Storczyk (Orchidea) - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-09, 18:05   #4141
JoannM
Zadomowienie

Dot.: Storczyk (Orchidea)

Asahi powinien byc w LM-male opak. ok.6,90, wiem, bo tam pracuje-wlasnie na ogrodzie , u mnie jest-nie wiem jak w innych sklepach bo rozna jest polityka.
Storczyki mamy teraz w promocji za 18,90 jednopedowe, dwupedowe za 29.90. Ale to tez zalezy od sklepu jak sobie zamawiaja. Storczyki sa z holandii firmy Hamiplant. Kwiaty od nich sa bardzo dobrej jakosci, choc wiadomo, czasem zdarzaja sie wyjatki to nasz najwiekszy dostawca kwiatow, od polskich sa troszke gorsze..No i najlepiej kupowac jak przyjdzie swieza dostawa.

Razem z Gabrysią

Edytowane przez JoannM
Czas edycji: 2008-11-09 o 18:07
JoannM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-09, 18:09   #4142
frida110
Zakorzenienie

Asia zazdroszę Ci takiej pracy
frida110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-09, 18:10   #4143
cypressangel
Zakorzenienie

bravvurka i JoannM - dziękuję za Wasze posty i opinie

cypressangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-09, 18:13   #4144
frida110
Zakorzenienie

Cypressangel szukasz jakiegoś konkretnego Phalaenopsisa? Po ile były te w Realu?
Stary 2008-11-09, 18:16   #4145
adela17
Rozeznanie

JoannM kilka stron wstecz pokazywałam zdjęcia z LM w Swarzędzu
to może przy okazji zobaczę czy w LM jest
no i zazdroszczę pracy

1.08.2010 r.
Bartuś <3

[*] pozostaniesz na zawsze w moim sercu Dziadku
adela17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-09, 18:18   #4146
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez frida110 Pokaż wiadomość
Cypressangel szukasz jakiegoś konkretnego Phalaenopsisa? Po ile były te w Realu?
Chciałabym Phalaenopsisa i takie były w Realu, ale nie wiem, ile kosztowały - nie było ceny na regale. Nie miałam też czasu, żeby wybrać takiego, który byłby i ładny i zdrowy - dość sporo kwiatków miało połamane liście i kwitnące gałązki

Edytowane przez cypressangel
Czas edycji: 2008-11-09 o 18:19
Stary 2008-11-09, 18:20   #4147
frida110
Zakorzenienie

No to czekamy na wyniki pierwszych zakupów Planujesz jutro w netto?
Jeżeli będziesz wybierac to zwróc uwagę na korzonki (czy wyglądają na zdrowe) i sprawdź czy nie ma jakiegoś łażącego robactwa.
Stary 2008-11-09, 18:21   #4148
JoannM
Zadomowienie

Cytat:
Asia zazdroszę Ci takiej pracy
A wiesz jak ciezko mi sie oprzec, co przyjdzie dostawa-srednio 1-2 razy w tygodniu, to ciagle jakies nowosci i wszystko bym kupowala !! Tylko gdzie to wszystko stawiac Ogolnie to lubie swoja prace, wlasnie tez dzieki tej stycznosci z roslinami,pieknymi okazami m.in. ogromne bananowce z bananami
W razie czego sluze pomocą

Razem z Gabrysią

Stary 2008-11-09, 18:27   #4149
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JoannM Pokaż wiadomość
A wiesz jak ciezko mi sie oprzec, co przyjdzie dostawa-srednio 1-2 razy w tygodniu, to ciagle jakies nowosci i wszystko bym kupowala !!
Nie dziwię Ci się Już to sobie wyobrażam - wychodząca z pracy z bananowcem pod jedną pachą i storczykiem w ręku

A jaka jest polityka sklepu w którym pracujesz, jeżeli chodzi o przekwitnięte storczyki? Wyprzedajecie za symboliczne 5 zł, czy oddajecie do zniszczenia?
Stary 2008-11-09, 18:27   #4150
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
No to czekamy na wyniki pierwszych zakupów Planujesz jutro w netto?
Jeżeli będziesz wybierac to zwróc uwagę na korzonki (czy wyglądają na zdrowe) i sprawdź czy nie ma jakiegoś łażącego robactwa.
Tak, plan na jutro: Netto i storczyk!
Na pewno zwrócę uwagę na korzonki i ewentualnych nieproszonych gości
A jeszcze mam pytanie: w Realu jeden ze storczyków miał na wierzchu, wychodzące górą korzenie i one były szare i chyba bardzo zasuszone - czy one tak powinny wyglądać?

Stary 2008-11-09, 18:28   #4151
frida110
Zakorzenienie

To były korzenie powietrzne. To normalne u storczyków.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-09, 18:32   #4152
JoannM
Zadomowienie

Cytat:
A jaka jest polityka sklepu w którym pracujesz, jeżeli chodzi o przekwitnięte storczyki? Wyprzedajecie za symboliczne 5 zł, czy oddajecie do zniszczenia?
Przekwitniete rosliny mozemy przecenic 50 % od ceny na doniczce. Wiecej nie. rosliny ktore sa w zlym stanie, widac ze umarly albo niedlugo umra "stratujemy",straty sa wliczone w koszty sklepu,dlatego np nie sprzedajemy storczykow po 5 zl. Chyba ze jest to jakas ogolna wyprzedaz czy cos, kazdy sklep ma inaczej
aha,mamy taki stol gdzie sa przekiwtniete kwiaty, na przecenie, nazywamy go "stolem dla umarlakow"

Razem z Gabrysią

Edytowane przez JoannM
Czas edycji: 2008-11-09 o 18:33
Stary 2008-11-09, 18:34   #4153
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
To były korzenie powietrzne. To normalne u storczyków.
Nawet jeśli wyglądają na wysuszone - są prawie płaskie i pomarszczone? Przepraszam za 100 pytań do... Mimo że nadal czytam ten wątek i dowiedziałam się już sporo ciekawych rzeczy to nadal nie czuję się obeznana w tym temacie i pewnie długo nie będę

Stary 2008-11-09, 18:43   #4154
Aranka
Zakorzenienie

A oto moja dzisiejsza niespodziewana sierotka. Znajomi wyjeżdżali za granicę i mi podrzucili...Nie wiem w sumie czy on już przekwita czy dopiero zaczyna (ma tylko widoczne 2 kwiatki...) . No i co będzie z tego "wyrostka" na łodydze?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1180428.jpg (40,5 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1180435.jpg (27,1 KB, 22 załadowań)

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło

Edytowane przez Aranka
Czas edycji: 2008-11-09 o 19:59
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-09, 18:46   #4155
frida110
Zakorzenienie

Cypressangel Pytaj ile chcesz
Powietrzne mogą byc wysuszone, bo w sklepach nie dba się o nie tak jak u hodowcy. (U hodowców w szklarniach wilgotnośc powietrza jest bardzo duża, więc korzenie powietrzne się rozrastają i nie wysychają)
Ważniejsze są te korzenie w podłożu. Jeżeli one są zdrowe to wszystko ok.

Aranko
jeżeli aparat dobrze uchwycił kolor to chyba przekwita, ale z oczka idzie nowa odnoga

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-09 o 18:49
Stary 2008-11-09, 18:48   #4156
cypressangel
Zakorzenienie

Cytat:
Pytaj ile chcesz
Powietrzne mogą byc wysuszone, bo w sklepach nie dba się o nie tak jak u hodowcy. (U hodowców w szklarniach wilgotnośc powietrza jest bardzo duża, więc korzenie powietrzne się rozrastają i nie wysychają)
Ważniejsze są te korzenie w podłożu. Jeżeli one są zdrowe to wszystko ok.
Dzięki frido

Wracam do czytania wątku

Stary 2008-11-09, 19:10   #4157
frida110
Zakorzenienie

Cytat:
Przekwitniete rosliny mozemy przecenic 50 % od ceny na doniczce. Wiecej nie. rosliny ktore sa w zlym stanie, widac ze umarly albo niedlugo umra "stratujemy",straty sa wliczone w koszty sklepu,dlatego np nie sprzedajemy storczykow po 5 zl. Chyba ze jest to jakas ogolna wyprzedaz czy cos, kazdy sklep ma inaczej
aha,mamy taki stol gdzie sa przekiwtniete kwiaty, na przecenie, nazywamy go "stolem dla umarlakow"
Dobrze wiedziec Z tego co zauważyłam to w Obi jest tak samo
A wiesz coś więcej na temat Asahi? Rzeczywiście daje takie efekty?
Stary 2008-11-09, 19:16   #4158
cypressangel
Zakorzenienie

To znowu ja z pytaniem Czy wschodnie okno będzie dla storczyka dobrym miejscem?

Stary 2008-11-09, 19:20   #4159
frida110
Zakorzenienie

Bardzo dobrym. Tylko trzeba będzie troszkę uważac wiosną i latem , żeby słonko nie narobiło szkód w liściach. (może je poparzyc)

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-09, 19:33   #4160
JoannM
Zadomowienie

Cytat:
A wiesz coś więcej na temat Asahi? Rzeczywiście daje takie efekty?
Sama nie uzywalam, ale szkoleniowcy bardzo polecali, kiedy roslina jest zmarniala.

Razem z Gabrysią

Stary 2008-11-09, 19:46   #4161
bravvurka
Zadomowienie

Ja również ruszam jutro do netto Moje storczyki stoją, o ile dobrze myśle , na zachodnim oknie. Mam zamiar jeden parapet(pólnocny) tez obstawić storczykami
Stary 2008-11-09, 19:49   #4162
niga
Raczkowanie

Witam kochane, właśnie wróciła z tourne po marketach. Postanowiłam, że dziś kupię nowego podopiecznego, byłam w, LM ale tam lipa te promocyjne po 18,90 same białe i różowe stan opłakany, kwiaty połamane, powywracane, kwiatostany bardzo ubogie, wszystkie ładniejsze okazy to już za 29,99 sprzedawali także nie skusiłam się na żadnego. Ze smutkiem postanowiłam zajrzeć do Auchan a tam niespodzianka storczyki jeden piękniejszy od drugiego i zdecyduj się człowieku no i musiałam kupić dwa a oto i one

U mojego pierwszego storczyka rośnie przedłużenie pędu wiec będą nowe kwiatuszki

Co do roślinki o nazwie grudzień to tez posiadam ją w domku, kupiłam w zeszłym roku. W tej chwili rosną na nim pąki kwiatowe, z niecierpliwością czekam na rozwiniecie się pączków, bo jest to równie piękny widok zima

Edytowane przez niga
Czas edycji: 2008-11-10 o 05:25
niga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-09, 19:57   #4163
bravvurka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niga Pokaż wiadomość
Witam kochane, właśnie wróciła z tourne po marketach. Postanowiłam, że dziś kupię nowego podopiecznego, byłam w, LM ale tam lipa te promocyjne po 18,90 same białe i różowe stan opłakany, kwiaty połamane, powywracane, kwiatostany bardzo ubogie, wszystkie ładniejsze okazy to już za 29,99 sprzedawali także nie skusiłam się na żadnego. Ze smutkiem postanowiłam zajrzeć do Auchan a tam niespodzianka storczyki jeden piękniejszy od drugiego i zdecyduj się człowieku no i musiałam kupić dwa a oto i one

U mojego pierwszego storczyka rośnie przedłużenie pędu wiec będą nowe kwiatuszki

Co do roślinki o nazwie grudzień to tez posiadam ją w domku, kupiłam w zeszłym roku. W tej chwili rośną na nim pąki kwiatowe, z niecierpliwością czekam na rozwiniecie się pączków, bo jest to równie piękny widok zima
Właśnie też zauważyłam, ze niedługo będą puszczać kwiatki. W kauflandzie za 6 zł skusze się nie pamiętam tylko od kiedy obowiązuje ulotka tydzień kwiatowy zapowiada się u mnie
Stary 2008-11-10, 05:10   #4164
niga
Raczkowanie

jak byłam w sobote w kauflandzie to juz były
Stary 2008-11-10, 06:55   #4165
frida110
Zakorzenienie

Niguś - piękne zakupki
Stary 2008-11-10, 08:04   #4166
niga
Raczkowanie

dziękuję bardzo - Fridziu - były tez ciapki ale niestety nie tak piekne jak twój

powiedzcie mi czy wy też spędzacie godzinę na wybieraniu, bierzecie każdego, który was interesuje do ręki, oglądacie i odstawiacie nagle widząc jeszcze piękniejszego na półce? Ja wczoraj bałam się ze mnie ze sklepu wywalą - i nie wiem czemu ale miałam wrażenie, ze im dalej ustawiony tym ładniejszy jest.

Drogie panie mam jeszcze jedno pytanko gdyż wczoraj po powrocie z łowów zauważyłam w doniczce łodyżkę kwiatowa z paczkami – widocznie im się ułamała przy transporcie – pędzik nie jest wyschnięty - czy jest możliwe żeby z tej części powstała sadzonka invitro ??
Jeśli tak proszę o instrukcje jak tego dokonać buziaki

ps. Wiem że na forum są osoby które zajmują się invitro - może by potrenować wtedy mogłybyśmy wymieniać się na forum sadzonkami i mieć jeszcze więcej storczyków
Stary 2008-11-10, 08:10   #4167
frida110
Zakorzenienie

Raczej z łodyżki nic Ci nie wyjdzie, ale możesz popróbowac.

Ja w sklepach mam tak samo: chodzę, przebieram, wybieram, odkładam, szukam i z powrotem biorę i oglądam i tak nieskończoną ilośc razy.

JoannoM czy w LM jest Biosept?
Stary 2008-11-10, 08:19   #4168
niga
Raczkowanie

uf - bo myslałam że to tylko ja jestem taka niezdecydowana - i najchętniej zapakowałabym wszytkie do koszyka :P
Stary 2008-11-10, 08:32   #4169
frida110
Zakorzenienie

Po co pakowac do koszyka jak można od razu wyjechac tym wózkiem na którym stoją

Edytowane przez frida110
Czas edycji: 2008-11-10 o 08:34
Stary 2008-11-10, 08:58   #4170
glizdka
BAN stały

GG do glizdka

Cytat:
Asahi powinien byc w LM-male opak. ok.6,90, wiem, bo tam pracuje-wlasnie na ogrodzie , u mnie jest-nie wiem jak w innych sklepach bo rozna jest polityka.
Storczyki mamy teraz w promocji za 18,90 jednopedowe, dwupedowe za 29.90. Ale to tez zalezy od sklepu jak sobie zamawiaja. Storczyki sa z holandii firmy Hamiplant. Kwiaty od nich sa bardzo dobrej jakosci, choc wiadomo, czasem zdarzaja sie wyjatki to nasz najwiekszy dostawca kwiatow, od polskich sa troszke gorsze..No i najlepiej kupowac jak przyjdzie swieza dostawa.
zgadzam się ze z holandi przychodzą piękne strasznie.... wcześniej u mnie w obi przychodziły od tego tam jak mu... tomaszewski czy jakoś tak i były zawszze takie jakieś... ładne ale korzenie zwsze nawalały albo coś a teraz była juz druga dostawa właśnie z holandii i poprostu szok!!!! Pędy grube jak palec, korzenie giganciory spaślaki na sentymetr albo więcej w obeodzie@!!!!! Kwiaty przesadzone kolorów masa!!!! i bez kropek na liściach i kwiatach
Cytat:
Napisane przez Aranka Pokaż wiadomość
A oto moja dzisiejsza niespodziewana sierotka. Znajomi wyjeżdżali za granicę i mi podrzucili...Nie wiem w sumie czy on już przekwita czy dopiero zaczyna (ma tylko widoczne 2 kwiatki...) . No i co będzie z tego "wyrostka" na łodydze?
mam takiego samego mnie nie wygląda na przekwitniętego lub przekwitającego bo muj ma identyczny kolor i wygląda identiko a wiem ze jest w pełni sił życiowych

NIGA ale piękniaszczy ten pierwszy biały z różowym no poprotu miodzioooo
glizdka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości