Dlaczego kochamy kotki? - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-28, 08:52   #4141
hihi
Zakorzenienie

Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
no ja szukam ciągle samego, czystego kuraka albo indyka, bo to dostawała, jak była maleńka, ale nie moge znaleźć no :[
No ja też na mia.pl przeczytałam, że dają samego kurczaka albo indyka i... wczoraj w hipermarkecie stalismy z Mężem przed tym wielikim regałem z gerberami i innymi cudami dla dzieci i niemalże każdy słocizek obejrzelismy,ale nie było samego kurczaka czy samego indyka, wszystko z warzywami... wzielam z warzywami i małej smakuje
Cytat:
no więc są różne szkoły, jedna mówi, że przed 1 rują, druga, że po 1 rui, trzecia, że po kilku rujach, żeby sie napewno kot rozwinął dobrze, dla mnie to jest czarna magia, skonsultuję się z moją guru wetową ale wg mnie to po 1 rui kociak jest już dojrzały hormonalnie i można ciachać?

znalazłam takie coś:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=228
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=215
http://miau.pl/edu/ster.php
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=30935
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=17742
No ja własnie o 2 szkołach słyszałam, że przed albo, że po pierwszej i... w sumie to myśle tak jak Ty, że po pierwszej to juz chyba kicia rozwinięta jest... i można...
Stary 2008-08-28, 08:55   #4142
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
No ja własnie o 2 szkołach słyszałam, że przed albo, że po pierwszej i... w sumie to myśle tak jak Ty, że po pierwszej to juz chyba kicia rozwinięta jest... i można...
a w ogóle to daj spokój, jak ja mogę moją dziecinkę małą oddać pod nóż
do tej pory przy obu sterylkach szlochałam jak głupek, a wtedy mi jeszcze żaden kiciu nie umarł :|
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 09:03   #4143
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
a w ogóle to daj spokój, jak ja mogę moją dziecinkę małą oddać pod nóż
do tej pory przy obu sterylkach szlochałam jak głupek, a wtedy mi jeszcze żaden kiciu nie umarł :|
Anuś, juz dobrze...
Stary 2008-08-28, 09:07   #4144
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Anuś, juz dobrze...
mam jakiś nawrót doła od paru dni :/

zobacz jaka ładna sterylka i piękna ranka po http://www.vetserwis.pl/photo_oh_kot.html
szkoda, ze to wet z Wrocławia.
Stary 2008-08-28, 09:11   #4145
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
mam jakiś nawrót doła od paru dni :/

zobacz jaka ładna sterylka i piękna ranka po http://www.vetserwis.pl/photo_oh_kot.html
szkoda, ze to wet z Wrocławia.

Mimo, że to niby tylko taki zabieg rach ciach to mnie ciary przechodzą i tak

W ogóle czytam te wątki co mi podałaś i już nic nie wiem
Stary 2008-08-28, 09:23   #4146
vadi
*sportaddict*

Cytat:

Mimo, że to niby tylko taki zabieg rach ciach to mnie ciary przechodzą i tak
kastracja kocura jakoś wg mnie gorzej wygląda
niezle wątki są w ogóle na tej stronie...

Cytat:
W ogóle czytam te wątki co mi podałaś i już nic nie wiem
no ja właśnie też
i ta nowa metoda z mini-nacięciem jest super, ale Miodzio to miał, wszystko pięknie, migiem się wygoiło, nie musiała nosić tego dziadowego kubraczka, ale potem dostała rui, bo nie wszystko wyciągnęli i trzeba było powtarzac sterylkę
ja wiem, że to się zdarza raz na 1000000 razy, ale jak ja mam teraz zaufać mini-cięciu? i w ogóle już głupieję od nadmiaru informacji :/
Stary 2008-08-28, 09:27   #4147
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
no ja właśnie też
i ta nowa metoda z mini-nacięciem jest super, ale Miodzio to miał, wszystko pięknie, migiem się wygoiło, nie musiała nosić tego dziadowego kubraczka, ale potem dostała rui, bo nie wszystko wyciągnęli i trzeba było powtarzac sterylkę
ja wiem, że to się zdarza raz na 1000000 razy, ale jak ja mam teraz zaufać mini-cięciu? i w ogóle już głupieję od nadmiaru informacji :/
Miodek to mialam? No własnie, wiesz, jak czytam te wszystkie wypowiedzi, to... wydaje mi się, że wycięcie jajników i macicy to najbezpieczniejsze wyjście jest, nawet kosztem nacięcia troszkę większego, ale pewności, że wszystko będzie ok... bo przeciwskazań narazie nie znalazłam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 09:29   #4148
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Miodek to mialam? No własnie, wiesz, jak czytam te wszystkie wypowiedzi, to... wydaje mi się, że wycięcie jajników i macicy to najbezpieczniejsze wyjście jest, nawet kosztem nacięcia troszkę większego, ale pewności, że wszystko będzie ok... bo przeciwskazań narazie nie znalazłam
tak, miała i jej wycieli i jajniki, i macicę, po prostu został kawalątek jajnika, a wystarczy parę komórek, żeby wywoływać ruję
na szczęście na usg znaleźli i usunęli - wet mi się nawet pochwalił, co wyciągnął (nie, nie prosiłam go o to, wcale nie chciałam tego widzieć )
i masz rację, koniecznie i jajniki, i macicę trzeba ciachnąć
Stary 2008-08-28, 09:37   #4149
ekstrawagancja
Wtajemniczenie

ja mojego Joy-a też musze wykastrować. biedactwo moje ale ma dopiero 5 miesięcy i nie wiem keidy . jak będzie miał 7?

ekstrawagancja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 09:37   #4150
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
tak, miała i jej wycieli i jajniki, i macicę, po prostu został kawalątek jajnika, a wystarczy parę komórek, żeby wywoływać ruję
na szczęście na usg znaleźli i usunęli - wet mi się nawet pochwalił, co wyciągnął (nie, nie prosiłam go o to, wcale nie chciałam tego widzieć )
i masz rację, koniecznie i jajniki, i macicę trzeba ciachnąć
Kurcze i weź sie nie bój oddać kota w czyjeś ręce

Jak pomysle, że miałaby dwa razy przeżywać praktycznie to samo to jakoś tak nie bardzo mi się podoba ten pomysł.

W ogóle słuchaj! Mała juz nie ma problemów z brzusiem! 3 dni pod rząd bez problemów była qpka
A cieszyłam się z tego jak głupia
Stary 2008-08-28, 09:39   #4151
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ekstrawagancja Pokaż wiadomość
ja mojego Joy-a też musze wykastrować. biedactwo moje ale ma dopiero 5 miesięcy i nie wiem keidy . jak będzie miał 7?
to chłopak jest... więc w sumie nie mam pojęcia, bo tak czytam, czytam i niby po pierwszym znaczeniu terenu, ale wiele osób pisze, że cięło przed i wszystko było ok...

Wrzuce tu cytat z forum.miau, z którym się zgadzam
Cytat:
Napisane przez Rodzice Bohemy
Ja się tylko zastanawiam, jak się bada to, czy kot faktycznie rozwija się tak, jak by się rozwijał, gdyby nie został w tak młody wieku wysterylizowany?
No skąd wiadomo, czy faktycznie jest z nim wszystko ok?
Kot dojrzały po sterylizacji - ma jednak drobne problemy hormonalne, jest rozregulowany. Kotkom zupełnie zmienia się metabolizm, kocury tracą w dużym stopniu zainteresowanie dla terytorium, władzy i innych męskich przymiotów...
Mnie osobiście przeraża wizja podwiązania jajowodów niemowlakowi, a jeśłi robi to dorosła kobieta - to mnie to nie przeraża. Myślę, że organizm to skomplikowana sprawa - pamiętacie aferę z wycinaniem niemowlakom wyrostka robaczkowego? Okaząło się, że jednak jest on do czegoś potrzebny - bo dzieci były chorowite i chyba nawet w jakimś stopniu upośledzone.

Z trzeciej strony co innego podwiązanie jajowodów a co innego wycięcie wszystkiego co tam w środku jest... W końcu taki jajnik, mimo podwiązania jajowodów - wytwarza nadal hormony... - a te hormony to częśc skomplikowanego układu, one nie odpowiadają tylko za rozmnażanie... tak mi się wydaje przynjamniej
Osobiście nie odważyłabym się na kastrację tak młodego kociaka.
Choc z pewnością to pomaga powstrzymać niekontrolowany rozród kotów.
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=30935
A tu link do wątku

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 10:01   #4152
vadi
*sportaddict*

gratuluję braku problemów brzuszkowych
mojej też się odblokowało - za to teraz przegina w 2 stronę

Ekstrawagancjo - pociesz się, że u kocurka to jest dużo prostsza, krótsza i mniej inwazyjna sprawa niż u kotek, kastracja wykonana przez wprawnego weta trwa parę min. dosłownie - dzięki temu kotek dostaje mniej narkozy, ma mniejszą rankę itp. a u kotki to najzwyklejsza operacja
Stary 2008-08-28, 14:00   #4153
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
kastracja kocura jakoś wg mnie gorzej wygląda
niezle wątki są w ogóle na tej stronie...

no ja właśnie też
ja właśnie dlatego wolę (jeżeli mogę sie tak wyrazić) metodę otwartą - fakt, rekonwalescencja jest dłuższa, trzeba kicię bardziej pilnować, ale przynajmniej lekarz ma 'większe pole widzenia'. moje wszystkie kotki zostały właśnie wysterylizowane na 'otwarto'. potem chodziły w ubrankach z nogawek getrów (sąsiedzi:'patrzcie, już nawet koty poubierali!'). no i oczywiście całkowita sterylizacja.
vadi - rozumiem, co czujesz ja po takich przejściech jak ty tez pewnie straciłabym zaufanie do lekarzy.
wiecie - też widziałam w sklepie te obiady gerbera i nie mogę się nadziwić - 99% czystego kurczaka/indyka za 2,89, gdzie na sąsiednim regale sheba - 4% mięsa (nie wiadomo jakiego - a pozostałe 96% to co?) za ok 3,50. pojemność ta sama - 80g..
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 14:14   #4154
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
wiecie - też widziałam w sklepie te obiady gerbera i nie mogę się nadziwić - 99% czystego kurczaka/indyka za 2,89, gdzie na sąsiednim regale sheba - 4% mięsa (nie wiadomo jakiego - a pozostałe 96% to co?) za ok 3,50. pojemność ta sama - 80g..
W jakim sklepie te gerberki? Kurcze...? Bo ja nigdzie nie mogę znaleźć...

Bo sheba to jest jak dla mnie coś na poziomie kitekata i whiskasa
Stary 2008-08-28, 14:22   #4155
loss_lauri
Zakorzenienie

bo tak jest - mają praktycznie identyczny skład...
a te gerbery są w markecie kaufland, ale wydaje mi się, że powinny być w każdym supermarkecie
dajesz je kociętom czy dużym kotom też?
Stary 2008-08-28, 14:23   #4156
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
hehe, jako podstawa - Royal Canin BabyCat + saszetki z Animondy albo Felixa dla maluszków, ale maluchom trzeba dawać maksymalnie urozmaicone jedzenie, żeby się nie przyzwyczaiły do jednego rodzaju i już nie chciały jeść potem niczego innego

Moja kotka, gd była malutka praktycznie cały czas chorowała, przez co nie miła apetyru i bardzo mało jadła. Wszytko podawałam jej pod nc, a ona skubnęła najcześciej jak cos to tylko kietekata i teraz,gdy juz jest duża ni chce jeśc żadnego mięsa, warzyw, samo te paczkowane jedzenie dla kotóew. Nawet Shebę słabo jadła. Można jeszcze cos zrobić, zey sie przekonała do zwykłych mięs

Cytat:
No ja też na mia.pl przeczytałam, że dają samego kurczaka albo indyka i... wczoraj w hipermarkecie stalismy z Mężem przed tym wielikim regałem z gerberami i innymi cudami dla dzieci i niemalże każdy słocizek obejrzelismy,ale nie było samego kurczaka czy samego indyka, wszystko z warzywami... wzielam z warzywami i małej smakuje

Czyli karmicie kotka gerberkami? smauje mu? Wyszłoby chyba nawet taniej niz karma dla kotów i o ile zdrowiej.
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 14:27   #4157
Majka184
Raczkowanie

O boże ile wy piszecie!!!
nie wiem co napisać bo nie jestem w temacie....
Stary 2008-08-28, 14:28   #4158
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
a te gerbery są w markecie kaufland, ale wydaje mi się, że powinny być w każdym supermarkecie
Kurcze, może po prostu wcozraj nie było, bo w markecie szukałam własnie...

Ja mam tylko kociaka 8 tygodniwoego i właśnie jemu dawąłam tego gerbate "indyk w potrawce z warzyw"
Cytat:
Napisane przez Toffiee Pokaż wiadomość
Czyli karmicie kotka gerberkami? smauje mu? Wyszłoby chyba nawet taniej niz karma dla kotów i o ile zdrowiej.
Mojej smakowało bardzo... a ona wybredna jest i żadnych mokrych animondy itd jeść nie chciała... a gerbara zjazła sporo, ale na dłuższą metę to moim zdaniem karmic tym nie można, należy urozmaicac dietę i raczej dawać jedzenie przeznaczone dla kotów, aby miały pełnowartościową dietę
Stary 2008-08-28, 14:29   #4159
ekstrawagancja
Wtajemniczenie

vadi dziękuje
aj w takim razie ciesze sie ze mam kocurka musze teraz tylko znajeź dobrego weta i omówic z nim wsyztko (tzn. kiedy najlepiej, jaka cena ) pozbawie go męskości

Stary 2008-08-28, 14:44   #4160
madmuazelle
BAN stały

Witam.I chciałabym do Was dołączyć.Ja i tż jesteśmy posiadaczami kocura.O to jego dwie fotki Jest strasznym pieszczoszkiem,uwielbia szyneczke,ser zółty i jak wiadomo kocie żarcie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SS850780 [640x480].JPG (51,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg SS850781 [640x480].JPG (66,4 KB, 6 załadowań)
madmuazelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 17:54   #4161
201705250937
Konto usunięte

Cytat:
Mojej smakowało bardzo... a ona wybredna jest i żadnych mokrych animondy itd jeść nie chciała... a gerbara zjazła sporo, ale na dłuższą metę to moim zdaniem karmic tym nie można, należy urozmaicac dietę i raczej dawać jedzenie przeznaczone dla kotów, aby miały pełnowartościową dietę
Ale taki gerberek mógłby być urozmaiceniem lub substytutem normalnego mięsa, którego moja kotka nie chce jesć? Do głowy by mi nie przyszło, zeby ją tym karmic, ale spróbuję

Cytat:
Napisane przez madmuazelle Pokaż wiadomość
Witam.I chciałabym do Was dołączyć.Ja i tż jesteśmy posiadaczami kocura.O to jego dwie fotki Jest strasznym pieszczoszkiem,uwielbia szyneczke,ser zółty i jak wiadomo kocie żarcie.
Zazdroszcze, że jest taki zdrowiutki z budowy. moja kicia strasznie chuda
201705250937 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 17:59   #4162
ewula83
Rozeznanie

Dziewczyny mam problem!Mam mała kotke 4 misiace i od pewnego czasu kuleje na jedna nózkę,byłam u lekarza i dał jej zastrzyk,ale kotek dalej kuleje.Co mam zrobic??Dzwoniłam do weterynarza i on powiedział,ze to rozchodzi,ale ja sie dalej martwie o moja kicie
Stary 2008-08-28, 18:39   #4163
loss_lauri
Zakorzenienie

toffiee - jedna z moich kotek w ogóle nie uznaje mięsa za jedzenie je tylko suchą karmę a ja straciłam już nadzieję że Lara zacznie kiedyś jeśc mięso
swojej kici kup karmę dobrej jakości - np Royal Canin, myślę że jej posmakuje. kitekat to nie jest dobra karma.
ewulo - czy kicia miała robiny rentgen? jeżeli nie ma złamanej/pękniętej kości, powinna faktycznie rozchodzić łapkę

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-28, 20:36   #4164
ekstrawagancja
Wtajemniczenie

toffiee - ja polecam karme Hill's. coprawda za 2 kg zapłaciłam 62,50 ale barzdo dobra

Stary 2008-08-28, 20:54   #4165
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez ewula83 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam problem!Mam mała kotke 4 misiace i od pewnego czasu kuleje na jedna nózkę,byłam u lekarza i dał jej zastrzyk,ale kotek dalej kuleje.Co mam zrobic??Dzwoniłam do weterynarza i on powiedział,ze to rozchodzi,ale ja sie dalej martwie o moja kicie
powinien zrobić rentgena, jak inaczej może zdiagnozować pęknięcie kości (niekoniecznie złamanie), naderwane ścięgno czy problemy ze stawami dziwny wet...

Cytat:
cudny, barrrrdzo podobny do mojego Miodzia najkochańszego

Cytat:
dużym też spokojnie można, podaje się głównie małym, bo ciężko znaleźć dla nich coś delikatnego (nawet dla parutygodniowego malucha się już nadaje), ale nie jest to żadnym przeciwskazaniem dla dorosłych futer

Cytat:
Moja kotka, gd była malutka praktycznie cały czas chorowała, przez co nie miła apetyru i bardzo mało jadła. Wszytko podawałam jej pod nc, a ona skubnęła najcześciej jak cos to tylko kietekata i teraz,gdy juz jest duża ni chce jeśc żadnego mięsa, warzyw, samo te paczkowane jedzenie dla kotóew. Nawet Shebę słabo jadła. Można jeszcze cos zrobić, zey sie przekonała do zwykłych mięs
szczerze wątpię, miałam to samo z Miodziem i od wielkiego dzwonu zdarzało się jej tknąć jakieś mięso/rybę. ale dobrej jakości paczkowane napewno nie zaszkodzi

Cytat:
tylko pamiętaj, że dobrej jakości gotowe kocie jedzenie jest wzbogacane różnymi niezbędnymi mu do życia minerałami itp., nie wiem, czy sam kurczak może to zastąpic na dłuższą metę
Stary 2008-08-28, 21:13   #4166
madmuazelle
BAN stały

Cytat:
Zazdroszcze, że jest taki zdrowiutki z budowy. moja kicia strasznie chuda
Ojej,twój kotek taki niejadek?? Sorki,ale nie przeczytałam pare stron wstecz,ale zamierzam nadrobić.

Cytat:
cudny, barrrrdzo podobny do mojego Miodzia najkochańszego
Dziękuje/my za komplement w imieniu kocurka.Ciesze się,że się podoba.

Dzisiaj daliśmy mju chrząstki od kurczaka,zjadł bo niema w misce.Jak mu dawałam też szynke,to myślałam że pofrunie aby ją tylko dostać/ł.
Stary 2008-08-28, 21:35   #4167
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Dzisiaj daliśmy mju chrząstki od kurczaka,zjadł bo niema w misce.Jak mu dawałam też szynke,to myślałam że pofrunie aby ją tylko dostać

ja Miodzinę też spasłam ale do końca życia miała odruch kociaka, który kiedyś głodował - jeść ciągle, kiedy się da i do oporu, bo może następnej porcji nie będzie
ale jak odmówić oczom Puszka Okruszka?
Stary 2008-08-28, 21:47   #4168
sabbatha
Zakorzenienie

prawie identyko jak moj kicolek tylko moja to kicolda

sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-28, 21:55   #4169
madmuazelle
BAN stały

Cytat:

ja Miodzinę też spasłam ale do końca życia miała odruch kociaka, który kiedyś głodował - jeść ciągle, kiedy się da i do oporu, bo może następnej porcji nie będzie
ale jak odmówić oczom Puszka Okruszka?
To nasz kocur,to też przybłęda został przygarnięty chyba był czyjś bo miał obroże lecz właściciel się nie znalazł,ale niestety ostatnio gdzieś ją zgubił.No własnie nasz kocur,jak tak miauczy słodko i chce coś dobrego,to jak mu nie dać.Jak dawałam mu kroiłam szynke na mniejsze kawałki,to stanął na lodówce i zaczął przebierać tzn drapać łapkami.Co do żarełka jest rozpieszczony,tż mnie tylko strofuje nie rozpieszczaj kota bo będzie problem. No cóż ma dwa rodzaje suchej karmy,puchy z mięskiem. Pije mleczko,wody nie lubi.

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
prawie identyko jak moj kicolek tylko moja to kicolda
Niczym brat i siostra.

A w sobote się na nas uwziął,6 rano a ten miauczy,szturchałam tż-ta,bo kot miauczy,poszedł dać mu jeść.Tż wrócił położył się,a tu za chwile znów kicek przychodzi i miauczy,to znów poszedł dać mu co innego i tak do 3 razy sztuka.
Stary 2008-08-28, 22:02   #4170
vadi
*sportaddict*

no a moje Pchlisko podłe, jak próbuję zignorować jej darcie pysia, jak się krzątam po kuchni, wdrapuje mi się po nodze na blat tak, to boli
bo jest jeszcze za mała, żeby doskoczyć z podłogi, a jest przekonana, że ją coś dobrego omija

że już nie wspomnę w jakich okolicznościach musieliśmy z Tż wysłuchiwać (a raczej próbować ignorować) arii 3 kocich gardeł pt.: CO ROBICIE, ZAMIAST NAS KARMIĆ???? MIAUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU UUUUUUUUU?!?! WTF?

zero prywatności, liczy sie tylko służenie im przecież
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości