|
|
#3961 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Planowanie ciąży cz. 4
Cytat:
|
|
|
|
|
#3962 | |||
|
Zadomowienie
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6610001 1]Hejka,
aja jaj.. a jak ma się nieregularne to jak trafić w ten dzień cyklu? Zapytam o to lekarza, byłam już w jednej wizycie na kontroli 27.09 i pani powiedziała że u mnie wszystko ok (badanie zwykłe, cytologia). Tylko że w moim wieku powinnam dostać skierowanie na badania przygotowujące do ciąży po 35 roku życia. Sprawdzenie jajników, owu i inne takie. Takowych nie dostałam. Będę musiała odebrać wyniki z cytologi za 3 tyg. z stamtąd. I tym sposobem dalej szukam przychodni NFZ w swoim mieście. Byłam w drugiej koło mnie ale jak wiecie zamiast w czym mogę pomóc? Pani powiedział czeeego?! więc od razu za tak niemiłą odpowiedź podziękowałam i wyszłam. Trzecią przychodnię odwiedziłam dziś - owszem są ginekolodzy - ale uwaga nie prowadzą ciąży, więc i tak będę musiała jak zajdę znaleść nowego - więc kolejna przychodnia skreślona z listy . Jutro jadę do czwartej przychodni, zobaczymy co mi powiedzą. Mam nadzieję że w końcu znajdę przychodnię, w której będę mogła korzystać z NFZ.W końcu na coś się te składki płaci.Generalnie jestem w 23dc i mam nadzieję że tym razem się uda. Co do mierzenia temperatury - nie wiem. Mój 1 karta cyklu mierzony był od 23dc, 2 karta cyklu od początku. I tu mam zdziwienie - bo owu powinnam mieć według temperatury 17dc a miałam 15dc (testy owulacujne) więc dziwne to jest. A dla cyklu zwyklego 34 dniowego owu mi wypada dzis a tu pustynia więc nie wiem na ile kalendarzykowi wierzyć. Ale zrobię na wszelki wypadek dziś jeden test owu.[/QUOTE] Owu może być kilka dni przed skokiem, lub nawet kilka dni po skoku temperatury, więc mogł być to 15dc ![]() Ja mam cykle raz 29dniowe a raz 39 dniowe. W różnych konfiguracjach, więc nie jestem w stanie przewidzieć, który będzie teraz, ale po temperaturze i śluzie, jestem w stanie do tego dojść ![]() Cytat:
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6613119 6]Oby nie przyszła. Nic trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać.[/QUOTE] Trzymam kciuki, żeby się nie pojawiła ![]() Cytat:
U mnie w pracy mają podejście, że ciąża to nie choroba i jeśli nie jest zagrożona z nakazem leżenia w szpitalu, to nie rozumieją jak można być na zwolnieniu A najlepsze, że takie mądrości wygłaszają babki, które dzieci nie mająCytat:
== Odebrałam wyniki badań na które skierowała mnie moja gin (robione w 22 dc): progesteron: 40 nmol/l (norma od 5 do 86) prolaktyna 611 mU/l (norma 127-637) tsh 2,3 ulU/l (norma 0,27-4,2) toksoplazmowa - oba ujemne różyczka IgG dodatni, IgM ujemny Według niej wyniki są w normie i nie budzą zastrzeżeń. Mnie zastanawia wynik prolaktyny, która jest pod górną granicą i tsh.... Słyszałam, że tsh powinno być poniżej 2 przy staraniach. Ale też natknęłam się na informację, że do tej wartości zbija się tylko u kobiet starających, które mają stwierdzoną niedoczynność. Moja gin wychodzi z założenia, że jeśli nie ma konieczności to woli nie ingerować w gospodarkę hormonalną. Martwi mnie też ta prolaktyna, czy nie powinna być niższa, tym bardziej, że mam nieregularne cykle...Teraz będę siedzieć i myśleć
|
|
|
#3963 |
|
Zakorzenienie
|
Głównie co peolaktyna może namieszać, to blokować owulacje. Ale to tak naprawdę w sytuacji, kiedy jestona dalekoponad normę. TSH u staraczek to taka umowna granica. Zbija się je łatwo, aletwoja gin ma rację, że ingerencja w gospodarkę hormonalną to nie jest zjedzenie mentosa... Ja bym dla swojego spokoju powtórzyła badanie i dorobila do tego ft4. Jeżeli jest w normie, to nie wydaje mi się na tym etapie koniecznym wprowadzanie tyroksyny... Zawsze możesz też skonsultować z endo dla wlasnego spokoju.
|
#3964 |
|
Zakorzenienie
|
electric blue
Midusia ma rację, ode mnie dodatkowo - poczytaj o Castagnusie
|
|
#3965 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze mam pytanie do Was. Czy skoro jest blada kreseczka, taki cien cienia, to beta wyjdzie? Pytam bo kiedys jak robilam bete to wyniki mialam rozpisane od 3 tygodnia i boje sie ze u mnie za wczesnie na wykrycie ciazy? Czy zle mysle?
![]() Jeszcze jutro rano mam wizyte u gin i nie wiem czy nie przelozyc jej na wtorek, jutro zrobic bete i we wtorek isc juz z konkretnymi informacjami a nie cieniem testu. Jak myslicie? |
|
|
|
#3966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3967 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3969 |
|
Konto usunięte
|
Gratulacje tym, które mają swoje fasolki
tym którym wyszła 1 kreska - przytulaski i głowa do góry!
|
|
|
|
#3970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3971 |
|
Zadomowienie
|
Hej, hej!
![]() Chętnie do Was dołączę Powoli z TŻ zaczynamy starania, chociaż od ponad roku nie stosujemy żadnej antykoncepcji i nici, ale widocznie nie trafialiśmy w termin Na dniach planuję zrobić badania krwi itd. i tak się zastanawiam czy na początku samo TSH wystarczy?
|
|
|
|
#3972 |
|
Konto usunięte
|
Nie. Zrób THS t3 i t4 od razu oraz są jakieś IPO - sama nie robiłam, więc nie wiem, ale lekarze zlecają te badania dziewczynom, więc po co masz biegać dwa razy. Rok bez rezultatu to bardzo długo. Czemu nie poszłaś po 6 miesiącach? A i chyba te t3 i t4 są nie refundowane, więc mój mąż płacił wczoraj 140 zl., bo robił dla siebie, bo nie może zrzucić wagi.
Edytowane przez e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e Czas edycji: 2016-10-10 o 07:33 |
|
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o tarczycowe badania to Tsh, Ft4 i anty-tpo zrób za jednym zamachem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3974 |
|
Zakorzenienie
|
electric_blue dziekuje
punk666girl witaj zrob na poczatek tzw trojce tarczycowa tak jak radza dziewczyny a masz problemy z miesiaczkowaniem ?
|
#3975 |
|
Zadomowienie
|
Bylam jednak u gina, chcialam spr czy mam dalej infekcje czy nie. Mowil ze mam powtorzyc test za 2 tygodnie lub zrobic krew wtedy i za miesiac przyjsc na wizyte. Wedlug niego to bardzo mlodziutka ciaza, jezelu jest, bo od owu mienlo mniej jak 2 tygodnie. Mowil ze szybciej nie mam po co przychodzic na wizyte, chyba ze cos by sie dzialo, bo i tak nic widac jeszcze nie bedzie.
|
|
|
|
#3976 |
|
Konto usunięte
|
Śmieszne jest, że idziesz prywatnie i wszystko wiedzą i widzą, nawet jak ciąża młoda jest. Masakra z tymi lekarzami. Też czytałam że najlepiej iść w 8 tyg ciąży (ok 2 tyg po braku @) więc może to i tak jest. W sumie by się zgadzało. Bo jak mierzysz temperaturę, to o ciąży wskazuje podwyższona tempka przez ok 18 dni.
|
|
|
|
#3977 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6620852 1]Śmieszne jest, że idziesz prywatnie i wszystko wiedzą i widzą, nawet jak ciąża młoda jest. Masakra z tymi lekarzami. Też czytałam że najlepiej iść w 8 tyg ciąży (ok 2 tyg po braku @) więc może to i tak jest. W sumie by się zgadzało. Bo jak mierzysz temperaturę, to o ciąży wskazuje podwyższona tempka przez ok 18 dni.[/QUOTE]
Mój nawet prywatnie zaleca przyjść w 6-7 tyg bo wczesniej i tak wiele nie zobaczy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3978 |
|
Zadomowienie
|
Dokladnie. Mam tez prywatnego gina, kiedys jak rozmawialismy o ciazy to tez mowil zebym nie przychodzila wczesniej niz beta bedzie na poziomie minimum 1500 bo szkoda placic co chwile za wizyte. Takze czekam... A powiedzice normalne jest pobolewanie jajnikow, klocie? I lekkie bole brzucha jak na @? Zapomnialam juz guna o to dopytac.
|
|
|
|
#3979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3980 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poczytam o tym środkuCytat:
|
|
|
#3981 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie, póki "nie krwawisz żywą krwią" to wszystko jest normalne - super tekst
, a ja dziś 27 dc i za kilka dni będę testować, o ile @ nie przyjdzie.
|
|
|
|
#3982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez mnie to zdziwilo. Test zrobic za 2 tygodnie i jak wyjdzie pozytywny to za kolejne 2 tyg wizyta. To starszy doswiadczony lekarz, mowil ze duzo dziewczyn szybko robi test a pozniej jest rozczarowanie. Ja oczywiscie test powtorze za kilka dni, pracuje w sklepie i musze wiedziec czy starac sie unikac dzwigania, bo o ciazy jeszcze nie bede mowila nawet. |
|
|
|
|
#3984 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie albo beta wychodzi <5 i jest ciąża, powtarzam po 48h i jak jest dobry przyrost to czekam do wizyty spokojnie.. Co mi da kolejny sikany test?
|
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a na poważnie masz rację, bo nawet jeśli się okaże, że coś nie tak z ciążą się dzieje, to pamiętajmy, że tak czy siak trzeba iść do lekarza, zeby sobie krzywdy przy okazji nie zrobić
|
|
#3986 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem sama co mial na mysli, bo nie dopytalam. Pozniej zaczelam myslec o tym i dopiero analizuje wszystko. Narazie chce powtorzyc test sikany zeby spr kreski i pojde na bete. Dwa razy wystarczy jak sie zrobi?
|
|
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3989 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A ja rozumiem. Za 2 tyg na wizytę od bety to możesz isć prywatnie. Ja nie mam takiej możliwości i u mnie na wizyty u ginekologa (pan czy pani) czeka się ok 4-5 tygodni więc to naprawdę długo jest. A umawiać się muszę na 1,5 miesiąca do przodu. Tak jest na NFZ. Na badanie beta też się czeka i od ręki ci nie robią bo musisz mieć skierowanie od ogólnego, na który się czeka nieraz 2 tyg. Edytowane przez e6a2c94443f966d5bdb1fa7d483e1d75b7ed128e Czas edycji: 2016-10-10 o 11:29 |
|
|
|
|
#3990 |
|
Zakorzenienie
|
Budyń ciążowy
![]() ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- [1=e6a2c94443f966d5bdb1fa7 d483e1d75b7ed128e;6621429 6]A ja rozumiem. Za 2 tyg na wizytę od bety to możesz isć prywatnie. Ja nie mam takiej możliwości i u mnie na wizyty u ginekologa (pan czy pani) czeka się ok 4-5 tygodni więc to naprawdę długo jest. A umawiać się muszę na 1,5 miesiąca do przodu. Tak jest na NFZ. Na badanie beta też się czeka i od ręki ci nie robią bo musisz mieć skierowanie od ogólnego, na który się czeka nieraz 2 tyg.[/QUOTE] Mnie chodziło o to, czemu z betą jej kazał czekać 2 tygodnie
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.

inaczej by mnie ciekawość zjadła

więc od razu za tak niemiłą odpowiedź podziękowałam i wyszłam. Trzecią przychodnię odwiedziłam dziś - owszem są ginekolodzy - ale uwaga nie prowadzą ciąży, więc i tak będę musiała jak zajdę znaleść nowego - więc kolejna przychodnia skreślona z listy
. Jutro jadę do czwartej przychodni, zobaczymy co mi powiedzą. Mam nadzieję że w końcu znajdę przychodnię, w której będę mogła korzystać z NFZ.W końcu na coś się te składki płaci.
A najlepsze, że takie mądrości wygłaszają babki, które dzieci nie mają

Dla mnie albo beta wychodzi <5 i jest ciąża, powtarzam po 48h i jak jest dobry przyrost to czekam do wizyty spokojnie.. Co mi da kolejny sikany test?