|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3991 |
Raczkowanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
scorpionec gratulacje dla Tż- ta
![]() Młoda wczorja zaszczepiona, następna dawka jak skończy rok, i wtedy też wezmę jej pneumokoki. Waży 6500 i jak to pani doktor stwierdziła "grubasek to to nie będzie". Bardzo mnie to cieszy, bo nie chciałabym, żeby musiała całe życie się odchudzać jak Mamusia ![]() ![]() Wczoraj dałam jej jabłuszko z owocami leśnymi i dzisiaj ma taką małą wysypkę na czole, więc chyba na razie owoce leśnie odpadają. Zakupiłam robot na allegro i zacznę Młodej sama robić marchewki, zupki itp. Tak się zastanawiam. Zuźce smakuje bardzo dynia (słoiczek gerbera) no i chciałabym jej ją dawać, tylko że ja nie widzę nigdzie w sklepach dyni takiej "żywej", ewentualnie mrożonki. NO i tak się zastanawiam czy dziecku mozna dać warzywa z mrożonki??? ![]() paula my też używamy huggies premium 3 i ja jestem zadowolona, Młoda generalnie nie ma problemów z pupą, ale jak spróbowałam happy belli to niestety pojawiło się odparzenie, więc ja nie polecam
#3992 |
Rozeznanie
|
Dot.: OD WALENTYNEK DO MIKOŁAJA - czyli Listopadowo-Grudniowych 2008 bobasów zgraja c
Szamanka widzę że nasze córcie waża po tyle samo
![]() A my mamy zamiar własnie dzisiaj sprobować dyni ![]() Moglabys wkleic adres do tego robota kuchennego. Ja tez z checia bym sama jej robila posilki. |
![]() ![]() |
![]() |
#3993 |
Raczkowanie
|
witam mamśki
brak czasu i piekna pogoda sprawiają że nie udzielam się zbyt często u nas tez wczoraj było szczepienie Marcinek był bardzo dzielny ostatnio jak był chory i pani doktor go zważyła okazało sie ze przez miesiąc przybrał tylko 200 gram wiec miałam zacząc go dokarniac ale przez ostatnie trzy tyg przybrał 550 wiec nieżle i cycuś na razie mu wystarczy darma jesteśmy dwie ![]() skorpionec ![]() pieluchy dla mnie najlepsze pampki ale na noc hugissy premium a teraz kupilam hugissy super fleks i przeciekają ![]() zdrówka dla chorych dzieciaczków i mamuś coś na poprawę humoru syn przysyła list do matki kochana mamo urodziłmi sie syn żona nie miała pokarmu więc wziela mamkę a że mamka była murzynką więc od jej młeka mały zrobił sie czarny na to matka kochany synku jak ciebie urodziłam to też nie miałam mleka i karmiłam cie krowim ale rogi urosły tobie dopiero teraz ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3994 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zazdroszczę Ci tego picia, u nas porażka A robot taki zwykły, tyle, żeby był rozdrabniacz - nie chiałam blendera bo spalił mi się robto jakiś czas temu, a blenderem ciasta nie zrobię, a tak mam dwa w jednym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=608861061
![]() |
#3995 |
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie,
U nas spacerek dzisiaj będzie jak tz wróci z pracy bo tak mi ręka napier.....,że aż mnie zimny pot oblewa jak kubek podnoszę nie mówiąc o znoszeniu wózka Petitka - ja mam blender brauna z rozdrabniaczem, tarką, ubijaczką do piany, końcówką do robienia koktaili (mozna też skruszyc lód) i takim malutkim rozdrabniaczem oraz oczywicie końcówką miksujacą. - bardzo sobie go chwalę bo życie mi ułatwia. aniak - super ,że juz po szczepieniu. My jeszcze mamy jedno przed nami czwarte - ostatnie (chyba) Marta dzisiaj ma ciagle lekko podwyższoną temp. Mam pytanko - czy jak używacie termometru do uszka to wskazuje wam temp 36,6 czy 37 st?? Wczoraj wieczorem dała mi popis. Całą godzinę płakała a ja nie wiedziałam co sie dzieje, nie był to brzuszek wiec sobie zęby wymyśliłam (ale troche mi zeszło zanim na to wpadłam-jakas zama mnie dopadła) i dopiero jak posmarowałam dziasełka i dalam smoka to trochę sie uspokoiła. Teraz pytanie do mam pracujących - ile urlopu wypoczynkowego należy się nam w tym roku?? Tzn czy proporcjonalnie do miesiecy czy za cały rok mogę wziąc?? Potem idę na wychowaczy. ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:45 ---------- scropionec - zdolniacha z tż. Uważaj bo kiedys kota ci wyrzuci ![]() szamanka - też bym chciała usłyszec - "Grubasek to z tej panny nie będzie" bo ja tak samo całe żeycie muszę uważac na to co jem. A teraz to wogóle nie mogę schudnąc, tylko czekam aż skończę karmic i dietka. |
![]() ![]() |
![]() |
#3996 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
urlop za caly rok bierzesz odrazu... potem na dwa tyg przed końcem piszesz o wychowawczy ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3997 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() W sprawie urlopu dzwonilam do PIPu. Powiedziano mi, ze moge wziac 26 dni urlopu, ale przed urlopem wychowawczym. Jesli go nie wykorzystam przed to wtedy przepada o te miesiace na ktorych bylo sie na urlopie wychowawczym. Mam nadzieje ze nie zakrecialm za bardzo ![]() Scorpionec- zdolny Twoj tz. Ja mojego to z tydzien moglabym prosic zeby kwaitak wyrzucil i pewnie zakonczylo by sie na tym ze sama bym poszla ![]() Edytowane przez skylie Czas edycji: 2009-04-22 o 13:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3998 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Głos oddany ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tak czyttam o wadze Waszych dzieciaczków-sa starsze od mojej Emilki i niektóre ważą mniej. Juz sama nie wiem, czy mam sie juz zacząć martwić? ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3999 |
Zadomowienie
|
xandra78 nie martw się wagą Emilki bo nie można piersią przekarmić
![]() ![]() Salomea1 mi lekarka mówiła że temperatura u niemowląt może być do 37.2 i nie jest to wtedy gorączka że niemowlaki tak mają ja nie powiem ci jak to jest jeśli chodzi o mierzenie temperatury w uszku bo akurat mam tylko taki do dupki ![]()
#4000 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Salomea Twoja Martusia z tego samego dnia co moja Laurka i jestem ciekawa ile waży. Byłyśmy w poniedziałek na szczepieniu i mała waży 6800 i długa 64cm. Nie wiem czy to dużo, ale normalnie rośnie mi w oczach ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4001 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4002 | |||
Zadomowienie
|
skylie, scorpionec - dzieki za info. Musze się jakimś cudem do PIPu dodzwoni bo u mnie w pracy twierdzą,że liczy sie proporcjonalnie. wogóle mój szef twierdzi że zgubił częśc moich wniosków urlopowych bo niemożliwe że mam tyle zaległego urlopu. A jak chciałam bra wolne to zawsze coś mu nie pasowało i byłam pilnie potzrebna. Niech teraz płaci, a co.
Cytat:
A z tym jedzonkiem może się Wam jakoś w końcu unormuje. A może ona szuka nie cyca tylko usypiacza? Cytat:
![]() Cytat:
![]() Znowu Martusia ma dupsko czerwoe, przez te wredne kwaśne kupska. Jak już wylecze to za chwile zrobi taaaką wielką kupę i znowu przedziałek czerwony. A najlepiej goi mi bephanten a nie sudokrem. Sudokrem świetnie sobie poradził jak na nóżkach miała zaczerwienienia. Co do ręki - to któregoś ranka obudziłam się z bólem nadgarstka i już było prawie wszytstko dobrze, ale dzisiaj siadając na kanapie straciłam równowage i na tą rekę upadłam więc znowu boli jak cholera. A do lekarza sie nie wybieram bo mi powie ze trzeba rękę oszczędzac - tylko jak to zrobic z niemowlakiem ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4003 |
Zadomowienie
|
xandra ja wlasnie lubie te pieluszki bo sa miekkie a nie takie twardziuchy jak rosmanowskei czy bella,bo i one jak nasiakna to sa ciezkie starsznie,a i wielkosc jakas dziwna bo rosmanowskei 4 sa mniejsze od innych a pampki maja akurat fajny pasek,mnie sie on podoba,bo zakrywa caly boczek akurat i nie ucieka jak w belli czy rosmanowskich.No i nie puszczaja kupy,bo nam akurat szla kupka w B czy R(skrotem napisze),powiem tak,kazda z nas ma swoje typy i tyle,ja wole pampki,hugsow juz dawno nie ubieralam to nie wiem,nie wypowiem sie wiec na temat hugsow
a my mielismy wypadek maly cholerka,pozyczony wozek mam,spacerowke z mozliwoscia na plasko i mlody mi wylecial z wozka,na szczescie akurat stanelam zeby mu smoka zapodac a on sru na ziemie,zlapalm go ale poszyral dupka po ziemi,glowka akurat nawet nie doszla do gruntu ale ma zdarty nosek,cholerka,szwy puscily w pazku ,takie badziewie pozyczylam,zla jestem starsznie,a najdziwniejsze,ze mlody zadowolony bo go na rekach nioslam potem aten se popiskiwal ze szczescia,ech a ja tu lzy w oczach itp,serce na dloni
#4004 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4005 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że macie problem z pomiarami maluchów. Po porodzie mierzą miarą ze wszystkimi krzywiznami ciałka i tak też liczą na metki do ubranek. W przychodni mierzą przy desce na prosto. Tak mi położna powiedziała i jakoś wierzę, bo Bartuś po porodzie miał 55 cm a w przychodni jak miał 2 tygodnie 50 cm a przecież się nie skurczył
![]()
#4006 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4007 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Moja mała właśnie usnęła. Cieszę się, że nauczyła sie juz pięknie sama zasypiać ![]() ![]() ![]() Dziś dałam jej kilka łyżeczek suszonych śliwek ze słoiczka, bo któraś z Was pisała, że pomagają w wypróżnieniu się. No i podziałało ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dołączyłam kilka zdjęć, więc zapraszam ![]() Edytowane przez edyta0131 Czas edycji: 2009-04-22 o 21:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4008 |
Rozeznanie
|
Lisey wyobrażam sobie co czujesz ale nie zadręczaj się kochana. Jesteś wspaniałą mamusią i Twój Gabryś wie to najlepiej. Przecież to nie Twoja wina. Więc głowa do góry i staraj się nie myśleć już o tym.
![]()
![]() |
#4009 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4010 |
Zakorzenienie
|
moj kot siedzi na kanapie ,gapi sie w sufit i miauczy..chyba ma tam muche upatrzona i nie wie jak ja zlapac
![]() ![]() no ale do rzeczy.. edyta0131 u nas takie akcje byly na porzadku dziennym jak mala byla mlodsza.. teraz sporadycznie nasika bez pieluchy (ostanio wczoraj u mnie na kolanach przed kąpiela ![]() ![]() lisey o jak ja cie rozumiem .jak se przypomne nasze upadki to do tej pory mam wyrzuty sumienia.. oby jak najmniej takich sytuacji ![]() Gosiaczek1211 to ja juz sam nie wiem ![]() ![]() xandra78 mi lekarz powiedzial ze mala wazy sporo..ale mamy sie nie martwić bo po pierwsze duza sie urodziła (4,3 kg i 60 cm ![]() ![]() ![]() ![]() warto zaznaczac wage dziecka na siatce centylowej.. jesli utrzymuje sie stale na podobnym centylu i nie ma skoków w dól czy góre to jest ok.. nasza jest na ok 97 centylu caly czas ![]() uff lece popracowac poki mala spi... ale mi sie tak strasznie nie chce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4011 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() U nas dzisiaj pogoda się zepsuła, więc może zamiast spaceru położę Młodą i się pouczę bo we wtorek mam test i rozmowę kwalifikacyjną i muszę wiedzę odświeżyć, a wieczorem już nic mi do łba nie wchodzi ![]() Poza tym mamy ostry kryzys z Tż-tem i chyba pierwszy raz w życiu myślę sobie, że lepiej by mi było samej ![]() Zapomniałam - właśnie przeczytałam na onecie ile ważą gwiazdy - ja jednak jestem mutantem...
Zuzanna Helena ![]() Edytowane przez szamanka82 Czas edycji: 2009-04-23 o 07:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4012 |
Zadomowienie
|
Witajcie mamusie,
Gosiaczek - dodzwoniłam się do PIPu i tak jak dziewczyny mówiły przysługuje 26 dni urlopu za 2009. Szamanka - z Tż-tem jakoś się ułoży, będzie dobrze. Chyba każda z nas co jakiś czas przeżywa kryzys ![]() Xandra - to ja ciełam bodziaka ![]() Wczoraj młoda dostała jabłko z dynią i o wiele bardziej je smakowało niz samo jabłuszko. Nawet próbowała jeśc sama - tzn wyrywała mi łyżeczkę i pakowała do buzi. Efektem samodzielności Martusi było jedzonko na wszystkich ubrankach jakie miała na sobie, a ja siedziałam szczęśliwa,że moje dziecię takie samowystarczalne. Tż tylko się ze mnie śmiał, że nie wiedział że ja jestem taka wyluzowana. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4013 |
Zadomowienie
|
Edytko - znalazłam coś takiego o kaszkach:
Kaszki mleczne nie powinny być podawane dziecku bezpośrednio przed zaśnięciem, ponieważ mały żołądek dziecka nie jest w stanie szybko strawić kolacji. Syty posiłek podany bezpośrednio przez pójściem do łóżka mógłby wywołać więc bóle brzuszka. Najlepiej nakarmić dziecko około pół godziny przed snem. ---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:20 ---------- Dzisiaj chyba tylko ja tu jestem ![]() Znalazłam fotelik http://www.autofoteliki.pl/dane1.php?id=216 i się zastanawiam nad kupnem, używany ale od znajomej, bezwypadkowy. Co o nim sądzicie? Wogóle nie wiem na co zwrócic uwage, w sumie sama firma jest dla mnie przekonująca. |
![]() ![]() |
![]() |
#4014 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() Salomea ja małej daję kaszkę ponad godzinkę przed snem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A u mnie w domu jeden wielki bałagan ![]() ![]() ![]() Jak Laurka wstanie to idziemy na spacerek, bo ładna pogoda się zrobiła. Trochę mnie juz nogi bolą przez te codzienne ponad dwugodzinne spacerki, ale trzeba jakos zrzucić te kg na plusie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4015 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4016 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4017 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() No i Wojtek jest w koncu prawie zdrowy- oskrzela juz zdrowe, tylko jeszcze zalegajaca flegma z gardla musi zejsc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4018 |
Zadomowienie
|
Skylie - fajnie że Wojtuś zdrowieje, taka miła informacja,
Gosiaczek - nie daj się, walcz o swoje. Ja dzięki temu mam 55 dni zaległego urlopu - czyli 2 pensyjki wpadną ![]() A ja już prawie mam nastepny fotelik Maxi Cosi Tobi ![]() Edytko - ja ten cytat z kaszką dostałam z Hippa i myślałam ze może coś pomoże. Na razie nie daję Marcie kaszki więc nie bardzo wiem co i jak. A u mnie w domu też bałagan straszny, tylko przez tą rękę cieżko mi cokolwiek zrobic. Dzisiaj znowu nie było spacerku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4019 |
Zakorzenienie
|
salomea to bardzo dibry fotelik! tez sie nad nim zastanawialm..ale on jest do 18 kilo..a ten który teraz mam (maxi cosi cabrio fix) do 13... wiec dlugo by mi nie poslużyl a dość drogi.. chcialabym jakiś do 25 kilo trafić..ale takich 9-25 jest bardzo maly wybór...
dziewczyny ja jakaś nie kumata co to jest to PIP co dzwonicie by o urlopy sie dowiedziec?? my dzis malej łóżeczko kupiliśmy turystyczne.. jutro bede rozkladać bo juz nie mialam sily... kupilam espiro melody (te co wklejalam link) w sklepie kosztuje tyle c w necie wiec odrazu po obejrzeniu sie zdecydowaliśmy ![]() ![]() oglądalam tez krzesełka i chyba coneco nowe wypuścilo bo jakies inne kolory i wogole.. na moje oko to krzeselka baby ono,coneco, baby design itp.. sa identyczne rożnia sie tylko ta ceratką i ksztaltem stolika.. nóżki i plastiki to wszystko to samo ![]() a mam pytanie to ze moja mala ma ten przedzialek na tylku czerwony (praktycznie od urodzenia) to sie przyzwyczailam (zadne masci na to nie dzialaja - chyba ze wy cos polecacie?) ale dzis zauwazylam ze ma czerwone jakby poobcierane pod paszkami i w zgięciu nóżek (z tyłu) czy to moze być uczulenie?? ale na ziemniaki? bo od 2 dni daje jej marchewke z ziemniakami..jak jadla sama to nic takiego nie widzialam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4020 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie poobcierane Bartuś też ma i to dlatego, że taki klopsik z niego ![]() To dlatego, że się cieplej zrobiło. Ja smaruję parafiną i pomogło dlatego po kąpieli mu smaruję i w zgięciu łapek też. Jeżeli pojawią się potówki to spirytusem salicylowym przetrzeć.
If you're out on the road Feeling lonely and so cold All you have to do is call my name And I'll be there on the next train Edytowane przez jo@n@ Czas edycji: 2009-04-23 o 20:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:49.