Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy] - Strona 137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-01-22, 18:06   #4081
nikol12
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

Jak jeść , aby powstrzymać napady jedzenia? już nie daje rady - dzisiaj wymiotowałam 2 razy ( raz po obiedzie , drugi raz po napadzie).
podajcie przykładowy jadłospis i co najlepiej jeść?
nikol12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-22, 22:41   #4082
Ilta
Zadomowienie

Nikol - Tobie pomoże tylko zniknięcie z tego tematu i zaprzestanie krążenia w kółko wokół jedzenia. Dziewczyny podają je od kilkudziesięciu stron. Cofnij się i zastosuj. Amen.
------------------------------------------------------------------------

Mam ostateczną odpowiedź na pytanie wszystkich osób z ED pt. "Czy jem wystarczająco dużo/mało, zdrowo/niezdrowo"

Poniższa rozpiska prawidłowej diety pochodzi z książki "Terapia poznawczo-behawioralna zaburzeń odżywiania" wydanej w 2011 roku. Autorem rozpiski jest dietetyk Helen Cordery i jest ona opracowana szczególnie dla osób z anoreksją, bulimią lub objadających się kompulsywnie, ale de facto każdy, kto nie ma przewlekłych chorób typu zanikająca tarczyca, może z tego korzystać

Zdjęcia w załączniku, bo nie chce mi się przepisywać.

WAŻNE UWAGI

• trzeba jeść KONIECZNIE co 3-4 godziny !!! Jeśli będziesz się głodzić lub robić większe odstępy - rzucisz się na jedzenie w przypływie głodu wywołanym naturalnym spadkiem cukru (spada właśnie ok 3 godziny po ostatnim posiłku) co jest praktycznie równe wpadnięciu w błędne koło (duży głód -> rzucam się na jedzenie i jem za dużo -> wyrzuty sumienia -> przeczyszczanie się/głodówka -> głód -> rzucam się na jedzenie...), oraz wedle zasady że rano je się najwięcej. Mit że po 18:00 się już nie je wcale sprzedajcie ludziom pracującym na nocnej zmianie i czekajcie na ich rekcję
  • osoby z anoreksją powinny zwrócić szczególną uwagę żeby posiłki były bogate w wapno (macie niedobór i na tym cierpi kościec),
  • osoby z bulimią muszą uważać na jedzenie dużej ilości owoców, jeśli widzą że mimo diety nadal wymiotują, bo kwasy zawarte w owocach przeżerają szybko zęby. Bezpiecznie jest raz dziennie zamienić porcję owoców na sok (ale tylko raz dziennie, bo sok nie ma kwasów, za to ma więcej cukru),
  • osoby z kompulsywnym objadaniem się, mające znaczną nadwagę lub otyłe - jeśli dziennie jecie ok 3-4 tysiące kalorii NIE MOŻECIE zejść nagle do 1200, bo osoba ważąca ok. 100 kilo lub uprawiająca dużo sportu zawsze wydatkuje więcej energii. Musicie zejść najpierw o ten 1000 w dół i jak już poczujecie się na tym poziomie komfortowo - wtedy zejść jeszcze trochę niżej. Wasza waga spadnie już przy 2000kcal, które jest średnią statystyczną dziennego zapotrzebowania dla kobiet. Dopiero jak będziecie miały nadal nadwagę przy 2000kcal możecie pomyśleć o diecie 1200kcal.
  • osoby z anoreksją mają spowolnioną przemianę materii (bo nie mają paliwa, by działała szybciej), stąd pokarm dłużej zalega w brzuchu a tym samym macie wrażenie po 3 godzinach, że jesteście najedzone i nie macie ochoty na kolejny posiłek. Musicie go zjeść, nawet żeby to była gałka lodów. Organizm karmiony regularnie ruszy z przemianą materii i wkrótce ten przykry objaw zniknie
  • jeśli czujecie się głodni szybciej niż 3 godziny po ostatnim posiłku i boicie się, że to się skończy zjedzeniem lodówki wraz z zamrażarką - wypijcie ciepłą herbatę, napój, czystą zupę (np. barszczyk instant),
  • pijcie do 2l wody dziennie, zwłaszcza jeśli pijecie dużo kawy (która ją wypłukuje) a najlepiej zrezygnujcie z większej ilości kawy, niż filiżanka do śniadania.
Jak zawsze najbardziej jednak polecam indywidualne spotkanie z dietetykiem, niemniej jak ktoś nie ma na to szans to to będzie dla niego dobra dieta mimo wszystko

PAMIĘTAJ - ZMIENIENIE SAMEJ DIETY NIE WYLECZY Z ZABURZEŃ ODŻYWIANIA Zaburzenia te to zapalenie płuc. Jedzenie/niejedzenie to katar. Dieta to jedynie chusteczka, nie antybiotyk.

-------------------------------------------------------------------------

Do dziewczyn którym obiecałam cały ten dział z książki - wkrótce wyślę, muszę go tylko doczytać żeby widzieć gdzie jest sens robić zdjęcia a czemu nie ma sensu zdjęć robić, bo poruszają treści stricte terapeutyczne, które Was nie zainteresują
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SAM_6287.jpg (108,4 KB, 113 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SAM_6288.jpg (107,9 KB, 92 załadowań)

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-01-22 o 22:42
Ilta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 18:14   #4083
nikol12
Rozeznanie

Moje U :
Śniadanie : miseczka - ale taka salaterka pełna płatków kukurydzianych i owsianych zalanych mlekiem 2%, jabłko, kromka razowca z żółtym serem
Szkoła : - drożdżówka z kruszonką
- 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym ( wiem, że tu powinno być jakieś warzywko , ale akurat nie miałam w domu)
- jabłko
Obiad: pół woreczka brązowego ryżu, ok. 3/4 talerzyka kurczaka w warzywach deser : tradycyjnie kubek cappucino - mocnego , 2 herbatniki, wafel ryżowy z dżemem
Podczas czytania książki : jabłko i marchewka
Kolacja: kromka razowca z polędwicą, 100 g chudego twarogu

Stary 2012-02-02, 18:19   #4084
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nikol12 Pokaż wiadomość
Moje U :
Śniadanie : miseczka - ale taka salaterka pełna płatków kukurydzianych i owsianych zalanych mlekiem 2%, jabłko, kromka razowca z żółtym serem
Szkoła : - drożdżówka z kruszonką
- 2 kromki razowca z serkiem kanapkowym ( wiem, że tu powinno być jakieś warzywko , ale akurat nie miałam w domu)
- jabłko
Obiad: pół woreczka brązowego ryżu, ok. 3/4 talerzyka kurczaka w warzywach deser : tradycyjnie kubek cappucino - mocnego , 2 herbatniki, wafel ryżowy z dżemem
Podczas czytania książki : jabłko i marchewka
Kolacja: kromka razowca z polędwicą, 100 g chudego twarogu

Zdecydowanie za mało na śniadanie, za mało w szkole obiad też skromny i kolacja też słaba Dla mnie to R

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-02, 18:20   #4085
Ilta
Zadomowienie

Dla mnie nie ma sensu komentować niekończących się postów Nikol na temat jej jadłospisów, chyba że chce się podsycać jej chorobliwe zainteresowanie jedzeniem i tylko nim. Polecam przejrzeć staty.
Stary 2012-02-02, 18:24   #4086
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ilta Pokaż wiadomość
Dla mnie nie ma sensu komentować niekończących się postów Nikol na temat jej jadłospisów, chyba że chce się podsycać jej chorobliwe zainteresowanie jedzeniem i tylko nim. Polecam przejrzeć staty.
Wiesz masz rację. Nasze rady to i tak jak grochem o ścianę

Stary 2012-02-02, 18:32   #4087
nikol12
Rozeznanie

wiecie , nie rozumiem jednego ... niektóre z Was jedzą tyle samo co ja , a nawet mniej ,a komentujecie , że jest ok...
Stary 2012-02-02, 18:34   #4088
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
wiecie , nie rozumiem jednego ... niektóre z Was jedzą tyle samo co ja , a nawet mniej ,a komentujecie , że jest ok...
Kto niby je mniej? Ja albo Ita?

Stary 2012-02-02, 18:40   #4089
Ilta
Zadomowienie

Ja komentuję tylko tyle, że nie doszłaś do etapu gdzie siadasz i stwierdzasz: "O kurcze, ja dalej nic tylko myślę o tym co zjadłam, jak zjadłam i ile zjadłam - chyba nadal mam problem z jedzeniem, no bo jak zjem za dużo/za mało według mnie to stanie się coś strasznego".
I poza tym nie piszesz tu na żaden inny temat.
Stary 2012-02-02, 18:43   #4090
nikol12
Rozeznanie

nie chcę tu rzucać nicami ,ale na prawde wydaję mi się , że niektóre z Was jedzą mniej
naprawdę uważacie , ze jest za malo?
np. pozwolę sobie skopiować
Cytat:
Napisane przez Jorelia
U:

1. Omlet z dwóch jaj i łyżki mąki pełnoziarnistej z pomidorem i ziołami, kawa z mlekiem.
2. Serek wiejski ze startym jabłkiem i cynamonem, kawa z mlekiem.
3. Filet z kurczaka usmażony na łyżce oliwy, kasza jęczmienna - 1/3 woreczka, brukselka.
4. Kubek gorzkiego kakao na mleku, trochę winogron.
5. Twaróg 100g z jogurtem naturalnym, rzodkiewką, szczypiorkiem, papryką, ziołami i łyżką pestek słonecznika.

Tak szczerze to niektórzy by na tym chudli, ale skoro Ty trzymasz wagę to się nie czepiam

no kurczę, w moim jadłospisie jest więcej jedzenia ...

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-02-02 o 18:47
Stary 2012-02-02, 18:53   #4091
Winky
Zadomowienie

Cytat:
nie chcę tu rzucać nicami ,ale na prawde wydaję mi się , że niektóre z Was jedzą mniej
naprawdę uważacie , ze jest za malo?
np. pozwolę sobie skopiować
Cytat:
Napisane przez Jorelia
U:

1. Omlet z dwóch jaj i łyżki mąki pełnoziarnistej z pomidorem i ziołami, kawa z mlekiem.
2. Serek wiejski ze startym jabłkiem i cynamonem, kawa z mlekiem.
3. Filet z kurczaka usmażony na łyżce oliwy, kasza jęczmienna - 1/3 woreczka, brukselka.
4. Kubek gorzkiego kakao na mleku, trochę winogron.
5. Twaróg 100g z jogurtem naturalnym, rzodkiewką, szczypiorkiem, papryką, ziołami i łyżką pestek słonecznika.

Tak szczerze to niektórzy by na tym chudli, ale skoro Ty trzymasz wagę to się nie czepiam

no kurczę, w moim jadłospisie jest więcej jedzenia ...
Jejku, i co z tego, jeśli nawet jest mniej. czy Jorelia też tak emocjonalnie opisuje każdy posiłek? Nie.
Czy każdy posiłek ma dopisek za mało/za dużo/wielkie/takie i owakie? Nie.
Czy do każdego posiłku jest milion emotikonów? Nie.

Zastanów się nad sobą.
Oto jest życie: nic a jakże dosyć...
Winky jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-02-02, 18:53   #4092
Ervisha
Zakorzenienie

.

Edytowane przez Ervisha
Czas edycji: 2012-02-02 o 18:54
Stary 2012-02-02, 19:09   #4093
Ilta
Zadomowienie

Przekonać Nikol żeby ustosunkowała się do jakiegokolwiek zdania skierowanego do niej a nie dotyczącego jej jadłospisów (pod kątem: "jedz więcej siana ale stosunkowo mniej owsa") to orka na ugorze
Myślę, że Nikol nie chce się sama z siebie wyleczyć, tylko dla kogoś/czegoś (najpewniej - by przytyć kilka kilo, żeby rodzice czy ktoś taki zważył ją sobie i był zadowolony, przez co nie odesłał jej do szpitala) a jak powód się skończy ("No ważysz te 50kg co Ci kazałem/am ważyć, to nie idziesz do szpitala"), to znowu radośnie będzie się odchudzać.
A póki co koncentruje się na tym samym, na czym koncentrowała się gdy tylko chudła i chudła, czyli na jedzeniu. Czyli nie zdrowieje. Stoi w miejscu a myśli, że idzie do przodu.
I tak to niestety wygląda.

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-02-02 o 19:13
Stary 2012-02-03, 18:19   #4094
nikol12
Rozeznanie

Moje U pt.,, jadłam na co miałam ochotę ,a nie to co jest bardziej dietetyczne itd. " :
I : pełna miseczka pł.owsianych z jog.owocowym, jabłko,cappucino
II : szkoła : -kanapka z 2 kromek razowca z serkiem topionym i pomidorem
-jabłko
- 2 wafle ryżowe
III : 3/4 woreczka brązowego ryżu i do tego szpinak deser : wafel ryżowy z dżemem, jabłko, 2 herbatniki
IV : marchewka, jabłko, 3 herbatniki posmarowane miodem, jogurt nat - 150g, miętusek, wafel ryżowy ( chyba - bo nie pamiętam )
V : kromka razowca z serkiem kanapkowym, jabłko, marchewka, wafel ryżowy i jogurt owocowy
teraz : kubek mleka ciepłego z cynamonem i miodem, znowu wafel
Nie za mało? Dodać coś? no bo za dużo, na pewno nie...
jadłam ,, na spontana" więc dlatego sporo tych jabłek i wafli , ale miałam ochotę po prostu , a zamierzam jeść to na co mam ochotę , więc nie myślcie, że jem bo jest to dietetyczne

JESTEM SUPER LASKĄ , A JEDZENIE NIE BĘDZIE MNĄ RZĄDZIĆ...

Edytowane przez nikol12
Czas edycji: 2012-02-03 o 18:42
Stary 2012-02-03, 19:32   #4095
Ilta
Zadomowienie

To jest najlepsze podsumowanie co ma Nikol do powiedzenia na wszystko inne, co nie jest związane z jedzeniem i podsumowuje sensowność odpowiadania
Ode mnie tyle w tym temacie.
Stary 2012-02-03, 19:43   #4096
nikol12
Rozeznanie

nie rozumiem Cię . temat tego wątku brzmi nasze codzienne jadłospisy, więc nie widzę potrzeby wylewanie tutaj moich problemow , które spowodowały chorobę itd. chcę tylko wiedzieć czy jem w miarę ok. w realnym świecie mam wiele osób z którymi gadam o innym sprawach...
Stary 2012-02-03, 21:07   #4097
Ilta
Zadomowienie

Jak kilka razy wspomniałaś - chcesz wyjść z anoreksji.
Stwierdziłaś, że wyjdziesz z niej "tyjąc".
Nie da się wyjść z anoreksji "tylko tyjąc", więc Twoje pisanie tu swojego sposobu odżywiania się pod tym kątem jest tylko stratą Twojego czasu.
Rozumiem też, że jak masz z kim rozmawiać na zewnątrz (i oby to był terapeuta) to oprócz tego chcesz się nauczyć jeść na nowo, żeby waga wzrastała. Ale nie sądzisz, że znowu wracasz do punktu, gdzie krążysz ciągle i ciągle wokół tematu jedzenia ? A przecież wyjście z choroby to zaprzestanie obsesyjnych myśli o tym co , ile i jak się zjadło. A Ty wklejasz tu niemalże każdego dnia wpis, co dzisiaj zjadłaś. Idź do dietetyka, ustali Ci dietę ogólną i jej się trzymaj.
Tylko o to mi chodzi.Szczerzę życzę Ci zdrowia - po prostu jak widzę jakiś potencjał na wyleczenie, jakąkolwiek chęć i możliwość zabicia tej szansy poprzez takie właśnie zachowania lub - odwleczenie jej w czasie, to mnie dobija. Rób z tymi informacjami co zechcesz - ja się obiecuję odstosunkować od Twojej osoby, bo się faktycznie nią jakoś zbulwersowałam zanadto Pozdrawiam.

Edytowane przez Ilta
Czas edycji: 2012-02-03 o 21:48
Stary 2012-02-04, 09:03   #4098
Ervisha
Zakorzenienie

Nicol powinna odciąć kabelek od netu i od działów w necie związanych z jedzeniem

Stary 2012-02-04, 09:06   #4099
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Nicol powinna odciąć kabelek od netu i od działów w necie związanych z jedzeniem
? Po co takie komentarze?
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-14, 20:13   #4100
N_tt
Raczkowanie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy XVI

Hej, moje jadło (ciągle zmagam się z anoreksją.........)
Śniadanie:
bułka grahamka z masłem, plastrem sera żółtego, pomidorem
Obiad:
pierś z kurczaka grillowana (ok 100g) z brązowym ryżem i buraczkami
Przekąska:
kiwi
Kolacja:
bułka grahamka z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem, sałatą masłową
Kol2:
serek wiejski 200 g z sałatą masłową + spód grahamki

dajcie mi kopa z motywacją..........
nie mam już sił.... tyle lat to trwa..........
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-22, 20:13   #4101
N_tt
Raczkowanie

Dzisiejsze jadło (powinno być P..)

Śn.: bułka grahamka z masłem, plastrem sera żółtego Gouda, pomidorem, herbata z cytryną
Ob.: jajko sadzone, pół woreczka ryżu naturalnego, buraczki
Podw.: kiwi, jogurt naturalny z małą łyżeczką miodu
Kol.: 3 kromki chleba razowego (2 większe i 1 mniejsza) z masłem, plastrem sera żółtego, pomidorem, herbata z cytryną i łyżeczką miodu
Teraz: kolejna herbata z cytryną i łyżeczką miodu.

N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 16:14   #4102
wizjaa
Rozeznanie

moj zalosne cos

-jablko
-serek 0% 300g
-jablko
-3 mandarynki
-1 jajko + 1 bialko + pieczarki
-jablko

wieczorem cos jeszcze wpadnie w stylu serek 0%, jablko, marchewka.

brawa dla mnie
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 17:01   #4103
misia332
Zakorzenienie

Moje U :

Ś: owsianka ( 3 łyżki z orzechami), dużym kiwi, połową paluszka czekoladowego

O: miska warzywnego lecza, paluszek grisini

po: dwie łyżki lodów, pomarańcza

K: sałatka gyros
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-02-25, 17:18   #4104
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Moje U :

Ś: owsianka ( 3 łyżki z orzechami), dużym kiwi, połową paluszka czekoladowego

O: miska warzywnego lecza, paluszek grisini

po: dwie łyżki lodów, pomarańcza

K: sałatka gyros
Aha. To głodówka, tak? Normalnie tyle jedzenia, że szok.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 19:05   #4105
szakal165
Zakorzenienie

.

Edytowane przez szakal165
Czas edycji: 2012-02-26 o 08:52
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-26, 08:31   #4106
Natexxa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wizjaa Pokaż wiadomość
moj zalosne cos

-jablko
-serek 0% 300g
-jablko
-3 mandarynki
-1 jajko + 1 bialko + pieczarki
-jablko

wieczorem cos jeszcze wpadnie w stylu serek 0%, jablko, marchewka.

brawa dla mnie
Co chcesz osiągnąć takim jadłospisem? Chcesz w ogóle wyjść z choroby?

* bloguję *
*fotografuję*

zaczynam przygodę z francuskim
usiłuję znaleźć czas na rosyjski
szlifuję,wielbię angielski 

2013-10 books
Natexxa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-26, 08:52   #4107
szakal165
Zakorzenienie

u:

- 4 kromki tostowe z sałatką z łososia, z serem pleśniowym, serek czekoladowy
-sałatka warzywna
- 3 kromki tostowe z serkiem typu włoskiego (a' la twaróg), miseczka galaretki
Stary 2012-02-26, 09:14   #4108
szakal165
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
WTF?
no co, chyba nie jest aż zbyt kalorycznie?
Stary 2012-02-26, 09:53   #4109
riddle92
Zadomowienie

GG do riddle92

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
u:

- 4 kromki tostowe z sałatką z łososia, z serem pleśniowym, serek czekoladowy
-sałatka warzywna
- 3 kromki tostowe z serkiem typu włoskiego (a' la twaróg), miseczka galaretki
przestan to wklejać, to jest tragedia.
riddle92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-26, 10:06   #4110
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
no co, chyba nie jest aż zbyt kalorycznie?
no nie wiem, nie wiem.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości