|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3961 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Cytat:
![]() U mnie nie ma zadnych kartek ![]() Cytat:
![]() Czesc ![]() Od 2 tyg jestem obserwowana w nowej pracy, stresuje sie...ale wczoraj pielegniarka mi powiedziała, ze byłam 100% perfect ![]() ![]()
![]() |
#3962 | ||||
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wczoraj znów byliśmy na wycieczce-pojechaliśmy znów na jasełka i oglądanie choinek ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3963 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co ładnie mu wychodzi to slowo ,,way,, i hej ![]() ![]()
![]() |
#3964 |
Zakorzenienie
|
Kiedy Wasze maluchy zaczynają ferie świąteczne?
We wtorek jest Christmas Party, ma być też mikołaj-to ostatni dzień przed feriami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3965 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3966 |
Zakorzenienie
|
U nas tak samo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3967 |
Zakorzenienie
|
Ja jeszcze nie wiem nic o Christmas party i występach
![]() Mieliśmy jakieś występy 6 grudnia ![]() ![]() Dzisiaj dostaliśmy kartkę od jednej koleżanki Kornelki. Ale dziwnie, bo na kopercie było napisane dla kogo i od kogo. Otworzyłam kopertę, wyjęłam kartkę z nadzieją,że tam coś fajnego napisane, a to... pusta pocztówka ![]() To normalne? ![]()
#3968 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dorotka na razie dostała jedną kartkę-od polskiego kolegi. Życzenia były napisane po polsku i ładnie podpisane od kogo i dla kogo ![]() Dziś odkryłam skrzynkę, do której się te kartki wrzuca ![]() ![]() Planujemy lecieć do Polski w lutym, a dziś uświadomiłam sobie, że Marysia od tygodnia ma nieważny paszport ![]() Na drugi paszport (ten 5-letni) czeka się chyba ok. miesiąca? Muszę pogadać z mężem kiedy będzie mieć wolne przed świętami, może uda się umówić do konsulatu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3969 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wydaje mi sie, ze albo dajesz kartki wszystkim albo nikomu ![]() U nas daje sie te kartki paniom rano, a one przy wyjsciu do domu rozdaja je wszystkim dzieciom. U nas od niedawna kroluja 4 slonie ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Bylam dzis na ostatnich zakupach przedswiatecznych. Pojechalam rano jak odstawilam Nikosia do szkoly a I tak wszedzie bylo juz bardzo tloczno. NIe lubie takich zakupow ![]()
![]() |
#3970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja czekalam ponad 2 miesiace, ale u Ciebie napewno bedzie szybciej aczkolwiek nie mam pojecia czy miesiac wystarczy.
![]() |
#3971 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie chciałam faworyzować nikogo, tylko trochę mnie przerażało rozdawanie samej kartek trzydzieściorgu dzieciom, z czego nie wszystkie kojarzę po imieniu ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3972 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez bym chciala z Seba do Pl zima leciec, ale tez niewiem co i jak...21 stycznia konczy mi sie okres próbny, wtedy moge wykorzystac tydzien urlopu, takze na 1,5 tyg moglibysmy leciec ![]()
![]() |
#3973 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pociesza mnie właśnie to, że konsulat jest na miejscu. Wygląda na to, że terminy są na przyszły tydzień, ale mąż jeszcze nie wie kiedy będzie miał wolne... No i przede wszystkim musimy zrobić zdjęcie. Kosz to 30 funtów, a pamiętam że za Dorotki płaciliśmy w zeszłym roku 32. Mojemu mężowi na koniec listopada skończył się okres próbny i do końca marca ma do wykorzystania 15 dni urlopu. Chcieliśmy lecieć tak, żeby zahaczyć o tydzień ferii (u nas od 17 lutego). Jak się nie uda wcześniej odebrać paszportu to polecimy trochę później. Żadnych konkretnych planów nie mamy, więc termin jest nam w sumie obojętny, byle do końca marca ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3974 |
Zakorzenienie
|
A mój mały nie miał roku, kiedy paszport dostaliśmy (brakowało mu 9 dni) i dostał na 5 lat. To kiedy dziecko dostaje na krócej?
Dziewczyny, czy żeby zapisać małego do gp muszę mieć nin? I jak to najlepiej zrobić, znacie jakieś strony polecające lekarzy? Czy muszę się zapisać do przychodni najbliższej mnie po prostu? |
![]() ![]() |
![]() |
#3975 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Co do rejestracji i jakie info jest potrzebne http://www.nhs.uk/chq/Pages/1095.asp...CategoryID=158 Dalej jesteś z małym w Polsce?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3976 |
Zakorzenienie
|
W sobotę rano już lecimy
![]() Dzięki za stronkę. Niby wszystko starałam się wyczytać wcześniej, le część rzeczy mi już z głowy wyleciała i muszę szukać od nowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3977 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tutaj pierwszy paszport wydają tylko na rok, na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia. Żeby dostać kolejny paszport (5-letni), dziecko musi mieć polski akt urodzenia i pesel. A mnie udało się umówić wizytę w konsulacie na przyszłą środę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3978 |
Zakorzenienie
|
To chyba szybko, co?
I błagam, pomóżcie - jak się nazywa i gdzie można kupić mleko bezlaktozowe 1+ ? Jakoś zapomniałam, że tam może nie być tych samych firm ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3979 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3980 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W moim rejonie sa od 3 lutego, ale tez bardzo chciaalbym trafic na snieg, a z tym juz ciezko... Cytat:
![]() wow, szybko ![]() To tylko u mnie takie terminy i takie szopki...
![]() |
#3981 |
Zakorzenienie
|
.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3982 |
Rozeznanie
|
jestem, czytam, ale jeszcze ciagle nie moge sie zorganizowac
pierwszy tydzien pracy za mna, na nic nie mam czasu na razie, bo ograniam i organizuje sobie jakos kiepsko dzien dajcie mi jeszcze pare dni i sie ogarne ![]() u nas tez kartki daja w szkole, ja dopiero dzis kupie i jutro dam wiktorowi zeby dal dzieciom |
![]() ![]() |
![]() |
#3983 |
Raczkowanie
|
hej
![]() oj dawno mnie tu nie było oj dawno ![]() dziewczęta od 3 tyg jestem na zwolnieniu lekarskim - zaraz opowiem. a od dziś zaczynam oficjalnie urlop macierzyński ![]() miałam dość w pracy było coraz gorzej. w końcu kolejny raz poszłam do safe&healthy porozmawiać i powiedzieć co się dzieje, spytać dlaczego stoję przy belcie w 7 m-cu ciązy z takim wielkim brzuchem. Babka mi odpowiedziała, że nie ma dla mnie lżejszej pracy etc. powiedziała, że muszę przynieść papiery od gp, że nie moge stać na belcie etc. heh co najlepsze tak naprawdę dużo było dla mnie pracy ale tą pracę wcześniej wykonywały dziewczyny kontraktowe w ciąży. potem obie poszły na urlop więc to co one robiły mogłam ja to robić ale po co? poszłam na wizyte do gp i opowiadam babeczce moją historię. ona od razu mi odpowiedziała, że nic papiery od niej w tej sytuacji nie pomoga. wyszła z gabinetu i wróciła ze zwolnieniem dla mnie ![]() ![]() ![]() ![]() pożegnałam się tylko z ludźmi z agencji bo oni mi nic winni, odwróciłam sie na pięcie i zamknęłam za sobą drzwi ![]() mam nadzieję, że życie nie zmusi mnie do powrotu tam ![]() przez 1 tydzień odpoczywałam psychicznie od tego mniejsca, od ludzi ![]() ![]() teraz nadrabiam zaległości w książkach, filmach, słucham ulubionego polskiego rocka, ulubionej muzyki i cieszę się każdą chwilą ![]() najgorsze jest to pranie dla małej. zanim upiorę jedną partię, zanim wyschnie to uzbiera się moje i tż i tak w kółko. jeszcze dla małej mam ze 3 pralki, potem wózek do prania. w dodatku teraz święta więc sprzątanie, pranie etc. poza tym nie mogę się doczekać jak malutka się urodzi ![]() ![]() ![]() przesyłam Wam Kochaniutkie troszkę mojego dobrego humoru ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- mam nadzieję, że to Wam poprawi humor. może nie każdy słucha ale napweno, któraś z was ![]() http://www.youtube.com/watch?v=WupYy...=RDcK0CpN_nNhk
![]() |
#3984 |
Zakorzenienie
|
Lamia
![]() Dobrze, że możesz już psychicznie odpocząć i spokojnie przygotować się do porodu ![]() Teraz rzeczywiście słońce świeci, ale z pół godziny temu była straszna ulewa, nie wiem czy nie grad nawet ![]() ![]() Jeszcze dziś i jutro przedszkole ![]() Lamia-może teraz będziesz mieć czas i ochotę żeby się spotkać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3985 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odpoczywaj ![]() A dlaczego wczesniej nie bylas u lekarza i nie prosilas o zwolnienie? Do suszenia to w okresie zimowym czesto uzywam czesto funkcji suszenia w pralce, bo tak to tez dlugo schnie, mimo, ze czesto grzejemy, no a tych kaloryferów to za wiele nie ma. Ula jak tam w pracy?Czym sie zajmujesz?
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2013-12-16 o 11:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3986 |
Zakorzenienie
|
Wiecie, że ja nie mam problemów z suszeniem prania, a mieszkam na parterze
![]() Fakt, że wszystko suszę w salonie, jedna suszarka stoi przy grzejniku. Nawet teraz jesienią/zimą wszystko schnie w max 2 dni. W sobotę późnym popołudniem prałam dziecięce rzeczy, a dziś rano wszystko miałam suche ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3988 |
Zakorzenienie
|
![]() Miałam problem z oknami na górze, w sypialni. Normalnie 'pociły' mi się . Odkąd mam storczyka, jest sucho ![]()
#3989 |
Zakorzenienie
|
Ale storczyki nie musza mieć dużo światła
#3990 |
Raczkowanie
|
blondie_hair chciałam jak najdłużej pracować. myślałam, że uda mi się wywalczyć lżejszą prace. bałam się, że zwolnienie wliczą w urlop macierzyński etc.
pranie też schnie mi dwa dni. za to okna mam wszystkie delikatnie pootwieranie bo jak nie to też się ''pocą''. mam do Was takie pytanko. Czy ktoś z Was lub Wasze dzieci mają paszport brytyjski? Mój tż jest tu prawie 6 lat, od początku pracuje, nie bierze żadnych benefitów. jedno z rodziców jeżeli spełnia wymagania (jest ich dużo) to dziecko może otrzymać paszport bryt. ktoś nam powiedział, że możemy dla małej starac się o paszport. czytaliśmy na necie różne infrmacje, fora etc. w sumie to jesteśmy zainteresowani. wszystko zależy od officera, który otrzyma dokumenty. polski paszport, pesel też będziemy wyrabiać ale to juz na urlopie w pl. a nóż widelec może kiedyś małej bedzie łatwiej w życiu ![]() jeżeli któraś z Was wie coś na ten temat to miło by było otrzymać jakiekolwiek informacje. byłabym wdzięczna ![]() hanjah chętnie się spotkam tylko albo po świętach albo po nowym roku ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:46.