Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-12, 06:56   #3961
blonde_hair
Zakorzenienie

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez ewi83 Pokaż wiadomość
My narazie wypisalismy dla dzieciakow do szkoly - 30 kartek Nikos wszystkie podpisal sam Zostaly nam jeszcze nauczycielki I rodzina, ale to juz sama zrobie

Zywa, zywa my tylko takie kupujemy
nie mam pojecia ile dowoz (nam zmiescila sie do samochodu, tz zlozyl tylne siedzenia I bylo ok ), ale przypuszczam ze tez sporo

A co sie stalo malej??

My tez mamy juz prezenty. Dzieciaki nawet za duzo
Swieta spedzamy z moja siostra, wiec tam tez beda prezenty I do tego teraz brat tz przyslal prezenty dla dzieciakow

U mnie nie ma zadnych kartek

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość

Moja Ola miała mieć jutro Jasełka i jej grupa jest śnieżynkami.
Ola ma gile po pas i kaszel wiec zostaje w domu.
ojej, zdrówka

Czesc

Od 2 tyg jestem obserwowana w nowej pracy, stresuje sie...ale wczoraj pielegniarka mi powiedziała, ze byłam 100% perfectUff...okazalo sie, ze te kontrole sa rutynowe, a juz myslałam, ze cos zbroiłam
Stary 2013-12-12, 09:28   #3962
hanjah
Zakorzenienie

Hej

Cytat:

My od dwoch dni piszemy kartki swiateczne do szkoly. Nikos oak narazie dzielnie he podpisuje
Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
Ewi a to do szkoły tez trzeba kartki świąteczne? Mojej znajomej syn dostał listę z imionami dzieci dzisiaj , ale żadnych instrukcji nie było napisanych o co chodzi. Jutro pójdziemy i zapytamy dziwna sytuacja.
Dorotka poszła w poniedziałek do przedszkola po kilku dniach nieobecności-i tego dnia dostała kartkę z życzeniami od polskiego kolegi Myślałam, że ominęła nas jakaś akcja wymiany kartek jak jej nie było. Ale pani powiedziała, że dawanie kartek nie jest obowiązkowe, ale dała mi listę z imionami dzieci. Kupiłam kartki, ale zastanawiam się czy dać tylko tym dzieciom, które kojarzę z imienia, czy wszystkim? I dawać je każdemu dziecku osobno czy przekazać pani? W hallu jest tablica z przyczepionymi kartkami dla przedszkolanek, ale wypada chyba dać im kartkę osobiście?

Cytat:
Nikos w poniedzialek byl ze szkola w BIG SCHOOL ( on sam tak nazwal priory school) na przedstawieniu swiatecznym- bardzo mu sie podobalo Od jakis 2 tygodni ciagle mi w domu spiewa jingle bells albo we wish you a merry christmas
We wtorek były jasełka-przedszkolaki występowały Dorotka była pasterzem
Wczoraj znów byliśmy na wycieczce-pojechaliśmy znów na jasełka i oglądanie choinek

Cytat:
Ewi twój to świąteczne śpiewa ,a moja mnie męczy "twinkle,twinkle little staaar...".
U nas do niedawna też była tylko ta piosenka, teraz oczywiście doszło "jingle bells" Dorotka melodię ładnie trzyma, ale słowa oczywiście sobie wymyśla
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 10:16   #3963
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
U nas do niedawna też była tylko ta piosenka, teraz oczywiście doszło "jingle bells" Dorotka melodię ładnie trzyma, ale słowa oczywiście sobie wymyśla
to tak jak Seba
co ładnie mu wychodzi to slowo ,,way,, i hej, ale z melodia nie ma problemow
Stary 2013-12-12, 11:08   #3964
hanjah
Zakorzenienie

Kiedy Wasze maluchy zaczynają ferie świąteczne?
We wtorek jest Christmas Party, ma być też mikołaj-to ostatni dzień przed feriami
Stary 2013-12-12, 11:13   #3965
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
We wtorek jest Christmas Party, ma być też mikołaj-to ostatni dzień przed feriami
u mnie w piatek 20, jest Christmas Party wspolnie z rodzicami i wystepy
Stary 2013-12-12, 12:37   #3966
Darianna25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
u mnie w piatek 20, jest Christmas Party wspolnie z rodzicami i wystepy
U nas tak samo.

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 12:59   #3967
Kinqaa
Zakorzenienie

Ja jeszcze nie wiem nic o Christmas party i występach
Mieliśmy jakieś występy 6 grudnia moja była gwiazdką

Dzisiaj dostaliśmy kartkę od jednej koleżanki Kornelki.
Ale dziwnie, bo na kopercie było napisane dla kogo i od kogo.
Otworzyłam kopertę, wyjęłam kartkę z nadzieją,że tam coś fajnego napisane, a to... pusta pocztówka
To normalne?

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 13:06   #3968
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:

Otworzyłam kopertę, wyjęłam kartkę z nadzieją,że tam coś fajnego napisane, a to... pusta pocztówka
To normalne?
My dostajemy co miesiąc newsletter i tam jest wszystko wypisane nt. wycieczek, występów etc.
Dorotka na razie dostała jedną kartkę-od polskiego kolegi. Życzenia były napisane po polsku i ładnie podpisane od kogo i dla kogo
Dziś odkryłam skrzynkę, do której się te kartki wrzuca Także dziś wypiszę i jutro wrzucimy, bo to ostatni moment

Planujemy lecieć do Polski w lutym, a dziś uświadomiłam sobie, że Marysia od tygodnia ma nieważny paszport
Na drugi paszport (ten 5-letni) czeka się chyba ok. miesiąca? Muszę pogadać z mężem kiedy będzie mieć wolne przed świętami, może uda się umówić do konsulatu
Stary 2013-12-12, 13:50   #3969
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Hej

Dorotka poszła w poniedziałek do przedszkola po kilku dniach nieobecności-i tego dnia dostała kartkę z życzeniami od polskiego kolegi Myślałam, że ominęła nas jakaś akcja wymiany kartek jak jej nie było. Ale pani powiedziała, że dawanie kartek nie jest obowiązkowe, ale dała mi listę z imionami dzieci. Kupiłam kartki, ale zastanawiam się czy dać tylko tym dzieciom, które kojarzę z imienia, czy wszystkim? I dawać je każdemu dziecku osobno czy przekazać pani? W hallu jest tablica z przyczepionymi kartkami dla przedszkolanek, ale wypada chyba dać im kartkę osobiście?

We wtorek były jasełka-przedszkolaki występowały Dorotka była pasterzem
Wczoraj znów byliśmy na wycieczce-pojechaliśmy znów na jasełka i oglądanie choinek

Wydaje mi sie, ze albo dajesz kartki wszystkim albo nikomu
U nas daje sie te kartki paniom rano, a one przy wyjsciu do domu rozdaja je wszystkim dzieciom.

U nas od niedawna kroluja 4 slonie

Cytat:
My mamy party w czwartek I to tez jest ostatni dzien szkoly.

Cytat:

To normalne?
Chyba nie U nas kartki wypisuje sie w srodku

Bylam dzis na ostatnich zakupach przedswiatecznych. Pojechalam rano jak odstawilam Nikosia do szkoly a I tak wszedzie bylo juz bardzo tloczno. NIe lubie takich zakupow

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 14:59   #3970
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
My dostajemy co miesiąc newsletter i tam jest wszystko wypisane nt. wycieczek, występów etc.
Dorotka na razie dostała jedną kartkę-od polskiego kolegi. Życzenia były napisane po polsku i ładnie podpisane od kogo i dla kogo
Dziś odkryłam skrzynkę, do której się te kartki wrzuca Także dziś wypiszę i jutro wrzucimy, bo to ostatni moment

Planujemy lecieć do Polski w lutym, a dziś uświadomiłam sobie, że Marysia od tygodnia ma nieważny paszport
Na drugi paszport (ten 5-letni) czeka się chyba ok. miesiąca? Muszę pogadać z mężem kiedy będzie mieć wolne przed świętami, może uda się umówić do konsulatu
ja tez dostaje miesieczny newsletter o tym co sie bedzie dzialo, co beda robic itp. w danym miesiacu

Ja czekalam ponad 2 miesiace, ale u Ciebie napewno bedzie szybciej aczkolwiek nie mam pojecia czy miesiac wystarczy.
Stary 2013-12-12, 16:05   #3971
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Wydaje mi sie, ze albo dajesz kartki wszystkim albo nikomu
U nas daje sie te kartki paniom rano, a one przy wyjsciu do domu rozdaja je wszystkim dzieciom.
Dorotka dostała dziś kolejną kartkę-od swojego najlepszego kolegi Jego tata wrzucał te kartki rano
Nie chciałam faworyzować nikogo, tylko trochę mnie przerażało rozdawanie samej kartek trzydzieściorgu dzieciom, z czego nie wszystkie kojarzę po imieniu Ale skrzynka na kartki rozwiązała sprawę

Cytat:
Ja czekalam ponad 2 miesiace, ale u Ciebie napewno bedzie szybciej aczkolwiek nie mam pojecia czy miesiac wystarczy.
Znalazłam swoje posty sprzed roku, jak pisałam o składaniu wniosków na paszporty (pierwszy dla Marysi i 5-letni dla Dorotki). Na ten Dorotki musieliśmy czekać prawie 3 miesiące Do odbioru był chyba wcześniej-sprawdzałam na stronie konsulatu. Ale coś czuję, że nie uda nam się polecieć w lutym

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 16:14   #3972
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:

Znalazłam swoje posty sprzed roku, jak pisałam o składaniu wniosków na paszporty (pierwszy dla Marysi i 5-letni dla Dorotki). Na ten Dorotki musieliśmy czekać prawie 3 miesiące Do odbioru był chyba wcześniej-sprawdzałam na stronie konsulatu. Ale coś czuję, że nie uda nam się polecieć w lutym
ja wiem, ze dosc dłuzgo czekalam na ten drugi paszport, bo wyrabialam 2 jednoczesnie(własnie z obawy ze drugiego nie dostane o czasie), ale Ty masz konsulat bezposrednio, u mnie to trwa.
Tez bym chciala z Seba do Pl zima leciec, ale tez niewiem co i jak...21 stycznia konczy mi sie okres próbny, wtedy moge wykorzystac tydzien urlopu, takze na 1,5 tyg moglibysmy leciec
Stary 2013-12-12, 17:38   #3973
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
ja wiem, ze dosc dłuzgo czekalam na ten drugi paszport, bo wyrabialam 2 jednoczesnie(własnie z obawy ze drugiego nie dostane o czasie), ale Ty masz konsulat bezposrednio, u mnie to trwa.
Tez bym chciala z Seba do Pl zima leciec, ale tez niewiem co i jak...21 stycznia konczy mi sie okres próbny, wtedy moge wykorzystac tydzien urlopu, takze na 1,5 tyg moglibysmy leciec
Na stronach konsulatów (Edynburg, Manchester) i ambasady w Londynie znalazłam dwa różne terminy: albo 6 tygodni, albo 2 miesiące.
Pociesza mnie właśnie to, że konsulat jest na miejscu. Wygląda na to, że terminy są na przyszły tydzień, ale mąż jeszcze nie wie kiedy będzie miał wolne... No i przede wszystkim musimy zrobić zdjęcie.
Kosz to 30 funtów, a pamiętam że za Dorotki płaciliśmy w zeszłym roku 32.

Mojemu mężowi na koniec listopada skończył się okres próbny i do końca marca ma do wykorzystania 15 dni urlopu. Chcieliśmy lecieć tak, żeby zahaczyć o tydzień ferii (u nas od 17 lutego). Jak się nie uda wcześniej odebrać paszportu to polecimy trochę później. Żadnych konkretnych planów nie mamy, więc termin jest nam w sumie obojętny, byle do końca marca
Stary 2013-12-12, 17:49   #3974
ilonkaczapela
Zakorzenienie

A mój mały nie miał roku, kiedy paszport dostaliśmy (brakowało mu 9 dni) i dostał na 5 lat. To kiedy dziecko dostaje na krócej?
Dziewczyny, czy żeby zapisać małego do gp muszę mieć nin? I jak to najlepiej zrobić, znacie jakieś strony polecające lekarzy? Czy muszę się zapisać do przychodni najbliższej mnie po prostu?
ilonkaczapela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-12, 18:01   #3975
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez ilonkaczapela Pokaż wiadomość
A mój mały nie miał roku, kiedy paszport dostaliśmy (brakowało mu 9 dni) i dostał na 5 lat. To kiedy dziecko dostaje na krócej?
Dziewczyny, czy żeby zapisać małego do gp muszę mieć nin? I jak to najlepiej zrobić, znacie jakieś strony polecające lekarzy? Czy muszę się zapisać do przychodni najbliższej mnie po prostu?
Przez tę stronę mozesz poszukać (wpiszesz post code). Czasami masz również opienie pacjentów.

Co do rejestracji i jakie info jest potrzebne
http://www.nhs.uk/chq/Pages/1095.asp...CategoryID=158

Dalej jesteś z małym w Polsce?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 18:15   #3976
ilonkaczapela
Zakorzenienie

W sobotę rano już lecimy

Dzięki za stronkę. Niby wszystko starałam się wyczytać wcześniej, le część rzeczy mi już z głowy wyleciała i muszę szukać od nowa
Stary 2013-12-12, 19:43   #3977
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Na pewno jest inaczej, jeśli dziecko urodziło się w Polsce
Tutaj pierwszy paszport wydają tylko na rok, na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia. Żeby dostać kolejny paszport (5-letni), dziecko musi mieć polski akt urodzenia i pesel.

A mnie udało się umówić wizytę w konsulacie na przyszłą środę
Stary 2013-12-12, 20:02   #3978
ilonkaczapela
Zakorzenienie

To chyba szybko, co?

I błagam, pomóżcie - jak się nazywa i gdzie można kupić mleko bezlaktozowe 1+ ? Jakoś zapomniałam, że tam może nie być tych samych firm W Polsce jest Nan expert i Enfanill, czy są mleka tych firm w UK?
Stary 2013-12-12, 20:36   #3979
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
To chyba szybko, co?
Szybko Pierwszy termin był na jutro na 9.30, ale nie mamy jeszcze zdjęć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-12, 21:01   #3980
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Mojemu mężowi na koniec listopada skończył się okres próbny i do końca marca ma do wykorzystania 15 dni urlopu. Chcieliśmy lecieć tak, żeby zahaczyć o tydzień ferii (u nas od 17 lutego). Jak się nie uda wcześniej odebrać paszportu to polecimy trochę później. Żadnych konkretnych planów nie mamy, więc termin jest nam w sumie obojętny, byle do końca marca
ja wlasnie tez myslalam o feriach
W moim rejonie sa od 3 lutego, ale tez bardzo chciaalbym trafic na snieg, a z tym juz ciezko...

Cytat:
Na pewno jest inaczej, jeśli dziecko urodziło się w Polsce
Tutaj pierwszy paszport wydają tylko na rok, na podstawie brytyjskiego aktu urodzenia. Żeby dostać kolejny paszport (5-letni), dziecko musi mieć polski akt urodzenia i pesel.

A mnie udało się umówić wizytę w konsulacie na przyszłą środę
dokladnie

wow, szybko
To tylko u mnie takie terminy i takie szopki...
Stary 2013-12-13, 08:02   #3981
domciatko
Zakorzenienie

GG do domciatko

.

domciatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 10:33   #3982
Ula 25
Rozeznanie

jestem, czytam, ale jeszcze ciagle nie moge sie zorganizowac
pierwszy tydzien pracy za mna, na nic nie mam czasu na razie, bo ograniam i organizuje sobie jakos kiepsko dzien
dajcie mi jeszcze pare dni i sie ogarne

u nas tez kartki daja w szkole, ja dopiero dzis kupie i jutro dam wiktorowi zeby dal dzieciom
Ula 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 10:52   #3983
lamia1980
Raczkowanie

hej

oj dawno mnie tu nie było oj dawno

dziewczęta od 3 tyg jestem na zwolnieniu lekarskim - zaraz opowiem.
a od dziś zaczynam oficjalnie urlop macierzyński

miałam dość w pracy było coraz gorzej. w końcu kolejny raz poszłam do safe&healthy porozmawiać i powiedzieć co się dzieje, spytać dlaczego stoję przy belcie w 7 m-cu ciązy z takim wielkim brzuchem. Babka mi odpowiedziała, że nie ma dla mnie lżejszej pracy etc. powiedziała, że muszę przynieść papiery od gp, że nie moge stać na belcie etc. heh co najlepsze tak naprawdę dużo było dla mnie pracy ale tą pracę wcześniej wykonywały dziewczyny kontraktowe w ciąży. potem obie poszły na urlop więc to co one robiły mogłam ja to robić ale po co?
poszłam na wizyte do gp i opowiadam babeczce moją historię. ona od razu mi odpowiedziała, że nic papiery od niej w tej sytuacji nie pomoga. wyszła z gabinetu i wróciła ze zwolnieniem dla mnie spytała tylko ile chcę a ja, że do 16 grudnia bo tak zaczynam urlop. nie było żadnego z tym problemu z uśmiechem zawiozłam to do biura pomyślałam sobie ''mam was w dupie jak wy mnie''
pożegnałam się tylko z ludźmi z agencji bo oni mi nic winni, odwróciłam sie na pięcie i zamknęłam za sobą drzwi
mam nadzieję, że życie nie zmusi mnie do powrotu tam

przez 1 tydzień odpoczywałam psychicznie od tego mniejsca, od ludzi oczywiście fajnych ludzi tam poznałam ale najbardziej dało mi w kość ostatnie kilka m-cy i szkoci tam pracujący. najabrdziej zawistne są stare szkotki. nie jestem jakąś rasistką ale na prawdę tam pracują stare baby wredne jak diabli. to juz inna historia

teraz nadrabiam zaległości w książkach, filmach, słucham ulubionego polskiego rocka, ulubionej muzyki i cieszę się każdą chwilą

najgorsze jest to pranie dla małej. zanim upiorę jedną partię, zanim wyschnie to uzbiera się moje i tż i tak w kółko. jeszcze dla małej mam ze 3 pralki, potem wózek do prania. w dodatku teraz święta więc sprzątanie, pranie etc.

poza tym nie mogę się doczekać jak malutka się urodzi jestem taka szczęśliwa przeszczęśliwa

przesyłam Wam Kochaniutkie troszkę mojego dobrego humoru i słońce jakie mam za oknem w edynburgu

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

mam nadzieję, że to Wam poprawi humor.
może nie każdy słucha ale napweno, któraś z was

http://www.youtube.com/watch?v=WupYy...=RDcK0CpN_nNhk

REKLAMA
Stary 2013-12-16, 11:03   #3984
hanjah
Zakorzenienie

Lamia
Dobrze, że możesz już psychicznie odpocząć i spokojnie przygotować się do porodu Przypomnij, na kiedy masz termin?

Teraz rzeczywiście słońce świeci, ale z pół godziny temu była straszna ulewa, nie wiem czy nie grad nawet Ja dalej chora, katar powoli mija, ale mam duszący kaszel... a wiadomo że jak karmię to nie mogę brać żadnych leków, ratuję się mlekiem z czosnkiem i syropem z cebuli
Jeszcze dziś i jutro przedszkole

Lamia-może teraz będziesz mieć czas i ochotę żeby się spotkać?
Stary 2013-12-16, 11:06   #3985
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lamia1980 Pokaż wiadomość
hej

oj dawno mnie tu nie było oj dawno

dziewczęta od 3 tyg jestem na zwolnieniu lekarskim - zaraz opowiem.
a od dziś zaczynam oficjalnie urlop macierzyński

miałam dość w pracy było coraz gorzej. w końcu kolejny raz poszłam do safe&healthy porozmawiać i powiedzieć co się dzieje, spytać dlaczego stoję przy belcie w 7 m-cu ciązy z takim wielkim brzuchem. Babka mi odpowiedziała, że nie ma dla mnie lżejszej pracy etc. powiedziała, że muszę przynieść papiery od gp, że nie moge stać na belcie etc. heh co najlepsze tak naprawdę dużo było dla mnie pracy ale tą pracę wcześniej wykonywały dziewczyny kontraktowe w ciąży. potem obie poszły na urlop więc to co one robiły mogłam ja to robić ale po co?
poszłam na wizyte do gp i opowiadam babeczce moją historię. ona od razu mi odpowiedziała, że nic papiery od niej w tej sytuacji nie pomoga. wyszła z gabinetu i wróciła ze zwolnieniem dla mnie spytała tylko ile chcę a ja, że do 16 grudnia bo tak zaczynam urlop. nie było żadnego z tym problemu z uśmiechem zawiozłam to do biura pomyślałam sobie ''mam was w dupie jak wy mnie''
pożegnałam się tylko z ludźmi z agencji bo oni mi nic winni, odwróciłam sie na pięcie i zamknęłam za sobą drzwi
mam nadzieję, że życie nie zmusi mnie do powrotu tam

przez 1 tydzień odpoczywałam psychicznie od tego mniejsca, od ludzi oczywiście fajnych ludzi tam poznałam ale najbardziej dało mi w kość ostatnie kilka m-cy i szkoci tam pracujący. najabrdziej zawistne są stare szkotki. nie jestem jakąś rasistką ale na prawdę tam pracują stare baby wredne jak diabli. to juz inna historia

teraz nadrabiam zaległości w książkach, filmach, słucham ulubionego polskiego rocka, ulubionej muzyki i cieszę się każdą chwilą

najgorsze jest to pranie dla małej. zanim upiorę jedną partię, zanim wyschnie to uzbiera się moje i tż i tak w kółko. jeszcze dla małej mam ze 3 pralki, potem wózek do prania. w dodatku teraz święta więc sprzątanie, pranie etc.

