|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4111 | ||||
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
Skoro masz możliwość podjęcia w tej samej branży pracy to po co Ci ten staż??? wiadomo że na stażu zarobisz mniej a i pewnie mniej się nauczysz, bo w pracy to jednak w pracy- większa odpowiedzialność za swoje błędy itd Cytat:
Cytat:
![]() ja nigdzie ziczym nie chodziłam więc nie wiem o co kaman Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4112 |
Raczkowanie
|
Eee trudno,to dobrze,że z niczym nie chodziłaś,uspokoiłaś mnie i mi to wystarczy
![]() jak by co to ja jestem nie winna ![]() hehe |
![]() ![]() |
![]() |
#4113 |
Raczkowanie
|
a mnie interesuje taka sprawa czy stażyści maja wolne za 15 sierpnia u mnie w pracy maja wolne za ten dzien do wyboru 14 lub 17 a mnie nic nie powiedzieli
|
![]() ![]() |
![]() |
#4114 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Poszłam do informacji, dali mi papiery do wypełnienia ![]() ![]() Aha i później ta pani wysłała mnie do rejestracji, tam była super miła pani, która mnie zarejestrowała i później znów musiałam wrócić do pośrednika, który mi podał dokładne namiary. To tyle w skrócie, a czekanie/ wypełnianie itd. zajęło mi ok. 1,5 h ![]() I w ogóle mam teraz pytanie: czy mogę odmówić UP odbycia tego stażu? Czy to pociąga za sobą od razu wyrejestrowanie? Wkurzyłam się trochę, bo zawracałam głowę paru osobom, by załatwić sobie sama w miarę odpowiadający mi staż, a tu takie coś i po prostu głupio ![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Nataliakazia Czas edycji: 2009-07-03 o 21:50 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4115 |
BAN stały
|
Nataliaikazia, niech pracodawca wypisze szybko wniosek i złóż go do UP, jak bedzie u nich to nic Ci już nie wcisną..
Skąd informacja, ze obowiązuje ta sama stawka? od czerwca jest podwyżka i obejmuje także tych, co zaczęli staż wcześniej... Myślę, że styczniowa to samo... Edytowane przez kukimonster Czas edycji: 2009-07-03 o 23:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4116 |
Raczkowanie
|
dziewczeta mam małe pytanko. nie mam za bardzo czasu zeby czytac cały watek chociaz do pewnego momentu sledziłam go to na ten temat chyba nic nie było. chciałabym zrezygnowac ze stazu...znaczy musze a nie chce...musze sie z tamtad wykrecic. jak to moge zrobic? zeby oczywiscie nie zwracac kasy;/
|
![]() ![]() |
![]() |
#4117 |
Raczkowanie
|
było mnóstwo na ten temat nie zwraca się żadnej kasy tylko za badania ok 50 góra 80zl i tyle i wykreślają z pup na 3 miesiące.A ktoś zna odp na moje pytanie? z tym wolnym za 15 sierpnia?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4118 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wydaje mi się,że to zależy z jakiego powodu chcesz zrezygnować. Wiem,że w przypadku studiów dziennych zwracasz kasę za badania w najgorszym przypadku,bo np. u mnie w UP osoby nie musiały zwracać. Musisz iść do swojego UP i się dopytać. A jeśli chodzi o mój staż,to byłam tam 3 dni i na razie czuję się trochę mało swobodnie,ale mam nadzieję,że to z czasem minie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4119 |
Raczkowanie
|
mija i to bardzo szybko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4120 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4121 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4122 |
Raczkowanie
|
Jeżeli jest to dzień wolny taki jak 3 maj to nie przychodzisz tego dnia do pracy. W liście obecności zostawiasz wtedy puste pole. Jako stażysta nie musisz się tłumaczyć w miejscu pracy tylko urzędowi pracy, więc de facto powinnaś przyjąć dni wolne jakie obowiązywałyby w urzędzie, a nie w miejscu odbywania przez Ciebie stażu. Informujesz tylko przełożonego, że w to święto państwowoe Ciebie nie ma i tyle. Chyba, że chciałabyś coś zakombinować z tym 14 albo 17 to już musiałabyś się dogadać i pewnie wykorzystać jakieś dni wolne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4123 |
Zakorzenienie
|
Mam małe pytanko. Jestem na stażu, nigdy nie byłam zatrudniona na umowie o pracę, czy w związku z tym muszę się teraz do 10ego zapisać do OFE czy nie koniecznie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez jestem tylko na stazu i musze wybrac fundusz-juz wybralam.
![]() ![]() |
![]() |
#4125 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4126 |
Zakorzenienie
|
za 15 sierpnia stażyści mają wolne tak samo jak pracownicy danej instytucji. U mnie jest to odgórnie ustalone, że wolny jest 17.08 i nie ma żadnego wyboru, wszyscy mają wtedy wolne. Dopytaj w kadrach u siebie, ale w tym przypadku stażyści mają tak jak inni pracownicy. Bo przecież nie przyjde do pracy jak wszyscy mają wolne. W listopadzie było u mnie tak samo. Wolny dzień, który ustaliła instytucja w zamian za jakiś tam był na liście wykreślony jak weekend a na liście do UP była informacja, że w tej instytucji dzień ten był wolny za dzień taki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4127 |
Wtajemniczenie
|
u nas tez za 15 sierpnia mamy dzień wolny, jak każdy pracownik. Właśnie mineły mi 2 miesiące stażu i kurcze strasznie polubiłam tych ludzi, atmosfere i pracę. Stażuje w urzędzie i już napisałam kilka pism do ludzi, niby to nic wielkiego ale ja jestem dumna, nie kożystałam z żadnego wzoru, tylko powiedziano mi co ma byc w tych pismach i do kogo zaadresować, napisałam, sparwdzili i było prawie dobrze. Kurczę bardzo chciałabym tam zostać na etacie, ale to nie takie łatwe.
#4128 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4129 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4130 |
Zakorzenienie
|
Z tego co mówiła mi moja siostra można trzy razy odmówić stażu. Przecież nikt mnie nie może zmusić do pracy tam gdzie nie chcę.
Ja od jutra będę chodziła i szukała najpierw na własną rękę a potem przez UP najwyżej. i dopiero jak znajdę to chciałabym się zarejestrować, żeby mi nie wcisneli tam gdzie nie chcę. |
![]() ![]() |
![]() |
#4131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4132 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4133 |
Raczkowanie
|
Mam taki dylemat.
Jestem na stażu z urzędu pracy, ale przy okazji znalazłam fajną pracę dorywczą, pisanie tekstów, artykułów itd. Problemem jest to, że podpisuję tam "umowę o wydanie utworu literackiego". Pomimo że zarobię naprawdę niewiele, to gdzieś czytałam, że jeśli ma się jakikolwiek zarobek, to jest to uznawane za przerwanie stażu = trzeba oddać cała wypłatę ze stażu. Wszystko fajnie, ale może urząd wcale się o tym nie dowie? W jaki sposób mógłby się dowiedzieć o tej umowie? Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo nie wiem czy podpisywać tę umowę czy nie, staż kończy mi się dopiero w listopadzie i nie wchodzi w grę podpisanie umowy o wydanie tekstu dopiero wtedy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4134 |
Raczkowanie
|
Sprawdź dokładnie gdzie to przeczytałaś, bo każdy UP może mieć inaczej.
Ja na przykład byłam zarejestrowana w UP i dorabiałam sobie na umowe o dzieło, miała być na inną osobę, ale jak zrezygnowałam z tej formy dorobku to umowe spisano na mnie. No i myśle sobie klops skarbówka się dogada z UP i w najlepszym wypadku mnie wyrejestrują. A tu niespodzianka ![]() UP poprosił mnie tylko o wypełnienie oświdczenia, że nigdzie nie pracuję z pouczeniem, że jeżeli oświadczę nieprawdę to odpowiadam z takiego i takiego artykułu kodeksu itd. Także nie ma się czym przejmować, bo oni tak naprawde każą Ci wypełnić taki świstek i schowają go na dno szafy i niczego nie będzie trzeba oddawać. Przecież wiadomo, że za stypendium stażysty wyżyć się nie da, więc oni wiedzą że trzeba coś sobie dorobić, bo pewnie i sami dorabiali ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4135 | |
perfumove love
|
Cytat:
Jeśli kiedykolwiek wyjdzie na jaw, że pobierałaś stypendium bezprawnie - zwracasz stażowe. A kłamstwo ma krótkie nogi, czasem różne akcje wychodzą po latach. Nie warto. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4136 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Dziewczyny za info.
To poszukam coś na własną rekę i mam nadzieję, że się uda. |
![]() ![]() |
![]() |
#4137 |
Rozeznanie
|
Mam pytanie: zarejestrowałam się jakiś czas temu w UP. Niedługo mam spotkanie z doradcą. Chciałabym pójść na staż, ale nie mówiłam o tym przy rejestracji. Nie wiem właśnie, czy powinnam była to wtedy powiedzieć, czy nie? Nic już nie wiem
![]() I jeszcze, jak można sobie samemu załatwić staż? UP może przecież nie mieć żadnych ciekawych ofert, więc chciałam coś sama zrobić, ale nie wiem jak. Mam zadzwonić do jakiejś firmy i zapytać, czy przyjęliby stażystkę? Albo może przejść się osobiście? Doradźcie proszę, jak Wy sobie radziłyście, bo ja mam pustkę w głowie, w dodatku strasznie się denerwuję brakiem pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4138 |
Przyczajenie
|
Hejka mam pytanie do was moj szef zatrudnil 2 starzystow mnie i 2 stazyste i teraz nam powiedzial ze napisze list od up ze chce zwolnic jednego stazyste moze tak zrobic moj klega sie boi z on zostanie zwolniony ze stazu dyscyplinarnie 2 razy nei przyszedl do pracy chcial to odpracowac ale mamay takiego szefa ze o wszystko sie czepia ostanio sie cuzelpil z e bylismy przebrani minute po 8 a o 8 mamy byc przebrani zrozumialbym go jakbysmy si np spuznili 10 min to ok ale nei jedna minute i dlatego chcuale msie zapytac czy mozeo n ze stazu kogos zwolnic i czy mzoez zwlonic dyscyplinarnie i 2 pytanie jestesmy na stazu on 3 meichy ja 2 i pol miecha i dotad nic ale nic kopletnie nic nam nei pokazal i nic sie nei nauczylismy czy mozna p to zglosic do up zeby np mial kontrole albo jaks kare przexiezo npodpisuje umowe z up ze ma nas ksztalcic nie a gra w hu..... pozdrawimai sorkui za wulgaryzm
|
![]() ![]() |
![]() |
#4139 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4140 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.