Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY - Strona 133 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-03, 12:31   #3961
MadziA2010
Raczkowanie

Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

A ja ostatnio używam mydła protex ultra. Mam cerę tłustą, co prawda może to mydło trochę wysusza, ale nawilżam twarz kremem humektan i jest ok. A może przy okazji, poradziłybyście coś na czerwone bolące wypryski na brodzie? Najlepiej coś do stosowania punktowo na noc....hm?
MadziA2010 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 13:02   #3962
Mudiwa
Raczkowanie

GG do Mudiwa

Cytat:
Napisane przez MadziA2010 Pokaż wiadomość
A ja ostatnio używam mydła protex ultra. Mam cerę tłustą, co prawda może to mydło trochę wysusza, ale nawilżam twarz kremem humektan i jest ok. A może przy okazji, poradziłybyście coś na czerwone bolące wypryski na brodzie? Najlepiej coś do stosowania punktowo na noc....hm?
Dzisiaj wybrałam się do apteki i kupiłam sobie te mydełko, bo dużo o nim czytałam, a cena jest taka, że warto je wypróbować . A na czerwone bolące wypryski na brodzie polecam Acnefan asa (kosztuje ok. 10zł)
Mudiwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 14:10   #3963
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PanzerKitty Pokaż wiadomość
Są specjalne mydła przeznaczone do cer trądzikowych które nie wysuszają skóry, zawierają zazwyczaj tylko naturalne składniki. Ja myje twarz mydłem Savon Noir robionym na bazie oliwek
każde mydło wysusza. są specjalne kostki myjące, ale nie nalezy tego mylić z mydłem
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 14:25   #3964
julia_80
Przyczajenie

Witam

a aj slyszalam ze laser IPL pomaga dosc skutecznie na trądzik,
czy ktoras z was cos wie na ten temat?
julia_80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 21:19   #3965
neskarta
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
mydło od czasu do czasu jest złe, bo wysusza
a jaki żel miałaś konkretnie na myśli? pewnie jakiś Garnier, Under20, czy inny reklamowany
Nic z Garniera, ani Under20 bo jak ktoś ma poważniejszy problem z cerą to dam sobie rękę uciąć że nie pomoże nic z tych firm. Nie łaska się cofnąć i przeczytać post? Ale juz nieważne, mówiłam o Cleanance z Avene.
Stary 2010-11-04, 08:28   #3966
PanzerKitty
Wtajemniczenie

Wklejam fragment artykułu który znalazłam w necie myślę,że jest w tym trochę racji.

Idea diety przeciw trądzikowi
Przez ostatnie pół wieku badano wpływ pożywienia na stan i kondycję skóry.
Początkowo koncentrowano się na czekoladzie jako podstawowej przyczynie występowania trądziku, następnie dokonywano obserwacji w celu potwierdzenia lub obalenia ludowych opowieści i mitów na temat pokarmów wywołujących trądzik (i wykazano, że czekolada nie powoduje wzmożenia objawów ani występowania trądziku).
Co zatem może być przyczyną trądziku?
Naukowcy wskazują na najczęstsze przyczyny:
  • Wahania poziomu hormonów w organizmie spowodowane dojrzewaniem
  • Wahania poziomu hormonów w czasie ciąży
  • Rozpoczęcie przyjmowania lub odstawienie pigułek antykoncepcyjnych
  • Predyspozycje genetyczne
  • Niektóre rodzaje leków
  • Nieodpowiedni makijaż i źle dobrane kosmetyki pielęgnacyjne
Podczas badań nad wpływem diety na trądzik odkryto, że mieszkańcy niektórych rejonów Wysp Pacyfiku Afryki, bardzo rzadko, o ile w ogóle, chorują na trądzik. Gdy porównano lokalną dietę z typową, zachodnią dietą, zauważono znaczące różnice.
Grupy o bardzo niskiej częstości występowania trądziku odżywiały się przede wszystkim produktami roślinnymi, a ich diety zawierały bardzo mało tłuszczu i cukru.
Typowa dieta XXI wieku zawiera mnóstwo potraw mięsnych, sztucznego cukru, tłuszczów nasyconych, a także wysoko przetworzonych produktów spożywczych.
Łącząc wyniki wielu badań, dermatolodzy i dietetycy opracowali listę produktów spożywczych, których spożycie może wyleczyć trądzik. Poniżej przedstawiamy podstawowe zalecenia diety przeciwtrądzikowej.
  • Jedz od 20 do 30 g błonnika dziennie- błonnik pomaga oczyścić układ pokarmowy i usunąć toksyny z organizmu zanim zaczną być wydalane przez skórę.
  • Stosuj dietę o niskiej zawartości tłuszczu. Kultury, których dieta była naturalnie uboga w tłuszcz, rzadko odnotowywały występowanie trądziku. Duże spożycie tłuszczu może podnieść poziom hormonów, które powodują skazy na skórze w organizmie.
  • Unikaj produktów z orzeszków ziemnych. Wykazano, że produkty orzechowe powodują lub pogłębiają trądzik wśród młodzieży.
  • Unikaj smażonych produktów spożywczych.
  • Ogranicz spożycie soli, zwłaszcza soli kuchennej lub soli jodowej. Wiele osób walczących z trądzikiem ma podwyższony poziom jodu we krwi podczas zaostrzenia wykwitów trądzikowych.
  • Unikaj bardzo słonych przekąsek i pokarmów, takich jak chipsy, żywność w puszkach.
  • Unikaj produktów mlecznych, takich jak mleko, ser i lody
  • Unikaj wysoko przetworzonych węglowodanów, takich jak napoje gazowane, słodycze, białe pieczywo, etc.
Następujące produkty w diecie mogą natomiast spowodować zmniejszenie objawów, a nawet całkowite wyleczenie trądziku.
  • Witamina A (może mieć działanie toksyczne, poza tym powinna być przyjmowana wyłącznie w postaci naturalnej- w produktach spożywczych, nie w postaci sztucznej suplemetacji).
  • Witamina E
  • Witamina B 6
  • Selen
  • Cynk
  • Kwasy tłuszczowe Omega3
  • Chrom

PanzerKitty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-04, 10:19   #3967
MadziA2010
Raczkowanie

Mudiwa napisała:
"Dzisiaj wybrałam się do apteki i kupiłam sobie te mydełko, bo dużo o nim czytałam, a cena jest taka, że warto je wypróbować . A na czerwone bolące wypryski na brodzie polecam Acnefan asa (kosztuje ok. 10zł) "

Zastanawiam się tylko czy acnefan można stosować w ciąży
Do tej pory używałam pasty cynkowej ale średnie są efekty

Edytowane przez MadziA2010
Czas edycji: 2010-11-04 o 10:21
Stary 2010-11-04, 19:43   #3968
Mudiwa
Raczkowanie

GG do Mudiwa

Cytat:
Mudiwa napisała:
"Dzisiaj wybrałam się do apteki i kupiłam sobie te mydełko, bo dużo o nim czytałam, a cena jest taka, że warto je wypróbować . A na czerwone bolące wypryski na brodzie polecam Acnefan asa (kosztuje ok. 10zł) "

Zastanawiam się tylko czy acnefan można stosować w ciąży
Do tej pory używałam pasty cynkowej ale średnie są efekty
Na mojej ulotce dołączonej do opakowania nic nie pisze o przeciwwskazaniach.
Pasty cynkowej też właśnie używałam do tej pory, ale teraz zamieniłam ją na acnefan. Hmm według mnie po paście cynkowej są jakieś efekty, ale nie powalające
Stary 2010-11-05, 10:25   #3969
MadziA2010
Raczkowanie

Więc też pewnie przerzucę się na acnefan.
Stary 2010-11-05, 15:13   #3970
ornellia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mudiwa Pokaż wiadomość
Na mojej ulotce dołączonej do opakowania nic nie pisze o przeciwwskazaniach.
Pasty cynkowej też właśnie używałam do tej pory, ale teraz zamieniłam ją na acnefan. Hmm według mnie po paście cynkowej są jakieś efekty, ale nie powalające

Acnefan lepszy niż pasta cynkowa ? Stosujesz punktowo czy na całą buzie ?
Stary 2010-11-05, 18:59   #3971
Mudiwa
Raczkowanie

GG do Mudiwa

Punktowo
Stary 2010-11-05, 23:07   #3972
divinely
Raczkowanie

Ach, nie chce mi się już kombinować domowymi sposobami Wracam do dermatologa. Mam nadzieję, że skutecznie pomoże
divinely jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-06, 08:48   #3973
MadziA2010
Raczkowanie

Ja też wybieram się do dermatologa, ale w międzyczasie, zanim doczekam się na wizytę, wypróbuję acnefan, a nóż widelec pomoże
Stary 2010-11-06, 16:13   #3974
Mudiwa
Raczkowanie

GG do Mudiwa

Cytat:
Ja też wybieram się do dermatologa, ale w międzyczasie, zanim doczekam się na wizytę, wypróbuję acnefan, a nóż widelec pomoże
Spróbuj, miejmy nadzieje, ze pomoże
Stary 2010-11-07, 16:34   #3975
Emycw
Przyczajenie

Dołączę się do tematu
Ja używam toniku z ziaji Bio aloesowego i zielonej maseczki...też z ziaji.Do tego raz w tygodniu maseczka z drożdży i aspiryny.A na noc pasta cynkowa.

klask i:
Emycw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-08, 08:57   #3976
MadziA2010
Raczkowanie

Wczoraj kupiłam acnefan, zastosowałam punktowo na noc, widzę że niektóre mniejsze niespodzianki już mi delikatnie wysuszył, na te większe wiadomo potrzeba więcej czasu. Kupiłam też tormentiol. Nie wiem czy dziś na noc użyć też acnefan czy tormentiol?
Stary 2010-11-08, 20:18   #3977
zegla
Raczkowanie

...

Edytowane przez zegla
Czas edycji: 2013-01-18 o 15:13
zegla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 09:55   #3978
MadziA2010
Raczkowanie

Co do bratka, to tabletek nie brałam, ale piję codziennie 2x po pół kubka po posiłku.
A jeśli chodzi o maść cynkową, ja mam pastę cynkową (podobno ma silniejsze działanie niż maść) i stosowałam punktowo na noc. Ale przerzuciłam się właśnie na acnefan.
Stary 2010-11-09, 10:33   #3979
Ewelinka_00
Raczkowanie

Ja tam pastę cynkową stosuje tylko wtedy, gdy sobie coś rozdrape, aby zakryć rankę, bo wtedy wydaje mi się, że szybciej przestaje się paprać, no i po to, by odstraszyć paluchy, by znowu nie grzebały przy buzi
Gdy nakładałam konkretnie na jakąś krostkę, to wydawało mi się, że ona jeszcze bardziej rozmiękała i paprała...
Ja osobiście mimo wszystko wyznaje zasadę, by jak najmniej smarować twarz czymkolwiek, bo wydaje mi się, że wtedy jakaś raka szybciej się goi, a reszta krostek pozostaje "wyciszona" ;]
Dlatego obecnie po demakijażu czasem przetrę jakimś tonikiem twarz, a na wieczór stosuje tylko krem nawilżający dla niemowląt. Na noc buzi niczym nie smaruje, bo wtedy się ona regeneruje i chce by miała "czym oddychać" ;]
Po moim nieszczęsnym oczyszczaniu twarzy 2 tyg. temu widzę znaczną poprawę, bo kilka krostek pozostaje głownie po prawej stronie twarzy na kości policzkowej (to zawsze było najgorsze miejsce...) no i gdzieniegdzie jakaś też się jeszcze przypałętała ;]
Postanowiłam też odżywiać się zdrowiej (po artykule podanym przez PanzerKitty ;] )
Gdy zjem coś niezdrowego, smażonego itd (choć staram się to ograniczyć) to muszę zjeść np. jakieś jabłko, banana, ogórki czy coś w ten deseń.
No ale czekolady sobie nigdy nie mogę odmówić... Obecnie tylko jakiś jeden wafelek/baton z czekoladą, albo 3-5 cukierków dziennie.
Ciężko mi jest to przezwyciężyć zwłaszcza, że u mnie w domu wszyscy uwielbiają czekoladę

Edytowane przez Ewelinka_00
Czas edycji: 2010-11-09 o 10:36
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-09, 11:57   #3980
MadziA2010
Raczkowanie

U mnie akurat dieta nie ma nic do stanu cery. Mogę jeść chipsy, czekoladę i nic się nie dzieje. A już wolałabym,żeby wywalało mi pryszcze po słodyczach, przynajmniej bym wiedziała po czym mi tyle tego nawyskakiwało i po prostu bym tego nie jadła
A tak, trzeba testować, próbować itd....
Stary 2010-11-09, 16:23   #3981
Mudiwa
Raczkowanie

GG do Mudiwa

Acnefan stosuję już tydzień i widać jakąś tam poprawę ^^ jestem z niego zadowolona i odstawiła wszystkie drogeryjne kosmetyki..xD
Stary 2010-11-10, 09:03   #3982
MadziA2010
Raczkowanie

Ja też już dawno pożegnałam się z kosmetykami z drogerii
A ile czasu można stosować ten acnefan? Bo skóra się przyzwyczai i środek przestanie działać. Dlatego będę chyba stosować na zmianę z tormentiolem.
Stary 2010-11-10, 20:31   #3983
93paulina
Rozeznanie

GG do 93paulina

Witam.
Ja ostatnio zastosowałam peeling mechaniczny z nadzieją, ze pomoże mi usunąć zaskórniki. Ale nie mam pojęcia dlaczego, ale jak użyję jakiegokolwiek peelingu mechanicznego to mam wysyp krostek po nosem i koło nosa. Których z całego serca nienawidzę.
Wiecie, dlaczego się tak dzieje?
2 razy zrobiłam peeling mechaniczny i 2 razy miałam taką sytuację. I boję się stosować dalej. Chyba wolę bez. ..

REKLAMA
Stary 2010-11-21, 20:00   #3984
Oprindelige
Raczkowanie

Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)

Jeśli chodzi o zaskórniki to można użyć MOCNEJ MIĘTOWEJ pasty do zębów. Musi być mocna, delikatna nie zadziała. Po takiej paście zaskórniki się wybielaja i oczyszczają. polecam .
Oprindelige jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 21:10   #3985
Ewelinka_00
Raczkowanie

Mocnej miętowej, czyli np. jakiej?
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-21, 23:07   #3986
Drippy
Wtajemniczenie

ja słyszałam o paście do zębów na pryszcze, ale na zaskórniki też trzeba wypróbować
Drippy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-22, 15:35   #3987
Mudiwa
Raczkowanie

GG do Mudiwa
Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)

Cytat:
Napisane przez Oprindelige Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o zaskórniki to można użyć MOCNEJ MIĘTOWEJ pasty do zębów. Musi być mocna, delikatna nie zadziała. Po takiej paście zaskórniki się wybielaja i oczyszczają. polecam .
Pasta do zębów podrażnia skórę

REKLAMA
Stary 2010-11-24, 16:21   #3988
Lalka666666
Przyczajenie

Domowe sposoby na trądzik

Dziewczyny, kombinujecie z kosmetykami i tym wszystkim, a najprostsze rzeczy są najskuteczniejsze.
Pryszcze i zaskórniki? Zero problemu, wystarczy rumianek i cytryna. Prościzna, i po pewnym czasie daje naprawdę super efekty. Cytryna delikatnie rozjaśni skórę, zniszczy wągry i wysuszy pryszcze. A rumianek złagodzi cerę Wystarczy dwie saszetki rumianku zaparzyć w kubku, dodać do tego 4 spore łyżki soku z cytryny, zmieszać, przelać do buteleczki i gotowe. Używać wieczorem jak tonik, po wszystkich zabiegach pielęgnacyjnych. Rano normalnie umyć twarz i nałożyć krem nawilżający by skóra po cytrynce nie była zbyt wysuszona Choć w sumie można używać kilka razy dziennie, ale jeśli ktoś nie chce jasnej cery to raz na dzień jest wystarczająco. A co do maseczek na twarz - POMIDORY!! to najlepsze co istnieje na cerę. Tu wolno używać wyobraźni zmiksować pomidorki i nałożyć, ewentualnie pomidory ze śmietaną na twarz, z kroplą cytryny. Delikatna maseczka i świetnie oczyszcza, na efekty troszkę trzeba zaczekać, ja czekałam około tygodnia po codziennym stosowaniu ale efekty są i to naprawdę dobre.
Lalka666666 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-26, 12:52   #3989
ornellia
Raczkowanie

Dot.: Domowe sposoby na trądzik

Cytat:
Napisane przez Lalka666666 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, kombinujecie z kosmetykami i tym wszystkim, a najprostsze rzeczy są najskuteczniejsze.
Pryszcze i zaskórniki? Zero problemu, wystarczy rumianek i cytryna. Prościzna, i po pewnym czasie daje naprawdę super efekty. Cytryna delikatnie rozjaśni skórę, zniszczy wągry i wysuszy pryszcze. A rumianek złagodzi cerę Wystarczy dwie saszetki rumianku zaparzyć w kubku, dodać do tego 4 spore łyżki soku z cytryny, zmieszać, przelać do buteleczki i gotowe. Używać wieczorem jak tonik, po wszystkich zabiegach pielęgnacyjnych. Rano normalnie umyć twarz i nałożyć krem nawilżający by skóra po cytrynce nie była zbyt wysuszona Choć w sumie można używać kilka razy dziennie, ale jeśli ktoś nie chce jasnej cery to raz na dzień jest wystarczająco. A co do maseczek na twarz - POMIDORY!! to najlepsze co istnieje na cerę. Tu wolno używać wyobraźni zmiksować pomidorki i nałożyć, ewentualnie pomidory ze śmietaną na twarz, z kroplą cytryny. Delikatna maseczka i świetnie oczyszcza, na efekty troszkę trzeba zaczekać, ja czekałam około tygodnia po codziennym stosowaniu ale efekty są i to naprawdę dobre.

Nie do końca się z tym zgodzę. Owszem za cytryną i rumiankiem jestem jak najbardziej na tak bo swego czasu też stosowałam,
ALE
Rumianek np. ma między innymi działanie przeciwzapalne i może jedynie działać na duże, czerwone, bolące krosty. Na zaskórniki niestety nic nie poradzi. Cytryna też rozjaśni skórę, ale jeśli ktoś ma poważne problemy z trądzikiem to nie byłabym pewna czy doczeka się efektów.

Trądzik to tak jak tu w kółko jest powtarzane - TO CHOROBA. Trzeba to leczyć. Domowe sposoby mogą jedynie w tym trochę dopomóc.
Stary 2010-12-04, 19:28   #3990
sence
Przyczajenie

Hej wam wszystkim (nie wiem czy ktoś juz tu o tym pisał...jak coś to sorki,ale chyba nie zaszkodzi jeszcze raz napisać )

No więc zajżałam sobie do was i chcę się podzielić moimi dwoma sposobami które stosuję od jakiegoś czasu i nie zamierzam przestać ...
1. OLIWA Z OLIWEK (pierwszego tłoczenia, extra virgin, najlepiej żeby NIE była to jedna z tych tańszych )
2. MASECZKA Z MIODU

A więc od razu mówię że miałam dosyć spore problemy z trądzikiem,zaskórnikami wągrami itp...niestety. Stosowałam wiele aptekowych leków ale po pewnym czasie przestawały działać...Więc sięgnełam do naturanych środków.

OLIWĘ stosuję do nawilżania mojej skóry i do demakijażu( naprawdę jest ŚWIETNA !). Bałam się czy smarowanie buźki czyms tak tłustym nie pogorszy mojego stanu. Okazało się że wręcz przeciwnie...Wspaniale odżywiła moją cere i pomogła w walce z róznego typu niedoskonałościami. Stosuję ją po umyciu twarzy i delikatnie wcieram przez około 2-3 minuty-ważne żeby dobrze wchłonęła. Moja twarz świeci się dosyć mocno potem , ale oliwa bardzo szybko "wsiąka" .

MASECZKA Z MIODU to po prostu nałożenie na twarz miodu...oczywiście jest bardzo lepki i wogóle ale żeby łatwiej go było rozprowadzić najlepiej go podgrzać. Ja zazwyczaj daję 1-1.5 łyżki miodu do miseczki którą wkładam do większej miski z wrzątkiem. Miód po chwili dostaję bardziej płynną konsystencję i nadaje się do nałożenia na twarz. Oczywiście może kapać więć najlepiej owinąć się ręcznikiem pod szyją żeby nie ubrudzić się... Słyszałam żę dobre jest nawet pójście spać z taką maseczką..ale ja sie trochę obawiam. No wiadomo wszystko rano w miodzie by było ..
Maseczkę stosuję 2-3 razy w tygodniu.

No więc od czasu gdy zaczęłam używać tych "sposobów" moja cera się naprawdę znacznie poprawiła. Wygląda o wiele zdrowiej. Oczywiście mam jeszcze drodbne problemy ale to nic z porównaniem jaką makabrę miałam wcześniej .

A więc mam nadzieję że ktoś wogóle zdołał przeczytać ten mój cały wywód .
Trzymam kciuki za wszystkich i polecam wypróbowania...Pozd rawiam cieplutko.
sence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości