Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-04-13, 10:40   #3901
LiviaVe
hę?

Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część III

Cytat:
Napisane przez czekoladowoo Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jak jest w koncu z soja? Calkowicie zakazana czy np mleko sojowe do kawy czy owsianki jeszcze okej?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja unikam. Z tego co czytałam soja zaburza wchłanianie leków na tarczycę. Myślę, że nieduża ilość po odpowiednim odczekaniu po zażyciu leków, nie powinna szkodzić.

LiviaVe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-13, 10:44   #3902
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Laura Rose Pokaż wiadomość
Wy rozmawiacie z ludźmi o swoich problemach z tarczycą? Mnie się wydaje, że i tak by nie zrozumieli, bazując na doświadczeniach wielu osób opisywanych w necie. Zresztą ja sama tego, co się ze mną dzieje, nie rozumiem i nie akceptuję

Czekoladowo, ja się naczytałam, że soja jest syfiasta i nie tykam bez względu na wskazania
Też nie jem soi. W ogóle.

Rozmawiam tylko z bliskimi osobami, nie "chwalę" się swoją chorobą, ani nie żalę. Moja przyjaciółka też choruje na tarczycę, druga jest na medycynie, więc rozumie, co to za choroba, chłopakowi wytłumaczyć musiałam i też rozumie, słucha moich narzekań, mama też choruje, reszta osób w moim otoczeniu jest dość świadoma, więc nigdy nie słyszałam, że wymyślam albo udaję. A jakby ktoś spróbował, to by zobaczył .

Nienawidzę, jak ktoś mówi, że "teraz to chyba modne chorować na tarczycę". Zero empatii i wtedy takim osobom życzę, żeby spróbowały przeżyć tydzień, będąc zmęczonym, smutnym, grubym (patrzeć jak wada rośnie lub stoi mimo diety), mając problemy ze snem, z okresem, czując się jak debil itd. Wtedy by zobaczyli jak to jest .

Adrianna_8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-13, 10:47   #3903
malgos93
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LiviaVe Pokaż wiadomość
Ja unikam. Z tego co czytałam soja zaburza wchłanianie leków na tarczycę. Myślę, że nieduża ilość po odpowiednim odczekaniu po zażyciu leków, nie powinna szkodzić.

Ja też nie słyszałam zbyt pochlebnych opinii na temat soi. Ja nie lubię więc nie żałuję że muszę unikać.

malgos93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-13, 13:18   #3904
smerffie
Zakorzenienie

Wlaczylam onet, na glownej artykul 'znana aktorka ma powazna chorobe'. Wlaczam, czytam: hashimoto.... noooooo.....

INSTA
smerffie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-13, 15:39   #3905
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Wy rozmawiacie z ludźmi o swoich problemach z tarczycą? Mnie się wydaje, że i tak by nie zrozumieli, bazując na doświadczeniach wielu osób opisywanych w necie. Zresztą ja sama tego, co się ze mną dzieje, nie rozumiem i nie akceptuję

Czekoladowo, ja się naczytałam, że soja jest syfiasta i nie tykam bez względu na wskazania
U mnie nawet w domu nie rozumieli dopóki przypadkiem nie obejrzeli jakiegoś wywiadu w TV i nagle ich olśniło Za to np ludzie w pracy (Ci najbliżsi przynajmniej) rozumieją bo widzieli co się ze mną działo jak zaczęłam chorować.

Eh szukałam właśnie jakiegoś mleka żeby zastąpić krowie ale ostatecznie z każdym jest coś nie tak, albo ma za dużo cukru, albo za dużo tłuszczu, albo jest syfem jak soja
czekoladowoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-13, 16:34   #3906
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie nawet w domu nie rozumieli dopóki przypadkiem nie obejrzeli jakiegoś wywiadu w TV i nagle ich olśniło Za to np ludzie w pracy (Ci najbliżsi przynajmniej) rozumieją bo widzieli co się ze mną działo jak zaczęłam chorować.

Eh szukałam właśnie jakiegoś mleka żeby zastąpić krowie ale ostatecznie z każdym jest coś nie tak, albo ma za dużo cukru, albo za dużo tłuszczu, albo jest syfem jak soja
Może spróbuj sama robić? Np. z wiorków/wiórek (??) kokosowych.

Stary 2018-04-13, 16:40   #3907
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba kwestia składu? Widziałam spoko migdałowe i inne orzechowe, ale aż tak rozrzutna jeszcze nie jestem Obecnie kupuję ryżowe organiczne Kokosowe czy orzechowe można też dość łatwo zrobić samemu, ale z moją drażliwością i niecierpliwością jednak za dużo pierniczenia się

Cytat:
Napisane przez smerffie Pokaż wiadomość
Wlaczylam onet, na glownej artykul 'znana aktorka ma powazna chorobe'. Wlaczam, czytam: hashimoto.... noooooo.....
Yhmmmm
Wkurzające w tym schorzeniu jest to, że na każdego działa inaczej. Niektórym pomaga sama tabletka czy lekka korekta diety i wtedy idzie fama, że to takie nic.

Cytat:
Napisane przez Adrianna_8 Pokaż wiadomość

Rozmawiam tylko z bliskimi osobami, nie "chwalę" się swoją chorobą, ani nie żalę. Moja przyjaciółka też choruje na tarczycę, druga jest na medycynie, więc rozumie, co to za choroba, chłopakowi wytłumaczyć musiałam i też rozumie, słucha moich narzekań, mama też choruje, reszta osób w moim otoczeniu jest dość świadoma, więc nigdy nie słyszałam, że wymyślam albo udaję. A jakby ktoś spróbował, to by zobaczył .

Nienawidzę, jak ktoś mówi, że "teraz to chyba modne chorować na tarczycę". Zero empatii i wtedy takim osobom życzę, żeby spróbowały przeżyć tydzień, będąc zmęczonym, smutnym, grubym (patrzeć jak wada rośnie lub stoi mimo diety), mając problemy ze snem, z okresem, czując się jak debil itd. Wtedy by zobaczyli jak to jest .

Dobrze napisane

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-04-13, 17:10   #3908
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
Może spróbuj sama robić? Np. z wiorków/wiórek (??) kokosowych.

Podejrzewam że szybko by mi się odechciało robić
Cytat:
Chyba kwestia składu? Widziałam spoko migdałowe i inne orzechowe, ale aż tak rozrzutna jeszcze nie jestem Obecnie kupuję ryżowe organiczne Kokosowe czy orzechowe można też dość łatwo zrobić samemu, ale z moją drażliwością i niecierpliwością jednak za dużo pierniczenia się

Yhmmmm
Wkurzające w tym schorzeniu jest to, że na każdego działa inaczej. Niektórym pomaga sama tabletka czy lekka korekta diety i wtedy idzie fama, że to takie nic.

Dobrze napisane
No wlaśnie ryżowe ma sporo cukru A nie po to ograniczałam cukier żeby go teraz w mleku wypijać A migdałowe też fakt - drogie.
W sumie nie czuje się źle po krowim więc moze przy nim zostane po prostu i tyle
Stary 2018-04-13, 17:26   #3909
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
Podejrzewam że szybko by mi się odechciało robić

No wlaśnie ryżowe ma sporo cukru A nie po to ograniczałam cukier żeby go teraz w mleku wypijać A migdałowe też fakt - drogie.

W sumie nie czuje się źle po krowim więc moze przy nim zostane po prostu i tyle

To ile ty tego mleka pijesz? Ja nie demonizuję naturalnych cukrów. Porównałam ryżowe, migdałowe i kokosowe i faktycznie pierwsze ma więcej cukrów, ale mniej węglowodanów w sumie
Stary 2018-04-13, 17:27   #3910
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
To ile ty tego mleka pijesz? Ja nie demonizuję naturalnych cukrów. Porównałam ryżowe, migdałowe i kokosowe i faktycznie pierwsze ma więcej cukrów, ale mniej węglowodanów w sumie
To zależy, są dni kiedy nie pije wcale a są dni gdzie jestem litr w 2 dni wypić Ja z cukrem uważam bo wiem że u mnie odstawienie cukru najbardziej pomogło w zrzuceniu kilogramów. A i tak jeszcze mi zostało
Stary 2018-04-13, 18:00   #3911
Laura Rose
Zakorzenienie

Cytat:
To zależy, są dni kiedy nie pije wcale a są dni gdzie jestem litr w 2 dni wypić Ja z cukrem uważam bo wiem że u mnie odstawienie cukru najbardziej pomogło w zrzuceniu kilogramów. A i tak jeszcze mi zostało
To owoców nie jesz? Dalej trzymasz się tej ilości kcal, o której kiedyś pisałaś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-04-13, 18:19   #3912
czekoladowoo
Zakorzenienie

Cytat:
To owoców nie jesz? Dalej trzymasz się tej ilości kcal, o której kiedyś pisałaś?
Owoce jem Ale też w ograniczonej ilości. Chociaż latem to bede mieć to gdzieś

Kalorie to tak różnie, bo wyliczam sobie tak mniej więcej ale pewnych rzeczy nie licze więc wiem że realnie zjadam wiecej Takze teraz jem więcej niż wtedy. Waga się trzyma ale niestety już nie spada
Stary 2018-04-15, 10:17   #3913
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Cytat:

Ja co krok słyszę, że to co ja mam "to przecież nie jest jakaś śmiertelna choroba"... I mówi mi to nawet mój szef, który zawsze ma "gorzej" i nawet mojej koleżance z pracy kazał się trzymać na dystans ode mnie, bo "wprowadzam smutną atmosferę" Tylko, że jemu się tak wydaje, a po prostu nie widzi tych 9. innych ludzi, którzy non stop w pracy marudzą.

Ja do tej pory jakoś nie potrafię się "przyzwyczaić" do tej choroby i świadomość, że będę z tym do końca życia, wcale optymistycznie mnie nie nastawia.
Kiedyś ponad przeciętna kondycja sportowa, a dziś nawet nie mam ochoty wstać czasem z łóżka czy kanapy, żeby coś zrobić.
Waga i wygląd ani drgnie przez to... Nie wiem jak mam się wziąć za siebie...
Mam "oponę", która jest skutkiem niedoczynności i zupełnie nie mam na co dzień siły, by ją przywrócić do stanu, który był przed tym wszystkim...

Byłam ostatnio u ginekologa, m. in. w sprawie tej podwyższonej prolaktyny. Uspokoił mnie, póki co, bo mówi, że to normalne jeśli dopiero zbijam TSH, ale jeśli nie zacznie to spadać, tylko wzrastać to należy zrobić dodatkowe badania.

Wybaczcie, za długość postu... Potrzebowałam to z siebie wyrzucić, bo chyba tylko Wy zrozumiecie, co chcę przekazać

'Build my world of dreams around you
I’m so glad that I found you...'

Blue_Butterfly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-16, 07:16   #3914
marysia_co
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Mnie też wkurza stwierdzenie, że modne jest chorowanie na tarczycę. Ja się o to nie prosiłam i chętnie bym się tej choroby pozbyła. A tak, pozostaje mi branie tabletek do końca życia.
marysia_co jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-16, 10:12   #3915
LiviaVe
hę?

Ja również spro przybralam m.in przez chorą, nieleczoną tarczycę. Pamiętam swoją twarz za zdjęciu do dyplomu - księżyc w pełni! Na szczęście można schudnąć. Mnie się udało. Kosztowało mnie to sporo samozaparcia, czasu, cierpliwości, diety i siłowni. Kilogramy schodziły bardzo powoli, ale udało zrzucić ok 10. Trzeba ruszyć do przodu i chcieć. I czasami samego siebie powstrzymac przed narzekaniem.

LiviaVe jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-04-16, 15:06   #3916
Blue_Butterfly_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marysia_co Pokaż wiadomość
Mnie też wkurza stwierdzenie, że modne jest chorowanie na tarczycę. Ja się o to nie prosiłam i chętnie bym się tej choroby pozbyła. A tak, pozostaje mi branie tabletek do końca życia.
Ja też bardzo chętnie ją "oddam"...
Cytat:
Napisane przez LiviaVe Pokaż wiadomość
Ja również spro przybralam m.in przez chorą, nieleczoną tarczycę. Pamiętam swoją twarz za zdjęciu do dyplomu - księżyc w pełni! Na szczęście można schudnąć. Mnie się udało. Kosztowało mnie to sporo samozaparcia, czasu, cierpliwości, diety i siłowni. Kilogramy schodziły bardzo powoli, ale udało zrzucić ok 10. Trzeba ruszyć do przodu i chcieć. I czasami samego siebie powstrzymac przed narzekaniem.

Bardzo się cieszę, że można schudnąć. Ja ogólnie staram się nie narzekać, robię póki co tyle, ile mogę
Może w końcu się uda.

'Build my world of dreams around you
I’m so glad that I found you...'

Blue_Butterfly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-18, 09:00   #3917
kuncia7
Raczkowanie

Właśnie odebrałam wyniki, jak je interpretować ?

Tsh 2,26 ( 0,27- 4,20)
Ft4 1,6 (0,9 - 1,70)

Dlaczego tak wysokie ft4 nie obniża tsh?
Nową dawkę mam od 2 miesięcy.
kuncia7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-20, 12:53   #3918
malgos93
Rozeznanie

Dziewczyny!
Jakiś czas temu pisałam o moim nieogarnięciu za kierownicą..
Nie jeździłam 2 miesiące, wczoraj siadłam do eLki i pojechałam!
Ogólnie już lepiej się czuję, więcej ogarniam - to dzięki temu iż jest więcej słoneczka i staram się na bieżąco "ćwiczyć mózg".
Także trzymajcie kciuki, żebym jakoś szybko przeszła "wewnętrzny" który muszę poprawić i mogła spróbować sił w WORD oczywiście z wynikiem pozytywnym
PS. Ostatnio mam stany, raduję się jak głupia a później płaczę
Stary 2018-04-20, 19:49   #3919
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgos93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Ogólnie już lepiej się czuję, więcej ogarniam - to dzięki temu iż jest więcej słoneczka i staram się na bieżąco "ćwiczyć mózg".
Także trzymajcie kciuki, żebym jakoś szybko przeszła "wewnętrzny" który muszę poprawić i mogła spróbować sił w WORD oczywiście z wynikiem pozytywnym
Cieszę się, że jest lepiej! Trzymam kciuki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-04-21, 11:13   #3920
Kamea2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malgos93 Pokaż wiadomość
Dziewczyny!
Cieszę się, do przodu
Kamea2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-21, 12:38   #3921
malgos93
Rozeznanie

Cytat:
Cieszę się, że jest lepiej! Trzymam kciuki

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ----------

Cytat:
Napisane przez Kamea2000 Pokaż wiadomość
Cieszę się, do przodu
Stary 2018-04-21, 12:41   #3922
malgos93
Rozeznanie

Piszę do was z prośbą o poradę..
Zauważyłam wczoraj dziwne plamki na szyi. Nie swędzą ale dziwnie wyglądają.
Może wiecie co to może być?
Dodam, że znów dopadła mnie infekcja pęcherza
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png wyc1.PNG (191,5 KB, 46 załadowań)
Stary 2018-04-21, 20:55   #3923
MissCath
Zakorzenienie

Malgos93, może to uczulenie?

Dziewczyny, zrobiłam szczegółowe badania i nie jestem szczęśliwa. TSH wprawdzie spadło, było 8,77, a jest 6,47, ft3 i ft4 w normie (i to w połowie normy, nie dolne czy górne granice), ale anty tpo i anty tg to tragedia powyżej 500 obydwa parametry w środę mam wizytę u endokrynologa.

Ja serio nie czuje się źle tak ogólnie, ale martwię się o ewentualną ciążę. Dobrze, że chyba intuicja mi podpowiedziała, żeby od ślubu jednak poczekać kilka miesięcy...

Edytowane przez MissCath
Czas edycji: 2018-04-21 o 21:09
MissCath jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-04-21, 22:22   #3924
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Malgos93, może to uczulenie?

Dziewczyny, zrobiłam szczegółowe badania i nie jestem szczęśliwa. TSH wprawdzie spadło, było 8,77, a jest 6,47, ft3 i ft4 w normie (i to w połowie normy, nie dolne czy górne granice), ale anty tpo i anty tg to tragedia powyżej 500 obydwa parametry w środę mam wizytę u endokrynologa.

Ja serio nie czuje się źle tak ogólnie, ale martwię się o ewentualną ciążę. Dobrze, że chyba intuicja mi podpowiedziała, żeby od ślubu jednak poczekać kilka miesięcy...

Leczysz się?

Anty tpo Ci nie spadnie...

Stary 2018-04-21, 22:56   #3925
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Leczysz się?

Anty tpo Ci nie spadnie...

W środę będzie moja pierwsza wizyta u endokrynologa. Wszystko wyszło całkiem przypadkiem.

Stary 2018-04-22, 07:15   #3926
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
W środę będzie moja pierwsza wizyta u endokrynologa. Wszystko wyszło całkiem przypadkiem.

No to faktycznie widać u Ciebie niedoczynność i hashimoto. Wolne hormony z czasem też mogą jeszcze spaść. Zależy też jaką masz konwersję tych hormonów.

Jeśli chodzi o przeciwciała, to one Ci tak same z siebie raczej nie spadną. Duża grupa osób twierdzi, że dieta pomaga . Fajnie by też było zrobić usg tarczycy, bo wygląda na to, że troszkę już chorujesz.

Co do ciąży - z takimi wynikami może być Ci teoretycznie ciężko, ale każdy organizm jest inny. Możesz też nie mieć żadnych problemów, ale to nie zmienia faktu, że musisz się leczyć, bo płód jeszcze Ci pozabiera hormony.

Stary 2018-04-22, 07:24   #3927
MissCath
Zakorzenienie

Dzięki za odpowiedź. Też mnie pocieszyły inne fora, gdzie dziewczyny opowiadały, że samo Hashimoto nie jest problemem przy ciąży, jeśli jest kontrolowane i bierze się leki na niedoczynność. Gorzej, gdybym nie wiedziała, dlatego w sumie lepiej, że wyszło to teraz, niż w trakcie starań. A mówiąc, że wyszło to przypadkiem, mam na myśli to, że w zasadzie od początku tego roku mam problemy z miesiączkowaniem, dodatkowo pojawiła się torbiel na jajniku. Ginekolog zasugerowała mi, żeby zrobić tę tarczycę i tak się dowiedziałam... Bo poza tymi miesiączkami nie mam żadnych typowych objawów, które opisują, wręcz niektóre są na odwrót (np. mam problem z przetłuszczająca się cera i włosami, mocne włosy i paznokcie, nie mam problemów z wypróżnianiem). Wiem też, że generalnie wynik TSH nie jest tragiczny, ale przy staraniach o dziecko ma znaczenie i moja ginekolog mówiła, żeby właśnie o tych planach powiedzieć endokrynologowi. Mam nadzieję, że leki pomogą i przynajmniej te TSH będzie na przyzwoitym poziomie...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-04-22, 07:48   #3928
Adrianna_8
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź. Też mnie pocieszyły inne fora, gdzie dziewczyny opowiadały, że samo Hashimoto nie jest problemem przy ciąży, jeśli jest kontrolowane i bierze się leki na niedoczynność. Gorzej, gdybym nie wiedziała, dlatego w sumie lepiej, że wyszło to teraz, niż w trakcie starań. A mówiąc, że wyszło to przypadkiem, mam na myśli to, że w zasadzie od początku tego roku mam problemy z miesiączkowaniem, dodatkowo pojawiła się torbiel na jajniku. Ginekolog zasugerowała mi, żeby zrobić tę tarczycę i tak się dowiedziałam... Bo poza tymi miesiączkami nie mam żadnych typowych objawów, które opisują, wręcz niektóre są na odwrót (np. mam problem z przetłuszczająca się cera i włosami, mocne włosy i paznokcie, nie mam problemów z wypróżnianiem). Wiem też, że generalnie wynik TSH nie jest tragiczny, ale przy staraniach o dziecko ma znaczenie i moja ginekolog mówiła, żeby właśnie o tych planach powiedzieć endokrynologowi. Mam nadzieję, że leki pomogą i przynajmniej te TSH będzie na przyzwoitym poziomie...

Bardziej od tsh liczą się wolne hormony ft3 i ft4. Dopiero zapas tych hormonów, potem spadek tsh, sprawią, że regularne miesiączki wrócą (najprawdopodobniej), inne objawy ustąpią.

Dużo kobiet chorujących i leżących się zachodzi w ciążę (też mam na to nadzieję ). Jednak chodzi o to, żeby ani Tobie, ani dziecku nie zabrakło hormonów w czasie ciąży (dziecko będzie pobierać je od Ciebie).

Poza tym, miałaś badany poziom prolaktyny? Przy niedoczynności często pojawia się również pcos. Warto się zbadać w tym kierunku .

Stary 2018-04-22, 07:59   #3929
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Bardziej od tsh liczą się wolne hormony ft3 i ft4. Dopiero zapas tych hormonów, potem spadek tsh, sprawią, że regularne miesiączki wrócą (najprawdopodobniej), inne objawy ustąpią.

Dużo kobiet chorujących i leżących się zachodzi w ciążę (też mam na to nadzieję ). Jednak chodzi o to, żeby ani Tobie, ani dziecku nie zabrakło hormonów w czasie ciąży (dziecko będzie pobierać je od Ciebie).

Poza tym, miałaś badany poziom prolaktyny? Przy niedoczynności często pojawia się również pcos. Warto się zbadać w tym kierunku .

Miałam niedawno USG narządów rodnych i nie wychodzi z tego pcos, dostałam progesteron i wtedy jest ok. Torbiel się wchłania, nie ma nic nowego, a to najważniejsze. Przy następnej kontroli zapytam o prolaktynę, ale chyba moja ginekolog nie widziała potrzeby, kazała właśnie od tarczycy zacząć.

Stary 2018-04-24, 19:03   #3930
happy_body
Przyczajenie

Cześć dziewczyny Natrafiłam na ten wątek całkiem przypadkiem, podczas zagłębiania się w temat chorób tarczycy. Postanowiłam napisać, ponieważ szukam pomocy. Jeśli uznacie mój post za niestosowny, to przepraszam - usunę go.
Chciałam troszkę przybliżyć całą historię. Od mniej więcej 4 lat czuję się źle. Straszne osłabienie (miałam epizody, że nie wstawałam już z łóżka, teraz jest dużo lepiej), wypadające garściami włosy (ostatnie miesiące to jest jakiś koszmar, bo straciłam połowę swoich bujnych loków), problemy z ustabilizowaniem jednej wagi. Albo coś leci do góry, albo w dół. Zawroty głowy. Senność, brak koncentracji, ogromne problemy z zapamiętaniem prostych rzeczy. Z myśleniem czasami mam wrażenie. Po prostu pogorszona sprawność intelektualna i fizyczna. Mam 27 lat, a czuję jakbym miała 72. Zmęczona życiem, nic mnie nie cieszy.
Byłam u kardiologa, ponieważ kołatanie serca nie dawało mi żyć (diagnoza – arytmia nieokreślona), u hematologa (utrzymująca się limfocytoza od 3 lat, gdzie wcześniej nie miałam tego typu problemów). Byłam diagnozowana psychologicznie i psychiatrycznie nawet. Wszyscy mówią, że taka moja „uroda”. Tylko, że ja naprawdę źle się czuję. Kiedyś tryskałam energią, byłam wesoła, dobrze się czułam, nic mnie nie bolało, NIC. Dziś jak tylko przyjdę z pracy, to muszę się położyć, bo mam wrażenie, że zaraz się przewrócę. Potrafię przespać połowę wolnego dnia. Czasami odnoszę wrażenie, że już się na mnie znajome osoby dziwnie patrzą, bo może uważają, że wymyślam. No i cóż, człowiek tak żyje z dnia na dzień. Ale co to za życie? Wegetacja.
W sierpniu miałam kontrole badania do pracy. Pani doktor badając mnie palpacyjnie wyczuła lekko powiększoną tarczycę. Prosiła o wizytę u lekarza pierwszego kontaktu w celu dalszej diagnostyki. Poszłam. Lekarz rodzinny dał mi skierowanie na USG robione w przychodni. Zrobiłam. Badanie trwało 3 minuty. Dłużej czekałam w kolejce. Lekarz szybko napisał, że wszystko dobrze i temat się skończył.
Postanowiłam, że pójdę prywatnie do endokrynologa, żeby sprawdzić czy to USG było poprawnie wykonane, bo miałam po prostu wątpliwości co do jakości przeprowadzonego badania. Zapisałam się więc na wizytę. Miałam wykonać badania TSH, TF3, FT4 we własnym zakresie. I co? Wyniki wyszły w normie. Wizytę odwołałam, bo ktoś mi powiedział, że jeśli te oznaczenia są w normie, to wszystko jest w porządku.
Dziewczyny, poradźcie, czy robić jeszcze jakieś badania dodatkowe czy dać sobie spokój i szukać przyczyny gdzie indziej? Sama już nie wiem, gdzie się i udać. Suplementuję się. Biorę witaminę C, D3, witaminy z grupy B, spirulinę.
Ostatnie TSH mam sprzed 2 tygodni i to był wynik - 0,450. TSH w lutym 0,690 (0,270-4,200). Zaznaczam, że od końca grudnia nie biorę tabletek anty. Jak brałam i jakiś rok temu robiłam TSH, to miałam wynik lekko powyżej 2,5.
FT3 z lutego - 3,48 (2,00-4,40)
FT4 z lutego - 1,03 (0,93-1,70)

Wyniki z USG:
Prawy płat tarczycy: 17x18x38
Lewy płat tarczycy: 16x18x38

Dodatkowo mam problem z kamicą nerkową i nerką opadającą. Miałam robione oznaczenie na parathormon i jeśli dobrze pamiętam – był poniżej normy.
happy_body jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości