Technik farmacji -warto? - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-07, 22:55   #4141
Alyssum
Wtajemniczenie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Wampa ale mi wstyd , że w ogóle napisałam ten wcześniejszy post ja pierniczę mam chyba dziury w pamięci. Dostałam dopiero olśnienia w drodze do apteki, że to przecież proszki się robi ...
chyba zgłoszę tamten post do moderacji aby usunęli ale wieś...
Dziękuję bardzo, że chciało Ci się odpowiadać na to głupie b. pytanie
Alyssum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 08:38   #4142
Klaudyjka007
Raczkowanie

A ktoś może orientuje się czy cieżko jest znaleźć staż w kuj-pomorskim? Własnie zaczelam szkołę farmaceutyczną i nie napawa mnie optymizmem fakt, ze mogą być problemy ze znalezieniem stażu...
Stary 2011-09-08, 09:30   #4143
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Mam (trochę głupie ) pytanie do dziewczyn które już miały praktyki lub je dopiero zaczynają:
Jak prowadziłyście zeszyt praktyk?Tzn. pisałyście godzina po godzinie, czy poszczególne czynności? Opisywałyście w nim recepty? Prowadziłyście go w aptece, czy uzupełniałyście po zajęciach?

Francuska Fantazja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 09:42   #4144
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alyssum Pokaż wiadomość
Wampa ale mi wstyd , że w ogóle napisałam ten wcześniejszy post ja pierniczę mam chyba dziury w pamięci. Dostałam dopiero olśnienia w drodze do apteki, że to przecież proszki się robi ...
chyba zgłoszę tamten post do moderacji aby usunęli ale wieś...
Dziękuję bardzo, że chciało Ci się odpowiadać na to głupie b. pytanie
nie no spoko

Cytat:
Napisane przez Francuska Fantazja Pokaż wiadomość
Mam (trochę głupie ) pytanie do dziewczyn które już miały praktyki lub je dopiero zaczynają:
Jak prowadziłyście zeszyt praktyk?Tzn. pisałyście godzina po godzinie, czy poszczególne czynności? Opisywałyście w nim recepty? Prowadziłyście go w aptece, czy uzupełniałyście po zajęciach?
zajęcie praktyczne czyli te raz w tygodniu po prostu pisałam date i wpisywałam recepty i krótko wykonanie, a co do miesięcznej to tak samo starałam sie w miare na bieżąco ale skończyło sie uzupełnianie hurtem;p

Edytowane przez wampa
Czas edycji: 2011-09-08 o 09:46
wampa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 09:57   #4145
soulshine
Przyczajenie

Dzięki za wsparcie ;P

Jednak kiedy widzę, że trzeba rozwiązywać te recepty - obliczać itd...to ja już czuję, że będzie mi strasznie ciężko Z myśleniem logicznym mam problem :P I jeszcze piszecie, że tak trudno znaleźć pracę...Masakra To ja już nie wiem...
soulshine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 11:12   #4146
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Cytat:
Napisane przez wampa Pokaż wiadomość
zajęcie praktyczne czyli te raz w tygodniu po prostu pisałam date i wpisywałam recepty i krótko wykonanie, a co do miesięcznej to tak samo starałam sie w miare na bieżąco ale skończyło sie uzupełnianie hurtem;p
Dziękuję A praktyki cotygodniowe i miesięczne miałaś w tej samej aptece, czy w różnych? Bo w mojej szkole jest tak, że te cotygodniowe i miesięczne możemy mieć w aptece naszego nauczyciela TPL(ma 10 aptek)i z racji tego, że mam studia zdecydowałam się na jego aptekę, ale miesięczne chciałabym odrobić w mojej miejscowości(już rozmawiałam z kierownikiem, teoretycznie mnie przyjmie), ale nie wiem czy tak mogę.

Stary 2011-09-08, 12:04   #4147
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję A praktyki cotygodniowe i miesięczne miałaś w tej samej aptece, czy w różnych? Bo w mojej szkole jest tak, że te cotygodniowe i miesięczne możemy mieć w aptece naszego nauczyciela TPL(ma 10 aptek)i z racji tego, że mam studia zdecydowałam się na jego aptekę, ale miesięczne chciałabym odrobić w mojej miejscowości(już rozmawiałam z kierownikiem, teoretycznie mnie przyjmie), ale nie wiem czy tak mogę.
można mieć w tej samej, możesz mieć w innej, Twoj wybór
Stary 2011-09-08, 12:05   #4148
Francuska Fantazja
Zadomowienie

GG do Francuska Fantazja

Cytat:
można mieć w tej samej, możesz mieć w innej, Twoj wybór
Dziękuję:roza :

Stary 2011-09-08, 12:50   #4149
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
możesz mieć w ilu chcesz
Stary 2011-09-08, 17:06   #4150
kawa21
Raczkowanie

U mnie jest też dziewczyny ze znalezieniem stażu.. a dokładnie chodzi mi o województwo Wlkp. :/ Już byłam w tylu aptekach, że głowa mała..

---------- Dopisano o 17:06 ---------- Poprzedni post napisano o 17:05 ----------

tam miałam napisać, że też mam "problem" ze znalezieniem stażu bo jeden wyraz mi uciekł :P
kawa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 17:57   #4151
kropelkaa
Zakorzenienie

Po przeczytaniu naszych postów jakie są problemy ze znaleznienem stażu mysle, że wiele osob się zastanowi czy jednak warto iść na ten kierunek
kropelkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 18:10   #4152
wampa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropelkaa Pokaż wiadomość
Po przeczytaniu naszych postów jakie są problemy ze znaleznienem stażu mysle, że wiele osob się zastanowi czy jednak warto iść na ten kierunek
problem tkwi w tym ze apteka woli zatrudnić technika po stażu bo jest samodzielnym pracownikiem,a nie na staż bo takiego trzeba przez jakis czas przynajmniej kontrolować itd, tyle ze nie" pamieta wół jak cielęciem był" po prostu no comments.

a najlepiej by było jakby 2 lata pracować za darmo wtedy bylibyśmy rozchwytywani jak ciepłe bułeczki;p

Edytowane przez wampa
Czas edycji: 2011-09-08 o 18:16
wampa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 18:12   #4153
Jazzlyn
Zadomowienie

^^ To jest właśnie najgorsze, bo gdzieś trzeba ten staż wcześniej odrobić a przy takim podejściu pracodawców nie ma gdzie, błędne koło.
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-08, 19:35   #4154
martynusia222
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
^^ To jest właśnie najgorsze, bo gdzieś trzeba ten staż wcześniej odrobić a przy takim podejściu pracodawców nie ma gdzie, błędne koło.
Dokładnie
Stary 2011-09-08, 20:41   #4155
kropelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
problem tkwi w tym ze apteka woli zatrudnić technika po stażu bo jest samodzielnym pracownikiem,a nie na staż bo takiego trzeba przez jakis czas przynajmniej kontrolować itd, tyle ze nie" pamieta wół jak cielęciem był" po prostu no comments.

a najlepiej by było jakby 2 lata pracować za darmo wtedy bylibyśmy rozchwytywani jak ciepłe bułeczki;p
jak tak wszyscy będą mysleć to nigdy pracy samodzielnie nie zaczniemy ja mam wrażenie, że oni nawet za darmo nas nie chcą...

Cytat:
Napisane przez Jazzlyn Pokaż wiadomość
dokladnie nic nie można zrobić poki ktoś nie okaże nam "łaski" i nie da stażu

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-09-08, 22:34   #4156
Alyssum
Wtajemniczenie

u mnie z grupy nadal nikt nie ma stażu a jak komuś proponują to na pół etatu za mniej niż 500 zł nawet ... Tylko, że pół etatu = 4 lata stażu, pozostawię to bez komentarza.
Na pewno są takie województwa gdzie naprawdę potrzebują techników tylko nie każdy na tyle dobrze trafił. Niby apteki wyrastają jak grzyby po deszczu bo idąc przez miasta widzę aptekę przy aptece a pracy ni ma.
Powalone to wszystko

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
na pewno się zastanowią. Ja idąc na ten kierunek myślałam, że naprawdę będzie super fajnie i każdy znajomy ma nawet takie przekonania jak ja fajnie wybrałam itd. Okaże się w przyszłości
Stary 2011-09-08, 23:58   #4157
kropelkaa
Zakorzenienie

Cytat:
u mnie z grupy nadal nikt nie ma stażu a jak komuś proponują to na pół etatu za mniej niż 500 zł nawet ... Tylko, że pół etatu = 4 lata stażu, pozostawię to bez komentarza.
Na pewno są takie województwa gdzie naprawdę potrzebują techników tylko nie każdy na tyle dobrze trafił. Niby apteki wyrastają jak grzyby po deszczu bo idąc przez miasta widzę aptekę przy aptece a pracy ni ma.
Powalone to wszystko

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

na pewno się zastanowią. Ja idąc na ten kierunek myślałam, że naprawdę będzie super fajnie i każdy znajomy ma nawet takie przekonania jak ja fajnie wybrałam itd. Okaże się w przyszłości
Ja idąc na ten kierunek 2 lata temu myslałam będę miała prace na pewno przeciez jest tyle aptek ciągle się nowe otwierają a tu niespodzianka nigdzie na staż mnie nie chcą i ciągle apteki się zamykają bo sieciówki wyniszczają prywatne apteki
Stary 2011-09-09, 07:24   #4158
miminka10
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klaudyjka007 Pokaż wiadomość
A ktoś może orientuje się czy cieżko jest znaleźć staż w kuj-pomorskim? Własnie zaczelam szkołę farmaceutyczną i nie napawa mnie optymizmem fakt, ze mogą być problemy ze znalezieniem stażu...
Jak komuś bardzo zależy to znajdzie.Chociaż teraz na pewno będzie dużo gorzej bo w Grudziądzu teraz wyjdzie kolejny rocznik absolwentów no i jak Ty będziesz kończyła to będzie Ci znacznie trudniej.Ale nie poddawaj się .Upór i dążenie do celu oraz wytrwałość górą i tego się trzymaj.A gdzie chodzisz do szkoły?
miminka10 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 09:51   #4159
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja idąc na ten kierunek 2 lata temu myslałam będę miała prace na pewno przeciez jest tyle aptek ciągle się nowe otwierają a tu niespodzianka nigdzie na staż mnie nie chcą i ciągle apteki się zamykają bo sieciówki wyniszczają prywatne apteki
no sieciówki mają moc przebicia niestety.
Stary 2011-09-09, 19:29   #4160
lumidee89
Przyczajenie

[QUOTE=Alyssum;29297321]no sieciówki mają moc przebicia niestety.[/QU

ja i sporo moich kolezanek dostalysmy staze wlasnie w tych sieciowkach
lumidee89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-09, 20:09   #4161
ewemar
Przyczajenie

[QUOTE=lumidee89;29309712]
Cytat:
no sieciówki mają moc przebicia niestety.[/QU

ja i sporo moich kolezanek dostalysmy staze wlasnie w tych sieciowkach
Moge zapytać jakie warunki są w sieciówkach?
1. Zarobki ok?
2. Warunki pracy?
3.Godziny pracy?
4. Jesteś rzucona odrazu na glęboka wode czy masz " nauczyciela" który nad Tobą ma piecze....
ewemar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-10, 09:02   #4162
Klaudyjka007
Raczkowanie

Do Miminka, ja sie ucze w skzole w Bydgoszczy. Przeciez co roku koncza jacys absolwenci farmacji, wiec jakas rotacja mus byc...
Stary 2011-09-10, 10:18   #4163
Lucyferyna
BAN stały

hej wtym tygodniu byłam pierwszy dzień na praktykach, straszni się stresowałam. Głównie rozkładałam towar i zdarzyło się że włożyłam nie lek do odpowiedniej półki, ale wtopa.... wyszło że nie znam leków
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-10, 11:00   #4164
martynusia222
Zakorzenienie

Ciężko jest znać każdy lek, mi też takie sytuacje się zdarzały poza tym w szkołach jest głównie nacisk na substancje czynne, a co ma jakie nazwy handlowe to dopiero w praniu wychodzi
Jak jak czegoś nie wiedziałam to brałam się za ulotkę
Stary 2011-09-10, 13:54   #4165
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lucyferyna Pokaż wiadomość
hej wtym tygodniu byłam pierwszy dzień na praktykach, straszni się stresowałam. Głównie rozkładałam towar i zdarzyło się że włożyłam nie lek do odpowiedniej półki, ale wtopa.... wyszło że nie znam leków
kochana nie przejmuj się z takimi problemami mają nawet do czynienia magistrzy na stażu ! uwierz mi co piszę. Mi szef powiedział, że jak nie będę czegoś pewna to najprościej wejść na sprzedaż wpisać dany lek wcisnąć F4 i jeszcze raz F4 i wyskoczy karta leku a na dole będzie zaznaczony jego wykaz A, B, N, lub ! w trójkącie.
Stary 2011-09-10, 16:29   #4166
racjonalnie
Przyczajenie

Kurczę tak straszycie z tym brakiem stażu, że zaczynam się obawiać, mimo, że dopiero zaczęłam naukę Ale jestem dobrej myśli... w sumie muszę być dobrej myśli.
Jeszcze mam pytanie, jakie przedmioty są na egzaminie zawodowym? Jakich zagadnień jest najwięcej? Czy dużo jest pytań z analizy? Bo jak na razie to ten przedmiot przeraża mnie najbardziej.
racjonalnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-10, 16:51   #4167
Jazzlyn
Zadomowienie

W 1 części egzaminu teoretycznego są pytania z TPL (najwięcej), farmakologii, farmakognozji, prawa farmaceutycznego, bhp. Pytań z analizy nie ma w ogóle.
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-10, 16:51   #4168
martynusia222
Zakorzenienie

Z analizy nie ma nic na egzaminie od paru lat, kiedyś coś tam podobno się zdarzało. Nie da się powiedzieć czego jest najwięcej - jest wszystko tpl, farmakologia, farmakognozja, w tym roku pytania dotyczące farmakologii były moim zdaniem bajecznie proste w sumie test nie był ciężki patrząc z perspektywy
Na projekcie jest TPL - piszesz w końcu projekt realizacji leku - to co powinno być n zajęciach, ja np. miałam bardzo mało projektów w szkole, uczyłam się i przeglądałam w necie sama, za to wykonywaliśmy dużo leków, nie wiem co lepsze, w aptece pewnie umiejętności zrobienia receptury, na egzaminnie umiejętność napisania projektu
Najważniejsze, że dałam radę
Stary 2011-09-10, 17:09   #4169
Alyssum
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez racjonalnie Pokaż wiadomość
Kurczę tak straszycie z tym brakiem stażu, że zaczynam się obawiać, mimo, że dopiero zaczęłam naukę Ale jestem dobrej myśli... w sumie muszę być dobrej myśli.
Jeszcze mam pytanie, jakie przedmioty są na egzaminie zawodowym? Jakich zagadnień jest najwięcej? Czy dużo jest pytań z analizy? Bo jak na razie to ten przedmiot przeraża mnie najbardziej.
z tym stażem to zależy od rejonów w PL tak naprawdę...

wg mnie najwięcej pytań jest z tpl-u, farmakologii gnozja to jakieś rodzynki :P
Stary 2011-09-10, 18:24   #4170
lumidee89
Przyczajenie

[QUOTE=ewemar;29310653]
Cytat:
Napisane przez lumidee89 Pokaż wiadomość

Moge zapytać jakie warunki są w sieciówkach?
1. Zarobki ok?
2. Warunki pracy?
3.Godziny pracy?
4. Jesteś rzucona odrazu na glęboka wode czy masz " nauczyciela" który nad Tobą ma piecze....
Wlasnie w sieciowkach jest moim zdaniem najlepiej fakt ze odgornie jest narzucone np. sposob ustawiania lay-outu (ekspozycja towaru na polkach), rytm pracy, wewnetrzny regulamin spolki itp ale sa: Miesieczne premie (w zaleznosci od zajmowanego stanowiska-ja na stazu kilkaset zl , bony na swieta (tyle warte co premie, do zrealizowania w kazdym sklepie, drogerii itp), finansuja nam "wigilie" w restauracji (i to w sumie w takich juz dobrych knajpach pracuje 8h dziennie (8-16, albo 12-20), kazda niedziele mam wolna, swieta oczywiscie tez, w miesiacu zdazy mi sie 1 sobota, ale za nia odbieram sobie dzien wolny w tygodniu zawsze ktos ze mna jest, zadne moje pytanie nie pozostaje bez odpowiedzi, no ale wiesz to po prostu ja trafilam na takich zaje**stych ludzi a wiadomo ze w dzisiejszych czasach roznie bywa ..
lumidee89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości