Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-31, 16:06   #3901
BioIvO
Zakorzenienie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez ewelinaaa Pokaż wiadomość
co do starania się UP o nasze zatrudnienie:

no ale pytałam z 5 razy czy bedzie kasa na moj staz- mowili ze jak znajde z pracodawca ktory mnie zatrudni to na 99,9% będzie, po czy się jednak okazało że nie będzie a za tydzień zadzwonili do mnie że mają dla mnie staż bo ktoś zrezygnował (a staż jest bez zatrudnienia :/ ).
Wydaje mi się, że jak ktoś zrezygnował ze stażu to oznaczało, że jednak są pieniądze dla kogos innego, a to nie jest równoznaczne z zajęciem tej samej "posady" ,na której jest wakat stażowy. Przecież mogłaś iść do tej swojej instytucji z szansą na pracę, korzystając z tego ze są pieniądze dla 1 stazysty. Wcale nie trzeba iść tam gdzie zwolnił sie poprzedni stażysta.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 17:09   #3902
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Kamcia0088 Pokaż wiadomość
hej napiszcie cos konkretnego na temet tych kontroli.....
ja się z żadną konktrolą z UP na stażu nie spotkałam. u mnie moja instytucja potrafi robić kontrole czy pracownicy są, wystarczy.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-31, 17:15   #3903
papryka85
Zakorzenienie

Odnośnie kontroli-jednak koleżanka miała raz. Przyjechał ktoś z UP, sprawdził czy jest i czy ma na bieżąco uzupełnianą listę obecności oraz sprawozdanie co robiła(to już było po paru miesiącach). Z tym, że nikt się nie zapowiadał-wizyta była znienacka.

Ja jestem na stażu od półtora miesiąca, wszystko uzupełniam, żeby nie było.
Ale takie kontrole to rzadkość.
Stary 2009-05-31, 17:17   #3904
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Odnośnie kontroli-jednak koleżanka miała raz. Przyjechał ktoś z UP, sprawdził czy jest i czy ma na bieżąco uzupełnianą listę obecności oraz sprawozdanie co robiła(to już było po paru miesiącach). Z tym, że nikt się nie zapowiadał-wizyta była znienacka.

Ja jestem na stażu od półtora miesiąca, wszystko uzupełniam, żeby nie było.
Ale takie kontrole to rzadkość.
To powiedz ile konkretnie bedzie na reke(ile % odciagaja) od 1 czerwca bedzie 791 czyli ile na reke?

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-01, 08:27   #3905
asiulek1705
Wtajemniczenie

witajcie z góry przepraszam jeśli się powtórzę, a pewnie tak będzie, ale nie sposób przejrzeć całego wątku. Mam takie pytanie, otóż w tym tygodniu, 4 czerwca mam obronę i w jakim czasie po niej powinnam zarejestrować się w UP?Dopiero kiedy otrzymam dyplom? Poza tym, chciałabym sama załatwić sobie staż, więc doradźcie czy lepiej najpierw pochodzić i popytać o staż i dopiero pójść zarejestrować się do UP? Poczytałam Wasz wątek trochę i właśnie zaczęłam się zastanawiać jak postąpić. Pozdrawiam
Stary 2009-06-01, 13:42   #3906
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

Cytat:
Napisane przez asiulek1705 Pokaż wiadomość
witajcie z góry przepraszam jeśli się powtórzę, a pewnie tak będzie, ale nie sposób przejrzeć całego wątku. Mam takie pytanie, otóż w tym tygodniu, 4 czerwca mam obronę i w jakim czasie po niej powinnam zarejestrować się w UP?Dopiero kiedy otrzymam dyplom? Poza tym, chciałabym sama załatwić sobie staż, więc doradźcie czy lepiej najpierw pochodzić i popytać o staż i dopiero pójść zarejestrować się do UP? Poczytałam Wasz wątek trochę i właśnie zaczęłam się zastanawiać jak postąpić. Pozdrawiam
Nie wiem, jak to wygląda teraz - rok temu byłam w podobnej sytuacji i mniej więcej tydzień po obronie dostałam na uczelni zaświadczenie że już skończyłam studia, obroniłam się itd. Z tym zaświadczeniem nie było problemu w Pup-ie, żeby się zarejestrować. Czekanie na dyplom na mojej uczelni trochę trwało, więc szkoda mi było marnować czas.
Stary 2009-06-01, 16:21   #3907
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez asiulek1705 Pokaż wiadomość
Żeby się zarejestrować będziesz potrzebować zaświadczenia o ukończeniu studiów (co wiąże się zazwyczaj z oddaniem na uczelni obiegówki i legitymacji studenckiej), albo już dyplom. Będąc zarejestrowana w UP będziesz musiała przyjąć oferty pracy jakie Ci zaproponują (jeśli zaproponują). Ja zarejestrowałam się w UP w tym samym dniu, w którym znalazłam instytucję, która powiedziała, że weźmie mnie na staż i wyśle do UP imienny wniosek na mnie. Tak jest najlepiej. Wtedy nawet jak zaproponują Ci w UP coś co Ciebie nie satysfakcjonuje to mówisz że masz załatwiany staż i formalności już trwają i na to czekasz i jest ok. Im szybciej rozejrzysz się za stażem tym lepiej, bo załatwianie formalności jak już znajdziesz instytucję i tak potrwa. Ja w sierpniu znalazłam instytucję w której miałam mieć staż, a sam staż zaczęłam dopiero w październiku, także czekałam 2 miesiące, w ciągu których nie mogłam zacząć jakiejkolwiek pracy żeby przeczekać bo wyrejestrowaliby mnie z UP.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-01, 16:49   #3908
asiulek1705
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
Żeby się zarejestrować będziesz potrzebować zaświadczenia o ukończeniu studiów (co wiąże się zazwyczaj z oddaniem na uczelni obiegówki i legitymacji studenckiej), albo już dyplom. Będąc zarejestrowana w UP będziesz musiała przyjąć oferty pracy jakie Ci zaproponują (jeśli zaproponują). Ja zarejestrowałam się w UP w tym samym dniu, w którym znalazłam instytucję, która powiedziała, że weźmie mnie na staż i wyśle do UP imienny wniosek na mnie. Tak jest najlepiej. Wtedy nawet jak zaproponują Ci w UP coś co Ciebie nie satysfakcjonuje to mówisz że masz załatwiany staż i formalności już trwają i na to czekasz i jest ok. Im szybciej rozejrzysz się za stażem tym lepiej, bo załatwianie formalności jak już znajdziesz instytucję i tak potrwa. Ja w sierpniu znalazłam instytucję w której miałam mieć staż, a sam staż zaczęłam dopiero w październiku, także czekałam 2 miesiące, w ciągu których nie mogłam zacząć jakiejkolwiek pracy żeby przeczekać bo wyrejestrowaliby mnie z UP.
Bardzo dziękuje za konkretną odpowiedź Właśnie chcę odbyć staż tam, gdzie najbardziej by mi odpowiadało, głównie w kontekście mojej specjalizacji. Faktycznie najlepiej będzie jeśli najpierw zrobię rozeznanie i jak tylko uda mi się staż załatwić pójdę do UP. Pozdrawiam
Anetka Tobie również dziekuję
Stary 2009-06-02, 15:29   #3909
Ewka:D:D
Rozeznanie

na bank takie pytanie juz bylo ale jest tu tyle postow ze wszystkich nie d rady szybko przejrzec, powiedzcie mi jedno jestem juz rok na stazu i caly rok pracowalalm w tym samym miejscu i na tym samym stanowisku, czy teraz moge miec dalej przedluzony staz tylko np. na innym stanowisku? bo podobno slyszalam ze przez cale zycie mozna miec staz tylko przez okres jednego roku....

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-02, 16:09   #3910
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
na bank takie pytanie juz bylo ale jest tu tyle postow ze wszystkich nie d rady szybko przejrzec, powiedzcie mi jedno jestem juz rok na stazu i caly rok pracowalalm w tym samym miejscu i na tym samym stanowisku, czy teraz moge miec dalej przedluzony staz tylko np. na innym stanowisku? bo podobno slyszalam ze przez cale zycie mozna miec staz tylko przez okres jednego roku....
Dokładnie tak jest

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-02, 16:29   #3911
kukimonster
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
jak miałaś już 12 miesiecy to wiecej obecnie nie możesz na danych zasadach.
kukimonster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 10:56   #3912
sideritis
Zakorzenienie

Witam. Powtórzę za poprzedniczkami - pewnie takie pytanie już było, ale nie dam rady przejrzeć całego wątku.

Chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli wybieram się na studia dzienne to jest sens starać się o staż? Jestem po maturze, wypadałoby jakoś spożytkować te kilka miesięcy wolnego i słyszałam o czymś takim jak staże po liceum.

Mógłby mi to ktoś w miarę przystępnie wytłumaczyć, bo przyznaję, że się w tym juz dawno pogubiłam.. ;p

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 11:13   #3913
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sideritis Pokaż wiadomość
Witam. Powtórzę za poprzedniczkami - pewnie takie pytanie już było, ale nie dam rady przejrzeć całego wątku.

Chciałabym się dowiedzieć, czy jeśli wybieram się na studia dzienne to jest sens starać się o staż? Jestem po maturze, wypadałoby jakoś spożytkować te kilka miesięcy wolnego i słyszałam o czymś takim jak staże po liceum.

Mógłby mi to ktoś w miarę przystępnie wytłumaczyć, bo przyznaję, że się w tym juz dawno pogubiłam.. ;p
Nie Jako studentka "dzienna" nie możesz sie zarejestrować w UP jako osoba bezrobotna, a co za tym idzie, nie możesz iść na staż.
Ale to logiczne przecież. Na stażu jest sie "w pracy" codziennie w tych godzinach, w których pracuje dana insytucja, czy firma, czyli dajmy na to 7-15.

Skoro jednak interesują Cie tyko wakacje to mozesz spróbować - moze akurat znajdzie sie jakiś staż na wakacje. Obawiam sie jednak, ze wiedząc że rozpoczynasz studia nie będziesz mogła sie zarejestrować.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 11:59   #3914
sideritis
Zakorzenienie

Moja mama rozmawiała ze znajomą pracująca w UP, która powiedziała, że mogę się zarejestrować jako "Poszukująca pracy".

Czyli ewentualnie miałabym szanse na jakiś krótki, 3-miesięczny staż?

W takim razie lepiej chyba będzie jeśli poszukam jakiejś pracy dorywczej..

sideritis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 12:06   #3915
moooniaaaa
Zakorzenienie

A w ogóle często zdarzają się 3 m-czne staże?
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 12:49   #3916
megusiaa
Rozeznanie

witam,
przepraszam z góry jesli taka informacja i pytanie juz byla na forum chodzi mi mianowicie ile obecnie wynosi wynagrodzenie za staz? brutto i netto?
bo od polowy tego miesiaca zaczynam staz i interesuje mnie ile w tym momencie wynosi stazowe bo gdzies czytalam ze 650zl brutto gdzies ze 770zl brutto wiec ile??? aha i czy jest to kwota stala czy zalezy np od wojewodztwa itp??
megusiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 12:52   #3917
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megusiaa Pokaż wiadomość
witam,
przepraszam z góry jesli taka informacja i pytanie juz byla na forum chodzi mi mianowicie ile obecnie wynosi wynagrodzenie za staz? brutto i netto?
bo od polowy tego miesiaca zaczynam staz i interesuje mnie ile w tym momencie wynosi stazowe bo gdzies czytalam ze 650zl brutto gdzies ze 770zl brutto wiec ile??? aha i czy jest to kwota stala czy zalezy np od wojewodztwa itp??
791 w calej Polsce ale ile to bedzie na reke o ja sama nie wiem
Mysle ze albo okolo 700 zl albo 750.

Stary 2009-06-03, 13:40   #3918
megusiaa
Rozeznanie

dziekuje bardzo za odpowiedz
pozdrawiam
megusiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 14:16   #3919
Michasia222
Zadomowienie

stażowe wynosi ok. 650 zł na rękę, tak powiedziała mi babka w urzędzie
Stary 2009-06-03, 14:59   #3920
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michasia222 Pokaż wiadomość
stażowe wynosi ok. 650 zł na rękę, tak powiedziała mi babka w urzędzie
Tak ale to chyba bylo za czasow jak staz wynosil 720 zl.
Od 1 czerwca jest 791 i tu nie wiem ile jest na reke.

Stary 2009-06-03, 15:43   #3921
Michasia222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
Tak ale to chyba bylo za czasow jak staz wynosil 720 zl.
Od 1 czerwca jest 791 i tu nie wiem ile jest na reke.
wiem, że jest 791 zł brutto, wpisz sobie w googlach przeliczanie z brutto na netto to Ci znajdzie. Mi wyszło, że 648 z groszami po odliczeniu 22% VATu a chyba tyle jest?

mówię, tylko to co sama sprawdziłam i co mi w urzędzie powiedzieli, mam nadzieję, że się mylę
Stary 2009-06-03, 15:46   #3922
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
wiem, że jest 791 zł brutto, wpisz sobie w googlach przeliczanie z brutto na netto to Ci znajdzie. Mi wyszło, że 648 z groszami po odliczeniu 22% VATu a chyba tyle jest?

mówię, tylko to co sama sprawdziłam i co mi w urzędzie powiedzieli, mam nadzieję, że się mylę
W przeliczniku mi wyszlo to samo.
To az 22 % Vat jest?Duzo

Stary 2009-06-03, 15:48   #3923
Michasia222
Zadomowienie

Cytat:
W przeliczniku mi wyszlo to samo.
To az 22 % Vat jest?Duzo
do końca nie jestem pewna, ale ta wersja zgadza się z tą co powiedzieli w urzędzie. Niestety kokosów nie ma.
Stary 2009-06-03, 15:50   #3924
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
do końca nie jestem pewna, ale ta wersja zgadza się z tą co powiedzieli w urzędzie. Niestety kokosów nie ma.
Znaczy sie cos mi sie to dziwne wydaje..Kolezanka jeszcze pracowala (byla na stazu) za czasow 720 i mowila ze dostawala 690 zl czyli 30 mniej.
Nie wiem w sumie..jak bede miala 1 wyplate za staz to sie pewnie dowiem

Stary 2009-06-03, 15:52   #3925
Michasia222
Zadomowienie

Cytat:
Znaczy sie cos mi sie to dziwne wydaje..Kolezanka jeszcze pracowala (byla na stazu) za czasow 720 i mowila ze dostawala 690 zl czyli 30 mniej.
Nie wiem w sumie..jak bede miala 1 wyplate za staz to sie pewnie dowiem
a może ona liczyła już np. ze zwrotem kosztów dojazdów?
ja też się dowiem na początku lipca ile w rzeczywistości dostane ...
Stary 2009-06-03, 15:53   #3926
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
a może ona liczyła już np. ze zwrotem kosztów dojazdów?
ja też się dowiem na początku lipca ile w rzeczywistości dostane ...
Ona dojezdza autem wiec jej nie oddawaja kasy(tylko za autobus jest zwrot)
A masz juz umowe ?Ja jeszcze przed..ale ja ją takze podpisuje tak?
Czy tylko pracodawca z UP?
(bo tylko czekam az w UP wroci ksiegowa z chorobowego bo nie ma mi kto pieczatke postawic)

Stary 2009-06-03, 15:59   #3927
Michasia222
Zadomowienie

Cytat:
Ona dojezdza autem wiec jej nie oddawaja kasy(tylko za autobus jest zwrot)
A masz juz umowe ?Ja jeszcze przed..ale ja ją takze podpisuje tak?
Czy tylko pracodawca z UP?
(bo tylko czekam az w UP wroci ksiegowa z chorobowego bo nie ma mi kto pieczatke postawic)
nie tylko za autobus jest zwrot. Żeby się o to starać musisz wziąć z PKSu zaświadczenie o cenie jednorazowego biletu z Twojej miejscowości do miejsca pracy. I oni tyle powinni zwrócić a dojeżdżać możesz czym chcesz, jeśli autem musisz skserować prawo jazdy i dowód rejestracyjny.
Nie mam umowy i nie wiem czy ja ją będę podpisywać. Ale mam się zgłosić do pracy 15 czerwca i od wtedy zaczynam. Dostałam tylko z urzędu moje prawa i obowiązki, kartę do wypełniania w trakcie stażu. Pozdrawiam
Stary 2009-06-03, 16:35   #3928
Ja Sowa
Przyczajenie

czesc dziwczyny
mozecie mi napisac, bo nie mam za bardzo czasu aby przejzec caly watek
czy nie ma juz wymaganego braku doswiadczenia abym mogla isc na staz? szukalam na stronach UP i nie znalazlam informacji zeby to byl wymóg, a kiedys chyba tak było

pozdrawiam
Ja Sowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-03, 16:45   #3929
Michasia222
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ja Sowa Pokaż wiadomość
czesc dziwczyny
mozecie mi napisac, bo nie mam za bardzo czasu aby przejzec caly watek
czy nie ma juz wymaganego braku doswiadczenia abym mogla isc na staz? szukalam na stronach UP i nie znalazlam informacji zeby to byl wymóg, a kiedys chyba tak było

pozdrawiam
z tego co się orientuję to nie ma czegoś takiego, ale nie jestem pewna
Stary 2009-06-03, 17:41   #3930
Diaana85
Raczkowanie

GG do Diaana85

witajcie mam problem w związku ze stażem i bardzo was proszę o obiektywną ocene. Mianowicie jestem na stażu od 1 kwietnia ale niestety przyznali mi staż tylko na 3 miesiące w związku z tym że starało się o staż aż 7 osób i wszystkich przyjęli na taki okres. Chodzi mi o to że postanowiłam sie nie starać się o przedlużenie tego stażu byłam w UP pytać czy stracę status bezrobotnego, kobieta powiedziala że ogólnie male szansę są na przedlużenie ale jeśli nie chcę to żebym nie pisala wniosku do pracodawcy, ogólnie się nie starala i wtedy z dniem 30 czerwca wygaśnie umowa o staż i będe rozliczona z UP. Jednakże dziś osoba która zajmuję się stażami powiedziała mi że wszyscy którzy jesteśmy na stażu w tej instytucji jesteśmy na jednej umowie i oni będą starać się o przedłużenie umowy a nie staży dla konkretnych osób i albo wszystkim przedłużą albo nikomu i takim oto sposobem gdy przedłużą wszystkim czyli również mi a ja odmówię to stracę status bezrobotnego mimo iż wcześniej informowałam że nie chcę przedłużać:/ tak się zastanawiam czy to jest normalne że wszyscy jesteśmy od siebie "uzależnieni"?? czy nie powinno być umowy na każdego z nas?? co o tym myślicie??

Edytowane przez Diaana85
Czas edycji: 2009-06-03 o 17:44
Diaana85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości