Listopad- Grudzień 2014- część V :-) - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-06, 15:03   #3931
Zanet84
Zakorzenienie

Dot.: Listopad- Grudzień 2014- część V :-)

Cytat:
Napisane przez sloneczko_1201 Pokaż wiadomość
Kurcze, ale to się realnie zbliża...
bardzo realnie...jak przeczytałam 25.10....to tak blisko....
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:04   #3932
Monian
Zakorzenienie

Czuję, że jak jedna urodzi to już pójdzie lawiną....
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:05   #3933
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Te nakładki i tak duże SA, tez mam ski aventu-wyparzylam juz bo biorę do szpitala. Poprzednio nie byłam świadoma ze takie cos jest i miałam cale sutki obolale

Dominika 04.11.2014
czekoladka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:05   #3934
Zanet84
Zakorzenienie

I tak się trzymamy

Ja muszę zaraz uciekać, jadę na ćwiczenia do SR...dzisiaj sama, bo mąż już pojechał... i kto mi pomasuje plecy

Edytowane przez Zanet84
Czas edycji: 2014-10-06 o 15:08
Zanet84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:08   #3935
sloneczko_1201
Zadomowienie

Esti a torba już spakowana?

Też muszę te nakładki wyparzyć, ale nie mam żadnego pudełeczka na nie...
Czekoladka a je się powinno wyparzać po każdym karmieniu?

Razem możemy więcej...
sloneczko_1201 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:11   #3936
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:

Ja wyparzalam raz dziennie ,a tak to po karmieniu mylam tylko woda z płynem .
Moje były w plastikowym pudełku ale się rozlatuje ,muszę poszukać jakieś inne

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-10-06, 15:11   #3937
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Są plusy mieszkania z dala od rodziny, nikt mi się do szpitala nie zwali.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-06, 15:17   #3938
Kostka09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
Kostka kurde bardzo słabo z tymi płytkami
No wiem wlasnie... i co gorsza sukcesywnie spadaja...nie wiem jeszcze co bedzie dalej...
Cytat:
Napisane przez pati12345678 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi, ile przytyłyście już w ciąży? Ja w 29 tygodniu miałam +12, teraz leci mi 33 tydzień ale się ważę dopiero przed wizytą..ciekawe ile tym razem będzie na +
Czy są tu jakieś mamusie, które mają termin w okolicach 20 listopada? (:
Ja przytylam do tej pory 10 kg, wolalabym stanac na tym poziomie....

Mnie tez sie wydaje to dziwne z tym l4...ale ja go prosilam o to, ze chce wrocic do pracy tu jest problem, tak jak pisalam wczesniej mam do podpisania aneks o podwyzce i musze wrocic na pare dni zeby go podpisac, teoretycznie mozna go podpisac na l4 ale kadrowe powiedzialy mi, ze nie chca tego tak robic bo to nie jest praktykowane w budzetowce - potem maja na glowie PIP i musza sie tlumaczyc a i tak maja na pienku..
Wiec ja i tak chcialam wrocic do pracy n pare dni i dlatego moze powiedzial mi, ze potem to juz wypisze macierzynski...
Ale mysle sobie, ze po prostu pojde do mojej lekarki rodzinnej i ta mi wypisze l4, albo bede chodzila do pracy do porodu w sumie mi to nie przeszkadza
Kostka09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:22   #3939
esti87
Rozeznanie

Cytat:
No to współczuję...

Tak mi się wydawało ostatnio, że coś waga mała, ale że go nie zainteresowało ostatnio, że mały nie rośnie? Mi się drukuje zawsze taki wykresik i by było widać od razu, że przyrost za mały.
Oddech porodu juz na Twoich plecach. Może będziesz pierwsza
Jakis taki zakrecony byl ostatnio,wpadl prosto z cesarki i na szybciora ten Gbs i usg ..ze ja tez sie nie skaplam,ze jakos malo..bo poprzednio bylo 1600/1650 a po msc by mialo byc 2300 to slabo by przybieral..a dzis jak juz na fotel wchodzilam to reka mierzyl dlugosc brzuszka i mowi,waga idealna do porodu..to sobie mysle..2300 idealne..chyba nie..a potem wyszlo..odetchnelam troche ale stres przez 10 min byl..

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
super wiesci
Czyli 25 idziesz rodzic? Matko to za 2 tygodnie!
Tez mam wizytę 13.10
Mój tez podaje wagę na podstawie wymiarów główki,brzuszka i udek
19 dni..zaczynam obgryzac pazurki.. a Tb Ania jaki Tp wychodzi?spotkamy sie w realu?

Cytat:
Te nakładki i tak duże SA, tez mam ski aventu-wyparzylam juz bo biorę do szpitala. Poprzednio nie byłam świadoma ze takie cos jest i miałam cale sutki obolale
ja nie mam tych nakladek,a powinnam je kupic?i tak mam juz sporo odstajace te wentyle

Cytat:

sloneczko..spakowana,a jak..od czasu jak te skurcze mnie wziely jednej nocy ..przestraszylam sie nie na zarty i nast dnia wyslalam Daniela po reszte zakupow..zostaje mi tylko wrzucic pozniej kosmetyki do make upu

z tego co mowil gin to 25.10 przyjecie na oddzial,podstawowe badania a nast dnia Oxy..

moze sie uda i ten moj synus bedzie dzieckiem pazdziernikowym
Stary 2014-10-06, 15:26   #3940
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez My Sweet Little Precious Pokaż wiadomość
Hejka
A ja dzisiaj pospałam... wstałam tylko o 7 na pomiar cukru i poszłam dalej, obudziłam się przed 10
Jestem coraz bardziej zdenerwowana, jeśli chodzi o poród, macierzyństwo i w ogóle... Matko jak ja bym chciała być wyluzowana pod tym względem i mówić że ja mogę już rodzić. Ta wizja mnie przeraża
Dzisiaj muszę zrobić zdjęcia do dowodu, ciekawe jak mnie poustawiają, mam nadzieję że uda się zrobić jakieś normalne, niebrzuchatkowe
A poza tym zabieram się za sprzątanie.
Ciast Pauliny nawet nie oglądam, bo ostatnio Marta wstawiła to przez cały tydzień żarłam słodycze, mimo że nie mogę
to rzeczywiście pospalas! ale fajnie!
a my tu marudzimy,ze spac nie możemy

ja tam wstawiłam tylko jedno ciasto, dla TZ z drazami i nie sprobowalam go ale kiedy to było! im bliżej porodu tym bardziej mi się chce jesc!
ale mam sposób! dziś bylam ostatni raz u dentysty i mam taaakie znieczulenie, ze do wieczora pewnie nic nie zjem a trzyma mnie od 13!

Cytat:
Sms od Goni
" Cześć dzisiaj mam nadzieje że będę mogła się do Was odezwać. W poniedziałek po wizycie pojechałam do szpitala z podejrzeniem odpływania wód płodowych. Okazało się że leci wodnista wydzielina ale prawdopodobnie spowodowana infekcją i tak mnie tydzień trzymają jeśli crp nie wzrosło to dzisiaj mnie wypuszczą. Także trzymajcie kciuki. Dziękuje za pamięć. pozdrawiam"

Więc się wszystko wyjaśniło i nadal nie mamy żadnego dzieciaczka na wątku
Szkoda infekcji, ale dobrze, że to nic poważniejszego.
dobrze, ze Gonia się odezwala!
te numery telefonow jednak się przydają!

Cytat:
Ja wstawiłam pranie, a teraz zrobię sobie kawkę i chyba zabiorę się za tą torbę dla maluszka. Mi tak czas ucieka przez palce niby nudzę się sama w domu, ale dziś już 6 października tylko patrzeć jak się zaczniemy rozpakowywać

słoneczko ja tez siedze w domu, w większości sama i tez w sumie jakby nie patrzeć, to mi się nudzi albo niewlasciwie spożytkowuje czas... i tez zamiast się pakowac, to ja patrze, przekładam i nic z tego nie wynika

piatke przybijam

Cytat:
Napisane przez My Sweet Little Precious Pokaż wiadomość
Tak! Marta została oczyszczona z zarzutów to wszystko Twoja wina Happy
no no no

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
W koncu tu dotarlam
Dziewczyny wszystkie pokoiki sliczne
Kasiu - za zdany egzamin
Silesiana - wspolczuje nocy
Czekoladka - mam nadzieje, ze humor do Ciebie wroci
Ela - zdrowka dla Jaska i obys dobrze wybrala robota, ja marze o takim jak wrzucila Rosalie - tzw. Kiciusiu

Ja juz po wizycie, z mlodym wszystko ok. wazy 3054 g i termin mi sie niby przesunal na 1.11 zamiast 2.11 ale wiadomo, ze taraz to juz nie ma znaczenia, waga do porodu ok. 3600g...oby nie wiecej...

Niestety plytki krwi mi caly czas leca w dol...aktualnie 104 (dolna granica 140..) mam zrobic proby watrobowe, znowu plytki i morfo. jesc to zelazo i przyjsc za dwa tygodnie i podobno dwa tygodnie przed porodem gin juz nie moze dac l4 tylko musi wypisac macierzynski...wie ktoras z Was cos o tym?
Tzn. mi to na reke bo bym wrocila wtedy jeszcze do pracy na pare dni i zalatwila kadrowe sprawy w aneksem ale potem juz musi i tak wypisac macierzynski...to w sumie mozna stracic 4 tygodnie macierzynskiego

Ide sie oganac i biore sie za zamowienie z gemini, lozeczka i reszty
super, ze Młody tyle wazy!

esti czyli Ty pierwsza? wiesz,ze jak ruszy to wszystkie będziemy rodzily??? :P

Edytowane przez martha330
Czas edycji: 2014-10-06 o 15:28
martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:28   #3941
eclariss
Rozeznanie

ejjj kurde cały czas miałam mała po lewej stornie i nóżka kopała po prawej...a dziś jest po prawej stronie i kopie mi po lewej stronie czyli się obróciła, przesunęła czy nie wiem..jak Wy macie z dzieciaczkami jednakowo cały czas??

Na październikowych jedna mamusia 3cm rozwarcia , szyjka 1,5cm i do skończenia 37 tyg. ma 4 dni i jej skurcze w szpitalu wyciszyli i puścili do domu.. w szoku jestem myślałam, że na tym etapie jak się coś dzieje to się już rodzi..

esti a z miesiaczki masz termin tak jak na 1 stronie na 15.11 ?????

Jak mnie to cieszy, że wszystko już tak szybko się zbliża

Edytowane przez eclariss
Czas edycji: 2014-10-06 o 15:30
eclariss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:46   #3942
esti87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eclariss Pokaż wiadomość
ejjj kurde cały czas miałam mała po lewej stornie i nóżka kopała po prawej...a dziś jest po prawej stronie i kopie mi po lewej stronie czyli się obróciła, przesunęła czy nie wiem..jak Wy macie z dzieciaczkami jednakowo cały czas??

Na październikowych jedna mamusia 3cm rozwarcia , szyjka 1,5cm i do skończenia 37 tyg. ma 4 dni i jej skurcze w szpitalu wyciszyli i puścili do domu.. w szoku jestem myślałam, że na tym etapie jak się coś dzieje to się już rodzi..

eclariss z OM TP na 18.10.. ale gin od poczatku twierdzil,ze ciaza jest mlodsza..ten TP z 1 str to byl pierwszy taki orientacyjny jeszcze przed badaniami prenatalnymi.a teraz wyszlo tak..

a moze mala traktuje cie z raczki..dzieciaki juz potrafia miec troche pary..albo wyczulas,ze to nozka?

Martha..ja tak cos czuje,ze pierwsza bedzie rozpakowana ta u ktorej porodu najmniej sie spodziewamy,ktora nie ma żadnych objawów,skurczy ani rozwarcia do tego 25.10 jeszcze 19 dni niepwenosci bo niby kazdego dnia moze sie zaczac ale mam juz jakis punkt do ktorego zmierzam..cos co jest planowane,na co czekam..lubie tak miec jasna sytuacje..

Edytowane przez esti87
Czas edycji: 2014-10-06 o 15:47
esti87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 15:48   #3943
sloneczko_1201
Zadomowienie

Cytat:

Kurcze to ta dziewczyna prawie z takim terminem jak ja, bo w zwartek kończe 37 tc i nie wyobrażam sobie, żeby nie do domu wypchnęli w razie czego.

Mój synuś ciągle tak samo ułożony i tak samo kopie.

Razem możemy więcej...
Stary 2014-10-06, 15:56   #3944
czekoladka21
Zakorzenienie

GG do czekoladka21

Cytat:
Napisane przez esti87 Pokaż wiadomość
Jakis taki zakrecony byl ostatnio,wpadl prosto z cesarki i na szybciora ten Gbs i usg ..ze ja tez sie nie skaplam,ze jakos malo..bo poprzednio bylo 1600/1650 a po msc by mialo byc 2300 to slabo by przybieral..a dzis jak juz na fotel wchodzilam to reka mierzyl dlugosc brzuszka i mowi,waga idealna do porodu..to sobie mysle..2300 idealne..chyba nie..a potem wyszlo..odetchnelam troche ale stres przez 10 min byl..

19 dni..zaczynam obgryzac pazurki.. a Tb Ania jaki Tp wychodzi?spotkamy sie w realu?

ja nie mam tych nakladek,a powinnam je kupic?i tak mam juz sporo odstajace te wentyle

sloneczko..spakowana,a jak..od czasu jak te skurcze mnie wziely jednej nocy ..przestraszylam sie nie na zarty i nast dnia wyslalam Daniela po reszte zakupow..zostaje mi tylko wrzucic pozniej kosmetyki do make upu

z tego co mowil gin to 25.10 przyjecie na oddzial,podstawowe badania a nast dnia Oxy..

moze sie uda i ten moj synus bedzie dzieckiem pazdziernikowym
Nie wiem czy się spotkamy bo ja mam TP 2.11 , zobacze co gin powie na wizycie, ale jak skoncze 37tc to juz nie zamierzam się oszczedzac

Dominika 04.11.2014
Stary 2014-10-06, 16:05   #3945
esti87
Rozeznanie

Cytat:

Nie wiem czy się spotkamy bo ja mam TP 2.11 , zobacze co gin powie na wizycie, ale jak skoncze 37tc to juz nie zamierzam się oszczedzac
ale sa duze szanse ja dopiero od 20.10 wrzuce sobie na luz..mopze pobiegne w maratonie tak wlasnie zerkam z niedowierzaniem na ten kalendarz i 25,10 to sobota..hmm..jeszcze moze byc tak,ze podaja ta oxy dopiero w poniedzialek po weekendzie bo nie bd chcieli sie specjanie brudzic..
Stary 2014-10-06, 16:10   #3946
Frau Gizela
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez esti87 Pokaż wiadomość
Oby juz mogla dzis wyjsc..swoja droga,najadla sie strachu

witaj w gronie..mi paralizuje cala prawa strone a najgorsza jest reka..w nocy mocze ja w strugach goracej wody by krazenie wrocilo..

racja,tetry z Pepco sa do dooopy..ale flanelki ostatnio fajne kupilam..w sowy i grubosc ok

my bedziemy dzis z Tb swietowalywszystkiego dobrego na dalsze lata

Kostka,dobre wiesci.. ale te plytki to marniuchno..ja z ciekawosci poszlam po swoje wyniki i mam 179..

wspominalam,ze mam dzis kiepski dzien..mimo ladnej pogody i bijącego slonca po oczach jak zasnelam po 10 tak obudzilam sie ok 13.00i biegiem pod prysznic i na wizyte..cale szczescie,ze bylam 2 i szybko to poszlo..
tak wiec jest rozwarcie na cm,maly ma sie dobrzegin pytal jaka to nam waga wychodzila w czw na usg a ja mu mowie,ze w granicach 2300 a on do mnie,ze nie mozliwe i zdebialam.. pytal jeszcze raz i mu mowie to samo,a on czy dal mi wydruk..a ja nie..i zamrtwiona,ze cos nie tak dopytuje czemu..a on na to,ze chyba sie musial dupnac bo dzis wyszlo 2900/3000 i ta waga jest wlasciwa..z wymiarow brzuszka,glowki i nogi/ciaza w 100% donoszona wiec moge rodzic chocby juz..hehe..jak pytalam o te plucka to mowi,ze skoro jest donoszona to wszystkie narzady sa w pelni rozwiniete i nie ma potrzeby by podawac cos na rozwoj.wg tej mojej dziwnej @ TP wychodzi na 18.10..a oni na oddzial przyjmuja tydz po terminie.wiec jesli nic sie nie bedzie dzialo,z walizeczka i usmiechem na twarzy wstawiam sie 25.10 na oddziale..chyba,ze mnie przegoni wczesniej..mam byc czujna.. nast.wizyta za tydz.13.10..

jakieś szaleństwo! Ja mam jutro wizytę, ostatnio mój gin coś wspominał, że na dwa tyg.przed tp tą cesarkę by robić ale to przecież zaraz już jeszcze w październiku by było. Ciekawe co jutro powie. Może już coś się ustali. Eh.

Cytat:
Te z aventu były na jakieś murzyńskie sutki chyba ;-) mi zupełnie nie pasowały, M.też nie umiała przez to pić. Najlepiej sprawdziły mi się z canpola s rozmiar, a mam disc duże otoczki, że tak powiem ;-)

Dostalam ostatnią dostawę wiejskich dobroci. Zrobiłam placki z cukini. Super tylko szkoda, że w całej chaupie wali jak w smazalni ;-)
Frau Gizela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 16:25   #3947
Rosalie01
Raczkowanie

Gratuluje udanych wizyt

Kostka trzymam kciuki, zeby wyniki sie poprawily

Esti 25.10 to juz za chwile
Ja mam termin na 27.10, chcialabym, zeby mala wytrzymala i byla jednak skorpionica, mimoze w znaki zodiaku za bardzo nie wierze

Dziewczyny potrzebuje rady na szybko.
W sobote wieczorem namoczylam grzyby, zeby zrobic tarte, ale siostra przyjechala i nic mi z tej tarty nie wyszlo, wczoraj wieczorem je podgotowalam i wlozylam do lodowki, myslicie, ze nadal beda dobre, czy lepiej je sobie odpuscic?

Mam nadzieje, ze humory sie zaraz nam wszystkim poprawia i jutro juz bedzie lepiej

Uciekam wstawic pierwsze pranie dla malej
Rosalie01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 16:31   #3948
esti87
Rozeznanie

Frau..wlasnie zerknelam i masz TP na 9.10..jutro wizyta?ja nic nie mowie..ale w poniedzialek mozesz sie meldowac na oddzialemoja kolezanka tez mowi,ze cc zawsze 2 tyg przed terminem..a u cb to by bylo juz

---------- Dopisano o 17:31 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ----------

Cytat:
Napisane przez Rosalie01 Pokaż wiadomość
Gratuluje udanych wizyt

Ja mam termin na 27.10, chcialabym, zeby mala wytrzymala i byla jednak skorpionica, mimoze w znaki zodiaku za bardzo nie wierze

W sobote wieczorem namoczylam grzyby, zeby zrobic tarte, ale siostra przyjechala i nic mi z tej tarty nie wyszlo, wczoraj wieczorem je podgotowalam i wlozylam do lodowki, myslicie, ze nadal beda dobre, czy lepiej je sobie odpuscic?

Mam nadzieje, ze humory sie zaraz nam wszystkim poprawia i jutro juz bedzie lepiej

Ja bym teraz z grzybkami nie ryzykowala..moze lepiej zamrozic i zostawic na bezpieczniejszy czas..?
a ja wierze w z/z .ja lew,tz baran i synus skorpion jak sie uda..mieszanka wybuchowa!!

Rosalie,to niby zaraz po mnie..ale wiesz,ze zawsze moze byc szybciej
Stary 2014-10-06, 16:42   #3949
sloneczko_1201
Zadomowienie

Ja sobie grzybki w ciąży wogóle odpuściłam, bo są ciężkostrawne i do tego jakby się jakiś niepewny pojawił to nasz organizm bez problemu sobie z nim poradzi, ale maluszka już może nie.

Razem możemy więcej...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-06, 16:45   #3950
LolaMontez
Wtajemniczenie

Cytat:
Gratuluje udanych wizyt

Jak wczoraj zagotowałaś to bez problemu mozna zjeść , ja tez od czasu do czasu zjadam grzybki jak mi dostarczą , teraz w weekend znów bede jadła

Mojego męża chyba dopada stres przedporodowy, dzis z wyrzutem spytał dlaczego ja jeszcze nie mam spakowaniem torby
Pózniej włączył muzyczkę, zrobiłam kilka tanecznych korków to sie czepiał, ze chyba nie powinnam tak podskakiwać do tego nie chce mnie wziąć na jedne dzien na wioskę do moich rodziców (oni tam teraz są, wiec zero gotowania tylko relaks ale to 150 km od nas) toczę z nim boje moze mnie zabierze ehhhh koniec świata z Tym moim mężem

Edytowane przez LolaMontez
Czas edycji: 2014-10-06 o 16:47
LolaMontez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 16:56   #3951
sloneczko_1201
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez LolaMontez Pokaż wiadomość
Jak wczoraj zagotowałaś to bez problemu mozna zjeść , ja tez od czasu do czasu zjadam grzybki jak mi dostarczą , teraz w weekend znów bede jadła

Mojego męża chyba dopada stres przedporodowy, dzis z wyrzutem spytał dlaczego ja jeszcze nie mam spakowaniem torby
Pózniej włączył muzyczkę, zrobiłam kilka tanecznych korków to sie czepiał, ze chyba nie powinnam tak podskakiwać do tego nie chce mnie wziąć na jedne dzien na wioskę do moich rodziców (oni tam teraz są, wiec zero gotowania tylko relaks ale to 150 km od nas) toczę z nim boje moze mnie zabierze ehhhh koniec świata z Tym moim mężem
Twój Cię nie chce zabrać za to mój chciał mnie ciągnąć z Poznania do Częstochowy ponad 300 km po parkiet do kuzyna, bo powiedziałam, że sam nie pojedzie, bo w razie czego sama rodzic nie będę. I tak źle i tak nie dobrze

Razem możemy więcej...
Stary 2014-10-06, 17:08   #3952
tiera
Raczkowanie

Kasia napiszę tylko OOOOO MATKOOO Dziewczyna wstydu nie miała, zresztą to jest obrzydliwe
tiera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 17:09   #3953
silesianna
Zakorzenienie

z tym, że nie można iść na L4 w ostatnich tygodniach, tylko trzeba już na wcześniejszy macierzyński, to bzdura i ściema lekarzy, którzy chcą mieć z głowy L4 i zus, albo nei wiem co jeszcze. z prawnego punktu widzenia jeśli kobieta jest na L4 i wg lekarza sia do tego zwolnienia podstawy, to kazda z nas ma prawo ciągnąć to zwonienie do dnia porodu. Jeśli jest sytuacja, że np. zwolnienei jest do 15.10 a my rodziny 5.10, to od 5.10 automatycznie przechodzimy na urlop macierzyński, a zwolnienie jest anulowane. ale NIKT nie może nas zmusić do przejścia na wcześniejszy macierzyński wbrew naszej woli.
jeśli lekarz się zapiera jak osioł i nie daje to trzeba iść do internisty i wziąć L4 na ból pleców albo inny katar. interniści są bardziej wyrozumiali!

Cytat:
Napisane przez tiera Pokaż wiadomość

Z tym L4 to jakieś bzdury, nie trzeba iść na wcześniejszy macierzyński a dwa, ze do macierzyńskiego z tego co wiem i tak trzeba dostarczyć akt urodzenia. Jak ktoś chce to może isć na 6 tygodni przed porodem na wcześniejszy macierzyński- tylko po co?
jeśli chce się iść na wcześniejszy macierzyński - to trzeba pracodawcy dostarczyć podanie oraz zaświadczenie lekarza o PLANOWANYM terminie porodu. i to ten termin jest wtedy uznawany za wiążący. suma sumarum - możemi iść na macierzyński 2 tygodnie przed wyliczonym terminem porodu, niezależnie, czy faktycznie urodzimy 5 dni przed terminem, czy 12 dni po.
po co iść na wcześniejszy macierzyński? te najbardziej uczciwe, które "nie uznają L4 w ciąży", pracują jak najdłużej się da i na koniec chcą odpocząć, ale nadal nei widzą u siebie podstaw do L4 - najczęściej wybietrają właśnie tę opcję.
druga grupa to kobiety, które mają od niedawna otwartą działalność gosp. i nie mogą iść na L4 (można iść dopiero po 3 miesiącach od rozpoczęcia działalności) - te również wybierają opcję wcześniejszego macierzyńskiego (przy działalnosci można iść na wcześniejszy macierzyński nawet 6 tygodni przed TP).

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość
Tiera to mi się przypomniała akcja po porodzie...
Łaziłam sobie z tym wozkiem z dzieckiem po oddziale, obolała jak to po porodzie to pomalutku, w sali obok mojej lezala mloda laska, tez dopiero co urodzila no i przyjmowala co rusz gosci... nie wiem.. ojciec, tesc, brat, szwagier, kuzyn, kolega plus matki,tesciowe, kuzynki, siostry, koleżanki itd i ona rozwalona na tym lozku, z pipka na wierzchu bo szyta byla, (tak glosno gadali ze caly oddzial slyszal) no i co przelazilam obok jej sali to zerkalam, a Ci mezczyzni normalnie w to krocze jej sie gapili i komentowali, a ona: noooo poprułam się jak firanka i tak za kazdym razem jak ktos wszedl to ona nic tylko z ta pipką na wierzchu ;P bo położna jej kazała wietrzyć
przepraszam, ale...

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
Do mnie już si,ę zapowiedziały pilgrzymki
to albo kategorycznie powiedz, że sobie nie życzysz, albo rzuć jakąś ściemę w stylu: jest limit odwiedzających / jest kwarantanna na oddziale bo sezon grypowy" itd.
ja nie zamierzam przyjmować żadnych gości oprócz mojej mamy i TZ-a i otwarcie będę o tym wszystkim mówić

Cytat:
Napisane przez Kostka09 Pokaż wiadomość
No wiem wlasnie... i co gorsza sukcesywnie spadaja...nie wiem jeszcze co bedzie dalej...

Ja przytylam do tej pory 10 kg, wolalabym stanac na tym poziomie....

Mnie tez sie wydaje to dziwne z tym l4...ale ja go prosilam o to, ze chce wrocic do pracy tu jest problem, tak jak pisalam wczesniej mam do podpisania aneks o podwyzce i musze wrocic na pare dni zeby go podpisac, teoretycznie mozna go podpisac na l4 ale kadrowe powiedzialy mi, ze nie chca tego tak robic bo to nie jest praktykowane w budzetowce - potem maja na glowie PIP i musza sie tlumaczyc a i tak maja na pienku..
Wiec ja i tak chcialam wrocic do pracy n pare dni i dlatego moze powiedzial mi, ze potem to juz wypisze macierzynski...
Ale mysle sobie, ze po prostu pojde do mojej lekarki rodzinnej i ta mi wypisze l4, albo bede chodzila do pracy do porodu w sumie mi to nie przeszkadza
ja też mam płytek mało, poniżej normy, ale jednak dużo więcej niż Ty bo w granicach 135 się utrzymują. no i ja wiecznie mam mało płytek (po tatusiu, białaczkę też może będę miała po nim...? ) po porodzie miałam jakoś 90 po tym krwotoku i rany zupełnie mi się nie chciały goić, krew nie krzepła :/ a leczenia na to nie ma praktycznie żadnego, tzn mogą zrobić transfuzję płytkową, tylko że to robią jak juz płytek nie ma wcale... :/
ja długo szukałam jakichś produktów? suplementów płytkotwórczych bo mam z tym kłopot od zawsze (np. wiecznie jestem posiniaczona) i nic nie znalazłam

Cytat:

Jerz leży głową w pęcherzu, wygięty w C przy moim lewym biodrze, tyłkiem lekko w lewo od żołądka i kopytkami po prawej. ale bardzo lubi się przekręcać brzuszkiem na prawą stronę mojego brzucha i zaraz wracać. mam wtedy genialny podskórny pokaz kolan, pięt i piszczeli robi tak kilka razy dziennie. dzieci to wiercipięty

z tą mamą październikową to coś dziwnie, bo jeśli jest jeszcze szyjka to rozwarcia jako takiego nie ma, mówi się, że szyjka wtedy "przepuszcza" 1-2 palce, no i niektórzy ginekolodzy mówią wtedy o rozwarciu, ale takie prawdziwe "porodowe' rozwarcie to to nie jest. rozwarcie jest wtedy jak już szyjka jest zgładzona ) także myślę że to dlatego ją wypuścili, bo szyjka jeszcze jest. a jak sobie dziewczyna połazi, to może jej się zgładzi i zaraz wróci do szpitala

Cytat:

ale te grzybki "podgotowałaś" czyli obgotowałaś (doprowadziłaś do wrzenia i troche się pogotowały) czy trochę podgrzałaś i wyłączyłaś i sie nie gotowały?

jeśli to pierwsze to na luzie, dziś bym je zagotowała tylko dla pewności i poddała dalszej obróbce. jeśli nie były obgotowane we wrzątku - to bym na wszelki wypadek wywaliła.
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-06, 17:13   #3954
siobhan1
Zadomowienie

Cytat:
Mam pytanie już do doświadczonych mamuś czy jak karmiłyście to piłyście kawę, bo wszędzie pisze, żeby się wystrzegać, ale tyle czasu bez kawy?
Moje chłopaki dostawali wysypki, kolek i kupy były straszne. Trzeba spróbować i czekać na reakcję.

Cytat:
Powiedzcie mi, ile przytyłyście już w ciąży? Ja w 29 tygodniu miałam +12, teraz leci mi 33 tydzień ale się ważę dopiero przed wizytą..ciekawe ile tym razem będzie na +
Oficjalnie termin mam na 28/11 ale ginka mówi, że raczej to będzie 20/11.
Krótko przed ciążą schudłam 6kg i do 18tnic nie przybrałam ale teraz leci na łeb na szyję mimo iż bardzo się pilnuję. Od mojej najniższejwagi mam już 15 na plus. W pierwszej zaliczyłam 26, ale bardzo dużo wody nabrałam izostały mi 4. W drugiej 18 i zostało mi 6. Niestety należędo tych kobiet, które karmiąc nie chudną a karmiłam po 2 lata. Teraz też tak planuję.
siobhan1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 17:14   #3955
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Benetta ja mam materac kokos pianka kokos, tak mi doradzili w sklepie, ale też nie wiem czy jest ok..
paulina119a ja kupowałam pieluchy tetrowe w Makro, były pakowane po 11 sztuk, wychodziły się 1,50 za sztukę.. Sprawdzałam potem "jakość" z tymi sprzedawanymi w sklepach za 3 zł i na 'oko' to samo, także cieszę się, że nie przepłaciłam.
kostka moja koleżanka dostała normalnie L4, podczas którego urodziła dziecko, i potem z macierzyńskiego jej odciągnęli za to co już jej wypłacili za te L4, więc lekarz powinien ci wypisać..

Moja nocka też dziś była ciężka, ciągle się budziłam, i jakieś głupoty mi się śniły. Ale przynajmniej wstałam wcześnie i poszłam zrobić morfologię, HBS i zrobić badanie moczu, wyniki odbieram w czwartek przed wizytą..

ja na 26.11, a cala lista na pierwszej stronie

Cytat:
Napisane przez Kasia427 Pokaż wiadomość
Tiera to mi się przypomniała akcja po porodzie...
Łaziłam sobie z tym wozkiem z dzieckiem po oddziale, obolała jak to po porodzie to pomalutku, w sali obok mojej lezala mloda laska, tez dopiero co urodzila no i przyjmowala co rusz gosci... nie wiem.. ojciec, tesc, brat, szwagier, kuzyn, kolega plus matki,tesciowe, kuzynki, siostry, koleżanki itd i ona rozwalona na tym lozku, z pipka na wierzchu bo szyta byla, (tak glosno gadali ze caly oddzial slyszal) no i co przelazilam obok jej sali to zerkalam, a Ci mezczyzni normalnie w to krocze jej sie gapili i komentowali, a ona: noooo poprułam się jak firanka i tak za kazdym razem jak ktos wszedl to ona nic tylko z ta pipką na wierzchu ;P bo położna jej kazała wietrzyć
no właśnie, zależy od człowieka, niektóre to się popisują tym, że cierpią, albo że je rozerwało....

ja poprzednio też byłam na 5osobowej sali, ale jakoś tak gładko poszło, nie odczułam, żeby za dużo było odwiedzających, szczęście miałam

ale teraz jak pomyślę, niby 3 lata minęły tylko, ale taka gówniara byłam...
przestraszona i przejęta

ciekawa jestem tej powtórki z macierzyństwa

co do robotów też mi sie marzy taki jakiś super ekstra za 2 tysie no, ale cóż "zadowolę się" tym tańszym tak czy siak to moje marzenie
ile nowych pozycji w obiadach no i na święta będę mogła zabłysnąć nareszcie i zrobić coś fajnego bez strachu, że zwalę ciasto i chlebek sobie będę piekła
Stary 2014-10-06, 17:22   #3956
manieczka1
Zakorzenienie

Magdula bardzo ladny pokoik, taki przytulny
Sloneczko to ja juz trzymam kciuki za Twoj gbs, ja w sr odbieram.
Ja tez nie chcialabym przenosic... maz ma urlop od 1listopada dwa tyg i chcialabym, aby maly urodzil sie tak, zeby tatus pobyl z nami chociaz tydzien
Martha ja tez juz swiat sie nie moge doczekac super, ze wynik masz ok
Szybkawolna oby ta kobitka zdecydowala sie na mieszkanko
Czekoladka za nic nie przepraszaj ja tez lubie czasem tu posmecic zaraz mi lepiej
Dobrze, ze Gonia sie odezwala.
Kostka ciesze sie, ze wizyta udana a waga bardzo ladna
Ja tez nie chce zadnych wizyt oprocz meza...tak samo w domu. Chcemy sie ogarnac z tym wszystkim sami. Bedziemy potrzebowac pomocy to poprosimy...ale widze, ze tesciowej to srednio pasuje
Zanet plecy to maz Kasi Ci pomasuje
Esti super, ze wszystko gra noooo zegar tyka
23.06.2011
01.06.2013
manieczka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 17:23   #3957
ela_86
Wtajemniczenie

Gonia się odmeldowała
a AnetkaIzabell chyba też gdzieś przepadła?
Stary 2014-10-06, 17:33   #3958
martha330
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez manieczka1 Pokaż wiadomość
Magdula bardzo ladny pokoik, taki przytulny
Sloneczko to ja juz trzymam kciuki za Twoj gbs, ja w sr odbieram.
Ja tez nie chcialabym przenosic... maz ma urlop od 1listopada dwa tyg i chcialabym, aby maly urodzil sie tak, zeby tatus pobyl z nami chociaz tydzien
Martha ja tez juz swiat sie nie moge doczekac super, ze wynik masz ok
Szybkawolna oby ta kobitka zdecydowala sie na mieszkanko
Czekoladka za nic nie przepraszaj ja tez lubie czasem tu posmecic zaraz mi lepiej
Dobrze, ze Gonia sie odezwala.
Kostka ciesze sie, ze wizyta udana a waga bardzo ladna
Ja tez nie chce zadnych wizyt oprocz meza...tak samo w domu. Chcemy sie ogarnac z tym wszystkim sami. Bedziemy potrzebowac pomocy to poprosimy...ale widze, ze tesciowej to srednio pasuje
Zanet plecy to maz Kasi Ci pomasuje
Esti super, ze wszystko gra noooo zegar tyka

otoz to!
tez chce tylko TZ! musimy sobie dac rade!
tez zakładam, ze to tylko 3 dni w szpitalu, wiec beze mnie musza wytrzymać inni

Ela widze, ze wizytujemy 23go

martha330 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-06, 17:39   #3959
ela_86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martha330 Pokaż wiadomość
otoz to!
tez chce tylko TZ! musimy sobie dac rade!
tez zakładam, ze to tylko 3 dni w szpitalu, wiec beze mnie musza wytrzymać inni

Ela widze, ze wizytujemy 23go
ooo Ty też?

jakos tym razem szybciej mi leci czas do tej wizyty.... to chyba ze strachu...
Stary 2014-10-06, 17:45   #3960
Futbolowa
Zakorzenienie

GG do Futbolowa

Cytat:
Napisane przez pati12345678
Ja mam termin dokładnie na 20 listopada
A co do tycia - na razie 7kg, ale czuję, że na następnej wizycie będzie więcej

Cytat:
Napisane przez tiera Pokaż wiadomość
Futbolowa te obrazy są najgorsze. Wczoraj mój TZ oświatczył teściowej że nie chce by ktoś przyjeżdżał w odwiedziny do szpitala- obraza na całego. Dostał wykład na temat tego jak ja to sobie wyobrażam bo przecież ona też urodziła dzieci, tylko szkoda że wtedy nikt nie miał wstępu do szpitala i na pewno nikt jej odrazu nie nawiedzał. Zresztą nie chodzi o nią samą ale po co mają się zjeżdżać wszyscy do szpitala czyli teściu, szwagier- jak nawet nie wiem jak ja się będę czuć i dla mnie to takie intymne przeżycie.
Ja też mam nadzieję, że ominą mnie wizyty szwagra z dziewczyną. Ale obawiam się, że tak jak nas teściowa zmuszała do odwiedzania jej na porodówce, tak i im każe odwiedzać mnie...
Futbolowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości