|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
fridziu właśnie ja na tym chorowitku chce spróbować, bo już nie mam pomysłów co dla niego zrobić
|
|
#4082 |
|
Rozeznanie
|
co tu tak cicho?
|
|
#4083 |
|
Zakorzenienie
|
Kobitki, a moze wiece co to za paskudy takie małe latające muszki?
jak przesadzałam storczyki to specjalnie oglądałam, ale nic a nic nie siedziało na nich ani się w korze nie ruszało a te małpy dalej latają coś jak owocówki, ale ciut mniejsze i szczuplejsze być może siedzą w dracenie...tylko nie wiem jak się ich pozbyć...
|
|
|
|
#4084 |
|
Zakorzenienie
|
Powinien pomóc czosnek. U mnie też były takie muszki.
|
|
|
|
#4085 |
|
Raczkowanie
|
Dzieńdoberek
Dzisiaj stwierdziłam że popadłam przez was w nałóg, pierwsza czynność po otworzeniu patrzałem ...wizaż wątek storczykowy a na dodatek żeby tego było mało namowilam mojego lubego na misję Wrocław bo już mi się tak smutno na parapecie zrobilo.
|
#4086 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4087 |
|
Rozeznanie
|
witajcie, wstalam i ruszam do mich studentow, a potem sklepy
|
|
#4088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja od pół roku mam tak samo Kupiłam dzisiaj Topsin. Niestety Asahi nie dostanę w mojej mieścince Kolory podstawowe - białe, różowe i fioletowe. A same storczyki nie za duże, w mniejszych doniczkach. Ale ładne, zdrowe i co najważniejsze tanie Zaraz śmigam kupic mamie za ten złamany pęd. No i może sobie??? Reanimowane moczą się w Topsinie. Nie wiem czy nie zrobiłam za mocnego roztworu. Wyparzam w międzyczasie keramzyt. Do wody dodałam troszkę kwasku cytrynowego. No i jednemu storczykowi wycięłam całą dolną częśc. Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale ta dolna częśc nie miała już korzeni i była cała czarna. Wpadłam na pomysł, żeby posmarowac to miejsce ukorzeniaczem. Ale najpierw pomoczyłam w Topsinie. Ufff, ale się rozpisałam. |
|
|
|
|
#4089 |
|
Raczkowanie
|
forum uzaleznia prawie tak samo jak piekne storczyki
moje storczyki stoja w sypialni wiec najpierw witam sie z nimi i dokładnie ogladam, a dopiero potem biegne do drugiego pokoju do komputera by sprawdzić co nowego pojawiło sie na forum. Ostatnio widziałm gazetke Lyroe maja być storczyki po 18zl ale nie mam jak sie wybrac
|
|
|
|
#4090 |
|
Zadomowienie
|
Cześć!
Zauważyłam dziś, ze moje storczyki wypuszczają tez nowe liście. Ogromnie się cieszę ![]() A tutaj obiecane zdjęcia nowych, małych pączków ![]() ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez bravvurka Czas edycji: 2008-11-08 o 14:20 Powód: zmiana zdjęć |
|
|
|
#4091 |
|
Zakorzenienie
|
Witam po raz pierwszy w tym wątku
Póki co nie jestem jeszcze posiadaczką storczyka, ale zamierzam wkrótce kupić tego pięknego kwiatka Wszystkie storczyki, które do tej pory tu zobaczyłam są piękne bez wyjątku - gratuluję właścicielkom Dla zainteresowanych: od 6 listopada storczyki są w ofercie promocyjnej Leroy Merlin. Jednopędowe w cenie 18.9 zł i dwupędowe 29.9 zł A od 7 listopada w OBI cymbidium (orchidea) jednopędowa 80 cm 29.99 zł, dwupędowa 85 cm 49.99 zł
Edytowane przez cypressangel Czas edycji: 2008-11-08 o 15:53 |
|
|
|
#4092 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam dwa storczyki. Jeden sobie, drugi mamie
Mama sobie wybrała biały z delikatnymi piegami, a mi został cały biały. Zobaczyłybyście minę pana w ogrodniczym kiedy mu powiedziałam, że mam ponad 40 storczyków Troszkę mu szczęka opadła ![]() Przesadziłam 7 storczyków. Jeden z bezstożkowców zaczął wypuszczac przyrosty korzeni Cypressangel - naprawdę chcesz przeczytac ten wątek od pierwszej strony??? Proponuję inaczej Zadaj nam po prostu te pytania, które Cię nurtują a My z chęcią na nie odpowiemy
Edytowane przez frida110 Czas edycji: 2008-11-08 o 15:50 |
|
|
|
#4093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki
|
|
#4094 |
|
Zadomowienie
|
Mam ochotę na kolejny parapet w storczykach
Niech tylko się pojawią jakieś okazje w moim mieście ruszam na podbój.
|
#4095 |
|
Zakorzenienie
|
Bravvurko gratuluję przedłużeń pędów.
|
|
|
|
#4096 |
|
Rozeznanie
|
frida nie jesteś sama u mnie też nie było asahi
|
|
#4097 |
|
BAN stały
|
helllooooł !!!!! oooo widze ze dziś forum nagrzabe od ruchu ciał storczykomaniaczek hihihi
yyyy ja wczoraj miałam do castoramy sie wybrać po ziemkę dla skrzydłokwiataaaa i oczywiście pomimo tego ze storczyków tylko kilka bytło to i tajk se wybrałam coś.) ale sama se kupiś musiałam bo obiecałam misiowi ze teraz tylko te malunie bede kupować zeby zapełnić luki międzu dużymi... i misio powiedział ze on do zakupu kolejnego dużego storczysława ręki nie przyłoży no to ja sama przyłożyłąm i dowlekłam do domu tego hihihihi moze nie jest jakiś nadzwyczajny ale i tak jakoś mnie zauroczył a i jeszcze dziś jade do obi nie wiem po co(znaczy wiem ) ale tak się bronię przed tym i wmawiam ze pojade i jak nie będzie jakiegoś cuda takiego co padne przed nim na kolana to nie kupie rzadnego.....ale wiem ze skńczy sie inaczej.... nie będzie cudaka ale i tak pewnie jakiegoś przywlekę a wy trzymajcie kciukasy zeby było inaczej i zebym się nie złamała i rzadnego nie przyniosła bo to będzie już 6 storczyk w tym tygodniu!!!!!!!
|
|
|
|
#4098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4099 |
|
BAN stały
|
wieeem ![]() ![]()
|
|
|
|
#4100 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4101 |
|
BAN stały
|
już mam 15
i obawiam się ze to nie koniec
|
|
|
|
#4102 |
|
Zadomowienie
|
Ale macie piekne okazy, wymiękam
spojrzałam na moje, mój biały już przekwita ostatni kwiat ostał sie i lada chwila może spaść :/
|
#4103 |
|
Zakorzenienie
|
Glizdko ! 6 dni mnie nie ma i 6 nowych storczyków u Ciebie!
ale to super, cieszę się ogromnie razem z Tobą! cholera dlaczego jeszcze ten głupi laptop ze stanów nie przypłynął płynie i płynie już miesiąc a nawet powiem że chyba więcej...eh dlatego też nie mam w Kielcach jeszcze dostępu do świata (neta) hehe kurcze a miałam jechać w tym tyg do obi.. ale jakoś tak wyszło że nie było czasu chciałam sobie kupić keramzyt i pałeczki te szklane a tu Ty takie wiadomości! dostawa i takie kolory! jestem w szoku, piękny ten Twój różowy z ciemnym po bokach no boski! takiego jeszcze nie widziałam! miniaturka słodka ajjj ![]() a w tesko byłam w galerii w hmm środę chyba i było dużo storczyków, ładne były białe z mini plamkami różowymi, albo takie herbaciane ładne, ale ja narazie stopuje... ale w obi napewno coś wybiorę jak tam pojadę! ale dużo tu nowych twarzy witam dziewczyny!p.s. ja też przeczytałam cały ten wątek od 1 strony ... )))))
|
|
|
|
#4104 |
|
Zadomowienie
|
no i ja dzis bylam na zakupach , ale misiu kupil mi go calkiem przypadkiem
tj nie byl on w planie :P ale jak zobaczylam jakie sa cuda to sama nie wiedzialam ktorego brac bylo pelno zoltych bordowych i wszystkie z wielkimi kwiatami a oto moj 3 pedziska zolte kwiaty z delkatna prazka cudoo.... oj jaki moj misiu jest kochany ![]() ![]() ![]()
5.9. 2003 - poznanie ![]() 5.1.2004 - to chyba 20.9. 2008 - mieszkamy razem 12.1.2013 - zaręczyny 16.11.2013 - ![]() Edytowane przez zazdrosnica0 Czas edycji: 2008-11-08 o 20:13 |
|
|
|
#4105 |
|
Zakorzenienie
|
Ale będzie cudny jak te wszystkie pączki się rozwiną
|
|
|
|
#4106 |
|
Raczkowanie
|
O Kurcze! Storczykomanki wybaczcie ale nie jestem w stanie przeczytac tego wszystkiego(dziecko spogladajace spod pachy) ale mam nadzieje ze mimo to pomozecie Mi.ja skromnie mam tylko dwa storczyki ale napewno na tym nie poprzestane
i z jednym mam dylemat.jakis miesiac temu rozwinal sie dodatkowy lisc,mam nadzieje ze to dobrze i zaraz potem puscil ped z czterema paczkami,niestety stary pedl z kwiatami uschnal nie wiem czy to taka kolei rzeczy czy moze moj kwiatuszek umiera ?w sumie liscie sa duze i blyszczace wiec moze jednak nie?czy Wasze kwiatki sa w plastikowej przezroczystej doniczce czy moze dodatkowo w ceramicznej? ja jeden mam w plastikowej bo przeczytalam gdzies ze korzenie powinny miec duzo naturalnego swiatla a drugi storczyk mam w doniczce nie przepuszczajacej swiatla.mam wiecej pytan ale boje sie ze sie zbuntujecie i nie odpiszecie na zadne jutro wkleje fotki moich pupilow
|
|
|
|
#4107 |
|
Rozeznanie
|
jolanto
wszystko jest dobrze i gratuluję nowego pędu taka kolej rzeczy, niektóre pędy usychają, niektóre nie, fajnie że twój wypuścił listka![]() co do doniczek myślę że i tak i tak jest dobrze każdy storczyk siedzi w plastikowej doniczce przezroczystej u mnie, i mają się nieźle, za to mam kilka które mają dodatkowo ceramiczną osłonkę i te także mają się dobrze ( jeden np. wypuścił liść )
|
|
#4108 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam Storczykomaniaczki
![]() wierzę że mi pomożecie dlatego zjawiłam się w tym wątku. Ja co prawda nie mam takiego bzika jak Wy ale mam kilka storczyków i pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Otóż jeden storczyk mi przekwitł w miejsce ostatniego kwiatka wyrosły mi listki (takie same jak są w doniczce). Nie wiem co teraz mogę z nimi zrobić - uciąć same liście i zasadzić czy w połowie pęda uciąć i to zasadzić? A wogóle w czym ja to mam zasadzić?
|
|
|
|
#4109 |
|
Rozeznanie
|
precious_81 - nie ucinaaaaj!!!
![]() :ma d:to keiki ( z hawajskiego ) dzieckoczyli prościej mówiąc dziecko storczyka wypuszczający go storczyk jest albo w słabej kondycji, albo ot tak sobie go wypuszcza ![]() keiki musi mieć niby 2 liście i ok. 3 korzeni by móc być oddzielony i posadzony do przezroczystej doniczki na razie nie ruszaj, póki ten mały darmozjad nie będzie mieć korzonków nic nie rób, opiekuj się dobrze jego mamą, a będzie super i będziesz mieć kolejnego storczyka ![]() dziewczyny a przy okazji postanowiłam odsadzić keika nie wiem jak to zrobię nie mam przezroczystej doniczki więc na razie go wsadzę do jakiegoś szklanego pojemnika czy tam gdzie siedzą małe in vitro liście jego mamy są bardziej miękkie, robią się pomarszczone aż mi się płakać chce bardzo bym chciała ją uratować ![]() ![]() z trudem ale jakoś udało mi się małego uciąć trochę nożykiem, trochę nożyczkami i jakoś poszło siedzi w orchi z in vitro wzięłam jeszcze nakryłam je folią, żeby miały wyższą wilgotność, mamę dość głęboko wsadziłam, ma ładne zielone korzonki, jutro podleję ją wodą z nawozem, zobaczymy czy się za siebie weźmie czy jednak nie ![]() myślicie że w LM można dostać asahi?
Bartuś <3 [*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku Edytowane przez adela17 Czas edycji: 2008-11-08 o 21:43 |
|
|
|
#4110 |
|
Rozeznanie
|
wogóle to zaczyna mnie przytłaczać moja ilość storczyków
gdy miałam ich ok 6 - na parapecie ślicznie stały takie dostojne po prostu cuda, mogłam sobie z nimi pogadać, to teraz gdy ich mam 22 i trochę małych ręce mi opadają zajmuję się jednym, ale już muszę drugim, i tak po kolei zwiększa się lista "zmartwień" bo ten to ma ten stożek czarny, niby nie zgnity, ale nie wypuścił z niego listka choć może ma łodygę, a to ten co ma tego keiki, a to ten biały, a to ten z przyduszonym liściem, ten nie wypuszcza liścia, ten ma słabe korzenieprzysięgam uroczyście nie kupię już storczyka! na pewno ani jednego w tym roku! chyba że dostanę... frido ja nie wiem jak ty sobie z nimi radzisz bo ja się do nich tak przywiązałam, że jakby ktoś mi pozamieniał te bez kwiatków miejscami to oczywiście bym wiedziała który to który... taki mi smutno, że ja nie wiem jak mogę pomóc chorym, jakby to były żywe osoby chyba wariuję
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:58.

a na dodatek żeby tego było mało namowilam mojego lubego na misję Wrocław 
platynka

Proponuję inaczej
a wy trzymajcie kciukasy zeby było inaczej i zebym się nie złamała i rzadnego nie przyniosła bo to będzie już 6 storczyk w tym tygodniu!!!!!!! 

i zaraz potem puscil ped z czterema paczkami,niestety stary pedl z kwiatami uschnal nie wiem czy to taka kolei rzeczy czy moze moj kwiatuszek umiera ?w sumie liscie sa duze i blyszczace wiec moze jednak nie?czy Wasze kwiatki sa w plastikowej przezroczystej doniczce czy moze dodatkowo w ceramicznej? ja jeden mam w plastikowej bo przeczytalam gdzies ze korzenie powinny miec duzo naturalnego swiatla a drugi storczyk mam w doniczce nie przepuszczajacej swiatla.mam wiecej pytan ale boje sie ze sie zbuntujecie i nie odpiszecie na zadne