Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-02, 16:10   #3961
Sylwia cypr
Raczkowanie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez Pat_ka Pokaż wiadomość
Hej
Widzę że bardzo dobrze znacie się na uprawie storczyków. Dostałam niedawno z pieknymi pączkami lecz 2 juz mi padły i nie wiem co mam z nimi zrobić...bardzo proszę o pomoc
Pat_ka nie przejmuj sie paczkami niestety tak sie zdarza jak zmieniaja otoczenie ja ostatnio dostalam na imieninki slicznotke z 24 paczusiami i niestety wszystkie mi odpadly. Od tego czasu minal miesiac i dzisiaj zauwazylam ze zaczyna tez przekwitac, bo 1 kwiatuszek zaczyna sie mu marszczyc ale zostalo mu jeszcze 14 kwiatuszkow wiec nadal bedzie cieszyl nasze oczka . Niestety co do przebarwienia to Ci nie pomoge bo na chorobach storkow to totalnie sie nie znam

Edytowane przez Sylwia cypr
Czas edycji: 2009-12-02 o 16:14
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 16:24   #3962
kotekpsotek
Raczkowanie

Norka i ekspertki doswiadczone zyciem ze storczykami pls o pomoc !

Kupilam storczyka i jak zwykle okazalo sie ze jest przelany - opadly kwiatki 2 dolne listki zrobily sie zolte, ale nie w tym problem - podczas oczyszczania storczyka ze zgnilych korzonkow i listkow znalazlam kilka miniaturowych SLIMACZKOW o srednicy skorupki 0,5 cm, Co to moze byc?
Powyjmowalam je i jest teraz w reaqnimacji w kermazycie, ale czy te slimaki moga przejsc na inny kwiatek?!!!

Kotek Psotek
kotekpsotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 16:38   #3963
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kotekpsotek Pokaż wiadomość
Norka i ekspertki doswiadczone zyciem ze storczykami pls o pomoc !

Kupilam storczyka i jak zwykle okazalo sie ze jest przelany - opadly kwiatki 2 dolne listki zrobily sie zolte, ale nie w tym problem - podczas oczyszczania storczyka ze zgnilych korzonkow i listkow znalazlam kilka miniaturowych SLIMACZKOW o srednicy skorupki 0,5 cm, Co to moze byc?
Powyjmowalam je i jest teraz w reaqnimacji w kermazycie, ale czy te slimaki moga przejsc na inny kwiatek?!!!
Ja mialam w cambriach wlasnie takie malusie slimaczki,powyjmowalam co sie dalo,ale okazalo sie ze jest tego wiecej bo ciagle wychodzily z ziemi.Przesadzilam i jak na razie-odpukac- nie pojawiaja sie kolejne.Wiec moze zmiana podloza pomaga to wytepic.
Stary 2009-12-02, 17:29   #3964
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Ja mialam w cambriach wlasnie takie malusie slimaczki,powyjmowalam co sie dalo,ale okazalo sie ze jest tego wiecej bo ciagle wychodzily z ziemi.Przesadzilam i jak na razie-odpukac- nie pojawiaja sie kolejne.Wiec moze zmiana podloza pomaga to wytepic.
Można w doniczkę położyć kawałek ziemniaka- ślimaki się zlezą "na ucztę" na niego i wtedy wyrzucić, położyć nowy i tak co jakiś czas, póki się podejrzewa ze mogą być.
Albo jak się zmieści, jakiś pojemniczek z piwem- powinny tam powpełzac i w najlepszym wypadku sie potopić, albo chociaz siedzieć na pojemniku i dac się złapać.

Jak storczyk nie kwitnie, to jeszcze lepszy jest kawałek jabłka.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 19:08   #3965
kotekpsotek
Raczkowanie

Dzieki za pomoc Baardzo bardzo dziekuje

Czego w tych sklepach nie sprzedają ! Polasilam sie na storczusia bo taki byl sliczny i co 2 dni i kwiatek ma tylko 2 listki, kilka zdrowych korzonków i zero kwiatków

Dodam, ze pozostale mam z supermarketow i jest ok, a ten kupiony w kwiaciarni i z jakims robactwem !

Kotek Psotek
Stary 2009-12-02, 21:07   #3966
Seyene
Raczkowanie

GG do Seyene

Witam wszystkich!
Na forum jestem nowa i mam nadzieję, że mnie życzliwie przyjmiecie.
Wielokrotnie w minionym czasie przegladałam wasze wypowiedzi i muszę przyznać że wasze rady wyratowały moje cudenka z niejednej opresji Dziekuję bardzo!

Storczyki hoduję od dwóch lat i uznałam że to dobry moment zeby się nimi wreszcie pochwalić
piszcie co sadzicie

Edytowane przez Seyene
Czas edycji: 2009-12-02 o 21:08
Seyene jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 21:57   #3967
norka27
Zakorzenienie

Seyene witaj, alez masz slicznosci Szczegolnie ten ciemnorozowy
Co do slimakow / najpierw zabijalam recznie ale wylazily jak dzikie, potem ten ziemniak, zlazily sie ale mi cierpliwosci nie starczylo by tego ziemniaka tam dokladac, no i od jakiegos czasu cisza Nie przelazlo na inne ale czytalam ze tak sie zdaza, poszukam w necie jak to tepic to sie podziele
Co do mutanta peda /nie wyglada jakos zle lub dziwnie, dac czas by uroslo i zobaczyc co z tego wylezie, ewentuanie jak kwiaty beda zmutowane znaczy sie ze ma wirusa i trza go usunac, odpukac,,,,,,
Widzicie kambrie w warunkach domowych jednak kwitna i to jak Trzeba byc jednak cierpliwym, co do marszczenia lisci / jak juz pomarszczone tak juz zostana, jest to oznaka przesuszenia i suchego powietrza, kambrie podlewamy czesciej niz falki, podloze nie ma wyschnac na wior ale przeschanc, Nelly Isler jest wyjatkowo wrazliwa na suchosci, marszczy sie jak harmonijka wredula jedna
A ja dzisiaj zaszalalam i kupilam dla odmiany gwiazde betlejemska, betlejemska miniaturowa i amarylis Tu w zwiazku z adwentem jest normalne a co najwazniejsze / dozwolone / przystroic dom na swieta, wiec od soboty w oknach wisza podswietlane kule, taki swiecznik na 7 zaroweczek no i mam w miesiacu ciemnosci rozpromienione cielym swiatlem moich ozdobek mieszkanko A co najwazniejsze storki sa pieknie podswietlone

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2009-12-02 o 22:02
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-02, 22:01   #3968
Sylwia cypr
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Seyene Pokaż wiadomość
Witam wszystkich!
Na forum jestem nowa i mam nadzieję, że mnie życzliwie przyjmiecie.
Wielokrotnie w minionym czasie przegladałam wasze wypowiedzi i muszę przyznać że wasze rady wyratowały moje cudenka z niejednej opresji Dziekuję bardzo!

Storczyki hoduję od dwóch lat i uznałam że to dobry moment zeby się nimi wreszcie pochwalić
piszcie co sadzicie
Serdecznie WITAMY fakt masz czym sie pochwalic slicznosci a zwlaszcza ten czerwony poprostu miodzioooo

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
Moje nowe nabytki

pierwszy -urodzinowy od TŻ, zakupiony w Kauflandzie ze zmutowanym pędem, albo keikiem, cokolwiek to jest

pozostałe 3 Allegrowe, o dziwo przyszły w świetnym stanie, tylko ten biały z mega kwiatami ma sam mech w doniczce, ale poczekam z nim aż zakończy kwitnienie i wtedy wsadzę go do kory
Eeehhh ... chyba slow mi brak ten urodzinowy - wszystkiego najlepszego - to taki sam jak moj pierwszy kupiony w Ikei z 4 pedami, kwitl pozniej jeszcze raz, ale teraz cos choruje bidulek, ale mam nadzieje ze wyjdzie z tego i znowu pokaze cale swoje piekno
Trzymam kciuki za Twojego "mutanta" no i oczywiscie pozostale Allegrowe storki - jestem pod wrazeniem za odwage (ja chyba bym nie zaryzykowala - jestem maly tchorz??? hihihi)

Pozdrawiam wszystkie STORCZYKOMANIACZKI
Sylwia cypr jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 07:46   #3969
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sylwia cypr Pokaż wiadomość

Eeehhh ... chyba slow mi brak ten urodzinowy - wszystkiego najlepszego - to taki sam jak moj pierwszy kupiony w Ikei z 4 pedami, kwitl pozniej jeszcze raz, ale teraz cos choruje bidulek, ale mam nadzieje ze wyjdzie z tego i znowu pokaze cale swoje piekno
Trzymam kciuki za Twojego "mutanta" no i oczywiscie pozostale Allegrowe storki - jestem pod wrazeniem za odwage (ja chyba bym nie zaryzykowala - jestem maly tchorz??? hihihi)

Pozdrawiam wszystkie STORCZYKOMANIACZKI

Dziękuję, w sumie urodzinki dziś dopiero, ale męzuż się o prezent wcześniej postarał

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 07:58   #3970
norka27
Zakorzenienie

No to wszystiego naj naj lepszego : roza: Niech ci sie kolekcja powieksza o wszystkie okazy ktorych tylko pragniesz
Stary 2009-12-03, 08:58   #3971
bierka83
Zadomowienie

Norko Ty mnie tu nawet nie strasz jakims wirusem jakby mial mi pasc moj kochany pistacjowy falus bym sie zaplakala.Wyglada na zdrowego i ma az 12 lisci brzydula jedna Mam nadzieje,ze bedzie wszystko dobrze,zapytalam poniewaz pierwszy raz przytrafil mi sie pedzik
Amarylisy to ja uwielbiam,moj juz przekwitl niestety.U mnie tez juz swiatecznie,mieszkanko przystrojone,wokol tez ludzie maja pieknie podswietlone domy-az milo W tym roku zachcialo mi sie suszenia cytryn,nie wiedzialam ze tyle mi to zajmie-wiecej klopotow bylo niz przyjemnosci.Musialam chowac je przed psem bo dran jeden wykradal te najbardziej suche i wcinal,a ja balam sie ze mi sie borok pochoruje

Jolui ja dolaczam sie do zyczen,wszystkiego Naj i wiadomo wciaz nowych,pieknych zdrowych storaskow zycze

Seyene witam Sliczne masz okazy,z reszta chyba kazdy storus jest piekny

Pozdrawiam i zycze wam dziewczynki milego dnia

Edytowane przez bierka83
Czas edycji: 2009-12-03 o 08:59
bierka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 11:39   #3972
manusiakubusia
Rozeznanie

Dziewczyny podpowiedzcie mi proszę jesli zauwazacie u Waszych storków podgnite korzonki to wyjmujecie kwiatka z doniczki i je obcinacie?
Ja własnie u mojego zauwazyłam takie dziwne jakby własnie zgnite korzenie i nie bardzo wiem co z nim teraz robić

Jola2243 Wszystkiego naj,naj,naj.... z okazji urodzinek:roz a:

manusiakubusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 15:47   #3973
Chefrenek
Przyczajenie

Słuchajcie jak to jest z sabotkami? Gdzieś czytałam, że są wapniolubne. Jaki preparat stosować do ich nawożenia?
Chefrenek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-03, 18:59   #3974
norka27
Zakorzenienie

Bierko ja napisalam ze ten ped wyglada mi ok, one zwykle na poczatku sa takie wlasnie kosmiczne Jedynie jak kwiatostan bedzie jakis nie tak to znak ze kwiatek nie jest ok, u mnie zdazylo sie raz ze zawirusowany wypuscil ped a na nim zmutowane mini paczki ktore sie nigdy nie owtorzyly, ja sama mam kilka chorych co sie objawia plamami na kwiatach i czarnymi plamami na spodach lisci, ale jakos nie mam serca ich wywalic, jak narazie
Co do zgnitych korzeni, jak dojrze to wyciagam kolesia z doniczki i robie przecinke w korzeniach zmieniam podloze i wyparzam oslonke, niestety zgnilizna postepuje wiec lepiej jej zaradzic jak najszybciej
Ja dzisiaj zabralam sie za podlewanie, masakra, ile to czasu zabiera Zauwazylam ze mam zawalone mieszkanie, na parapetach brak miejsc i sama nie wiem czy to tak ladnie wyglada jak te parapety sa tak obstawione Nie mam firan wiec ten busz zaczyna mnie dobijac, no i sie obawiam ze jak na swieta wyjade to moj TZ pootwiera okna by wietrzyc i mi zamrozi polowe falkow
Moja kambria, co to wlasnie ped wypuszcza, dzisiaj sie zdecydowala wypuscic jeszcze jeden ped z mlodszej bulw, beda wiec 2 To jedna z tych rzywiezionych z Polski, niestety nie znam nazwy
Stary 2009-12-04, 12:07   #3975
kotekpsotek
Raczkowanie

Hej,

storczyki w LeroyMerlin po 9,90zł !

Kotek Psotek
Stary 2009-12-04, 12:52   #3976
estre
Zakorzenienie

Znowu nakupiłam storków, jakaś choroba chyba
Mam wreszcie Brassię sunset oraz vuylstekearę
Obie pachnące
Prawie przekwitnięte są, z przeceny, ale jakoś je uratuję mam nadzieję...
Stary 2009-12-04, 13:11   #3977
jola2243
Zakorzenienie

Dziewczyny dziekuję za życzonka:cmok :

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 13:24   #3978
kasia_tomeq
Raczkowanie

Witam
I doczekałam się w końcu kwiatka
Storczyk na początku miał 12 pączków, a teraz zostały mu tylko 2 ale i to dobre - udało się i rozkwit przez co mogłam przypomnieć sobie jak wygląda i wiecie co zaskoczył mnie jak go pamiętałam z zeszłego roku to teraz wygląda inaczej. Ważkę ma ceglastą, a wcześniej wydawało mi się, że była różowa w ogóle myślę, że teraz jest śliczniejszy i taka mam z niego radochę żeby tylko nie zapeszyć

PS. Jeżeli któraś z Was byłaby zainteresowana wymiankom z okazji walentynek to zapraszam
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...9#post155555 99

Edytowane przez kasia_tomeq
Czas edycji: 2009-12-05 o 09:27
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 13:36   #3979
millla31
Raczkowanie

GG do millla31

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Bierko ja napisalam ze ten ped wyglada mi ok, one zwykle na poczatku sa takie wlasnie kosmiczne Jedynie jak kwiatostan bedzie jakis nie tak to znak ze kwiatek nie jest ok, u mnie zdazylo sie raz ze zawirusowany wypuscil ped a na nim zmutowane mini paczki ktore sie nigdy nie owtorzyly, ja sama mam kilka chorych co sie objawia plamami na kwiatach i czarnymi plamami na spodach lisci, ale jakos nie mam serca ich wywalic, jak narazie
Co do zgnitych korzeni, jak dojrze to wyciagam kolesia z doniczki i robie przecinke w korzeniach zmieniam podloze i wyparzam oslonke, niestety zgnilizna postepuje wiec lepiej jej zaradzic jak najszybciej
Ja dzisiaj zabralam sie za podlewanie, masakra, ile to czasu zabiera Zauwazylam ze mam zawalone mieszkanie, na parapetach brak miejsc i sama nie wiem czy to tak ladnie wyglada jak te parapety sa tak obstawione Nie mam firan wiec ten busz zaczyna mnie dobijac, no i sie obawiam ze jak na swieta wyjade to moj TZ pootwiera okna by wietrzyc i mi zamrozi polowe falkow
Moja kambria, co to wlasnie ped wypuszcza, dzisiaj sie zdecydowala wypuscic jeszcze jeden ped z mlodszej bulw, beda wiec 2 To jedna z tych rzywiezionych z Polski, niestety nie znam nazwy
Norka ja mam ten sam problem....Nakupiłam tyle tych kwiatków że miejsca na parapetach zero!A fitanek też nie mam i też sobie myślałam że to wcale juz ładnie nie wygląda jak tyle tych kwiatów stoi!!!A najgorsze jest to że jak jakiegoś upatrzę to nie mogę się powstrzymać i kupię!Mój mąż to już się śmieje że szklarnię trzeba budować bo jak niedługo będzie wchodził do domu to go korzenie będą atakować!!!!hehehe
millla31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 20:10   #3980
drcron
Zakorzenienie

Drogie dziewczyny mam do was wielka prosbe pomozcie mi zrobic cos z moimi storczykami prosze dostalam jednego w prezencie dwa tygodnie temu mial sliczne kwiatki i mase paczkow postawilam go na okno w poblizu kaloryfera i po kilku dniach kwiatki zaczely odpadac i paczki a liscie zaczely zolknac i szarzec to w jednym a w drugim po dwuch tygodniach zaczal gubic kwiatki podlewam je co 4 dni tak zeby przelac a potem pozostala wode usuwam z doniczki jaka moze byc tego przyczyna?? i czy da sie je jakos uratowac??
beded wdzieczna za odpowiedz

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 21:15   #3981
kasia_tomeq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
postawilam go na okno w poblizu kaloryfera i po kilku dniach kwiatki zaczely odpadac i paczki a liscie zaczely zolknac i szarzec to w jednym
przestawiłabym storczyki z parapetu nad kaloryferem w takie miejsce gdzie będą miały światło, a nie będą narażone na suche powietrze z kaloryfera! Dodatkowo najlepiej wyciąg kwiatka z doniczki sprawdź korzenie (suche, zgniłe obetnij i zasyp miejsca cynamonem) to też może być przyczyna żółknących liści i ew możesz dosypać świeżej ziemi.
Opadające kwiaty i pączki to normalna reakcja na nowe miejsce jeżeli pączki opadają u storczyka, którego mamy już dłuższy czas to przyczyn jest wiele (suche powietrze, przeciąg, owoce itp - sama ostatnio to przerabiałam)

Cytat:
Napisane przez drcron Pokaż wiadomość
w drugim po dwuch tygodniach zaczal gubic kwiatki podlewam je co 4 dni tak zeby przelac a potem pozostala wode usuwam z doniczki z
Na pewno za często go podlewasz i doprowadzisz do tego, że za niedługo zgniją mu wszystkie korzenie, przez okres zimowy storczyki wystarczy podlewać raz na 2 tygodnie w lecie można raz na tydzień. Ja przez cały rok podlewam raz na 2 tygodnie wolę żeby miały za sucho niż za mokro.
Dobrym sposobem na sprawdzenie czy koro w doniczce jest wilgotna są patyczki - wykałaczki wkładasz delikatnie żeby nie uszkodzić korzeni po wyciągnięciu patrzysz czy jest wilgotny wraz z doświadczeniem w uprawie przez podniesienie doniczki będziesz czuła czy już ma sucho (doniczka jest wtedy leciutka jak piórko) .
kasia_tomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-04, 22:04   #3982
drcron
Zakorzenienie

dziekuje za odpowiedz

drcron jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-05, 10:38   #3983
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cześć
Podczytuję sobie Was od jakiegoś czasu (tygodnia) i w zasadzie chyba czas abym się przedstawiła
Póki co jestem posiadaczką jednego storczyka pozyskanego w wyniku parapetówki
Oczywiście na drugi dzień po przyjęciu przewertowałam internet
Choc muszę przyznać, że duzo sie nauczyłam od mojej mamy, któej udało się utrzymać kwitnienie baardzo długo
I wiem, że należy nawadniać storczyka wstawiając go do miski z wodą na około 20 minut raz w tygodniu.
Nie pryskam go, nie nawożę

Ale mam kilka pytań
dostałam takiego marketowego storczyka.. korzonki miał takie poutrącane i pousychane... mam nadzieję że dużej krzywdy mu nie zrobiłam ucinając te usychalce..????
No i nie wiem co z nim zrobić
Mam południowe okna... co prawda są w zacienieniu drzew i słońce nie jest takie zabójczo mocne, ale nie zaryzykowałam póki co stawiania kwiatka na parapecie (mimo, że jest gruby kamienny)postawiłam go w głębi pokoju na drzwiczkach od barku (taki prostacki patent) i staram się utrzymać w pokoju temperature ok. 20 stopni
O czym jeszcze pamietać??
moze wystawić go teraz jednak na ten parapet...??
Stary 2009-12-05, 19:31   #3984
magdziaS
Podróżniczka

Dziewczyny kochane, mam do was pytanie. Też jestem storczykomaniaczką , obecnie posiadam 4 sztuki. Dwie Phalaenopsis i jedną Cambrie. Dostałam niedawno kolejną Cambrie, w stanie bardzo ciężkim, której poprzednia właścicielka nie bardzo umiała o nią zadbać. Wszystkie kwiaty nie tyle opadły co po prostu uschły. Łodyżka, na której miały wyrastać nowe pączki zaczęła drewnieć/schnąć od góry. I teraz pytanie, czy da się ją jeszcze uratować ? Co trzeba zrobić ? Uciąć tą łodyżkę, która usycha ? Przyciąć cały pęd ? Nie wygląda, żeby z tego pędu "puściła" jeszcze kolejna łodyżka z boku. Liście są nadal zielone i mięsiste. Bardzo prosze o poradę. Szkoda mi tego storka, bo był na prawdę piękny

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-05, 19:58   #3985
bierka83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Dziewczyny kochane, mam do was pytanie. Też jestem storczykomaniaczką , obecnie posiadam 4 sztuki. Dwie Phalaenopsis i jedną Cambrie. Dostałam niedawno kolejną Cambrie, w stanie bardzo ciężkim, której poprzednia właścicielka nie bardzo umiała o nią zadbać. Wszystkie kwiaty nie tyle opadły co po prostu uschły. Łodyżka, na której miały wyrastać nowe pączki zaczęła drewnieć/schnąć od góry. I teraz pytanie, czy da się ją jeszcze uratować ? Co trzeba zrobić ? Uciąć tą łodyżkę, która usycha ? Przyciąć cały pęd ? Nie wygląda, żeby z tego pędu "puściła" jeszcze kolejna łodyżka z boku. Liście są nadal zielone i mięsiste. Bardzo prosze o poradę. Szkoda mi tego storka, bo był na prawdę piękny
Pewnie ta cambria poprostu przekwitla.Spokojnie mozesz ciachnac caly ped,poniewaz cambrie nie kwitna ponownie ta tej samej lodydze.Rosnie nowa bulwa i wtedy kwitnie pozdrawiam
Stary 2009-12-05, 20:05   #3986
magdziaS
Podróżniczka

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Pewnie ta cambria poprostu przekwitla.Spokojnie mozesz ciachnac caly ped,poniewaz cambrie nie kwitna ponownie ta tej samej lodydze.Rosnie nowa bulwa i wtedy kwitnie pozdrawiam
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź Tak też zrobię

magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-06, 18:31   #3987
norka27
Zakorzenienie

Madzia ta kambria zepwne w takim super stanie dzieki przesuszeniu jest, zadko sie zdaza ze nowy ped drewnieje, ja moje kambrie podlewam czesciej niz falki bo jak maja sucho to sie liscie marszcza, mozesz po 4 dniach sprawdzic jak tam kora i jesi ma sucho podlej, nie zaszkodzi a z kazda nowa bulwa jest nowy kwiatostan wiec spokojna glowa kwiatki beda
Stary 2009-12-06, 18:35   #3988
kubusewa
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do kubusewa

Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość
Mnie mama uczyła, że jak wszystkie kwiatuszki uschną to trzeba uciąć tuż pod ostatnim kwiatuszkiem... ale skoro dziewczyny mówią, że trzeba obciąć cały pęd..
Ja bym nie obcięła, ale trzeba słuchać expertów.. więc musisz zdecydować sama
Stary 2009-12-06, 22:40   #3989
asiek195
Zadomowienie

Witam serdecznie. Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką tego pięknego kwiatu Będę więc tutaj częstym gościem.

Najpiękniejszy dzień 15.06 2013
Tymuś

"myśli spokojne ponad wodami pochyl miłością..."
asiek195 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-07, 10:42   #3990
Diana33
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kubusewa Pokaż wiadomość
Mnie mama uczyła, że jak wszystkie kwiatuszki uschną to trzeba uciąć tuż pod ostatnim kwiatuszkiem... ale skoro dziewczyny mówią, że trzeba obciąć cały pęd..
Ja bym nie obcięła, ale trzeba słuchać expertów.. więc musisz zdecydować sama

jeśli jest to phalaenopsis to oczywiście nie ucinamhy mu całego pędu natom iast nasza koleżanka pytała co zrobić z pędem Cambrii- Cambrie nie wypuszczają bocznych odgałęzień niestety więc pęd na którym kwiatuy przekwitną olbcina my cały

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości