|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
. Od tego czasu minal miesiac i dzisiaj zauwazylam ze zaczyna tez przekwitac, bo 1 kwiatuszek zaczyna sie mu marszczyc ale zostalo mu jeszcze 14 kwiatuszkow wiec nadal bedzie cieszyl nasze oczka
Edytowane przez Sylwia cypr Czas edycji: 2009-12-02 o 16:14 |
|
|
|
|
#3962 |
|
Raczkowanie
|
Norka i ekspertki doswiadczone zyciem ze storczykami pls o pomoc !
Kupilam storczyka i jak zwykle okazalo sie ze jest przelany - opadly kwiatki 2 dolne listki zrobily sie zolte, ale nie w tym problem - podczas oczyszczania storczyka ze zgnilych korzonkow i listkow znalazlam kilka miniaturowych SLIMACZKOW o srednicy skorupki 0,5 cm, Co to moze byc? Powyjmowalam je i jest teraz w reaqnimacji w kermazycie, ale czy te slimaki moga przejsc na inny kwiatek?!!!
|
#3963 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Albo jak się zmieści, jakiś pojemniczek z piwem- powinny tam powpełzac i w najlepszym wypadku sie potopić, albo chociaz siedzieć na pojemniku i dac się złapać. Jak storczyk nie kwitnie, to jeszcze lepszy jest kawałek jabłka.
|
|
#3965 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki za pomoc
Baardzo bardzo dziekuje ![]() Czego w tych sklepach nie sprzedają ! Polasilam sie na storczusia bo taki byl sliczny i co 2 dni i kwiatek ma tylko 2 listki, kilka zdrowych korzonków i zero kwiatków ![]() Dodam, ze pozostale mam z supermarketow i jest ok, a ten kupiony w kwiaciarni i z jakims robactwem !
|
#3966 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich!
Na forum jestem nowa i mam nadzieję, że mnie życzliwie przyjmiecie. Wielokrotnie w minionym czasie przegladałam wasze wypowiedzi i muszę przyznać że wasze rady wyratowały moje cudenka z niejednej opresji Dziekuję bardzo!Storczyki hoduję od dwóch lat i uznałam że to dobry moment zeby się nimi wreszcie pochwalić ![]() piszcie co sadzicie
Edytowane przez Seyene Czas edycji: 2009-12-02 o 21:08 |
|
|
|
#3967 |
|
Zakorzenienie
|
Seyene witaj, alez masz slicznosci
Szczegolnie ten ciemnorozowy Co do slimakow / najpierw zabijalam recznie ale wylazily jak dzikie, potem ten ziemniak, zlazily sie ale mi cierpliwosci nie starczylo by tego ziemniaka tam dokladac, no i od jakiegos czasu cisza Nie przelazlo na inne ale czytalam ze tak sie zdaza, poszukam w necie jak to tepic to sie podzieleCo do mutanta peda /nie wyglada jakos zle lub dziwnie, dac czas by uroslo i zobaczyc co z tego wylezie, ewentuanie jak kwiaty beda zmutowane znaczy sie ze ma wirusa i trza go usunac, odpukac,,,,,, Widzicie kambrie w warunkach domowych jednak kwitna i to jak Trzeba byc jednak cierpliwym, co do marszczenia lisci / jak juz pomarszczone tak juz zostana, jest to oznaka przesuszenia i suchego powietrza, kambrie podlewamy czesciej niz falki, podloze nie ma wyschnac na wior ale przeschanc, Nelly Isler jest wyjatkowo wrazliwa na suchosci, marszczy sie jak harmonijka wredula jedna ![]() A ja dzisiaj zaszalalam i kupilam dla odmiany gwiazde betlejemska, betlejemska miniaturowa i amarylis Tu w zwiazku z adwentem jest normalne a co najwazniejsze / dozwolone / przystroic dom na swieta, wiec od soboty w oknach wisza podswietlane kule, taki swiecznik na 7 zaroweczek no i mam w miesiacu ciemnosci rozpromienione cielym swiatlem moich ozdobek mieszkanko A co najwazniejsze storki sa pieknie podswietlone
Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2009-12-02 o 22:02 |
|
|
|
#3968 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
ten urodzinowy - ![]() Trzymam kciuki za Twojego "mutanta" no i oczywiscie pozostale Allegrowe storki - jestem pod wrazeniem za odwage (ja chyba bym nie zaryzykowala - jestem maly tchorz??? hihihi)Pozdrawiam wszystkie STORCZYKOMANIACZKI |
||
|
|
|
#3969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję
|
|
|
|
|
#3970 |
|
Zakorzenienie
|
No to wszystiego naj naj lepszego
|
|
|
|
#3971 |
|
Zadomowienie
|
Norko Ty mnie tu nawet nie strasz jakims wirusem
jakby mial mi pasc moj kochany pistacjowy falus bym sie zaplakala.Wyglada na zdrowego i ma az 12 lisci brzydula jedna Mam nadzieje,ze bedzie wszystko dobrze,zapytalam poniewaz pierwszy raz przytrafil mi sie pedzik ![]() Amarylisy to ja uwielbiam,moj juz przekwitl niestety.U mnie tez juz swiatecznie,mieszkanko przystrojone,wokol tez ludzie maja pieknie podswietlone domy-az milo W tym roku zachcialo mi sie suszenia cytryn,nie wiedzialam ze tyle mi to zajmie-wiecej klopotow bylo niz przyjemnosci.Musialam chowac je przed psem bo dran jeden wykradal te najbardziej suche i wcinal,a ja balam sie ze mi sie borok pochorujeJolui ja dolaczam sie do zyczen,wszystkiego Naj i wiadomo wciaz nowych,pieknych zdrowych storaskow zycze ![]() Seyene witam Sliczne masz okazy,z reszta chyba kazdy storus jest piekny![]() Pozdrawiam i zycze wam dziewczynki milego dnia
13.01.2012 -oficjalny kierowca- Edytowane przez bierka83 Czas edycji: 2009-12-03 o 08:59 |
|
|
|
#3972 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny podpowiedzcie mi proszę
jesli zauwazacie u Waszych storków podgnite korzonki to wyjmujecie kwiatka z doniczki i je obcinacie?Ja własnie u mojego zauwazyłam takie dziwne jakby własnie zgnite korzenie i nie bardzo wiem co z nim teraz robić ![]() Jola2243 Wszystkiego naj,naj,naj.... z okazji urodzinek
|
#3973 |
|
Przyczajenie
|
Słuchajcie jak to jest z sabotkami? Gdzieś czytałam, że są wapniolubne. Jaki preparat stosować do ich nawożenia?
|
|
|
|
#3974 |
|
Zakorzenienie
|
Bierko ja napisalam ze ten ped wyglada mi ok, one zwykle na poczatku sa takie wlasnie kosmiczne
![]() Co do zgnitych korzeni, jak dojrze to wyciagam kolesia z doniczki i robie przecinke w korzeniach zmieniam podloze i wyparzam oslonke, niestety zgnilizna postepuje wiec lepiej jej zaradzic jak najszybciej Ja dzisiaj zabralam sie za podlewanie, masakra, ile to czasu zabiera Nie mam firan wiec ten busz zaczyna mnie dobijac, no i sie obawiam ze jak na swieta wyjade to moj TZ pootwiera okna by wietrzyc i mi zamrozi polowe falkow ![]() Moja kambria, co to wlasnie ped wypuszcza, dzisiaj sie zdecydowala wypuscic jeszcze jeden ped z mlodszej bulw, beda wiec 2 To jedna z tych rzywiezionych z Polski, niestety nie znam nazwy
|
|
|
|
#3975 |
|
Raczkowanie
|
Hej,
storczyki w LeroyMerlin po 9,90zł !
|
#3976 |
|
Zakorzenienie
|
Znowu nakupiłam storków, jakaś choroba chyba
![]() Mam wreszcie Brassię sunset oraz vuylstekearę ![]() Obie pachnące Prawie przekwitnięte są, z przeceny, ale jakoś je uratuję mam nadzieję...
|
#3977 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dziekuję za życzonka
|
|
|
|
#3978 |
|
Raczkowanie
|
Witam
I doczekałam się w końcu kwiatka Storczyk na początku miał 12 pączków, a teraz zostały mu tylko 2 ale i to dobre - udało się i rozkwit przez co mogłam przypomnieć sobie jak wygląda i wiecie co zaskoczył mnie jak go pamiętałam z zeszłego roku to teraz wygląda inaczej. Ważkę ma ceglastą, a wcześniej wydawało mi się, że była różowa w ogóle myślę, że teraz jest śliczniejszy i taka mam z niego radochę żeby tylko nie zapeszyć ![]() PS. Jeżeli któraś z Was byłaby zainteresowana wymiankom z okazji walentynek to zapraszam http://www.wizaz.pl/forum/showthread...9#post155555 99 Edytowane przez kasia_tomeq Czas edycji: 2009-12-05 o 09:27 |
|
|
|
#3979 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3980 |
|
Zakorzenienie
|
Drogie dziewczyny mam do was wielka prosbe pomozcie mi zrobic cos z moimi storczykami prosze dostalam jednego w prezencie dwa tygodnie temu mial sliczne kwiatki i mase paczkow postawilam go na okno w poblizu kaloryfera i po kilku dniach kwiatki zaczely odpadac i paczki a liscie zaczely zolknac i szarzec to w jednym a w drugim po dwuch tygodniach zaczal gubic kwiatki podlewam je co 4 dni tak zeby przelac a potem pozostala wode usuwam z doniczki jaka moze byc tego przyczyna?? i czy da sie je jakos uratowac??
beded wdzieczna za odpowiedz
|
#3981 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Opadające kwiaty i pączki to normalna reakcja na nowe miejsce jeżeli pączki opadają u storczyka, którego mamy już dłuższy czas to przyczyn jest wiele (suche powietrze, przeciąg, owoce itp - sama ostatnio to przerabiałam )Cytat:
Dobrym sposobem na sprawdzenie czy koro w doniczce jest wilgotna są patyczki - wykałaczki wkładasz delikatnie żeby nie uszkodzić korzeni po wyciągnięciu patrzysz czy jest wilgotny wraz z doświadczeniem w uprawie przez podniesienie doniczki będziesz czuła czy już ma sucho (doniczka jest wtedy leciutka jak piórko ) .
|
||
|
|
|
#3982 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje za odpowiedz
|
#3983 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Podczytuję sobie Was od jakiegoś czasu (tygodnia) i w zasadzie chyba czas abym się przedstawiła ![]() Póki co jestem posiadaczką jednego storczyka pozyskanego w wyniku parapetówki ![]() Oczywiście na drugi dzień po przyjęciu przewertowałam internet ![]() Choc muszę przyznać, że duzo sie nauczyłam od mojej mamy, któej udało się utrzymać kwitnienie baardzo długo I wiem, że należy nawadniać storczyka wstawiając go do miski z wodą na około 20 minut raz w tygodniu. Nie pryskam go, nie nawożę Ale mam kilka pytań dostałam takiego marketowego storczyka.. korzonki miał takie poutrącane i pousychane... mam nadzieję że dużej krzywdy mu nie zrobiłam ucinając te usychalce..???? No i nie wiem co z nim zrobić Mam południowe okna... co prawda są w zacienieniu drzew i słońce nie jest takie zabójczo mocne, ale nie zaryzykowałam póki co stawiania kwiatka na parapecie (mimo, że jest gruby kamienny)postawiłam go w głębi pokoju na drzwiczkach od barku (taki prostacki patent) i staram się utrzymać w pokoju temperature ok. 20 stopniO czym jeszcze pamietać?? moze wystawić go teraz jednak na ten parapet...?? |
|
|
|
#3984 |
|
Podróżniczka
|
Dziewczyny kochane, mam do was pytanie. Też jestem storczykomaniaczką
, obecnie posiadam 4 sztuki. Dwie Phalaenopsis i jedną Cambrie. Dostałam niedawno kolejną Cambrie, w stanie bardzo ciężkim, której poprzednia właścicielka nie bardzo umiała o nią zadbać. Wszystkie kwiaty nie tyle opadły co po prostu uschły. Łodyżka, na której miały wyrastać nowe pączki zaczęła drewnieć/schnąć od góry. I teraz pytanie, czy da się ją jeszcze uratować ? Co trzeba zrobić ? Uciąć tą łodyżkę, która usycha ? Przyciąć cały pęd ? Nie wygląda, żeby z tego pędu "puściła" jeszcze kolejna łodyżka z boku. Liście są nadal zielone i mięsiste. Bardzo prosze o poradę. Szkoda mi tego storka, bo był na prawdę piękny
|
|
|
|
#3985 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
pozdrawiam
|
|
#3986 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3987 |
|
Zakorzenienie
|
Madzia ta kambria zepwne w takim super stanie dzieki przesuszeniu jest, zadko sie zdaza ze nowy ped drewnieje, ja moje kambrie podlewam czesciej niz falki bo jak maja sucho to sie liscie marszcza, mozesz po 4 dniach sprawdzic jak tam kora i jesi ma sucho podlej, nie zaszkodzi a z kazda nowa bulwa jest nowy kwiatostan wiec spokojna glowa kwiatki beda
|
|
|
|
#3988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym nie obcięła, ale trzeba słuchać expertów.. więc musisz zdecydować sama
|
|
|
|
|
#3989 |
|
Zadomowienie
|
Witam serdecznie. Dzisiaj stałam się szczęśliwą posiadaczką tego pięknego kwiatu
|
#3990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli jest to phalaenopsis to oczywiście nie ucinamhy mu całego pędu natom iast nasza koleżanka pytała co zrobić z pędem Cambrii- Cambrie nie wypuszczają bocznych odgałęzień niestety więc pęd na którym kwiatuy przekwitną olbcina my cały |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

. Od tego czasu minal miesiac i dzisiaj zauwazylam ze zaczyna tez przekwitac, bo 1 kwiatuszek zaczyna sie mu marszczyc
ale zostalo mu jeszcze 14 kwiatuszkow wiec nadal bedzie cieszyl nasze oczka

Baardzo bardzo dziekuje 
Dziekuję bardzo!
Szczegolnie ten ciemnorozowy

ten urodzinowy - 

jesli zauwazacie u Waszych storków podgnite korzonki to wyjmujecie kwiatka z doniczki i je obcinacie?

)