![]() |
#3991 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda, która Cię "rozwala" cz.V
|
![]() ![]() |
![]() |
#3992 |
Zakorzenienie
|
No ja prawie tez jak mi mama o tym przez tel powiedziala
![]() Dobra, srodowisko lekarskie, waluta sie zgadza, chec zapewnienia dziecku przyszlosci ( w postaci dachu nad glowa)- wiec w sumie to rozumiem. Polowa sumy to byl chyba wziety kredyt, stad ten pomysl na wynajem do jego 18stki, co by sie splacaly raty... takze ogolem pomysl nie glupi, ale jednak ... ![]()
![]() |
#3993 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3994 |
Zakorzenienie
|
No tak sie zlozylo
![]() W ogole tak mi jeszcze przyszlo na mysl jakie teraz dzieciaki maja mozliwosci rozwoju ![]() A teraz? Wlasnie po przykladzie mlodego mowie... kursy z zeglugi morskiej (12 lat) wspinaczki, basen, nurkowanie, tenis , jezyk ang i hiszpanski itd ![]() ![]() ![]() On akurat chodzi na te zajecia,ktore lubi, ale znam przypadki gdzie dzieciaki maja od 8 do 20-21ej z gory zaplanowany dzien ![]() dobra, bo ot sie zrobil :P
![]() Edytowane przez foxy123 Czas edycji: 2012-06-07 o 16:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#3995 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3996 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest to jednak "moda" na wychowanie, która mnie akurat rozwala, wiem że powinnyśmy raczej dyskutować o modzie jako ubiorze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3997 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do mody ubraniowej-dziwi mnie i rozwala, kiedy dziewczyna ubrana w dresy ma jako dodatek opaskę z kwiatkami czy spinki-kwiaty (takie wielkie) albo torebkę z gatunku bardziej eleganckich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3998 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A wracając do mody: http://queenmotherpl.blogspot.com/20...ou-da-one.html Stylizacje ma dziewczyna nawet niezłe, ale ktoś jej robi straszną krzywdę tymi fryzurami i makijażem... Swoją drogą, czy ktoś ma może jakieś rozwalacze spod znaku procesji na Boże Ciało? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3999 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozwala mnie niedbanie o stopy- jedna kobieta miała tak zniszczone pięty, które wyglądały jak przez tydzień nie myte. Skórę miała tak twardą i popękaną, że aż słabo się robiło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4000 |
Zakorzenienie
|
No wlaaaaasnie!!!
![]() ![]() Wracajac do tych zajec... moj bratanek akurat chodzi na te zajecia,ktore lubi i ktore go interesuja, ale np w szkole ma spore nieprzyjemnosci bo nie dosc,ze sie znakomicie uczy to jeszcze jezdzi na obozy do Francji, Hiszpanii itd przez co jest nielubiany ![]()
![]() |
#4001 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() brak słów. Nie pojmuje tych cyrków z Komunią, ja miałam obiad dla kilkunastu ludzi w domu, nie dostałam nawet roweru ani niczego drogiego. Chyba najbardziej wartościowy był zegarek, którego nawet nie nosiłam bo gdzie dziecko z białym zegarkiem. I walkmana dostałam, o! A sąsiedzi przyszli z życzeniami i słodyczami/książką/czymś drobnym. Mam 2-letnią chrześnice i nie wyobrażam robienia takich prezentów, nawet jej rodzice ostatnio mówili, że to jakaś paranoja. Za rok dzieci mojego brata mają komunię, jestem ciekawa jak to będzie wyglądać. Nie za bardzo wiem co mogą dostać skoro oboje mają już mp3, rowery, a starszy ma aparat i jakiś stary komputer. A ostatnio chodzi z Nokią dotykową, brak mi już sił do tego kretyństwa i tak naprawdę marnowania pieniędzy. Co do prezentów jeszcze - absolutnie nie pojmuję kupowania słynnych quadów. Przecież kosztuje to majątek a takie dziecko przejedzie się tym może 5 razy i mu się znudzi. Albo w ogóle nie ma gdzie tym jeździć i robi to na polnych drogach albo wysypiskach (zgroza...). Z laptopami podobna historia - przecież takie dziecko ledwo czyta i pisze, co niby ma robić z tym laptopem? Jedynie go psuć, wiem po sobie, mój brat nawet nie pozwalał mi dotykać swojego PC jak byłam mała bo zaraz coś było zepsute ![]() Sory, że się rozpisałam ale irytuje mnie ta kwestia, dzieci potem są rozpuszczone jak dziadowski bicz (nie wiem czy tak się mówi w całej Polsce ale u nas tak ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4002 |
Zakorzenienie
|
Mysle,ze kupno mieszkania nie jest kretynskim pomyslem, jesli kogos na to stac, to dlaczego nie. A ze jakos zlozylo sie to z komunia, to inna sprawa. Bo to w sumie nie byl jako taki prezent komunijny, czy komunia by byla czy nie- i tak by je kupili.
A prezenty dostal normalne, zadne quady itd Po prostu ktos tu wspomnial o apartamentowcu, to tak mi sie odrazu to przypomnialo ![]()
![]() |
#4003 |
Wtajemniczenie
|
W sumie na komunię to nie bardzo można kupić nawet miniquada (cena od 1000 zł i więcej), bo na niego trzeba mieć prawo jazdy kategorii A1, albo B1.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4004 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4005 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja uważam, że każdy kupuje takie prezenty na jakie go stać. Jasne, że nie o nie chodzi w tej całej imprezie, ale idąc tym tokiem myślenia powinno się tak samo traktować choćby prezenty z okazji ślubu ![]() ![]() Chore są natomiast dla mnie zbyt duże oczekiwania rodziców takiego dzieciaka wobec reszty rodziny jeżeli chodzi o wartość prezentu "no bo jak to? Chrzestny się nie szarpnie? Chrześniakowi poskąpi?!" ![]() I wódka na komunii. U mnie nie było ani kropli.
![]() |
#4006 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie w ogóle rozwala wracając do ciuchów noszenie eleganckich torebek/butów do dresów... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4007 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4008 |
Żona Gargamel
|
Chciałam coś napisać na temat komuni, bierzmowania i innych "cyrków" ale szkoda mi słów. Nie chcę mieć z tym już nic wspólnego i tyle.
![]() A żeby nie było offtopu to powiem, że rozwala mnie (jak zwykle) moja bratowa, której mój genialny brat podkuł buty metalem bo jej się ciągle fleczki odklejały. Mam wrażenie, że wpuścili podkutego konia do domu, a cały dzień po schodach łazi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4009 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale co do podkucia metalem też miałam jedne zimowe buty na obcasie które musiałam w tylnej części obcasa podkuć bo zużywały mi się w tempie dwóch tygodni... a producenci fleków to zaraz będą je robić z gumy żeby szybciej się zużywały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4010 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i to święcenie prezentów? OMG xD |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4011 |
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc mnie w ogóle dziwi traktowanie komunii jako okazji, na którą trzeba kupić wypasione prezenty. Ot sobie sakrament, wydaje mi się, że już bardziej na miejscu byłoby kupowanie prezentów np. za dobre świadectwo, czy ukończenie szkoły z wyróżnieniem. A tu za co prezent? A potem się ludzie dziwią, że dzieciaki tylko chcą się nachapać na komunii i rośnie kolejne pokolenie ludzi "bo tak trzeba"...
#4012 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4013 |
Raczkowanie
|
Boże Ciało? Może mnie nie rozwala MODA, ale fakt że dzisiaj ludzie chodzili schlani do nieprzytomności.
Ja bardzo żałuję, że na swoją komunię miałam sukienkę bezę - co mi to dało? Pamiętam jeżdżenie za sukieneczką, rękawiczkami, wianuszkiem, bucikami... Choćby moje dziecko nie wiem jak płakało, nie pozwolę na to by posyłać na taką burżujską komunię. A prezenty? Rodzina kupiła mi zegarek i zebrała pieniądze na złożony z części komputer - mój pierwszy zresztą ![]() Ja tydzień temu zostałam chrzestną, rodzina jakiegoś bogactwa nie odstawiła dzięki Bogu (pomijam babcię i jej wydatek na łańcuszek, bo wydała prawie cztery razy więcej ode mnie). Ale chrzest był połączony ze ślubem - ile ja się naoglądałam naprawdę pięknych dziewczyn, o wspaniałych figurach w sukienkach sięgających ledwo poniżej pupy, obciskających wszystko co się da... Chyba tylko ja wstydziłam się iść do kościoła w sukience lekko ponad kolano i zakrytym dekoltem, a specjalnie wierząca nie jestem. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4014 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie ogarniam natomiast alb dla chłopców - raz, że zainteresowani czują, że ich męska godność została naruszona, a dwa, że o ile garnitur da się jeszcze parę razy założyć (choćby na rozpoczęcie/zakończenie roku), to albę można jedynie sprzedać po białym tygodniu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4015 |
Raczkowanie
|
No, u nas w kościele zrobili... dwie oddzielne komunie - dla dzieci ubranych w bezy i garnitury, a drugą dla dzieci w albach.
To jest dopiero segregacja. |
![]() ![]() |
![]() |
#4016 |
Zakorzenienie
|
Ja na komunię nie miałam "bezy" ale zwykłą długą sukienkę z satyny i koronki. I szczerze to uważam, że gdyby nie ta sukienka, stroik na głowę, rękawiczki, buciki na obcasiku to żadne wspomnienia by mi z tej komunii nie pozostały. A ubieranie się w alby uważam za odrażające - przypominają mi habity albo sutanny. Chłopcy maszerujący w tych sukienkach przez miasto są dla mnie lekko creepy. Powinien być normalny dress-code jak na niedzielną mszę chłopcy co najwyżej garniturek, dziewczynki zwykła sukienka. I tyle. W którąś niedzielę idą grupą po komunię i po sprawie, nie robi się z tego fety jakby niewiadomo co się stało.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4017 |
maszyna, nie człowiek
|
A ja wolę alby niż sukienki (chyba, że na zasadzie zunifikowania - wszystkie dziewczynki takie same skromne sukienki, chłopcy takie same skromne garnitury) - Komunia ma być przeżyciem jednak religijnym, na tyle na ile dziecko może to pojąć, a dzieci właśnie zapamiętują z tego teraz wyłącznie strojenie się, imprezę i prezenty... U nas wszyscy mieliśmy skromne alby, jednakowe, u kuzynki dziewczynki wyglądały jak księżniczki (heh, taka moda, do dziś wiele pań przystraja swoje córki jak na bal) i każdy skromniejszy strój powodował dziwne spojrzenia - a nie o to w tej uroczystości chodzi...
![]() |
#4018 | |
Zakorzenienie
|
a propos komuni, laska z pracy mówi, ze zarezerwowała na przyszły rok!! 180 zł za osobno bo"nie zrobi w domu, wszyscy koledzy maja w lokalach no i jak by się to moje dziecko czuło, no tez chce w restauracji" Odpadłam. Chciałam chrzciny w knajpie- z lenistwa. Ale jak podliczyliśmy, to mamy pomogły i było w domu. dzieci miały gdzie się bawić, można było je położyć, wszystko sprawnie poszło. Komunia tez w domu. Chyba, ze cos się zmieni, ale to jeszcze 7 lat;-)
jako jedna z 2 na 40 dziewczyn miałam wianek z konwalii, reszta panny młode, a było to dawno, w 90 roku. Teraz moda mnie przeraża. Miałam sukienkę nie suknię. Na chrzest dziecku kupiłam kremową, bawełnianą kiecuszkę w H&M, te malutkie dzieci w tiulach i atłasach są straszne. takie strzygi z Draculi, ---------- Dopisano o 07:37 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- Cytat:
Edytowane przez muron Czas edycji: 2012-06-08 o 06:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4019 |
Zakorzenienie
|
Jak już mowa o komunii - u mnie było spokojnie. Impreza w domu, prezenty skromne (zegarek, radio, trochę pieniędzy), w kościele miałam ubraną albę. W domu przebrałam się tylko na koronkową biała sukienkę z komunii mojej siostry - nadal dość spokojnie.
A z rozwalaczy: ostatnio na jakimś blogu widziałam dziewczynę w eleganckiej sukience i... kaloszach. Kolorowych takich we wzorki.
![]() |
#4020 |
Wtajemniczenie
|
Najczęściej alby są kupowane/wypożyczane za pośrednictwem kościoła który organizuje komunie... tak było u mojego brata np. zarządzenie że wszyscy w albach które trzeba zamówić "u pani stojącej przy drzwiach" wiec wiadomo gdzie kaska idzie.
Mi tam się podobała beza( ja akurat wyglądałam jak rakieta startująca na księżyc) i dodawała właśnie takiej odświętności całemu zdarzeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:58.