|
Notka |
|
W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4081 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]
Jak jeść , aby powstrzymać napady jedzenia? już nie daje rady - dzisiaj wymiotowałam 2 razy ( raz po obiedzie , drugi raz po napadzie
![]() podajcie przykładowy jadłospis i co najlepiej jeść? |
![]() ![]() |
![]() |
#4082 |
Zadomowienie
|
Nikol - Tobie pomoże tylko zniknięcie z tego tematu i zaprzestanie krążenia w kółko wokół jedzenia. Dziewczyny podają je od kilkudziesięciu stron. Cofnij się i zastosuj. Amen.
------------------------------------------------------------------------ Mam ostateczną odpowiedź na pytanie wszystkich osób z ED pt. "Czy jem wystarczająco dużo/mało, zdrowo/niezdrowo" ![]() Poniższa rozpiska prawidłowej diety pochodzi z książki "Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania" wydanej w 2011 roku. Autorem rozpiski jest dietetyk Helen Cordery i jest ona opracowana szczególnie dla osób z anoreksją, bulimią lub objadających się kompulsywnie, ale de facto każdy, kto nie ma przewlekłych chorób typu zanikająca tarczyca, może z tego korzystać ![]() Zdjęcia w załączniku, bo nie chce mi się przepisywać.
WAŻNE UWAGI
![]() PAMIĘTAJ - ZMIENIENIE SAMEJ DIETY NIE WYLECZY Z ZABURZEŃ ODŻYWIANIA ![]() ------------------------------------------------------------------------- Do dziewczyn którym obiecałam cały ten dział z książki - wkrótce wyślę, muszę go tylko doczytać żeby widzieć gdzie jest sens robić zdjęcia a czemu nie ma sensu zdjęć robić, bo poruszają treści stricte terapeutyczne, które Was nie zainteresują ![]() Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-01-22 o 22:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4083 |
Rozeznanie
|
Moje U :
Śniadanie : miseczka - ale taka salaterka pełna płatków kukurydzianych i owsianych zalanych mlekiem 2%, jabłko, kromka razowca z żółtym serem Szkoła : - drożdżówka z kruszonką - 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym ( wiem, że tu powinno być jakieś warzywko , ale akurat nie miałam w domu) - jabłko Obiad: pół woreczka brązowego ryżu, ok. 3/4 talerzyka kurczaka w warzywach deser : tradycyjnie kubek cappucino - mocnego , 2 herbatniki, wafel ryżowy z dżemem Podczas czytania książki : jabłko i marchewka Kolacja: kromka razowca z polędwicą, 100 g chudego twarogu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4084 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4085 |
Zadomowienie
|
Dla mnie nie ma sensu komentować niekończących się postów Nikol na temat jej jadłospisów, chyba że chce się podsycać jej chorobliwe zainteresowanie jedzeniem i tylko nim. Polecam przejrzeć staty.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4086 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4087 |
Rozeznanie
|
wiecie , nie rozumiem jednego ... niektóre z Was jedzą tyle samo co ja , a nawet mniej ,a komentujecie , że jest ok...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4088 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4089 |
Zadomowienie
|
Ja komentuję tylko tyle, że nie doszłaś do etapu gdzie siadasz i stwierdzasz: "O kurcze, ja dalej nic tylko myślę o tym co zjadłam, jak zjadłam i ile zjadłam - chyba nadal mam problem z jedzeniem, no bo jak zjem za dużo/za mało według mnie to stanie się coś strasznego".
I poza tym nie piszesz tu na żaden inny temat. |
![]() ![]() |
![]() |
#4090 |
Rozeznanie
|
nie chcę tu rzucać nicami ,ale na prawde wydaję mi się , że niektóre z Was jedzą mniej
![]() naprawdę uważacie , ze jest za malo? np. pozwolę sobie skopiować Cytat: Napisane przez Jorelia ![]() U: 1. Omlet z dwóch jaj i łyżki mąki pełnoziarnistej z pomidorem i ziołami, kawa z mlekiem. 2. Serek wiejski ze startym jabłkiem i cynamonem, kawa z mlekiem. 3. Filet z kurczaka usmażony na łyżce oliwy, kasza jęczmienna - 1/3 woreczka, brukselka. 4. Kubek gorzkiego kakao na mleku, trochę winogron. 5. Twaróg 100g z jogurtem naturalnym, rzodkiewką, szczypiorkiem, papryką, ziołami i łyżką pestek słonecznika. Tak szczerze to niektórzy by na tym chudli, ale skoro Ty trzymasz wagę to się nie czepiam no kurczę, w moim jadłospisie jest więcej jedzenia ... Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-02-02 o 18:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#4091 |
Zadomowienie
|
Cytat:
Czy każdy posiłek ma dopisek za mało/za dużo/wielkie/takie i owakie? Nie. Czy do każdego posiłku jest milion emotikonów? Nie. Zastanów się nad sobą.
#4092 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez Ervisha Czas edycji: 2012-02-02 o 18:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#4093 |
Zadomowienie
|
Przekonać Nikol żeby ustosunkowała się do jakiegokolwiek zdania skierowanego do niej a nie dotyczącego jej jadłospisów (pod kątem: "jedz więcej siana ale stosunkowo mniej owsa") to orka na ugorze
![]() Myślę, że Nikol nie chce się sama z siebie wyleczyć, tylko dla kogoś/czegoś (najpewniej - by przytyć kilka kilo, żeby rodzice czy ktoś taki zważył ją sobie i był zadowolony, przez co nie odesłał jej do szpitala) a jak powód się skończy ("No ważysz te 50kg co Ci kazałem/am ważyć, to nie idziesz do szpitala"), to znowu radośnie będzie się odchudzać. A póki co koncentruje się na tym samym, na czym koncentrowała się gdy tylko chudła i chudła, czyli na jedzeniu. Czyli nie zdrowieje. Stoi w miejscu a myśli, że idzie do przodu. I tak to niestety wygląda. Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-02-02 o 19:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#4094 |
Rozeznanie
|
Moje U pt.,, jadłam na co miałam ochotę ,a nie to co jest bardziej dietetyczne itd.
![]() I : pełna miseczka pł.owsianych z jog.owocowym, jabłko,cappucino II : szkoła : -kanapka z 2 kromek razowca z serkiem topionym i pomidorem -jabłko - 2 wafle ryżowe III : 3/4 woreczka brązowego ryżu i do tego szpinak deser : wafel ryżowy z dżemem, jabłko, 2 herbatniki IV : marchewka, jabłko, 3 herbatniki posmarowane miodem, jogurt nat - 150g, miętusek, wafel ryżowy ( chyba - bo nie pamiętam ) V : kromka razowca z serkiem kanapkowym, jabłko, marchewka, wafel ryżowy i jogurt owocowy teraz : kubek mleka ciepłego z cynamonem i miodem, znowu wafel Nie za mało? Dodać coś? no bo za dużo, na pewno nie... jadłam ,, na spontana" więc dlatego sporo tych jabłek i wafli , ale miałam ochotę po prostu , a zamierzam jeść to na co mam ochotę , więc nie myślcie, że jem bo jest to dietetyczne ![]() JESTEM SUPER LASKĄ , A JEDZENIE NIE BĘDZIE MNĄ RZĄDZIĆ... Edytowane przez nikol12 Czas edycji: 2012-02-03 o 18:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#4095 |
Zadomowienie
|
To jest najlepsze podsumowanie co ma Nikol do powiedzenia na wszystko inne, co nie jest związane z jedzeniem i podsumowuje sensowność odpowiadania
![]() Ode mnie tyle w tym temacie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4096 |
Rozeznanie
|
nie rozumiem Cię . temat tego wątku brzmi nasze codzienne jadłospisy, więc nie widzę potrzeby wylewanie tutaj moich problemow , które spowodowały chorobę itd. chcę tylko wiedzieć czy jem w miarę ok. w realnym świecie mam wiele osób z którymi gadam o innym sprawach...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4097 |
Zadomowienie
|
Jak kilka razy wspomniałaś - chcesz wyjść z anoreksji.
Stwierdziłaś, że wyjdziesz z niej "tyjąc". Nie da się wyjść z anoreksji "tylko tyjąc", więc Twoje pisanie tu swojego sposobu odżywiania się pod tym kątem jest tylko stratą Twojego czasu. Rozumiem też, że jak masz z kim rozmawiać na zewnątrz (i oby to był terapeuta) to oprócz tego chcesz się nauczyć jeść na nowo, żeby waga wzrastała. Ale nie sądzisz, że znowu wracasz do punktu, gdzie krążysz ciągle i ciągle wokół tematu jedzenia ? A przecież wyjście z choroby to zaprzestanie obsesyjnych myśli o tym co , ile i jak się zjadło. A Ty wklejasz tu niemalże każdego dnia wpis, co dzisiaj zjadłaś. Idź do dietetyka, ustali Ci dietę ogólną i jej się trzymaj. Tylko o to mi chodzi.Szczerzę życzę Ci zdrowia - po prostu jak widzę jakiś potencjał na wyleczenie, jakąkolwiek chęć i możliwość zabicia tej szansy poprzez takie właśnie zachowania lub - odwleczenie jej w czasie, to mnie dobija. Rób z tymi informacjami co zechcesz - ja się obiecuję odstosunkować od Twojej osoby, bo się faktycznie nią jakoś zbulwersowałam zanadto ![]() Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-02-03 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#4098 |
Zakorzenienie
|
Nicol powinna odciąć kabelek od netu i od działów w necie związanych z jedzeniem
#4099 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4100 |
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI
Hej, moje jadło (ciągle zmagam się z anoreksją.........)
Śniadanie: bułka grahamka z masłem, plastrem sera żółtego, pomidorem Obiad: pierś z kurczaka grillowana (ok 100g) z brązowym ryżem i buraczkami Przekąska: kiwi Kolacja: bułka grahamka z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem, sałatą masłową Kol2: serek wiejski 200 g z sałatą masłową + spód grahamki dajcie mi kopa z motywacją.......... nie mam już sił.... tyle lat to trwa.......... |
![]() ![]() |
![]() |
#4101 |
Raczkowanie
|
Dzisiejsze jadło (powinno być P..)
Śn.: bułka grahamka z masłem, plastrem sera żółtego Gouda, pomidorem, herbata z cytryną Ob.: jajko sadzone, pół woreczka ryżu naturalnego, buraczki Podw.: kiwi, jogurt naturalny z małą łyżeczką miodu Kol.: 3 kromki chleba razowego (2 większe i 1 mniejsza) z masłem, plastrem sera żółtego, pomidorem, herbata z cytryną i łyżeczką miodu Teraz: kolejna herbata z cytryną i łyżeczką miodu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4102 |
Rozeznanie
|
moj zalosne cos
-jablko -serek 0% 300g -jablko -3 mandarynki -1 jajko + 1 bialko + pieczarki -jablko wieczorem cos jeszcze wpadnie w stylu serek 0%, jablko, marchewka. brawa dla mnie |
![]() ![]() |
![]() |
#4103 |
Zakorzenienie
|
Moje U :
Ś: owsianka ( 3 łyżki z orzechami), dużym kiwi, połową paluszka czekoladowego O: miska warzywnego lecza, paluszek grisini po: dwie łyżki lodów, pomarańcza K: sałatka gyros |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4104 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4105 |
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez szakal165 Czas edycji: 2012-02-26 o 08:52 |
![]() ![]() |
![]() |
#4106 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4107 |
Zakorzenienie
|
u:
- 4 kromki tostowe z sałatką z łososia, z serem pleśniowym, serek czekoladowy -sałatka warzywna - 3 kromki tostowe z serkiem typu włoskiego (a' la twaróg), miseczka galaretki |
![]() ![]() |
![]() |
#4108 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4109 |
Zadomowienie
|
przestan to wklejać, to jest tragedia.
#4110 |
Zadomowienie
|
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:01.