|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4141 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() Co do tego dorabiania sobie - u mnie w urzedzie powiedzieli ze bezwzglednie nie mozna pracowac gdzies indziej. Zobaczymy co będzie, zadzwonie dziś do kolesia z którym mam podpisywac umowe o wydanie tekstu, może uda się wynegocjować, żeby umowa miała datę listopadową (wtedy koncze staz...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4142 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#4143 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4144 |
Raczkowanie
|
Mam do Was pytanie ...
Otoz, przez ostatnie 2 tyg nie bylo mnie na stazu, chorowalam, a pozniej wzielam wolne. Dzis bylam pierwszy raz po tym wolnym i okazalo sie ze nikt mojej listy nie dostarczyl do UP ( dotad sama zawozilam te liste ) , termin mam do drugiego dnia kazdego miesiaca... Czyli niezle opoznienie. Dzis chcialam jak najszybciej te liste zawiezc, ale raz ze dyrektor mial mase rzeczy i po zlozeniu mojej listy do teczki do podpisu czekalam na nia do 14, po czym przejela ja moja kierowniczka, ktora na moja prosbe by mi ja dala, powiedziala ze takze ma mega pilne rzeczy i lista jest gdzies wsrod papierow i ona dzis juz szukac nie bedzie i ja tez mam tam nie grzebac. Zmierzam do tego, czy sa jakies konsekwencja wynikajace z tej sytuacji ? Moj opiekun stazu jest na permanetnym zwolnieniu od 3 m-cy !
#4145 |
Raczkowanie
|
ja miałam identycznie. też się z listą spóźniłam bo nikt mi o tym nie powiedział i po prostu nie dostałam pieniędzy na czas, odebrałam podwójne stypendium w następnym miesiącu.W sumie w pup mowili że mogę kasę odebrać jak tylko lista dojdzie ale ja nie chciałam 2 razy w miesiącu zwalniać się aby to załatwić
---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Dla zainteresowanych stażystów ;za 15 sierpnia przysługuje dodatkowy dzień wolny który trzeba wykorzystać w sierpniu. bo inaczej przepada.taką informację otrzymałam z pup |
![]() ![]() |
![]() |
#4146 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny-mam pytanie-byłam dzis zarejestrowac sie jako osoba bezrobotna w PUP-ie, wcześniej rozmawiałam z firmą, która w maju zgłosiła chęć zatrudnienia stażysty, powiedzieli,że biorą mnie napewno, dziś tez załatwiłam "badania" lekarskie, jutro idę je zanieśc do PUP'u-od kiedy w tam razie zacznę staż?Od poniedziałku czy jakoś mam się dogadać z urzędem a może z firmą?
#4147 |
Raczkowanie
|
urząd ma 30 dni na rozpatrzenie wniosku, skoro wniosek złożony już dawno powinnaś dostać ten staż od ręki
![]() ![]() Edytowane przez cetrizini Czas edycji: 2009-07-09 o 22:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#4148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4150 |
Zakorzenienie
|
Dzis do mnie znow dzwonily fundusze emerytalne..dostaly ochrzan bo dzwonia mi do pracy i przeszkadzaja
![]() I powiedzialam ze wybralam,niech sie odwala ![]()
![]() |
#4151 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4152 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4153 |
Raczkowanie
|
a kto tak ci powiedzał pierwsze słyszę
---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- a propos tych funuszy dzwoniących do pracy to ja widzę że nie tylko ja mam z tym problem. to jest jakieś łamanie ochrony danych osobowych ciekawe skąd wiedzą że ja jestem na stażu |
![]() ![]() |
![]() |
#4154 |
perfumove love
|
Nie prawda.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4155 |
Zakorzenienie
|
Prawda.
Staz wlicza się do czasu pracy. Zasiłek przysługuje po przepracowaniu roku, więc po roku stazu ma się do niego prawo. Mówię tak na podstawie sytuacji mojej koleżanki - niestety nie dostała zasiłku, bo zabrakło jej miesiąca: na stazu była pół roku, a pracowała 5 miesięcy (firma zbankrutowała) - w UP powiedzieli jej, ze gdyby miala te pół roku przepracowane to by dostała zasiłek. Chyba, że ten wymagany rok nie może byc tylko stażem, że trzeba jakiś czas "normalnie" przepracowac na umowe. zawsze lepiej zadzwonić do UP i sie dowiedziec.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-07-11 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
#4156 |
Raczkowanie
|
Od kumpeli której znajoma się niby na tym zna..
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4157 | |
perfumove love
|
Cytat:
Edytowane przez hathayoga Czas edycji: 2009-07-12 o 08:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4159 | |
perfumove love
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4160 |
Crazy turtle lady
|
Dziewczyny, a jak sprawa wyglada z nadgodzinami na stazu ?
Mam umowe, w ktorej jasno pisze, ze pracuje 8 h dziennie czyli 40 h w tygodniu. Natomiast u mnie sa czasem (np. 2razy w m-cu) zebrania i posiedzenia, z ktorych nalezy pisac sprawozdania. Uswiadomil mnie o tym nie szef ,ale zwykly pracownik, dodal on takze...ze wczesniejsza stazystka chetnie zostawala np. do 18-19 i nie robila problemow. Powiedzial tez, ze o zebraniach sie dowiadujesz z dnia na dzien poprostu i masz na nich byc. Spytalam, czy np. potem konczyla predzej prace czy przychodzila pozniej.. .on odp. ze nie ![]() Poprostu dziewczyna tak sie wciagnela w ta prace ze nierobila z tego problemu. No i niewiem jak ja mam postapic, bo szefostwo milczy, ja niewiem czy mam o to pytac ? Niechce byc odbierana jak leń,ktory kreci nosem na nadgodziny . ![]()
#4161 |
Zakorzenienie
|
Ja i tak uważam, że ten staż to jest troszkę niesprawiedliwy. osoba, która nie ma np. matury i ktoś po studiach dostają tyle samo za staż. To tak chyba jakoś nie tak.
Zastanawiam się w ogóle czy warto iść na staż. |
![]() ![]() |
![]() |
#4162 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Uświadom ich, że nie obowiązuje Ciebie umowa z nimi tylko z urzędem, a na niej jest czarno na białym ile masz pracować i ani minuty dłużej, bo za to nikt Ci ani kasy ani czasu nie zwróci. Wykonujesz normalną prace przez 8 godzin i nikt nie ma prawa krzywo patrzeć. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4163 | |
BAN stały
|
Dot.: staż
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4164 | |
Raczkowanie
|
Dot.: staż
Cytat:
Co niby mają zrobić osoby, które chciałyby zmienić zawód, bo np im nie za bardzo odpowiada wyuczony a ukończyły w międzyczasie jakieś kursy dofinansowanie z unii? Odp idą na staż, nawet jak mają już tych klilka wiosen ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4165 |
Zakorzenienie
|
JA nie raz tez zostawalam nadgodziny.
ALe z wlasnej woli i wiem ze mi za to nie zaplaca z UP. Nigdy rowno 15 z pracy nie wychodze ![]() Ale u mnie w pracy w biurze prawie wszyscy robia nadgodziny tez za darmo a ja im chce pomoc ...jest mila atmosfera wiec nie jest zle ![]()
![]() |
#4166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ilo16na: nie wiem jak jest w tej firmie, ale pracownicy czesto odbijają sobie nadgodziny późniejszym wolnym. Obecnie rzadko firmy płacą za nadgodziny - wolą dać wolne pracownikowi. Marylin: na stazu może byc student studiów zaocznych, a dzienny - z oczywistych powodów - nie.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2009-07-14 o 09:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4167 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
no wlasnie to sie wtedy nazywa doszkalanie zawodowe (na podobnych chyba warunkach jest co staż) tylko właśnie dla tych co chcą zmienić kierunek. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4168 |
Zakorzenienie
|
U nas sie buntuja przeciw nadgodzinom bo im ani nie chca dac kasy ani wolnego.
![]() |
#4169 |
Crazy turtle lady
|
Dzięki Wszytskim za rady
![]() Zdobylam sie na odwage i pogadalam z przelozonym o tym. Ciezko bylo,ale juz wiem na czym stoje. Powiedzial mi,ze niewidzi problemow zebym np. odbila to sobie w inny dzien. Mam tak kombinowac, zeby wyszlo rowno 40 h w tygodniu. Poprzednia stazytska bardzo (za bardzo) sie wkrecila w ta prace i do tej pory przychodzi do moje pracy i pomaga , mimo,ze hm..nie ejst juz potrzebna, ale to juz inna opowiesc ![]()
#4170 |
Raczkowanie
|
Hej, czy za ostatni miesiąc stażu dostawałyście mniej niż za poprzednie. Bo ja dostawałam zawsze 670,07 a za czerwiec dostałam 652,77 czyli o 17 zł mniej. Skończyłam staż 28 czerwca. Czy znaczenie miało to, że jeszcze były dwa dni do końca czerwca, czy może to że w czerwcu wykorzystałam kilka zaległych dni z urlopu, a ktoś kto listę sprawdzał uznał pewnie że wykorzystałam p0nad normę, bo należało mi się tylko 2 dni/miesiąc. ??
Mam nadzieję, że to przez zakończenie stażu 28, a nie 30.06 a nie przez urlop, bo wtedy to byłoby bardzo niesprawiedliwe, bo w końcu te dni mi się należały, a i tak nie wykorzystałam 4 z 12 dni (staż był na 6 miesięcy, czyli 2*6=12 dni), bo w czerwcu wzięłam 4 dni, a w poprzednich miesiącach w sumie też 4 dni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:50.