nie inną dolegliwość (ciapa ja, zapomniałam się ostatnio skonsultować z lekarzem -.-).
![]() |
#3911 |
Zadomowienie
|
Czy ty wiesz co ty właściwie bierzesz przez te 7 miesięcy? Jestem przerażona twoją niewiedzą względem tabletek. Pigułki zaczęłam brać rok wcześniej od ciebie, a ulotke miałam w małym palcu zanim zaczęłam je jeszcze przyjmować. ULOTKA DZIEWCZYNO, ULOTKA!
#3912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście, że Cię zabezpieczają. Pod warunkiem, że stosujesz się do ulotki.
![]() ![]() |
![]() |
#3913 | |
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Przyczajenie
|
A ja mam trochę podobne pytanie. Ginekolog przepisała mi tabletki żeby wyregulować mój cykl (miesiączki miałam co 2, 3 miesiące). Nie wiedziałam kiedy nadejdzie 1 dzień okresu w moim przypadku i wzięłam tabletkę w innym dniu. Przeczytałam że muszę się w tym wypadku zabezpieczać przez pierwsze opakowanie, ale ciekawa jestem jak wy sądzicie? Jeśli tabletki były rozpoczęte nie w 1 dniu cyklu to od kiedy działają? Okres mam teraz regularnie. Aktualnie zaczynam już 3 opakowanie.
Nie czepiajcie się biednej niedoświadczonej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ulotka mówi prawdę. Musisz zabezpieczać się dodatkowo przez pierwsze opakowanie, później już nie. Jeśli tabletki rozpoczęte były w 1 dniu cyklu to działają od samego początku - czyli jesteś zabezpieczona od pierwszej tabletki. A teraz nie masz okresu, tylko krwawienie z odstawienia i dlatego jest regularnie.
![]() ![]() |
![]() |
#3916 |
Przyczajenie
|
Czyli mozna powiedziec ze teraz przy trzecim opakowaniu jestem chroniona??
|
![]() ![]() |
![]() |
#3917 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli bierzesz tabletki zgodnie z ulotką + nie było sytuacji które obniżałyby skutecznosć antykoncepcji, to chroniona byłaś już przy drugim opakowaniu. Przy trzecim tym bardziej...
![]() ![]() |
![]() |
#3918 |
Przyczajenie
|
Tabletki Daylette stosujesz cały czas bez przerw. Wtedy kiedy masz okres masz zieloną tabletkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
Wtajemniczenie
|
Vademecum antykoncepcji!
Znalazlam ostatnio paczke tabletek Cerazette, ktore bralam po porodzie jak karmilam, i zastanawiam sie czy nie zaczac ich znowu brac. Pod koniec lipca bylam na zastrzyku, po ktorym przez kilka tyg mialam kreawienie, jakis czas temu ono przeszlo, i zastanawiam sie keidy powinnam wziac poerwsza tabletke? Zastrzyk konczy mi sie w pazdzierniku. I co myslicie o tych tabletkach?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3920 |
Raczkowanie
|
Hej,
mam taki problem z tabletkami anty które są mega małe ale jakoś całe nie chcą mi przejść przez gardło ![]() Oczywiście rozgryzam je na pół albo nawet więcej...I mam pytanie czy nadal będą działać skoro je gryze? ![]() ![]() ![]() Dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3921 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3922 |
Zadomowienie
|
Leki nie bez powodu są powlekane - niektóre powinny przejść przez żołądek i rozpuścić się dopiero w jelitach, żeby były skuteczne. Jak masz taki problem to powinnaś pomyśleć o plastrach lub pierścieniu dopochwowym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Raczkowanie
|
Czyli nie działają?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 |
Przyczajenie
|
![]()
powiem tak... jestem cholernie zbulwersowana waszym podejściem do innych ludzi
![]() śledzę te wątki o antykoncepcji już dłuższy czas i jestem po prostu zażenowana nie dziewczynami które nie czytają ulotek (może nie rozumieją ich treści? wy wiecie najlepiej jak jest ![]() Kiedy ja zaczęłam brać tabletki NIE ROZUMIAŁAM TEJ ULOTKI w pełni dopiero internet mi pomógł i pewna JEDNA życzliwa dziewczyna z forum bo inne debilki wolały unosić się dumą ! ![]() Dlaczego wy kobiety jesteście takie zarozumiałe i gardzicie innymi ludźmi?! Czy wy nigdy nie popełniacie błędów i zawsze wszystko rozumiecie? Trochę zrozumienia damn!!! ;/ I tego czego ja nie rozumieniem - po co do cholery wy się w ogóle tutaj wypowiadacie skoro nie pomagacie?! rozładowujecie swoje emocje czy jak? serdecznie pozdrawiam i zachęcam do przemyśleń ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3926 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Brałam Novynette..a właściwie dzisiaj biorę ostatnią tabletkę i lekarz przepisał mi Midianę.. kiedy powinnam wziąć pierwszą tabletkę? jutro (bez przerwy) czy robiąc 7dniową przerwę? Nie łapię się zupełnie w tym a nie chcę zrobić głupiego błędu.. pomóżcie!
![]() |
#3928 |
Zadomowienie
|
Midianę możesz zacząć spokojnie brać po 7dniowej przerwie ewentualnie w pierwszy dzień krwawienia (jeżeli będziesz się martwić)- ma większe stężenie hormonów od Novynette, więc zrobisz jak uważasz.
![]()
#3929 |
Przyczajenie
|
A ja mam do Was drogie forumowiczki pytanie. Mam 17 lat, od około półtora roku współżyję, w tym dopiero od 3 miesięcy częściej i bardziej regularnie. Do tej pory moim zabezpieczeniem była tylko prezerwatywa. Postanowiłam wybrać się do ginekologa i poprosić o tabletki antykoncepcyjne. Miesiączkę dostałam w wieku 13 lat, także 4 lata minęły, swój cykl zdążyłam już poznać. Myślicie, że to za szybko ? Bo jednak widzę po sieci różne opinie (chociaż w internecie tyle głupot, ale jednak ...). Oczywiście wiem, że mogę iść bez mamy, ale nie jestem pewna czy lekarz mi owe tabletki przepiszę, domyślam się, że prywatnie byłoby łatwiej, aczkolwiek warto spróbować iść do zwykłego. Chociaż z tym "zwykłym" ginekologiem, bywa różnie, słyszałam, że czasem nie robią nawet badań.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3930 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Na tabletki czy za wcześnie? Myślę, że nie... Ginekolog na pewno dobierze Ci odpowiednie tabletki, i wątpię żeby jakiś wiek był za wczesny bo ginekolodzy często przepisują antykoncepcje na miesiączkę - aby była mniej bolesna, lub na nieregularne cykle - wtedy po prostu z mniejsza ilością hormonów więc spokojnie. Pozdrawiam i powodzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.