|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: swędząca skóra głowy
Cytat:
dermatolog i alergolog koniecznie! wiem, ze testy alergologiczne moga byc kosztowne, ale moze da sie je zrobic na fundusz. bedziesz wiedziala na czym stoisz. dobra diagnoza to podstawa. przez internet sie naprawde mozna bardzo pomylic, objawy bywaja podobne![]() juz wiesz, ze ziółek powinnas unikac, tak samo wszelkich olejkow eterycznych. niektorym sluza, ale dla wrazliwcow sa zakazane wrecz. Nizoral i jego odpowiedniki (w sumie Ketoxin jest delikatniejszy, mozna kupic saszetke na wyprobowanie) maja SLES-y ale na forum Laboratorium Urody dziewczyny pisaly, ze ketokonazol neutralizuje dzialanie SLES, wiec w rezultacie taki szampon moze sluzyc wrazliwcom nawet bardziej niz delikatny, dzieciecy szampon bez SLES/SLS nie stosuj szamponow typowo przeciwlojotokowych-moze byc jeszcze gorzej, skora sie zbuntuje, bedzie sie bronic. takie szampony maja dzialanie silnie sciagajace. u mnie zamiast lepiej bylo jeszcze gorzej, dopiero po 2 tygodniach stosowania Nizoralu poczulam roznice. skora glowy przestala byc tlusta zaraz po umyciu, skora juz sie tak nie łuszczyla. uzywam tez szamponu Dercos do wrazliwej skory glowy, mimo, ze ma SLES nie podraznia. niestety dobieranie kosmetykow to ciezka sprawa, trzeba testowac na sobie niestety a łykasz jakies suplementy? moze warto wprowadzic cynk, witaminy z grupy B, wiesiolek/ogorecznik, A+E? |
|
|
|
|
|
#392 |
|
Gość
|
Spoko łykam Falwit - multiwitaminę z minerałami dla kobiet.
|
|
|
|
|
#393 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#394 |
|
Gość
|
A zaraz zaraz może być Humawit z skrzypem i pokrzywą - cynk, drożdże witaminki z grupy B? I falwit do tego?
|
|
|
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
trzeba pamietac o zasadzie aby nie stosowac 2 roznych suplementow, ktore zawieraja wit A. to moze byc szkodliwe. jezeli Humavit nie ma wit A to mozesz polaczyc. a jesli ma to proponowalabym stosowac na zmiane 1 dzien falvit drugi humavit
|
|
|
|
|
#396 |
|
Gość
|
Dzięki stokrotne. Jutro idę do derma. A mam pyt jeszcze jedno - czy jak się nie ma alergii wziewnej - to można iść na testy w maju. Poproszę derma o skierowanie, a jak nie to sama się wybiorę do szpitala - tam mają testy.
|
|
|
|
|
#397 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tu jest przeglad szamponow z ketokonazolem, Ketoxin wypada najlepiej, wystepuje tez w wersji saszetkowej, wiec mozna wyprobowac najpierw http://www.laboratoriumurody.pl/foru...lem,t1181.html łupiez to sprawa naprawde powszechna. np. łupiez tlusty ma to do siebie, ze ciezko go rozpoznac, nie ma bialych platkow, łuski sa zoltawe i trzymaja sie glowy. cos w tym jest: gdy czesto dotykasz pobudzasz gruczoly i roznosisz drobnoustroje, rączki nie da sie zdezynfekowac. glupi nawyk trzeba wyeliminowac, chociaz sama wiem, ze jest ciezko ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#398 |
|
Nie depcze krokusów
|
A czy znacie szampon bez SLxS i NaCl?
|
|
|
#399 |
|
Wtajemniczenie
|
truskawkowawiosna: nic się nie stało
dzięki za listę szamponów,napewno się przyda mi się przy nastepnej zagwozdce typu "jaki kupić szampon..?" a teraz wylookałam na truskawie takie cuś http://eu.strawberrynet.com/productD...48784&goChar=Di niewiem czy sobie tego nie sprawię,przydalo by się coś na te nieszczęsną łepetynę oprócz szamponu i odżywki... |
|
|
|
|
#400 | |
|
Zakorzenienie
|
sa takie szampony, trzeba szperac np. http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=7434
nie trzeba unikac sodium chloride, wazne tylko, zeby byl na koncu skladu a nie poczatku, wtedy jest duuuzo łagodniej Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=250024 moze znajdziesz cos dla siebie, ja mysle nad tym https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=418 mocznik nawilza i zluszcza, powinien byc dobry dla skomplikowanej skory glowy. doswiadczenie mnie nauczylo, ze czasem kosmetyk z SLES moze byc lagodniejszy niz ten z innymi detergentami, wiec niczego nie skreslam ten preparat, ktory podalas wydaje sie interesujacy, ale przydalby sie sklad edit: znalazlam i zdecydowanie odradzam Water (Aqua), Alcohol, Neem (Melia azadirachta) Leaf Extract, Nettle (Urtica urens) Extract, Arnica (Arnica montana) Extract, Birch (Betula alba) Bark Extract, Calendula officinalis Extract, Horse Chestnut (Aesculus hippocastanum) Extract, Borage (Borago officinalis) Extract, Burdock (Arctium lappa) Extract, Rosemary (Rosmarinus officinalis) Essential Oil, Fragrance (Parfum). zawiera alkohol na samym poczatku skladu, moze narobic wiecej szkod a glowa bedzie swedziec jeszcze mocniej, absolutnie nie dla wrazliwej skory glowy |
|
|
|
|
|
#401 |
|
Nie depcze krokusów
|
Skłąd Biodermy faktycznie niespotykany, dopisuję na swoją listę
![]() Hmmm... alkohol musi być na początku w przypadku produktu złożonego tylko z wyciągów roślinnych, bo niby w czym rozpuścić i połączyć te wszystkie ekstrakty? Technicznie byłoby to niemożliwe. To nie oznacza, że jest go bardzo dużo. Jego działanie powinno być neutralizowane przez tłustszą część składu, np. olejek z końca składu lub elementy ekstraktów (bliżej nieznane). To, że olejek jest na końcu, niekoniecznie świadczy, że jest go minimalnie, bo mamy do czynienia ze składem złożonym praktycznie z samych ekstraktów, siadłyby jakieś procenty. To coś w stylu Seboradin Lotion, jeśli na tamten skóra źle reagowała, to na ten też może, ale recenzje ma Seboradin bardzo dobre i jeśli był tolerowany, to warto spróbować tę Hauschkę.
|
|
|
#402 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
etanol nie jest polecany dla wrazliwej skory glowy, w ogole powinno sie unikac takich kosmetykow, moga dac chwilowa poprawe, a potem jest tylko gorzej. lepiej juz stosowac napary ziolowe, wyjdzie taniej i nie trzeba bedzie uzywac konserwantow. btw: osoby wrazliwe powinny wlasciwie unikac roslin w kosmetykach, bardzo czesto uczulaja, uczulenie i podraznienie moze wylezc duzo pozniej, czasem po odstawieniu. ale wiadomo, kazda skora to osobna bajka |
|
|
|
|
|
#403 |
|
Gość
|
Tak, tak etanol nie jest dla wrażliwowców - sama o tym wiem. A z ekstraktów winno się unikać najbardziej alergizujących - rumianek (nie wiem po co dodają go do produktów dla wrażliwowców) i aloes (też często dodawany).
|
|
|
|
|
#404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
alergia i drazniace dzialanie to nie to samo. 40% populacji faktycznie ma alergie na rumianek i zle go toleruje, ale u pozostalych 60% doskonale łagodzi podraznienia i przyspiesza gojenie, wiec nie jest prawda, ze osoba o delikatnej skorze absolutnie musi go unikac, moze jej nawet dobrze sluzyc. najlepiej zrobic testy uczuleniowe. podobnie z aloesem, moze naprawde zdzialac cuda, ale jezeli trafi sie osoba z alergia to moze byc naprawde kiepsko. dlatego generalnie odradza sie osobom bardziej wrazliwym ekstrakty roslinne, aby zmniejszyc ryzyko potencjalnego uczulenia. ekstrakty roslinne naprawde moga sluzyc, poprawiac stan skory, ale trzeba brac pod uwage ew. uczulenie |
|
|
|
|
|
#405 |
|
Wtajemniczenie
|
Truskawkowawiosna,Malla: ja kiedyś,kiedyś stosowalam seboradin lotion i nawet mi pasował,a ten Hauschka nadal stoi pod znakiem zapytania
no bo niewieadomo ile tak naprawde ma tego alk.w sobie...jeśli duzo no to nie będę mogla go uzywać bo ogólnie nie lubię % w kosmetykach bo wyszusza mnie.Ale właśnie przydalaby sie jakaś "wcierka"
|
|
|
|
|
#406 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale mimo wszystko: skoro etanol jest na drugim miejscu to nie moze byc go malutko, bo to znaczyloby, ze preparat oparty jest niemal na samej wodzie, a roslinek to juz jest naprawde mikroskopijna ilosc zajrzyj do wątku http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=219255 jest tu wiele pomyslow na wcierki |
|
|
|
|
|
#407 | |
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
|
|
|
|
#408 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może taki leniuch jak ja w końcu przygotuje coś sam i to z dobrym skutkiem bo jak wiadomo domowe zawsze jest lepsze
|
|
|
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
2 dni temu postanowiłam sobie odświeżyć metodę mycia odżywką. Nie miałam na stanie nic idealnie nadającego się do tego celu więc rozcieńczyłam kallosa mlecznego tak jak się rozcieńcza szampon. Efekt jest pozytywny - skóra jeszcze trochę swedzi, ale nie złazi już takimi "płatami". Umyję tak jeszcze kilka razy - może całkiem przejdzie
|
|
#410 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#411 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja wczoraj się farbnęlam
|
|
|
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
Spróbuj
nic nie tracisz. A nóz pomoże
|
|
#413 |
|
Nie depcze krokusów
|
Wow, ciekawe, też spróbuję, a co!
Odżywka zmyje piankę?
|
|
|
#414 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba tak, zmywa "tłuszczyk" i brud więc z pianką powinna sobie poradzić
|
|
#415 |
|
Nie depcze krokusów
|
A czy musi mieć do tego jakiś konkretny skład? Czy każdą można?
|
|
|
#416 |
|
Zakorzenienie
|
Musi- jak będzie "za bogato" to z włosów zostaną smutne kluchy. Więcej tutaj https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1536
|
|
#417 |
|
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny prosze o pomoc miałam łupież wszystkie szampony od dermatologa mi niepomagały dopiero szampon babydream z rossmana mi pomogł ale jednak niecalkiem tzn.niewidac łupiezu na włosach ale mam strasznie sucha skóre głowy z przodu widze jak sie łuszczy i swedzi
byłam u dermatloga to powiedzial skóra ''wraca do normy'' i kazał mi smarowac oliwa z oliwek na noc raz na tydzien myslicie ze to dobry pomysl ? dodam że mam tłuste włosy nie suche
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#418 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiele dziewczyn pisało już na tym wątku że im pomaga właśnie oliwka na włosy/lub olejek kokosowy po prostu spróbuj! nic nie stracisz a może właśnie ten sposób okaże się skuteczny.Nakładaj oliwkę na noc,na całą skórę głowy a rano umyj głowę.Oczywiście nie musisz tego robić codziennie tylko jeżeli następnego dnia będziesz miała zamiar myć włosy. |
|
|
|
|
|
#419 |
|
Nie depcze krokusów
|
sweetpoison1991 - nie masz włosów ani tłustych, ani suchych. Masz przede wszystkim problematyczną skórę głowy, która łuszczy się i jest skłonna do podrażnień. Natłuszczanie na noc przed myciem może być sposobem na jej ukojenie. Gdybyś miała tłustą cerę, a przesuszone policzki, też użyłabyś czegoś nawilżającego, prawda? Jakich innych kosmetyków do włosów używasz, jak się odżywiasz?
|
|
|
#420 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) i tyle nieużywam pianek,lakierów bo włosy szybko mi się przetłuszczaja a odżywiam się hmm staram się zdrowo odżywiać a odzywianie ma cos wspolnego ze skóra głowy ?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:14.

dermatolog i alergolog koniecznie! wiem, ze testy alergologiczne moga byc kosztowne, ale moze da sie je zrobic na fundusz. bedziesz wiedziala na czym stoisz. dobra diagnoza to podstawa. przez internet sie naprawde mozna bardzo pomylic, objawy bywaja podobne

jeżeli piszesz ze ma podobny sklad to rzeczywiscie sie bardziej oplaca jesli jest tanszy. Bo wiecie co,u mnie w domu wszyscy maja łupież! Mój tż już mnie opiernicza że to przez te moje eksperymenty z szamponami... :/ bo wiadomo jak ja coś kupie to on biedny tez to musi stosować...

no bo niewieadomo ile tak naprawde ma tego alk.w sobie...jeśli duzo no to nie będę mogla go uzywać bo ogólnie nie lubię % w kosmetykach bo wyszusza mnie.
i to z dobrym skutkiem
bo jak wiadomo domowe zawsze jest lepsze
byłam u dermatloga to powiedzial skóra ''wraca do normy'' i kazał mi smarowac oliwa z oliwek na noc raz na tydzien myslicie ze to dobry pomysl ? dodam że mam tłuste włosy nie suche