![]() |
#4051 |
Zakorzenienie
|
Dot.: 30 + 40 + dzień po dniu :-)
Beti, ja tez nie rozumiem, o co facetowi biega. wczesniejsza emerytura, bo pozne macierzyństwo...?! Gdzie tu związek? macierzyński, wychowawczy - tak, ale emerytura...?
Ciepło...W czasie pracy to wcale nie brzmi sympatycznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4052 |
Konto usunięte
|
Kama, w zasadzie o czymś innym myślałam...Bo nie chciało mi się wierzyć, ze 60-latka może zostać matką...Wiem,są na świecie przypadki starszych, ale myślałam, że facet chciał sprowokować jakąś dyskusję. O czymś. W telewizjach o tym już mówili, bez nazwiska, kobieta chce pozostać anonimowa....60 lat i bliźniaki ..W głowie mi się to nie mieści, że postanowiła urodzić sobie dzieci i wnuki w jednym...
A ona jest już na emeryturze, to jak ma iść na macierzyński ![]() Edytowane przez 201608151053 Czas edycji: 2015-08-04 o 19:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4053 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4054 |
Konto usunięte
|
Może polskie przepisy tego nie przewidują...
A dla mnie to skrajny egoizm. Jestem w stanie zrozumieć potrzebę posiadania dziecka, ale w pewnym momencie powinna chyba spasować. Możliwe, że jest w świetnej formie, ale jeśli nie? I nie ma rodziny, która w przyszłości zajmie się dziećmi? Dom dziecka, rodzina zastępcza? Nie podziwiam ani nie rozumiem żadnyc tego typu skrajnosci... Edytowane przez 201608151053 Czas edycji: 2015-08-04 o 20:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4055 |
Zadomowienie
|
Danusia - ale rozbierzmy to na czynniki pierwsze: co to jest macierzyński?
Macierzyński to jest czas, w którym nie musisz wykonywać obowiązków służbowych, bez utraty wynagrodzenia (tak w mega-uproszczeniu). Czyli, jeśli jest na emeryturze - to tylko kwestia nazewnictwa jej poborów. Bo przecież pracować nie musi, a przelew na konto co miesiąc dostaje. Więc o co wrzawa? Inna zupełnie kwestia - jeśli ta ciąża jest wynikiem kuracji hormonalnej - to pytanie o odpowiedzialność lekarską. Zwykle htz zapewnia jednocześnie antykoncepcję. Jeśli w tym wypadku było wręcz przeciwnie to pytanie czy pacjentak była poinformowana o tym ryzyku, czy nie ... Jeszcze inny problem - ciąża bliźniacza jest z natury ciążą wysokiego ryzyka, utrzymanie jej u 60-latki rzeczywiście chyba graniczy z cudem |
![]() ![]() |
![]() |
#4056 |
Konto usunięte
|
"Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego:
urodziła dziecko, przyjęła na wychowanie dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, w wieku do 10 roku życia i wystąpiła do sądu opiekuńczego z wnioskiem o wszczęcie postępowania w sprawie jego przysposobienia, przyjęła na wychowanie dziecko w wieku do 7 roku życia, a w przypadku dziecka wobec którego podjęto decyzję o odroczeniu obowiązku szkolnego, w wieku do 10 roku życia w ramach rodziny zastępczej, z wyjątkiem rodziny zastępczej zawodowej." http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431 Tyle mówi prawo, więc urodzila to jej przysługuje. To samo prawo przyznaje zasiłek macierzyński chociażby duchownym i tu jakoś larum nikt nie podnosi |
![]() ![]() |
![]() |
#4057 |
Zadomowienie
|
Danusia - no właśnie klucz jest w warunku -"w okresie ubezpieczenia chorobowego lub urlopu wychowawczego". Ten warunek nie jest tu spełniony.
Cytuję: "Zasiłek chorobowy nie przysługuje â zdaniem Trybunału Konstytucyjnego â emerytowi/renciście, czyli osobie, która ma ustalone prawo do emerytury lub renty. W wyroku z dnia 17 czerwca 2014 roku o sygnaturze P 6/12 TK potwierdził, że zasiłek chorobowy ma zapewniać środki utrzymania w sytuacji niezdolności do pracy." To powyższe tyczy się nawet prawa do wynagrodzenia kolokwialnie mówiąc za L4 emerytowi, który dorabia a zachorował. Niestety - nie należy się ![]() Od emerytury nie ma już odprowadzanego ubezpieczenia chorobowego. dalej: "Co do zasady istotą zasiłku jest zabezpieczenie finansowe zatrudnionego przed utratą zarobków. W odniesieniu do emerytów lub rencistów nie można mówić o utracie zarobków, będących źródłem utrzymania. Mają oni przecież ustalone prawo świadczenia emerytalnego/rentowego. Celem emerytury jest zapewnienie godnego poziomu życia w warunkach obniżonej zdolności do zarobkowania, wynikającej z podeszłego wieku." Edytowane przez dircikowa Czas edycji: 2015-08-04 o 20:51 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4058 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4059 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4060 |
Zadomowienie
|
Danusia - nawiązuję do tego, co sama napisałaś, że warunek jest aby urodzić w okresie ubezpieczenia chorobowego, czyli wtedy gdy zasiłek chorobowy przysługuje.
No i niestety, zgodnie z tym co cytowałam, na emeryturze nie przysługuje, nawet jak emeryt dorabia, a co za tym idzie - opłaca składki (czytaj haracz). Skąd masz informacje o zasiłku dla nastolatek pobieranym przez babcie? Gdy sytuacja rodziny uczennicy jest bardzo trudna, niekiedy może ona liczyć na jednorazowe wsparcie w wysokości 200–400 zł. " Najgorzej jest z pomocą finansową i materialną. Gdy sytuacja rodziny uczennicy jest bardzo trudna, niekiedy może ona liczyć na jednorazowe wsparcie w wysokości 200–400 zł. Zwykle zasiłek taki jest wypłacany dzięki współpracy szkoły z lokalnym ośrodkiem pomocy społecznej. "http://www.poradnikzdrowie.pl/psycho...azy_40387.html Oczywiście inna sprawa, gdy jest to młodociana pracownica - ale znów, tu jest spełniony warunek ubezpieczenia chorobowego. No i komentujący artykuł też do tego nawiązują - w razie trudnej sytuacji pani powinna się zwrócić do pomocy społecznej. Oczywiście również wyegzekwować alimenty. Ale dyskusja mocno nam zdryfowała ... Kończę poranną kawę i zaczynam dzień, który zapowiada się na pracowity i bardzo gorący. Najgorzej jest z pomocą finansową i materialną. Gdy sytuacja rodziny uczennicy jest bardzo trudna, niekiedy może ona liczyć na jednorazowe wsparcie w wysokości 200–400 zł. Zwykle zasiłek taki jest wypłacany dzięki współpracy szkoły z lokalnym ośrodkiem pomocy społecznej.
http://www.poradnikzdrowie.pl/psycho...azy_40387.html Najgorzej jest z pomocą finansową i materialną. Gdy sytuacja rodziny uczennicy jest bardzo trudna, niekiedy może ona liczyć na jednorazowe wsparcie w wysokości 200–400 zł. Zwykle zasiłek taki jest wypłacany dzięki współpracy szkoły z lokalnym ośrodkiem pomocy społecznej. http://www.poradnikzdrowie.pl/psycho...azy_40387.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4061 |
Konto usunięte
|
Prawdę mówiąc aspekt finansowo-zasilkowy w tej sprawie nie interesuje mnie kompletnie....
![]() Cała reszta-tak. Poczynając od motywacji po radzenie sobie w zaawansowanym co tu dużo pisać wieku z dwojgiem dzieci. Nawet jeśli obecna 60-tka to tak naprawdę 50 czy czasami 45-tka to i tak siły nie te.. Jak tam u was z tymi katastroficznymi prognozami pogody? sprawdzają się? We Wrocławiu-na razie znośnie, wieje milo, koszmar w komunikacji. Stolica kultury 2016 i jakiś durnych igrzysk rok później zapewne doczeka się klimatyzowanego taboru w przyszłym stuleciu... Widziałam dzisiaj w mieście rodzinę jak z obrazów..Tycjana? Botticellego?Matka-ryża blondynka, kolor włosów i karnacja -nieszczególna, dwie dziewczynki-już z ładniejszymi włosami i piegami, ale też takie ryżo blond, za to najmłodsza, jakaś trzyletnia...Przepiękne dziecko. Zapatrzyłam się tak, że aż mi się głupio zrobiło. Ale pewnie nie ja jedyna, bo takie piękne, rude, ze złotem,bez czerwieni, gęste włosy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4062 |
Zakorzenienie
|
Dircik - chyba sie jednak zdecyduje - już raz w tamtym roku mialam.
To jednak jest wygoda i efekt. Mam jasne wlosy wiec rozjaśnienie jak najbardziej pożądane ![]() ![]() ![]() danusia - jakie hejty - skoro Ci wszyscy zaczepiają i jesteś wyrocznią? ![]() Rozwinęla sie interesująco... ![]() no cóż - ja tez skrajności nie lubie. Na pewno lepiej sie dziećmi zaopiekuje niz 13 latka, ale nie wiadomo jak długo...
#4063 |
Konto usunięte
|
Dircik
nieletnia matka nie jest opiekunem prawnym dziecka, więc jeśli taką opiekę na mocy postanowienia sądu sprawuje matka nieletniej to ona dostaje zasilek. To jest też w tym linku Wpadłam do hebe, mają polskie serum z witaminą C uwaga 30% i co zrobilam, zapomniałam nazwy, ale wrócę po nie za miesiąc. Pamiętam że było polskie i kosztowało 38 zł. Kupiłam inne z Avy, żeby przygotrować skórę na C jesień Olśniło mnie ![]() Edytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2015-08-05 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4064 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() |
#4065 |
Zadomowienie
|
Beata - co do istoty problemu, czyli TAK późnego macierzyństwa, to mi się też w głowie nie mieści to jako opcja zaplanowana, zupełnie.
Jakoś przyjęłam, że w wyniku kuracji hormonalnej (o innym podłożu), tak się zadziało, że pani zaszła w nie do końca chcianą ciążę. Jeśli ta kuracja była PO TO, żeby urodzić dzieci w tym wieku, to może to zabrzmi ostro, ale uważam, że jest to skrajna nieodpowiedzialność tej pani, ale i bezmyślność lekarska. I chyba nie trzeba się długo nad tym rozwodzić - od skrajnie wysokiego ryzyka wad wrodzonych zaczynając, po brak sił i środków (jak widać na załączonym obrazku) do opieki nad dziećmi, ich prawdopodobną stygmatyzację przez otoczenie po duże prawdopodobieństwo wczesnego osierocenia. Żeby jeszcze był na posterunku (stosunkowo) młody ojciec, to pół biedy, ale jak widać go nie ma. Danusia - rozumiem chyba o co Ci chodzi. Zgadza się - jeśli nieletnia urodzi dziecko i formalną opiekę nad tymże dzieckiem przejmie np. jej matka, której przysługuje zasiłek chorobowy to może ona wykorzystać urlop macierzyński. Czyli - przestaje pracować, nie zarabia, pobiera zasiłek. I wszystko się zgadza. Jeśli nie przestałaby pracować - zasiłek się nie należy. Emerytka - nie ma jak przerwać pracy ... W sumie też mogę sobie wyobrazić, że ze względu na wiek powierza opiekę sądownie np. swojej córce, a ta idzie na macierzyński. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4066 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4067 |
Zakorzenienie
|
Dermofuture mam, ale jeszcze nie testowałam.
Wiecie, co mnie ubawiło...? Ze ja chyba kompletnie nie zrozumiałam idei tego artykułu-listu ![]() Nie zdecydowałabym się na dziecko w tak poznym wieku, z wielu powodów. ale to jej decyzja. ona będzie musiała poprawiac po sto razy, ze nie jest babcia, a mama... I nie wyobrażam sobie, by jakiś lekarz przeprowadził jej kuracje hormonalna, nie w Polsce. Raczej spozniona natura. |
![]() ![]() |
![]() |
#4068 |
Konto usunięte
|
Kama
ja obstawiam slynną szwajcarską klinikę, gdzie robią cuda jesli idzie o ginekologię. ---------- Dopisano o 00:28 ---------- Poprzedni post napisano o 00:10 ---------- konspiracja co czytam blogowego? kosmetyka -kochałam kurę akademicką ale sie uciszyła, lubie skin&tonic, myasianskincareblog, doceniam kosmetolog modowo-polskie kochalam Helenę z wearability, Ewelinę Gralak /Eweliny stylizacje można teraz śledzic w Elle/ i almaanies, ale odpusciły, zagraniczne to się zmienia /kiedyś tylko amerykańskie, potem tzw. latina, potem skandynawskie, teraz zaczynaja się środkowoeuropejskie/. Podczytuję z polskich fashionmugging, ubierajsieklasycznie. Bardziej inspiruja mnie konkretne osoby niż blogi. Zresztą ja mój styl mam dopięty, szafę przemyślaną więc mogę się ubierać po ciemku i mając, jak by to ladnie określić kontrolowany nielad w ciuchach. Kocham modę, ale ja z tych klasycznych do typowych fashion victim sporo mi brakuje-choć lubię je podpatrywać ---------- Dopisano o 01:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:28 ---------- Gosia http://ervish.blogspot.com/2015/04/w...kosmetyce.html właśnie siedzę i czytam, fajnie kobietka pisze o witaminie C. Wychodzi na to, że zależy jaka postać i na jakiej skorze. Patrzyłam na opinie netowe dermatologo, ale wiekszosć to ludzie zawodowo związani z firmami i uparcie twierdzący, że jedyny skuteczny specyfik to formy X ![]() A i oczywiście kosmetycznie Caroline Hirons ![]() Edytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2015-08-06 o 11:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4069 |
Zadomowienie
|
Danusia - rzeczywiście niezłe kompendium informacji na temat różnych postaci witaminy C w kosmetykach.
Oczywiście korci mnie, żeby pogłębić temat jeszcze bardziej ![]() Np czy szkody w skórze wystawionej na słońce wywołuje wyłącznie palmitynian askorbylu? Bo może tu jest klucz czemu niektórzy zalecają uważać na słońce, a inni - nie? No i potwierdza się, że tak świetnie oceniany przez klientki VitalC firmy Image skincare może być rzeczywiście tak skuteczny (mimo, że ten najbogatszy jest w słoiczku, co hamowało mnie przed jego zakupem) dzięki głównej substancji czynnej: "Tetraizopalmitynian askorbylu - Tetrahexyldecyl ascorbate - najbardziej stabilna forma witaminy C. I najdroższa." Edytowane przez dircikowa Czas edycji: 2015-08-06 o 09:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#4070 |
Zakorzenienie
|
ale kosmetyki tej firmy można kupic tylko w gabinetach...? do zakupu nie zachecaja, można rzec...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4071 |
Konto usunięte
|
No, dobra, poogladalam sobie zaprzysiężenie i stwierdzam po raz kolejny, że nasi politycy,niezależnie od opcji, klasy nie mają żadnej...
Przykre. Transmitowanie mszy na kilku kanalach telewizji publicznej w nadal świeckim państwie uważam nieustająco za grubą przesadę.... Upal nieznośny, obezwładnia, niszczy komórki mózgowe..Włosy mi chyba nawet z tego powodu wypadać jakoś bardziej, a rzepa za jakiś miesiąc dopiero będzie, jak nie wysycha ... |
![]() ![]() |
![]() |
#4072 | ||
Zadomowienie
|
Dostałam @ i po prostu zdycham.... Brzuch i krzyż bolą mnie tak, ze chyba zaraz wbije zęby w ścianę
![]() ![]() Danusia, to serum dermofuture ma stężenie 30%, z tego linka o wit C, który wkleiłaś zrozumiałam, żeby nie kupować stężenia większego niż 20%, oświećcie mnie Dziołszki jak to w końcu jest, bo Wy bardziej oblatane w temacie. A moze z upału juz mi na mózg padło i źle zrozumiałam ? ![]() ---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() Co do bazy, tez uważam, ze jest super, ciekawa byłam Waszych opinii. ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4073 | |
Konto usunięte
|
dircik
http://www.biochemiaurody.fora.pl/do...miny-c,23.html może to Ci rozjaśni Wonder muszę zobaczyc po przeczytaniu X materialow co to serum ma w składzie, wczoraj kombinowalam zrobienie sobie eliksiru do ciała a dziś jednak stwierdzam najpierw skład. Poza tym na wizazu juz znalazlam inne serum z 30% witaminą C https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...itaminy-c.html i opinie Użytkowniczek /w tym naszej Kamy ![]() ---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:56 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2015-08-06 o 14:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4074 |
Zadomowienie
|
TVN24 ma przynajmniej co pokazywać przez cały dzień....
Danusia, zapomniałam jeszcze zapytać, co to za serum z Avy ? Dasz jakiegoś linka ? 31 stopni w cieniu. ![]()
Edytowane przez Wonder Woman Czas edycji: 2015-08-06 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4075 |
Konto usunięte
|
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,6...z-acerola.html
Wonder ja i makijaż ![]() ![]() ![]() O właśnie dziewczyny jak Wy definiujecie wlasny styl i jaką macie rutynę makijażową? |
![]() ![]() |
![]() |
#4076 |
Zakorzenienie
|
Migawki z telewizji przyprawiają mnie o ból zębów. Transparent mi mignął: szczecin za przyczyna Maryi Panny etc... Ludzie! Zaprzysieżenie nowego prezydenta, człowieka, który jeszcze kompletnie nic nie zrobil i niczym się nie wykazał - a histeria godna witania papieża! Papieża rozumiem - jeśli wielki autorytet, duchowy przywódca, niezależnie od wyznania...Tłumy, transparenty, wyznanie wiary i poparcia. Ale pan Duda...?! Za co, się pytam, za co...?! Bo częsc społeczeństwa uwaza, ze jest bardziej ICH, niż poprzednik...?! Histeria tłumu mnie zniesmacza i przeraza. Rozumiem, ze gdybym tam poszła i oswiadczya, ze ja na niego nie głosowałam i nie uważam go za nikogo wyjątkowego to by mnie wyzwali, opluli, nazwali zdrajczynią...? Mimo, ze nie ten rocznik - pod komucha tez bym podeszła, a mimo innego wyznania i obywatelstwa - za Żydówke i masona ( jednocześnie)...? Normalnie "Mury" Kaczmarskiego się kłaniają...Wyznaje zasadę: zyj i daj życ innym, wiec cos takiego mnie mocno rusza.
Dzis planowałam zakupy i siłownię. w połowie drogi, obciązona zakupami - stwierdziłam: a po cholerę mi te pióra, lepiej być grubą - i mokra jak mysz dowlokłam się do domu. po siłowni by mnie pewnie musieli reanimować. Miałam serum Cell Fusion i na mojej liscie ser z witamina C plasuje się nisko. Uzywałam ze skąpstwa, zużyłam z trudem. timeless bije je na głowe i ogonek. Własnie jutro skończę ![]() Makijaz na teraz to u mnie pielegnacja 70%, kredka do brwi, odrobina korektora pod oczy, odrobina tuszu na rzesy i pomadka-sztyft Collistara najczęściej. Róz. finito. bazy i nawet cc tony moly na chłodniejsze dni - teraz szybciutko wracam do domu, by się zmyc i z tego, co mam. Moda...Nie moja bajka. wiem, co pasuje do mojej urody i figury - i specjalistka to potwierdziła. znam moje kroje i kolory i style. mam tez rzeczy, które kocham dla ich wygody, nawet, jeśli moja figura gra z nimi średnio ( legginsy). wiem, jakie mniej więcej sa trendy sezonu i ma to znikomy wpływ na moja szafe i to, co nosze. jestem obok, dopasowuje mode do siebie, nie odwrotnie. nie jestem nieaktualna ani nowatorska, mam to w nosie ![]() Edytowane przez Kamlisa Czas edycji: 2015-08-06 o 15:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4077 |
Zadomowienie
|
Mój styl to styl nude, w sensie kolorystycznym (chyba tak to sie nazywa
![]() Rownież stawiam na zadbaną skórę, jednak nie dążę do tego, aby była jasna, z tego prostego powodu, ze mam śniadą karnację, ale taka mi pasuje i mi sie podoba. Moją bolączką są pewne niedoskonałości skóry wynikające z tego, że mam tłustą/mieszaną cerę, ale staram sie z tym walczyć jak moge.... Mój rytuał makijażowy to podkład matujący, na to puder sypki (aby nie świecić sie po 5 minutach....), trochę bronzera i tusz do rzęs. Od dawna nie używam juz cieni do powiek (kiedyś namiętnie, w pewnym momencie mi sie odwidziało kompletnie), nie używam tez szminek, tylko pomadka nawilżająca, bezbarwna. Stawiam na wyraziste brwi, tę kwestię załatwiłam makijażem permanentnym. Bardzo dużą wagę przywiązuję do demakijażu, moze sie walić, palić, ale demakijaż musi być ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4078 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A propos tych uroczystości, to rano gdzieś mi w uszy wpadło, czemu właściwie dzisiaj?!? W dzień powszedni, czwartek.. Że to święto powinno być, niezależne od opcji, więc łikend byłby bardziej stosowny.. Ach, nie powinnam pisać "łikend".. ![]() ![]() Edytowane przez 201608151053 Czas edycji: 2015-08-06 o 15:50 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4079 |
Zakorzenienie
|
Nawet internetu właczyc nie można, by nie być atakowanym przez nowego prezydenta
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4080 |
Zadomowienie
|
Wydaje mi się, ze te tłumy i transparenty to taka domena wyznawców PISu. oni sie zawsze w takich przypadkach mobilizują, wychodzą, itd. itp. Przy takich okazjach zawsze przypomina mi sie ta cała szopka z obrońcami krzyża, no same powiedzcie, kto normalny odstawia takie szopki ? Wyobrażacie sobie ludzi popierających PO lub SLD, ze wychodzą tak z transparentami i tak przezywają ?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:11.