|
|
#391 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Grudniowe mamusie 06!!
Hej dziewczyny!
Wróciłam znad morza, szczęśliwa, opalona (choć pod parasolem warowałam) i zmęczona! Spotkaliśmy znajomych i kładliśmy się spać o północy a rano o 8 robiliśmy sobie już pobudkę, żeby zdążyć na plażę i zająć mioejsce przy morzu z racji tego, że moja mała od niego nie odstępuje na krok. Woda była pierońsko zimna - tylko 6'!!!! Krioterapia gratis! Cierpły stawy i dalej niż do kolan nie dało poprostu rady wejść! Co 4 kobietka w zaawansowanej ciaży i co czwarta rodzinka z wózkiem! Jeszcze w życiu nie widziałam naraz tylu kobiet w ciąży!!!
|
#392 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy po wakacjach Aranka , ja nadal pracuję i żaden wyjazd sie nie szykuje. Fajnie że juz wróciłaś. A co widoku ciężarnych to jakaś epidemia hihih też ich widuje masę. pozdrowionka
|
|
|
|
#393 |
|
Konto usunięte
|
rusza się
|
|
|
|
#394 |
|
Zakorzenienie
|
Ruchy to coś superowego ja na razie czuję jakby mi rybka pływała w brzuchu.
|
|
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
Ja czuję od 3 dni takie przelewanie a nie kopanie. Jestem już pewna, że to TO anie jelitka! Jestem jak nawiedzona i ciągle nasłuchuję co w moim brzuszku się dzieje. Widziałam się w niedzielę z kuzynką - ma termin na 17 listopada i torpedkę z przodu!.Już przytyła 8 kg, co przy jej marnej posturze 49kg przed ciążą jest bardzo widoczne. Mi brzuszek leciutko podrasta i jest napewno innego kształtu niż w poprzedniej ciąży. Wtedy był taki spiczasty na środku a teraz jak patrzę na niego z góry to od boków mam kółeczko! Już mi ukradł talię!
|
#396 |
|
Konto usunięte
|
a ja czuje poprostu ruchy, zadne pływanie, bulgotnie... czuję ze cos mnie tam mizia
|
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
no ja na razie mam taki brzuszek z przodu taki jak ty mialas aranka w poprzedniej ciąży, czyli taki śpiczasty no i jest już bardzo widoczny .
dziewczyny czy ćwiczycie cos?? chodzicie do szkoły rodzenia lub może cos innego, jak macie jakieś pomysły chętnie skorzystam |
|
|
|
#398 |
|
Konto usunięte
|
ja do końca czerwca chodziłam na pilatesa, teraz nie kupiłam karnetu bo z racji wyjazdów nie opłaca mi się, od września zacznę pewnie chodzic na Aktywne 9 Miesięcy.
|
|
|
|
#399 |
|
Zakorzenienie
|
Oj poruszałabym się ale mam zakaz! Duużo leżenia (dobrze, że ginek nie wie o wypadzie nad morze bo by mnie powiesił za nogi)!!! Było plamienie, ciąża zagrożona, duphaston 2xdziennie i ćwiczenia bokiem mi przeszły...Pewnie zrobię się taka leniwa, że nawet wychodzić z psem na mini siusiu nie będę chciała...Na razie intensywnie ćwiczę przysiady przy lodówce (dolne półki zawierają takie interesujące rzeczy) no i kucanie przy kibelku, który jeszcze od czasu do czasu mnie woła...
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
TAk właśnie czytam - kurcze ja ani nie wymiotowałam ani nie mam żadnych zachcianek - może przyjdą z czasem puki co to jem dużo owoców. Życzę wam aby te koszmarne spotkania z kibelkiem się skończyły.
Upał nieziemski co nie?? Nigdzie sie nie chce wychodzić - mnie strasznie męczy taka pogoda dlatego siedzę sobie w domku. Teraz mam 2 dni wolnego więc odpoczywam sobie ale w czwartek znowu do pracy. |
|
|
|
#401 |
|
Raczkowanie
|
u mmnie tez juz sie rusza maly wiercik
upaly straszneeeee nic sie nie chce a do pracy trzeba chodzic jutro ide do lekarza ciekawe co mi powie? dziewczyny wiecie moze co to jest usg polowkowe? |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#402 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie mam pojęcia
|
|
|
|
#403 |
|
Zakorzenienie
|
przypuszczam, że ważne z wielu powodów USG w 20 tygodniu, czyli w połowie ciąży?
|
|
|
|
#404 |
|
Raczkowanie
|
no tez tak mysle. jak bylam na usg 4d do testu pappa to lekarz powiedzial ze na nastepne takie badanie mam przyjsc w 20 tyg to pewnie na to
juz prawie 18 tydz nam stuknol wiec za 2 tyg pojade
|
|
|
|
#405 |
|
Raczkowanie
|
znalazlam taka informacje na temat usg polowkowego jak by to kogos ciekawilo:
Kolejne badania USG w ciąży prawidłowej są wykonywane przez powłoki brzuszne. Daje to możliwość dokładnej oceny większego już płodu i pokazuje wszystkie narządy dziecka. Optymalnym okresem do wykonania tego badania jest czas między 18 a 22 tygodniem ciąży. Lekarze zgodnie twierdzą, że jest to najważniejsze badanie ultrasonograficzne w ciąży, mające na celu potwierdzenie prawidłowego rozwoju płodu. Podczas tego badania oceniana jest wielkość dziecka za pomocą standartowych pomiarów poszczególnych części jego ciała. Do podstawowych parametrów należą: · BPD - ocena wielkości główki, czyli wymiar dwuciemieniowy, · HC - obwód główki, · FL - długość kości udowej, · i AC - obwód brzuszka płodu. Wszystkie te wielkości podawane są w milimetrach i aparat przelicza je na tygodnie ciąży. Wyniki porównuje się z wielkością płodu wyliczoną na podstawie ostatniej miesiączki. Najważniejszą i zarazem najtrudniejszą częścią badania USG pomiędzy 18 i 22 tygodniem ciąży jest wykluczenie nieprawidłowości rozwojowych płodu. |
|
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam wizytę na 18 lipca czyli za tydzień. Muszę jeszcze zrobić badanie moczu i glukozę na czczo. Jestem teraz w 16 tc i pewnie to USG połówkowe gin zrobi dopiero w sierpniu. Ale to nic! Maluszek przestał bawić się w moim brzuchu w przelewanie i wieczorem dał mi pokaz jak może się obracać i lekko rozciągać. TŻ patrzył jak leżę a na moim na leżąco płaski brzuchu nagle pojawiała się wystająca wypukłość!!! Choć to już druga ciąża to śmiesznie to wygląda jak się nie ma jeszcze mocno okrągłego brzucha a tu coś daje z wewnątrz o sobie znać! Ruchy czuję 3 tygodnie wcześniej niż w poprzedniej ciąży!
|
#407 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#408 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mam do zrobienia krzywej cukrowej ani po wypiciu glukozy tylko stężenie na czczo glukozy we krwi. Lekarz mówił, że powinnam zrobić to już miesiąc temu ale w laboratorium przeoczyli. Da mu to pełen obraz jak po wypiciu glukozy za 2 miesiące mój organizm się zachowuje.
|
#409 |
|
Konto usunięte
|
aaa!
|
|
|
|
#410 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka dziewczyny , czy macie jakieś fajne przezwiska jak na was wołają ?
Ja mam kilka - " dwa w jednym". "kangurzyca" . "ciężarówka" hihih . |
|
|
|
#411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Córcia woła na mnie teraz BELANIK a mąż MAMUŚKA ....
|
|
#412 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny!!!
Co tu u nas taka cisz?
|
#413 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny
Ja już też po urlopie,wypoczęta, opalona pomimo że w cieniu.Ja teraz ruchy czuje już wyraźnie i jak leże na plecach to widać jak w brzuchu coś mi się przesuwa Na usg połókowe wybieram się19.07(czyli w moim 21 tyg), a krzywą cukrową tutaj robi się między 26 a 28 tyg wię jeszcze mam troszkę czasu,chyba że będe wcześniej w pl to sobie zrobie. Pozdrawiam mamuśki
|
|
|
|
#414 |
|
Zadomowienie
|
A moj synus wierci sie i kopie ile ma sily. Zuwazylam, ze upodobal sobie prawa strone mojego brzucha i musye przyznac, ze troche zabawnie to wyglada. Jednak widze to tylko ja, bo moj brzuszek jak na 18ty tydzien dla osob, ktore nie widze, ze jestem w ciazy jest niewidoczny, a i ci co wiedza twierdza, ze wygladam jakbym miala troche tluszczyku. Jednak maly stara sie jak moze, zeby wszyscy go dostrzegli i na wszelka cene chce ''odstawac''.
Codziennie gladze sie po brzuszku, nakrecam malemu pozytywke, ktora jak zauwazylam bardzo go uspokaja i rozmawiam z nim. Mamy juz tez dla niego imie, bedzie Julian nad drugim imieniem jeszcze sie zastanawiamy miedzy Kamilam (po tatusiu i mamusi) lub Amaseus (bo fajnie razem brzmi i pasuje do nazwiska). W ubieglym tygodniu mialam usg kontrolne i moje slonko slodko machalo nozkami. Widzialam jego malenkie paluszki. Polowkowe usg mam 9 sierpnia (21szy tydzien). |
|
|
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka dziewczyny, a ja to mam strasznie duzy brzuch - wygladam na 7 miesiac a to dopiero koniec piątego. Czy to nie dziwne ?? kurcze no a wy piszecie ze wyglacie jakbyscie miały troszkę tłuszczyku. Pozdrawiam. No i w otoczeniu mówia ze będe miała córeczkę - ale to się okaże na następnym USG. Na badaniu moczu wyszło ze jest zasadowy dlatego mam zalecone kwaśne owocki.
Pozdrowionka |
|
|
|
#416 |
|
Konto usunięte
|
Mi mówią że będzie chłopak i my tez tak czujemy, mam nadzieję że za tydzień na usg będzie wszystko jasne. Ruchy czuję jak leżę na plecach lub siedzę lekko nachylona i raczej po lewej stronie.
|
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też czuję ruchy od tygodnia, tak jak wy leżąc na plecach. To i tak 3 tygodnie wcześniej niż w pierwszej ciąży - pewnie dlatego, że już wiedziałam jak to wygląda. Jutro wizyta u gina. Dziś odebrałam wyniki wg mnie dobre. Co któryś wieczór przy myciu zębów dostaję torsji ale to i tak super w porównaniu z tym co było. Dzis znoszę jak szalona do domu jabłka spod jabłonki (zimowej), obieram ze skórki i z lubością zajadam się pociętymi ósemkami....niebo w gębie!
|
#418 |
|
Zakorzenienie
|
Jak to jest z tymi tygodniami ciąży w sumie ciąża trwa 40tygodni?
To nie jest przeciez 9 miesięcy |
|
|
|
#419 |
|
Raczkowanie
|
schatzsi witaj po urlopie
kamilka23 skad juz wiesz ze chlopak ?? cos przegapilam? u mnie 18 tydz i 3 dzien czyli 5 miesiac juz dzidzie czuje (tez lezac na plecach), chociaz przez ostatnie dwa dni cos sie nie odzywalo .28.07 ide na usg 4d, mam cicha ndzieje zobaczyc plec jak jest u was z brzuszkami juz widac, ze to ciaza? mi wszyscy mowia, ze jeszcze nie ja polegam na tym sposobie liczenia tygodnie - miesiace. liczac od dnia ostatniej @, wyznaczajac kolejne daty wychodzi dokladnie termin porodu podany przez lekarza. 1 miesiac 1-4 tydzien 2 m 5-8 t 3 m 9-13 t 4 m 14-17 t 5 m 18-22 t 6 m 23-27 t 7 m 28-31 t 8 m 32-35 t 9 m 36-40 t |
|
|
|
#420 |
|
Zakorzenienie
|
Dziekuje ci Kicia80 - teraz to mi sie ulozylo w calosc to ja jestem w piatym miesiącu - tydzien 21
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

.