poza tym nie mogę się doczekać jak malutka się urodzi jestem taka szczęśliwa przeszczęśliwa

przesyłam Wam Kochaniutkie troszkę mojego dobrego humoru i słońce jakie mam za oknem w edynburgu

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ----------

mam nadzieję, że to Wam poprawi humor.
może nie każdy słucha ale napweno, któraś z was

http://www.youtube.com/watch?v=WupYy...=RDcK0CpN_nNhk
fajnie
Odpoczywaj
A dlaczego wczesniej nie bylas u lekarza i nie prosilas o zwolnienie?

Do suszenia to w okresie zimowym czesto uzywam czesto funkcji suszenia w pralce, bo tak to tez dlugo schnie, mimo, ze czesto grzejemy, no a tych kaloryferów to za wiele nie ma.

Ula jak tam w pracy?Czym sie zajmujesz?

Edytowane przez blonde_hair
Czas edycji: 2013-12-16 o 11:08
blonde_hair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 11:23   #3986
hanjah
Zakorzenienie

Wiecie, że ja nie mam problemów z suszeniem prania, a mieszkam na parterze
Fakt, że wszystko suszę w salonie, jedna suszarka stoi przy grzejniku. Nawet teraz jesienią/zimą wszystko schnie w max 2 dni. W sobotę późnym popołudniem prałam dziecięce rzeczy, a dziś rano wszystko miałam suche
Stary 2013-12-16, 11:31   #3987
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie, że ja nie mam problemów z suszeniem prania, a mieszkam na parterze
Fakt, że wszystko suszę w salonie, jedna suszarka stoi przy grzejniku. Nawet teraz jesienią/zimą wszystko schnie w max 2 dni. W sobotę późnym popołudniem prałam dziecięce rzeczy, a dziś rano wszystko miałam suche
u mnie tez suszarka stoi w salonie, tuz przy słonecznym oknie. Wszystko suche tez w 2 dni, ale taka jedna suszarka to za małotakie grubsze rzeczy bluzy, spodnie staram sie rozwieszac na grzejnikach.

REKLAMA
Stary 2013-12-16, 12:25   #3988
Kinqaa
Zakorzenienie

Miałam problem z oknami na górze, w sypialni. Normalnie 'pociły' mi się . Odkąd mam storczyka, jest sucho (tak mi się wydaje, dopiero 1 noc z nami 'spał', bo go przeniosłam z kuchni {mało światła, zimno } ).

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-16, 13:09   #3989
charlizeee
Zakorzenienie

Ale storczyki nie musza mieć dużo światła
Stary 2013-12-16, 15:06   #3990
lamia1980
Raczkowanie

blondie_hair chciałam jak najdłużej pracować. myślałam, że uda mi się wywalczyć lżejszą prace. bałam się, że zwolnienie wliczą w urlop macierzyński etc.

pranie też schnie mi dwa dni. za to okna mam wszystkie delikatnie pootwieranie bo jak nie to też się ''pocą''.

mam do Was takie pytanko. Czy ktoś z Was lub Wasze dzieci mają paszport brytyjski?
Mój tż jest tu prawie 6 lat, od początku pracuje, nie bierze żadnych benefitów. jedno z rodziców jeżeli spełnia wymagania (jest ich dużo) to dziecko może otrzymać paszport bryt. ktoś nam powiedział, że możemy dla małej starac się o paszport.
czytaliśmy na necie różne infrmacje, fora etc. w sumie to jesteśmy zainteresowani. wszystko zależy od officera, który otrzyma dokumenty. polski paszport, pesel też będziemy wyrabiać ale to juz na urlopie w pl.
a nóż widelec może kiedyś małej bedzie łatwiej w życiu
jeżeli któraś z Was wie coś na ten temat to miło by było otrzymać jakiekolwiek informacje.
byłabym wdzięczna

hanjah chętnie się spotkam tylko albo po świętach albo po nowym roku

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości