![]() |
#4141 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. VII :)
Cytat:
U mnie dzis minelo dokladnie 70 dni z hassem ![]() ![]() na poczatku myslalam ze te 3 miesiace to bedzie wiecznosc, ale o dziwo...zlecialo w mig ![]() A po sciagnieciu tydzien nie bede miec nic na zabkach bo biheliks dopiero 2 grudnia mi zalozy i to bedzie chyba najpiekniejszy tydzien w calym leczeniu. Juz planuje co bede jesc przez te 7 dni ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4142 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Aa to zdejmowanie Hyraxa baaardzo boli.? ;| bo to jest chyba dosyć mocne przyklejone. ała.
Rastasize! ![]() Edytowane przez cozaczka Czas edycji: 2009-11-10 o 21:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4143 |
Przyczajenie
|
Witajcie po długiej przerwie. Oj dawno mnie tutaj nie było, pewnie mnie nie pamiętacie. Nie pisałam, bo nic ciekawego się u mnie nie działo. Powolutku coś tam się przesuwa ale za to osad nachodzi w megaszybkim tempie. Wczoraj miałam wizytę i wreszcie się go pozbyłam, orto wymieniła mi też górny drucik na 14/25 (cokolwiek to znaczy
![]() ![]() jak uważacie - duża różnica jest na górze?
#4144 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Juz raz mialysmy spory problem przy sciaganiu i to bez kleju! (przy prymiarce) az dentyste trzeba bylo wolac i zbijakiem mi to sciagal bo ona sama nie dala rady i juz nawet brala pod uwage to ze mi go bez kleju zostawi bo nawet drgnac nie chcial i mialam wrazenie ze mi go zaraz ze wszystkimi zebami wyrwie - ale na szczescie pomoc dentysty wszystko zalatwila ![]() Mowila, ze jak juz calkowicie bedzie mi sciagac to dziadostwo to jakos rozetnie na pol zeby szybciej zeszlo i nie bylo problemu. Nawet jak ma bolec to poboli przez chwile ale za to pozbede sie tego juz na zawsze wiec warto pocierpiec ![]() Dasz rade!, obie damy rade nie ma co sie martwic na zapas ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4145 |
Raczkowanie
|
mni bolanie hyraxy bardzo bolalo ..mialam sciagane 2 razy bo raz mi sie zsunal i musialam miec znow wlozony.. 1 raz jak sciagnela to bylo na gipsie to tak szybko to zrobila to mniej bolalo a pozniej mialam na kleju zalozone i nie chce cie straszyc ale ja wrzeszczalam :| ale moze dlatego ze inna orto to robila i bardzo powoli
|
![]() ![]() |
![]() |
#4146 |
Przyczajenie
|
Cześć! JA jestem tu nowa mogę się Was cos poradzić?
Otóz mam aparat stały przez jakies pol roku i ciagle sa jakies problemy choc jest jakas super zachwalana ortodontka. otóz juz 2 razy mi sie odkleil ten sam zamek choc za pierwszym razzem jadlam jogurt a za drugim chyba wafla ryzowego... Stwierdzono ze to moja wina bo jem za twarde rzeczy....teraz na koncu aparatu drut mi sie odgiał i scharatał mi caly policzek, a w nocy okazało sie ze moj zab wgial sie do srodka bo drut byl tylko z jedenj strony pod zamkiem a z drugiej pozanim! czy to tak ma byc? prosze poradzcie. JEstem tak zla, bo milaam juz tak ładne zabki i mi sie wszytkie juz ładnie dotykaly a teraz juz nie ;( Ola |
![]() ![]() |
![]() |
#4147 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie sadze, zeby to byla Twoja wina ze zamek sie odkleja. Wydaje mi sie, ze w ogole nie trzeba szukac winnych w tej sytuacji. Moze jest po prostu przyklejony pod takim katem, ze nie chce sie trzymac zeba. IMHO Orto powinna Ci go podkleic i nie komentowac tego. Ani Ty nie powinnas jej obwiniac. Co do zeba, ktory wgial sie do srodka czy dobrze zrozumialam, ze to sie stalo w ciagu jednej nocy?! Osobiscie poedzilabym juz do orto. Na pewno musi po pierwsze przyciac drut a po drugie postarac sie naprawic ta sytuacje. P.S. Pare dni temu mialam 5 rocznice z aparatem (tzn piec miesiecy z gora, hehe). I powiem, ze od ostatniej wizyty przezywam maly kryzys aparatowy. Dol po zalozeniu dosc mocno i dlugo bolal, teraz wszystkie dolne zeby sie powykrzywialy, zrobily sie dosc okazale szpary, zaczelam syczec i ogolnie jest gorzej niz przed zalozeniem... Goraz zas stoi w miejscu i jakichs widocznych zmian na lepsze nie dostrzegam. No i jeszcze nie moge sie doczekac wizyty, bo ponad 1,5 miesiaca minelo od czasu ostatniej kontroli, wrrr!
"Good communication is as stimulating as black coffee and just as hard to sleep after" Anne Morrow Lindbergh APARATka ![]() Góra 09 czerwca 2009 Dół 02 października 2009 Edytowane przez yourenglish Czas edycji: 2009-11-11 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4148 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() I jeszcze na pocieszenie dodam, że też przeżywam mały kryzysik. Góra stanęła w miejscu (chociaż teraz liczę na to, że po wymianie druta na grubszy coś się ruszy), a dół... osłabia mnie samo patrzenie. Także staram się zajmować czymś innym i nie oglądać/myśleć o zębach. W ogóle to jestem troszkę zła na siebie, bo naoglądałam się zdjęć dziewczyn, którym zęby ustawiły się w rządku w przeciągu 1. miesiąca i głupia podniecałam się faktem, że mnie też się tak szybko wszystko zrobi. A tu dupa. Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia - podczas ostatniej wizyty orto powiedziała mi, że po tym drucie, który mam nosić teraz przez 2 miesiące (kwadratowy), czekać mnie będzie już tylko jeden grubszy drut. Czy to znaczy, że ten obecny raczej nie da rady, żeby wyciągnąć te moje nieszczęsne dwójki do przodu? Pytam bo wolę wiedzieć i się nie nastawiać na jakieś większe zmiany przez najbliższe 2 misiące....
![]() ![]() |
![]() |
#4149 |
Raczkowanie
|
Dzieki, Laity! To razem sobie pokryzysujemy.
Ty masz dosc proste gorne zeby wiec nie dziwi mnie, ze wkrotce dostaniesz ten najgrubszy drucik. Moze dlatego tez nie widzisz wiekszych zmian bo juz jest idealne, hehe. A co do dwojek, to mysle, ze kazdy z drutow przylozy sie do tego, by je wyciagnac. Co dotyczy szybkosci przesuwania zebow to: 1) Mozesz sie pocieszac tym, ze skoro Twoje zeby nie ustawiaja sie tak szybko, to i nie wroca na dawne miejsce w tempie ekspresowym. ![]() 2) Po jakims czasie odpuscisz sobie codzienny rytual ogladania zebow w poszukiwaniach zmian. Mi przeszlo po okolo 2 mies. ![]()
#4150 | |
Wtajemniczenie
|
We dwie zawsze raźniej
![]() Cytat:
![]() No, ale nic, będę się pocieszać tym, co mi napisałaś ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4151 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
life is brutal.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4152 |
Raczkowanie
|
Ekaterina proszę o dopisanie do listy
![]() guga003-> P(początek) -> góra 09.11.2009 -> dół 09.11.2009-> nadal trwa (2 lata)-> metalowy samoligaturujący (zamki In-Ovation R)-> Legionowo Dziś mój trzeci dzień w pełnym odrutowaniu i jest ciut lepiej niż wczoraj i przedwczoraj, bo to co było to była masakra ![]() ![]() ![]() Jeszcze taka ciekawostka, że na dole tam gdzie są te nadbudowy nie mam zamków naklejonych na zębach tylko na tych nadbudowach. Następna wizyta za 10 tygodni, czyli 23 stycznia. |
![]() ![]() |
![]() |
#4153 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez bab42440679247773fa7d2c59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5de35cd1 Czas edycji: 2009-11-11 o 13:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4154 |
Raczkowanie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15215213]
Nadbudowy?? Wrzucisz fotkę? Bo nie mogę ich sobie wyobrazić, ale i tak współczuję...[/QUOTE] ![]() Taki jakby drugi ząb na zębie, zrobione jest to z tego materiału co plomby. A na jedynkach takie kulki z tyłu zęba, wielkości grochu. Jest to mega wkurzające. Na razie nie mam czym zrobić fotek, ale wrzucę jak uda mi się je uzyskać od orto. Mam ochotę na jabłko, ale żeby je zjeść muszę je zetrzeć na tarce ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4155 |
Przyczajenie
|
Ile kosztuje założenie aparatu?
Podkreślam, że mam 15 lat. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4156 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A czy trudniej to zależy od tego który ząb i jaki ubytek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4157 |
Konto usunięte
|
Niezależnie od tego ile masz lat kosztuje tyle samo
![]() Poszukaj w Google gabinetów ortodontycznych w swojej okolicy, większość ma dokładne cenniki na swoich stronach. Orientacyjnie najzwyklejszy aparat metalowy 1 łuk 1500zł. |
![]() ![]() |
![]() |
#4158 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4159 |
Przyczajenie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;15215971]Niezależnie od tego ile masz lat kosztuje tyle samo
![]() Poszukaj w Google gabinetów ortodontycznych w swojej okolicy, większość ma dokładne cenniki na swoich stronach. Orientacyjnie najzwyklejszy aparat metalowy 1 łuk 1500zł.[/QUOTE] O wybacz, nie mam o tym bladego pojęcia! ![]()
#4160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4161 | ||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
Oj tak.! ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4162 |
Zakorzenienie
|
tylko, że jak ja przyszłam do ortodontki w sprawie apatatu
to ona nie patrzyła się na to, czy są dziury w zębach nawet nie zajrzała na tą strone zębów tylko zobaczyła jakie są krzywe i tyle ;P Edytowane przez gabryssiaa Czas edycji: 2009-11-11 o 14:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4163 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4164 |
Raczkowanie
|
ludzie HALP ;d
zjadlem pizze i zobaczylem w lustrze wystajaca z zamka aparata cienka zylke. ucialem ja, no bo co mialem innego zrobic...xd czy dobrze zrobilem? czy to byla jakas wazna czesc aparatu? nie rozpieprzy sie? pomocy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4165 |
Zakorzenienie
|
#4166 |
Zakorzenienie
|
moze to jakis kawalek z pizzy czy coś
![]() bo to chyba gumka nie była?.. |
![]() ![]() |
![]() |
#4167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mogła to być ligaturka mogła być to metalowa cienka ligaturka mogła to być pizza z niespodzianką ![]()
![]() |
#4168 |
Zakorzenienie
|
a może to Twój włos?
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4169 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() a ja znow po imprezie jestem i mam poobcierane w buzi przez wysuszona sluzowke, ale sama sobie jestem winna, trzeba bylo nie pic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4170 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nic sie nie stanie?;( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:05.