![]() |
#4051 |
Przyczajenie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Witam
![]() Przepraszam czy któraś z was bierze może tabletki teenia? Chciałabym się o coś zapytać
#4052 |
Raczkowanie
|
hej.. do niedawna brałam tabletki antykoncepcyjne jednak okazało się, że w piersi zrobiło mi się jakieś świństwo - gruczolako-włókniak na szczęście łagodny, ale chirurg który mi go wycinał stwierdził że nie powinnam nadal przyjmować tabletek. i teraz, kiedy doszłam do siebie po zabiegu zastanawiam się czy są jeszcze jakieś dobre metody antykoncepcji w mojej sytuacji poza prezerwatywą?
czy ktoś może coś innego polecić? |
![]() ![]() |
![]() |
#4053 | |
Przyczajenie
|
Dot.: 2 tabletki jeednego dnia.. Co teraz?
Cytat:
Moja sytuacja jest podobna do tej cytowanej powyżej. Trzeciego dnia cyklu (trzecia aktywna tabletka) przyjęłam dwie jednego dnia (3i4). Po prostu wieczorem miałam do zrobienia tyle rzeczy, że mi się pokićkało. Kolejnego dnia zażywałam już normalnie. Dzień podwójnej dawki był to 2. dzień okresu. Kolejnego dnia zauważyłam, że plamienie ZUPEŁNIE minęło. Nie zmniejszyło się tylko ZNIKNĘŁO. Biorę tabletki już ponad rok, a okres zawsze miałam terminowo i trwał około 5-6 dni. Czy to możliwe że ta jedna dodatkowa tabletka całkiem zahamowała miesiączkę? Pomocy!! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4054 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny, tak się składa że potrzebuje rady.
Biorę Micragynon i połączyłam 3 opakowania. Po pierwszych 2 było super, jednak ok 7 tabletki z 3 opakowania pojawiły się plamienia, a obecnie krwawienia wyglądające już jak okres + bóle brzucha typowe dla okresu. Dziś przypada mi do wzięcia 16 tabletka a ja skłaniam się ku temu żeby zrobić wcześniej przerwę żeby nie tracić więcej nerw na ten 'niby okres' . Na 99% wydaje mi się że mogę zrobić przerwę beż żadnych konsekwencji typu zmniejszenie ochrony ale chciałaby żeby ktoś mnie w tym upewnił. ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4055 |
Zakorzenienie
|
ja bym odstawiła. czemu bierzesz tabletki tak długo bez przerwy?!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4056 |
Raczkowanie
|
I tak też zrobiłam. Po prostu szukałam informacji czy to bezpieczne dla zachowania antykoncepcji, ale już znalazłam potwierdzenie że w sytuacji gdy dodajemy dodatkowe opakowania jedno po drugim to można robić przerwę niezależnie od numeru tabletki.
Może innej panikującej się przyda ta informacja ![]() Nie robię przerw na podstawie sugestii lekarza który mnie do tego zachęcał. Dodam że jest to młody lekarz i dość przekonywująco wybił mi z głowy zażywanie tabletek wg 'starej szkoły'. Szkoda tylko że tym razem pojawiły się skutki uboczne w postaci plamień. |
![]() ![]() |
![]() |
#4057 |
Konto usunięte
|
Możesz przytoczyć jego argumenty? I co to znaczy "stara szkoła przyjmowania tabletek"? Bardzo jestem ciekawa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4058 |
Przyczajenie
|
Żeby nie robić przerw musisz mieć przecież tabletki 28dniowe, opakowanie z tabletkami placebo. A nie, że masz 21 tabletkową antykoncepcję i nie robisz przerw, to mało zdrowe oO
|
![]() ![]() |
![]() |
#4059 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4060 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4061 |
Przyczajenie
|
Witajcie,potrzebuję waszej pomocy.Byłam niedawno u ginekologa po wypisanie tabletek,zrobiono mi wywiad,badania i ginekolog przepisała mi Yasminelle.Problem polega na tym,że nie wiedziałam,że moja mama dawno temu miała parę udarów,o czym dowiedziałam się wczoraj.I teraz nie wiem czy wykupywać te tabletki,czy dla bezpieczeństwa sobie darować,boję się że u mnie również mogą spowodować poważne dolegliwości,a lekarza nie dopytałam,bo nie wiedziałam...Pomoże ktoś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4062 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4063 |
Przyczajenie
|
Właśnie zadzwonić raczej nie mogę,byłam na prywatnej wizycie i nie mam kontaktu do lekarza.Gdzie indziej mogłabym się skonsultować?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4064 |
Zakorzenienie
|
Jak prywatnie to tym bardziej powinnaś go mieć?
![]()
#4065 |
Przyczajenie
|
Właśnie ta pani doktor nie podaje.Ok to poszukam,dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4066 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4067 |
Konto usunięte
|
Oczywiście, że tak
![]() Nie ma tabletek bardziej antykoncepcyjnych i mniej antykoncepcyjnych. Wszystko zależy od tego, czy tabletki Ci pasują i od tego jak je bierzesz, czy pamiętasz, czy bierzesz regularnie itp. Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2014-05-21 o 15:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4068 |
Przyczajenie
|
a jeszcze mam takie pytanie .. Jeśli od ginekologa dostanę receptę od razu na 3 opakowania to muszę je wykupić od razu? Czy na przykład mogę zrobić tak, że najpierw jedno i jak się skończy to na tą receptę pozostałe dwa?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4069 |
Konto usunięte
|
Zależy od apteki. Generalnie nie powinni tak robić, ale często idą klientom na rękę i dają odpisy recepty, czyli zabierają Ci receptę oryginalną, a oddają kwitek, na którym jest napisane ile jeszcze możesz wykupić opakowań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4070 |
Przyczajenie
|
Od grudnia 2013 biorę tabletki antykoncepcyjne Microgynon. Niedawno trafiłam na artykuł w ktorym było opisane, że kobiety, u których w rodzinie występowały choroby nowotworowe, przede wszystkim rak piersi nie powinny przyjmować tabletek antykoncepcyjnych. Moja mama miała raka piersi, jest po mastektomii, a moj tata zmarł na raka.. Czy mam odstawić tabletki antykoncepcyjne? Czy któraś z Was była w podobnej sytuacji? Do ginekologa idę dopiero za 3 tyg.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4071 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4072 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4073 |
Przyczajenie
|
Wywiad polegał na tym, że zapytał czy ogólnie jestem zdrowa i przepisał mi tabletki, nie podobało mi się to, ale trudno. Oczywiście nic nie będę odstawiać sama, mam świadomość tego, że muszę to skonsultować z ginekologiem. Kurcze, jestem w kropce, czy są wgl jakieś inne nieszkodliwe w tej sytuacji metody? Boję się stosowania samych prezerwatyw. A nie chcę ryzykować zdrowiem i brać tabletek dalej..
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4074 |
Zakorzenienie
|
jest pełno metod. lekarz już sam to oceni, czy jest wskazanie odstawienie tabletek. jeśli będziesz musiała przestawić na metodę mechaniczną, zacznij najlepiej od prezerwatyw 'extra safe', dają większy komfort psychiczny (też się kiedyś bałam). prawidłowo stosowane prezerwatywy chronią przed ciążą równie skutecznie jak inne metody. ale nie ma co gdybać, może w ogóle nie będziesz musiała nic zmieniac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4075 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poszukaj dobrego lekarza i do niego się zgłoś. Razem z nim ustalisz, czy możesz dalej stosować tabletki (w ulotce Twoich tabletek rak piersi w bliskiej rodzinie nie jest uznany jako bezwzględne przeciwwskazanie do ich stosowania).
![]() |
#4076 |
Przyczajenie
|
No niestety w ogóle nie zadbał.. Teraz przewertowałam ulotkę dobrze i jest napisane, że mogą powodować niewielki wzrost ryzyka zachorowania na raka piersi. Nie wiem co robić. Nie chcę sobie rujnować zdrowia zażywając te tabletki, od początku miałam sceptyczne podejście do nich. Strasznie się stresuję i przeżywam wszystko.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4077 | |
BAN stały
|
Cytat:
Są jeszcze prezerwatywy, globulki i żele plemnikobójcze. Ja mam takie pytanie jaka generalnie jest różnica między plastrami a tabletkami? Nigdy ich nie używałam, po tabletkach się źle czuję i jestem ciekaw czy może plastry by lepiej na mnie nie działały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4078 |
Zadomowienie
|
Różnią się drogą podania. Poczytaj o Nuva Ring, może to metoda dla Ciebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4079 |
BAN stały
|
Nie hormony jednak nie.
Mam takie pytanie znacie jakieś tanie maście / żele plemnikobójcze? Znam dobre globulki ale kurcze 20 min trzeba czekać zanim się rozpuszczą : / |
![]() ![]() |
![]() |
#4080 |
Konto usunięte
|
Hej, mam anginę i dostałam antybiotyk z amoksycyliną. Dziś zaczęłam go brać, także dziś wieczorem wezmę pierwszą tabletkę kolejnego opakowania Regulonu. Jak myślicie, jak długo po skończeniu terapii antybiotykiem powinniśmy się dodatkowo zabezpieczać?
Edit: już doczytałam, przez cały okres brania antybiotyku + dodatkowo 7 dni po zakończeniu terapii. Nie było pytania ![]() Edytowane przez 7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 Czas edycji: 2014-06-20 o 08:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:22.