|
Notka |
|
Galeria zwierząt Galeria zwierząt Wizażanek, tu możesz pokazać nam zdjęcia swoich kotków, piesków, koni, chomików, szczurów, królików, żółwi, fretek, świnek morskich i innych zwierząt. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4051 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Galeria naszych zwierzaków :)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4052 |
Raczkowanie
|
no pewnie że niebieskie
![]()
![]() |
![]() |
#4053 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4054 |
Raczkowanie
|
A to i ja swojego owczarka dorzucam wabi się Kenzo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4055 |
Zakorzenienie
|
słodkie te wasze zwierzaczki
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4056 |
Raczkowanie
|
Kot sliczny... ale mnie to zawsze szkoda kotów, które są zamknięte w domu i na świat patrze przez szybę. mam wrażenie że ludzie przez sój egoizm robią im wielką krzywdę.
![]() A owczarek śliczniusi. ![]()
![]() |
![]() |
#4057 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4058 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4059 |
Zakorzenienie
|
Wraz z moim narzeczonym go przygarnęliśmy, nie mamy rodowodu i tak naprawdę nie wiemy jaki jest
![]() ![]() ![]() laponka To tylko takie zdjęcie, że patrzy przez okno, często chodzę z nim do ogródka gdzie sobie bryka ;-) Edytowane przez sylvi300 Czas edycji: 2011-02-03 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4060 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Sama mam 2 koty. Moja kamienica jest z jednej strony jest przy ulicy i wolę nie ryzykować, że mi samochód przejedzie kota. Poza tym, cholernie bym się bała, że ktoś by któregoś sobie wziął ![]() ![]() Ale nie chodzi o rasę kota. U kota domowego szybciej zaobserwuję jakieś zmiany chorobowe, niż u kota wychodzącego. Poza tym, szybciej można postawić diagnozę. A z drugiej strony żal mi trochę, kiedy patrzę na koty sąsiadki wylegujące się na trawie w promieniach słońca ![]() ![]() Kiedyś w okresie letnim brałam na ogródek moją kotkę. Skakała później z I p. i sama sobie tam chodziła. Kiedyś nie było jej tak długo, w końcu przyszła pod wieczór. Miała zwichniętą przednią łapę, nie dała jej dotknąć, ciężko jej było się poruszać... Boziu, jak ja zobaczyłam ją wtedy czołgającą się... ![]() _________________ Cham.
![]() |
![]() |
#4061 |
Zakorzenienie
|
Nimfa20 wg mnie masz rację, ja też mieszkam przy ulicy i boję się, że może stać mu się krzywda, albo go ktoś zabierze albo wpadnie w niepowołane ręce, różni ludzie się kręcą. Jak już wychodzi to ze mną
![]() A przy okazji piękny kociak ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4062 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wracając do tematu, pięęęękne te wasze kotki i pieski ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4063 |
Rozeznanie
|
Nimfa jakie kolor oczu ma twój kociak?? Ślicznyyyy jest
![]()
![]() |
#4064 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4065 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Spróbuj laponka bacznie i uważnie poobserwować koty wolnożyjące, które spotkasz na swojej drodze. Śmiem twierdzić, że jeśli dobrze je poznasz - raczej nie będziesz uważała, ze ich życie jest dużo szczęśliwsze niż kochanych przez ludzi domowych, kocich pupili. Większość urodzonych na wolności i pozostawionych samym sobie kotów - nie dożywa nawet dorosłości. Z urodzonych na takiej "wolności" miotów przeżywają jedynie te najsilniejsze, najsprytniejsze, i to też pod warunkiem, że np. w okolicy nie panuje epidemia panleukopeni (niestety bardzo powszechna). Czy jeszcze powszechniejszy koci katar, który nie leczony także często kończy się śmiercią, albo całkowitą ślepotą (niewidzące koty radzą sobie znacznie lepiej niż niewidzący ludzie, ale czyha na nie jednak więcej niebezpieczeństw niż na w pełni sprawne koty). Nie będę się bardziej rozpisywać - ale serdecznie polecam Ci lekturę książki złożonej z wywiadów ze znanymi właścicielami kotów pt. "Koty i ich sławni ludzie" Andżeliki Piechowiak. A polecam ją - ponieważ większość rozmówców autorki to zwolennicy swobodnego wypuszczania kotów z domów, mieszkań. I wśród tych zwolenników jest m.in. dziennikarz, który w ciągu 15 lat miał 8 kotów (biorąc pod uwagę, że koty mogą dożyc nawet 20 lat - średnia życia ok. 2 lat wygląda bardzo tragicznie) - wszystkie wychodzące, wszystkie zginęły na tej samej drodze). Czy np. Katarzyna Dowbor, która wypuszcza koty w imię zasady - "trudno, najwyżej będzie żył krótko, ale szczęśliwie" (ciekawe, czy zdanie w tej sprawie konsultowała ze swoim jednookim kotem o imieniu Pirat, który zniknął po niespełna roku). Każdy ma prawo mieć własne zdanie - moje na temat domowego kota jest takie, że wypuszczanie kocich przyjaciół tam, gdzie czyha na nie niebezpieczeństwo w postaci nie zamkniętej dla samochodów drogi, agresywnych psów, dzikich zwierząt, czy złych ludzi (czyli praktycznie wszędzie, gdzie żyją domowe koty) - jest bardzo nieodpowiedzialne. A jeśli chcemy, żeby nasz miauczący przyjaciel nie czuł się nieszczęśliwy z powodu "ograniczenia wolności" do przestrzeni mieszkania, czy domu - zapewnijmy mu kocie towarzystwo. Dwa koty - jeśli tylko się dogadują, a zazwyczaj jakoś im się to udaje - nie mają czasu na nudę. Bawią się, ganiają, walczą - dzięki temu nie ciągnie je na dwór. Pucka - zanim pojawiła się Mela (czyli latem) wypuszczałam. I z dzisiejszej perspektywy wiem, że to było nieodpowiedzialne, i miałam szczęście, że nic się nie stało (mieszkam pod Warszawą - z jednej strony puszcza, ale z drugiej ulica, na którą od sąsiadki kot mógł przejść). Gdy przestałam go wypuszczać - przez 2 tygodnie urządzał koncerty pod drzwiami. Jednak, gdy pojawiła się Mela - koncerty skończyły się z dnia na dzień i Pucek już nawet tęsknie nie patrzy przez okno.
![]() |
![]() |
#4066 |
Zakorzenienie
|
magbag72 dziękuję w imieniu kota
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4067 |
mar_jolka
|
dla zwolennikow wolnosci dla kota polecam woliery. Albo takie ogrodzenie ogrodu ktore uniemozliwia wyjscie kota poza nie. Wolierajest idealnym rowiazaniem. A poza tym mozna z kotem spacerowac na smyczy- da sie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4068 | |
|
Cytat:
![]() Nie, ja moich nawet za bardzo na korytarz nie wypuszczam, bo nie chcę, żeby się przyzwyczajały. Kiedyś owszem, też myślałam, że kot niewychodzący to jak ryba bez wody, ale dopiero wydarzenia z kotką uświadomiły mnie, że koty mogą spokojnie nie wychodzić. Później coraz częściej spotykałam się z trzymaniem kotów w domu. ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Kotka uciekała w ten sposób ze 3-4 razy, ale to przed tym zwichnięciem ( nie zwichnęła łapy skacząc, tylko albo ją pies dorwał, albo oberwała od kogoś ), więc oddałam ją babci, która mieszka w domu dwurodzinnym, na parterze, ma swoje wejście, ogródek. Łapa się zagoiła. ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:51 ---------- ![]()
![]() |
![]() |
#4069 |
|
Mój czy lady opium ?
Bo kolor oczu Chama zależy m.in. od miejsca robienia zdjęcia ![]() Mam granatowe fotele, i jak robię mu fotkę na fotelu, to oczy ma granatowe ![]() Piszę z kompa brata, na swoim mam zdjęcia, jak : - jedno oko ma żółte, drugie niebieskie - jedno niebieskie, drugie zielone Tu akurat na biurku, ale ma granatowe.
![]() |
#4070 |
Rozeznanie
|
Śliczny jest
![]()
![]() |
#4071 |
Przyczajenie
|
Dot.: Pokażcie fajne, słodkie fotki Waszych piesiów:-)
Mój kochany piesek Teri
![]() Edytowane przez slimcio Czas edycji: 2011-02-05 o 08:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4072 |
Rozeznanie
|
Trzeci malec, ale jaki schorowany
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4073 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4074 |
mar_jolka
|
kiedys trafilam na taka strone chyba angielska ktora pokazywala jak zabezpieczyc kota pzred wychodzeniem z ogrodu. A wlasciwie jak zabezpieczyc ogrod
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4075 |
Raczkowanie
|
Moja sunia Coka, z synkiem. Coka jest mieszańcem Shar pei, ma cudowne usposobienie, bardzo kocha dzieci, jest towarzyska i spokojna.
![]()
![]() |
#4076 |
Zadomowienie
|
To i ja przedstawię swojego pupila:
OTTO rasy Nowofunland. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4077 |
Zadomowienie
|
Mój Otto ze swoim Kubusiem (śpi z nim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4078 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4079 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4080 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.