|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 | |
hę?
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3902 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozmawiam tylko z bliskimi osobami, nie "chwalę" się swoją chorobą, ani nie żalę. Moja przyjaciółka też choruje na tarczycę, druga jest na medycynie, więc rozumie, co to za choroba, chłopakowi wytłumaczyć musiałam i też rozumie, słucha moich narzekań, mama też choruje, reszta osób w moim otoczeniu jest dość świadoma, więc nigdy nie słyszałam, że wymyślam albo udaję. A jakby ktoś spróbował, to by zobaczył ![]() Nienawidzę, jak ktoś mówi, że "teraz to chyba modne chorować na tarczycę". Zero empatii i wtedy takim osobom życzę, żeby spróbowały przeżyć tydzień, będąc zmęczonym, smutnym, grubym (patrzeć jak wada rośnie lub stoi mimo diety), mając problemy ze snem, z okresem, czując się jak debil itd. Wtedy by zobaczyli jak to jest ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3903 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3904 |
Zakorzenienie
|
Wlaczylam onet, na glownej artykul 'znana aktorka ma powazna chorobe'. Wlaczam, czytam: hashimoto.... noooooo.....
|
![]() ![]() |
![]() |
#3905 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Eh szukałam właśnie jakiegoś mleka żeby zastąpić krowie ale ostatecznie z każdym jest coś nie tak, albo ma za dużo cukru, albo za dużo tłuszczu, albo jest syfem jak soja ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3906 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#3907 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Wkurzające w tym schorzeniu jest to, że na każdego działa inaczej. Niektórym pomaga sama tabletka czy lekka korekta diety i wtedy idzie fama, że to takie nic. Cytat:
![]()
![]() |
#3908 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() W sumie nie czuje się źle po krowim więc moze przy nim zostane po prostu i tyle |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3909 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ile ty tego mleka pijesz? ![]() ![]()
![]() |
#3910 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3911 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3912 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kalorie to tak różnie, bo wyliczam sobie tak mniej więcej ale pewnych rzeczy nie licze więc wiem że realnie zjadam wiecej ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3913 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja do tej pory jakoś nie potrafię się "przyzwyczaić" do tej choroby i świadomość, że będę z tym do końca życia, wcale optymistycznie mnie nie nastawia. Kiedyś ponad przeciętna kondycja sportowa, a dziś nawet nie mam ochoty wstać czasem z łóżka czy kanapy, żeby coś zrobić. Waga i wygląd ani drgnie przez to... Nie wiem jak mam się wziąć za siebie... Mam "oponę", która jest skutkiem niedoczynności i zupełnie nie mam na co dzień siły, by ją przywrócić do stanu, który był przed tym wszystkim... Byłam ostatnio u ginekologa, m. in. w sprawie tej podwyższonej prolaktyny. Uspokoił mnie, póki co, bo mówi, że to normalne jeśli dopiero zbijam TSH, ale jeśli nie zacznie to spadać, tylko wzrastać to należy zrobić dodatkowe badania. Wybaczcie, za długość postu... Potrzebowałam to z siebie wyrzucić, bo chyba tylko Wy zrozumiecie, co chcę przekazać ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3914 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Mnie też wkurza stwierdzenie, że modne jest chorowanie na tarczycę. Ja się o to nie prosiłam i chętnie bym się tej choroby pozbyła. A tak, pozostaje mi branie tabletek do końca życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
hę?
|
Ja również spro przybralam m.in przez chorą, nieleczoną tarczycę. Pamiętam swoją twarz za zdjęciu do dyplomu - księżyc w pełni! Na szczęście można schudnąć. Mnie się udało. Kosztowało mnie to sporo samozaparcia, czasu, cierpliwości, diety i siłowni. Kilogramy schodziły bardzo powoli, ale udało zrzucić ok 10. Trzeba ruszyć do przodu i chcieć. I czasami samego siebie powstrzymac przed narzekaniem.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Może w końcu się uda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3917 |
Raczkowanie
|
Właśnie odebrałam wyniki, jak je interpretować ?
Tsh 2,26 ( 0,27- 4,20) Ft4 1,6 (0,9 - 1,70) Dlaczego tak wysokie ft4 nie obniża tsh? ![]() Nową dawkę mam od 2 miesięcy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3918 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny!
Jakiś czas temu pisałam o moim nieogarnięciu za kierownicą.. Nie jeździłam 2 miesiące, wczoraj siadłam do eLki i pojechałam! ![]() Ogólnie już lepiej się czuję, więcej ogarniam - to dzięki temu iż jest więcej słoneczka i staram się na bieżąco "ćwiczyć mózg". Także trzymajcie kciuki, żebym jakoś szybko przeszła "wewnętrzny" który muszę poprawić i mogła spróbować sił w WORD oczywiście z wynikiem pozytywnym ![]() PS. Ostatnio mam stany, raduję się jak głupia a później płaczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3919 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3920 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3921 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Rozeznanie
|
Piszę do was z prośbą o poradę..
Zauważyłam wczoraj dziwne plamki na szyi. Nie swędzą ale dziwnie wyglądają. ![]() Może wiecie co to może być? Dodam, że znów dopadła mnie infekcja pęcherza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Zakorzenienie
|
Malgos93, może to uczulenie?
Dziewczyny, zrobiłam szczegółowe badania i nie jestem szczęśliwa. TSH wprawdzie spadło, było 8,77, a jest 6,47, ft3 i ft4 w normie (i to w połowie normy, nie dolne czy górne granice), ale anty tpo i anty tg to tragedia ![]() ![]() Ja serio nie czuje się źle tak ogólnie, ale martwię się o ewentualną ciążę. Dobrze, że chyba intuicja mi podpowiedziała, żeby od ślubu jednak poczekać kilka miesięcy... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
14.04.2018 ![]() ![]() ![]() 16.07.2019 ![]() Edytowane przez MissCath Czas edycji: 2018-04-21 o 21:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Anty tpo Ci nie spadnie... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#3926 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o przeciwciała, to one Ci tak same z siebie raczej nie spadną. Duża grupa osób twierdzi, że dieta pomaga ![]() Co do ciąży - z takimi wynikami może być Ci teoretycznie ciężko, ale każdy organizm jest inny. Możesz też nie mieć żadnych problemów, ale to nie zmienia faktu, że musisz się leczyć, bo płód jeszcze Ci pozabiera hormony. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedź. Też mnie pocieszyły inne fora, gdzie dziewczyny opowiadały, że samo Hashimoto nie jest problemem przy ciąży, jeśli jest kontrolowane i bierze się leki na niedoczynność. Gorzej, gdybym nie wiedziała, dlatego w sumie lepiej, że wyszło to teraz, niż w trakcie starań. A mówiąc, że wyszło to przypadkiem, mam na myśli to, że w zasadzie od początku tego roku mam problemy z miesiączkowaniem, dodatkowo pojawiła się torbiel na jajniku. Ginekolog zasugerowała mi, żeby zrobić tę tarczycę i tak się dowiedziałam... Bo poza tymi miesiączkami nie mam żadnych typowych objawów, które opisują, wręcz niektóre są na odwrót (np. mam problem z przetłuszczająca się cera i włosami, mocne włosy i paznokcie, nie mam problemów z wypróżnianiem). Wiem też, że generalnie wynik TSH nie jest tragiczny, ale przy staraniach o dziecko ma znaczenie i moja ginekolog mówiła, żeby właśnie o tych planach powiedzieć endokrynologowi. Mam nadzieję, że leki pomogą i przynajmniej te TSH będzie na przyzwoitym poziomie...
![]() |
#3928 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dużo kobiet chorujących i leżących się zachodzi w ciążę (też mam na to nadzieję ![]() Poza tym, miałaś badany poziom prolaktyny? Przy niedoczynności często pojawia się również pcos. Warto się zbadać w tym kierunku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3929 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3930 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Chciałam troszkę przybliżyć całą historię. Od mniej więcej 4 lat czuję się źle. Straszne osłabienie (miałam epizody, że nie wstawałam już z łóżka, teraz jest dużo lepiej), wypadające garściami włosy (ostatnie miesiące to jest jakiś koszmar, bo straciłam połowę swoich bujnych loków), problemy z ustabilizowaniem jednej wagi. Albo coś leci do góry, albo w dół. Zawroty głowy. Senność, brak koncentracji, ogromne problemy z zapamiętaniem prostych rzeczy. Z myśleniem czasami mam wrażenie. Po prostu pogorszona sprawność intelektualna i fizyczna. Mam 27 lat, a czuję jakbym miała 72. Zmęczona życiem, nic mnie nie cieszy. Byłam u kardiologa, ponieważ kołatanie serca nie dawało mi żyć (diagnoza – arytmia nieokreślona), u hematologa (utrzymująca się limfocytoza od 3 lat, gdzie wcześniej nie miałam tego typu problemów). Byłam diagnozowana psychologicznie i psychiatrycznie nawet. Wszyscy mówią, że taka moja „uroda”. Tylko, że ja naprawdę źle się czuję. Kiedyś tryskałam energią, byłam wesoła, dobrze się czułam, nic mnie nie bolało, NIC. Dziś jak tylko przyjdę z pracy, to muszę się położyć, bo mam wrażenie, że zaraz się przewrócę. Potrafię przespać połowę wolnego dnia. Czasami odnoszę wrażenie, że już się na mnie znajome osoby dziwnie patrzą, bo może uważają, że wymyślam. No i cóż, człowiek tak żyje z dnia na dzień. Ale co to za życie? Wegetacja. W sierpniu miałam kontrole badania do pracy. Pani doktor badając mnie palpacyjnie wyczuła lekko powiększoną tarczycę. Prosiła o wizytę u lekarza pierwszego kontaktu w celu dalszej diagnostyki. Poszłam. Lekarz rodzinny dał mi skierowanie na USG robione w przychodni. Zrobiłam. Badanie trwało 3 minuty. Dłużej czekałam w kolejce. Lekarz szybko napisał, że wszystko dobrze i temat się skończył. Postanowiłam, że pójdę prywatnie do endokrynologa, żeby sprawdzić czy to USG było poprawnie wykonane, bo miałam po prostu wątpliwości co do jakości przeprowadzonego badania. Zapisałam się więc na wizytę. Miałam wykonać badania TSH, TF3, FT4 we własnym zakresie. I co? Wyniki wyszły w normie. Wizytę odwołałam, bo ktoś mi powiedział, że jeśli te oznaczenia są w normie, to wszystko jest w porządku. Dziewczyny, poradźcie, czy robić jeszcze jakieś badania dodatkowe czy dać sobie spokój i szukać przyczyny gdzie indziej? Sama już nie wiem, gdzie się i udać. Suplementuję się. Biorę witaminę C, D3, witaminy z grupy B, spirulinę. Ostatnie TSH mam sprzed 2 tygodni i to był wynik - 0,450. TSH w lutym 0,690 (0,270-4,200). Zaznaczam, że od końca grudnia nie biorę tabletek anty. Jak brałam i jakiś rok temu robiłam TSH, to miałam wynik lekko powyżej 2,5. FT3 z lutego - 3,48 (2,00-4,40) FT4 z lutego - 1,03 (0,93-1,70) Wyniki z USG: Prawy płat tarczycy: 17x18x38 Lewy płat tarczycy: 16x18x38 Dodatkowo mam problem z kamicą nerkową i nerką opadającą. Miałam robione oznaczenie na parathormon i jeśli dobrze pamiętam – był poniżej normy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.