Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 134 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-13, 00:45   #3991
milkNhoney
Rozeznanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez Patryka Pokaż wiadomość
Byłam u siebie w PUP pytać właśnie o to, o czym piszesz, jakieś referencje ze stażu czy coś - dowód, że go w ogóle odbyłam Dowiedziałam się, że "jeszcze z września ubiegłego roku (!) nie są powystawiane, proszę czekać, przyjdzie począ." Powiedziałam, ze mi to potrzebne, bo szukam pracy, na co babka spojrzała na mnie dziwnie i powiedziała, że "to tylko staż"...
Nienawidzę UP, zawsze jak tam jestem, czuję się jak idiotka, że robię im KŁOPOT. Po cholerę odbyłam ten staż, skoro teraz nawet nie mam na to żadnych papierów... Tylko mogę czekać, bo może za rok, albo i nie, zechce im się wysłać to zaświadczenie
rozumiem. Tylko u mnie wygląda to trochę inaczej. Z mojej winy Ponieważ ja miałam wypisane referencje i nie pamiętam czy zostawiłam to w UP z listą obecności przez przypadek [nie ja to oddawałam] czy co z tym zrobiłam. Wiem, że nie dopilnowałam wtedy swoich spraw. Niedawno sobie przypomniałam o tym i chciałam naprawić błąd. Jeżeli wpiszę w CV ten staż to jak pracodawca będzie mógł to sprawdzić ? chciałam mieć dowód i referencje. Druga sprawa to obawiam się, że nie dadzą mi tego papierka sama już nie wiem. Czy jak nie mam tych referencji to tak jakby tego stażu nie było? Chcę w Cv wpisać słowa, ale nie bez pokrycia.

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 10:20   #3992
ilo16na
Zakorzenienie

JA do stazu musze wyrobic wlasna legitymacje ubezpieczeniowa(mam dolaczyc zdjecie) jaki ma miec format?
Taki jak do dowodu czy jak do swiadectwa maturalnego?

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 23:59   #3993
Patryka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milkNhoney Pokaż wiadomość
rozumiem. Tylko u mnie wygląda to trochę inaczej. Z mojej winy Ponieważ ja miałam wypisane referencje i nie pamiętam czy zostawiłam to w UP z listą obecności przez przypadek [nie ja to oddawałam] czy co z tym zrobiłam. Wiem, że nie dopilnowałam wtedy swoich spraw. Niedawno sobie przypomniałam o tym i chciałam naprawić błąd. Jeżeli wpiszę w CV ten staż to jak pracodawca będzie mógł to sprawdzić ? chciałam mieć dowód i referencje. Druga sprawa to obawiam się, że nie dadzą mi tego papierka sama już nie wiem. Czy jak nie mam tych referencji to tak jakby tego stażu nie było? Chcę w Cv wpisać słowa, ale nie bez pokrycia.
Ja też miałam w swoich rękach referencje, z listą obecności zostawiłam je w UP, bo musiałam, takie są procedury, oni potem mają to odesłać. Tak przynajmniej dowiedziałam się u mnie w UP.

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 07:56   #3994
karoolaaa
Zakorzenienie

Kiedy mniej wiecej up przelewa pieniazki za staz ? Zaczelam 12 maja,a na 17 .06 mam wyznaczona wizyte w up. Czy to znaczy,ze stypendium za maj dostane dopiero po 17 czerwca?
karoolaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 10:23   #3995
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Drogie Wizażanki!
Proszę o o pomoc. Rok temu odbyłam 4mies. staż. Teraz myślę, żeby poszukać jakiejś pracy. W CV napiszę, że odbylam staż tu i tu i przydałyby się referencje. Problem z tym, że nie mam ich To jest jak się nie mylę - Opinia z miejsca stażu. I teraz moje pytanie: Czy muszę udać się do UP po ten druk i później do miejsca w którym odbywałam staż, tak?Czy mam zabrać ze sobą do UP wszystkie dokumenty ze stażu, żeby nie było, że coś kręcę lub coś... Myślicie, że nie powinno być problemów? To było rok temu... A z drugiej strony bardzo szkoda byłoby to zmarnować !
Opinię oddawało się po stażu do UP, potem UP ma odesłać xero opinii, wykazu obowiązków, ktore sama wypisywałaś i jakiś jeszcze świstek Tobie do domu. Ja dostałam to po 2 tygodniach od zakończenia stażu. Te świstki UP gromadzi po stażach, więc powinni mieć, zrobić xero to chyba nie problem dla nich.. Idź do UP i poproś o xero tej opinii i wykazu swoich obowiązków ze stażu, też może ci być potrzebne w razie czego.

Cytat:
Napisane przez karoolaaa Pokaż wiadomość
Kiedy mniej wiecej up przelewa pieniazki za staz ? Zaczelam 12 maja,a na 17 .06 mam wyznaczona wizyte w up. Czy to znaczy,ze stypendium za maj dostane dopiero po 17 czerwca?
UP przelewa pieniądze po oddaniu im listy, czyli dzień po wizycie. Niestety nie przeleje na poczatku miesiąca, jak masz wizytę 17.06. Ja mam wizyte teraz 19.06 i też czekam, pytałam ostatnio o przelewanie wcześniej ale nie da razy wizyty wcześniej mieć i kasy dostać wg tej pani, choć ogólnie można poprosić o wcześniejszą wizytę, moim koleżankom się udało i mają wizyty 3,4 dnia miesiąca a ja 19:/ Byłam wtedy 3 godziny przed nimi w UP i nie było możliwości wcześniejszej wizyty, a po południu już były terminy na wcześniejsze wizyty. Paranoja jakaś. Jeszcze kobieta mi próbowała wmówić, że żeby mieć wizyty na początku miesiąca to trzeba mieć znajomości w UP. Tak mnie irytuje ten nasz UP że nie mam już do tego siły.

Mam pytanie odnośnie podbijania ubezpieczenia. Jestem na stażu, ostatnio nie mając wyznaczonej wizyty pojechałam podbić ubezpieczenie by móc pójść do lekarza. Okazało sie, że mając danego dnia wizytę ubezpieczenie mogę podbić wszędzie, w każdym pokoju (chodzi o pieczątkę pod zaświadczeniem, że jestem na stażu nadal) a jak pojechałam między wizytami to mogę podbić tylko w pokoju 105, gdzie kolejka jest przez cały UP, co wiąże się z czekaniem tam ok 3 godziny. Czy tak jest we wszystkich UP czy tylko ja trafiłam na złośliwego pracownika?? Kiedyś podbijałam UP w dziale staży, albo w pokoju do którego przydzielona jestem alfabetycznie i nie było nigdy problemu. Paranoja:/

Edytowane przez moni_ka.g
Czas edycji: 2009-06-14 o 10:28
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 10:35   #3996
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość

Mam pytanie odnośnie podbijania ubezpieczenia. Jestem na stażu, ostatnio nie mając wyznaczonej wizyty pojechałam podbić ubezpieczenie by móc pójść do lekarza. Okazało sie, że mając danego dnia wizytę ubezpieczenie mogę podbić wszędzie, w każdym pokoju (chodzi o pieczątkę pod zaświadczeniem, że jestem na stażu nadal) a jak pojechałam między wizytami to mogę podbić tylko w pokoju 105, gdzie kolejka jest przez cały UP, co wiąże się z czekaniem tam ok 3 godziny. Czy tak jest we wszystkich UP czy tylko ja trafiłam na złośliwego pracownika?? Kiedyś podbijałam UP w dziale staży, albo w pokoju do którego przydzielona jestem alfabetycznie i nie było nigdy problemu. Paranoja:/
U nas podbija się legitymację ubezpieczeniową tylko w dziale świadczeń / referacie, czyli tam gdzie podpisuje się listę (i ma swoją kartę).

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 14:07   #3997
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
U nas podbija się legitymację ubezpieczeniową tylko w dziale świadczeń / referacie, czyli tam gdzie podpisuje się listę (i ma swoją kartę).
ja nie mówię o legitymacji ubezpieczeniowej, tylko o zaświadczeniu, że jestem zarejestrowana i w związku z tym podlegam ubezpiezeniu zdrowotnemu. Nie jest to typowa legitymacja ubezpieczeniowa, a zwykła kartka A4 z informacją, że podlegam ubepieczeniu, na której mam pieczątki z UP, różne, zależnie w jakim pokoju podbijałam, do tej pory podbijałam gdziekolwiek w UP.
Stary 2009-06-14, 16:11   #3998
Maripossa
Zakorzenienie

Ja wlasnie wczoraj zakonczylam staz... a wlasciwie nie wiem kiedy to powinno nastapic, bo przeciec wg.UP stazysta nie pracuje w soboty a na wniosku mam napisane ze do 13 czerwca...
Jutro ide oddac ostatnia liste.

Tylko mam pytanko, czy jezeli pracodawca zadeklarował sie mnie zatrudnic po stazu, ale ja tego nie chce, to musze to zglaszac w UP? czy juz ich to nie interesuje?
Pracodawca nie wspominal mi o zatrudnieniu a o przedluzeniu stazu a ja sie w to juz nie bawie, bo nie bede chrowac za 670zl miesiecznie mialo byc tak kolorowo, mialam dostawac dodatkowa kase za utargi i kupa... ale sama sobie zawinilam, bo od poczatku nie dogadalam sie w tej sprawie w 100% a pozniej bylo mi glupio, bo w sumie jestem na stopie kolezenskiej z pracodawca... ehh.
Mam tylko nadzieje, ze znajde teraz jakas fajna prace
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 16:24   #3999
hathayoga
perfumove love

Cytat:
ja nie mówię o legitymacji ubezpieczeniowej, tylko o zaświadczeniu, że jestem zarejestrowana i w związku z tym podlegam ubezpiezeniu zdrowotnemu. Nie jest to typowa legitymacja ubezpieczeniowa, a zwykła kartka A4 z informacją, że podlegam ubepieczeniu, na której mam pieczątki z UP, różne, zależnie w jakim pokoju podbijałam, do tej pory podbijałam gdziekolwiek w UP.
u nas jest tylko jeden pokój od wydawania zaświadczeń i za każdym razem wydają nowe w takim przypadku. więc pewnie wszystko zależy od konkretnego urzędu.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-06-16, 14:28   #4000
karoolaaa
Zakorzenienie

mam pytanie odnosnie listy obecnosci. Jutro mam wizyte w up i musze doniesc liste - jesli zaczelam 12 maja to musze pokazac liste tylko za maj ? czy za caly miesiac,tj od 12-12.06 ?

Aha - jak to jest ze zwolnieniami lekarskimi ? od pt do sr mam zwolnienie lekarskie. Czy na jutrzejszej wizycie bede musiala okazac to zwolnienie ? Rozumiem,ze do pracy wystarczy tylko xero?
Stary 2009-06-16, 14:47   #4001
Jazzlyn
Zadomowienie

Tylko za maj, co do zwolnienia to ja zanosiłam je z kolejna listą. U mnie w UP trzeba było dostarczyć listę bodajże do piątego, nikt się nie upomniał wcześniej o listę?

Wczoraj miałam spotkanie w UP, skończyłam już staż i dostałam decyzje o utracie stypendium, ale babka nie poprosiła mnie ani o opinie ani o sprawozdanie a ja byłam taka chora i nieprzytomna że nawet nie chciałam się pytać, kolejne spotkanie mam dopiero w sierpniu.
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-16, 15:12   #4002
małaPaulina
Wtajemniczenie

witam mam sprawę
a mianowicie odbywam roczny staż w banku,a aktualnie mam 4 miesiące za sobą
wszystko jest super pięknie tylko że...niczego się tam nie uczę
siedzę w 4 ścianach i układam papiery wg jakiś dat i numerków od np 1 do 3000 i zaczynam już powoli wariowacnormalnie chyba zacznę ze sobą gadac
myślałam o tym żeby przerwac staż po pół roku gdyby udało mi się znaleźc jakąs pracę ale czy mogę?
wydaje mi się że szefowa by mnie zabiłabo ciężko będzie im znaleźc drugiego "jelenia" który by się za to wziął...
poza tym mogą mi wystawic chyba złą opinię? a no i po odbyciu stażu moja szefowa tam musi wypisac o ile się nie mylę czego się nauczyłam więc nie wiem co by niby miała wpisac
rozmawiałam dziś z koleżanka która również jest na stażu w banku 4 miesiące tak jak i ja tyle że ona ma za miesiąc zostac zarejestrowana jako normalny pracownik poza tym od samego początku ma swój komputer i czegoś już ją tam nauczyli i to właśnie ona podsunęła mi pomysł żebym znalazła pracę i zerwała ten staż...
co o tym myślicie?
jest mi ogólnie ciężko bo wiadomo za 670zł cięzko opłacic studia i miec coś jeszcze dla siebie...

jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm)
małaPaulina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-16, 15:24   #4003
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez małaPaulina Pokaż wiadomość
witam mam sprawę
siedzę w 4 ścianach i układam papiery wg jakiś dat i numerków od np 1 do 3000 i zaczynam już powoli wariowacnormalnie chyba zacznę ze sobą gadac
myślałam o tym żeby przerwac staż po pół roku gdyby udało mi się znaleźc jakąs pracę ale czy mogę?
wydaje mi się że szefowa by mnie zabiłabo ciężko będzie im znaleźc drugiego "jelenia" który by się za to wziął...
poza tym mogą mi wystawic chyba złą opinię? a no i po odbyciu stażu moja szefowa tam musi wypisac o ile się nie mylę czego się nauczyłam więc nie wiem co by niby miała wpisac
rozmawiałam dziś z koleżanka która również jest na stażu w banku 4 miesiące tak jak i ja tyle że ona ma za miesiąc zostac zarejestrowana jako normalny pracownik poza tym od samego początku ma swój komputer i czegoś już ją tam nauczyli i to właśnie ona podsunęła mi pomysł żebym znalazła pracę i zerwała ten staż...
co o tym myślicie?
jest mi ogólnie ciężko bo wiadomo za 670zł cięzko opłacic studia i miec coś jeszcze dla siebie...
Jeśli znajdziesz pracę to się nawet nie zastanawiaj, szkoda czasu na marnowanie go przy czymś takim. Jeśli boisz się negatywnej opinii to wystarczy wspomnieć o programie stażu, który bank musiał rozpisać we wniosku o stażystę... wątpię, by głównym i jedynym zajęciem było układanie papierków wg kolejności. Nie ma się czego bać, głowa do góry. Staż jest po to, by przygotować do pracy, a nie wykorzystać młodą osobę bezrobotną do czarnej, nic nie wnoszącej roboty.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-06-16, 15:48   #4004
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
mam pytanie odnosnie listy obecnosci. Jutro mam wizyte w up i musze doniesc liste - jesli zaczelam 12 maja to musze pokazac liste tylko za maj ? czy za caly miesiac,tj od 12-12.06 ?

Aha - jak to jest ze zwolnieniami lekarskimi ? od pt do sr mam zwolnienie lekarskie. Czy na jutrzejszej wizycie bede musiala okazac to zwolnienie ? Rozumiem,ze do pracy wystarczy tylko xero?
liste tylko za maj, kase też dostaniesz tylko za przepracowane w maju dni, nie za cały miesiąc. a listę musisz im nie pokazać tylko oddać, więc musisz mieć xero tej, którą macie w pracy (ja z kadr biorę zawsze xero listy z pieczątkami, że zgodna z oryginalną, bez pieczątek UP nie przyjmie).

A zwolnienia nie kazali ci od razu zawieźć do UP? ja co prawda na zwolnieniu jeszcze nie byłam, ale mowili mi w UP, że zwolnienie jak najszybciej im dostarczyć, a nie dopiero z listą..
Stary 2009-06-16, 16:56   #4005
małaPaulina
Wtajemniczenie

Cytat:
Jeśli znajdziesz pracę to się nawet nie zastanawiaj, szkoda czasu na marnowanie go przy czymś takim. Jeśli boisz się negatywnej opinii to wystarczy wspomnieć o programie stażu, który bank musiał rozpisać we wniosku o stażystę... wątpię, by głównym i jedynym zajęciem było układanie papierków wg kolejności. Nie ma się czego bać, głowa do góry. Staż jest po to, by przygotować do pracy, a nie wykorzystać młodą osobę bezrobotną do czarnej, nic nie wnoszącej roboty.
dzięki za odp no w tym programie stażu np jest że będę umiała robic przelewy ale to dopiero pod koniec stażu mają mnie tego nauczycale np jeśli będę składac CV do innych banków to mam pisac ze odbywam staz?i czy musze pisac w jakim banku?
bo nie chciałabym żeby moja szefowa się dowiedziała że szukam pracy gdzie indziej...
a naprawdę męczy mnie ta praca i mama mi właśnie dziś narzekała że tylko spac mi się chce...

Stary 2009-06-16, 18:19   #4006
karoolaaa
Zakorzenienie

Cytat:
liste tylko za maj, kase też dostaniesz tylko za przepracowane w maju dni, nie za cały miesiąc. a listę musisz im nie pokazać tylko oddać, więc musisz mieć xero tej, którą macie w pracy (ja z kadr biorę zawsze xero listy z pieczątkami, że zgodna z oryginalną, bez pieczątek UP nie przyjmie).

A zwolnienia nie kazali ci od razu zawieźć do UP? ja co prawda na zwolnieniu jeszcze nie byłam, ale mowili mi w UP, że zwolnienie jak najszybciej im dostarczyć, a nie dopiero z listą..
Podobno w ciagu tygodnia trzeba dostarczyc. Akurat tak sie zlozylo,ze od piatku do srody (czyli do jutra) jestem na zwolnieniu,a jutro mam ta wizyte ,wiec od razu dam zwolnienie i liste za maj.

Edytowane przez karoolaaa
Czas edycji: 2009-06-16 o 18:25
Stary 2009-06-17, 15:02   #4007
Ewka:D:D
Rozeznanie

Cytat:
Drogie Wizażanki!
Proszę o o pomoc. Rok temu odbyłam 4mies. staż. Teraz myślę, żeby poszukać jakiejś pracy. W CV napiszę, że odbylam staż tu i tu i przydałyby się referencje. Problem z tym, że nie mam ich To jest jak się nie mylę - Opinia z miejsca stażu. I teraz moje pytanie: Czy muszę udać się do UP po ten druk i później do miejsca w którym odbywałam staż, tak?Czy mam zabrać ze sobą do UP wszystkie dokumenty ze stażu, żeby nie było, że coś kręcę lub coś... Myślicie, że nie powinno być problemów? To było rok temu... A z drugiej strony bardzo szkoda byłoby to zmarnować !

ja otrzymalam zaswiadczenie z up ze mam odbyty staz!

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 15:36   #4008
ilo16na
Zakorzenienie

JA juz po 3 dniu stazu - na razie jestem zadowolona-robota wiadomo jest(ale nie lubie sie nudzic) i czas szybko plynie
A na co teraz czekam-na wypłate(chodz nie duza ale mnie ucieszy)

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-17, 20:43   #4009
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
dzięki za odp no w tym programie stażu np jest że będę umiała robic przelewy ale to dopiero pod koniec stażu mają mnie tego nauczycale np jeśli będę składac CV do innych banków to mam pisac ze odbywam staz?i czy musze pisac w jakim banku?
bo nie chciałabym żeby moja szefowa się dowiedziała że szukam pracy gdzie indziej...
a naprawdę męczy mnie ta praca i mama mi właśnie dziś narzekała że tylko spac mi się chce...
pisząc w CV, że odbywasz staż dajesz do zrozumienia, że coś robisz, nie siedzisz w domu czekając na wymarzoną pracę. Masz inne doświadczenie, żeby wpisać? Jeśli nie to wpisuj ten staż. Szukac pracy będąc na stażu to nie grech, wręcz, powiedziałabym, że norma. Lepiej szukać w trakcie stażu niż po stażu się obudzić i nie wiedzieć co dalej. Nie musisz przecież tłumaczyć się nikomu, że nie podoba ci się na stażu. Szukasz pracy bo chcesz bardziej odpowiedzialnego stanowiska, większych zarobków, itp.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-18, 09:34   #4010
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Ile czekałyście na decyzję o przedłużeniu stażu, bo wczoraj minęły 2 tygodnie jak zaniosłam pismo do Urzędu Pracy o przedłużenie i na razie cisza. Jeśli mi nie przedłużą to przepadną mi dni urlopu, które sobie chciałam na sierpień na wyjazd wakacyjny przeznaczyć ( a zostało mi ich 8)
Staż kończy mi się 28.06.
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 12:19   #4011
patka307
Przyczajenie

a ja jestem od kwietnia na stażu i się zastawiam co dalej będzie wątpię w to ze zatrudnią mnie tu ponieważ potrzebowali jednego stażysty a przysłali nas trójke i obowiązki dzielą sie na 3 osoby więc pracy dużo nie mamy.ciekawa jestem czy po starzu UP moze skierowac mnie do innej pracy w tym kierunku jaki mam staz.
patka307 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-18, 16:16   #4012
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
Ile czekałyście na decyzję o przedłużeniu stażu, bo wczoraj minęły 2 tygodnie jak zaniosłam pismo do Urzędu Pracy o przedłużenie i na razie cisza. Jeśli mi nie przedłużą to przepadną mi dni urlopu, które sobie chciałam na sierpień na wyjazd wakacyjny przeznaczyć ( a zostało mi ich 8)
Mi mowili, ze nowy staż = nowe wolne dni i żeby nie odkładać wolnego na przedluzenie stażu, tylko wykorzystac póki się jest na tym jednym pewnym stażu bo potem nie wiadomo co bedzie dalej, ale mniejsza o to. Ja na przedłuzenie stażu czekałam jeszcze 2,5 miesiąca od zakończenia jednego stażu, mimo, że wniosek został zlożony dużo wcześniej.
Stary 2009-06-19, 09:09   #4013
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Mi mowili, ze nowy staż = nowe wolne dni i żeby nie odkładać wolnego na przedluzenie stażu, tylko wykorzystac póki się jest na tym jednym pewnym stażu bo potem nie wiadomo co bedzie dalej, ale mniejsza o to. Ja na przedłuzenie stażu czekałam jeszcze 2,5 miesiąca od zakończenia jednego stażu, mimo, że wniosek został zlożony dużo wcześniej.
A mnie w pup powiedzieli, że jak przedłużą staż to wtedy dni wolne mogę wykorzystać później, dlatego je zostawiłam, bo chciałabym wyjechać na dwa tygodnie w wakacje.
Mam nadzieję, że przedłużą mi staż.
Stary 2009-06-19, 09:48   #4014
hathayoga
perfumove love

Cytat:
A mnie w pup powiedzieli, że jak przedłużą staż to wtedy dni wolne mogę wykorzystać później, dlatego je zostawiłam, bo chciałabym wyjechać na dwa tygodnie w wakacje.
Mam nadzieję, że przedłużą mi staż.
Po przedłużeniu stażu można wykorzystać zaległe dni wolne O ile oczywiście przedłużą ten staż z dnia na dzień.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-06-19, 11:03   #4015
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Po przedłużeniu stażu można wykorzystać zaległe dni wolne O ile oczywiście przedłużą ten staż z dnia na dzień.
Jak byłam miesiąc temu oddać listę to powiedzieli mi że pismo mam złożyć najpóźniej 2 tyg. przed końcem, żeby do końca stażu mogli dać odp. Dlatego dałam wcześniej niż 2 tyg. bo pomyślałam, że może wcześniej dadzą odpowiedź. Miejmy nadzieję, że nie powiedzą mi tego w ostatnim dniu stażu
Stary 2009-06-19, 14:50   #4016
ewelinaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Michasia222 Pokaż wiadomość
ja podpisywałam w UP jakiś papierek, że mnie poinformowali, że mam w ciągu 7 dni od rozpoczęcia pracy wybrać OFE.

Ilona, OFE możesz wybrać jaki tylko chcesz, poszukaj w necie, jeśli jakiś sobie wybierzesz, piszesz albo dzwonisz do konsultanta, a on przyjedzie albo pocztą Ci wyśle, Ty podpisujesz i jesteś w OFE. Pozdrawiam
Cytat:
mnie w UP też nikt nie informował o wyborze OFE, powiedziała mi babka w banku jak odbierałam kase, że musze wybrać bo inaczej mnie wylosują (to już grudzień był, a w styczniu losowania są). A na stażu byłam wtedy od października.
Na wybór OFE ma się czas do losowania ja miałam staż od grudnia i OFE wybrałam przed samym losowaniem.

Cytat:
Napisane przez kasius Pokaż wiadomość
Witam Serdecznie
Bardzo często Was podczytuję, a teraz chciałabym prosić o pomoc.

za jakieś 2 tygodnie skończe studia licencjackie i chciałabym podjać prace na umowę zlecenie- zastępstwo na okres 2 miesięcy, czy po tych 2 miesiącach mogę bez problemu zarejestrować się jako bezrobotna i starać się o staż (nie chce aby przepadła mi możliwość odbywania stażu, chyba że znaję sama jakąś fajną pracę )
z góry dziękuję za pomoc
możesz poźniej się zarekjestrować i odbyć staż, masz na staż rok po ukończeniu studiów.

Cytat:
Drogie Wizażanki!
Referencje nawet jeśli zostawiłaś w UP to oni powinni Ci to odesłać (razem z zaświadczeniem że odbyłaś staż), a z odbiciem u nich tego na ksero nie powinno być problemu.

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
JA do stazu musze wyrobic wlasna legitymacje ubezpieczeniowa(mam dolaczyc zdjecie) jaki ma miec format?
Taki jak do dowodu czy jak do swiadectwa maturalnego?
jakie im dasz zdjęcie takie wezmą

Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
Tylko za maj, co do zwolnienia to ja zanosiłam je z kolejna listą. U mnie w UP trzeba było dostarczyć listę bodajże do piątego, nikt się nie upomniał wcześniej o listę?

Wczoraj miałam spotkanie w UP, skończyłam już staż i dostałam decyzje o utracie stypendium, ale babka nie poprosiła mnie ani o opinie ani o sprawozdanie a ja byłam taka chora i nieprzytomna że nawet nie chciałam się pytać, kolejne spotkanie mam dopiero w sierpniu.
może babka też była jakaś zmęczona pewnie Cię o to poproszą prz następnej wizycie, a nawet sama weź to ze sobą.

Cytat:
mi się wydawało że mają miesiąc na to ale skoro Ci powiedziała że 2 tyg, to może lada moment będzie.
Jeśli Ci nie [przedłużą to Ci przepadną te dni wolne, lepiej zadzwoń zapytaj powiedz jaka jest sprawa.

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ----------

Cytat:
witam mam sprawę
co o tym myślicie?
jak znajdziesz pracę to pewnie że lepiej przerwać taki bezsensowny staż, w sumie to nie wiem czy Ci wystawaiją opinię jak przerywasz staż?? ale jak Ci wystawią złą to Ty nie podpiszesz zaświadczenia że staż odbywał się zgodnie z umową!! bo na umowie na pewno mają wypisane czynności które powinnaś wykonywać i na pewno nie ma tam słowa o porządkowaniu papierków, jeśli nie mają w umowie że Cię później zatrudnią to będziesz takie byle co robić przez cały staż bo po co mają Cię szkolić skoro im może nie będziesz potrzebna już poźniej a porządki ktoś musi zrobić :/ ja też miałam w umowie wypisane dużo a połowy z tego nie robiłam :/
ewelinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-19, 16:08   #4017
małaPaulina
Wtajemniczenie

dziękuje za odpowiedzi no właśnie w programie stażu mam układanie dokumentów bankowych wg dekretacji,broszurowanie etc a w rodzaju uzyskanych kwalifikacji:
nabycie umiejętności z zakresu rachunkowości bankowej,segregowania dokumentów,archiwizowania ,broszurowania,sporządzan ia przelewów bankowych

najlepsze że mam napisane też: realizacja w/w programu stażu umożliwia bezrobotnym samodzielne wykonywanie pracy na danym stanowisku lub w zawodzie po zakończeniu stażu
ciekawe ...

a i mam pytanie o dni wolne
czy mogę wziąc dzień wolny ale nie z urlopu czyli bezpłatny? czyli że zabiorą mi po prostu kasę ze stażu za ten dzień?

ewelinaaa
a jak długo odbywałaś staż?i nauczyłaś się czegoś?co robisz teraz?...jeśli mogę wiedziec

Edytowane przez małaPaulina
Czas edycji: 2009-06-19 o 16:10

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-06-19, 21:19   #4018
ewelinaaa
Raczkowanie

Cytat:
dziękuje za odpowiedzi no właśnie w programie stażu mam układanie dokumentów bankowych wg dekretacji,broszurowanie etc a w rodzaju uzyskanych kwalifikacji:
nabycie umiejętności z zakresu rachunkowości bankowej,segregowania dokumentów,archiwizowania ,broszurowania,sporządzan ia przelewów bankowych

najlepsze że mam napisane też: realizacja w/w programu stażu umożliwia bezrobotnym samodzielne wykonywanie pracy na danym stanowisku lub w zawodzie po zakończeniu stażu
ciekawe ...

a i mam pytanie o dni wolne
czy mogę wziąc dzień wolny ale nie z urlopu czyli bezpłatny? czyli że zabiorą mi po prostu kasę ze stażu za ten dzień?

ewelinaaa
a jak długo odbywałaś staż?i nauczyłaś się czegoś?co robisz teraz?...jeśli mogę wiedziec
niom też mam tak napisane o tym samodzielnym stanowisku, ale w programie miałam trochę więcej potrzebnych rzeczy wypisane, a Ty widze masz jednak w programie te pierdułki wpisane więc się będą tym podpierać.

co do dnia wolnego to nie słyszałam o takiej możliwości, chyba się tak nie da ale pewna nie jestem.

ja odbywałam pół roku staż, skończyłam 31 maja i teraz szukam pracy głupia byłam że nie szukałam będąc na stażu...

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

a czy się czegoś nauczyłam, myślę że tak aczkolwiek na pewno mogłam więcej, bo jednak dużo robiłam rzeczy mało istotnych i też czasami długo robiłam jedną rzecz wkółko aż kręćka od tego dostawałam - grrr....
Stary 2009-06-20, 06:38   #4019
karoolaaa
Zakorzenienie

a gdzie mozna sprawdzic wogole ten program stazu ? Tak wogole to podpisywalyscie jakas umowe z up przed rozpoczeciem stazu ?
Stary 2009-06-20, 16:39   #4020
ewelinaaa
Raczkowanie

Cytat:
a gdzie mozna sprawdzic wogole ten program stazu ? Tak wogole to podpisywalyscie jakas umowe z up przed rozpoczeciem stazu ?
Ty nie podpisujesz umowy tylko UP z pracodawcą, Ty tej umowy nie zobaczysz (ja widziałam bo się komuś nie chciało dupci ruszyć i dostarczyć umowy tylko przeze mnie ją dostarczali sobie do podpisu )- tam na umowie jest program stażu.
ja ten program później dostałam ale to chyba nie jest konieczne (co jest bez sensu że nie znamy niby programu bo jak potem możemy podpisać oświadczenie że staż odbył się zgodnie z planem hahahaah)

Edytowane przez ewelinaaa
Czas edycji: 2009-06-20 o 16:41
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości