|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku
|
|||
| Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
|
1 | 1,59% |
| Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
|
33 | 52,38% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
|
1 | 1,59% |
| Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
|
0 | 0% |
| Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
|
3 | 4,76% |
| Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
|
0 | 0% |
| Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
|
23 | 36,51% |
| Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
|
0 | 0% |
| Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
|
2 | 3,17% |
| Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3991 | |||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cytat:
Cytat:
no ostatnimi czasy to mała kiepsko śpi, owszem - wiele ją interesuje nawet zbadać się nie dała przez pediatrę bo zabierała jej stetoskop z chodzeniem to raczej nie będzie prędko - tzn roczku raczej nie podeptamy no i mam nadzieję że jest za mną ale spoko - mogę ją zostawić na troszkę. nie ma tragedii ![]() Cytat:
wydaje mi się że mała ma się ok.
|
|||
|
|
|
#3992 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
cześć! czytam wątek co jakiś czas ale jakoś nie miałam czasu ani odwagi wcześniej się "wtrącić". Jestem mamą Olafa ur 3 czerwca 2012
Często czytam jak wasze maluchy się rozwijają i jakie akurat macie z tym problemy, dobrze że z niektórymi nie jestem sama... własnie chciałam spytać o to przewracanie się na brzuch... Cytat:
czy to normalne? jakby to się zdarzało od czasu do czasu to nie przejmowałabym się tym, ale jak to jest po klka razy na noc to juz nawet o moje niewyspanie nie chodzi, ale o jego! nie przeczytałam wszystkich postów, czytam tyle na ile starczy mi czasu, więc jak już poruszałyście ten temat to poszukam? Cytat:
![]() buziaki dla wszystkich maluszków
|
|
|
#3993 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Sypią się ząbki
I u nas jeden jest, a drugi wychodzi. Samopoczucie Kaja nawet jako tako, choć w nocy budzi się częściej ![]() Ach, i jak mogłam zapomnieć tyle czasu Wam napisać, że usłyszałam upragnione "mama"! Cytat:
![]() Takiego, żeby od razu jeździk był, ze smyka: http://allegro.pl/smiki-chodzik-jezd...988410477.html Już go nie ma chyba w sprzedaży, ale są podobne albo właśnie używane na all. Tak, raczej jestem zadowolona. Co prawda Kajko kilka razy się wywrócił przy nim, kiedy stawał trzymając się go od tej strony z zabawkami, poleciał do tyłu, bo ciągnął pchacza do siebie. Nie wiem, czy to akurat ten nasz tak jest wyważony, czy po prostu wszystkie są podobne, bo w końcu ich głównym zadaniem jest utrzymywanie dziecka w równowadze, kiedy stoi ono po drugiej stronie A Kaj nauczył się już, że nie może tak mocno się opierać od tej strony z zabawkami. Zresztą na szczęście w ogóle już umie wstawać i stać dość swobodnie przy takich bardziej ruchomych czy niestabilnych podporach, np. taborety w kuchni mamy takie lekkie, że na początku momentalnie przy nich leciał do tyłu, a teraz jego ulubione zajęcie w kuchni, to trzymanie na stojąco jedną ręką jednego taboretu, drugiego drugą i szuranie nimi na zmianę do przodu i do tyłu Zresztą Kaj też nie, bo nie pozwalam mu biednemu zbyt długo się tak zabawiać.Cytat:
![]() Proszę przypomnij się w nowym wątku z dopisaniem do listy. Każda gaduła jest mile widziana do rozprawiania o tych naszych radościach i dylematach ![]() Cytat:
![]() Zdradzę To był salon telefonii komórkowej.Dzięki! Cytat:
A ja powiem - a nie mówiłam! Tyle razy pisałaś, że jest w tyle za Kajem i Szymonkiem, a tu proszę, jeszcze może ich przegonić Cytat:
![]() Dobrze, że idziecie do specjalisty. Nie rób sobie wyrzutów, wazne że bierzecie się za to. Mam nadzieję, że jeszcze macie spokojnie czas, żeby wszystko wyprostować i że nie będzie to nic poważnego ![]() Z obiadkami radzę przeczekać. Może łatwo mi mówić, bo nie mam w domu niejadka, ale tak często rodzice narzekający na swoje niejadki opowiadają, od jak dawna i jak usilnie wmuszają dziecku jedzenie... I takie błędne koło z tego się robi Jeśli tylko maluch dobrze się rozwija, ma dobre wyniki badań, to ja jestem zdecydowanie za tym, żeby pozwolić dziecku jeść zgodnie z jego potrzebami. Mogę tyle powiedzieć, że jak Kaj miał "focha" na marchewkę i na wszystko podawane łyżeczką, to wróciliśmy przecież na kilka dni do samej piersi.Normy są tylko dla jakiegoś nakreślenia wytycznych i nie muszą być tak bezwzględnie przestrzegane |
|||||
|
|
|
#3994 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
my się Nie trzymamy schematòw daję jak uważam.zauważyłam jak jej zagęszczałam na noc to za 3 h ona już jadła od nowa ,więc Nie zagęszczamy.
|
|
#3995 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jakis czas temu pisalam o takim samym problemie. Oliwka w nocy potrafila co pol godziny, co godzine ladowac na czworakach, pozniej siadala i nagle przeszlo. Troche to trwalo i rzeczywiscie bylo tak , ze kladlam ja, dawalam smoka i od razu spala. Po takich nocach bylam tak zmeczona, ze ledwo widzialam na oczy... takze nie pozostaje nic innego jak czekac
|
|
|
|
|
#3996 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:30 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ---------- Dziewczyny jak podajecie chrupki kukurydziane to ile? Jednego dziennie czy więcej?
|
|
#3997 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Przebiłaś nas Ja nie zagęszczam niczym Mała dostaje dwie porcje mleka dziennie i pije ok 100-120. Jest chuda, ale gęstego z butli nie chce pić, kaszka idzie łyżeczką tylko. Zagęszczanie skończyłoby się robieniem w nocy drugiego mleka.... |
|
|
|
|
#3998 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moja Matylka też tak miała, tylko nie z tak dużą częstotliwością. Budziła się podnosząc na rączkach w pozycji na brzuszku, później chwytała sie szczebelków i podnosiła, teraz wsataje przy łóżeczku i te wszystkie etapy ubogacone były w płacz, po czym kładłam ją dawałam mosia i odlot. Generalnie wydaje mi się że jest to swoiste lunatykowanie ![]() Cytat:
![]() Z ząbkowaniem to u nas idą jedynki i dwójki górne i chyba przez to dziś rano Matylek zalany śliną od rana no ale poza tym nic, niech Kajowi wychodzą szybciutko ![]() Może pisałyście o tym wcześniej, ale pierwsze widzę/słysze o tym pchaczu, to lepsza sprawa niż chodzik? Ależ Matylce by się coś takiego spodobało... ale nasłuchałam się o chodzikach, że są be, więc nawet nie rozważałam takiego zakupu, ale te pchacze to jakaś alternatywa? Cytat:
moja mała dziennie taki chrupków dostaje 5-10, plus "pierwsze ciasteczka" z Hippa, plus wafelki ryżowe z Hippa - tych smakołyków 2-3 dziennie Zaznaczam że moja mała jest konkretną babką, ale nie jest takim typowym ulanym bobaskiem grubaskiem
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-02-12 o 09:33 |
||||
|
|
|
#3999 | |
|
Raczkowanie
|
Młody pluska się w dużej wannie już od dawna. Im więcej wody, tym szczęśliwszy
![]() Cytat:
Nie kontroluję tego. U nas sprawdzają się podczas ząbkowania, młody uwielbia nimi masować dziąsełka. Czasem dostaje kilka dziennie, czasem wcale. Nie widzę w tym nic złego. |
|
|
|
|
#4000 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a Filip nawet przy jedynkach tak nie cierpiał chyba... A ja razem z nim bo jedynym środkiem przeciwbólowym, który skutecznie działa jest cycuś Tak więc od 2óch dni maluch śpi z nami i ma cyca na zawołanie, czyli średnio co godzinę. A ja nie wysypiam się wcale... Ale zmierzałam do czegoś innego :P mamy ten sam pchacz Filip dostał go na gwiazdkę, a jeszcze w styczniu na pewno był dostępny w sklepach. Nasz leci dokładnie tak samo, jak Filip stanie od strony zabawek i ciągnie go do siebie, to nie ma siły, żeby się nie przewrócił. Krzywdy jednak nigdy sobie nie zrobił nim jeszcze ![]() Cytat:
Filip czasem zjada 2-3 ciasteczka z Hipp'a i jedną kukurydzianą pałkę. Ale nie codziennie. A ja od soboety mam drugie zmiany!! Spodziewałam się, że będzie gorzej, ale tata świetnie radzi sobie z usypianiem Filipa, a i mi czas szybko leci - najbardziej wlecze się ostatnie pół godziny
|
|
#4001 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4002 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jeż niczym nie zagęszczam, rano wypija 120ml - mm i na wieczór 120-150 ml mm. Ma tylko dwa razy dziennie mleko. Dziś na wieczór dostanie bebiko 2R z tym kleikiem ryżowym po raz pierwszy, ja bym jej nie dała tylko moja mamuśka kupiła jej to mleko, a zwykła 2 nam się skończyła. Zobaczymy czy jej to będzie pasować. Cytat:
![]() Po chrzcinach wróciliśmy zadowoleni. Ja byłam całą w strachu jak to małą zniesie, ale było super ![]() Ja cały czas przesiedziałam tak jakbym dziecka nie miała. Była tam dwie dziewczynki cały czas się z nią prze bawiły, przenosiły, tylko cały czas do mnie a możemy my się nią zająć Ja się prze-nudziłam aż dziwne :P Na wieczór wróciliśmy do domu, a tej nie było w głowie spanie , Mała miała takie szczęście oczach jak wróciliśmy, że w końcu z dziećmi się bawiła, a nie tylko z dorosłymi ![]() A ja doszłam do wniosku że alkohol mi szkodzi :P Na każdy wieczór wypiłam sobie lampkę wina, a rano miałam takie nudności jak na początku ciąży... Test poszedł w ruch, wynik negatywny, wczoraj nie wypiłam na wieczór i rano zero nudności :P hehe
|
||
|
|
|
#4003 | |
|
Wtajemniczenie
|
nawet nie wiedziałam, że tak można.
Cytat:
W dniu "miesięcznicy" wyszedł pierwszy ząbek ![]() Też mam czasami zawroty głowy. Martwiłam się tym bardzo, ale zrobiłam badania i wszystko jest ok. Myślę, że to zmęczenie, pogoda itp. rzeczy mają wpływ na nasze samopoczucie. |
|
|
|
|
#4004 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi
Czy ja mogę podawać chrupki i ciasteczka skoro Seba nie ma zębów??? Czy podajecie te chrupki jako posiłek czy pomiędzy? I czy chrupki to jakieś specjalne czy takie zwykłe? Wyrywam się dziś na zakupy to coś bym mu kupiła
|
|
|
|
#4005 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4006 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Chrupki kukurydziane jak nie ma ząbków możesz spokojnie dać, siłą dziąseł je spokojnie rozpracuje, a i ząbki może się szybciej zabiorą. Na początek najlepiej flipsy, czy inne zwykłe chrupki kukurydziane bez dodatków, a jak mu podpasują [to raczej pewne] to pałki kukurydziane, bo to już wiekszy kaliber u nas chrupki to przekąska między posiłkami, czesto chwilowy "wyciszacz" kiedy muszę na chwilę zniknąć małej z oczu
|
|
|
|
|
#4007 | |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odp o chrupkach
No u nas zazwyczaj jest 1-2 dziennie, czasem jak muszę coś zrobić to daję chrupka bo jest chwila spokoju Tylko, że ja daję Maksiowi nie te małe tylko te pałeczki.I się zastanawiałam czy to nie za dużo, ale jeśli też dajecie po kilka to myślę, że ok. Ja daję między posiłkami, np. gdy jem śniadanie albo obiad to wtedy daję małemu chrupka, bo patrzy na mnie jakby przez tydzień nie jadł ![]() rinco myślę, że spokojnie możesz podać chrupki czy biszkopty. Sebuś sobie z tym poradzi samymi dziąsłami Ja kupuję taki zwykłe długie pałeczki, takie jakie akurat są w sklepie. Cytat:
Pochwalę się jeszcze, że dałam ostatnio Maksiowi marchewkę, ziemniaka, brokuła i chleb i wszystko sam pięknie zjadł ani razu się nie krztusząć
|
|
#4008 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() wczoraj popołudniu wrociłam juz małą do domku ![]() Timii- z jedzeniem jest tak u nas od samego poczatku niestety. Czyli juz przeszło 3 msce.. kism- - nt.karmienia dziecka teoretycznie mam ten sam poglad.. teoretycznie, bo co bys powiedziała, gdyby dziecko od poczatku rozszerzania diety do teraz nie chcialo NIC zjesc? Nie jest lekko.
|
#4009 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4010 | |||||
|
Zadomowienie
|
czyli takie budzenie się to nie tylko u nas....
Cytat:
Cytat:
Cytat:
a jeszcze jakbyście powiedziały jak długo to u waszych maluszków trwało? u nas już ponad miesiąc... jak to i u was minęło to będę cierpliwie czekać Cytat:
Cytat:
chrupki je też może po 5-10 szt malutkich flipsów na dzień. aaaa spróbujcie dać swoim maluchom ryż preparowany! ja płakałam ze śmiechu jak mały próbował chwycić paluszkami ziarenka, dmuchał w tackę i dziwił się że mu jedzenie ucieka ogólnie to żarłok jak widzi że ja coś jem to się aż trzęsie żeby mu dać spróbować! więc też nie trzymam się jakiś schematów, daję prawie wszystko w granicach rozsądku - czasem tylko polizać (jak coś co jeszcze nie powinien wg mnie jeść) a czasem ugryzie dość spory kawałek, owoce uwielbia - banana jak widzi to nie ma opcji go przed nim schować, dziś jadł ze mną dżem na śniadanie (robiony przez mamę, więc bezpieczny skład)z obiadu też daję kawałeczki ziemniaka, ryż, warzywa rozdrobione mięsko kładę na tackę z krzesełka i tak sobie dłubie w tym. większość zjada, część spada na podłogę. ale przynajmniej mam czas w spokoju zjeść obiad. tutaj na forum dopiero przeczytałam że tak robi się według metody BLW, nie słyszałam o tym wcześniej! nie wiedziałam że stosuję jakąś metodę bo obiadki daję ze słoiczka, ale pozwalam mu trzymać łyżeczkę tylko pomagam trafić nią do buzi, po obiedzie wszystko dookoła jest brudne, oboje się przebieramy, czasem nawet muszę go wykąpać! ale to że tak postępuję wynikło samo z siebe, Olaf od początku chętnie jadł i wszystko chciał sam więc mu nie zabraniałam "grzebać" w jedzeniu - jak widziałam jaką radość ma z tego
|
|
|
#4011 |
|
Zadomowienie
|
minini - trudno mi określić jak długo trwało takie wybudzanie, ale na pewno nie dłużej niż kilka dni odkąd przestałam walczyć. Wydaje mi się, że mała musiała się nauczyć takiego przewracania w śnie i przyzwyczaić do takiej pozycji.
|
#4012 |
|
Raczkowanie
|
Zastanawiam się nad zabezpieczeniami w domu(część mam z Ikei),tzn.gdy jestem w kuchni wszystko może być potencjalnie niebezpieczne,np.gdy coś się gotuje,podgrzewa itp.I znalazłam taką osłonkę na kuchenkę.
Nie wiem,bo nie widziałam,gdzie w stacjonarnych sklepach takiego czegoś szukać,bo ta wydaje się być fajna: |
|
|
|
#4013 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O lunatykowaniu u dzieci: https://mamotoja.pl/maluch_sen_artykul,1438,1 .html ciekawe czy moja mała to ma, bo przyczyny podane w artykule zupełnie do nas nie pasują (ma regularny rytm dnia, drzemek, nie jest [raczej] przekarmiana) Z tym jedzeniem mam podobnie, też nie wiedziałam że stosuję jakąś metodę, aczkolwiek my jemy zmiksowany obiadek, ale przy przygotowywaniu go Matyldka dostaje kawałeczki będące zwiastunem nadchodzącego obiadku hehe Podobnie z owocami (uwielbia pomarańczę ) tu poczytałam na ten temat: http://www.mamazone.pl/artykuly/male...etoda-blw.aspx
Edytowane przez debesciara Czas edycji: 2013-02-12 o 14:05 |
|
|
|
|
#4014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
NASZ ŚLUB UJĘTY NA ZDJECIACH http://fotoarkadiusz.blogspot.com/20...snia-2010.html Edytowane przez rozowa1987 Czas edycji: 2013-02-12 o 15:41 |
|
|
|
|
#4015 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ile brzuszek zmieści ale też od święta,Szymon zje ze 4-5 nie wiem nie liczę. |
|
|
|
|
#4016 |
|
Rozeznanie
|
chyba muszę poodkurzać, dziecko nauczyło się przekręcać na brzuch, później na plecki i odkrył, że tak może się turlać...ułożyłam mu na podłodze koc i kołderkę ale ciągle z niego spada na nie najnowszy dywan ;/ i tylko czekam aż nauczy się że meble są twarde
i pomyśleć że pierwszy raz świadomie bez pomocy i sam przekręcił się na brzuch w tamtą niedzielę - jestem dumna że tak dobrze mu idzie i sobie radzi, ale nie wiedziałam że jak przejdzie całkiem na podłogę to zauważę że meble są twarde i nie wiem co z tym zrobić... kurde nie powinnam chyba obkładać wszystkiego kocami/poduchami... wiem już o tym chyba było, ale wydawało mi się że jakoś na mnie to nie zrobi wrażenia że może się walnąć.. a teraz ... na szczęście wierci się w dzień, w nocy odpukać śpi spokojnie na plecach lub na boczku
|
|
|
|
#4017 |
|
Wtajemniczenie
|
Spokojnie
Hania turla się już bardzo długo. Na początku uderzała główką o podłogę, czasami o meble, aż się w końcu nauczyła robić tak, żeby się nie uderzać Czasami śmiać mi się chce, jak delikatnie kładzie głowę na podłogę, a później przekręca całe ciało, albo powoli się przekręca, jak wie, że w pobliżu jest mebel, albo ściana. Teraz Hania już pełza, ale turlanie i tak jest Jej ulubionym sposobem przemieszczania się ![]() Ja wyznaję póki co zasadę "jak się nie uderzysz, to się nie nauczysz", co oczywiście nie oznacza, że pozwalam Hani spaść z łóżka Wszystko w granicach rozsądku. Kieruję się przede wszystkim intuicją. Dzieci mają podobno jakby "gumowe" kości i im tak łatwo nie jest się potrzaskać, połamać. Lepiej, żeby się teraz nauczyły, jak sobie radzić, żeby się nie poobijać. |
|
|
|
#4018 |
|
Zakorzenienie
|
Kism - przperaszam za niejasną wypowiedź, chodziło mi że na chleb jeszcze jest, a najważniejsza zdrowa rodzina! były jakieś nowe zgłoszenia na rozmowę o pracę?
co do pchacza - nie tylko Kaj lądował na plecach - Adam jest tak silny, że pchacza potrafił przerzucić sobie ponad głową i walnąć razem z nim, na szczęście nauczył się nim jeździć nim zrobił sobie krzywdę - do tego też często zdarza mu się jechać na "zabawkach" zamiast z tej właściwej strony, ale jak mu się to podoba to niech sobie robi co chce Gabi - przyłączam się - CHRUPKOM STANOWCZE NIE ja nie podaję, mój syn jest wystarczająco dużym facetem, żeby mu jeszcze takie przegryzki fundować. W razie wielkiego płaczu na spacerze jeśli jesteśmy daleko od domu, a owocu nie mam pod ręką daję mu kawalątek chleba ciemnego i ruszam szybko do domu. Mój syn jest antywózkowy - chce być na wolnościdziewczyny o co chodzi z fenomenem wózków Maclaren, bo oprócz tego że cena jest przytłaczająca to nie widzę zbytniej różnicy w stosunku do nieco tańszych spacerówek, a jestem właśnie na etapie szukania jakiejś taniej, co by była do samolotu i na wakacje u babci w Polsce i nadal nie rozumiem dlaczego wszyscy są tak bardzo zakochani w Maclarenach? |
|
|
|
#4019 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kurcze może wieczorem uda mi się wrzucić zdj z tel jak mała pójdzie spać to zobaczysz jak wyglądała sprawa z tym m&p wózkiem. po tym już innych spacerówek nie oglądałam dokładnie. widziałam tylko 1 model mothercare który też miał taki system jak maclaren i był chyba za 100eur. maclaren quest jest teraz za 180eur - trochę taniej niż zwykle. ja oczywiście nikogo do malcarena nie namawiam, w ogóle z wyglądu to średnio mi się te wózki podobają, ale to oparcie to jest dla mnie b. ważne. mała często w wózku przysypia... Edytowane przez Timii Czas edycji: 2013-02-12 o 18:54 |
|
|
|
|
#4020 |
|
Zakorzenienie
|
ja rozumiem o czym mówisz nie musisz robić zdięcia
![]() maclareny mi sie osobiście wizualnie nie podobają a wózek o którym mówisz mam właśnie zamiar jechac i obejrzeć a potem jeszcze iść do jednego sklepu i wtedy zdecydować, ale ja nie będę spacerówki używać tak jak Wy, bo ja zamierzam korzystać z wózka tak długo aż Adam z niego wyrośnie, a spacerówka jest mi potrzebna na wakacje i jeśli już Adam będzie śmigał na dłuższe wypady autobusem. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:20.

a po tym mleku nie wygląda na głodnego, więc nie wiem 

czy to normalne? jakby to się zdarzało od czasu do czasu to nie przejmowałabym się tym, ale jak to jest po klka razy na noc to juz nawet o moje niewyspanie nie chodzi, ale o jego! 

Dzisiaj byliśmy u pediatry i nawet nie próbował się mądrować (chwała mu za to 

a Filip nawet przy jedynkach tak nie cierpiał chyba... A ja razem z nim bo jedynym środkiem przeciwbólowym, który skutecznie działa jest cycuś
Spodziewałam się, że będzie gorzej, ale tata świetnie radzi sobie z usypianiem Filipa, a i mi czas szybko leci - najbardziej wlecze się ostatnie pół godziny 

Martusia jest teraz taka malutka..