|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4081 | |
Crazy turtle lady
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() Mysle, ze duzo zalezy od szczescia, i tego, czy dana instytuacja ma akse na pracownika kolejnego.
![]() |
#4082 |
Wtajemniczenie
|
Kurcze, zazdroszczę tej osobie
![]() Wiadomo, ze idąc na staż nie ma za bardzo co liczyć na zatrudnienie, bo właśnie kto tylko może korzysta z darmowego pracownika. Ale fajnie jeśli znajduje się miejsce ![]() Tak czy owak staż sam w sobie (choćby paromiesięczny) lepszy niż bezrobocie ![]()
#4083 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() Moja kolezanka ma staz w Osrodku opieki spolecznej i przedluzyl jej o 3 miesiace, mowiac, ze na wiecej nie ma pieniedzy. Lepszy rydz niz nic, teaz sie ciesze ze mam staz ...zawsze grosz wpadnie ![]()
![]() |
#4084 |
Wtajemniczenie
|
Dokładnie, zawsze jakaś kasa, jest co wpisać do cv, wiec pracodawca inaczej patrzy i przede wszystkim nie ogarnia człowieka lenistwo
![]() ![]() Sama powolutku zaczynam się rozgladać, zobaczymy ![]()
#4085 |
Raczkowanie
|
A jak się wychodzi z pracy to trzeba coś podpisywać,bo ja dziś byłam 1 dzień i nic. Ogólnie wrażenia z pierwszego dnia-można powiedzieć,że ok,ludzie fajni,tylko mam strasznie mało pracy i na razie jestem taka trochę nie obeznana w tym wszystkim,ale wszystko z czasem przyjdzie.
Jeśli chcę zrezygnować z powodu studiów dziennych to płacę za badania lekarskie lub w ogóle,tak??? tak mieli u mnie w UP |
![]() ![]() |
![]() |
#4086 |
Crazy turtle lady
|
PomylonaKsiezniczka Jak juz bedziesz miala staz na oku, to przy okazji (tzn. niewiem jaka praca Cie interesuje,wiec pisze teoretycznie) poprzypominaj sobie jak sie pisze rozne podania,pisma itp.
Moim zadaniem(pracownik biurowy ![]() I 0 innych szczegółów. A ze jestem p adminsitracji o akurat wiedzialam,...ale moja konkurencja wlasnie przez to odpadla, ze np. date napisała w złym miejscu. Komendant, ktory sprawdzal poprawnosc pism skwitował to stwierdzeniem "Teraz trzeba miec wyzsze wykształcenie,zeby umiec napisac dobrze podanie". ![]()
#4087 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To sie chyba szkaltowanie nazywa ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4088 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam nadzieję, że i u mnie z napisaniem by nie było problemu, teoretycznie po moim kierunku to byłby wstyd nie napisać czegoś takiego ![]() ![]()
![]() Edytowane przez PomylonaKsiezniczka Czas edycji: 2009-07-01 o 19:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4089 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!
Nie wiem czy któraś z Was już to pisała, wątek przeglądnęłam pobieżnie, bo już tyle napisałyście, że nie sposób wszystko przeczytać ![]() generalnie chodzi mi o to co to jest staż finansowany z Urzędu Pracy ? Ile wynosi taki płatny staż? czy to zależą zarobki od firmy, czy też jest ogólnie narzucona jakaś kwota? Czy ja muszę być gdzieś w UP zarejestrowana czy coś takiego? Wysłałam CV do firmy, jestem studentką, właśnie skończyłam 3 rok i w odpowiedzi dostałam, że na dzień dzisiejszy mogą mi zaproponować właśnie staż finansowany z Urzędu Pracy, kompletnie nie wiem o co chodzi, na czym to polega? Tzn. wiem, że to na zasadzie praktyki, ale warto coś takiego robić? Czy nie ma sensu, bo np. pieniądze marne, a w innej firmie i tak mnie nauczą i zarobię normalną pensję? Poradźcie coś ![]() z góry wielkie dzięki ![]() pozdrawiam! ![]()
#4090 |
Konto usunięte
|
Na zasadzie praktyki to raczej nie jest, bo za praktyke nic nie placa, jest darmowa, a za staz masz na reke 690zl miesiecznie. Zeby dostac staz musisz byc zarejestrowana w UP, bo to nie firma, lecz wlasnie UP placi Ci za prace
|
![]() ![]() |
![]() |
#4091 |
Zakorzenienie
|
IR1988 czyli zrozumiałam, że najpierw muszę się iść zarejestrować ( jak to wygląda?? co się wypełnia, tak mniej więcej, bo nie mam pojęcia) i potem zgłaszam się do tego pracodawcy i mówię, że jestem już zarejestrowana? Jaką ilość godzin muszę mieć na te 690zł? Z góry dzięki
![]()
#4092 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
WYKAZ DOKUMENTÓW POTRZEBNYCH DO REJESTRACJI
![]() Edytowane przez d45d073d235b2c61bfba836ad9283865b35be1e1_67da090142ca2 Czas edycji: 2009-07-02 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4093 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Zasiłek Ci sie zaden nie należy. Cytat:
Cytat:
![]() no pieniądze ze stażu marne ale co znaczy że w innej firmie i tak Cię nauczą? znaczy masz jakąś propozycję pracy gdzieś? bo fakt w firmie Cie nauczą ale przeważnie szukają kogoś z jakimś doświadczeniem więc to nie takie proste znaleźć |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4094 |
Zakorzenienie
|
Powysyłałam cv, odezwał się nagle prezes z mojej byłej firmy czy nie chciałabym na wakacje pracować? no i żebym przyszła w poniedz. pogadać o zarobkach. Zaraz potem odezwali się z firmy, do której wysyłałam cv i zaprosili na rozmowe kwalifikacyjna, a jeszcze teraz dostałam odpowiedź z kolejnej firmy, że mogą zaproponować mi jedynie płatny staż. Wszystko oczywiście jest z 1 branży i chciałam się zorientować, żeby wiedzieć gdzie jakie zarobki, na stażu wyżej przeczytałam już w odpowiedzi, że około 690zł, więc mam już jakieś rozeznanie. Nie jestem zarejestrowana w UP, ale teraz się zastanawiam czy w ogóle jest sens. Skończyłam studia licencjackie. Od października zaczynam 2letnie mgr. Za kilka dni odbieram dyplom, co wiąże się z oddaniem legitymacji, więc chwilowo nie będę mieć statusu studenta. Tak to mniej więcej wygląda.
Dzięki Dziewczyny za pomoc, już się orientuję co i jak z tym całym stażem. Pozdrawiam ![]()
#4095 |
Zadomowienie
|
[1=d45d073d235b2c61bfba836 ad9283865b35be1e1_67da090 142ca2;13060131]Na zasadzie praktyki to raczej nie jest, bo za praktyke nic nie placa, jest darmowa, a za staz masz na reke 690zl miesiecznie. Zeby dostac staz musisz byc zarejestrowana w UP, bo to nie firma, lecz wlasnie UP placi Ci za prace[/QUOTE]
690 na rękę? ja miałam 670 .. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4096 |
Zakorzenienie
|
Od 1 czerwca wynosi 791 czyli to wychodzi wlasnie 690 na reke..
![]() |
#4097 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4098 |
Zakorzenienie
|
A tak w ogole wg mnie obnizaja staz od przyszlego roku czyli od 1.01.2010
![]() Ma wynosic 120 % zasilku dla bezrobotnych czyli 690 zl.. i to pewnie nie jest na reke czyli bedzie wynosic okolo 500 czyli prawie 200 zl mniej-fajnie nie? Chyba ze te 690 to stawka na reke to bedzie wynosilo tyle co obecnie..ale watpie. Dobrze ze w przyszlym roku mam tylko 2 m-ce ![]()
![]() |
#4099 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
Zle dzialaja na mnie te niusy, w ktorych sie dowiaduje ,ze moge miec mniej kasy ![]() ![]()
![]() |
#4100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie dalam linka bo i tak byscie musialy szukac..nie przeskakuje bezposrednio w ta informacje.
![]() ![]() |
![]() |
#4101 | |
Crazy turtle lady
|
Cytat:
![]() Jak dobrze ze ja tylko miesiac bede po nowym roku ![]()
![]() |
#4102 |
Raczkowanie
|
Jak to było w Waszym przypadku?Jak już się dostałyście na staż przy odbiorze dokumentów 1 dnia pracy dostałam stos papierów i jedna kartka była tak,że coś tam odcięli i mi powiedział facet tam,że teraz musi tam pracodawca coś odciąć i dostarczyć coś do nich. No i dzisiaj tam byłam i mi powiedział facet już w innym pokoju,że oni tam nic nie odcinają no i wróciłam do pracy i powiedzieli,że skoro nie odcięli to nie. No i nie wiem teraz,boję się,żeby nie było z tego jakiejś lipy.
Mam nadzieję,że w miarę zrozumiale to napisałam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4103 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4104 |
Zakorzenienie
|
No ja chyba będę musiała z rejestracją poczekać aż do września do wydania dyplomu. bo wątpię czy wsytarczy im ostatnia strona z indeksu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4106 |
Raczkowanie
|
Kurcze dziewczyny, jutro idę się rejestrować. Czytam i czytam na ten temat i już zgłupiałam... Zastanawiam się czy po rejestracji powinnam wypełnić coś jeszcze, że interesuje mnie też staż tzn. wniosek o staż czy coś takiego??
I jeśli np. znajdę sama kogoś, kto mnie na ten staż przyjmie to coś muszę jeszcze zrobić w UP? napisać jakieś podanko czy coś, powiadomić ich? Czy wystarczy, że ta osoba/ firma/ instytucja wyśle wniosek imienny na mnie? |
![]() ![]() |
![]() |
#4107 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/w...oku_78594.html Ale co nie zmieia faktu ze i tak nie wiem ile bedzie wynosil staz od nowego roku ![]() Moze mi ktos na logike wyjasnic? ![]() Mam cos jeszcze -> http://ksiegowosc.infor.pl/niezbedni...obotnych-.html 120 %(tyle ile ma wynosic staz) wynosic bedzie -> 860,40 zł czyli w sumie moze na reke wynosic tyle co teraz tak?
![]() ![]() |
![]() |
#4108 |
Raczkowanie
|
jak sie zarejestrujesz możesz wziąc dla pracodawcy który Cię na staż weźmie wniosek, on go musi wypełnic i dostarczyć do UP, ty potem już tylko czekasz na odpowiedź czy dostaniesz ten staż czy nie - mają na to 30 dni. Wystarczy imienny wniosek
![]() dopisek: nie chciałam pisac posta pod postem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez cetrizini Czas edycji: 2009-07-03 o 07:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4109 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny,
a jeśli po stażu zaproponują mi pracę a ja odmówię to poniosę jakieś konsekwencje w UP? |
![]() ![]() |
![]() |
#4110 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.