Swędząca skóra głowy, szampony dla wrażliwców- wątek zbiorczy - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-05-13, 16:24   #391
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Dot.: swędząca skóra głowy

Cytat:
Napisane przez WeronikaWargulak Pokaż wiadomość
Tak na SLES też. Może i spróbuje z tym Nizoralem - jak nic nie pomoże to we wrześniu - postaram się wytrzynać to pójdę do derma - z moją alergią i tą sprawą Dzięki Truskawkowawiosna!
wiesz co? mysle, ze powinnas isc do lekarza jak najszybciej dermatolog i alergolog koniecznie! wiem, ze testy alergologiczne moga byc kosztowne, ale moze da sie je zrobic na fundusz. bedziesz wiedziala na czym stoisz. dobra diagnoza to podstawa. przez internet sie naprawde mozna bardzo pomylic, objawy bywaja podobne

juz wiesz, ze ziółek powinnas unikac, tak samo wszelkich olejkow eterycznych. niektorym sluza, ale dla wrazliwcow sa zakazane wrecz.

Nizoral i jego odpowiedniki (w sumie Ketoxin jest delikatniejszy, mozna kupic saszetke na wyprobowanie) maja SLES-y ale na forum Laboratorium Urody dziewczyny pisaly, ze ketokonazol neutralizuje dzialanie SLES, wiec w rezultacie taki szampon moze sluzyc wrazliwcom nawet bardziej niz delikatny, dzieciecy szampon bez SLES/SLS

nie stosuj szamponow typowo przeciwlojotokowych-moze byc jeszcze gorzej, skora sie zbuntuje, bedzie sie bronic. takie szampony maja dzialanie silnie sciagajace.

u mnie zamiast lepiej bylo jeszcze gorzej, dopiero po 2 tygodniach stosowania Nizoralu poczulam roznice. skora glowy przestala byc tlusta zaraz po umyciu, skora juz sie tak nie łuszczyla. uzywam tez szamponu Dercos do wrazliwej skory glowy, mimo, ze ma SLES nie podraznia.

niestety dobieranie kosmetykow to ciezka sprawa, trzeba testowac na sobie niestety

a łykasz jakies suplementy? moze warto wprowadzic cynk, witaminy z grupy B, wiesiolek/ogorecznik, A+E?
truskawkowawiosna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 17:39   #392
noname12345TPa
Gość

Spoko łykam Falwit - multiwitaminę z minerałami dla kobiet.
Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-13, 17:46   #393
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Spoko łykam Falwit - multiwitaminę z minerałami dla kobiet.
cynku malo, omega 6 brak.

ja biore Salfazin i sobie chwale. to preparat z cynkiem pomagajacy przy łojotoku
Stary 2008-05-13, 17:48   #394
noname12345TPa
Gość

A zaraz zaraz może być Humawit z skrzypem i pokrzywą - cynk, drożdże witaminki z grupy B? I falwit do tego?
Stary 2008-05-13, 17:51   #395
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
A zaraz zaraz może być Humawit z skrzypem i pokrzywą - cynk, drożdże witaminki z grupy B? I falwit do tego?
trzeba pamietac o zasadzie aby nie stosowac 2 roznych suplementow, ktore zawieraja wit A. to moze byc szkodliwe. jezeli Humavit nie ma wit A to mozesz polaczyc. a jesli ma to proponowalabym stosowac na zmiane 1 dzien falvit drugi humavit
Stary 2008-05-13, 17:56   #396
noname12345TPa
Gość

Dzięki stokrotne. Jutro idę do derma. A mam pyt jeszcze jedno - czy jak się nie ma alergii wziewnej - to można iść na testy w maju. Poproszę derma o skierowanie, a jak nie to sama się wybiorę do szpitala - tam mają testy.
Stary 2008-05-13, 18:17   #397
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meri99 Pokaż wiadomość
No właśnie jeśli nie ufarbuje włosów to chyba kupie ten ketoxin jeżeli piszesz ze ma podobny sklad to rzeczywiscie sie bardziej oplaca jesli jest tanszy. Bo wiecie co,u mnie w domu wszyscy maja łupież! Mój tż już mnie opiernicza że to przez te moje eksperymenty z szamponami... :/ bo wiadomo jak ja coś kupie to on biedny tez to musi stosować...

Ale ostatnio zauważyłam jedną prawidłowość,że jeśli umyję głowę i nie dotykam wogóle czoła,skóry glowy i jednocześnie odruchowo nic tam nie majstruję to nic mnie nie swędzi... a jesli juz zaczne sie drapać (odruch) to od juz mam przekichane...
przepraszam, nie zauwazylam Twojego postu
tu jest przeglad szamponow z ketokonazolem, Ketoxin wypada najlepiej, wystepuje tez w wersji saszetkowej, wiec mozna wyprobowac najpierw

http://www.laboratoriumurody.pl/foru...lem,t1181.html

łupiez to sprawa naprawde powszechna. np. łupiez tlusty ma to do siebie, ze ciezko go rozpoznac, nie ma bialych platkow, łuski sa zoltawe i trzymaja sie glowy.

cos w tym jest: gdy czesto dotykasz pobudzasz gruczoly i roznosisz drobnoustroje, rączki nie da sie zdezynfekowac. glupi nawyk trzeba wyeliminowac, chociaz sama wiem, ze jest ciezko

Cytat:
Dzięki stokrotne. Jutro idę do derma. A mam pyt jeszcze jedno - czy jak się nie ma alergii wziewnej - to można iść na testy w maju. Poproszę derma o skierowanie, a jak nie to sama się wybiorę do szpitala - tam mają testy.
mysle, ze dermatolog powinien byc zorientowany. ja nie bede sie wypowiadac, bo szczerze mowiac o alergiach mam male pojecie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-05-13, 23:28   #398
Malla
Nie depcze krokusów

A czy znacie szampon bez SLxS i NaCl?
Stary 2008-05-14, 11:48   #399
meri99
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to meri99

truskawkowawiosna: nic się nie stało dzięki za listę szamponów,napewno się przyda mi się przy nastepnej zagwozdce typu "jaki kupić szampon..?" a teraz wylookałam na truskawie takie cuś http://eu.strawberrynet.com/productD...48784&goChar=D
i niewiem czy sobie tego nie sprawię,przydalo by się coś na te nieszczęsną łepetynę oprócz szamponu i odżywki...

Pagan Poetry

~~~~Film...moja miłość~~~
meri99 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-14, 12:05   #400
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
A czy znacie szampon bez SLxS i NaCl?
sa takie szampony, trzeba szperac np. http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=7434

nie trzeba unikac sodium chloride, wazne tylko, zeby byl na koncu skladu a nie poczatku, wtedy jest duuuzo łagodniej

Cytat:
truskawkowawiosna: nic się nie stało dzięki za listę szamponów,napewno się przyda mi się przy nastepnej zagwozdce typu "jaki kupić szampon..?" a teraz wylookałam na truskawie takie cuś http://eu.strawberrynet.com/productD...48784&goChar=D
i niewiem czy sobie tego nie sprawię,przydalo by się coś na te nieszczęsną łepetynę oprócz szamponu i odżywki...
zajrzyj tez na liste przeanalizowanych kosmetykow do wlosow
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=250024
moze znajdziesz cos dla siebie, ja mysle nad tym https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=418

mocznik nawilza i zluszcza, powinien byc dobry dla skomplikowanej skory glowy. doswiadczenie mnie nauczylo, ze czasem kosmetyk z SLES moze byc lagodniejszy niz ten z innymi detergentami, wiec niczego nie skreslam

ten preparat, ktory podalas wydaje sie interesujacy, ale przydalby sie sklad

edit: znalazlam i zdecydowanie odradzam

Water (Aqua), Alcohol, Neem (Melia azadirachta) Leaf Extract, Nettle (Urtica urens) Extract, Arnica (Arnica montana) Extract, Birch (Betula alba) Bark Extract, Calendula officinalis Extract, Horse Chestnut (Aesculus hippocastanum) Extract, Borage (Borago officinalis) Extract, Burdock (Arctium lappa) Extract, Rosemary (Rosmarinus officinalis) Essential Oil, Fragrance (Parfum).

zawiera alkohol na samym poczatku skladu, moze narobic wiecej szkod a glowa bedzie swedziec jeszcze mocniej, absolutnie nie dla wrazliwej skory glowy
Stary 2008-05-14, 15:50   #401
Malla
Nie depcze krokusów

Skłąd Biodermy faktycznie niespotykany, dopisuję na swoją listę

Hmmm... alkohol musi być na początku w przypadku produktu złożonego tylko z wyciągów roślinnych, bo niby w czym rozpuścić i połączyć te wszystkie ekstrakty? Technicznie byłoby to niemożliwe. To nie oznacza, że jest go bardzo dużo. Jego działanie powinno być neutralizowane przez tłustszą część składu, np. olejek z końca składu lub elementy ekstraktów (bliżej nieznane). To, że olejek jest na końcu, niekoniecznie świadczy, że jest go minimalnie, bo mamy do czynienia ze składem złożonym praktycznie z samych ekstraktów, siadłyby jakieś procenty. To coś w stylu Seboradin Lotion, jeśli na tamten skóra źle reagowała, to na ten też może, ale recenzje ma Seboradin bardzo dobre i jeśli był tolerowany, to warto spróbować tę Hauschkę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-14, 19:35   #402
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Skłąd Biodermy faktycznie niespotykany, dopisuję na swoją listę

Hmmm... alkohol musi być na początku w przypadku produktu złożonego tylko z wyciągów roślinnych, bo niby w czym rozpuścić i połączyć te wszystkie ekstrakty? Technicznie byłoby to niemożliwe. To nie oznacza, że jest go bardzo dużo. Jego działanie powinno być neutralizowane przez tłustszą część składu, np. olejek z końca składu lub elementy ekstraktów (bliżej nieznane). To, że olejek jest na końcu, niekoniecznie świadczy, że jest go minimalnie, bo mamy do czynienia ze składem złożonym praktycznie z samych ekstraktów, siadłyby jakieś procenty. To coś w stylu Seboradin Lotion, jeśli na tamten skóra źle reagowała, to na ten też może, ale recenzje ma Seboradin bardzo dobre i jeśli był tolerowany, to warto spróbować tę Hauschkę.
wiesz, cena jest strasznie wygorowana. dla mnie to zwyczajna herbatka ziolowa na etanolu, nic nowego, podobnych produktow na rynku jest kilkadziesiat.

etanol nie jest polecany dla wrazliwej skory glowy, w ogole powinno sie unikac takich kosmetykow, moga dac chwilowa poprawe, a potem jest tylko gorzej.

lepiej juz stosowac napary ziolowe, wyjdzie taniej i nie trzeba bedzie uzywac konserwantow.

btw: osoby wrazliwe powinny wlasciwie unikac roslin w kosmetykach, bardzo czesto uczulaja, uczulenie i podraznienie moze wylezc duzo pozniej, czasem po odstawieniu.

ale wiadomo, kazda skora to osobna bajka
Stary 2008-05-14, 20:05   #403
noname12345TPa
Gość

Tak, tak etanol nie jest dla wrażliwowców - sama o tym wiem. A z ekstraktów winno się unikać najbardziej alergizujących - rumianek (nie wiem po co dodają go do produktów dla wrażliwowców) i aloes (też często dodawany).
Stary 2008-05-14, 20:13   #404
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, tak etanol nie jest dla wrażliwowców - sama o tym wiem. A z ekstraktów winno się unikać najbardziej alergizujących - rumianek (nie wiem po co dodają go do produktów dla wrażliwowców) i aloes (też często dodawany).
to nie do konca jest tak jak piszesz.

alergia i drazniace dzialanie to nie to samo.

40% populacji faktycznie ma alergie na rumianek i zle go toleruje, ale u pozostalych 60% doskonale łagodzi podraznienia i przyspiesza gojenie, wiec nie jest prawda, ze osoba o delikatnej skorze absolutnie musi go unikac, moze jej nawet dobrze sluzyc. najlepiej zrobic testy uczuleniowe.

podobnie z aloesem, moze naprawde zdzialac cuda, ale jezeli trafi sie osoba z alergia to moze byc naprawde kiepsko.

dlatego generalnie odradza sie osobom bardziej wrazliwym ekstrakty roslinne, aby zmniejszyc ryzyko potencjalnego uczulenia.

ekstrakty roslinne naprawde moga sluzyc, poprawiac stan skory, ale trzeba brac pod uwage ew. uczulenie
Stary 2008-05-14, 21:38   #405
meri99
Wtajemniczenie

Truskawkowawiosna,Malla: ja kiedyś,kiedyś stosowalam seboradin lotion i nawet mi pasował,a ten Hauschka nadal stoi pod znakiem zapytania no bo niewieadomo ile tak naprawde ma tego alk.w sobie...jeśli duzo no to nie będę mogla go uzywać bo ogólnie nie lubię % w kosmetykach bo wyszusza mnie.
Ale właśnie przydalaby sie jakaś "wcierka"

Pagan Poetry

Stary 2008-05-14, 21:58   #406
truskawkowawiosna
Zakorzenienie

Cytat:
Truskawkowawiosna,Malla: ja kiedyś,kiedyś stosowalam seboradin lotion i nawet mi pasował,a ten Hauschka nadal stoi pod znakiem zapytania no bo niewieadomo ile tak naprawde ma tego alk.w sobie...jeśli duzo no to nie będę mogla go uzywać bo ogólnie nie lubię % w kosmetykach bo wyszusza mnie.
Ale właśnie przydalaby sie jakaś "wcierka"
skoro Seboradin nie wywolywal u Ciebie wiekszych sensacji to mysle, ze nie powinnas sie bardzo obawiac

ale mimo wszystko: skoro etanol jest na drugim miejscu to nie moze byc go malutko, bo to znaczyloby, ze preparat oparty jest niemal na samej wodzie, a roslinek to juz jest naprawde mikroskopijna ilosc

zajrzyj do wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255

jest tu wiele pomyslow na wcierki
Stary 2008-05-15, 01:04   #407
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
wiesz, cena jest strasznie wygorowana. dla mnie to zwyczajna herbatka ziolowa na etanolu, nic nowego, podobnych produktow na rynku jest kilkadziesiat.
etanol nie jest polecany dla wrazliwej skory glowy, w ogole powinno sie unikac takich kosmetykow, moga dac chwilowa poprawe, a potem jest tylko gorzej.
lepiej juz stosowac napary ziolowe, wyjdzie taniej i nie trzeba bedzie uzywac konserwantow.
btw: osoby wrazliwe powinny wlasciwie unikac roslin w kosmetykach, bardzo czesto uczulaja, uczulenie i podraznienie moze wylezc duzo pozniej, czasem po odstawieniu.
Zgadzam się, zwłaszcza z pogrubionym! Z wyciągami roślinnymi trzeba ostrożnie i nie za często, oprócz rozpuszczalnika (w tym przypadku alkoholu, w innym oleju) mogą zawierać metale ciężkie ("zdrowe" uprawy...) i podrażniać, bo tak naprawdę nie wiadomo, co tkwi w takim ekstrakcie. Faktycznie lepiej zrobić samemu wcierkę z ziółek lub choćby herbatek, unika się w ten sposób alkoholu.
Stary 2008-05-15, 10:58   #408
meri99
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truskawkowawiosna Pokaż wiadomość
skoro Seboradin nie wywolywal u Ciebie wiekszych sensacji to mysle, ze nie powinnas sie bardzo obawiac

ale mimo wszystko: skoro etanol jest na drugim miejscu to nie moze byc go malutko, bo to znaczyloby, ze preparat oparty jest niemal na samej wodzie, a roslinek to juz jest naprawde mikroskopijna ilosc

zajrzyj do wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255

jest tu wiele pomyslow na wcierki
Szczerze to ja niemam cierpliwości do domowych wcierek,ale chętnie poczytam Może taki leniuch jak ja w końcu przygotuje coś sam i to z dobrym skutkiem bo jak wiadomo domowe zawsze jest lepsze

Pagan Poetry

Stary 2008-05-16, 11:42   #409
Jolie2601
Zakorzenienie

2 dni temu postanowiłam sobie odświeżyć metodę mycia odżywką. Nie miałam na stanie nic idealnie nadającego się do tego celu więc rozcieńczyłam kallosa mlecznego tak jak się rozcieńcza szampon. Efekt jest pozytywny - skóra jeszcze trochę swedzi, ale nie złazi już takimi "płatami". Umyję tak jeszcze kilka razy - może całkiem przejdzie
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Jolie2601 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-05-16, 13:45   #410
Finlora
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jolie2601 Pokaż wiadomość
2 dni temu postanowiłam sobie odświeżyć metodę mycia odżywką. Nie miałam na stanie nic idealnie nadającego się do tego celu więc rozcieńczyłam kallosa mlecznego tak jak się rozcieńcza szampon. Efekt jest pozytywny - skóra jeszcze trochę swedzi, ale nie złazi już takimi "płatami". Umyję tak jeszcze kilka razy - może całkiem przejdzie
Hmm... może i ja tak spróbuję...?
Finlora jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-05-16, 14:46   #411
meri99
Wtajemniczenie

A ja wczoraj się farbnęlam (na ciemniejszy)-ciekawe czy moje przetluszczanie sie wlosow lekko ustąpi... bo podobno niektorym osobom sie tak dzieje.

Pagan Poetry

Stary 2008-05-16, 16:18   #412
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Finlora Pokaż wiadomość
Hmm... może i ja tak spróbuję...?
Spróbuj nic nie tracisz. A nóz pomoże
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-16, 16:24   #413
Malla
Nie depcze krokusów

Wow, ciekawe, też spróbuję, a co! Odżywka zmyje piankę?
Stary 2008-05-16, 17:49   #414
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
Wow, ciekawe, też spróbuję, a co! Odżywka zmyje piankę?
Chyba tak, zmywa "tłuszczyk" i brud więc z pianką powinna sobie poradzić
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-17, 00:05   #415
Malla
Nie depcze krokusów

A czy musi mieć do tego jakiś konkretny skład? Czy każdą można?
Stary 2008-05-17, 00:28   #416
Jolie2601
Zakorzenienie

Cytat:
A czy musi mieć do tego jakiś konkretny skład? Czy każdą można?
Musi- jak będzie "za bogato" to z włosów zostaną smutne kluchy. Więcej tutaj https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1536
from destruction of time

"Sacred Serenity" Death
Stary 2008-05-28, 20:51   #417
sweetpoison1991
Raczkowanie

Hey dziewczyny prosze o pomoc miałam łupież wszystkie szampony od dermatologa mi niepomagały dopiero szampon babydream z rossmana mi pomogł ale jednak niecalkiem tzn.niewidac łupiezu na włosach ale mam strasznie sucha skóre głowy z przodu widze jak sie łuszczy i swedzi byłam u dermatloga to powiedzial skóra ''wraca do normy'' i kazał mi smarowac oliwa z oliwek na noc raz na tydzien myslicie ze to dobry pomysl ? dodam że mam tłuste włosy nie suche

*ZAPUSZCZAM WŁOSY I JE PIELĘGNUJE

*DBAM O CERE

*WALCZE Z CELULITEM I ROZSTĘPAMI

*UŚMIECHAM SIĘ
sweetpoison1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-05-29, 08:34   #418
meri99
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sweetpoison1991 Pokaż wiadomość
Hey dziewczyny prosze o pomoc miałam łupież wszystkie szampony od dermatologa mi niepomagały dopiero szampon babydream z rossmana mi pomogł ale jednak niecalkiem tzn.niewidac łupiezu na włosach ale mam strasznie sucha skóre głowy z przodu widze jak sie łuszczy i swedzi byłam u dermatloga to powiedzial skóra ''wraca do normy'' i kazał mi smarowac oliwa z oliwek na noc raz na tydzien myslicie ze to dobry pomysl ? dodam że mam tłuste włosy nie suche
Myślę że ten dematolog to spoko lekarz Wiele dziewczyn pisało już na tym wątku że im pomaga właśnie oliwka na włosy/lub olejek kokosowy po prostu spróbuj! nic nie stracisz a może właśnie ten sposób okaże się skuteczny.
Nakładaj oliwkę na noc,na całą skórę głowy a rano umyj głowę.Oczywiście nie musisz tego robić codziennie tylko jeżeli następnego dnia będziesz miała zamiar myć włosy.

Pagan Poetry

Stary 2008-05-29, 11:21   #419
Malla
Nie depcze krokusów

sweetpoison1991 - nie masz włosów ani tłustych, ani suchych. Masz przede wszystkim problematyczną skórę głowy, która łuszczy się i jest skłonna do podrażnień. Natłuszczanie na noc przed myciem może być sposobem na jej ukojenie. Gdybyś miała tłustą cerę, a przesuszone policzki, też użyłabyś czegoś nawilżającego, prawda? Jakich innych kosmetyków do włosów używasz, jak się odżywiasz?
Stary 2008-05-29, 11:57   #420
sweetpoison1991
Raczkowanie

Cytat:
sweetpoison1991 - nie masz włosów ani tłustych, ani suchych. Masz przede wszystkim problematyczną skórę głowy, która łuszczy się i jest skłonna do podrażnień. Natłuszczanie na noc przed myciem może być sposobem na jej ukojenie. Gdybyś miała tłustą cerę, a przesuszone policzki, też użyłabyś czegoś nawilżającego, prawda? Jakich innych kosmetyków do włosów używasz, jak się odżywiasz?
Do włosów szampon dla dzieci baby dream,i odżywka z gliskura na zmiane z odżywka panten-provi (chyba żle napisałam sorry ) i tyle nieużywam pianek,lakierów bo włosy szybko mi się przetłuszczaja a odżywiam się hmm staram się zdrowo odżywiać a odzywianie ma cos wspolnego ze skóra głowy ?

*ZAPUSZCZAM WŁOSY I JE PIELĘGNUJE

*DBAM O CERE

*WALCZE Z CELULITEM I ROZSTĘPAMI

*UŚMIECHAM SIĘ
sweetpoison1991 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości